idrarda ph yüksekliği nedenleri / İdrar Tahlilinde PH Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Idrarda Ph Yüksekliği Nedenleri

idrarda ph yüksekliği nedenleri

İdrarda PH Nedir? İdrarda PH Düşüklüğü ve Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

İdrarda PH, asidik ya da alkali maddeler anlamına gelir.

İdrarda PH Nedir?

İdrarda PH, idrarın alkalinitesinin ya da asitliğinin ölçüsü olarak görülmektedir. İdrar tahlili ile birçok hastalığın ve birçok bakterinin tespit edilmesi mümkündür. Bu nedenle de idrar tahlili birçok kişi tarafından sık sık yaptırılır.

İdrarda PH Düşüklüğü ve Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

İdrarda PH değerinin yüksek olması idrarın bazik olduğu anlamına gelir. PH değeri 7'nin üzerinde olursa PH yüksek demektir. İdrar yolu enfeksiyonunda ya da böbrek bezlerine bağlı rahatsızlıklarda PH yükselmesi mümkündür. İdrarda PH düşüklüğü ise idrarın asit özellikte olduğu anlamına gelir. PH 7'nin altında olduğunda PH değeri düşük kabul edilir. İshal, vücudun susuz kalması ya da şeker koması gibi durumlarda PH değeri düşük olur. PH değerini yükseltmek için aç karnına meyve yemek, düşürmek için ise et ve sebze tüketimini artırmak gerekir.

İdrarda PH nedir? İdrarda PH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

İdrarın asitliği veya alkalinitesinin bir ölçüsüdür. İdrar pH'ının kontrol edilmesi rutin idrar tahlilinin bir parçasıdır. Peki, İdrarda PH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Yayınlanma:

İdrarda PH nedir? İdrarda PH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

İdrar tahlili, birçok hastalığın tanısında istenen ve ve önemli bilgiler içeren bir testtir. Rutin olarak hastane ve özel laboratuarlarda idrar örnekleri genellikle “Tam İdrar Tahlili” (TİT)” denen bir test istenerek incelenir. İdrarda PH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Gelin hep birlikte öğrenelim…

İDRARDA PH NEDİR?

İdrar, diğer vücut sıvıları gibi, asidik veya alkali olabilir. Asitli maddeler 7’den daha az bir pH’a sahiptir ve alkali maddeler daha yüksek bir pH’a sahiptir. İdrar normalde hafif asittir, pH 6 civarındadır, ancak 4.5 ila 8 arasında değişebilir. İdrar pH değişikliklerine, diyetinize, bazı hastalık süreçlerine ve aldığınız ilaçlara bağlı olarak değişir. Asit veya alkali idrar atmak, vücudun asit-baz dengesini, asitlik ve alkalinite arasındaki dengeyi korumaya yardımcı olur.

İdrar pH’sini etkileyen faktörler arasında kusma, diyare, akciğer hastalığı, hormonlar, böbrek fonksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonu bulunur. Normal değerler pH 4.6 ila pH 8.0 arasındadır.

shutterstock_523213690

İDRARDA PH YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

İdrarda Ph değerinin 7’nin üzerinde çıkması idrarın bazik olduğunu göstermektedir. Böbrek yetmezliği, idrar yolu enfeksiyonları, kusma ve böbrek tüplerine bağlı asidoz gibi durumlarda idrar Ph yükseltmektedir.

İdrar pH'ının arttığı (alkali) bazı durumlar:

– Kan transfüzyonları
– Kusmalar
– Uzun süren soğuk banyo
– Alkali yapıcı maddelerin fazla alımı

İDRARDA PH DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

İdrarda Ph düşük çıkması idrarın asit özellikle olduğunu göstermektedir. Asit idrarda Ph değeri 7’nin altındadır. Asidoz, susuz kalma, ishal, açlık şeker koması gibi durumlarda idrar Ph düşer ve asidik özellik de olur.

İdrar Ph'ının azaldığı (asit) bazı durumlar:

– Asidozlar
– DM(Şeker Hastalığı)
– Kronik nefritler
– Gut
– Lösemi
– Yüksek proteinli diyet
– Asidik ilaçların alınması
– Sakkarin alınması
– C vitamini eksikliği
– Akut eklem romatizması

İdrarda protein nedenleri ve belirtileri...İlginizi Çekebilirİdrarda protein nedenleri ve belirtileri...

diyethastaneşekerşeker hastalığı

Tam idrar testi analizi üriner sistem hastalıklarını göstermede en önemli testlerden biridir. Aynı idrar testi gibi idrar sedimenti inceleme de idrar analizinin çok önemli bir koludur.

 

Tam İdrar testinin (TİT) sabah ilk idrardan yapılması uluslararası kılavuzlarca önerilmektedir.

 

24 saatlik idrarda bakılan tetkikler birçok hastalığın tanısında kullanılmaktadır. 24 saatlik idrarı toplamak hataya açık bir durumdur. Fazla ya da az toplanabilir. Hastaya doğru tarif yapılarak hatalar azaltılabilir. Örneğin hasta uyandığında sabah 7 de ilk idrarını tuvalete yapmalı, daha sonra gün boyunca ve ertesi sabaha değin gece boyunca olan tüm idrarını ve ertesi sabah ilk idrarını en az 2,5 litrelik bir idrar kabında toplamalıdır. Egzersiz ilişkili protein kaçağı, idrarda kan hücresi görülmesi ve silendir formasyonunu arttırabileceği için 24 saatlik idrar toplama esnasında ağır egzersiz yapılmaması önerilir. Adet döneminde de kadınların 24 saatlik idrar toplamaması gerekmektedir.

 

İdrar kültürü ve idrar sedimenti değerlendirmesi için özellikle sabah ilk idrarın orta akımı gerekmektedir.

 

İdeal idrar kabı temiz ve kapasitesi en az 50 ml olmalıdır. İdeal çalışma örnek alındıktan sonra 3 saat içerisinde örneğin çalışılmasıdır.

 

İDRARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

 

RENK

İdrarın içerdiği ürokrom konsantrasyonuna göre değişmek üzere normal rengi soluk, açık sarıdan koyu sarıya kadar değişebilmektedir.

 

İdrar renginde sık renk değişikliklerine yol açan durumlar hematüri, hemoglobinüri ve myoglobinüri (pembe, kırmızı, kahverengi veya koyu kahverengi), karaciğer ve safra yolları hastalıklarında oluşabilen bilirubinüri (koyu sarıdan kahverengine değişen), ürat kristalleri (pembe idrar), idrar yolu enfeksiyonları (Klebsiella spp., Proteus mirabilis, Escherichia coli, Providencia)  veya kalıcı idrar sondası olan hastalarda Enterococcus spp.’ A bağlı , şilüri (beyaz süt kıvamında idrar), porfirinüri (idrarda porfobilinojen atılımına bağlı), alkaptonüri (kırmızı idrarın beklemeyle siyaha dönmesi) durumlarında ortaya çıkabilir.

 

İdrarda renk değişikliğine yol açan ana ilaçlar: rifampin, fenazopiridin grubu (Sarıdan turuncu ve kırmızıya değişebilen ), desferroksamin (pembemsi idrar), fenitoin (kırmızı idrar) klorokin ve nitrofurantoin (kahverengi idrar) triamteren, propofol (yeşilimsi renk), metilen mavisi (mavi idrar), metronidazol, metildopa, imipenem (bekledikçe koyulaşan idrar)

 

Yiyeceklerden sık renk değişikliği yapanlar ise pancar (kırmızı idrar), senna (sarıdan kahverengine )  ve raventtir. (rhubarb) (kırmızı idrar)

 

BULANIKLIK

Normal idrar şeffaftır (transparan, ışığı geçirir). İdrarın bulanıklığı herhangi bir partikülün özellikle de hücrelerin, kristallerin ve bakterilerin daha yoğun olmasına bağlı oluşabilir. En sık idrarı bulanık hale getiren durumlar ise idrar yolu enfeksiyonu, ağır hematüri ve genital sekresyonlardır. Ancak idrarın şeffaf olması tek başına idrar örneğinin patolojik olmadığını söylemek için yeterli bir kriter değildir.

 

KOKU

İdrar kokusundaki değişiklik bazı gıdaların tüketilmesine bağlı değişebilir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonu ya da bazı metabolik hastalıklara özel kokular eşlik edebilir (fenilketonüri, izovalerik asidemi, hipermetiyonemi).

 

DANSİTE

Aynı volümdeki suya göre idrarın ağırlığı anlamına gelir. Genelde striple ölçülür ve strip esas olarak idrardaki iyonik konsantrasyonu ölçer. Normal idrar dansitesi 1003-1030 g/ml aralığındadır. 1000-1003 aralığı belirgin olarak idrarın dilüe olması anlamına gelir ve genelde aşırı su alımı ya da diabetes insipitus hastalığına eşlik eder. İdrar dansitesinin 1010 olması izostenürik idrar anlamına gelir ve genelde idrar konsantrasyon becerisinin bozulduğu akut tübüler nekroz ya da kronik böbrek hastalığına eşlik edebilir. 1040 g/ml gibi değerlerse ekstrensek osmotik ajan ya da idrarda radyokontrast madde atılımı ile bir arada olabilir.

 

İDRARIN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

 

pH

İdrarın asiditesini, dolayısıyla idrardaki H+ iyon varlığını gösterir. İdrar stribi ile tanımlanan özelliklerden biridir. pH 5.0-9,0 aralığını ölçebilir. Duyarlılığı 0,5 intervallerinde olduğu için çok hassas bir metod değildir. Düşük pH genelde kandaki metabolik asidoza (asit yükü), yüksek protein alımına ve volüm eksikliğine işaret eder. Yüksek idrar pH’ı ise vejeteryan diyet, renal tübüler asidoz ve idrarda üreaz pozitif mikroorganizmalarla enfeksiyonda üreden amonyak üretilen duruma işaret edebilir.

 

HEMOGLOBİN

İdrarda eritrosit varlığını (alyuvar, kırmızı kan hücresi) indirekt olarak gösterir. Yanlış negatiflik yüksek dansite ya da yüksek C vitamini düzeyine bağlı oluşabileceği gibi yanlış pozitiflik de myoglobinuri ya da psödoperoksidaz aktivitesine sahip Enterobacter, Staphyloccoccus, Streptococcuslara bağlı enfeksiyonlarda da gelişebilir.

 

GLUKOZ

Kan glukozu 180 mg/dl yi geçtiğinde idrarda glukoz pozitifliği görülebilir. Yanlış negatiflik idrar yolu enfeksiyonu ya da idrarda askorbik asit varlığında; yanlış pozitiflik ise okside edici ajanlar ve asit yükü fazla olan idrarda görülebilir.

 

PROTEİN

Uluslararası KDIGO kılavuzuna göre idrarda protein atılımı 24 saatlik idrarda 150 mg üstü olarak tanımlanmıştır. İdrardaki proteini ölçmek için üç farklı yaklaşım mevcuttur.

 

Albumin

Tam idrar testlerinde ölçülen protein albümindir. İdrardaki protein atılımını strip üzerinde pH duyarlı bir ölçümle sunar. Sonuç negatiften, ++++ (4 pozitif)’ e giden bir skalada sunulur.

 

24 Saatlik Protein Atılımı

İdrarda protein atılımını gösteren altın standart testtir. Kişilerin bir sabahtan diğer sabaha değin tüm idrarlarının toplanarak içerisindeki toplam protein miktarının ölçülmesi ile değerlendirilir. Normal miktar günde 150 mg altında proteinin idrarla atılmasıdır.

 

Spot İdrarda Protein/Kreatinin Ve Albumin/Kreatinin Oranı

Erken sabah idrarında ölçülen spot idrar protein/kreatinin oranı 24 saatlik ölçüme bir alternatif oluşturmaktadır. Normal miktar günde 150 mg altında proteinin idrarla atılmasıdır. Sonuçlar büyük oranda 24 saatlik idrar sonuçları ile korelasyon gösterse de özellikle kas kitlesi düşük olan ileri yaş ve kadın hastalarda idrarla kreatinin atılımı değişebileceğinden sonuçlar değişebilir. KDIGO kılavuzlarına göre özellikle kronik böbrek hastalığı olan hastalarda ilk ölçümde protein/kreatinin oranındansa; albümin/kreatinin oranına bakılması önerilmektedir. Çünkü albümin atılımı özellikle böbrek hasarını göstermede daha hassas bir metoddur. Ancak bazı özel böbrek hastalıkları durumunda (tübülointerstisyel hastalık, monoklonal gamopatiler) Albumin kreatinin oranı da yanlış negatif sonuçlar verebilir. Normal olarak albümin atılımı günde 30 mg’ın altındadır.

 

LÖKOSİT ESTERAZ

İdrarda lökositlerin (akyuvar) bulunduğunun göstergesidir. Düşük idrar yoğunluğu, idrar pH değeri yüksekliği, idrar örneğinin değerlendirilmesinde gecikme olması durumunda lökosit esteraz pozitif olabilirken lökositler parçalanabileceği için lökositler görülmeyebilir. Yanlış negatif değerlendirmeler ise yüksek miktarda C vitamini alımı, idrarda yüksek glukoz ve protein olması (>5g/l), sefalotin, tetrasiklin, sefalexin veya tobramisin gibi antibiyotik kullanımlarına bağlı olabilir. Yanlış pozitif sonuçlar ise idrar koruyucu olarak formaldehid kullanımında, imipenem, meropenem veya klavulonat antibiyotikleri kullanımında oluşabilir.

 

NİTRİT

İdrarda nitrit varlığı nitrat redüktaz aktivitesine sahip bakterilerin idrardaki nitratı nitrite çevirmesi sayesinde olmaktadır. Bu bakteriler genellikle gram negatif bakterilerdir (psödomonas ve enterokok grubu hariç). Yanlış negatif sonuçlar özellikle vejetaryen diyetle az miktarda nitrat içeren gıdaların alınması, yanlış pozitiflik ise anormal idrar rengi olan durumlarda gözlenmektedir.

 

KETON

İdrardaki keton dipstick ölçümü asetoasetat ve asetonu ölçer. (Beta hidroksibütiratı ölçmez. ) İdrarda keton uzayan açlık, kusma, diabetik ketoasidoz ve uzun süreli egzersiz durumunda oluşmaktadır.

 

İDRAR MİKROSKOBİSİ

 

ERİTROSİTLER (RBC, Red blood cell, Kırmızı kan hücreleri, Alyuvarlar)

Santrifüj edilmiş  sabah ilk idrarda mikroskopta x400’lük büyütmede her sahada 5’ten fazla eritrosit olması anormaldir. Genellikle böbrek taşına bağlı olabileceği düşünülse de böbrek kistlerinden, kadınlarda menstrual döngüye ve ürogenital sistem tümörlerine kadar değişen birçok farklı klinik duruma eşlik edebilir.

 

 

LÖKOSİTLER (WBC, White blood cell, Beyaz kan hücreleri, Akyuvarlar)

Santrifüj edilmiş  sabah ilk idrarda mikroskopta x400’lük büyütmede her sahada 3’ten fazla lökosit olması anormaldir. Lökositler idrar yolu enfeksiyonu ve diğer böbrek hastalıkları ile ilgili olabilir. İdrarın kontaminasyonu da (idrarın başka vücut bölgelerine değerek alınması) idrarda lökosit fazlalığının bir göstergesi olabilir.

 

EPİTEL HÜCRELERİ

Renal tübüler,  transizyonel epitel hücreleri (üroepitelyum) ve skuamöz epitel hücreler idrarda görülebilir. Mutlak bir hastalığı göstermezler. Diğer klinik süreçlerle birlikte değerlendirilmelidir.

 

SİLENDİRLER

Böbrekte fonksiyonel sahalardan biri olan distal tübülde oluşan Tamm Harsfall glikoproteinin ana yapısını oluşturduğu silindire benzeyen yapılardır. İçerdiği maddelerin adlarına göre adlandırılırlar. Hyalen, granüler, eritrosit, lökosit, epitelyal, yağ ve mum silendirler en sık karşılaşılanlarıdır. Her silendir farklı klinik durumu gösterebilir. Hyalen ve granüler silendirler her zaman bir hastalığı göstermeyebilir. Diğer silendirler ise genellikle bir böbrek hastalığına işaret edebilir.

 

KRİSTALLER

Böbrek taş hasalığı veya bazı kalıtsal hastalıklarda tanıya yardımcı olabilirler. İdrarda en sık görülen kristaller kalsiyum okzalat (en sık), triple fosfat (strüvit), magnezyum amonyum fosfat, ürik asit ve sistin kristalleridir.

 

ORGANİZMALAR

İdrar normalde sterildir (mikroorganizma içermez).  Ancak bakteri, mantar, parazit ve virüslere bağlı enfeksiyon durumlarında idrarda bulunabilirler. Bazen de genital enfeksiyonlar olduğu zamanlarda da idrarda mikroorganizmalar gözlenebilir. İdrar kültürü ve özel testlerle idrarda hangi mikroorganizmanın bulunduğu ortaya çıkarılabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası