protesto olan senet nasıl tahsil edilir / Senedin Ödenmemesi Halinde Başvuru Yolları Nelerdir? | Mükyen Hukuk

Protesto Olan Senet Nasıl Tahsil Edilir

protesto olan senet nasıl tahsil edilir

Senet Ödenmezse Ne Olur? Nasıl Geçersiz Olur?

Senet Ödenmezse Ne Olur? Nasıl Geçersiz Olur? Senet borcu olan kişiler ödemeyi yapamadıklarında ne olacağını araştırmaktadır. Senet Nasıl Geçersiz Olur? Senet Kaç Yıl Geçerlidir? Senet Avukata Verilirse Ne Olur gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Bir alışveriş veya ödeme sonrasında borçlunun gerçekleşen işlem karşılığında nakit yerine alacaklıya verdiği kağıda “senet” denir. Senetler normal şartlarda basit bir kağıt parçasından ibarettir. Ancak ilgili alanların doldurulmasının ve imzaların atılmasının ardından belli bir noktaya kadar hukuksal yaptırımı olur. Hem borçlular hem de alacaklılar için senetle ilgili tüm merak edilen detayları bir araya getirdik.

Senet Nasıl Doldurulur? Nasıl Yazılır? Senet Örnekleri

Senet Ödenmezse Ne Olur?

Öncelikle senedin ödenmemesi durumunda borçlunun, senette yazan bedeli ödemekten başka yapabileceği bir şey yoktur. Eğer senette yazan güne kadar borç ödenmemişse alacaklının izleyebileceği üç yol bulunur.

Senede Protesto Çektirmek

“Ödenmeyen senet nasıl tahsil edilir” sorusunun ilk yanıtı senede protesto çektirmektir. Alacaklı, borcunu tahsil edebilmek için ilk olarak bankaya giderek senede protesto çektirebilir. Bu durumda banka, borçluya protesto çeker ve borcunu ödemesi gerektiğini hatırlatır.

Eğer protestoya rağmen borç ödenmiyorsa borçlu, bankaların kara listesine girer. Günümüzde kredi, kredi kartı alabilmek için kredi notumuzun yüksek olması ve kara listede olmamamız gerekiyor. Bu nedenle borçlu, bankalarla yoğun olarak çalışan biriyse kara listeye girmekten endişe duyacağı için bu durum borcunu ödemesi açısından tetikleyici olabilir. Peki protesto işe yaramaz ve bankaya verilen senet ödenmezse ne olur?

Senet Protesto Süresi Nedir?

Ödeme günü gelen ancak tahsil edilemeyen senetlerde, senette yazan ödeme gününü takip eden ilk iş günü içerisinde senede protesto çekilebilir. Ancak ödeme hafta sonuna geliyorsa, ödeme günü ilk iş günü olarak kabul edilir ve protesto da bu tarihe göre çekilir.

Senet Protesto Masrafı Ne Kadar?

Bankalar senede protesto çekmek için belli bir masraf ücreti alırlar. Bu ücret bankadan bankaya değişmekle birlikte, yılı itibarıyla ortalama TL civarındadır. Bu masrafa ek olarak noter tarafından talep edilen ücret de ödemeye yansıtılır. Senetteki protestoyu kaldırmak için de aynı civarda masraf ödenmesi gerekir.

Senet Protestosu Nasıl Kaldırılır?

Borçlunun protesto sonrası borcunu ödemesi halinde, alacaklının bankaya talimat vererek protestoyu kaldırması gerekir. Alacaklı bu talimatı vermezse, ödeme yapılmış olsa dahi banka kayıtlarında hala borçlunun protesto çekilmiş senedi olduğu görünecektir. Protesto çekme işleminde olduğu gibi kaldırma işleminde de alacaklıdan masraf tahsil edilir.

Protesto Olan Senet Sicile İşler mi?

Protesto çekilen senetler, borçluya tanınan süre zarfında ödenirse herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak protestoya rağmen ödenmeyen senetler, borçlunun bankacılık sicilinin olumsuz etkilenmesine, halk arasındaki tabirle “kara liste”ye yazılmasına neden olabilir. Kara listeye yazılmasa bile bundan sonraki bankacılık işlemlerinde büyük kısıtlamalarla karşılaşabilir.

Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Nedir? Nasıl Çıkartılır?

İhtarname Çekmek

Alacaklı, vadesi gelen senedinin tahsili için borçluya ihtarname çekebilir ve borcun ödenmemesi halinde hukuksal yollara başvuracağını kendisine tebliğ edebilir. Bu durumda borçluya borcunu ödemesi için bir miktar süre daha verilmiş olur. İhtarname çekmek, alacaklının inisiyatifinde olan bir durumdur. Eğer isterse ihtarname çekmeden de senedi icraya verebilir.

İcraya Vermek

Alacaklının, senedi tahsil etmek için izleyebileceği son yol, borçluyu senetle birlikte icraya vermektir. Burada artık mahkeme devreye girer ve borçlu ile alacaklı arasındaki mesele hukuksal bir boyut kazanır. Peki, icraya verilen senet ödenmezse ne olur? Borçlunun üzerine olan menkul ve gayrimenkuller senette yazan borç miktarına denk gelecek şekilde icra edilebilir. İcra süreci hassas bir süreç olduğundan yanlış bir adım atmamak için bir icra avukatına danışmak veya ona vekalet vermek gerekebilir.

Senet Geçerlilik Şartları Nelerdir?

Senet, ilgili alanların boş bırakılması veya yanlış doldurulması halinde basit bir kağıt parçasından farksızdır. Bu nedenle geçerli bir senet hazırlamak için;

  • Borçlu ve alacaklının isimleri ve imzaları,
  • Borç tutarı,
  • Düzenlenme ve ödeme tarihleri alanlarının doldurulması gerekmektedir.

İmzalarda dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Atılan imzalar, belli karakteristik hataları içermek zorundadır ve basit imzalar olmamalıdır. Borçlunun böyle bir durumda imzanın kendisine ait olmadığını iddia etmesi halinde inceleme sonucunda imzanın “incelemeye elverişli olmamasından” dolayı dava takipsizlikle sonuçlanabilir.

Ayrıca tüm alanların mutlak surette doldurulması gerekmektedir. Ödeme tarihi veya alacak miktarının yazılmadığı açık senetler, yasalar önünde suçtur ve tespit edilmesi halinde senedi hazırlayanlar gasp ya da nitelikli dolandırıcılıktan dolayı suçlanabilirler.

Senet Nasıl Geçersiz Olur?

En basit haliyle eğer bir senet, az evvel belirttiğimiz geçerlilik şartlarını sağlamıyorsa, yani ilgili alanlar doğru ve düzgün biçimde doldurulmamış ise geçersiz olur. Ayrıca, ödeme tarihi geçmesine rağmen hakkında herhangi bir işlem yapılmayan senetler de geçerlilik tarihlerinin geçmesiyle birlikte geçersiz hale gelirler.

İcraya verilen senetlerde kriminal inceleme sonucunda atılan imzaların basit imza olduğuna kanaat edilmesi ve incelemeye elverişli olmadığının tespit edilmesi sonucunda da senet geçerliliğini yitirir.

Senet Kaç Yıl Geçerlidir?

Uygun şekilde doldurulmuş bir senedin kanunlar önünde geçerlilik süresi üç yıldır. Üç yılın ardından hakkında herhangi bir işlem yapılmamış senetler geçersiz sayılır. Bu durum icraya verilmiş, hakkında işlem olan senetler için geçerli değildir. Bu gibi durumlarda senet geçerlilik süresi, borçlu veya alacaklı lehine karar verilene kadar devam eder.

Senet Avukata Verilirse Ne Olur?

Bazı avukatların borçluları arayarak borcunu ödemediği takdirde hapse gireceğini söyleyip borçluyu korkuttuğu yönünde iddialar vardır. Senedin ödenmemesi yüzünden hapse girmek mümkün değildir. Ancak borçlunun borcu belli bir zaman diliminde ödeyeceğini taahhüt etmesi ve bu taahhüde uymaması durumunda “taahhüdü ihlal”den açılabilecek davada borçlu hapis cezası alabilir. Avukata verilen senetlerle ilgili avukat, yalnızca senedi icraya verebilir ve dava sonucundaki karara göre borçlunun taşınır, taşınmaz mal varlığının haciz edilmesi işlemini başlatabilir.

Ciro Edilen Senet Ödenmezse Ne Olur?

Senetle ilgili hakların senet sahibinin kendi isteği ve rızasıyla bir başkasına devredilmesine ciro denir. Ciro edilen senetler ödenmezse ciro edenin (ciranta) sorumluluğunun devam etmesi için vade gününü takip eden 2 iş günü içerisinde senede protesto çekilmelidir.

Aksi halde senetle ilgili tüm sorumluluk senedin ciro edildiği son sahibine aittir. Cirolu senetlerle işlem yaparken “ciro silsilesi”ne dikkat etmek gerekir. Örneğin Ahmet “Mehmet’e ödeyiniz” şeklinde senedi imzalarsa bu ciro silsilesi düzgün ilerlemektedir. Ancak bu ibareye ek olarak “Mustafa’ya ödeyiniz” şeklinde imza yer alıyorsa ciro silsilesi bozulmuş anlamına gelir ve senedin temin kaynağı şüpheli hale gelir.

Senet Nereden Alınır?

Daha önce de belirttiğimiz gibi senetler, doldurulmadan önce basit birer kağıt parçasından farksızdır. Bu nedenle üretilip basılmaları herhangi bir denetime tabi değildir. Senetler, kırtasiyeler veya ofis malzemeleri satan yerlerden, arzuhalcilerden veya benzeri hukuksal dokümanların satışını yapan yerlerden kolaylıkla alınabilir. Senetler, borçlunun ancak geliri veya mal varlığı mevcutsa yasal bir değere sahip olabildiğinden üretilmeleri ve satılmalarında herhangi bir denetim yoktur.

Senet Protesto Kim Gönderir?

Protesto Edilen Senet Sicilime İşler mi?

Yazımızı Puanlamak İster misin?

Ödeme Protestosu Çekilmeyen Senetten (Bono) Dolayı Keşideci ve Cirantaların Sorumluluğu

Ticari hayatta en yaygın olarak kullanılan kambiyo senedi, halk arasında senet olarak da tabir edilen bonodur. Bonoya ilişkin düzenlemeler sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) ilâ maddeleri arasında yer almaktadır. Ayrıca, TTK’nın maddesinde ifade edildiği üzere, bononun niteliğine aykırı düşmediği oranda, poliçeye ilişkin bazı hükümler de bono hakkında uygulama alanı bulacaktır. Poliçeye ilişkin hükümlerden bono hakkında uygulanacak olanlardan birisi de ödememe halinde başvurma haklarına ilişkin TTK’nın ilâ ve ilâ maddeleri arasında yer alan kurallardır.

Buna göre, bononun ödenmemesi halinde ödememenin ödememe protestosu adı verilen ve noterlikçe düzenlenen resmi bir belgeyle belirlenmesi şarttır (TTK m. /1, ve ). Ödememe protestosunun ödeme gününü izleyen iki (2) işgünü içinde çekilmesi zorunludur (m. /3). Protestonun düzenlenmesi, bonoyu elinde bulunduran hamilin kambiyo senetlerine mahsus müracaat haklarını kullanması açısından büyük önem arz etmektedir. TTK’nın /1. maddesinde, poliçenin/bononun vadesinde ödenmemesi halinde hamilin, cirantalara, düzenleyene ve poliçe dolayısıyla taahhüt altına girmiş olan diğer kişilere başvurabileceği hüküm altına alınmıştır. Bu nedenle, hamilin bonodan kaynaklanan müracaat hakkını kullanabilmesi için, bazı istisnai durumlar dışında, yasal süre içinde protesto düzenletmesi gerekmektedir. Söz konusu istisnai durumlar dışında ödememe protestosu çektirmeyen hamil, örneğin kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluna başvuramayacağı gibi genel haciz yoluna da başvuramayacaktır (Yargıtay HD’nin tarih, E/, K/ sayılı kararı).

Ödeme Protestosu Çekilmesine Gerek Bulunmayan Haller (İstisnalar)

1) Bonoyu Düzenleyen ve Onun Lehine Aval Veren, Kabul Eden Kişi Konumunda Bulunduklarından Ödememe Protestosu Çekmemiş Olsa Dahi Bu Kişilere Karşı Müracaat Edebilir

TTK’nın /1. maddesinde, bir bonoyu düzenleyen kişini tıpkı bir poliçeyi kabul eden gibi sorumlu olduğu hükmüne yer verilmiştir. Keza, TTK’nın /1. maddesi uyarınca, aval veren kişi da kimin için taahhüt altına girmişse aynen onun gibi sorumlu olacaktır. Aynı şekilde, TTK’nın /1. maddesinin amir hükmü gereğince, temsile yetkili olmadığı hâlde bir kişinin temsilcisi sıfatıyla bir bonoya imzasını koyan kişi de o bonodan dolayı bizzat sorumludur Bu nedenle, bonoyu tanzim edene, onun lehine aval verene ve bunların yetkisiz temsilcilerine karşı ödememe protestosu çekilmesine gerek bulunmamaktadır(Ramazan Arslan, Ejder Yılmaz, Sema Taşpınar Ayvaz, Emel Hanağası, İcra ve İflas Hukuku, 5. Baskı, Yetkin Yayınları, Ankara, , s. ). Zira, TTK’nın maddesi gereğince, hamilin bu kişilere karşı doğrudan doğruya başvuru hakkı bulunmaktadır.

Buna karşılık, cirantalara, ciranta lehine aval verenlere ve bunların yetkisiz temsilcilerine karşı başvuruda bulunabilmesi için keşideciye karşı ödememe protestosu çekilmiş olması şarttır

2) TTK’nın Maddesinde Düzenlenen Haller

TTK’nın maddesinde düzenlenen hallerde de protesto düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır. Buna göre; düzenleyen, ciranta veya aval veren kişi, senet üzerine “gidersiz”, “protestosuz” kayıtlarını ya da bunlara eş anlamlı diğer herhangi bir ibareyi yazıp imzalayarak, hamili başvurma hakkını kullanmak için kabul etmeme veya ödememe protestosu düzenleme yükümünden kurtarabilir (m. /1).

Bu kayıt, hamili, bonoyu süresinde ibraz etmek ve gereken ihbarları yapmak yükümlülüklerinden kurtarmaz. Sürelere uyulmadığını ispat, bunu hamile karşı ileri süren kişiye düşer (m. /2).

Bu kayıt bonoyu düzenleyen tarafından yazılmış ise, poliçeden dolayı borç altına girmiş olanların hepsi hakkında geçerli olur; bir ciranta veya aval veren kişi tarafından yazıldığı takdirde, hüküm yalnız ona uygulanır. Düzenleyen tarafından yazılan kayda rağmen hamil yine protesto çekerse giderler kendisine ait olur (m. /3).

Kayıt bir ciranta veya aval veren kişi tarafından konduğu takdirde, bu kayda rağmen çekilmiş olan bir protestonun gerektirdiği giderleri, bonodan dolayı borç altına girenlerin hepsi tazminle yükümlüdür (m. /4)

Ödeme Protestosu Çekilmemiş Bononun Hukuki Niteliği ve Düzenleyen ile Cirantalara Karşı Başka Kanuni Yollara Başvurulup Başvurulamayacağı Sorunu

Ödememe protestosu çekilmeyen bono nedeniyle cirantalara ve bunlar lehine aval verenlere karşı kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu veya genel haciz yoluyla bir takip yapılamayacağı yukarıda ifade edilmişti. Bununla birlikte, ödememe protestosu çekilmeyen bir bono HMK’nın maddesi anlamında bononun dayandığı temel ilişki açısından yazılı delil başlangıcı niteliğinde olduğundan, hamil temel ilişkiye dayalı açacağı davada, bu bonoyu bir ispat aracı olarak kullanabilecektir (Yargıtay HD’nin tarih, E/, K/; Yargıtay HD’nin tarih, E/, K/ ve Yargıtay HD’nin tarih, E/, K/ sayılı kararları). Örneğin, ödememe protestosu çekilmemiş bir bono hamile alım satım sözleşmesine dayalı olarak verilmiş ve alıcı borcunu ödememiş ise alacaklı satım akdine dayalı olarak borçlu aleyhine genel hükümlere göre bir alacak davası açabilir ve bu davada bonoya yazılı delil başlangıcı olarak dayanabilir. Yazılı delil başlangıcının bulunduğu durumlarda, senetle ispat zorunluluğu ortadan kalktığından, davacı iddiasın ispat hususunda tanık dinletebilecektir.

Yine, ödememe protestosu çekilmeyen bononun dayandığı temel hukuki ilişkiye dayanarak hamilin ciranta aleyhine genel haciz yoluna başvurması ve cirantanın ödeme emrine itiraz etmesi durumunda, hamil açacağı itirazın iptali davasında bu bonoya yazılı delil başlangıcı olarak dayanabilecektir.

Sonuç itibarıyla, bonoyu elinde bulunduran hamilin cirantalara başvurabilmesi için vadesi geldiğinde ödenmeme halinde noter aracılığıyla yasada öngörülen iki iş günü içinde ödememe protestosu düzenletmeli ya da bono düzenlenirken keşideciden bononun ön yüzüne “protestosuzdur” şeklinde bir ibaresi yazdırarak protesto çekme yükümlülüğünden kendisini kurtarması gerekmektedir. Bunların yapılmaması durumunda ise hamil, genel hükümlere dayalı olarak bononun dayandığı temel hukuki ilişkiye dayalı olarak bir dava açabilecektir. Ancak, davanın sonuçlanmasının uzun süre alacağı dikkate alındığında, elinde bono bulunduran hamillerin basiretli bir tacir olarak önceden gerekli tedbirleri almalarının kendi menfaatlerine olacağı açıktır.

Av. Z. Fırat Gültekin
LLM, Ekonomi Hukuku

Günü Geçen Senet Nasıl Tahsil Edilir

0 Yorum
Senet yapan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri de günü geçmiş bir senet tahsil edilir mi ve nasıl tahsil edilir sorusudur. Zamanında ödenmemiş ve günü geçmiş senetler icra yolu ile tahsil edilebilir. Tabi buradaki en önemli etken de senet üzerinde yazılı olarak belirtilen vadenin gelip gelmemesidir. Eğer senet tarihi geçtiyse alacaklı kişi icra davasına başvurabilir. Bu durumda borçlu kişiye icra takibi başlatılır.

Borçlu kişi alacaklı kişi tarafından icra takibine verildiği takdirde oluşturulan icra talebinde senet vadesi, faiz oranı ve alacak miktarı gibi detayların belirtilmesi gerekir. Aksi takdirde borçlu kişi alacaklı kişinin açmış olduğu icra davasına itiraz etme hakkı bulacağı için alacaklı kişi bu durumdan zararlı çıkabilir. Zaten alanında uzman icra avukatı alacaklı kişiyi bu konuda yönlendirecektir.

İlgili Link ; Senedin İcra Takibi

Borçlu Kişiye İcra Takibi Açılınca Ne Olur?



Borçlu bireye icra takibi başlatıldığı takdirde borçluya mahkeme tarafından ödeme emri gönderilir. Borçlu kendisine gönderilen ödeme emrine uymak zorundadır. Aksi takdirde kişinin maaşına belli oranlarda el konulur. Bununla birlikte evinde bulunan fazla eşyalara da haciz konulabilir. Bu nedenle her ne sebepten ötürü senet imzalandı ise vaktinde ödenmelidir. Günü geçen senetlerde hem alacaklı hem de borçlu kişi zor duruma düşer.

İcra Mahkemesi Ne Zaman Görülür?



Günü geçmiş senet için icra takibi başlatılır ve bunun için de mahkemeye başvurmak gerekir. Adliye yoğunluğuna göre birkaç ay içerisinde mahkeme görülür. Mahkemenin sonuçlanması bazen bir ay içinde olabiliyorken bazen 6 ayı geçebiliyor. Aradan geçen her ay için de borçlunun borcuna faiz uygulanıyor. Mahkeme tarafların anlaşması için çabalıyor fakat anlaşma olmadığı takdirde mecburen icra takibi başlatılıyor.
Mükyen Hukuk">

Öncelikle belirtmemiz gerekir ki bir senedin ödenmesi ise söz konusu borcun muaccel olması gerekir. Buna göre; vade tarihi henüz gelmemiş olan bir senedin ödenmesi beklenemez. Eğer söz konusu senette vade tarihi düzenlenmemiş ise senedin görüldüğü esnada ödeneceği düzenlenmiştir. Türk Ticaret Kanunu maddesinde senedin ibrazı ile ilgili düzenleme yer alır ve ilgili maddeye aşağıda yer verilmiştir.

Türk Ticaret Kanunu Madde

  1. Belirli bir günde veya düzenlenme gününden ya da görüldükten belirli bir süre sonra ödenecek bir poliçenin hamili, poliçeyi ödeme gününde veya onu izleyen iki iş günü içinde ödenmek üzere ibraz etmelidir.
  2. Poliçenin bir takas odasına ibrazı, ödeme için ibraz yerine geçer.

Yukarıda yer alan kanun maddesine göre senet hamili, söz konusu senedi düzenleyene ibraz etmekle yükümlüdür.

Usule uygun şekilde senedin düzenleyene ibrazını gerçekleştiren hamil daha sonra ödenmeyen senet için aşağıda verilen yollara başvurabilir. Bu yollar;

  1. Hamil dilerse söz konusu senedi düzenleyen ve aval veren yani senedin asıl borçlularına karşı doğrudan kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile icra takibi yapabilir ya da alacak davası açabilir.
  2. Hamil asıl borçlu olan kişiler dışında cirantalara ya da cirantalara aval verenlere yani başvuru borçlu olan kişilere de müracaatta bulunabilir. Ancak cirantalara başvurmak için belirli şartlar mevcuttur. Söz konusu bu şartlara aşağıda yer verilmiştir.

Senette Protesto Zorunluluğu Nedir?

Asıl Borçlulara Başvuru Durumu

Asıl borçlu olan kişi söz konusu senedi düzenleyen kişidir. Temsilci aracılığı ile düzenlenen senetlerde ise; yetkisini aşan temsilce asıl borçlu sıfatı ile sorumlu hale gelir. Buna göre; asıl borçlu olan kişinin mirasçısı olan kişiler de asıl borçlu sayılırlar. Buna ek olarak senedi düzenleyen kişiye aval veren kişiler de asıl borçlu sıfatı ile sorumlu hale gelirler. Ancak belirtmek gerekir ki; usulüne uygun şekilde ibraz edilmiş olan senetlerde hamil olan kişi asıl borçlulara karşı protesto çekmeden doğrudan müracaat edebilir ve icra takibi yapabilir. Buna göre; bu hal için protesto şartı aranmaz.

Başvuru Borçlularına Müracaat Durumu

Asıl borçlu olan kişi dışında söz konusu bonoda imzası yer alan kişiler başvuru borçluları olarak adlandırılır. Cirantalara aval verenler de başvuru borçlusu sıfatıyla sorumluluk altındadır. Eğer ki hamil cirantalar ve onların lehine aval verenlere yani asıl borçlu dışında kalan kişilere müracaat etmek isterse;

Yukarıda yer alan üç şart bir arada gerçekleşmiş ise; bu durumda hamilin başvuru borçlularına karşı takip ve dava hakkını kullanma hakkı ortaya çıkar. Eğer protesto çekilmemiş ise bu halde başvuru borçluları sorumluluktan kurtulmuş olur.

Yargıtay Hukuk Dairesi kararına göre; “Belirli bir günde veya düzenlenme gününden veya görüldükten belirli bir süre sonra ödenmesi şartını içeren bir bonoya dayanarak hamilin lehtara müracaat edebilmesi, ödeme gününü takip eden iki iş günü içinde senet keşidecisinin protesto edilmesine bağlıdır. Muteriz borçlu takip dayanağı bononun lehdar cirantası olup, adı geçen hakkında takip yapılabilmesi için keşideciye protesto keşide edilmesi zorunludur. Takip dosyasında takip alacaklısı hamil tarafından bononun keşidecisine protesto keşide edildiğine dair evrakın bulunmadığı görülmektedir. Protesto koşulunun usulünce yerine getirilmemesi sebebiyle takibin iptaline karar verilmesi gerekir.”

Burada belirtmek gerekir ki; cirantalara karşı protesto çekmeden icra takibi yapılamaz, eğer takip yapılmış ise iptal edilir. Yargıtay Hukuk Dairesinin yılında vermiş olduğu karara göre; “Takibe konu olan TL ve TL bedelli iki adet bonoda, şikayette bulunan borçlunun, lehtar ( birinci ciranta ) olduğu görülmektedir. Bu durumda, yetkili hamil olan alacaklının, borçlu ciranta hakkında takip yapabilmesi için, bononun keşidecisine ödememe protestosu göndermesi zorunludur. İcra dosyasında söz konusu bonolar bakımından protesto çekildiğine dair bir belge bulunmadığı görülmekle, alacaklı hamilin takibe dayanak bonolar yönünden cirantaya karşı müracaat hakkını kaybettiği anlaşılmaktadır. O halde, mahkemece, İcra İflas Kanunu'nun /a maddesi hükmü uyarınca bu husus re'sen gözetilerek, alacaklının müracaat hakkını kaybettiği gerekçesi ile takibin iptaline karar verilmesi gerekirken, şikayetin reddi yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.” İfadesi yer alır.

Senette Protesto Süresi Nedir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki ödeme günü belirlenmiş olan senetlerde protestonun ödeme gününü takip eden 2 iş günü içerisinde çekilmesi zorunludur. Öte yandan ödeme günü belirlenmemiş olan ve görüldüğünde ödenecek olan bonolar için ise protesto süresi ilgili bononun düzenlenme tarihinden itibaren 1 senedir. Buna göre; vadesi yazılmamış olan bonolar için düzenlenme gününden itibaren 1 yıllık süre içinde ödememe protestosu çekilmelidir. Söz konusu protesto hamilin kendisi tarafından çekilebilir. Uygulamada ise protesto için ilgili senetler genellikle bankaya verilir. Protesto ile ilgili düzenleme Türk Ticaret Kanunu maddesinde yer alır ve ilgili kanun maddesine aşağıda yer verilmiştir.

Türk Ticaret Kanunu Madde

(1) Protesto;

(2) Kısmi ödeme protestoda belirtilir.

(3) Kabul için kendisine bir poliçe ibraz edilmiş olan muhatap, poliçenin ertesi günü tekrar ibrazını istemiş ise bu durum da protestoya yazılır.

Protesto belgesi ile ilgili düzenleme Türk Ticaret Kanunu maddesinde yer alır ve ilgili kanun maddesine aşağıda yer verilmiştir.

Türk Ticaret Kanunu Madde

  1. Protesto ayrı bir belge hâlinde düzenlenerek poliçeye bağlanır.
  2. Protesto, aynı poliçenin çeşitli nüshaları veya poliçenin aslı ile bir sureti ibraz edilerek düzenlenmiş ise protestoyu bu nüshalardan birine veya asıl senede bağlamak yeterlidir.
  3. Diğer nüshalara veya surete, protestonun, kalan nüshalarından birine veya poliçenin aslına bağlanmış bulunduğu kaydolunur.

Protestodan Muafiyet Nedir?

Aşağıda verilen hallerde hamil protesto çekmeden de başvuru hakkını kullanabilir. Bu haller;

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası