motosiklet bakım masrafları / Motosiklet Bakımı İçin Elinizin Altında Mutlaka Olması Gerekenler

Motosiklet Bakım Masrafları

motosiklet bakım masrafları

ZORUNLU PERİYODİK BAKIM

Yeni nesil araçlar her ne kadar en son teknolojilerle ve en kaliteli malzemelerle üretiliyor olsa da, aracınızı oluşturan parçaların da bir ömrü vardır. Aracınızın üretiminde kullanılan parçalar zamanla etkisini yitirir. Bu yüzden marka veya modeli ne olursa olsun her araç düzenli bakıma ihtiyaç duyar. Aracınızda bu tür sorunların olup olmadığını görebilmek için öncelikle kontrol edilmesi ve gerekirse aşınan veya etkisini yitiren parçaların yenilenmesi gerekir.

Düzenli kontrol ve bakımlar yapılmazsa aracınızın vereceği tepkilerden de bir sorun olduğunu anlayabilirsiniz, fakat beklenmedik arıza ve kaza riski bakımı ve kontrolleri düzenli yaptırılmayan araçlarda oldukça yüksektir. Zorunlu periyodik bakımlar beklenmedik arıza ve kaza risklerini en aza indirirken, aracınızın daha etkili çalışmasını sağlayarak ek sarfiyat tüketimini de azaltır. 

  • Aracın performansı düşeceğinden yakıt ve enerji tüketimi artar ve sürüş konforu azalır.
  • Periyodik bakımların zamanında ve yetkili teknik servisler tarafından yapılması gereklidir.
  • Periyodik araç bakımı yapılmayan aracın kullanım ömrü azalır. Ortaya çıkan arızalar artarak devam eder. 
  • Periyodik bakım , araçlarda kullanılan aksam ve parçaların uzun ömürlü olması ve daha emniyetli kullanılması için aksatılmadan yaptırılmalıdır.
  • Bazen de yalnızca aracın kullanıldığı yere göre daha sık bakım yaptırmak önemlidir. (Ticari olarak kullanma, paket servis aracı olarak kullanma, engebeli dik araziler ve kırsal yerlerde kullanım vs.) bu ve buna benzer durumlarda yıpranma payı arttığı için periyodik bakımlara girmek daha çok önem taşımaktadır.

Araçlarda bulunan aksamlar, parçaların üzerindeki aşınmalar ve bozulmalar nedeniyle yapılan ayarlar da bozulur. Bunların önüne geçmek için firmamız tarafından belirtilen aksam ve ayarların da belirli zaman aralıklarında kontrol edilmesi gerekmektedir.

Her bakım süresinde veya periyodunda kontroller ve  tespitler yapılarak yetkili tarafından öngörülen aksamlar değiştirilmektedir.  Ancak firma talimatları doğrultusunda bazı parça ve sıvıların özelliklerinde bozulma olmamasına rağmen araç güvenliği açısından değiştirilmesi yönünde araç sahiplerine öneride bulunulmaktadır. Garanti belgesi ve kullanma kılavuzunda yer alan bilgiler madde halinde okunmalıdır. Tanıtma kılavuzu yönetmeliği kararları gereğince periyodik bakım zorunlu olarak yaptırılmalıdır. Periyodik bakımların yaptırılmaması durumunda garanti şartlarının yerine getirilmediği ve hatalı kullanım olarak sayılmaktadır.

Periyodik bakım gerekmesi durumunda, periyodik bakımın, yapılacağı zaman aralıkları ile kim tarafından yapılması gerektiğine ilişkin bilgiler garanti belgesi ve kullanma kılavuzunda yer almaktadır.

Periyodik bakımlarda bazı parçalar için değişim yapılması gerekebilir. Parça değişimlerinde mutlaka  yetkili yedek parça bayi veya yetkili servislerinden temin edeceğiniz orijinal parçaları kullanın. Aksi takdirde oluşabilecek arızalardan firmamız sorumlu tutulamaz ve müşteri garanti talep edilemez.

Herhangi bir arıza görüldüğü veya arızadan kuşkulanıldığı takdirde aracınızı periyodik bakımları beklemeden hemen götürmeniz tavsiye edilmektedir.

UYARI: Kullanıcının, ürünün periyodik bakımlarını tam ve zamanında Arora Yetkili Servislerinde yaptırmaması durumunda, iş bu sebeple uğrayacağı maddi, manevi her tür zararın sorumluluğu tamamen ve yalnızca kullanıcıya ait olur. Kullanıcı bu hususta imalatçıdan / distribütörden herhangi bir bedel talebinde bulunamaz, hak iddia edemez. Ayrıca, ürünün garanti süresi bitmemiş olsa dahi ürün, garanti kapsamı dışına çıkmış sayılacaktır.

Motosiklet bakımı kaç lira tutar?

Motosiklet bakımı ile ilgili olarak, V-strom için ağır bakımda neler yaptırdığımı ve yaklaşık ne kadar tuttuğunu yazacağım ama,
bir motosikletin varsa, sen de standart yağ/filtre bakımlarının haricinde masraflarının olacağı “ağır bakım” ile ve de onun faturası ile karşılacaksın.
İkinci el, bakımları yeni yapılmış bir motosiklet alıp, problem çıkarmaya veya ağır bakımın yaklaşmasına doğru elden çıkaran &#;al-sat&#; &#;çı tayfadan değilsen, o kara gün senin için de gelecek maalesef. 🙂

Ben; çok zorunlu olmasa da, kafamın rahat olması için km.’ye yaklaşan V-strom DL için Haziran başında bakım yaptırdım. Seni nelerin beklediğini, ve yaklaşık ne kadar tutacağını merak ediyorsan, detaylar aşağıda.

Motor Yağı:

Her bakımın olmazsa olmazı.
Yoğun olarak kullanıldığını düşündüğüm için Motul veya fiyatlarını yazayım.
Yaklaşık: 1 litre fiyatı 75 – 90 TL.
Castrol tarafında da durum farklı değil.
Castrol için tam sentetik seri “Power 1 Racing” serisi. Motul ’den bir tık ucuz.

3 litre hazne için toplam (V-strom litre) TL. &#; TL. arası

Yağ Filtresi:

Değişik marka ve fiyatlar var. Ülkemizde; her ne kadar kısa aralıklar için servislere kızsak da, tamamen tavsiyelerini göz ardı ederek bakım aralıklarını uzun tutamıyoruz. Malum yurtdışı km. de bakım aralığı verirken bizde bu km.
Motoruna göre değişiyor elbette. Ama kabaca durum bu.
Öyle olunca da muadil filtre kullanımının problem olacağını düşünmüyorum. Hangi markanın filtresini kullanırsan kullan, belirli standartlarda üretilmiş olacak.
V-strom için yağ filtre kodu ile bitiyor. Ben genellikle Hiflo HF kullanıyorum. Ama başka bir filtre olsa da kullanırım. Acaba mı? diye düşünmem.
Piyasada bol. Hiflo,Sunwa,Mahle, Mann, artık hangi marka istersen.
V-strom için yaklaşık TL.

Hava Filtresi:

Bir karış kağıt/pamuk ya da her neyse parçasına o kadar para vermek koyuyor adama.
Ucuz bulduğun anda, alıp at kenara.
Sonrasında, kararı bırak ustana.
Ya da kolay yerde ise ve elinden de geliyorsa, arada aç temizle.
Temiz olduğu için 3. yağ değişimine sarkıttığım oldu. Ama diğerleri ile bir arada olunca can yakar, haberin olsun.
Bu yazıyı yazarken TL. fiyatla da gördüm ama, hiç güven vermedi açıkçası. Ben alıp takmam.
V-strom için: Hifloyaklaşık TL.

Bunlar zaten standart bakım masrafları.
Ama bir de bunların haricindekiler var. Ki; işin &#;ağır&#; kısmını bunlar oluşturuyor zaten.

Bujiler:

Konuya tam olarak hakim değilseniz, kaliteli seçmekte fayda var. Bildiğimin en iyi marka-model NGK Iridium.
Bujiler de yine kontrol ederek, ihtiyaca göre değişmesi gereken malzemelerden. Paranız çoksa, “Dur bi kağıt ateşleyeyim de, o da güzel ateşlesin” diyorsan o ayrı.

Bugüne kadar hiç buji görmemiş olsanız bile 😉 motordan çıkan bujileri muhakkak kontrol edin. Motorunuzun sağlığı hakkında önemli bilgiler edinebilirsiniz.
V-strom’da 4 bujimiz var. Tane yaklaşık liradan toplam TL.

Motosiklet bakımı - buji kontrolü

Zincir, dişli seti:

Motosiklet bakımından en anlamayanımız bile set olarak değişmesi gerektiğini duymuştur sanıyorum.
Ben o kadar katı düşünmüyorum ama, yine de durumu iyi değerlendirmek lazım.
Herhangi birini tek olarak değiştirdiğinde, yeni taktığının ömrünü kısalttığını unutmamak lazım.
Mesela çok uygun fiyatlı bir zincir bulursan, dişli setini değiştirmeden kullanabilirsin belki. Dişliler ömrünü doldurduğunda yine set olarak değiştirmek üzere.
Güzel bir setim olduğu için, işimi şansa bırakmadım. Dişliler iyi durumda olmasına rağmen set olarak değiştirdim.
Zincir fiziksel olarak paslı/bakımsız vs olmasa da bir şekilde zarar görmüş olmalı ki, arada atlama yapıyordu.
Belki elimde hazır setim olduğu için de titizlenmiş olabilirim. Olmasaydı iki kere düşünürdüm.
Taaa Selanik’lerden ithal ettik RK zincir-dişli setini. Sefasını sürmeyecek miyiz? 🙂

V-strom için RK Zincir-dişli seti TL.

Motosiklet bakımı Zincir dişli seti - Motosikletiniz için yapacağınız ağır bakımın önemli kalemlerinden.

Lastikler:

Lastikleri değiştirmek için bir bakım vs. beklemiyorum. Ne zaman değişmesi gerektiğine karar verirsem, gözümün yaşına bakmam (evet gözünün değil, gözümün) lastikleri değiştiririm.
Netice’de motorun ne kadar bakımlı, iyi durumda olursa olsun, yolla tek bağlantın lastikler.
Markadan, modele; çok şey yazılıp çizilir bu konuda.
Yurtdışı forumlardan takip ettiğim kadarıyla, biraz maliyeti düşürmek isteyenler ön lastik değişimini bir tur atlatabiliyor. Yani; iyi durumdaysa, ikinci arka lastik değişiminde ön lastiklerini değiştiriyorlar. Aralarında ön ve arka lastikler için farklı marka veya model tercih edenler de var.
Bu konuda da ufak bir uyarı yapayım. Ne yaptığınızın, niye yaptığınızın sebeplerini, ve muhtemel sonuçlarını bilmiyorsanız, set olarak değiştirin. Konuya hakim olanların, arka teker için araba lastiği kullandıklarını da gördüm. Belki sizden de görenler vardır youtube&#;da.
Motoru satın aldığımda üzerinde Anlas R lastikler vardı. Lastik havalarına çok dikkat edilmeden kullanılmasına rağmen, Romanya gezimizde bize hiç sıkıntı çıkarmadı. Üstelik; Transalpina’da da, Transfagaraşan’da da, yağmur altında sürmemize rağmen. (Transalpina hikayemiz)

Onun verdiği güven ile bir de daha çok asfalt ağırlıklı kullandığım için Anlas RD ile devam ediyorum. Pandemi ile birlikte, “keşke Anlas R ile devam etseydim” dediğim oluyor tabii ama, bundan da memnunum.
Asfalt sürüşünde R’a göre daha sessiz bir lastik. Virajda da daha başarılı haliyle. Islak zeminde çok fazla deneme imkanım olmadı ama sürpriz yapacağını sanmıyorum.

Ben daha önce değiştirmiştim lastiklerimi ama ağır bakımı bekleyeceksen yaklaşık TL gibi bir bütçe de lastikler için ayırmak gerekiyor.

Diğer markalar için fiyat daha da yukarılara çıkıyor.
Michelin Anakee TL. Michelin Road 5 TL. gibi.
Pirelli Scorpion ve Metzeler Tourance/Tourance Next TL. TL. aralığında

Motosiklet bakımı - Anlas Capra R ve Anlas Capra RD

Fren Hidroliği ve Antifriz:

Fiyatlarını vererek geçeceğim. Üzerine çok yazılacak bir konu değil ama masraf kalemi neticede. Haziran itibari ile Antifriz yaklaşık 35 liralardan başlıyor. Fren hidroliği yaklaşık 70 TL. (Motul)
Yaklaşık TL. lik bir bütçe de bunlar için ayırmak gerekiyor.

İşçilik ücreti:

Bu konu daha çok motosiklet bakımını serviste mi özel ustada mı yaptıracağına göre değişeceği için, net bir şey söylemek zor.
Özel serviste de; yapılacak bakımın içeriği, iş yoğunluğu, sürekli müşteri olup olmadığın, malzemeleri servisten mi dışarıdan mı aldığına ve aklına gelmeyecek bir sürü nedene bağlı olarak değişebilir. Bunu ancak ustanla konuştuktan sonra öğrenebilirsin.


Toplam:

Kısaca özetlersek:
Yağ: – TL
Yağ Filtresi: TL.
Hava Filtresi: TL.
Buji: TL.
Zincir Dişli Seti: TL.
Lastik: – TL.

Motoruna göre değişmekle birlikte orta cc. bir motosiklet için bu tür bir bakım yaklaşık – TL. civarında tutacaktır.

Ne yapsak?

&#;Zaten şahlanmış ekonomimiz, daha da şahlanırsa sırt üstü yere yuvarlanacak&#; diyorsanız;

veya, &#; Bu sene iyi zincir-dişli seti yapacak! &#; , &#; Hava filtresi rekoltesinde rekor yükseliş!!! &#; gibi beklentileriniz yoksa, hazırlıklı olmakta fayda var.

Malum, lastik hariç saydıklarımızın hepsi ithal ürünler. Lastiğin de; hammaddesini arka bahçende bile yetiştirsen, dolara endeksli bir fiyatı var.

Geriye tek çare olarak, e-ticaret platformlarında çeşitli zamanlarda yapılan satıcı / kupon / kredi kartı kampanyalarını takip etmek kalıyor. Yağ ve filtre gibi düzenli sarf malzemelerini uyguna yakaladığında alıp yedeklemek lâzım. Ağır bakımı yaklaşanlar için de, birden yüklü bir faturayı ödemek yerine, bütçe müsait olduğu zamanlarda alımlar yapmak daha uygun olur diye düşünüyorum.

Bakım maliyeti daha yüksek olabilecek, yüksek hacimli adventure motosiklet arayışınızda, veya cc motorlar arasından seçim yaparken bile, hangi motoru seçeceğine karar verirken dikkat etmek gerekiyor.

Yakın zamanda değiştirecek bile olsan, motosiklet bakımını aksatmamakta fayda var. Satılana kadar motorun üzerindeki senin canın neticede. Mantıklı bir alıcı da, bakımlı ve bakımsız bir motor arasında oluşabilecek fiyat farkını da anlayışla karşılayacaktır. Bakımı yaptırmadığın durumda, o maliyet zaten pazarlık olarak sana geri dönecek. Ne aklın kalsın motorda, ne de canını riske at.

Kendimiz yapsak?

Elinden geliyorsa; gerekli aletlerin, bakım yapabileceğin uygun bir yerin ve zamanın varsa, en azından standart bakımlarını kendin de yapabilirsin. Ağır bakım için, ne yaptığını bilmen şart. Zincir/dişli, lastik veya debriyaj vs gibi konularda yapacağın bir hata, sana daha yüklü bir hastane faturası olarak dönebilir. Ve sonucta sadece bu fatura ile yırttığına ve birlikte bir ömür geçireceğin yeni aksesuarların (platin) için bile dua edersin.

Motosiklet keyifli olduğu kadar, ciddiye de alınması gereken bir alet. Hepimiz seviyoruz, orası net. Ama gerekli saygıyı da göstermek şart.

Keyifli pazarlar.

Tekeriniz düz bassın.

Güncelleme 9 Mayıs by dengeliyorum

Bir arkadaşını haberdar et:

Her aracın olduğu gibi motosikletin de belli aralıklarda bakımları yapılmalıdır. Motosiklet bakımı zor bir işlem gibi görünse de aslında bazı motosiklet bakımlarını evde yapmak oldukça kolay. Üstelik bu bakımları kendiniz yaparak maliyetten ve zamandan da  tasarruf edebilirsiniz. Özellikle butik motosiklet üreticilerinin servis-bakım fiyatları ne yazık ki çok yüksek. Bir motosikletçinin eli az da olsa anahtar tutmalıdır. Özellikle motosikletin rutin bakımlarını evinizde yapabiliyor olmak sizin için motosiklet kullanımı daha eğlenceli hale getirecek. Bu listede kendi evinizde ya da garajınızda motosikletinizin tüm rutin bakımlarını yapabilmeniz için gereken tüm ekipman ve aparatlar var. 

1. Kaliteli bir lokma, anahtar ve alyan takımı

Motosiklet bakımını evde ya da garajda yapabilmek ilk sahip olmanız gereken kaliteli lokma, alyan ve anahtar takımları. Çünkü motosiklet bakımı yaparken ulaşılması zor yerlere ulaşabilmek için bir şeyleri sökmek gerekli. Bunu yapabilmek içinde oradaki civata yada somunları açmanız gerekir. Eğer bunu yapabilecek lokma, anahtar ya da alyan takımlarına sahip değilseniz motosikletinize hiçbir şekilde bakım yapamazsınız. Bilek gücünüze güveniyorsanız elinizle açmayı deneyebilirsiniz elbette ama yüksek ihtimalle tamirciye gitmeniz gerekecektir.  

En İyi Anahtar Takımları İçin Tıkla

2. Tork anahtarı

Motosiklet bakımı yaparken kaliteli alyan, lokma ve anahtar takımı sahibi olmanın gerekliliğinden bahsettik. Motosiklette yer alan her vidanın, her somunun ya da  civatanın belli tork değerlerinde sıkılması gerekir. Eğer kafanıza göre sıkarsanız başınıza büyük ihaleler alabilirsiniz. Örneğin yağ tapasını sıkarken olması gerekenden fazla sıkarsanız tapayı tutan yivler bozulur. Eğer az sıkarsanız sürüş esnasında gevşeyip düşebilir. Düşen tapayı fark etmeyip motosiklet kullanmaya devam ederseniz motor yağı yerlere saçılır ve motor yağsız kalır. Böyle bir durumda yağsız çalışan motosikletinizin motoru kelimenin tam anlamıyla çöp olur. Motosiklette yer alan her vida, somun ya da civata belli bir işleve sahip. Bu yüzden en doğru şekilde yerine geri takılabilmesi için tork anahtarı şart. 

En İyi Tork Anahtarları İçin Tıkla

3. Yedek buji

Buji motosikletin ateşleme tertibatının en önemli komponenti. Elbette her şey gibi bujilerinde kullanım ömürleri var. Ömrünü doldurmuş bir buji yeterli ateşlemeyi sağlayamadığı için motosiklette performans düşüşü yaşanır. Hatta ömrünü doldurmuş bujiler bir noktadan sonra ansızın yolda bırakır. Buji birçok motosiklette kolay ulaşılabilir bir yerde bulunur. Uygun lokma anahtarı veya buji anahtarı ile kolayca çıkarılıp yenilenebilir. Özellikle kış aylarında garajda bekleyen motosikletler için, yaz ayları gelip sezon açıldığında buji değişimi şarttır. Buji değişimi her motosiklet kullanıcısının tecrübe düzeyi fark etmeksizin kolayca yapabileceği bir bakım.

En İyi Buji Modelleri İçin Tıkla

4. Motor yağı

Motor yağı motosiklet için, insan vücudundaki kan gibidir. Parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltarak motorun uzun ömürlü olmasını sağlar. Aynı zamanda motorun içerisinde dolaşıp motorun soğumasına yardımcı olur. Bu yüzden kullanım ömrünü doldurmuş motor yağının değiştirilmesi gerekir. Motor yağı belli kilometrelerden sonra ömrünü doldurup özelliğini kaybedeceğinden işlevini yerine getiremez. Yeterli düzeyde yağlanmayan motosiklet parçaları arasındaki sürtünme artar. Sonuçta motorunuz geri dönülmez biçimde bozulur. Bozulan motosiklet motorlarını geri döndürmek hem uzun süreli hem de maliyetli bir yolculuktur. Bu yüzden mutlaka elinizin altında yedek motor yağı bulundurmak gerekir. Ayrıca motorun yağ seviyesini sürekli olarak kontrol etmek gerekir. Elinizin altında bulunan yedek bir motor yağı ile zaman içerisinde eksilen motor yağını da tamamlayabilirsiniz. 

En İyi Motor Yağları İçin Tıkla

5. Taşınabilir hava kompresörü

Uzun süre bekleyen motosikletlerin zaman içerisinde lastik basınçları azalır. Özellikle kış aylarında garajda bekleyen motosikletlerde bu durum yaşanmakta. Motosikletinizi tekrardan yola çıkabilir hale getirmek için lastikleri şişirmek gerekir. Bunun içinde iyi bir hava kompresörü edinmek şarttır. Sadece uzun süre bekleyen motorlarda değil günlük motosiklet sürüşleri esnasında da lastikler patlayabilir. Taşınabilir hava kompresörleri böylesi anlarda lastiği zahmetsizce şişirerek en yakın tamirciyi bulana kadar sizi idare eder. Eğer farkına varamazsanız düşük lastik basıncı yolda seyir esnasında motosikletin dengesini bozar. Eğer beklenmedik anlarda bu yaşanırsa çok kötü kazalar ve sonrasında sakatlıklar yaşanabilir. 

İlginizi Çekebilir:En İyi Hava Kompresörü Fiyatları

En İyi Hava Pompaları İçin Tıkla

6. Yedek balata ve balata spreyi

Motosikletin en önemli güvenlik donanımı frenleridir. Ömrünü doldurmuş fren balataları frenlerin zayıflamasına ve fren mesafesinin artmasına neden olur. Dolayısıyla frenlerin belli zaman aralıklarında bakımlarının yapılması lazım gelir. Fren balatası değişimi motosiklet frenleri için en kolay ve zahmetsiz fren bakımıdır. Motosikletinizin fren balatasını nasıl değiştirebileceğiniz bakım kitapçığından ya da internetten kolayca öğrenebilirsiniz. Balata spreyi ise balatalar çıkarıldıktan sonra kaliperlerin kolayca temizlenebilmesini sağlar. Elinizin altında bulunacak Yedek balata ve balata spreyi ile motosikletinizin fren sisteminin bakımı kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. . 

En İyi Balata Spreyleri İçin Tıkla

7. Zincir temizleme spreyi ve zincir yağı

Zincir motosikletin en önemli aktarma organıdır. Motosiklette motorun ürettiği gücün arka tekere ulaşmasını ve motosikletin hareket etmesini sağlar. Motosiklet zincirlerinin en doğru şekilde çalışabilmesi içinde belli zamanlarda yağlanması gerekir. Yeterli düzeyde yağlanmayan bir motosiklet zinciri aktarma dişlilerine zarar verir ve masraf çıkarır. Elbette zinciri yağlamadan önce eski yağından ve tortulardan temizlemek için zincirin temizlenmeside gerekli. Zinciri temizlemek için kullanacağınız zincir temizleme spreyleri ve sonrasında ise zinciri yağlamak için kullanacağınız uygun zincir yağları ile zincir bakımlarını yapabilirsiniz. Böylece motosikletinizin zincirini yenilenecek ve sürüş esnasında en doğru şekilde çalışacaktır.

En İyi Zincir Temizleme Spreyleri İçin Tıkla

8. Akü takviye cihazı

Motosiklet 4 mevsim kullanılabilecek bir taşıt olsa da, birçok motosiklet kullanıcısı kış aylarında motosikleti garajda bekletmeyi tercih ediyor. Uzun kış aylarında garajda bekleyen motosikletlerin aküleri zaman içerisinde gücünü yitirebiliyor. Gücü azalmış akü ise motorun çalışmamasına neden oluyor. Böyle bir durumda yedek akünüz yoksa sadece akü takviyesi yaparak motoru çalıştırabilirsiniz. Bunu yapabilmek içinde akü takviye cihazı gerekir. Akü takviye cihazı ile gücü azalmış aküye takviye yaparak motoru çalıştırabilirsiniz. Çalışan motor, gücü azalan aküyü zaman içerisinde şarj edecektir. Akü takviye cihazı sadece bekleyen motosikletler için gerekli değil. Seyir esnasında çevresel koşullardan ötürü akünüz gücü kesebilir. Böyle bir durumda yolda kalmak istemiyorsanız akü takviye cihazı mutlaka bulunmalıdır. Eğer ömrünü doldurmuş bir akünüz varsa akü takviye cihazı ile motosikleti anlık olarak çalıştırarak en yakın motosiklet mağazası ya da tamircisine gidip yeni bir aküde alabilirsiniz. 

En İyi Akü Takviye Cihazları İçin Tıkla

9. Radyatör suyu/antifiriz

Motosikletler genel olarak içten yanmalı motorlara sahip. Özellikle su soğutmalı bir motor bloğuna sahip bir motosikletiniz varsa radyatör çalışma koşullarına bağlı olarak su eksiltebilir. Eğer radyatördeki su seviyesini kontrol etmezseniz motosikletiniz eksilen radyatör suyu hararete neden olarak sizi yolda bırakır. Kullanımda ısrar edilmesi durumunda hararet motosikletin motoruna ciddi zararlar verebilir. Özellikle uzun süre bekleyen motorların radyatör sıvılarının değiştirilmesi sıkça tavsiye edilmektedir. Elinizin altında bulunacak radyatör suyu/antifiriz ile eksilen soğutma sıvılarını tamamlayabilir ve motorunuzun zarar görmesinin önüne geçebilirsiniz. Ancak radyatör sıvılarının komple değişimi teknik bilgi isteyen bir olaydır ve bunu profesyonellere bırakmak daha sağlıklı olacaktır. Eğer yeterli seviyede teknik bilgi ve tecrübeye sahip değilseniz böyle bir işe kalkışmadan sadece eksileni tamamlayın.

En İyi Antifiriz Modelleri İçin Tıkla

Yedek hava filtresi

Hava filtresi motosiklet motorunun çalışması için gerekli olan havanın temizlenmesini ve motora dışarıdan yabancı cisim girişini engelleyen hayati bir parça. Uzun süre kullanılan hava filtresi kiri ve tozu bünyesinde alarak tıkanabilir ve işlevini yitirir. Bu durum motosiklette performans düşüklüğüne neden olur. Motosikletin rahat bir şekilde nefes alabilmesi için hava filtresinin önerilen zaman aralıklarında değiştirilmesi şart. Eğer motosikletinizin hava filtresi ulaşılabilir bir noktada ise bu işlemi kendi evinizde kolayca yapabilirsiniz. Ancak yüksek performanslı superspor motosikletlerde hava filtresi genellikle ulaşılması zor yerlerde bulunur. Motosikletinizin türüne göre hava filtresi ulaşılması zor bir yerde ise bu işlemi profesyonel ellere bırakmak daha sağlıklı olur. Bu konuda en doğru bilgiye motosikletin bakım kitapçığından ya da internet gibi açık kaynaklardan ulaşılabilir. 

En İyi Yedek Hava Filtreleri İçin Tıkla

Gres yağı/sıvı gres

Bazı eski model motosikletlerde fren bağlantıları, gaz veya vites aksamları arasındaki bağlantı mekanik kablo sistemi ile gerçekleşir. Eğer böyle bir motosiklete sahipseniz bu kabloların belli zaman aralıklarında gres yağı ile yağlanması gerekli. Özellikle kablo korumalarının içleri zaman içerisinde kir ve pas nedeniyle kablo hareketinin tıkanmasına neden olur. Telleri çıkararak etrafına süreceğiniz az miktarda gres yağı ile bunun önüne geçebilirsiniz. Bunu yapmak kabloların kablo korumaları içerisinde rahat hareket etmesini sağlar. Aynı zamanda kablolarınız uzun ömürlü olur ve ansızın koparak sizi yolda bırakmaz. Kabloların yağlanması basit bir işlemdir. Ancak ihmal ederseniz size kötü durumlar yaşatabilir. 

En İyi Gres Yağları İçin Tıkla

Fren hidrolik yağı

Günümüzdeki hemen hemen her motosiklet modeli hidrolik fren sistemlerini kullanıyor. Hidrolik fren sistemleri ise özel bir hidrolik yağı ile çalışıyor. Bakımları yapılmamış hidrolik fren sistemleri zaman içerisinde frenleme gücünü kaybederek size yolda zor anlar yaşatabilir. Fren hidrolik yağları zaman içerisinde kullanım şartlarına bağlı olarak eksilebilir ve fren gücünü düşürür. Eğer elinizin altında motosikletinize uygun standartlara sahip (DOT) yedek fren hidrolik yağı varsa eksilen fren hidrolik yağını kolayca ekleyebilirsiniz. Böylece frenleriniz daima olması gerektiği gibi çalışır. Ancak fren hidrolik yağının tamamen değişimi son derece zor, teknik bilgi gerektiren ve zahmetli bir işlem. Bu yüzden motosikletinizin fren hidrolik yağı ömrünü doldurmuş ise komple değişimi için bir profesyonelden yardım alın.  

En Fren Hidrolik Yağları İçin Tıkla

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası