reçete kaç gün geçerli 2022 / Van Bitlis Hakkari Eczacı Odası

Reçete Kaç Gün Geçerli 2022

reçete kaç gün geçerli 2022

Gözlük reçetesi kaç gün geçerlidir? SGK gözlük hakki nasil sorgulanir

Gözlük reçeteleri içi geçerli olan süre önceden daha kısa belirlemişti. Ancak hasta mağduriyetinin çok olması ve gözlüklere ulaşım sağlanamaması sebebiyle süre uzatıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu gözlük reçetesi geçerli gün sayısı ile ilgili bildiriyi yılında yapmıştı. Bu bildiriye göre gözlük reçetesi için geçerli süre 10 gündür. 10 gün içerisinde gözlüklerini almayan kişiler SGK desteğini kaçırmış olurlar. Bunu bir örnekle daha anlaşılır hale getirelim. Vatandaşın reçetesi 05/02/ tarihinde düzenlenmiş olsun. 05/02/ tarihi de dahil olmak üzere 10 iş günü saymamız gerekir.
SGK gözlük cam ve çerçeve yeniletme süresi ne kadar?

SGK gözlük reçetesi süresinin bulunduğu gibi ayrıca gözlük camı ve çerçeve yeniletme süresi bulunmaktadır. Gözlük camı ve çerçevesi değiştirmek için belirtilen süre 3 yıldır. Bu süre doktorlar ile birlikte yürütülen çalışmalar ile belirlenmiştir. Doktorlara göre, gözlük numarası büyüme ortalaması yaklaşık 3 yıllık bir süreyi kapsar. 3 yıllık süre geçmeden gözlük sahibi olan bireyler yeni bir gözlük reçetesi alamazlar. 3 yıllık süre içerisinde muayene olarak gözlük sahibi olmak isteyen bireyler, gözlük alabilirler.



O halde tek tek sayarsak;

Gün 05/02/ Salı
Gün 06/02/ Çarşamba
Gün 07/02/ Perşembe
Gün 08/02/ Cuma
Gün 11/02/ Pazartesi
Gün 12/02/ Salı
Gün 13/02/ Çarşamba
Gün 14/02/ Perşembe
Gün 15/02/ Cuma
Gün 18/02/ Pazartesi
Gördüğünüz üzere cumartesi-pazar günleri hesaba dahil edilmemektedir. Bu reçete ile en son 18/02/ tarihinde, devlet destekli olarak gözlük alınabilir.

GÖZLÜK VE LENS REÇETESİ GEÇERLİLİK SÜRESİ

Gözlük ve lens reçetelerinin geçerlilik süresi 10 iş günüdür. Bunun anlamı; reçete düzenlendikten sonra 10 iş günü içinde optisyene başvurulmazsa, artık cam ve çerçeve için ya da lens için devlet desteğinden yararlanılamayacağıdır.

10 iş günlük sürenin reçetenin düzenlendiği gün işlemeye başladığını ve bu süreye cumartesi-pazar günleri ile resmî tatil ya da bayram günlerinin dahil olmadığını da hatırlatmak isterim.




E-reçete nedir?

Sağlık hizmet sunucularının sistemleri üzerinde, hekimler tarafından, Kurumun duyurduğu ve tanımladığı şekilde oluşturulup MEDULA sistemine elektronik ortamda kaydedilerek elektronik reçete numarası verilmiş olan reçeteler e-reçete (elektronik reçete) olarak tanımlanmaktadır.

E-reçete uygulamasının yapılmayacağı sağlık hizmet sunucuları hangileridir:Reçete oluşturulan tüm sağlık hizmet sunucularında e-reçete uygulamasına geçilmesi esastır. Ancak e-reçete oluşturulması için gerekli teknik alt yapının mevcut olmadığı;

Birinci Basamak Resmi Sağlık Kuruluşlarından; Kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimlikleri, sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi, sağlık merkezi  ve toplum sağlığı merkezi, acil sağlık hizmeti birimi, üniversitelerin medikososyal birimleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin birinci basamak sağlık üniteleri ve belediyelere ait poliklinikler tarafından oluşturulmuş reçeteler,Birinci Basamak Özel Sağlık Kuruluşlarından; İşyeri hekimleri tarafından düzenlenen reçeteler,

İkinci Basamak Resmi Sağlık Kurumlarından; Türk Silahlı Kuvvetlerinin 2 inci basamak hastaneleri tarafından oluşturulan reçeteler,Üçüncü Basamak Resmi Sağlık Kurumlarından; Türk Silahlı Kuvvetlerinin 3 üncü basamak hastaneleri tarafından oluşturulan reçeteler,e-reçete uygulaması kapsamı dışındadır. Bu birimlerde üretilen tüm reçeteler, teknik alt yapılar hazır olana kadar eskiden olduğu gibi manuel olarak oluşturulacaktıfunduszeue.infoıda belirtilen resmi ve özel sağlık kuruluşları MEDULA hastane sistemini kullanmaya başlamaları veya teknik alt yapılarını oluşturmaları halinde e-reçete uygulamasına geçeceklerdir.

E-reçetede yer alacak olan bilgiler nelerdir:E-reçetede yer alan bilgilerin içeriği Medula Eczane Reçete Web Servislerinin  Kullanım Kılavuzunda belirtilmiştir. E-reçetede yer alan bilgiler detaylı olarak  anlatılmaktadır. Bu nedenle e-reçetede yer alan tüm bilgiler aşağıda adresi verilen kılavuzdan erişfunduszeue.infoonik reçete olarak yazılmayacak ilaçlar/ilaç grupları hangileridir:



Elektronik reçete olarak yazılmayacak ilaçlar/ilaç grupları;– Majistral olarak yazılacak olan ilaçlar,– İthal ilaç grubuna giren kişiye özel yurt dışından getirtilen ilaçlar,için yazılan reçeteler manuel yazılmaya devam funduszeue.infoonik reçete yazılmayacak kişiler kimlerdir:Elektronik reçete yazılmayacak kişiler;-Yabancı ülkelerle yapılan "Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri" kapsamında Kurum tarafından sağlık  hizmeti verilen kişiler,-İlgili mevzuatta tanımlanan Kurum MEDULA hastane sisteminden provizyon alınamamasına rağmen sağlık hizmeti sunulan kişilere ait reçeteler, hekimler tarafından manuel olarak yazılmaya devam edilecektirE-reçete yazılırken ilaç seçiminde yalnızca SGK'nın geri ödeme kapsamındaki ilaçlar mı yazılabilir:

Hayır yalnızca SGK geri ödeme kapsamında bir ilaç yazılmak zorunda değildir. Aynı zamanda SGK geri ödeme kapsamında olmayan ilaçlarda e-reçeteye yazılabilir. Ancak SGK geri ödeme kapsamında olmayan bir ilaç yazılması durumunda MEDULA tarafından hekime bu ilacın/ilaçların SGK geri ödeme kapsamında olmadığı bilgisi dönülecektir. Hekim bu ilacı/ilaçları isterse değiştirebilir.

Ancak eczanede SGK geri ödeme kapsamında olmayan ilacın kaydına izin verilmeyecektir. Kaynak: Gözlük reçetesi kaç gün geçerli  Gözlük reçetesi kaç gün geçerlidir.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Gündem

Genel Haber

Reçete Kaç Gün Geçerli? Reçete Geçerlilik Süresi

Reçete Kaç Gün Geçerli? Reçete Geçerlilik Süresi; Ülkemizde sağlık sektörü her geçen gün kendini yenilenmekte ve sistemlerini güncellemektedir. Özellikle teknoloji gelişimi ile birlikte hem hastalara hem de sağlık çalışanlarına pek çok kolaylık sağlanmıştır. 

Devlet hastanelerinde ya da özel sağlık kurumlarında doktorlar tarafından yazılan reçetedeki ilaçların kaç gün içerisinde alınabileceği yani kişinin eczaneye ne kadar bir süre içerisinde gitmesi gerektiği, vatandaşların en çok merak ettiği sorular arasında yer alıyor.

Öyle ki pek çok kişi, reçete geçerlilik süresini geçirdiği için tekrar doktora gitmek ve aynı reçeteyi yazdırmak zorunda kalabiliyorlar. Bu işlemi tekrar etmek istemeyen kişiler ise reçetesiz de alınabilen ilaçlara ilaç ücretini ödemeyi tercih ediyorlar.

İlaçlarınızı alabilmeniz noktasında reçetelerin kaç gün geçerli olduğunu bilmeniz, oldukça önem arz ediyor.

Bu yazımızda kısaca reçete kaç gün geçerli sorusunu yanıtlamaya, reçetenizi kaybetmeniz halinde ne yapmanız gerektiğine değinmeye çalışacağız.

İşte, reçeteye dair bilmeniz gereken o detaylar:

Heyet Raporu Nedir? Nasıl Alınır? Ücreti ve Veren Hastaneler

Reçete Geçerlilik Süresi

Reçetenin yazıldığı gün de dahil olmak üzere reçetedeki ilaçların eczaneden maksimum 4 iş günü içerisinde alınması gerekiyor.

Bu sürelere resmi tatiller ve hafta sonu tatil günleri dahil edilmiyor.

Yani örneğin, Çarşamba günü doktora giden ve kendisine reçete yazılan kişinin eczaneden ilaçlarını en son Pazartesi günü alması gerekiyor.

Salı günü mevcut reçete ile ilaçlarını alma şansı bulunmuyor.

Devlet hastanelerinde olduğu gibi özel hastanelerde de reçete geçerlilik süresi, 4 iş günü olarak karşımıza çıkıyor.

Günümüzde hastanelerde reçete yerine kullanılan e-barkodların 4 gün geçerliliği bulunuyor.

Bu süre içerisinde e-barkod yani e-reçetede belirtilen ilaçların alınmaması halinde ise kişinin SGK’ya herhangi bir ödeme yapmasına gerek kalmıyor.

Yani ilaç katkı payına dair kişinin maaşından kesintiye gidilmiyor.

Gözlük Reçetesi Kaç Gün Geçerli

Gözlük reçeteleri maksimum 10 iş günü kadar geçerlilik süreleri bulunuyor.

E-Reçete Kaybedildiğinde Ne Yapmak Gerekiyor?

Günümüzde tüm hastanelerde eski tip reçetelerin yerine e-reçete kullanılıyor.

Yeni nesil reçetelerin üzerinde barkod ve reçete numarası yer alıyor.

Eczanelere gittiğinizde barkod ve reçete numarasından kolaylıkla en son size hangi ilaçların reçete edildiği görülüyor.

E-reçeteyi kaybetmeniz durumunda ise tekrar doktorunuza gitmek yerine e-reçete bilgilerinizi internetten kontrol etme şansınız bulunuyor.

Reçete Kaç İş Günü Geçerli

Reçete geçerlilik süresi reçetenin yazıldığı gün dahil 4 iş günü geçerlidir. Reçete yazıldıktan sonra resmi tatil, hafta sonu yada bayram günü denk gelmiyorsa Pazartesi yazıldığında Perşembe günü reçetenin son günüdür.

Reçete Kaç Gün Geçerlidir

Reçete yazıldıktan sonra aynı şekilde sisteme de kayıt edildiğinden mutlaka 4 gün içerisinde reçetenizi kullanmanız gereklidir. Eğer 4 iş günü içerisinde reçetenizi kullanmansanız geçerliliği yok olacağından doktorunuzdan tekrar reçete yazdırmanız gereklidir. E- Reçete sistemine geçildiği için mutlaka reçetenizi 4 gün içerisinde değerlendirmeniz gereklidir.

E-Reçete Alma

Günümüzde vatandaşların hızlı ve kolay bir şekilde aile hekimlerini değiştirebilmelerine olanak tanıyan E-nabız sisteminden reçetelerinizi görüntüleyebiliyorsunuz.

e-Devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile birlikte Sağlık Bakanlığı E-Nabız sistemine kayıt olabilir reçetelerinizle ilgili detaylı bilgiye sistem üzerinden ulaşabilirsiniz.

Böylelikle reçete bilgilerinizi kaybettiğiniz hallerde hızlı bir şekilde bilgilerinize erişebilirsiniz.

E-nabıza üyeliğiniz yoksa ilk olarak üyelik işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Bu noktada e-Devlet bilgileriniz ile sisteme girebiliyor ve şifre oluşturup, sisteme kayıt olabiliyorsunuz.

e-Devlet üyeliğiniz de yoksa Aile hekiminizden e-nabız geçici şifrenizi alarak da sisteme girme hakkınız bulunuyor.

E-nabız sistemine giriş yapmak için funduszeue.info linkini tıklayabilirsiniz.

e-Devlet üzerinden e-Nabız sistemine funduszeue.info linki üzerinden erişebilirsiniz.

Dilerseniz, Google Play Store ya da Apple Store üzerinden de bu uygulamayı mobil cihazınıza indirebilirsiniz.

Sisteme giriş yaptığınızda ‘Reçetelerim’ menüsünden reçetelerinize, barkod ve reçete numarasına ulaşabilir, böylelikle doktora tekrar gitme zahmetinden kurtulabilirsiniz.

E-Nabız Üzerinden Yapabileceğiniz Diğer İşlemler:

e-Devlet üzerinden reçete bilgilerinize ulaşabileceğiniz gibi mevcut aile hekiminizi değiştirme, son 30 güne dair tedavi bilgileri sorgulama, optik cam ve çerçeve bilgileri sorgulama, randevu alma, randevu takip etme, sağlık geçmişinizi görüntüleme vb. pek çok işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz.

E-nabız sayesinde geçmişte yapılan tüm muayene ve tetkik bilgilerine ulaşabilir, hastalıklarınıza ve kullandığınız ilaçlara dair ayrıntılı bilgi edebilirsiniz.

E-nabız üyeliğiniz varsa konuya dair görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli takipçilerimizle paylaşabilirsiniz.

Aile Hekimim Kim? Aile Hekimi Sorgulama Öğrenme ve Değiştirme

Aile Hekiminden Randevu Alma

Reçetelerin Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Gözlük Reçetesinin Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Yazımızı Puanlamak İster misin?

Reçete kaç gün geçerli? Ülkemizde bazı istisnai durumlar hariç artık ilaç reçeteleri tamamen elektronik ortamda düzenlenmektedir. Düzenlenen bu reçetelerle ilaç alımının reçetenin geçerlilik süresi içerisinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aşağıda belirtilen reçetelerin geçerlilik süresi içerisinde ilaçların eczaneden alınmaması halinde reçete iptal olmaktadır. Bu yazımızda reçeteler kaç gün geçerli, doktor reçetesi kaç gün geçerli, reçeteyi kaç gün içinde almak gerekir gibi konu hakkında sık sorulan soruların cevabını bulabilirsiniz.

Reçete geçerlilik süresi nasıl hesaplanır?

E reçete geçerlilik süresi reçetenin alındığı yani doktor tarafından yazıldıktan ve onaylanarak barkod alınan günden sonraki gün başlar. Reçetenin süresi iş günleri esas alınarak hesaplanır. Yani yazılan reçetenin geçerlilik süresi içerisinde yer alan hafta sonu, bayram tatili, resmi tatil varsa reçete alma süresi uzar. Aşağıda ilaç reçetesi kaç gün geçerli konusunda cevap verilmiştir.

E reçete kaç gün geçerlidir ?

Gelelim asıl konumuz olan doktorun yazdığı reçete kaç gün geçerli sorusunun cevabına. Reçete geçerlilik tarihi reçetelerin alındığı günden itibaren başlar ve 4 iş günüdür.Bir reçetenin geçerlilik süresinin hesaplaması alındığı günden itibaren başlar ve 4 iş günü sürer. Reçetenin geçerliliği kaç gün konusunu bir örnekle somutlaştıralım.

E-reçetemizi Perşembe günü almış olalım. Bu durumda eczaneden ilaç alma süresi  4 iş günü hesabına göre Salı gününe kadar geçerli olacak Cumartesi ve Pazar günleri geçerlilik süresi hesabında dikkate alınmayacaktır. Peki gözlük reçetelerinde reçete süresi kaç gündür ?

Gözlük reçete süresi kaç gün geçerlidir?

Gözlükler için alınan reçete kaç gün içinde alınmalı? Gözlük alımlarında da reçete ilaç alma süresi yukarıda belirtildiği gibidir. Yani reçeteyi aldıktan itibaren 4 iş günü içerisinde gözlük alımı için ilgili yere başvuru yapabilirsiniz. Burada da aynı şekilde iş günü hesabında resmi tatil, bayram tatili ya da hafta sonuna denk gelen süreler varsa e reçetenin geçerlilik süresisonuna eklenir.  Gözlük ve cam alımlarınızda SGK katkı payına ilave olarak ödeyeceğiniz tutarlara SGK Gözlük Cam ve Çerçeve Bedelleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Sağlık ocağında yazılan reçete kaç gün geçerli?

Gelelim bir diğer konu olan aile hekimi yazdığı reçetesikaç gün geçerli sorusunun cevabına. Aile Hekimleri de artık reçeteleri e-reçete olarak vermektedir. Sağlık ocaklarında aile hekimleri tarafınca yazılan reçetelerde ilaç reçete süresi4 iş günüdür. İlaç reçetesinin geçerlilik süresi içerisinde ilaçlar alınmazsa reçete iptal edilir.

Özel reçete kaç gün geçerli?

SGK ile anlaşması olmayan özel doktor, muayenehane gibi yerlerden alınan reçeteler için sistemden takip edilen bir geçerlilik süresi yoktur. Eğer özel sağlık hizmeti sunucusu SGK ile anlaşmalı bir yerse bu durumda bunlar için de 4 iş günü olarak uygulanır.

Çarşamba günü yazılan reçete kaç gün geçerli?

Çarşamba günü alınan e-reçete geçerlilik için son gün Pazartesi günü mesai bitimi olacaktır.

Cumartesi günü yazılan reçete kaç gün geçerli?

Cumartesi günü iş günü olarak sayılan günlerden değildir. Bu nedenle hesaplama Pazartesi gününden itibaren başlar. Cumartesi günü alınan bir reçete için geçerlilik süresi Perşembe mesai bitimidir.

Raporlu reçete kaç gün geçerli?

İlacın raporlu olarak alınması ya da raporsuz alınması reçete geçerlilik süresini etkilemez. Her durumda alındığı günden itibaren 4 iş günüdür.

Reçete süresi geçerse ne olur?

Yukarıda reçete yazıldıktan sonra kaç gün geçerli kısmında da ayrıntılı olarak anlattığımız gibi geçerlilik süresi 4 iş günüdür. ilaç reçetesi süresi içerisinde reçete kullanılmazsa geçerli olur ve bu reçetede yer alınan ilaçlar artık sigorta kapsamında alınamaz. 

Doktorun yazdığı ilaçları almazsak ne olur?

Doktor tarafından yazılan reçeteyi almadığınızda reçete iptal olacaktır. Herhangi bir yaptırımı olmayacaktır. Dilerseniz yazılan ilaçların bir kısmını alabilir diğerlerini almayabilirsiniz. Örneğin elinizde o ilaçtan mevcut ve doktor tekrar yazdı ise o ilacı almayabilirsiniz. Bu size kalmış. Ancak e-reçeteyi tamamen kullanmamanız doktor muayene ücretinden muaf olacağınız anlamına gelmeyecektir.

E-reçete numaramı nasıl alabilirim ?

E-reçete numaranızı kaybettiyseniz görüntüleme işlemini E-devlet şifrenizi le E-nabız sistemine giriş sağlayarak gerçekleştirebilirsiniz. Reçete numaranızı ve yazılan ilaçların kullanım detayları ile tüm bilgilerin görüntülemesini e-nabız uygulamasından nasıl yapabileceğiniz hakkında detaylara e-reçete numaramı nasıl alabilirim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Reçete süresi uzatma

Reçete süresi uzatma mümkün değildir. Süresi dolan ya da dolmak üzere olan bir reçeteyi uzatamazsınız. İptal edilip yeniden düzenlenmesi gerekir.

Gözlük reçetesi kaç gün geçerlidir?

Son zamanların en çok sorulan sorusu gözlüklerde reçetenin süresi kaç gündür sorusu olmaktadır. Bunlar için geçerlilik süresi reçete yazıldıktan itibaren 4 iş günüdür.

Perşembe günü yazılan reçete kaç gün geçerli?

Reçetenin geçerli olacağı zaman hesaplaması iş günü üzerinden yapılmaktadır. Bu doğrultuda perşembe yazılan bir reçete eğer sonraki iş günleri resmi tatil gününe denk gelmiyorsa salı gününün bitimine kadar geçerli olacaktır.

Cuma günü yazılan reçete kaç gün geçerli?

Cuma günü yazılan reçetenin geçerlilik zamanı Çarşamba gün sonu olacaktır. Tabi sonraki günler resmi tatil ya da bayram tatiline denk gelmiyorsa.

Gözlük reçete süresi geçerse ne olur?

Reçete süresi sona erdiğinde geçersiz olur ve bu reçete ile gözlük alınamaz. Bu durumda doktora tekrar başvurularak yeni reçete temin edilmesi gerekir.

Reçete edilen ilaç alınmazsa ne olur?

İlaç reçetesi iptal olur. Onun dışında bir yaptırım uygulanmamaktadır.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN REÇETELİ SATIŞ USUL VE

ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik, bitki koruma ürünlerinin reçeteli olarak satılması ve reçete yazmaya yetkili kişilerle ilgili usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, bitki koruma ürünleri için hazırlanacak reçetenin içeriğini, reçeteyi yazacak kişilerin niteliklerini, sorumluluklarını, denetlenmesini, yetkilerinin iptalini ve reçete yazma yetkisine sahip olmak isteyen kişiler için yapılacak sınav hakkındaki hususlar ile ilgili işlemleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 15/5/ tarihli ve sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanununun 38 inci ve 40 ıncı maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Aktif madde: Bitki koruma ürünleri içinde bulunan biyolojik etki yapan maddeyi,

b) Araştırma enstitüsü: Zirai mücadele araştırma enstitüleri ile benzer görevleri yapan diğer araştırma enstitülerini,

c) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,

ç) Bayi: Bitki koruma ürünlerini, perakende satan izin belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişi ve kuruluşları,

d) Bitki: Canlı bitkiler ve bunların dikim amaçlı tohumları dâhil, dondurulmuş meyve ve sebze dışındaki botanik anlamda meyve ve sebzeler, yumrular, soğansılar, soğanlar ve rizomlar, kesme çiçekler, yapraklı dallar, budama artığı yapraklar, yapraklar, bitki doku kültürleri, canlı polen, göz, kalem ve çelik gibi canlılığını koruyan parçalarını,

e) Bitki koruma ürünü: Bitkileri veya bitkisel ürünleri tüm zararlı organizmalara karşı korumak veya bu tür organizmaların etkilerini engellemek, büyüme düzenleyicileri gibi maddelerin besin öğesi olarak fonksiyonu hariç, bitkilerin yaşam fonksiyonlarını etkilemek, kendisine ait özel düzenlemesi bulunmayan ancak bitkisel ürünleri koruyucu olarak kullanılan, istenmeyen bitki veya bitki kısımlarını yok etmek, istenmeyen bitki gelişimini kontrol etmek veya önlemek amacıyla kullanıcıya bir veya daha fazla aktif madde içeren bir formülasyon halinde sunulan, aktif madde ve preparatları,

f) Formülasyon: Bir veya daha fazla aktif madde ile birlikte inaktif yardımcı ve dolgu maddelerinin ilavesi ile uygulanabilir hale getirilmiş karışımı,

g) Genel Müdürlük: Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünü,

ğ) İl ve ilçe müdürlüğü: Bakanlığın il ve ilçelerdeki müdürlüklerini,

h) Reçete: 9 uncu maddede belirtilen kişiler tarafından düzenlenen, teşhis, kimyasal mücadele ve diğer mücadele yöntemleri tavsiye edilerek bitki koruma ürününün ismi, dozu ve miktarı ile gerektiğinde uygulamaya hazırlama ve kullanım şeklini belirten, tarihli ve imzalı Bitki Koruma Ürünü Reçetesini,

ı) Zararlı organizma: Bitki veya bitkisel ürünlere zarar veren bitki, hayvan veya patojenik ajanların tür, streyn veya biyotiplerini,

i) Zirai mücadele teknik talimatları: Bakanlığın Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak yayımlanan, zararlı organizmaların tanınmaları, yaşayışları, zarar şekilleri, konukçuları, yayılışları, ekonomik zarar durumu ve mücadele yöntemlerini kapsayan talimatları,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Reçete ile ilgili Hükümler

Reçeteli satış zorunluluğu

MADDE 5 – (1) Bakanlıkça ruhsatlandırılan tüm bitki koruma ürünleri, bu Yönetmelik hükümleri uyarınca reçeteli satılır. Gerekli hallerde, reçete ile satılacak bitki koruma ürünlerinin kapsamının belirlenmesinde ve uygulanmasında Genel Müdürlük yetkilidir.

(2) Zirai Mücadele teknik talimatlarında herhangi bir bitki veya bitkisel ürün için ruhsatlı bitki koruma ürününün yer almaması veya teknik talimatının ve ruhsatlı ilaç tavsiyesinin bulunmaması durumunda, ilgili araştırma enstitüsünün mücadelesini ekonomik ve uygun bulması halinde, Genel Müdürlükçe bitki koruma ürünlerine geçici olarak en fazla iki yıl süreyle geçerli olmak üzere reçete ile kullanım izni verilir.

Reçetenin şekli, içeriği, basımı ve dağıtımı

MADDE 6 – (1) Reçete, 1 inci sayfası beyaz, 2 nci sayfası pembe, 3 üncü sayfası sarı renkli olmak üzere üç nüshadan oluşur.

(2) Reçete, Ek–1 de belirtilen örneğe göre il müdürlüğünce bastırılır.

(3) Reçetelerin yetkili kişilere dağıtımı, koçan seri numaraları belirtilecek şekilde ve zimmetli olarak il müdürlükleri tarafından yapılır.

(4) Reçeteler, üçer nüshalı ve ellilik koçanlar halinde her bir koçana ayrı seri numarası verilerek bastırılır. Reçete sayfa numaraları, 1 den 50 ye kadar ve her üç nüshanınki aynı olacak şekilde verilir.

(5) Reçetenin seri numaraları ve diğer ayrıntılarıyla ilgili bilgiler İl Müdürlüğüne Genel Müdürlükçe sağlanır.

Reçetenin geçerlilik süresi ve muhafazası

MADDE 7 – (1) Yazılan reçetenin kullanım süresi bir aydır. Bu süre içerisinde kullanılmayan reçeteler geçersizdir.

(2) Reçeteler, yazan kişi ve bitki koruma ürününü satan bayiler ile bitki koruma ürününü kullanan üreticiler tarafından iki yıl süre ile saklanır.

Reçete düzenleme

MADDE 8 – (1) Reçeteler ilgili mevzuata, zirai mücadele teknik talimatlarına uygun olarak düzenlenir. Teknik talimatı veya tavsiyeli bitki koruma ürünü bulunmayan konularda 5 inci maddenin ikinci fıkrasına göre düzenleme yapılır.

(2) Reçete yazma yetkisine sahip kişi, reçete talebiyle kendisine müracaat eden üreticinin yazılı ve sözlü açıklamaları ile varsa yanında getirdiği zararlı organizma, bulaşık veya zarar görmüş bitki örneklerini inceler ve bu bilgiler doğrultusunda reçeteyi düzenler. Yeterli bilgi ve bulgu olmaması durumunda arazi ziyareti yapılabilir.

(3) Zararlı organizmanın teşhis edilememesi, bölge veya ürün için yeni olması muhtemel zararlı organizmalar için, en yakın üniversite veya araştırma enstitüsünden alınan teşhis sonucuna göre reçete yazılır.

(4) Reçete yazma yetkisine sahip kişi tarafından üç nüsha halinde düzenlenen reçetenin üçüncü nüshası yazan kişi veya kuruluşta kalır, ilk iki nüshası ise üreticiye verilir. Üretici bitki koruma ürününü alırken ikinci nüshayı bayiye bırakır, ilk nüshayı ise bayiye reçetede belirtilen bitki koruma ürünlerini aldığını, alınma tarihi ile bayi adı ve adresini gösteren kaşe ile onaylattıktan sonra geri alır.

(5) Kamu iktisadi kuruluşları, iktisadi devlet teşekkülleri, kooperatifler, üretici ve çiftçi birlikleri ve ziraat odaları gibi kuruluşlarda reçete düzenlenmesi, bünyelerinde görevli reçete yazma yetkisine sahip kişiler vasıtasıyla gerçekleştirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Reçete Düzenlemeye Yetkili Kişilerle İlgili Hükümler

Reçete yazma yetki belgesi almak için müracaatta bulunabilecek kişiler

MADDE 9 – (1) Aşağıda belirtilen kişiler, Reçete Yazma Yetki Belgesi almak için müracaatta bulunabilir.

a) Bitki koruma bölümü mezunu veya bitki koruma ana bilim dalında yüksek lisans veya doktora yapmış ziraat mühendisleri,

b) Ziraat fakültesi bitki koruma bölümlerinde görevli öğretim elemanları,

c) Bitki koruma bölümü mezunu olmayan ancak zirai mücadele araştırma enstitülerinde veya diğer araştırma enstitülerinin bitki koruma ile ilgili araştırma bölümlerinde en az üç yıl süre ile görev yapan konu uzmanı ziraat mühendisleri,

ç) İl müdürlüklerinde bitki koruma şubelerinde ve ilçe müdürlüklerinde bitki koruma hizmetlerinde en az beş yıl süre ile görev yapan bitki koruma bölümü mezunu olmayan ziraat mühendisleri,

d) Ziraat Fakültesi bitki koruma bölümlerinde görev yapmış emekli öğretim elamanları, bitki koruma bölümü mezunu olmayan ancak zirai mücadele araştırma enstitülerinde veya diğer araştırma enstitülerinin bitki koruma ile ilgili araştırma bölümlerinde en az üç yıl süre ile görev yapmış konu uzmanı emekli ziraat mühendisleri, il müdürlüklerinde bitki koruma şubelerinde ve ilçe müdürlüklerinde bitki koruma hizmetlerinde en az beş yıl süre ile görev yapmış emekli ziraat mühendisleri,

e) Ziraat fakültelerinin bitki koruma bölümü dışındaki diğer bölümlerinden mezun olan ziraat mühendisleri,

f) Sadece tütünlerde kullanılan bitki koruma ürünlerini reçeteye yazmak üzere resmi ve özel kuruluşlarda görevli tütün teknoloji mühendisleri,

g) Ziraat teknikeri ve ziraat teknisyenleri.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Reçete Düzenleme Yetkisinin Verilmesi ile İlgili Hükümler

Reçete düzenleme yetkisi

MADDE 10 – (1) Bakanlıktan Reçete Yazma Yetki Belgesi almayan kişiler bitki koruma ürünü reçetesi yazamaz.

(2) 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (b), (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen ziraat mühendisleri ile (g) bendinde belirtilen ve kamuda çalışan ziraat teknikeri ve ziraat teknisyenlerinden sınavda başarılı olanlar, Reçete Yazma Yetki Belgesi almak için kurum kimlik belgesi veya çalıştığını gösteren belge ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile görev yaptığı ilin il müdürlüğüne müracaat eder.

(3) 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (d) bentlerinde belirtilen ziraat mühendisleri 11 inci maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen bilgi ve belgelerle bulundukları ilin il müdürlüğüne müracaat eder.

(4) 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (b), (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen ve reçete yazma yetkisi almış ziraat mühendisleri emekli olduklarında, 11 inci maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen şartları yerine getirmeleri halinde reçete yazma yetkisine sahip olur.

(5) 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (e), (f), ve (g) bentlerinde belirtilen kişiler 11 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen bilgi ve belgelerle bulundukları ilin il müdürlüğüne müracaat eder.

Reçete yazma yetkisinin verilmesi

MADDE 11 – (1) Yetki belgesi almak isteyen kişiler aşağıdaki bilgi ve belgelerle birlikte bir dilekçe ile İl Müdürlüğüne müracaat ederler.

a) Son öğrenim durumunu gösterir belgenin aslı veya onaylı sureti,

b) T.C. Kimlik Numarası beyanı,

c) İşyeri veya yazışma adresi ile telefonu,

ç) Sınav sonuç belgesi.

(2) Yukarıda belirtilen bilgi ve belgelerin uygun bulunması halinde Ek-2’de yer alan “Bitki Koruma Ürünü Reçete Yazma Yetki Belgesi” İl Müdürlüğünce verilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Sınav ile İlgili Hükümler

Sınav

MADDE 12 – (1) Reçete yazma yetkisi almak isteyen 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (e), (f) ve (g) bentlerinde yer alan kişiler için Bakanlıkça veya Milli Eğitim Bakanlığınca veya Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca merkezi sınav yapılır.

(2) Sınav tarihi ve sayısı her yıl ihtiyaca göre belirlenir ve Bakanlık tarafından il müdürlüğü aracılığı ile en az üç ay önce ilan edilir.

(3) Sınav için müracaatlar, sınavın yapılacağı tarihten en az 45 gün önce il müdürlüğüne yapılır. İl müdürlüğü bu müracaatları 15 gün içerisinde Bakanlığa bildirir.

(4) Yapılan sınav sonucunda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır.

(5) Sınav Ek-3’te belirtilen konuları içerir.

(6) 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen ziraat mühendisleri için sınava katılma şartı aranmaz.

ALTINCI BÖLÜM

Yetki ve Sorumluluklar

Reçete yazacak kişilerin yetki ve sorumlulukları

MADDE 13 – (1) Reçete, yetkili kişiler tarafından Bakanlıkça yayınlanan Zirai Mücadele Teknik Talimatları ya da Bakanlık tarafından hazırlanan diğer yayınlar dikkate alınarak yazılır. Yayınlar arasında farklı tavsiyelerle karşılaşıldığında Zirai Mücadele Teknik Talimatları esas alınır.

(2) Zirai Mücadele Teknik Talimatlarında geçen tavsiyeler ve 5 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen durumların dışında reçete yazanlar yazdığı reçeteden sorumludur, hata veya zararın hukuken sabit görülmesi halinde zarar reçeteyi yazandan tazmin edilir.

(3) Reçete Yazma Yetki Belgesi alan kişiler işi bırakmaları halinde veya adres değişikliği durumunda il müdürlüklerine 30 gün içerisinde bilgi vermek zorundadır.

(4) Bitki koruma ürünü reçetesi yazan kişiler her yılın ocak ayında bir önceki yıla ait yazmış oldukları reçete sayıları ile ilgili yazılı bilgiyi il müdürlüğüne verir.

(5) Reçete yazan kişiler, il müdürlüklerinden almış oldukları reçete koçanlarından sorumludur. Söz konusu koçanların mevzuat dışı veya başkaları tarafından kullanılmaları halinde sorumluluk tamamen Bakanlıkça yetki verilmiş kişiye aittir.

Bitki koruma ürününü satan bayilerin sorumlulukları

MADDE 14 – (1) Bayiler reçetesiz bitki koruma ürünü satamazlar.

(2) Bayiler reçetede yazan bitki koruma ürünlerini vermek zorundadır. Reçetede yazan ürünlerin bulunmaması durumunda başka ürün veremez. Değişiklik ancak reçeteyi yazan kişi tarafından yapılır.

(3) Bayiler yıllık olarak bitki koruma ürünleri alış ve satış miktarlarını istendiğinde il veya ilçe müdürlüğüne vermek zorundadır.

(4) Bitki koruma ürünlerinin üreticileri bayiler bazında gönderilen ürün miktarını Bakanlığa bildirmek zorundadır.

(5) Bitki koruma ürünlerini satan bayiler reçete yazamaz.

(6) Bayiler reçete yazmaya yetkili kişi tarafından düzenlenen reçetenin ilk nüshasının arkasını, belirtilen bitki koruma ürünlerini verdiğini doğrulamak için, tarihi ile adını ve adresini gösteren kaşe ile onaylamak zorundadır.

(7) Bayiler, gerektiğinde reçetelerin denetlenmesi ile ilgili her türlü bilgi ve belgeyi denetleyici kişilere göstermek zorundadır.

(8) Bayiler, reçetelerin kendinde kalacak nüshalarını iki sene boyunca muhafaza etmek zorundadır.

Bitki koruma ürününü satın alan üreticilerin sorumlulukları

MADDE 15 – (1) Reçete ile satın alınan bitki koruma ürününün; tavsiye edilen doz ve uygulama şekli ile tavsiye edilen bitki ve zararlı organizma dışında kullanılmasından doğacak sorumluluk, bitki koruma ürününü satın alan ve kullanan üreticiye aittir.

(2) Üretici reçeteli uygulama sonucunda karşılaştığı her hangi bir olumsuzlukta reçeteyle beraber diğer istenecek bilgi ve belgeleri sağlar.

(3) Üretici, gerektiğinde reçetelerin denetlenmesi ile ilgili her türlü bilgi ve belgeyi denetleyici kişilere göstermek zorundadır.

(4) Üreticiler, reçetelerin kendilerinde kalan nüshalarını iki sene boyunca muhafaza etmek zorundadır.

YEDİNCİ BÖLÜM

Denetim ve Reçete Yazma Yetkisinin İptali

Denetim

MADDE 16 – (1) Reçete ile ilgili yapılacak denetimler, il ve ilçe müdürlüklerindeki zirai mücadele birimi veya Bakanlıkça yetkili kılınan elemanlar tarafından yapılır.

(2) İl ve ilçe müdürlüklerindeki zirai mücadele birimi veya Bakanlıkça yetkili kılınan elemanlar yaptıkları denetimlerle ilgili iki aylık sürelerde rapor hazırlar.

(3) Yaptıkları denetimlerde kasti hata yaptığı ve gerçeğe aykırı rapor düzenlediği tespit edilen il ve ilçe müdürlüklerindeki zirai mücadele birimi veya Bakanlıkça yetkili kılınan elemanların yetkileri geri alınır.

(4) Bitki koruma ürünü reçete yazma yetkisine sahip kişiler, bitki koruma ürünlerini satan bayiler ve üreticiler yapılan işlemlerin mevzuata ve teknik talimatlara uygunluğu konusunda, il ve ilçe müdürlüklerindeki zirai mücadele birimi veya Bakanlıkça yetkili kılınan elemanlar tarafından denetlenir.

(5) İl ve ilçe müdürlüklerindeki zirai mücadele birimi veya Bakanlıkça yetkili kılınan elemanlar, reçetelerin denetlenmesi ile ilgili her türlü bilgi ve belgeyi, yetkili kişiler, bayiler ve üreticilerden talep eder.

(6) Gerektiğinde yazılan reçeteler örnekleme usulü ile il ve ilçe müdürlüklerindeki zirai mücadele birimi veya Bakanlıkça yetkili kılınan elemanlar tarafından kontrol edilir.

(7) İl ve ilçe müdürlüklerindeki zirai mücadele birimi veya Bakanlıkça yetkili kılınan elemanlar tarafından yapılan bayi denetimlerinde, bayinin aldığı bitki koruma ürünü miktarı, reçete ile yaptığı satış ve eldeki stok incelenir. İlgili mevzuata aykırı hususların tespiti halinde 11/10/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre cezai müeyyide uygulanır.

(8) Reçete yazmaya yetkili kişiler, bayiler ve üreticiler reçetelerin denetlenmesi ile ilgili her türlü bilgi ve belgeyi il ve ilçe müdürlüklerindeki zirai mücadele birimi veya Bakanlıkça yetkili kılınan elemanlara vermek zorundadır.

Reçete yazma yetkisinin iptali

MADDE 17 – (1) Denetleme yapılan ve aksaklıklardan dolayı bir defa uyarılan reçete yazma yetkisine sahip kişilerin, aynı durumun tekrarında reçete yazma yetkisi iptal edilir. Yetkisi iptal edilen kişilere yeniden reçete yazma yetki belgesi verilmez.

(2) Kendi isteği ile yetki belgesi iptal edilen kişilerin yeniden yetki talebinde bulunması durumunda herhangi bir şart aranmaksızın belgesi yeniden düzenlenir.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Geçici ve Son Hükümler

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 18 – (1) 12/2/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bitki Koruma Ürünlerinin Reçeteli Satış Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

Reçete yazma yetkisi olanlar

GEÇİCİ MADDE 1 – Bu Yönetmeliğin yayımından önce Bitki Koruma Ürünlerinin Reçeteli Satış Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında Bakanlıktan bitki koruma ürünleri reçete yazma yetki belgesi almış olan kişilerin yetkileri devam eder. Bu Yönetmeliğin yayımından önce reçete ile ilgili Bakanlık veya Bakanlığın uygun gördüğü kuruluşlarca yapılan eğitimlere katılarak başarılı olmuş kişilere Reçete Yazma Yetki Belgesi verilir.

Kooperatif ve birliklerde istihdam edilen ziraat mühendislerinin durumu

GEÇİCİ MADDE 2 – Tarımsal amaçlı kooperatifler ve üst birlikleri ile üretici birliklerinde istihdam edilen bayilik izin belgesine sahip ziraat mühendislerine, bu kooperatif ve birliklerin kendi ortak veya üyelerine münhasır olmak üzere, bu Yönetmeliğin yayımından itibaren iki yıl süreyle geçici olarak reçete yazma yetkisi verilir.

Yürürlük

MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 20 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.

EK-1

Ön sayfa

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜ REÇETESİ
Sayfa No
funduszeue.infoçeteyi Düzenleyen Yetkili Kişinin
Düzenleme Tarihi

Adı ve soyadı

Görev yaptığı kuruluş

Yetki belgesi No

TC Kimlik No

Telefonu

……………………………………

……………………………………

……………………………………

……………………………………

……………………………………

… / … / 20…

funduszeue.infoçete talebinde bulunan üreticinin

Adı ve soyadı

TC Kimlik No Telefonu

………………………….

………………………….

…………………………

Adresi

Köyü/Mahallesi

İli/ İlçesi

………………………………………

………….……………………………

………….………….………….…

funduszeue.infoŞHİSLER
Seri No:
funduszeue.infoELER

funduszeue.infoçete ekinde verilenler

Ek 1.

Ek 2.

Ek 3.

funduszeue.infoçeteyi düzenleyenin imzası ve kaşesi
1 nci nüsha üreticiye verilir. Üretici tarafından saklanır.

2 nci nüsha üreticiye verilir. Bitki koruma ürünü alınan bayiye verilir. Bayi tarafından saklanır.

3 ncü nüsha reçeteyi düzenleyen yetkili kişide kalır.


Arka sayfa

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜ
KULLANIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

(1)                Reçeteye aktif maddenin ismi, formülasyon şekli, dozu ve son ilaçlama ile hasat arası süre (PHI) mutlaka yazılmalıdır. Reçeteye en fazla üç aktif madde ismi yazılabilir.

(2)                Bitki koruma ürünlerini çocukların ulaşamayacağı yükseklikte kapalı ve kilitli özel bir dolap içinde saklayınız.

(3)                Bitki koruma ürünlerini yenilecek ve içilecek gıda maddelerinin yanına koymayınız.

(4)                Boş bitki koruma ürün ambalajlarını başka amaçla kullanmayınız.

(5)                Bitki koruma ürünlerini kullanmadan önce ambalajların üzerindeki etiketi ve prospektüsü dikkatle okuyunuz.

(6)                Bitki koruma ürünlerini taşırken ve kullanırken iş elbisesi giyiniz, lastik eldiven, maske ve gözlük takınız.

(7)                Bitki koruma ürünlerini yağışsız ve rüzgarsız havada kullanınız.

(8)                Yabancı otlarla ilgili ve ilaçlamadan sonra aletinizi bol sodalı veya arapsabunlu suyla doldurup 24 saat bekletiniz ve sonra çalkalayınız, depoyu boşaltınız ve bol su ile yıkayınız.

(9)                Bitki koruma ürününün kullanımı sırasında herhangi bir şey yemeyiniz, sigara içmeyiniz ve iş bittikten sonra ellerinizi ve yüzünüzü bol su ile yıkayınız. İş elbisenizi de çıkararak yıkayınız.

(10)             Bitki koruma ürünü uygulanmış tohumları yemeyiniz ve satmayınız. Satanları görürseniz en yakın Tarım Teşkilatına haber veriniz.

(11)             Meyve ve sebzeyi son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken günden önce hasat etmeyiniz. Erken hasat edilenleri yemeyiniz. Yiyenleri uyarınız.

(12)             Bitki koruma ürününü kullanırken baş dönmesi, bulantı, göz kararması gibi belirtiler hissederseniz uygulamaya hemen son veriniz.

(13)             Ciltte bitki koruma ürünü temas eden yerleri bol su ile yıkayınız.

(14)             Zehirlenen şahsı en yakın doktora ilacın ambalajı, etiketi ve prospektüsü ile birlikte götürünüz.

DİKKAT: REÇETE İLE SATIN ALINAN BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN;TAVSİYE EDİLEN DOZ VE UYGULAMA ŞEKLİ İLE TAVSİYE EDİLEN BİTKİ VE ZARARLI ORGANİZMA DIŞINDA KULLANILMASINDAN DOĞACAK SORUMLULUK, SATIN ALAN KİŞİYE AİTTİR.

Ek-2

Ön sayfa

T.C.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜ

REÇETE YAZMA YETKİ BELGESİ

Resim

TC KİMLİK NO: …………………………..

BELGE NO: ……………………………

ADI : …………………………….

SOYADI: ……………………………

MESLEĞİ: ……………………………

Arka sayfa

ADRES

ONAY

İl Müdürü

ONAY

Ek-3

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ REÇETE YAZMA YETKİ BELGESİ ALMAK

İSTEYENLER İÇİN YAPILACAK SINAVIN KONULARI

1)                   Mevzuat

2)                   Zirai Mücadele teknikleri; Biyolojik Mücadele, Entegre Mücadele

3)                   Bitki Koruma Ürünlerinin Formülasyonları

4)                   Bitki Koruma Ürünlerinin etki mekanizmaları,

5)                   Hastalık tanısı ve uygulama

6)                   Zararlı Tanısı ve Uygulama

7)                   Yabancı ot tanısı ve uygulama

8)                   Bitki Virüs hastalıkları

9)                   Bitki Bakteri hastalıkları

10)                Hububat hastalıkları

11)                Sebze ve yem bitkileri hastalıkları

12)                Meyve ve bağ hastalıkları

13)                Bağ Zararlıları

14)                Endüstri Bitkileri Zararlıları

15)                Sebze ve yem bitkileri zararlıları

16)                Hububat Zararlıları

17)                Turunçgil Zararlıları

18)                Yumuşak ve Sert Çekirdekli Meyve Zararlıları

19)                Zeytin Zararlıları

20)                Ambar Zararlıları

21)                Bitki Parazit Nematodları ve Mücadelesi

22)                Bitki Koruma Ürünlerinde bekleme süresi ve önemi

23)                Bitki Koruma Ürünü kalıntıları ve önlenmesi

24)                Bitki Koruma Ürünlerinde direnç ve önlenmesi

25)                Bitki Koruma Ürünlerinin insan ve çevre sağlığı üzerine etkileri

26)                Bitki Koruma Ürünlerinin insanlara zehirliliği ve etiket üzerindeki uyarılar

27)                Bitki Koruma Ürünlerinin çevreye zehirliliği ve etiket üzerindeki uyarılar

28)                Bitki Koruma Ürünlerinin uygulamaya hazırlanmasında dikkat edilecek hususlar

29)                Bitki Koruma Ürünlerinin uygulama tekniği ve uygulanması sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar

30)                Bitki Koruma Ürünlerinin depolanması ve atıkların imhasında dikkat edilmesi gereken hususlar

31)                Zirai mücadele ve Entegre mücadele teknik talimatları,

32)                Zirai Mücadele Alet Makinaları ve Kalibrasyon

33)                Mesleki diğer konular

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası