karekök nedir ne işe yarar / Karekök nedir ne demektir? Karekök (√) İşareti - Laf Sözlük

Karekök Nedir Ne Işe Yarar

karekök nedir ne işe yarar

Kareköklü Sayılar. Köklü Sayılarnasıl oluşur? Bir tanımla anlatalım bunu: n, 1'den büyük pozitif bir tam sayıolmak üzere, an=xan=x denklemini sağlayan a sayısına x'in 'n' dereceden kökü denir ve bu da a=n√xa=xn şeklinde gösterilir.

Klavye karekök işareti nasıl yapılır?

Ulaşılan karekökişretini seçip Ctrl+C tuşlarına birlikte basılmalı ve daha sonra işaretiyazacağınız sayfaya CTRL+V tuşlarına birlikte basılmalıdır. Bilgisayar üzerinden karekök işaretiyapmanın bir başka yöntemi daha bulunmaktadır.

Klavyede kök işareti nerede?

Ekran açıldıktan sonra Unicoe'a git kutusu ile karşılaşılır. Bu kutuya A yazılmalıdır. Daha sonra seç ve kopyala sekmeleri tıklanır. Bu işlemlerden sonra Ctrl+V tuşuna birlikte basılarak karekök işaretielde edilebilir.

Bir çok kişi karşısına hesaplaması gereken bir karekök alma işlemi çıktığı zaman hesap makinesine sarılacaktır. Oysa ki bu işlemleri hesap makinesini kullanmadan da yapmanız mümkündür. Bazı durumlarda sonuçlar size yaklaşık bir değer verecek olsa da çoğu zaman bu yeterli olacaktır. Bunun için bir çok teknik olsa da bu yazıda iki tanesine yer verelim.

Ancak bu yöntemleri uygularken bir kalem ve kağıda ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca tam kare sayılar hakkında da kısa bir bilgi sahibi olmanız da gerekmektedir. Tam kare karekökü bir doğal sayı olan tam sayılara denir. Diğer bir deyişle, kendiyle çarpılan doğal sayıların sonucu tam karedir. 0, 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49… ilk tam kare sayılara örnektir. Bu girişten sonra şimdi hesaplamalara geçebiliriz.

1. Karekök Alma Yöntemi

Bir tam sayının karekökünün yaklaşık değerini sadece bir toplama ve bir bölme işlemi ile bulmanız mümkündür. Büyük sayılar için bu yöntem fazla kullanışlı olmasa da özellikle küçük sayılar için hızlı bir sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.

Gayet basit olan bu yöntemi bir örnekle açıklayalım. Diyelim ki ’nin karekökünün yaklaşık değerini bulmak istiyoruz. Bunun için yapacağınız işlem öncelikle ile ona en yakın tam kare sayı olan ’i toplamak olacaktır. Sonrasında da bulduğumuz toplamı, tam kare sayının (yani ’in) karekökünün iki katına bölüyoruz. Bu kadar! Aşağıda bu yöntemin genellemesini görebilirsiniz.

Peki, bulduğumuz bu sonuç iyi bir yaklaşım mı? Yani kaç basamağı doğru? sayısının karekökünü bir hesap makinesi ile hesaplarsanız yaklaşık olarak 10,… sonucunu elde edersiniz. Aşağıdaki sonucumuz ile gerçek değeri karşılaştırırsak virgülden sonra üç basamağın doğru olduğunu görüyoruz. Bu da oldukça iyi bir tahmin.

Ancak, her zaman böyle olmuyor. Örneğin ’nin karekökünü alalım. Bu sayının karekökü yaklaşık 11,… biçimindedir. Ancak az önce aktardığımız biçimde yaparsak yani sayısına en yakın tam kare sayı olan ’i alıp hesaplarsak sonucumuz aşağıdaki gibi olacaktır. Bulduğumuz değere oldukça yakın olmasına rağmen, gördüğünüz gibi bu sefer ilk basamakta hata çıktı.

Peki, bu yöntemle bulduğumuz değerin ne zaman iyi ne zaman kötü bir yaklaşım olduğunu söyleyebilir miyiz? Biraz inceledikten sonra şunu görüyoruz ki karekökü alınan sayı bir tam kareye ne kadar yakınsa, yöntem o kadar iyi sonuç veriyor. Dikkat ederseniz yukarıdaki örnekte sayısı bir tam kare olan ’e çok yakın. Gelgelelim sayısı aralarında bulunduğu iki tam karenin ikisine de ( ve ) uzak, bu yüzden de daha kötü bir sonuç veriyor. Bunu aşağıdaki görselle daha iyi anlayabiliriz. Şimdi ikinci yönteme geçebiliriz.

2. Karekök Alma Yöntemi

Bu yöntem diğer yönteme göre ilk bakışta daha uzun gibi gözükse de genel anlamda daha kullanışlı. Anlatmak yerine örnek üzerinde açıklamak daha kolay olacaktır. Diyelim ki sayısının karekökünü hesaplamanız gerekiyor. Öncelikle sayıyı her birinde iki rakam olacak biçimde sağdan sola doğru gruplamak gerekiyor. Bu durumda 5_29 biçiminde sayıyı parçaladık. İki grubunuz olduğu için elde edeceğiniz cevap virgülden önce iki basamak içerecek.

Öncelikle ilk grubumuza bakalım. Bu grupta elimizde 5 sayısı var. Bu sayıdan daha küçük en yakın olan tam kare sayı ise 4 sayısı. Bu durumda aradığımız cevap 4 sayısının karekökü olan 2 sayısı ile başlıyor. Şimdi 2 sayısının iki katını alın ve çıkan 4 sayısını görseldeki gibi bir yere not funduszeue.infoından da =1 işlemi ile kalanı bulun ve ikinci grubun başına yazın.

Bu durumda sayımız oldu. Şimdi 12 sayısını not ettiğimiz 4 sayısı ile bölmeliyiz. Bu durumda 12 ÷ 4 = 3 işleminden elde edeceğimiz bölüm aradığımız cevabın 2. basamağı olacak, kalan 0 sayısını ise tekrardan kullanacağız. Bu sıfır sayısını henüz kullanmadığımız 9 sayısının önüne ekleyeceğiz. Bu durumda da elde edilen 09 sayısını az evvel bulduğumuz 3 sayısının karesinden çıkarmamız gerekiyor. Kalan olmadığı için işlem tamamlanmıştır. Aradığımız cevap 23 sayısıdır.

İkinci Bir Örnek Yapalım

Şimdi sayısının karekökünü almaya çalışalım. Öncelikle ikişerli gruplara ayırdık. 46_ Soldaki gruba (46) baktık ve en yakın ancak bu sayıdan küçük tam kare sayıyı bulduk yani Bu durumda ilk basamağımız 6 olduğunu bulduk. Şimdi 6 sayısının 2 katını alalım ve aşağıdaki görseldeki gibi bir yere not edelim.

Şimdi çıkarmayı yapıp ( =10 ) elde ettiğimiz sonucu ikinci grubun önüne yazacağız. Bu durumda sayısını elde ederiz. Bu aşamada not ettiğimiz sayıyı kullanarak ÷ 12 = 8 ve kalan 6 buluyoruz. Bulduğumuz 8 aradığımız ikinci basamak. Kalanı ise tekrardan kullanmadığımız 4 sayısının önüne yazacağız. Son olarak bulduğumuz yeni sayımız 64’ten bulduğumuz ikinci basamağın karesini yani 64 sayısını çıkartıyoruz. Kalan olmadığı için cevap bulunmuştur. Aradığımız cevap 68 sayısıdır.

Son Bir Örnek Daha Yapalım

Bu sefer tam kare olmayan bir sayının karekökünü alalım. Sayımız olsun. İkişerli gruba ayırdık ( 26_56) ardından ilk gruptaki sayıdan küçük en yakın tam kare sayıyı seçtik. (25). Bu sayıyı 26 dan çıkarttık ( =1). Elde ettiğimiz kalanı ikinci grubun başına yazdık. 25 sayısının karekökünü ise 2 ile çarpıp bir yere not ettik.

Şimdi 15 sayısını 10 sayısına böldük. Bölüm aradığımız ikinci basamak oldu. Aslında işlemi burada bile kesebilirsiniz. Sonuçta bu sayının karekökünün yaklaşık olarak 51 olduğunu artık anladık. Ancak devam edelim derseniz, kalanı kullanmadığımız 6 sayısının yanına yazmamız gerekiyor.

Sonrasında da ikinci sayımızın karesini yani 1 sayısını, yeni sayımız olan 56’dan çıkarmamız lazım. Bu durumda 56 − 1 = 55 sonucunu elde ederiz. Bu sonuç sıfır çıkmadı. Şimdi ondalık kısma geçme zamanı. İşlem kolay. Aynı biçimde 55 ÷ 10 = 5 ve kalan 5 hesaplayacağız. Bölümden elde ettiğimiz 5 sayısı bizim virgülden sonraki ilk basamağımız olacaktır.

Aradığımız cevap aslında 51,… biçimindedir. Ancak yukarıdaki yöntemle elde ettiğimiz çözüm makul derece yakındır ve çoğu durumda da bu yeterlidir. Biraz pratik ile kendinizi karekök alma işleminde geliştirebilirsiniz. Ayrıca bu egzersizler öğrencilerin işlem yeteneğini geliştirmek açısından da faydalı olacaktır.


Göz atmak isterseniz:


Dip Not:

Matematiksel, yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası