istiklal marşının satır satır anlamı / İstiklal Marşı'nın Hece Harften Oluştuğu İddiası - Malumatfuruş

Istiklal Marşının Satır Satır Anlamı

istiklal marşının satır satır anlamı

İstiklal Marşının Anlamı ve Açıklaması

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;

Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.

Mehmet Akif Ersoy, Türk milletine seslenir. Bağımsızlık, vatan tehlikededir ama milletinin moralinin yüksek olması gerekmektedir. Bağımsızlığımızın, vatan bütünlüğümüzün tehlikede olduğu bu dönemde milletçe inancımız tam ve morallerimiz yüksek olmalıdır.

Vatan üzerinde en son ocak tütene kadar, yani son fert bile hayatta kaldığı müddetçe Türk milleti bağımsızlık adına mücadele edecektir. Ve bağımsızlığımızın simgesi olan bayrak, Türk milletinin sonsuza kadar üzerinde dalgalanmaya devam edecektir.

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilâl!
Kahraman Ä±rkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celâl?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl!
Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl!

Şair bu dörtlükte bayrağı kişileştirmektedir. Ona göre bağımsızlığımız kaybedildiğinde bayrak dalgalanamayacağı için Türk milletine karşı kızgın bir çehreye bürünmüştür.

Şair ise, Türk milletinin bunu hak etmediğini belirtiyor ;

Çünkü Türk milleti bağımsızlık ve onun simgesi bayrak uğrunda çok şehit vermiştir. Egemenliğin, mutlaka Allah’a iman eden, tapan Türk milletinin hakkı olacağını haykırıyor.

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

Şair, Türk milletinin vatanına ve bağımsızlığına göz diken tüm düşman güçlerine, emperyalist güçlere karşı seslenmektedir. Türk milletinin tarih boyunca bağımsız olduğunu, kimsenin egemenliği altına girmediğini söylemektedir. Bağımsızlığına göz diken düşman karşısında hiçbir engelin, Türk milletinin durduramayacağını haykırmaktadır.

 

Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar,
Benim 
iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,
Medeniyet! dediğin tek dişi kalmış canavar?

Şair, bu dörtlükte de Türk milletine moral vermek istemektedir. Bağımsızlığımıza kasteden düşmanlar, çok güçlüdür. Zamanın en modern silahlarıyla üzerimize gelmektedirler. Türk askerinin ise bunların karşısında donanımı, askeri gücü daha zayıftır. Ancak şair, garbın (batılı düşman güçlerinin) büyük gücüne karşı Türk milletinin buna üstün gelecek bir imana sahip olduğunu belirtmektedir. Batı, şair tarafından tek dişi kalmış, zayıflamış bir canavara benzetilmekte; bunun bir köpek gibi ulumasının korkulacak bir şey olmadığını belirtmektedir.

Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın.
Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın.
Doğacaktır sana va’dettiği günler Hakk’ın…
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.

Şair, Türk milletine, Türk askerine seslenmektedir. Düşmanın sebepsiz, alçakça saldırılarına karşı yılmadan mücadele etmesini istiyor. Çünkü Allah, Kur’an’da kendisine inanan Müslümanlara yardım etmeyi vadetmiştir. Ve Allah’a iman eden Türk milletine zafer, er geç gelecektir.

Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı:
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dünyaları alsan da, bu 
cennet vatanı.

Şair, bu dörtlükte de milletine seslenmektedir. Üzerinde yaşadığımız bu topraklar, alelade bir toprak parçası değildir. Vatan topraklarının altında sayısız şehit yatmaktadır. Bu toprakların düşmanlar tarafından çiğnenmesi, şehitlerimizin ruhunu incitecektir. Milletimizin bu bilinçle vatana sahip çıkması gereğini Türk milletine bildirmektedir.

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?
Şühedâ fışkıracak toprağı sıksan, şühedâ!
Canı, cânânı, bütün varımı alsın da Hûda,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.

Şair bu dörtlükte de milletine seslenmektedir. Vatanın toprağı şehit kanlarıyla doludur. Vatanı anlamlı kılan da budur. Allah, canımı da sevdiğimi de benden alsın ama beni vatanımdan ayrı kılmasın sözleriyle vatan sevgisini dile getirmektedir.

Ruhumun senden, ilâhi, şudur ancak emeli:
Değmesin mabedimin göğsüne nâmahrem eli.
Bu ezanlar -ki şahadetleri dinin temeli-
Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.

Şair bu dörtlükte Allah’a yakarmaktadır. Öldüğünde ruhunun Allah’tan isteği, vatanın kutsal mabedlerine yabancıların, düşmanların kirli elleri değmesin. Ä°slam dinine şahitlik eden ezanlar ebediyen yurdumuzda okunsun.

O zaman vecd ile bin secde eder -varsa- taşım.
Her cerihamdan, ilâhi, boşanıp kanlı yaşım,
Fışkırır ruh-ı mücerred gibi yerden na’şım;
O zaman yükselerek arşa değer belki başım.

 

Ruhunun bu dileği yerine geldiğinde, yani vatan bağımsız olduğunda mezarımın başında bir taş varsa bu, sana bin kez şükür secdesi yapacaktır. Ve bir şehit olarak ölmüşsem yaralarımdan sevinçle kanlı yaşlar boşanır. Bu sevinçle, huzurla ruhum yükselir ve göğün en yüksek noktasına cesedim ulaşır.

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl.
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal:
Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl!

Son kıtada şair Türk bayrağına sesleniyor. Bağımsızlık kazanılmış; vatan, düşman işgâlinden kurtarılmıştır. Bayrak yine eskisi gibi tüm şanıyla dalgalanmaya devam edecektir. Ve bayrağımız uğrunda döktüğümüz kanlar helaldir. Özgürlük, hür yaşamış bayrağımın, Allah’a iman eden Türk milletinin hakkıdır.

İstiklal Marşı ile İlgili Kompozisyon: İstiklal Marşı’nın &#;nemini Anlatan Kısa Kompozisyon &#;rnekleri&#;

Haberin Devamı

12 Mart günü devletin meclisinde Hamdullah Suphi çıkmış kürsüye. Öyle içten, öyle etkili okumuş ki bu marşı duyulunca ayakta alkışlanmış herkesçe. O anlarda arkada bir köşede alanları izleyen Mehmet Akif kendi şiirinin seçildiğini görünce sessizce çıktı oradan, tebrik edilmemek için. Mehmet Akif Ersoy o kadar güçlü bir karakterdi ki bu şiiri kendinin değil Türk Milleti’nin eseri ilan etti. 

Yazan: Onur Karagüllü 

Kompozisyon Örneği 3

İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy

Türk milleti için oldukça önemli bir yere sahip olan değerli yazar ve şair olan Mehmet Akif Ersoy bu ülke için birçok gazetede başyazarlık yapmış ve Kurtuluş Savaşı döneminde Milli Mücadeleye destek vermiş tam bir vatan aşığıdır. Ayrıca gözü son derece tok olan bu yazar Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin milli marşı olan İstiklal Marşı’nı da yazmıştır. Mehmet Akif Ersoy her zaman kendinden vatansever olarak bahsettirmiştir. Bu ünü kazanmak herkesin harcı değildir ve değerli yazar birçok işle meşgul olarak, vatanı için mücadele ederek bu ünü kazanmıştır. Kurtuluş savaşında mücadele etmiştir ve yazarlık yaptığı gazete ve dergilerde İslamcılık görüşüyle beraber milli mücadeleyi savunmuştur. 

İstiklal marşını yazarken asla aç gözlülük etmemiştir ve kendine yakışır bir asaletle ödüllü olan yarışmaya katılmamıştır. Israrlar üzerine istiklal marşını yazan şair şiiri birinci olduktan sonra da ödülü almamıştır ve verilen ödülü bağışlamıştır. Yazarın şiiri TBMM’de 3 kere okunmuştur ve herkesi duygulandırmıştır. Duygu yüklü olan bu şiir ancak vatanını ve milletini bu denli seven biri tarafından yazılabilirdi. Yazar bu şiirinde vatanından, dininden, bayrağından ve vatanın bağımsızlığından çok güzel bir şekilde bahsetmiş ve yeni nesillere nasihatlerde bulunmuştur. Değerli şair için para ve maddiyat asla ilk sırada olmamıştır. Milli marşımızın yazarı her zaman maneviyatla yaşamış ve bu uğurda çalışmalar yaparak kendini bu şekilde tanıtmıştır. 

Milli şair Mehmet Akif Ersoy yazarken ve yaşarken din ve iman ile yoğrulmuş düşüncelerini yansıtmaktan çekinmezdi. Yaşadığı sürede birçok çalışmada bulunan ünlü şair ve yazar bir de en büyük çalışması olan “Safahat” adlı esere sahiptir. Yaşamında birçok zorlukla mücadele etmek durumunda kalmıştır fakat bu onu yazmaktan ve çalışmaktan alı koyamamıştır. Değerli yazar ve şairi anlamak onun eserlerini anlamaktan geçmektedir. 

Vatanının kurtuluşunu görerek huzur içinde vefat eden şairden öğreneceğimiz çok şey var. Allah bir daha ülkemize İstiklal Marşı yazmayı nasip etmesin diyerek ülkesine olan sevgisini ve milli bağımsız olan düşkünlüğünü dile getirmiştir. Kendisini saygı ve sevgi ile anıyoruz. 

Kompozisyon Örneği 4

Akif’in İstiklali

Cumhuriyet kurulmuştu, bayrak seçilmişti ama hala bir eksiklik vardı. Nasıl bir ülke adsız, bayraksız olamazsa marşsız da olamaz. Haberler yayıldı ama kim yazabilirdi ki, kim o büyük görevi alabilirdi. Sanki Akif’im kendince korkma deyip yazmaya başlamıştı. Belki de bu büyük bayrağın bir daha inmeyeceğini bilerek yazmaya başlamıştı. 

Türk milletine haykırır gibi yazmıştı sözlerini. Yalnız diğer marşlardan daha farklıydı. On kıta olmasına rağmen yüzlerce anlam ifade ediyordu. Necip Fazıl ne güzel demiş: “Mehmet Akif’i anlamak her şeyi anlamaktır. İşte bu yüzden herkes Mehmet Akif diyor. Her kıtası Türk’e cesaret veren, düşmanı korkuya yönelten, belki arşı titreten Mehmet Akif’in kaleminden yazılmış İstiklal Marşı. Üstadın kaleminden İstiklal Marşı. 

12 Mart tarihinde kabul edilen İstiklal Marşı martın dünyaya getirdiği gibi, biz Türk milletine gerçek baharı yaşatmıştı. Bir daha bahar da yaşatılmaz. Tıpkı Mehmet Akif Ersoy‘un, canını vatan uğruna verenler için dediği gibi ” Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.”  İçin rahat olsun Akif’im ne senin gibi yazan olur, ne de senin gibi can veren. 

Yazı: Hatice Karacan 

Kompozisyon Örneği 5

İstiklal Marşı ve Mehmet Akif�

Türklük! Türklük nedir? Bir o kadar nesnel, bir o kadar da öznel bir kavramdır Türklük! Aslında herkesin cevabı aynı anlamdadır fakat cevap verme biçimleri, yürekten hissettikleri farklıdır. Kimine göre bir toprağı kurtarmak için toprak altına giren askerler, kimine göre ailesi cephede savaşıp ölen öksüzler, yetimler… 

Fakat biri vardı her şeyi, herkesi bir eserde toplayan. Eser dediğime bakmayın 4 alfabe harfinin yan yana gelmesiyle değil, geçmişten bugünümüze kadar varoluşumuzun sembolü eser…  Yediden yetmişe herkes bilir bu eserin hikayesini. Sırf para almamak için eserini yarışmaya bile götürmeyen fakat eserinin güzelliğiyle öne çıkan Mehmet Akif‘i. Cesur, vatansever, bilinçli bir adamdır o. Vatanı için maddiyatı geride bırakıp maneviyatı öne alan şanlı, yürekli bir adam. Türklerin bugüne kadarki savaşlarını, zaferlerini, zorluklarını bir eserde anlatan yazarların en büyüğü! Kelimelerin birbirine ahenkle eşlik ettiği İstiklal Marşı‘nda her şeyin bir anlamı vardır. Korkma der. Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; ulusuna, milletine seslenir Mehmet Akif. Millete korkmamasını bayrağımızın üstündeki ayın ve yıldızın daima parlayacağını ve ülkemizin üstünde son ocak sönene kadar bayrağımızın dalgalanacağını anlatır. Evet 10 kıtadır ama asırların duygusunu yansıtmıştır kıymetli şair. 

Her ülkenin altına sığındığı bir marş ve bayrak vardır. Ülkeler bu ikisi sayesinde ayakta kalır. Bizim milli marşımızda 12 Mart tarihinde kabul edilen İstiklal Marşı‘dır. Bize bu değerli eseri zorluklar altında sunan Mehmet Akif Ersoy’a bütün Türk Milleti adına milyonlarca kez saygı, sevgi ve teşekkür. 

Yazı: Sıla Poluyağ 

Kompozisyon Örneği 6

İstiklal Marşı

İstiklâl Marşımız Türk ulusunun onurudur, gururudur. Türk bayrağı gibi özgürlüğümüzün, bağımsızlığımızın simgesidir. İstiklâl Marşı’mızı iyice öğrenmek, içtenlikle söylemek, dinlemek her Türk yurttaşının görevidir. İstiklâl Marşı’mızın şairi Mehmet Âkif Ersoy () Türk ordusuna armağan ettiği Milli Marşı’mızın “Yeniden yazılması düşünülemez mi?” dendiğinde: “Allah Türk milletine bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın.” deyip Milli Marşı’mızın sıradan bir manzume olmadığını, milletimizin kahramanlığını, çektiği acıları, sevinçlerini, umutlarını dile getirdiğini ifade etmiştir. 

İstiklâl Marşı’nı bayrağa dönerek, başımız açık, hazır ol durumunda, başımız dik, içtenlikle söylemeliyiz, dinlemeliyiz, Bayrağa ve İstiklâl Marşı’na saygı her Türk’ün ulusal görevidir. 

Başka ulusların İstiklâl Marşlarına, bayraklarına da saygılı olmalıyız. Atatürk 10 Eylül ’de İzmir’e girdiğinde yoluna serilen yenik düşmüş düşmanın bayrağını: “Bayrak bir ulusun gururudur. O, yere serilemez.” deyip yerden kaldırtmıştır. Türk ölür de bayrağını düşmana teslim etmez. Dünya devletlerini müzelerinde esir düşmüş bir Türk bayrağı yoktur. Bu, Türk’ün özgürlüğüne ne kadar değer verdiğini gösterir. 

Kompozisyon Örneği 7

İstiklal Marşı: Bağımsızlık

Orta Asya'dan gelerek Anadolu'yu kendisine yurt edinen milletimiz, hiçbir millete zulüm etmemiş, bilakis kendi sınırları içerisinde olan diğer toplumların özgürce yaşaması için bütün koşulları yerine getirmiştir. Buna rağmen en ufak bir güçsüzlük döneminde bile bazı devletlerin saldırılarına maruz kalmış, hatta kendi tebaasında bulunan azınlıkların bile ihanetine uğrayarak zor dönemler geçirmiştir. 

İşte bu zor dönemlerin bilenen ve en acıklı olanı Kurtuluş Savaşı yıllarıdır. Ülke işgal altında bulunurken, gerçek vatansever Türk halkı canı pahasına ülkesinin bağımsızlık mücadelesinde yer almış, kimisi cephede, kimisi cephe gerisinde üzerine düşen görevleri eksiksiz yerine getirmiştir. Mehmet Akif Ersoy'da mücadeleye fikri açıdan büyük destek vermiş, yazmış olduğu İstiklal Marşı ile Türk Milletinin yüreğinde kopan fırtınaları dile getirmiş, cesaretin ve azmin bağımsızlık yolundaki büyük etkisine dikkati çekmiştir. 

Mısralarında bağımsızlığın Türk Milletinin hakkı olduğunu dile getiren Akif, cennet vatanımızın ne pahasına olursa olsun düşmana terk edilemeyeceğini anlattığı İstiklal Marşı ile tarih boyunca bağımsızlığa verdiğimiz önemi adeta bütün dünyaya ilan etmiştir. 

İstiklal Marşının özünde yatan bağımsızlık vurgusu, bundan böyle de Türk Milletinin büyük önem verdiği konulardan biri olmaya devam edecek, atalarımızın kanları ile sulanmış olan topraklarımızda bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının kendisine tanımış olduğu hakları kabul eden herkes, bu bağımsızlık ve özgürlük duygusunun verdiği tadı doyasıya yaşayacaktır. İstiklal Marşını anlayarak okuyan herkes bağımsızlığın ne demek olduğunu çok daha iyi kavrayacak ve ülkesini daha çok sevecektir. 

Asırlar boyu hiçbir devletin ya da topluluğun esareti altında yaşamamış olan Türk Milleti, içindeki bağımsızlık ateşini sonsuza dek yakmaya devam edecektir. 

Kısaca İstiklal Marşı’nın Kabulü

12 Mart 'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir. Bestesi Osman Zeki Üngör'e aittir. Orkestrasyonu Edgar Manas tarafından yapılmıştır. 

Ön elemeyi geçen yedi şiir 12 Mart 'de Mustafa Kemal'in başkanlığını yaptığı meclis oturumunda tartışmaya açıldı. Mehmet Âkif'in şiiri meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Şiir okunduğunda milletvekilleri büyük bir heyecana kapıldı ve diğer şiirlerin okunmasına gerek görülmedi. Bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Akif'in şiiri coşkulu alkışlarla kabul edildi. 

Kompozisyon Nasıl Yazılır?

  • Kompozisyonun yazılacağı kağıt A4 ölçülerinde ve çizgisiz olmalıdır. 
  • Çizgisiz kağıda eğik yazma ihtimaliniz varsa pratik yaparak çizgisiz kağıdın üstünde yazmaya alışabilirsiniz. 
  •  Bir diğer seçenek ise beyaz kağıdın altına çizgili bir kağıt çekmek ve metni bu şekilde yazmaktır.  
  • Her kompozisyonun bir başlığı olur. Başlıkta kelimelerin ilk harfi büyük yazılır.  
  • Başlıkta yer alan bağlaçların tamamı küçük harflerle yazılır.  
  • Aynı anlama gelen söz grupları ve kelimeler aynı cümlede kullanılmamalıdır. 
  • Kafa karıştırıcı, muğlak ifadeler yerine, herkesin anlayabileceği, yalın ve açık ifadeler kullanılmalıdır.  
  • Kompozisyonlar yabancı kelimeler yerine onların Türkçe karşılıklarıyla yazılmalıdır.  
  • Kompozisyonun gelişme bölümünde tanık gösterme, alıntılama ve örnek verme gibi düşünceyi geliştirme yolları kullanılmalıdır.   
  • Nokta, soru işareti ve virgül başta olmak üzere tüm noktalama işaretlerini doğru kullanılmasına özen gösterilmelidir. 

İstiklal Marşı&#;nın şifresini çözdüğünü söyledi! "Satırlarda gizlenmiş"

Mehmet Akif Ersoy’un Kastamonu’da yapt&#;&#;&#; Milli Mücadele Dönemi çal&#;&#;malar&#;n&#; içeren "Manifesto" ve "Mehmet Akif’in Kastamonu Günleri" adl&#; eserler ile &#;stiklal Mar&#;&#;’n&#;n yaz&#;l&#;&#; hikayesini kaleme ald&#;&#;&#; "Korkma" roman&#;n&#;n yazar&#; olan Erdal Arslan, Mehmet Akif Ersoy’un &#;stiklal Mar&#;&#;’n&#; yazarken “Tarih Dü&#;ürme Sanat&#;”n&#; kulland&#;&#;&#;n&#; ve "Tamiyeli Ebced" hesab&#;yla &#;stiklal Mar&#;&#;’n&#; yazd&#;&#;&#; y&#;l&#; gizledi&#;ini ifade etti.

"&#;ST&#;KLAL MAR&#;I'NDA G&#;ZLED&#;&#;&#; TAR&#;H DÜ&#;ÜRME SANATINI BULDUK"

Konuyla ilgili konu&#;an Yazar Erdal Arslan, “&#;stiklal Mar&#;&#;’n&#;n yaz&#;l&#;&#;&#;n&#;n ’üncü y&#;l&#;n&#;n ilk aylar&#;nda Korkma roman&#; ile &#;stiklal Mar&#;&#;’n&#;n yaz&#;l&#;&#; hikayesini belgesel kalitesinde ve tamamen tarihi karakter ve olaylarla ele alm&#;&#;t&#;k. Mevlam, bu anlaml&#; y&#;l bitmeden &#;stiklal Mar&#;&#; ile ilgili bir bahtiyarl&#;&#;&#; daha bize nasip etti ve Mehmet Akif’in &#;stiklal Mar&#;&#;’nda gizledi&#;i tarih dü&#;ürme sanat&#;n&#; bulduk" dedi.

" YILDIR NEDEN K&#;MSE BUNU ORTAYA ÇIKARAMAMI&#;TI?"

&#;stiklal Mar&#;&#;’n&#;n da 39 ve 40’&#;nc&#; sat&#;rlar&#;nda yaz&#;ld&#;&#;&#; tarihin gizlendi&#;ini belirten Arslan, “Akif daha do&#;umunda tarih dü&#;ürme sanat&#; ile tan&#;&#;m&#;&#;t&#;r. Babas&#; Tahir Efendi, Akif’in do&#;um tarihine denk gelen ’Rag&#;yf’ ismini o&#;luna vermi&#;tir. Rag&#;yf kelimesindeki harflerin ebced tablosundaki toplam de&#;eri rakam&#;n&#; vermektedir. Bu da Akif’in do&#;um tarihi olan y&#;ld&#;r. &#;smi bile tarih dü&#;ürme sanat&#; ile ve ’ebced hesab&#;’yla konulan ve ça&#;&#;n&#;n en büyük &#;airi olan birisinin en büyük eserinde bu sanat&#; kullanmamas&#; dü&#;ünülemezdi. Peki, Akif en büyük eseri olan &#;stiklal Mar&#;&#;’nda bu sanat&#; kullanm&#;&#; m&#;yd&#;? Kullanm&#;&#;sa y&#;ld&#;r neden kimse bunu ortaya ç&#;karamam&#;&#;t&#;? &#;smi ’ebced hesab&#;’yla ve sanatla verilen Akif, Türk Milleti’nin en anlaml&#; &#;iirini kaleme ald&#;&#;&#;nda da bu sanat&#; kullanm&#;&#;t&#;. Lakin, döneminin en büyük &#;airi olan Akif, öyle ilk anda fark edilebilecek, herkesin kolayl&#;kla çözebilece&#;i bir tarih dü&#;üremezdi. Hem kendi ismine hem de eserinin &#;an&#;na yak&#;&#;&#;r, me&#;akkat, u&#;ra&#;, emek, gayret sonucu bulunabilen bir tarih dü&#;ürmeliydi ki öyle de yapt&#;! Divan &#;iirlerinde tarihin son m&#;sraya ya da son beyite dü&#;ürülmesi gelenektir. E&#;er herhangi bir &#;ifre ya da &#;airin sadece kendisinin bildi&#;i ve çerçevesini çizdi&#;i ama ipuçlar&#;n&#; da verdi&#;i yöntemler yoksa, son m&#;srada dü&#;ülen tarihi bulmak çok kolayd&#;r. Tamiyeli yani &#;ifreli tarih dü&#;ürmelerde de bir tak&#;m gelenekselle&#;mi&#; kurallar mevcuttur. Son sat&#;rda gizlenen tarih bir önceki sat&#;rda verilecek olan ekleme, ç&#;karma ya da hesaba katmama yöntemleriyle bulunur. Akif, &#;stiklal Mar&#;&#;’na tarih dü&#;erken geleneksel olan baz&#; hususlar&#; da de&#;i&#;tirmi&#; ve kendisine has bir yöntemle bunu eserine i&#;lemi&#;tir. &#;öyle ki; Bilindi&#;i üzere &#;stiklal Mar&#;&#; 10 k&#;ta ve 41 sat&#;rdan olu&#;maktad&#;r. &#;lk dokuz k&#;tada kafiye düzeni ’aaaa’ &#;eklindeyken son k&#;tada hem sat&#;r say&#;s&#; 5’e ç&#;k&#;yor hem de fazlal&#;k olan sat&#;r kafiye düzenine uymuyor. Tarih dü&#;ümünün son sat&#;rda yer buldu&#;unu daha önce ifade etmi&#;tik. O halde neden 41’inci sat&#;r de&#;il de 40’&#;nc&#; sat&#;r diye sorulabilir" diye konu&#;tu.

"ESER&#;N&#; YAZDI&#;I TAR&#;H&#;N&#; 39 VE 40'INCI SATIRLARA G&#;ZLEM&#;&#;T&#;R"

Arslan, konu&#;mas&#;n&#; &#;öyle sürdürdü:

"&#;stiklal Mar&#;&#;’n&#;n son sat&#;r&#; asl&#;nda bir tekrar sat&#;r&#;d&#;r. &#;kinci k&#;tan&#;n sonundaki Hakk&#;d&#;r Hakka Tapan Milletimin &#;stiklal sat&#;r&#; 41’inci sat&#;r olarak tekrar yaz&#;lm&#;&#;t&#;r. Tarih dü&#;ürülme olay&#;n&#; ele al&#;rken bu yüzden tekrar sat&#;r&#; de&#;il, bir üstündeki 40’&#;nc&#; sat&#;r son sat&#;r olarak de&#;erlendirilmelidir. Akif, tarih dü&#;ürdü&#;ü sat&#;r&#;n 40’&#;nc&#; sat&#;r oldu&#;unu aç&#;kça belli etse de, rakam&#;n&#; yani &#;stiklal Mar&#;&#;’n&#;n Hicri yaz&#;l&#;&#; tarihini öyle kolay kolay bulunur halde vermiyor. &#;stiklal Mar&#;&#;’n&#;n 40’&#;nc&#; sat&#;r&#;n&#;n harflerinin ebced de&#;erleri toplam&#;, &#;eddeler dikkate al&#;nmad&#;&#;&#;nda 3 bin 74, &#;eddeli harfler çift de&#;erlendirildi&#;inde 3 bin ’ tür. Tamiyeli ebcedde bir üstteki sat&#;ra at&#;fta bulunuldu&#;unu daha önce ifade etmi&#;tik. 39’uncu sat&#;ra bakt&#;&#;&#;m&#;zda ‘Ebediyyen sana yok &#;rk&#;ma yok izmihlal’ sat&#;r&#;nda Akif’in iki hususa dikkat çekti&#;i fark edilir. Birincisi, hesaplamada ç&#;karma yap&#;lmas&#; gerekti&#;inin ipucunu verdi&#;i yok ifadesidir. ’Ebediyyen sana yok &#;rk&#;ma yok’ kelimelerinin ’ebced’ de&#;erlerinin bir alttaki, yani son sat&#;rdaki de&#;erden ç&#;kar&#;lmas&#; gerekti&#;i ’yok’ kelimesi ile ortaya ç&#;kmaktad&#;r. &#;kincisi, 39’uncu sat&#;r&#;n son kelimesi olan izmihlal kelimesinin yok say&#;lmas&#;, yani hesaplamada hiç dikkate al&#;nmamas&#; gerekti&#;idir. ’&#;zmihlal’ kelimesinin manas&#;na bakt&#;&#;&#;m&#;zda ’yok olma’ manas&#;n&#; ta&#;&#;d&#;&#;&#; görülecektir. ’Ebediyyen sana yok &#;rk&#;ma yok’ kelimelerinin ’ebced’ de&#;eri toplam&#; ’d&#;r. Son sat&#;r&#;n ’ebced’ de&#;eri 3 bin 74 olarak ele al&#;nsa da 3 bin olarak ele al&#;nsa da rakam&#;n&#; bu rakamdan ç&#;kard&#;&#;&#;m&#;zda ortaya 2 bin ve 2 bin rakamlar&#; ç&#;kmaktad&#;r ki bu hiçbir anlam ifade etmemektedir. O halde rakam&#; nereye, nas&#;l gizlenmi&#;tir? &#;&#;te burada &#;ahs&#;m&#;n ilk defa kar&#;&#;la&#;t&#;&#;&#; ba&#;ka bir usul ortaya ç&#;k&#;yor. Son sat&#;rda kullan&#;lan harflerin sadece bir kez ele al&#;nmas&#;yla yap&#;lan ebced hesaplamas&#;nda 2 bin 85 rakam&#;na ula&#;&#;l&#;r. 2 bin 85 rakam&#;ndan rakam&#;n&#; ç&#;kard&#;&#;&#;m&#;zda ise sonuç olur. Yani &#;stiklal Mar&#;&#;’n&#;n yaz&#;ld&#;&#;&#; Hicri tarihi. Milli &#;air Mehmet Akif, en büyük eseri olan &#;stiklal Mar&#;&#;’na tamiyeli ebced yöntemiyle tarih dü&#;ürmü&#; ve bu ölümsüz eserini yazd&#;&#;&#; tarihini 39 ve 40’&#;nc&#; sat&#;rlara gizlemi&#;tir.”

Yapt&#;&#;&#; çal&#;&#;man&#;n kendisini gururland&#;rd&#;&#;&#;n&#; söyleyen Ayhan, “Ne büyük tevafuktur ki, Akif’in &#;stiklal Mar&#;&#;’n&#;n sat&#;rlar&#; aras&#;na gizledi&#;i &#;ifre, yaz&#;ld&#;&#;&#; tarihten tam y&#;l sonra bulunmu&#;tur. Ve yine ne büyük tevafuktur ki, bu &#;ifreyi bulan ki&#;i, &#;stiklal Mar&#;&#;’n&#;n ilk kez gönderildi&#;i Kastamonu’dan ç&#;km&#;&#;t&#;r" &#;eklinde konu&#;tu. (&#;HA)

0c7a2dab-a1a8-f85fc6

6b87caaaaa1c37bf83f

83c9d60fbaa-eb

bfdaabfd-5dd48ad3d5ed

cbfdc-4ca1ab7eeb

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası