klavyenin mucidi kimdir / F klavye mucidi kimdir ?

Klavyenin Mucidi Kimdir

klavyenin mucidi kimdir

F klavyenin mucidi kimdir?

Haberin Devamı

İkinci sayısı çıktı, birinci sayısında; ”Kâmil Bey’in (Kartal) bana yazdığı ‘mektup’ yer alıyordu. Sevgili dostumun kalem listesini okumuş, onunla ilgili düşüncelerimi iletmiştim, o da kalem hikâyelerini yazmış. Elbette içinde beni kıskandıran satırlar da vardı. Mektubun anlatılması gereken özelliği; mektubun hangi marka kalemle yazıldığı, içine konulan mürekkebin markasıydı.
İkinci sayıdaki konulardan bazılarının
başlığını vereceğim, meraklısı hemen okumak ister.
“Oğuz Atay’ın ‘Beyaz Mantolu Adam’ filmi nerede?”, “F Klavyenin Mucidi ile Söyleşi”, “Tanpınar Penguin Klasiklerde.”
İlk sayfada deftere yazı yazan çocuklar ve yanındaki sayfada şu sözler:
“Jean–Claude Carriere ve Umberto Eco’nun kitabından ilhamla: Yazıdan kurtulabileceğinizi sanmayın.”
Yayın yönetmeni Özge Dinç de, derginin ruhunu özetliyor: “Biliyorsunuz ki yazıyorsunuz, okuyorsunuz, Flaubert’in papağanını arayanlardansınız siz de; sizler de oradayken yalnız, eski ve modası geçmiş değiliz.”
Bir kalem markasına adı verilen Nelson Mendela’dan kaleme övgü: “İyi bir kalem bize aynı zamanda hayatımızdaki en mutlu anları hatırlatır, içinde yaşadığımız mekâna, kanımıza ve ruhumuza asil fikirler verir. Kalem, trajediyi, umuda ve zafere dönüştürebilir.”
Yeni dolma kalemler ve mürekkepler hakkında bilgi edineceksiniz. Çok sevgili bir dostum, kardeşim el becerisinin ustalarından biri bana reklamı yapılan, akçaağaçtan bir kalem yaptı.
Kaligraf, ciltçi, hattat Emin Barın da bu sayıda anılıyor.

***

AHMET TURAN KÖKSAL, Harf yazısında, “a” üzerine çeşitlemelere bizi götürürken, “a” harfinin logo yapımında her dere deva olduğunu da belirtiyor.
İmza Deyip Geçmeyin’de imzanın önemini bilmeyenlere bir mesaj var:
“ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew göreve geldiğinde uzun yıllar kullandığı imzasını tepkiler üzerine değiştirmek zorunda kaldı.”
Oğuz Atay
’ın sinema bilgisi karşısında birçok kişi hayrete düşermiş. Peki, çektiği söylenen ama ortada olmayan “Beyaz Mantolu Adam” filmi nerede? Yazıdan öğreniyoruz ki çekildiğini bilen var, oynayan konuşuyor ama film gene de bulunamıyor.
Sokak kitapçılarından mutlaka kitap almışsınızdır. Bir Sokak Kitapçısının Hatıraları O günleri bizim belleğimize geri getirecek. Mehmet Çelik anılarını bizimle paylaşıyor.
Bir kitabın çevirisi, yaratılışı, kapak tasarımı sürecini izlemek, bir kitapsever için zevkli bir serüvendir. Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Penguin’in Klasikler Serisinde Yayımlandı haberinde, çevirmenlerle, ajansla, editörle, kitabın kapak tasarımcısıyla konuşmayı okuyabilirsiniz.
Yazının görsel zevki, Jim Tierney’in bir yıl boyunca üzerinde çalıştığı kapak eskizleri bir kapağın oluşum sürecini göstermesi açısından çok ilgi çekici.
F klavye konusundaki tartışmalardan hepimiz haberdarız. Türkçe (F) klavye mucidi İhsan Sıtkı Yener bakın ne diyor: “Ödülden filan vazgeçtim, Devlet Q klavyeyi getirtmesin yeter.”
Kalemin tarihine dair bilgiler de kalem meraklısını derin bilgilere götürecektir.
Ekslibris’in Tarihçesi ve Dünyada Ekslibris’i bu konunun uzmanı Hasip Pektaş yazmış, ekslibris’i kitaplarına koyanların öğreneceği çok şey var.

***

GÜNÜN, ortamın gerilimli havasından sizi başka alanlara çekecek bir dergi.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Klavyeyi Kim Buldu ?

Klavyeyi Kim Buldu: Aslına bakarsanız 1 Temmuz yılında kullanılan Remington daktilo, bugün kullandığımız klavye düzeninin en eski versiyonudur. Aslında amaç, insanların daha hızlı yazmasını yardımcı olmaktı.

Klavyeyi Kim Buldu ?

Klavyeyi Kim İcat Etti ?

Neyse konuyu fazla uzatmadan QWERTY düzeni olarak bilinen klavyenin atası Christopher Latham Sholes’a gelelim. Sholes, bu klavyeye ilk şeklini 1 Temmuz ’te, yani bundan yaklaşık yıl önce vermiştir. Sholes, birkaç yıldır geliştirdiği bu daktilosuna Ekim ’de bir patent başvurusu yaptı. Ancak, alfabenin ikinci yarısında bulunan tuş sırasında bazı problemler vardı. Shole, örneğin arka arkaya bu tuşlara çok hızlı basıldığında; meydana gelen sıkışmayı engelleyecek arayışlar içerisine girdi. Çözümü de çok geçmeden yaygın olarak kullanılan harfleri ayırarak ve metal kollara monte ederek aştı. Sonrasında daktiloyu piyasaya sürmek için birkaç tasarım yenilemesine daha gitti. Ve son tasarımını ’li yılların sonunda Remimgton’a sattı. Satıldığında klavyedeki harf düzeni şu şekilde gözüküyordu:

Eski Q Klavye Düzeni:

Eski Q Klavye Düzeni

2 3 4 5 6 7 8 9 &#; .&#;
QW E R T Y U I O P :
`; A S D F G H J K L M
& Z  C X V B N ? : .  ¡

Remington firması da yine 1 Temmuz yılında; Sholes ve Glidden’ın yardımlarıyla son işlemleri gerçekleştirip daktiloyu piyasaya sürdü. Yukarıda da görüldüğü gibi, birkaç küçük farklılık dışında aslında bu klavye düzeni; bugün kullandığımız QWERTY klavye düzeninin neredeyse tıpatıp aynısıydı. Aynı zamanda 1 ve 0 tuşları, o dönemde büyük I ve büyük harf 0 gibi tuşlarla kullanım sorunları ve karışıklıkları yaşıyabileceği için dışarıda bırakıldı. Hatta hatta, sonraki yıllarda 0 klavyeye eklenmiş olsa dahi; 1 tuşunun daktilo klavyelerine eklenmesi ’li yılları bulacaktır.

Remington klavyenin ilk üretilen modeli yalnızca büyük harflerle yazabiliyordu ve fiyatı da özellikle o zamanlar oldukça yüksek olan bir rakama, dolara satılıyordu. Bu yüzden fazla rağbet görmemiş ve satışları arzu edilen rakamların gerisinde kalmıştı. Fakat &#;Remington 2&#; modeli bu olumlu olmayan havayı olumlu yöne doğru çevirdi. Zira Sholes ve Glidden’ın ciddi yardımlarıyla, daktilo ve klavyesi birçok sorunu giderilerek yeniden piyasaya çıkarılmıştır. Bu süreç, markanın (Standart Typewriter Company) pazarlama sürecini de iyi yönetmesiyle ciddi bir ticari başarıya dönüştü.

Çengelli İğneyi Kim Buldu ?

thumbnail

Önerilen Yazı

Çengelli İğneyi Kim Buldu ? Çengelli İğneyi Kim İcat Etti ?

Klavyenin Bilgisayara Evrimi:

Klavyeyi Kim İcat Etti ?

Zamanla ’lı yıllarda ilk bilgisayar ENIAC, sonraki yıllarda BINAC bilgisayarı gibi cihazlara evrilerek, özellikle günümüzdeki standartlarına doğru yolculuk başladı. Aynı zamanda yılında Datapoint makinesiyle (video görüntüleme terminali), ekrandaki ok yardımıyla imlecleri hareket ettirebilme kalibiliyetini kazandı. Bununla birlikte ’li yıllarda ise günümüzdeki şekline bürünmeye başladı. yılında ise teknoloji ve bilgisayar devi IBM tarafından, IBM PC ile beraber &#;Model F Klavyesi&#; ismiyle piyasaya sürülmüştür. Ondan sonraki süreçte hız kesmeden gelişen ve teknolojinin akıl almaz nimetlerini sonuna kadar kullanan aygıt; günümüzde aracı kablo yardımı olmadan dahi bluetoth ve çeşitli sistemler aracılığıyla bilgisayar ve farklı cihazlara bağlanabilmektedir.

Klavyenin Tarihi ?

 

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

klavyenin mucidiklavyenin tarihiklavyeyi ilk bulan kimklavyeyi kim bulduklavyeyi kim icat ettiklavyeyi kim keşfetti

F Klavyenin Mucidi Hayatını Kaybetti

Türkçe klavye olarak da bilinen F klavyeyi hayatımıza kazandıran kişi olarak bilinen İhsan Sıtkı Yener, 91 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Dilimize En Yatkın Klavye: F Klavye

Hayatımız şu an için Q klavye üzerine kurulu gibi görünüyor olsa da Türkçe diline en yatkı bir şekilde tasarlanan tek bir klavye var o da F klavye. Bu yüzden F klavye teknolojinin girebildiği devlet kurumlarında da büyük önem taşır hale geldi ki gerek tartışmalarla, gerekse kullanmamız gereken alanlarla hayatımızın önemli bir parçası haline geldi.

Devlet kurumlarından, devlet okullarında bulunan bilgisayarlara kadar karşımıza çıkan F klavye, yabancı kelimeleri de bir kenara atarsak Türkçe açısından en verimli şekilde kullanılabilecek tuş dizilimine de sahip klavyedir.

Yarın Defnedilecek

Türkçe diline en uygun olarak bir klavyenin hayatımıza girmesini sağlayan, kendimize ait bir klavye dizilimi olmasını sağlayan 91 yaşındaki İhsan Sıtkı Yener, hayata gözlerini yumdu. Yener, uzun zamandır tedavi görmekteydi. İhsan Sıtkı Yener, tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu. İhsan Sıtkı Yener, 4 Eylül Pazar günü yani yarın İstanbul&#;daki Ayazağa Mezarlığına defnedilecek.

İhsan Sıtkı Yener Kimdir?

yılında Afyon&#;da dünyaya gelmiş olan Yener, yılında İzmir Ticaret Lisesi&#;ni, yılında şse İstanbul Yüksek İktisadi ve Ticari İlimler akademisini bitirdi. yılında ise İşletme konusunda master yaptıktan sonra bulunmuş olduğu üniversitede doktora da yapmış olan İhsan Sıtkı Yener, Galatasaray Lisesi de dahil olmak üzere bir çok önemli sayılacak eğitim kurumunda eğitmenlik gerçekleştirdi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası