pilav çok yağlı olduysa / pilavım yağlı oldu ne yapayım - uludağ sözlük

Pilav Çok Yağlı Olduysa

pilav çok yağlı olduysa

Lapa Olan Pilav Nasıl D&#;zeltilir: Lapa Olan Pilavı Kurtarma Y&#;ntemleri

Tüm malzemeleri hazırlayıp mutfağa girdiniz ve pilav yapmaya başladınız. Ancak bazı şeyler yolunda gitmiyor ve pirinçler suyunu çekmiyorsa, bunun bazı sebepleri olabilir. Özellikle pirinç pilavı yaparken tüm uğraşlarınızın ve malzemelerin çöpe gitmesini istemiyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bu püf noktaları ile siz de pilavınızın lapa olmamasını sağlayabilirsiniz. Tüm dikkatinize rağmen pilav yine de lapa olduysa, üzülmeyin. Lapa pilavı kurtarabileceğiniz teknikleri sizler için yazımızda derledik. İşte, pilavın lapa olmasının nedenleri ve kurtarma yöntemleri:

Pilav Neden Lapa Olur?

  1. Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. 
  2. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
  3. Pilav yapımında ince tabanlı tencere kullanmak, pirinçlerin tabana yapışmasına, ısının eşit yayılmamasına ve pilavın lapa olmasına yol açar. Bu nedenle pilav yapımında kalın tabanlı tencere veya seramik tava ve tencereleri kullanabilirsiniz.
  4. Pirinçleri yapım esnasında çok fazla karıştırmak, nişastaların ortaya çıkmasına yol açar. Bu yüzden pişirme esnasında pirinçleri karıştırmayın.
  5. Pirinçleri pişirirken tencere kapağını sürekli açmak da nem dengesini bozar. Bu nedenle tencere kapağı sık sık açılmamalıdır.

Lapa Olan Pilav Nasıl Düzeltilir?

  1. Öncelikle pilavın lapa olduğunu yapım aşamasında fark ettiyseniz, kolay bir şekilde kurtarabilirsiniz. Eğer koyduğunuz suyun çok fazla olduğunu düşünüyorsanız, pirinçleri karıştırmayı bırakın. Tencerenin üzerine kağıt havlu veya temiz kuru bez koyarak kapağını kapatın. Ocağı en kısık ateşe alarak suyunu azar azar çekmesini sağlayın.
  2. Eğer tencerede su kaldıysa, tencerenin kapağını açın ve ocağı kısık ateşe getirin. Bu şekilde pilavı 5 dakika daha pişirin ve suyun buharlaşmasına izin verin.
  3. Buharlaştırmaya rağmen hala tencerede su kaldıysa, pilavı ince gözlü bir süzgecin içerisine boşaltın ve 1 dakika suyun süzülmesini bekleyin. (Bu işlem lavaboda yapılmalıdır.) Suyun süzülmesini hızlandırmak için süzgeci hafifçe sallayabilirsiniz. Pilav kurtulduysa, afiyetle yiyebilirsiniz.
  4. Eğer süzme işleminden sonra pirinç taneleri birbirine yapıştıysa, pilavın üzerine az miktarda soğuk su ekleyin ve pirinç tanelerini elinizle ayırın.
  5. Pilavın fazla suyunu gidermek için uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise, fırında pişirmektir. Pilavı fırın tepsisine eşit şekilde yayın ve dereceli fırında 5 dakika pişirin.

Videolu anlatımıyla 'Tane tane pirinç pilavı nasıl yapılır?' sayfamıza göz atın.

Lapa Olan Pilav Hangi Tariflerde Kullanılır?

Bazı durumlarda tüm çabalara rağmen pilav düzelmeyebilir. Bu durumda lapa olan pilavı farklı tariflere dönüştürerek çöpe gitmesini önleyebilirsiniz.

  1. Kızarmış Pilav:

Lapa olan pilavın suyunu güzelce süzün. Sarımsak ve soğanı ince ince doğrayıp tavada saydamlaşana kadar pişirin. İçerisine küp küp doğranmış havuç ve bezelye ilave edebilirsiniz. Pilavı bir kaşık olacak şekilde azar azar tavaya ekleyin ve sürekli karıştırın. Pilavın üzerinde duman tütmeye başlayınca olmuş demektir. Dilerseniz, fried rice tarifinden yararlanabilirsiniz.

  1. Sütlaç:

Pilavı kısık ateşte pişirin. Üzerine 2 su bardağı süt, 1 paket vanilya, 1 su bardağı krema ve 1/2 su bardağı toz şeker ekleyin. Ocağı orta ateşe getirerek sürekli karıştırın. Kıvam aldığında buzdolabında dinlendirerek servis edebilirsiniz. Lapa pilavı sütlaç yapımında kullanarak malzemelerin çöpe gitmesini önleyebilirsiniz.

Dilerseniz, lapa olan pilavı kadınbudu köfte tarifinde de kullanabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Dibi tutan pilav nasıl kurtarılır?
  2. Değişik pilav tarifleri
  3. Çorba hazırlarken yapılan hatalar
  4. Yanmış tencere nasıl temizlenir?
  5. Kekin içi neden hamur kalır?

Lezzetli Pilav Pişirmek Marifet İster!

Türk mutfağında törensel yemeklerden gündelik sofralara kadar güncelliğini koruyan pilav, her dönem sofraların vazgeçilmezi olmuştur. Az malzemeyle hazırlandığı için basit bir yemek gibi görünse de; tane tane dökülen, tam kıvamında mis gibi pilavlar yapmak gerçek bir ustalık ister. Öyle ki, Osmanlı Saray mutfağından günümüze pilav yapımı aşçıların ve ev kadınlarının test edildiği en önemli yemek türü olmuştur. İyi bir pilav yapan aşçının diğer yemek türlerini de iyi yapabileceği düşüncesi sözlü gelenekte de yaşanmaktadır.

Tane tane dökülsün ama yumuşacık olsun ama lapa olmasın derken bazılarımız için pilav yapmak zorlu bir iş haline dönüşebilir. Malum, bir aşçının ne kadar usta olduğu pilavından belli olurmuş ve buna bağlanırmış!

Pirinç, Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya’dan Hindistan’a uzanan geniş bir coğrafyadaki halkların besin kaynağı olmuştur. Türkiye'de "pilav" denildiğinde ilk akla gelen pirinç pilavı olurken her dönem özel bir statüye sahip olmuştur.

En çok tüketilen pilav çeşitleri sade, şehriyeli, etli-tavuklu, et-tavuk sulu, nohutlu pirinç pilavıdır.

Makbul Olan Kıvamı ve Lezzetli Pilavlar İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pilav yapımında kullandığınız pirinç çeşidi çok önemlidir. İri taneli ve kaliteli pirinç tercih etmeniz bu işin büyük bir adımıdır.

Taze pirinç kullanmaya özen göstermek gerekir. Eğer bir sene önceden kalan pirinç kullanırsanız pişerken birbirine yapışabilir ve yıkarken de kırılabilir.

Genellikle daha önce kullandığınız, ne kadar su çektiğini tecrübe ettiğiniz pirinç çeşidinden vazgeçmemek önemlidir.

İlk iş pirincin dikkatli bir şekilde içindeki taş gibi yabancı maddelerden ayıklanmasıdır.

Pirinç pilavı yapılacaksa tuzlu sıcak suda (ne çok kaynar ne de soğuk) en az saat kadar önceden ıslatmak, pilavın tane tane ve yumuşak olmasına, pişerken eşit pişmesine yardımcı olur.

Pirinç pilavını pişirmeye başlamadan önce, suda beklettiğiniz pirinçler iyice yıkanarak nişastalı suyundan arıtılır.

Her pirincin lezzeti farklı olduğu gibi, pişme süresi ve su çekme miktarı da farklılık gösterir.

İyi bir pilav yapabilmek için, iyi bir pirincin yanı sıra, kaliteli bir tereyağı da pilavın lezzetini ortaya çıkaracak en büyük etkendir. Eğer tercihiniz sıvıyağdan yanaysa tereyağı yerine zeytinyağı da kullanılabilir veya her ikisi de.

Pilavın beyaz olmasını sağlamak için, pirinçleri yağı yakmadan kısık ateşte kavurmak gerekir.

Rengi hafif saydamlaşınca suyu eklenir, fazla kavrulan pirincin rengi sararır ve su çekmez.

Baldo pirinçler genellikle 1’e 1 ölçü su çeker. Önceden ıslatma yapılmadıysa bu ölçü 1’e 1 buçuk su olarak artırılır. Bu su, tavuk veya et suyu olarak tercih edilirse pilav çok daha lezzetli olur.

Pirinçleri kırmamak için pilav pişerken mümkün olduğunca karıştırılmaz ve karıştırma esnasında ezilmemesine özen gösterilir.

Pilavın suyunu ekledikten sonra, tencerenin her tarafının eşit şekilde kaynaması beklenir ve daha sonra altı kısılarak kapağı kapatılır.

Pilav piştikten sonra biraz yumuşak olduğu fark edilirse kapağı kapatılmaz, üstü açık bir şekilde demlendirilir. Çünkü yumuşak olan pilav iyice lapalaşır. Üzerine havlu kapatmaktan çok daha etkilidir.

Ocağı kapattıktan sonra pilavın diri olduğu fark edilirse tencerenin kapağı kapatılarak bekletilir. Kendi buharıyla bir miktar daha yumuşaması sağlanır.

Ekstra lezzet istenirse veya yağının az olduğu düşünülürse, küçük bir tavaya biraz tereyağı alınır, ısıtılıp köpük köpük olana kadar kaynaması sağlanır ve pilavın üzerine gezdirilir.

Pilavın altını kapattıktan sonra spatula yardımıyla çok hafif karıştırmak gerekir ve daha sonra demlenmeye bırakılır. Bunun sebebi, tenceredeki pilavın nem dengesini ve tane tane olmasını sağlamaktır.

Son olarak, birkaç damla limon suyu pilavın daha beyaz ve parlak olmasını sağlayacaktır.

En Çok Tercih Edilen Pişirme Teknikleri ve Püf Noktaları

Kavurma ve Salma Usulleri

Kavurma pilav yapmak için, pirinç yağda kavrulur ve üzerine sıcak su dökülür.

Salma usulünde ise pirinç hiç kavrulmadan doğruca yağlı sıcak su içine boca edilir.

Kısık Ateş’in Önemi

Pilav pişirirken asıl nokta kapağının iyice kapatılmış olup kaynamaya başladıktan sonra, kısık ateşte pişirilmesidir. Pişme esnasında karıştırılmaması tercih edilir. Malumunuz, kısık ateş yemeklerinizin lezzetine lezzet katan bir gerçektir.

Piştiği Nasıl Anlaşılır?

Pirincin suyunu çekmesinden, üzerinin göz göz olmasından ve karıştırırken tane tane oluşundan rahatlıkla anlaşılır.

Demleme

Pilav piştikten sonra ateşten alınıp yirmi dakika kadar dinlendirmeniz gerekir, bu işlem oldukça önemlidir. Tencere ile kapak arasına pamuklu bez/kağıt havlu yaymak iyi sonuç alınmasını sağlar.

Pirinç pilavı yapamıyorum, kıvamını tutturamıyorum, ne kadar denesem de olmuyor gibi endişelerinizi duyar gibiyiz

Yemeğe doyamayacağınız, yiyenlerin tarifini isteyeceği mis kokulu, tane tane bir pirinç pilavını denemek ve yemek için tüm endişelerinizi kenara bırakıp sizleri mutfağa davet ediyoruz! 👩‍🍳👨‍🍳😇

Pilav tariflerimiz için tıklayın!

Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.

Pilav Pişirirken
    • Pilav pişirmeden önce pirinci ılık suda bekletmeniz gerekir. Sıcak suyla ıslattığınızda lapa hâline gelebilir.
    • Pirinç pilavını pişirirken pirinçleri fazla kavurmayalım. Çünkü kavrulduğunda vitamini gider.
    • Pilavın tane tane olmasını istiyorsanız tencerenin içine damla limon suyu damlatın.
    • Kavurma esnasında tuzunu atarsanız, pirinçlerin kırılmasını engellersiniz.
    • Pilavı pişirirken ısıyı yüksekten başlayıp pişmeye başladıkça kademeli olarak düşürürseniz pilavınız kıvamlı ve lezzetli olur.
    • Pilavın suyunu ekledikten sonra kapağı kapalı olarak pişirin.
    • Pişirirken pilavı karıştırmayın. Pirinçlerin içindeki nişasta ortaya çıkıp pilavınızın tane tane olmasını engeller.
    • Pilavı tutturmak zordur. Eğer pilavınız suyu bittiği hâlde hâlâ pişmemiş ise, 1 ölçü daha sıcak su ilâve edelim.
    • Pilavınızın altını kapattıktan sonra üzerine kâğıt bir havlu koyup kapağı kapalı olarak en az 10 dk. demlendirelim. Kâğıt havlu buharı çekeceğinden tanelerin birbirine yapışması engellenmiş olur.
    • Pilav yaparken yağını fazla kaçırdıysanız, pilav piştikten sonra fazla yağını pilâvın üzerine bir iki dilim bayat ekmek koyarak alabilirsiniz.
    • Kalan pilavı saklamak için tencerenin üzerine porselen bir tabağı ters çevirelim ve üzerine de tencerenin kapağını koyalım. Böylece tazeliğini korumuş olur.
    • Pilavınızı hazırlarken bir öğünlük hazırlarsanız lezzeti değişmez.
    • Isıtmak zorunda kaldığınız pilavın üzerine biraz sıcak su eklerseniz pirinçler kurumadan ısınırlar. Soğuk pilavı içi sıcak su dolu daha büyük bir kap kullanarak da ısıtabilirsiniz.
    • Sade pilav hazırlayıp üzerine istediğiniz malzemelerden harç hazırlayıp değişik pilavlar elde edebilirsiniz.
    • Pilavın pişmesine yakın bolca kaşar peyniri biraz da yağ eklerseniz daha lezzetli olur.
    • Tavuk suyuyla yaptığınız pilavın kokusu ağır olursa, bir parça safranı suda eriterek pilava koyabilirsiniz.
    • Her zaman yaptığınız pilavın biraz değişik olmasını istiyorsanız pilavı ateşten indirmeden önce içine biraz limon kabuğu rendesi ve maydanoz katabilirsiniz.
    • Pilavın demlenmesi bitince, tencere soğumadan soğuk su dolu bir kaba koyalım. Böylelikle tencereye yapışan pirinçlerin çözülmesini sağlarız.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası