lastik basınç sensörü pili / Lastik Basınç Sensörü & Göstergesi Fiyatları - Trendyol

Lastik Basınç Sensörü Pili

lastik basınç sensörü pili

TPMS Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Soru: TPMS Nedir?

Cevap: TPMS (Lastik Basıncı Takip Sistemi) araçlardaki lastiklerinin basınç değerlerini gerçek zamanlı kontrol edilir ve 2014 yılından sonra üretilen araçlarda mecburi bir sistemdir. İki çeşit TPMS sistemi mevcuttur. Bunlar “Endirekt TPMS Sistemleri” ve Direkt TPMS Sistemleri şeklindedir.


Soru: Endirekt ve Direkt TPMS sistemlerinin farkı nedir? Hangisi daha faydalıdır?

Cevap: Endirekt TPMS sistemi aracın ABS ve EPS sistemlerinden aldığı lastik tur bilgilerini değerlendirerek tur farklarından oluşan değişimi algılar ve bunu düşük lastik basıncı bilgi olarak araç kullanıcısına gösterir. Direct TPMS sistemi ise lastiğin içerisindeki basıncı canlı değer olarak ölçer ve basınç değerlerinde anormal ise bir düşüş algılandığında sürücüye düşük lastik basınç bilgisi verir. Bu durumda genel olarak direkt TPMS sistemlerinin daha iyi olduğudur. Günümüzde otomobil sektöründe birçok araçta direkt TPMS sistemi tercih edilmektedir. Direkt TPMS sistemi kullanan markalara mesela: 2014 sonrası Peugeot Citroen Renault Ford BMW ve Mercedes Endirekt TPMS Sistemi kullanan markalara Mesela: Seat, Skoda, Audi, Volkswagen. Özellikle Volkswagen ve Audi markalarında Direkt TPMS Sistemlerini de bazen görülmektedir


Soru: Lastik Basınç Sensörü Nedir?

Cevap: Lastik basınç sensörü araçların lastiklerinin iç kısmına genellikle siboba ekstradan e takılan veya lastiğin iç kısmının tabanına yapışık veya da jantın içerisi kısmına bir kelepçe ile tutturulmuş, pil ile çalışan ve radyo frekans (RF) sinyalleri ile araçlarda iletişime geçen lastiğin canlı değerlerini basınç ve ısı değerini ölçen bir üründür.


Soru: Neden her aracın TPMS sensörleri farklı? Bu sensörleri farklı kılan şey nedir?

Cevap: Araçlarda üreticiler ürettikleri araba modellerinde kullanılmak için sensörlerin içerisine protokol numaralarını işlerler. Bundan dolayı bir modelin sensörünü diğer modelden farklıdır Protokol numarası veya orijinal ekipman numarasını aracın kendine özgü lisansıdır, örneğin İngilizce konuşan bir kişi Rusça konuşulduğunda bunu anlayamıyor. Protokol numaraları da tam bu mantıkla çalışmaktadır. Bundan dolayı bir markanın çıkardığı bir modeldeki sensör başka bir modeline uymaz. Hatta bazı durumlarda benzer modelin değişik versiyonlarında bile bu protokol numaraları farklılık gösterebilir.


Soru: Sensör ID numarası nedir?

Cevap: Aracınızda Direkt TPMS varsa 4 lastiğinizde ve bazende isteğiniz ile 5. Lastiğininde TPMS Sensörleri bulunur. Bu sensörlerden her birinin ID (identification / Kimlik) numarası bulunur . Bunun olmasında ki en önemli iki neden ise; lastiklerinizinde konumun sensörün doğru yerdeki lastiği göstermesidir. Diğer sorun ise yan yana gelen iki araçta aynı protokol nolu TPMS sistemi olduğunda hangi sensörün hangi arabada olduğunun karıştırılmamasıdır.

Sensör ID numaraları araçlarınızın ECU (beyin)tanımlıdır. Sensör değişimlerinde yeni ID nolu araca tanımlanması veya teknik dil ile yeniden tanımlanması gerekir.


Soru: Araca lastik basınç sensörleri nasıl tanımlanır? (Yeniden tanıtma İşlemi)

Cevap: Araçlarınızda lastik basınç sensörü arızalarında takılacak yeni sensör farklı bir ID numarası varıdır i bu ID numarasının araca tanımlanması (Yeniden tanımlanması ) gerekmektedir. Bu işlem araç marka ve modellerine göre değişmektedir. Bu işlem şöyle sıralanır:

OBDII: Aracınızın ECU beyine OBDII konektörü ile TPMS özelliği olan cihazlar ile ID numarasının değiştirilmesi işlemine denir.

Autorelearn: Otomatik yeniden tanımlanması , sizin işlem yapmanıza gerek kalmadan yeni sensörlerinizin araç tarafından algılanmasına denir. Aracınız eski sensör ID numaralarını algılayamadığı zaman aynı protokol numaralı yeni sensör arması ve ilk tanıdığı sensörleri tanır.

Manuel Relearn: Bu sistem araçların menüsüne girip lastik basınç sensörlerini yeniden tanımla işlemi ile yapılır . Bu durumda araçlar eski sensörlerini hafızadan siler ve yeni algıladığı sensörleri tanımlar.

Triggering: Tetikleme ile yapılan yeniden tanımla bu şekilde çalışır; araçların menüsünde lastik basınç sensörlerini yeniden tanıtma ile olur . Araçlar bu işleme hazır olduğunda sizi korna ile ikaz eder. Sol ön lastikten başlayarak sırasıyla sağ ön, sağ arka ve sol arka lastikler bir TPMS cihazı ile kodlanır. Bu kodlama ile araç doğru konumlardaki sensörleri ID numaraları ile algılar ve yeniden tanımış olur.


Soru: Universal Sensör ne demek?

Cevap: Piyasada yüzlerce orijinal ekipman TPMS üreticisi ve binlerce TPMS protokol numarası bulunmaktadır. Bu süreç sürücülerin bir arıza olduğunda doğru sensöre ulaşmasını zorlaştırır bu durumda orijinal tpms basınç sensörleri yüksek fiyatlara mal olur

Bu süreçte son kullanıcı maliyetleri düşürmek için universal sensörler piyasaya sunulmuştur. Bu sensörleri içlerine protokol id leri yoktur . Yazılım yüklemeye hazır bu sensörler kullanılacakları zaman içlerine kullanılacakları aracın canbus protokolleri kodlanıp araca uyum sağlarlar. Böylece bir TPMS sensörü üreticisinin bir veya bir kaç çeşit universal sensörü bir çok araca göre programlanabilir ve ve maliyetler düşmektedir.


Soru: Orijinal ekipman lastik basınç sensörü mü yoksa universal lastik basınç sensörü mü? Hangisi daha iyi?

Cevap: Araçlarda bulunan orijinal tpms sensörleri bozulduğunda fiyat araştırması yaptığınızda orijinallerin fiyatlarının bayağı yüksek olduğunu fark edersiniz bu yüzden universal TPMS ürünleri maliyet daha uygun olduğu için daha çok talep görür sonuç itibari ile sensörlerin içindeki id numaraları yani içindeki yazılımlar hariç kalite hep aynıdır.

Başka bir durum ise yazlık ve kışlık lastik jant seti kullanan sürücüler için önemlidir. Orijinal ekipman sensörlerin ID numaralarını başka bir orijinal ekipman lastik basınç sensörüne kopyalayamazsınız. Fakat bu işlemi yani orijinal ekipman lastik basınç sensörlerinizin ID numarasını universal lastik basınç sensörlerine kopyalayabilirsiniz. Böylelikle mevsim değişimlerinde aracınızda kullanacağınız lastik setlerinde bulunan TPMS sensörlerinin ID numaraları birbirinin aynısı olacaktır ve aracınız bu değişimi anlamadan TPMS sisteminiz kusursuz çalışacaktır.


Soru: Lastik basınç sensörlerinin ömrü nedir?

Cevap: Lastik basınç sensörleri içlerinde bulunan bir pil ile çalışır. Araç hareket halindeyken sensör bu hareketliliği algılar ve sinyal gönderir. Bunun dışında araç park halindeyken sensörler uyku moduna geçer ve kendini kapatır. Böylelikle sensörlerin ömrü uzar.

Kısacası bir sensörün ömrü aracın kullanımına göre değişkenlik göstermektedir ve bu 6 ile 8 sene olarak belirtilmektedir.


Soru: Lastik basınç sensörleri nerede değiştirebilirim?

Cevap: TPMS Arıza tespit cihazı yada TPMS kodlama cihazı olan her serviste yapabilirsiniz. Bu işlemi SET TPMS güvencesi altında gerçekleştirmek isterseniz Bayi Bul sayfamızdan size en yakın servis noktamızı bulabilirsiniz.


Soru: Aracımın TPMS ikaz lambası yanıyor. Ne yapmalıyım?

Cevap: Aracınızın TPMS ikaz lambası size iki durumda ikaz eder.

Aracınızı ilk çalıştırdığınızda yanıp sönüyor ve sonrasında devamlı yanıyor ise: Aracınızın bir veya birden fazla TPMS sensöründen sinyal alınamıyor demektir. En yakın TPMS uzmanı lastik servisine götürmeniz gerekmektedir.

Aracınızı ilk çalıştırdığınız andan itibaren direkt olarak TPMS ikaz lambası yanıyorsa Aracınızın lastik basınçlarında bir sorun var demektir. En kısa sürede aracınızın lastik değerlerini kontrol ediniz. Eğer hala içerisinde yeterli hava var ise en yakın lastik servisine dikkatli bir şekilde gidiniz.

Lastik basınç sensörünün çalışma prensibi: pil değiştirme ve seçim özellikleri

Lastik basıncının izlenmesi hem yakıt ekonomisi ve dayanıklılık açısından hem de sürüş güvenliği açısından önemlidir. Çeşitli basınç sensörleri gibi modern cihazlar, lastiklerin şişirme oranı üzerinde uygun ve etkili kontrol sağlar. Göstergeler normalin dışına çıktığında görsel ve işitsel uyarı prensibiyle çalışan bu cihazlar, aracın kontrolünü kolaylaştırıyor.

Monitörlü basınç sensörleri en uygun çözümlerden biridir. Fotoğraf: fis.ru

Basınç sensörlerine neden ihtiyaç duyulur?

Lastik basıncının sapması, bu değerin nominal değerlerinde hem artış hem de azalma ile birçok olumsuz sonuca sahiptir. 2 atm seviyesine kadar pompalama optimal kabul edilir.

Normdan aşağı doğru sapmalar varsa:

  • Gösterge aşağı doğru değiştiğinde, olası sonuçlar, basınçta 0,5 atm azalma ile 100 km'de 1,5 litreye kadar çıkabilen yakıt tüketiminde bir artıştır.
  • Yetersiz şişirilmiş tekerleklerle, yan yüzeylerin çizgisi boyunca yol yüzeyi ile temas meydana gelir ve bunun sonucunda aşınmaları hızlanır.

Yukarı:

  • Lastikler aşırı şişirilirse, tekerlek ile yol arasındaki temas alanı değişir. Bunun nedeni, yüzeyinin şeklinden dolayı, yan yüzeylerin kanvas ile yetersiz teması ile orta kısmın yapışmasının artmasıdır. Bu, bu alanların daha hızlı aşınmasına neden olur.
  • Arttırılmış basınca sahip bir lastik, tekerlek tarafından iletilen şoku sönümleme kabiliyeti düşük olduğundan gövdenin ve süspansiyonun ömrünü kısaltır. Daha az konforlu bir sürüşe ek olarak, bu durumda meydana gelen lastiğin ısınması, tüpün patlamasına neden olabilir.

Lastik şişirme göstergeleri, lastik şişirme oranını optimum performans sınırları içinde tutmayı kolaylaştırır.

Lastik basınç sensörü nasıl çalışır?

Takılan göstergenin türüne bağlı olarak tekerleklerin şişirme derecesinin değiştirilmesi, yerleşik kapağın rengini değiştirir veya radyo sensörlerini kullanırken izleme sisteminin monitörüne elektronik bir sinyal iletir. Fotoğraf: kazan.compax.ru

Büyük Harfler lastiklerin şişirme derecesine göre normalden (yeşil) kritike (kırmızı) değişen renk göstergeleri ile donatılmıştır. İçeride, tekerlek nipeline monte edilen kapak, basınç seviyesine bağlı olarak göstergesi renk değiştiren bir piston içerir. Lastik basınç sensörünün çalışma prensibi, 2 atm nominal değerde 0,3 atm azaldığında rengin sarıya dönmesi ve 0,4 atm daha düştüğünde sensörün renginin kırmızı bir renk almasıdır.

Kapak üreticileri, 1.8-3.6 atm arasında değişen nominal basınçlara sahip çok çeşitli transdüserler sunar ve bu, çeşitli mobil cihazlarda kullanılmalarına olanak tanır.

Bu tür göstergelerin avantajları arasında:

  • düşük ağırlıklı (5g) yapıların montajı için lastikleri dengelemenin ve tekerleği sökmenin gerekli olmadığı kurulum kolaylığı;
  • kaynaklarını tüketen göstergelerin değiştirilmesi kolaylığı.

Kapak sensörlerinin dezavantajları:

  • hırsızlara karşı düşük koruma derecesi;
  • hareket sırasında lastiklerin şişirme derecesinin kontrol eksikliği;
  • sistemin basınç dalgalanmalarına karşı düşük duyarlılığı.

Minyatür bir pil tarafından çalıştırılan çeşitli kapak tipi sensörler bilinmektedir. Bu tasarımın dezavantajları, yukarıda listelenen dezavantajlara ek olarak, sistemin düşük sızdırmazlığını içerir, çünkü böyle bir sistemin kurulumu ve çalıştırılması, nipelin açık pozisyonunu sağlar. Avantajları, mekanik piston darbeleri yerine elektronik bir sinyalin kullanılması nedeniyle daha yüksek ölçüm doğruluğu içerir.

Sürücüler arasında, sürücü olarak özerk bir pil kullanan lastiklerin şişirme derecesinin göstergeleri iyi incelemelerin tadını çıkarırken, darbeler alıcı cihazdan radyo sinyalleri aracılığıyla izleme sistemlerine iletilir.

Set, her tekerlek için bir sensör, bir sıcaklık kontrol sistemi, bir bilgi alma sistemi ve ondan gelen sinyalleri okumak için bir blok içerir. Fotoğraf: data.jc9.ru

Göstergeler, park halindeyken saatte bir çeyrek saatte bir veya araç hareket halindeyken her 5 dakikada bir aralıklarla kaydedilir. Bu tür sistemler, tekerlek söküldükten sonra sensörün nipel yüzeyinin altına monte edildiği bir kurulum gerektirir. Ayrıca, bu tür sistemler, kurulu göstergenin ağırlığı (30g) dikkate alınarak zorunlu dengelemeye tabidir. Böyle bir sistemin olumsuz özellikleri, kurulumun karmaşıklığını içerir.

Tasarım, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok avantaj sağlar:

  • Nipel kapatma ve bir kapak ile tutma ile sağlanan yüksek sıkılık.
  • Lastik şişirme oranındaki hızlı değişiklikleri tespit ederken düşük zamanlı okumalar sağlayan doğruluk.

Hırsızlığa karşı koruma

Yukarıda açıklanana kıyasla daha da karmaşık bir tasarım, bir mikroçip şeklinde yapılmış bir lastik basıncı izleme sensörüdür. Bu sistem, optimum hız, basınç ve sıcaklık değerlerinin tüm veritabanını içerir; cihaz türü; boyutları ve çıkış tarihi. Tasarımın dezavantajı, üreticinin dışında kurulumun imkansızlığıdır. Ek olarak, göstergelerin doğruluğu sürüş modundan, yoldaki engellerin varlığından ve düzensiz yüzey kabartmasından etkilenebilir. Otobüs yapısına yerleştirilmiş mikroçipten gelen sinyal, hem araçtaki izleme cihazlarına, örneğin bir monitöre hem de sürücünün cep telefonuna veya aygıtına gönderilebilir.

Lastik basınç sensörlerinin diğer özellikleri bu videoda bulunabilir:

Olası arızalar

Açıklanan cihazlardan herhangi birinin çalışması, bazıları bir servis istasyonunda servis sırasında ortadan kaldırılabilen arıza olasılığını içerir. Basınç kontrol sensörlerinin ana arızaları arasında:

  • Bir arıza durumunda, farklı tekerleklerdeki göstergelerin çalışmasını koordine etmek için cihaz yanıp söner. Bu işlem, bir araca yazılım yükleme becerisine sahip bir sürücü veya bir servis istasyonundan bir uzman tarafından gerçekleştirilebilir.
  • Patlak bir lastiği değiştirirken veya onarırken yüksek olasılıkla meydana gelebilecek izleme cihazlarının çalışmasında uyumsuzluk. Aynı zamanda, okumaları fazla tahmin edilebilir, onarım okuyucuyu sıfırlamaktan ibarettir.
  • Nipelin veya sistemin diğer yapısal elemanlarının arızalanmasıyla ilişkili mekanik hasar, uzman bir servis merkezi ile iletişime geçilerek ortadan kaldırılır.
  • Arızalardan biri elektronik bir TPMS hatasıdır. Hata mesajını ortadan kaldırmak için lastik basınç sensörünü kapatmak veya uyarı ışığını kapatmak gibi bir yöntem kullanabilirsiniz. Bu, lastik basıncı izleme sistemini fiziksel olarak devre dışı bırakarak veya gösterge ışığını araç gösterge panelinden kaldırarak yapılabilir.

Otomatik sistemlerin en yaygın dezavantajı, gösterge sürücü cihazındaki pilin bitmesidir. Bu durumda, iklim koşullarına bağlı olarak 5 yıla kadar olan hizmet ömrünün sona ermesinden sonra pilin değiştirilmesi gerekir.

Lastik basınç sensöründeki pili değiştirmek için aşağıdakileri yapın:

  • göstergeyi sökün, bundan sonra yuvarlak bir yüzeye sahip alanda elemanın konturu boyunca kesimler yapmak gerekir;
  • dolgunun altında, mikro kaynak kullanarak kontaklara lehimlenmiş bir pil vardır, bir test cihazı kullanarak servis verilebilirliğini kontrol edebilirsiniz, deşarj aşaması cihazın sıfır okuması ile karakterize edilir;
  • pili değiştirin, pilin, gösterge gövdesinin doldurulmasına derinleştirmek için bir iğne kullanarak, cihazı sabitlemek için gerekli olan kontaklara sıkıca oturmasını sağlayın;
  • Pilin üzerindeki yüzeyi yağdan arındırın ve gövde seviyesine kadar silikon dolgu maddesi ile doldurun.

Sonuç

Basınç kontrolü için çeşitli tasarımlar, sürücü tarafından kabul edilebilir fiyat-performans oranı seçiminde geniş çeşitlilik sağlar. Bazı üreticiler, lastiğin zemin ile temas alanının normundan sapmaya göre basınç kontrolünün yapıldığı lastiklerin üretimini uygulamaktadır. Her durumda, bu cihazların kullanımı sadece aracın çalışmasını büyük ölçüde kolaylaştırmakla kalmayacak, aynı zamanda üzerindeki hareketi daha güvenli hale getirecektir.



Lastik basınç sensör problemi

  • Konu Sahibi
    2005 Scenic II aracımın sol ön lastik basınç sensörü okuma yapamıyor. Önceleri arada gider gelirdi. Genelde ilk çalıştırmada hata vermezdi ama hemen sonrasında hataya geçerdi. Son zamanlarda ise hep hata mesajı çıkıp duruyor. Basıncı okumaması çok da dert değil aslında, zaten sürekli gözle kontrol ediyorum ama her aracı çalıştırmada yol bilgisayarının hata konumunda durması canımı sıkıyor.

    Bu sensörlerin pilleri zamanla bitiyormuş sanırım. Gerçi 5 sene pil ömrü biraz kısa bir süre gibi ama yavaş yavaş uçması da bu ihtimali güçlendiriyor sanki.

    Sensörün yenisi 180 TL falanmış sanırım ve bir de bunun araca tanıtılması var ama bu kadar parayı vermeyi pek düşünmüyorum. Bu pil değiştirilebilir bir pil midir? Daha önce lastik değiştirirken sensöre bir göz atmıştım ama pek öyle içi kolayca açılabilecek bir şey gibi görünmedi gözüme. Çözüm için fikri olan var mı? Pil değiştimenin bir yolu var mıdır veya bunun yan sanayi veya çıkması bulunur mu? Sensörü bulduk diyelim, araca tanıtmak çok zor (pahalı) bir işlem midir?







  • Yarbay
    3755 Mesaj
    Bende Megane II var aynı hatayı sürekli veriyordu.Forumda pilinin bitmiş olabileceğini okudum ,lastikçiye gidip söktük ama pil felan yoktu sensörde.Ben gözden kaçırmış olabilirim ama lastikçide göremedi.Daha sonra lastik havalarını ayarlarken kendinliğinden yok oldu hata.Bence lastik havalarınızı kontrol edin belki düzelir.Olmazsa dediğiniz gibi servise gidip sıfırlatmak gerekir sanırım.
  • Binbaşı
    1307 Mesaj
    Pilli hocam onlar büyük ihtimal pil bitmiştir sizin, yada lastik değişimi yaptıysanız yanlıs jantı takabiliyorlar lastikçiler ondanda sürekli hata veriyor basıma gelmişti,
  • Konu Sahibi
    Bu durum aylardır böyle. Bu sırada hava kontrolü bir yana lastikler bile sıfırlandı ama değişen bir şey yok.
    Pil değiştirecek gibi bir şey, bir detay görmedim. Her tarafı sıkıca kapalı kibrit kutusu gibi bir şeydi.

    Yanlış jantı takma gibi bir durum olsa iki lastiğin aynı anda hata vermesi gerekmez mi? Diğer üç sensörde en ufak bir sıkıntı yok.
  • Binbaşı
    1307 Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: oflazca

    Bu durum aylardır böyle. Bu sırada hava kontrolü bir yana lastikler bile sıfırlandı ama değişen bir şey yok.
    Pil değiştirecek gibi bir şey, bir detay görmedim. Her tarafı sıkıca kapalı kibrit kutusu gibi bir şeydi.

    Yanlış jantı takma gibi bir durum olsa iki lastiğin aynı anda hata vermesi gerekmez mi? Diğer üç sensörde en ufak bir sıkıntı yok.

    hocam senin kesin yanlıs takmıslar jantları, , iyi bi lastikçiye gidip durumu anlat hemen düzeltir, siboblerın üzerinde renkli bi yüzük var o renklere göre sofor kapısının orda etiket var hangi renk nerde olması gerekiyor ona göre düzelttirin, dediğim gibi benimde başıma gelmişti aynen tek sönsör arıza verip duruyodu jantları dogru yerlerine taktırdım sorun çözüldü




  • Konu Sahibi
    Ama dedim ya önceleri gidip geliyordu. Yani bir düzgün bir bozuk gibiydi. Sonra yavaş yavaş gelmeler gitmelere yenik düştü. Neticede gelmez oldu.

    Yine de bu akşam bir kontrol edeyim renkleri. İnşallah senin dediğin gibidir.
  • Emekli Yönetici
    4312 Mesaj
    Slm.Benim 2005 model Megane II de arka 2 tekerden her seferinde düzeltmeme rağmen 2-3 gün sonra ''lastik basıncı ayarlayın''diye sinyal alıyorum.
    Normalde 31 olması gerekiyomuş basıncın.31'e ayarlayıp havayı basıyorum sorunsuz şekilde 2-3 gün kullanıyorum sonra bi de bakıyorum tekrardan sinyal vermeye başlıyor.
    İlginç olan da şu: Şişirmeye diye gidiyorum fakat 1 lastiğin havası 25'e kadar düşmüş oluyor diğeri ise 34'e yükselmiş oluyor Böyle bişey mümkün mü ?
  • Binbaşı
    1307 Mesaj
    hava bastıgınız yerin kalibrasyonu iyi değildir belki yanlıs hava basıyor olabilir, bide lastikler soğukken hava basıncını kontrol etmeniz gerekir sıcak lastiğe hava basmanın boyle yanlıslıklara sebep olması muhtemeldir
  • Yüzbaşı
    295 Mesaj
  • Yarbay
    3220 Mesaj
    Arkadaşlar jantlarda pil yok yani varda şarzlı pil ve kondansatör var ,

    teker dödüğünde oradaki bir bobin pili şarz ediyor ve kondansatörü dolduruyor , kondansatör 6 saat kadar dolu kalıyor enerji bittiği zaman pilden kullanıp tekrar teker dönünce şarz ediyor
  • Yarbay
    3911 Mesaj
    Bende 407 var, bu işin çözümü basit, benim lastiklerin 33 olması gerekirken ben 36 basıtırdım... artık ötmüyor... en kolay çözüm, yoksa 3-5 gün sonra tekrardan ötmeye başlıyor...
  • Er
    14 Mesaj




  • Er
    14 Mesaj
    ayrıca jantların yanlış takılması diye bişey yok sürücü kapısının içinde renkler yazıyo takarken oraya bakılarak takılıcak ve siboblarda renkler var ona göre oluyo bilgisayara bağlandığında sibobun renglerine göre algılayan bir sensörle renklere göre tanıtıyolar ve bilgisayarda hepsinin yeşil yanması lazım eğer algılayıcıda sorun varsa yeşil yanmıyo bilgisayardaki program ve sanmıyorum pil olcağını dediğim gibi haftaya servise gittiğimde özellikle cıkarılan sensöre bakıcam sorucam pil varmı yoksa baska bişeymi resmleride paylasıp bu konuya noktayı koymak istiyorum ama linteki sitede pil var ve 5 yıl calısabilir diyor


    http://www.otoerdem.com/e-magaza/index.php?route=product/product&product_id=327




  • Yüzbaşı
    510 Mesaj
    LBS lerde 3 voltluk lityum pil vardır.Normal kullanımda 10 sene ömür biçilmiştir. Sensörlerde tamir edilemiyor haliyle pil bitse yenisiyle değiştirilmiyor,sensör komple değişiyor. Lastik sıcaklığı 80 85 derece civarına çıktığında pilin ömrü kısalıyor.Kar kış kıyamet soğuk hava pilin ömrünü etkilemiyor.Soğuk havalarda sensörün elektrolidi donabilir,don çözülene kadar kaptör devre dışı mesajı gelebilir.
  • Çavuş
    69 Mesaj
    tamir takımı dedikleri şey bi conta bi renkli halka bi de alimünyum civatadan ibaret.... bu arızayı nasıl giderecek?? ha pardon. bi de iğne var....

    altına da yazmış utanmadan "sensör arızası uyarısını giderir" diye....
    bu paranın hayrı olmaz sana diye de ben yazayım buraya...!
  • Teğmen
    224 Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: oflazca

    Konuyu açtıktan bir süre sonra arasıra gelen hata mesajı sürekli hale geldi. Üstüne üstlük bir süre sonra iki sensör daha hata vermeye başladı. Bir süre 50 TL.ye çıkma mı yoksa 75 TL.ye yan sanayi mi taktırsam diye düşündükten sonra olayı kesin olarak çözdüm.

    Lastik basınç sensörünün kesinlikle 200-300 TL harcamaya değmeyecek bir donanım olduğuna karar verip tüm sibopları normal sibop yaptım. Serviste bilgisayara bağlatıp sensör okuma özelliğini da devreden çıkartınca artık hiç hata mesajı almıyorum. Lastiklerin havasını da arabaya binmeden gözle kontrol ediyorum.

    Mutluyum



    :) en sağlam çözüm bu olmuş hocam




  • yeni mesaja gitYeni mesaj

Benzer içerikler

Lastik Sensör Arızası

Lastik Sensör Arızası

Lastik basınç sensörü adıyla da anılan lastik kaptörü zaman zaman arıza sinyali verebilir. Lastiklerinizin basınç seviyesinden eminseniz lastik basınç sensörü sıfırlama, lastik basınç sensörü söndürme gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Sensörün (TPMS - Tyre Pressure Monitoring System) kullanım amacı otomobillerdeki lastik hava basıncının düşmesi ile bize ikaz vermesidir. Bu ikaz sürücülere lastik basınçlardan bir anormallik olduğunu gösterir. TPMS sensörleri araç ortalama 30 km hızda iken sistemi kontrol eder ve sisteme iletir. Eğer sistemdeki basınç çok düşük ise aracın gösterge tablosunda bir uyarı lambası yanar. Bu ikazın ardından aracınızı servise götürmeniz gerekmektedir. Mesut Rot Balans’da lastik basınç seviyeleri kontrol edilecektir. Mesut Rot Balans’da yapılan müdahalenin ardından lastiğe hava ekleyerek lastik eski konumuna getirilir. Bu işlemler yapıldıktan sonra lastik basınç arıza uyarısı göstergede yanmaya devam ediyorsa bir arıza tespit cihazı vasıtası ile bu uyarı silinir.

Mesut Rot Balans servis noktasında uzman teknik ekibimizle lastik sensör arızasını gidermektedir.

Lastik sensör arızası ile ilgili akla takılanlar;

TPMS Nedir?

TPMS (Lastik Basıncı Takip Sistemi) aracınızın lastiklerinin basınç değerlerini anlık kontrol edip size bu durumu rapor eden 2014 senesinden sonra üretilen araçlarda zorunlu bir sistemdir. İki türlü TPMS sistemi mevcuttur. Bunlar "Endirekt TPMS Sistemleri" ve Direkt TPMS Sistemleri"dir.

Endirekt ve Direkt TPMS sistemlerinin farkı nedir? Hangisi daha faydalıdır?

Endirekt TPMS sistemi aracın ABS ve EPS sistemlerinden aldığı lastik tur bilgilerini değerlendirerek tur farklarından doğan değişimi algılar ve bunu düşük lastik basıncı ikazı olarak sürücüye iletir. Direct TPMS sistemi ise lastiğin içerisindeki basıncı anlık olarak ölçer ve basınç değerlerinde normalin dışında bir düşüş algılandığında sürücüye düşük lastik basınç ikazı verir. Bu durumda genel görüş direkt TPMS sistemlerinin daha verimli olduğudur. Bugün otomobil pazarındaki birçok araçta direkt TPMS sistemi tercih edilmektedir. Direkt TPMS sistemi kullanan markalara örnek: (2014 sonrası) Peugeot Citroen Renault Ford BMW ve Mercedes Endirekt TPMS Sistemi kullanan markalara örnek: Seat, Skoda, Audi, Volkswagen. (Özellikle Volkswagen ve Audi markalarında Direkt TPMS Sistemlerinide görmek mümkün)

Lastik Basınç Sensörü Nedir?

Lastik basınç sensörü aracın lastiklerinin iç kısmına genellikle siboba ilaveten takılan veya lastiğin iç kısmının tabanına yapışık veya da jantın iç kısmına bir kelepçe ile tutturulmuş, pil ile çalışan ve radyo frekans (RF) sinyalleri ile araçla iletişime geçen lastiğin anlık basınç ve ısı değerini ölçen bir cihazdır.

Neden her aracın TPMS sensörleri farklı? Bu sensörleri farklı kılan şey nedir?

Araç üreticileri ürettikleri araç modellerinde kullanılmak üzere sensörlerin içerisine bir takım protokol numaraları işlerler. Bu sayede bir modelin sensörünü diğer modelden farklı kılarlar. Protokol numarası veya orijinal ekipman numarasını aracın konuşmayı bildiği bir lisan gibi düşünebilirseniz. Mesela fransızca konuşan bir kişi ingilizce konuşulduğunda bunu anlayamaz. Protokol numaralarıda tam bu mantıkla çalışır. Bu yüzden bir markanın çıkardığı bir modeldeki sensör başka bir modeline uymaz. Hatta bazen aynı modelin değişik versiyonlarında bile bu protokol numaraları farklılık gösterir.

Sensör ID numarası nedir?

Aracınızda Direkt TPMS sistemi var ise 4 lastiğinizde ve bazende istepneniz ile 5 lastiğinizde TPMS Sensörü bulunur. Bu sensörlerden her birinin ID (identification / Kimlik) numarası vardır. Bunun olmasındaki en önemli iki neden ise; Lastiklerinizin bulunduğu konumdaki sensörün doğru yerdeki lastiği göstermesidir. Bir diğer neden ise yan yana gelen iki araçta aynı protokol numaralı TPMS sistemi olduğunda hangi sensörün hangi araçta olduğunun karıştırılmamasıdır. Sensör ID numaraları aracınızın ECU suna tanımlıdır. Sensör değişimlerinde yeni ID numaralarının araca tanımlanması veya teknik terim ile yeniden öğretilmesi (relearn) gerekir.

Araca lastik basınç sensörleri nasıl tanımlanır? (Yeniden Öğretme İşlemi)

Aracınızda oluşabilecek olası lastik basınç sensörü arızalarında takılacak yeni sensör farklı bir ID numarası içeriyor ise bu ID numarasının araca tanımlanması (Yeniden öğretlmesi) gerekmektedir. Bu işlem araç marka ve modellerine göre değişmektedir. Bu yöndemleri şu şekilde sıralayabiliriz; OBDII: Aracınızın ECU suna OBDII bağlantısı ile bağlanıp TPMS özelliği olan cihazlar ile ID numarasının değiştirilmesi işlemidir.  Autorelearn: Otomatik yeniden öğrenme, sizin hiçbir işlem yapmanıza gerek kalmadan yeni sensörlerinizin araç tarafından algılanmasıdır. Aracınız eski sensör ID numaralarını algılayamadığı zaman aynı protokol numaralı yeni sensör arayışı içine girer. ve ilk algıladığı sensörleri benimser ve öğrenir. Manuel Relearn: Bu yöntemde aracın menüsüne girip lastik basınç sensörlerini yeniden öğren komutuna basmak gerekir. Bu durumda araç eski sensörlerini unutur ve yeni algıladığı sensörleri benimser.  Triggering: Tetikleme ile yapılan yeniden öğrenme şu şekilde çalışır; Aracınızın menüsünde lastik basınç sensörlerini yeniden öğren komutunu seçersiniz. Araç bu işleme hazır olduğunda size korna ile ikaz verir. Sol ön lastikten başlayarak sırasıyla sağ ön, sağ arka ve sol arka lastikler bir TPMS cihazı ile tetiklenir. Bu tetikleme sayesinde araç doğru konumlardaki sensörleri ID numaraları ile algılar ve yeniden öğrenmiş olur.

Üniversal Sensör ne demek?

Piyasada onlarca orijanl ekipman TPMS üreticsi ve yüzlerce TPMS protokol numarası bulunmaktadır. Bu durum sürücülerin bir arıza karşısında doğru sensöre ulaşmasını zorlaştırmaktadır ve haliyle bir çok orijinal ekipman sensör yüksek fiyatlardan satılmaktadır. Bu durumu tüketici adına kolaylaştırmak için universal sensörler piyasaya sunulmuştur. Bu sensörleri içlerine protokol numaraları konulmamış sesnsörler olarak düşünebilirsiniz. Yazılım yüklemeye hazır bu sensörler kullanılacakları zaman içlerine kullanılacakları aracın protokolleri işlenip araca kusursuz uyum sağlarlar. Böylece bir TPMS sesnsörü üreticisinin bir veya bir kaç çeşit üniversal sensörü bir çok araca göre programlanabilmekte ve böylece stok maliyetleri, bulunabilirlik gibi problemler ortadan kalkmaktadır.

Orijinal ekipman lastik basınç sensörü mü yoksa üniversal lastik basınç sensörümü? Hangisi daha kullanışlı?

Aracınızda bulunan orijinal ekipman lastik basınç sensörü hasar gördüğünde ilk araştırmanız gereken şey orijinal ekipman lastik basınç sensörünün bulunabilirliği ve fiyatı olmalıdır. Bu fiyatı üniversal sensörler ile karşılaştırdığınızda fiyat aynı veya daha düşük ise tabikide orijinal sensör kullanmak daha iyi olacaktır. Fakat universal sensörün fiyat avantajı var ise üniversal lastik basınç sensörünü gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Başka bir durum ise yazlık ve kışlık lastik jant seti kullanan sürücüler için önemlidir. Orijinal ekipman sensörlerin ID numaralarını başka bir orijinal ekipman lastik basınç sensörüne kopyalayamazsınız. Fakat bu işlemi yani orijinal ekipman lastik basınç sensörlerinizin ID numarasını üniversal lastik basınç sensörlerine kopyalayabilirsiniz. Böylelikle mevsim değişimlerinde aracınızda kullanacağınız lastik setlerinde bulunan TPMS sensörlerinin ID numaraları birbirinin aynısı olacaktır ve aracınız bu değişimi anlamadan TPMS sisteminiz kusursuz çalışacaktır.

Lastik basınç sensörlerinin ömrü nedir?

Lastik basınç sensörleri içlerinde bulunan bir pil ile çalışır. Araç hareket halindeyken sensör bu hareketliliği algılar ve sinyal gönderir. Bunun dışında araç park halindeyken sensörler uyku moduna geçer ve kendini kapatır. Böylelikle sensörlerin ömrü uzar.  Kısacası bir sensörün ömrü aracın kullanımına göre değişkenlik göstermektedir ve bu 6 ila 8 sene olarak belirtilmektedir.

Lastik basınç sensörlerimi nerede değiştirebilirim?

TPMS sistemi ülkemizde yeni bir kavram olmakla birlikte lastik mağazaları her geçen gün bu konuda biraz daha bilinçlenmektedir. TPMS cihazlarının henüz pahalı olmasından dolayı bu yaygınlaşma yavaş ilerlemektedir.  TPMS cihazları kadar önemli olan başka ekipman ise TPMS parçalarını sökmek için piyasaya sunulmuş torklu el aletleridir. TPMS sisbop parçaları genellikle hassas alüminyum parçalardan oluşur ve bu parçaların doğru oranda sıkıştırılması çok önemlidir.  Tüm bu özellikleri barındıran lastik firmaları gün geçtikçe artmaktadır. Diğer bir alternatifiniz Mesut Rot Balans’tır.

Aracımın TPMS ikaz lambası yanıyor. Bu ne demek?

Aracınızın TPMS ikaz lambası size iki durumda uyarı verir; Aracınızı ilk çalıştırdığınızda yanıp sönüyor ve sonrasında devamlı yanıyor ise: Aracınızın bir veya birden fazla TPMS sensöründen sinyal alınamıyor demektir. En yakın TPMS uzmanı lastik servisine gitmeniz gerekmektedir. Aracınızı ilk çalıştırdığınız andan itibaren direkt olarak TPMS ikaz lambası yanıyor ise: Aracınızın lastik basınçlarında doğru olmayan bir durum var demektir. En kısa sürede aracınızın lastiklerini kontrol ediniz. Eğer hala içerisinde yeterli hava var ise en yakın lastik servisine dikkatli bir şekilde gidiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası