muhabbet kuşu hiç ötmüyor / Muhabbet kuşum hiç ötmüyor neden olabilir? [TÜM NEDENLER!]

Muhabbet Kuşu Hiç Ötmüyor

muhabbet kuşu hiç ötmüyor

yeni aldığım kuş hiç ötmüyor. sebep ?

Cenk TORCU' Alıntı:

Ortamda birşeyden ürkmüs ve cekinmiştir genelde ortama alısmadıgı sürece ötmezler bazıları 1 günde alısır bazıları 2 ayda anca alısır ve sonunda öter. Tedirgin olmayın 1 ay yaşadıysa hastalık olmaz ortama alısamamıstır henüz

Genişletmek için tıkla


bu muhabbet üretiminde çok şanssızım. ilk çiftimi 3 aylıkken aldım yaklaşık ay bekledim tam dişi kızıştı yumurtlayacak derken dişi sebepsiz yere öldü, erkeğime yeni dişi aldım onun da kızışması ay sürdü ilk defa yumurtladı çıkan 2 yavrudan biri öldü diğeri büyüdü, zorun bi sebepten kuşları petshopa emanet ettim 1 ay bu sefer de ikinci kuluçkalarında erkeğim öldü şuan yeni erkeğin alışmasını bekliyorum artık kaç ay sürer bilmem. yavru almak çok zordur denen gökkuşağı ispinozundan bile yumurta yavru aldım muhabbetlerde şansım tutmuyor.

-- funduszeue.info; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj -->-> Daha önceki mesaj --

İbrahim ERGİN' Alıntı:


board' Alıntı:

Kuş sesi duyunca karşılık verir.

Genişletmek için tıkla


dişisi kızışmış, yanında sürekli ötüyor ama bilemedim, çok yabaniler, seslerini duyuyorum yanlarına gidiyorum acaba erkek mi ötüyor diye beni görünce birden put gibi donup kalıyorlar

 

Muhabbet Kuşu Neden Tüylerini Kabartır ve Uyur?

Muhabbet kuşları canlı renklere sahip tüyleri ile oldukça sevimli bir görünüşe sahiptir. Üstelik bir de tüylerini kabarttıkların zaman görüntüleri daha da sevimli hale gelirler. Tüylerin kabarması sadece muhabbet kuşlarına ait olan bir özellik değildir. Kuşların büyük bir çoğunluğu tüylerini kabartabilirler. Bu yazımızda muhabbet kuşlarının tüylerini kabartma nedenleri hakkında detayları öğrenebilirsiniz.

tüyleri kabarmış yeşil muhabbet kuşu

Muhabbet Kuşlarının Tüylerini Kabartma Nedenleri?

Muhabbet kuşlarının tüylerini kabartmasının birden çok nedeni olabilir. Bu hareket genellikle oldukça normal ve doğaldır. Muhabbet kuşları tüylerini genellikle mutluluktan ya da vücutlarını sıcak tutmak için kabartırlar. Ancak bazı durumlarda bu hastalık belirtisi olabilir.

Vücut Sıcaklığını Düzenleme

Muhabbet kuşları vücut sıcaklıklarını korumak ve düzenlemek için tüylerini kabartırlar. Bu hareket özellikle soğukta kaldıklarında sık gözlemlenebilen bir durumdur. Tüylerini kabartarak tüylerin altına hava hapseder ve ısıtırlar. Bu sayede vücutları sıcak kalır. Bu davranış soğukta kalmış olan insanların kalın bir kıyafet giymesi ya da bir örtüyle örtünmesi gibi ele alınabilir. Bütün kuşların sıcaklık ihtiyaçları farklıdır. Muhabbet kuşları vücutlarını sıcak tutabilmek için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu nedenle vücut ısılarını korumak onlar için son derece önemlidir. Muhabbet kuşları tüylerini ısınmak için kabarttıkları zaman genellikle bir ayaklarını yukarı, göğüslerine doğru çekerler. Sakin bir şekilde dururlar ve gözlerini kapatırlar. Genellikle bu duruş uykudan hemen önce gözlemlenir. Onlar bu şekilde vücut sıcaklıklarını korumaya çalıştıklarında evin sıcaklığını kontrol etmek gerekebilir. Çok soğuk olan durumlarda ortamı biraz ısıtmak onların daha az enerji harcamasına yardımcı olur.

Heyecan ve Eğlence

"Muhabbet kuşu neden kabarır?" sorusunun cevaplarından birisi de heyecan, eğlence ve mutluluktur. Muhabbet kuşları hissettikleri duyguyu dışarı yansıtan sosyal kuşlardır. Mutlu ve heyecanlı hissettiklerinde de tüylerini kabartabilirler. Bununla beraber genellikle kafalarını sallarlar ya da kuyruk tüylerini açarlar. Oyun oynamayı çok seven ve maceracı kişiliğe sahip olan kuşlar genellikle kafeslerinde oyuncaklarıyla oynarken de tüylerini kabartırlar. En sevdikleri yemi yerken, yeni bir oyuncak bulduklarında hatta en sevdikleri insanı gördüklerinde bile bunu yapabilirler. Aşina oldukları, yüksek perdeli çocuk ya da kadın sesi bile onların heyecan duyması için yeterlidir. Muhabbet kuşlarının keyifli zaman geçirmesi onlar için çok önemlidir. Bu nedenle onların keyifli zaman geçirmelerine yardımcı olacak, tüylerini heyecanla kabartmalarını sağlayacak oyuncaklarla onları keyiflendirebilirsiniz. Muhabbet kuşları için özel olarak tasarlanan oyuncakları burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Temizlenme

Muhabbet kuşları sık sık temizlenme, tüylerini düzenleme ve tüylerin üzerindeki tozları uzaklaştırma ihtiyacı duyarlar. Temizlik esnasında onların tüylerini kabarttıklarını görmek mümkündür. Kabarıkken tüylerinin arasındaki tozları silkelerler. Ayrıca gagalarıyla da tüylerini düzenlerler. Banyo yaptırdığınızda yine tüylerini kabarttıklarını, tüylerinin ve başlarının üzerinde kalan suyu silkelediklerini görebilirsiniz. Eğer çok fazla tüylerini kabartıp temizlenmeye çalışıyorlarsa ve kaşınma yapıyorlarsa kafes birkaç gündür temizlenmiyor olabilir. O nedenle kafesi ve zeminini temizlemek gerekebilir.

Hastalık Belirtisi

Bir hastalık sonucu olarak muhabbet kuşlarında kabarma hareketi görülmesi yaygındır. Muhabbet kuşları hasta oldukları zaman tüylerinin kabarmasına ek olarak farklı belirtilerin de gözlemlenmesi mümkündür. Kuşlar doğada hasta olduklarını gizlemek için tüylerini kabartırlar. Bu hareket evcil kuşlarda da oldukça yaygındır. Kabarmanın yanı sıra uyuşukluk, hızlı ve derin nefes alma, hapşırma, uzun süreler uyuma, kilo kaybı ve davranışlarında değişiklik meydana gelmesi de hastalık belirtileri arasında yer alır. Her ne kadar tek başına tüylerini kabartmak sadece hastalık belirtisi olmasa da tüyleri kabarık bir şekilde kafesin zemininde oturduğu gördüğünüzde veteriner hekime gitme zamanı gelmiş demektir. Bu gibi durumlarda herhangi bir hareketinize ya da oyuncağına tepki vermiyor olabilir. Kuşlar genellikle son dakikaya kadar hastalık belirtisi göstermezler. Bu nedenle ondaki değişiklikleri fark ettiğinizde vakit kaybetmeden harekete geçmeniz tavsiye edilir.

Şarkı Söyleme

Muhabbet kuşlarında tüyleri kabartma beraberinde şarkı söyleme gibi diğer davranışları da getirebilir. Özellikle erkek muhabbet kuşları tüyleri kabarıkken şarkı söylemeyi daha çok severler. Genellikle kabarma ve yüksek sesli ötüş muhabbet kuşunun çiftleşme isteğini gösterir. Ayrıca güzel bir uykudan sonra gerinmek gibi onlar da kabararak şarkı söylemeye başlayabilirler.

kafesinin üstünde duran mavi muhabbet kuşu

Muhabbet Kuşum Neden Sürekli Kabarık Duruyor?

Muhabbet kuşunun normalden daha uzun süre ya da daha çok kabarık durduğunu gördüğünüzde ilk yapmanız gereken kafesin bulunduğu ortamın sıcaklığını kontrol etmektir. Muhabbet kuşlarının yaşadıkları olanın günün her saati ideal sıcaklıkta olması gerekir. Soğuk hipotermiye sebep olabilirken aşırı sıcak hava muhabbet kuşlarında sıcak çarpmasına neden olur. Bu durum oldukça kritiktir. Sıcak çarpmasına yarım saat içerisinde müdahale edilmediğinde öldürücü olmaktadır. Sıcak çarpması geçiren muhabbet kuşları normalden daha hızlı nefes alır verir ve genellikle serinlemek için kanatlarını çırparlar. Bu nedenle kuşun sürekli kabarık olarak durduğunu gördüğüz zaman ya da kanatlarını çırptığında ortam sıcaklığının ona uygun olmadığını anlayabilirsiniz. Ortam sıcaklığını eledikten sonra kafesin ve yaşam alanının temizliğini kontrol etmek ve tüm kontrollerden sonra kabarmanın devam etmesi durumunda veteriner hekime danışmak gerekir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül TunçayTüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle funduszeue.info blog sayfasında yılından beri blog içeriği yazmaktadır.

Çevresindeki canlılar ile ötüşerek iletişim kuran ve öterek tepki gösteren muhabbet kuşlarının ötmeme nedenleri çok çeşitlidir.

Muhabbet kuşlarının ötmeme nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  1. Tanımadığı bir ortama girdiyse ötmeyi kesebilir. Yeni bir kuş aldınız ve eve getirdiniz. Kendinizi kuşun yerine koyarak düşünün: İsteğiniz dışında götürüldüğünüz yabancı bir ortamda şarkı söyler miydiniz? Muhabbet kuşunuza en az 2 hafta kadar zaman tanımanız gerekmektedir. (Her kuş aynı olmayacağından, bazı kuşlar için bu süre uzayabilir, kısalabilir.)
  2. Ortamdaki tanımadıkları canlılardan (insanlardan gibi) korkabilirler. Korku nedeniyle ötmeyi bırakabilirler. Korkulan nesnenin, canlının sürekli olarak ortamda bulunması durumunda suskunluk devam edecektir.
  3. Muhabbet kuşunuz yavru olduğundan ötmüyor olabilir. Yavru muhabbet kuşları genellikle ötmezler. Ortamdaki yırtıcıları yuvaya çekmemek amacıyla yavrular sessizdirler. Kuşunuz, ergenlik dönemine yaklaştıkça ötmeye başlayacaktır.
  4. Sosyal mahrumiyet. Muhabbet kuşunuz bazı zamanlarda sosyal olarak yalnız kalmak isteyebilir. Eğer bu durum sağlanamıyorsa ötmeyi bırakabilirler.
  5. Ortam koşullarının uygun olmaması. Yeterli temiz hava, oksijen, güneş ışığı olmadığında ötmeyi bırakabilirler. (Psikolojik sorunların tetiklenmesine, baş göstermesine da neden olur.)
  6. Hastalık nedeniyle sıkıntı çeken kuşlar ötmeyebilir.
  7. Tüy dökme durumunda olan muhabbet kuşları, bu dönemlerde ötmeyi bırakabilirler.
  8. Yalnız kalmak. Muhabbet kuşları, alışık oldukları insanların sürekli olarak işe gidip gelmeleri nedeniyle bazı zamanlarda ötmeyi kesebilir. (Nadiren görülür.)
  9. İlgi eksikliği. Muhabbet kuşları sosyal hayvanlar olduklarından, ilgi isterler. Evde sürekli olarak bir köşede kafes içinde bekleyen muhabbet kuşuna bir iki dakika gösterilen ilgi yetersizdir. Sağlıklı bir muhabbet kuşunun ötmeme nedeni ilgi eksikliği olabilir.

Muhabbet kuşu ötmesi için ne yapmalı?

Muhabbet kuşlarının ötmeye başlamaları için öncelikle ötmeme nedenlerine bakılması gerekmektedir.

Ötmeme nedenlerinin ortadan kaldırılıp kaldırılmadığına göre tedaviler, değişiklikler uygulanır.

Muhabbet kuşunuzun ötmesi için yapabileceklerinizi şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Muhabbet kuşunuz eve yeni geldiyse, ona ötmesi için, en az 2 hafta kadar zaman tanıyın.
  2. Korkularını gidermelerine yardımcı olun. Eve yeni gelen ya da tanımadığı bir ortama giren muhabbet kuşları buradaki canlılardan korkabilirler. Eve yeni alınan köpek, kedi, insan onlar için bir bilinmezdir.
  3. Muhabbet kuşunuz yavru ise ötmesi için ergenlik dönemine kadar beklemeniz gerekebilir. Ergenlik dönemleri erkek muhabbet kuşlarında ayda, dişilerde ayda başlar. Sabır etmeniz gerekir.
  4. Temiz hava, oksijen, güneş aldığından emin olun. Kafesin bulunduğu yerin uygun bir biçimde havalandığından ve güneş ışığı aldığından emin olun. Dikkat! Muhabbet kuşları sıcak soğuk hava değişimlerine son derece duyarlıdırlar. Onları cereyandan koruyun!
  5. Hastalığını giderin. Muhabbet kuşunuzun hastalığı, ötmesine engel teşkil edebilir. Eğer muhabbet kuşunuz ötmüyor ve buna açık bir neden göremiyorsanız, hasta olabileceğini düşünmelisiniz.
  6. Tüy dökme mevsimlerinde muhabbet kuşları ötmezler ya da daha az öterler. Bu durumda beklemeniz gerekmektedir.
  7. Arkadaş olun. Muhabbet kuşunuz ile yeteri kadar ilgilenmiyor olabilirsiniz. Her gün eve gidip gelen bir canlının (sizsiniz bu), kendilerine gün içinde 5 dakika ilgi göstermeleri, onlarla arkadaş olacakları anlamına gelmez. Muhabbet kuşunuzla arkadaş olmayı deneyin. Ona parmaklarınızla yiyecek ikram edebilirsiniz. Ancak size alışana kadar ısırılmayı göze almalısınız. Ne zaman zararsız olduğunuza kanaat getirirse, ısırmalar azalarak bitecek ve arkadaşlık başlayacaktır.
  8. Mahremiyet sağlayın. Son derece sosyal olan muhabbet kuşları, tam aksine bazen mahremiyet isterler. Onlara biraz mahremiyet vermeniz gerekebilir. Kafes içerisindeki kuşların sizi görmesini engelleyin. Eğer istedikleri mahremiyeti elde edemiyorlarsa, psikolojik nedenlerden dolayı ötmeyi bırakabilirler.
  9. Kendisini daha iyi hissetmesi için muhabbet kuşunuza, muhabbet kuşu seslerini dinletebilirsiniz. Bu sesler sayesinde, bazı muhabbet kuşlarının kendilerini güvende hissetmeye başlamaları ve öten muhabbet kuşlarına kendi seslerini duyurmak istemeleri gibi nedenlerden dolayı ötmeye başlarlar. Bu uygulama ile muhabbet kuşları bazı korku, alışamama gibi durumları daha hızlı atlatabilirler.

Yavru muhabbet kuşu ne zaman ötmeye başlar?

Muhabbet kuşu yavruları yuvada yalnız başlarına iken ötmezler.

Bu durum ortamda potansiyel olarak var olabilecek ve kendilerini bulabilecek yırtıcılardan korunmak içindir.

Erkek muhabbet kuşları aylık, dişi muhabbet kuşları aylık olana kadar geçen süreçte, yavaş yavaş ötmeye başlayacaklardır.

Erkekler daha hızlı ve daha çok ötmeye başlayacak, dişiler ise daha yavaş ve daha az öteceklerdir.

Eğer ergenlik dönemlerine girdikleri halde ötmüyorlarsa, mutlaka başka sebepleri (hastalık, depresyon vb.) akla getirmek gerekmektedir.

Muhabbet kuşu konuşmayı neden keser?

Muhabbet kuşlarının konuşmayı kesmelerinin bir çok farklı sebebi olabilir.

Muhabbet kuşlarının konuşmayı kesme nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İlgisizlik ve unutma durumu: Muhabbet kuşları sevgi, ilgi, alaka gösterdikleri canlıları, nesneleri (insan, muhabbet kuşu, terlik) taklit ederler. Muhabbet kuşlarındaki konuşma davranışı, insanları taklit etme isteğinin sonucudur.
    Önceden konuşan ve kendisine eş alındıktan sonra konuşmayı kesen ya da azaltan bir muhabbet kuşunuz var ise, ilgi ve alakası yeni eşe kaymış ve ona kur yapıyor olabilir. Onlara biraz zaman tanıyın. Konuşmayı kesen muhabbet kuşunuz, bir zaman sonra, arkadaşlığınız ya da size kur yapmak için tekrar konuşmaya başlayabilir.
  • Korku: Muhabbet kuşunuz herhangi bir sebepten korkmuş ise, konuşmayı kesebilir. Nedenler ortadan kaldırılmalıdır.
  • Endişe, alışma süreci: Eğer muhabbet kuşunuzun yeri değişmiş ya da ortama yeni canlılar gelmiş ise konuşmayı bir süre kesebilir. Ortama tekrar alışana kadar konuşmayabilir.
  • Hastalık: Kuşunuz hasta ise konuşmayı kesecektir. Gözle görebileceğiniz bir hastalık yok ise, lütfen bir veterinere danışın.

Kuşum çok ötüyor ne yapmalıyım?

Muhabbet kuşlarının çok ötmelerinin, gürültülü ötmelerinin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Muhabbet kuşları güneşi karşılamak için ötmeye başlar. Aynı davranışı bir ışık kaynağı (televizyon vb.) aniden çalışırsa da gösterirler. Bu normal bir davranıştır. İnsanlara yüksek ses olarak gelebilir, ancak bu ses kuşlar için normaldir.
  2. Muhabbet kuşları herhangi bir sakatlık, rahatsızlık nedeniyle yüksek perdeden ötmeye başlar. Topallama, düzgün uçamama gibi davranışları takip ediniz.
  3. Bazı zamanlarda dişi muhabbet kuşları diğer dişilerle alan kavgasına girer. Bu kavga içerisinde iken ötüş düellosu diyebileceğimiz son derece yüksek perdeden ve ortamdaki tüm canlıları rahatsız eden bir ses çıkarırlar. Amaç rakip canlıyı pes ettirmek ve uzaklaştırmaktır. Bu durumda dişiye istediğini vermek en kısa çözümdür. Dişiyi farklı bir kafese almak çözüm olabilir.

Eğer akşam saatlerinde evde televizyon gibi ışık kaynakları var ise, kafes üzerine bez, tülbent gibi nesneler asarak, ışık ile olan bağı kesmeniz daha uygundur.

Muhabbet kuşları doğada, gece olduğunda uyumaya çekildiklerinden, evde bulunan ve gece sürekli açık olan ışık kaynağı (televizyon, lamba vb.) kuşların uyumalarına izin vermeyecektir.

Bu da muhabbet kuşunda kısa vadede stres, uzun vadede strese bağlı psikolojik rahatsızlıkların çıkmasına neden olabilecektir.

Muhabbet kuşu sesi neden değişir?

Muhabbet kuşunun sesinin değişmesinin, kısılmasının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Farklı sıcaklıklardaki hava akımlarına maruz kalması (Cereyan)
  2. Soğuk denilebilecek su ile banyo yapması, yaptırılması, Soğuk su içmesi
  3. Panik yapmış, soka uğramış ve aşırı korkmuş olması
  4. Soğuk algınlığı
  5. Bronşit
  6. Nezle
  7. Nem (rutubet)
  8. Yanlış beslenme ve yanlış beslenme sonucu ortaya çıkan hastalıklar
  9. Sigara dumanı
  10. Kuşun kafesine sirayet eden spreyler, parfümler, deodorantlar, oda kokuları, çeşitli dumanlar
  11. Ergenliğe giriş ve çıkış dönemlerindeki hormonsal değişimler

Yararlanılan kaynaklar:

  1. funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası