öğretmen babalık izni / Sözleşmeli Öğretmen, 10 Günlük Mazeret İzni Kullanabilir Mi? - funduszeue.info

Öğretmen Babalık Izni

öğretmen babalık izni

Doğum izni nedir, doğum izni kaç gün kullanılır?

Hamilelik ve doğum sonrası, özellikle çalışan kadınlar için çok zor geçen dönemlerdir. Hamilelik sürecinde kadınların fiziksel olarak daha dikkatli olması gerekir. Ayrıca doğum sonrası kadınların hem toparlanmak hem de anne-bebek ilişkisini sağlıklı bir şekilde oluşturabilmek için belirli bir süre izne ihtiyaçları vardır.  

Doğum izni, hamilelik süreci ile başlar ve doğum sonrası da devam eder. Doğum izninin ne zaman başlayacağı, nasıl hesaplanacağı gibi bilgiler, sayılı İş Kanunu’nda detaylı olarak belirtilmiştir. Çalışan anne ve baba adayları için önemli konulardan biri olan doğum izni ile özel sektörde çalışan annelerin haklarının korunması amaçlanmıştır.

Doğum izni ne zaman başlar?

Doğum izni, Türk hukukunda belirtilen kurallara göre doğumdan 8 hafta önce başlar. Kadın işçinin sağlık durumuna ya da işin niteliğine göre bu süre artırılabilse de işveren tarafından izin süresinin kısaltılması mümkün değildir. Ancak hamile çalışan isterse ve doktorundan çalışmasının sağlığına zarar vermeyeceği şeklinde bir rapor alabilirse, doğumdan önceki son 3 haftaya kadar çalışabilir. Üstelik son 3 haftalık süreçte çalışacağını belirtmiş olsa bile çalışmama hakkı bulunur.

Doğum izni kaç gün?

Çalışan kadınlar tarafından sıkça sorulan doğum izni kaç gün sorusu, toplamda 16 hafta olarak cevaplanabilir. Bu 16 haftanın 8 haftası doğum öncesine, diğer 8 haftası ise doğum sonrasına aittir. Diğer bir ifadeyle doğum izni toplamda 4 ay, yani gündür. Bu izin süresi işveren tarafından kısıtlanamaz.

Çalışan kadın işçi dilediği takdirde doğumdan önceki son 3 haftaya kadar çalışabilir. Bu durumda kullanmadığı doğum öncesi izin süresini doğum sonrasındaki 8 haftalık iznine ekleyerek kullanabilir. Bu şekilde bir düzenleme, kadın işçilere hak tanınmıştır. Aynı zamanda doğum izninin kesintisiz olarak kullanılması gerekir.

Doğum izni hesaplama nasıl yapılır?

Çalışan anne adayları özellikle ilerleyen aylarda doğum izni hesaplama nasıl yapılır araştırmaya başfunduszeue.infoğum izni süresi hesaplanırken temel alınan etken, 40 haftalık hamilelik süresidir. Çalışan kadınlar, hamileliklerinin haftasında doğum iznini başlatma hakkına sahiptir. Kalan 8 haftalık izni ise doğum sonrasında kullanabilirler.

Hamile çalışanlar isterlerse hamileliklerinin haftasına, yani doğumdan önceki son 3 haftaya kadar çalışabilirler. Doğum raporu ile çalışılan bu süre, doğum sonrası iznine eklenir. Böylece kadınlar doğum sonrasında toplam 13 haftalık bir izin süresine sahip olurlar.

Memur doğum izni ne kadar?

İlgili kanununda memur doğum izni için belirlenen ayrı bir hüküm bulunmamaktadıfunduszeue.info bağlı olarak doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta izin süresi, istenmesi durumunda doğumdan önceki son 3 haftaya kadar çalışabilme ve kullanılmayan izin sürelerinin doğum sonrasına eklenebilmesi gibi haklar, memurlar için de aynı şekilde geçerlidir.

Doğum izni parası ne kadar veriliyor?

Doğum izni parası hesaplanırken doğum öncesi ve sonrasındaki toplam günlük izin süresi temel alınır. Doğumda ikiz ya da üçüz olması durumunda bu süreye 2 hafta daha eklenir. Doğum izni parasını alabilmek için sigorta priminin en az 90 gün boyunca ödenmiş olması gereklidir. Çalışanın bu şartı sağlayıp sağlamadığı insan kaynakları programı üzerinden kolayca kontrol edilebilir. Şartı sağlayanlara ödenecek ücret tutarı, son 3 aylık brüt ücrete göre hesaplanır. yılında en düşük doğum izni parası ise 12 bin lira olmuştur. Bu paraya ek olarak çalışan annelere çocuk parası ve emzirme ödeneği de verilmektedir.

Annenin adına bir Ziraat Bankası hesabı açılır ve doğum izni parası, izin süresi bittikten sonra bu hesaba yatırılır. Paranın yatmış olup olmadığı  ‘funduszeue.info’ üzerinden kontrol edilebilir.

Doğum izni süresi bittiğinde ne olur?

Kanunlarda belirlenmiş olan doğum izni süresinin tamamlanmasıyla birlikte annenin işine geri dönmesi gerekir. Fakat artık emziren bir kadın olan işçinin geri dönebilmesi için çalışmasına engel bulunmadığını belirten bir doktor raporu gereklidir.

İzin bitiminde işçi kadın eski eşinde veya eşdeğer farklı bir işte çalışmayı isteyebilir. İşveren bu durumda geri dönen işçisini eski işinde ya da ona eşdeğer bir işte çalıştırmak ile yükümlüdür.

Öğretmen doğum izni kaç ay?

Tıpkı memurlarda olduğu gibi öğretmenler için de ayrı bir doğum izni süresi belirlenmemiştir. Doğum öncesi ve sonrasındaki 8 haftalık izin süreleri ile doğumdan önceki son 3 haftaya kadar çalışabilme hakkı, öğretmenler için de geçerlidir. Bu durumda öğretmenlerin doğum izni süresi 4 ay olmaktadır.

Babaya doğum izni kaç gün veriliyor?

Eşi doğum yapmış olan babaların kullanabileceği izin, babalık izni olarak adlandırılmaktadır. Babaya kanunlar çerçevesinde tanınan bu hak, mazeret izni olarak düzenlenir ve ücretli bir izindir. İzin alacak baba işçiyse, izin süresi doğumdan itibaren toplam 5 gündür. Babanın memur olması durumunda ise izin süresi isteğe bağlı olarak doğumdan itibaren 10 güne kadar uzatılabilir. Eğer işçi bir babanın evlat edinmesi durumu varsa ve çocuk 3 yaşından daha küçükse, isteği halinde babaya 3 gün ücretli mazeret izni verilir.

Babalık İzni Ka&#; G&#;n? Memur Ve &#;zel Sekt&#;r İ&#;in Babalık İzni

Doğum izni erkeklerde memurlar için 4A'ya da 4C çalışanlar konusunda değişkenlik göstermektedir. Aynı zamanda bu süre hem memurlar hem de özel sektör çalışanları için de farklılık yaratmaktadır. Buradaki temel amaç doğum yaptıktan sonra erkeklerin eşinin yanında olması ve onlara bu dönem içerisinde yardım etmesidir.

Babalık İzni Kaç Gün?

Pek çok erkek babalık izni kaç gün diye merak etmekte ve internet üzerinden araştırma gerçekleştirmektedir. Özellikle eşi doğum yapmış olan pek çok memur ya da özel sektör çalışanı, bu izinden faydalanmak istiyor. Yasal bir hak olarak ise yeni baba olmuş pek çok kişi bu izini kullanarak eşinin yanında olabilmektedir.

Bu durumda memurlar için verilen babalık izni 10 günlük bir süreyi kapsamaktadır. Bu durum sayılı kanuna bağlı olarak maddesinde yer alır. Özel sektör çalışanları için ise sayılı kanuna bağlı olarak, 5 günlük bir süre ile erkekler babalık izni alma hakkına sahip olur. Hem memurlar için hem de özel sektör çalışanları adına bu izinler yıllık izin içerisinde yer almaz. Mazeret izni içinde yer alır ve yasal çerçevede kullanım hakkı bulunmaktadır.

Devlet nezdinde sözleşmeli personel olarak çalışan kişiler için ise erkekler adına babalık izni 2 gün süre olarak verilmektedir. Bu durum 4/B’li çalışan personel için geçerlidir. Diğer devlet memurları ise 10 günlük bir süre alma hakkına sahiptir. Özel sektör çalışanları ise çalıştığı sektöre bağlı olmadan 5 günlük izin hakkını kullanabilmektedir.

Devlet Memurları Kanunu Madde (DMK)

Devlet Memurları Kanunu Madde (DMK)

Mazeret İzni

A) Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. (Ek cümle: 29/1/ &#; /6 md.) Doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir. (Ek cümleler: 29/1/ &#; /6 md.) Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşlerine, çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta süre ile izin verilir. Bu izin evlatlık kararı verilmeden önce çocuğun fiilen teslim edildiği durumlarda da uygulanır.

B) Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.

C) (A) ve (B) fıkralarında belirtilen hâller dışında, merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir. Zaruret hâlinde öğretmenler hariç olmak üzere, aynı usulle on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde, ikinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düşülür.

D) Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.

E)(Ek: 20/2/ &#; /7 md.) Memurlara; en az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun (çocuğun evli olması durumunda eşinin de en az yüzde 70 oranında engelli olması kaydıyla) hastalanması hâlinde hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar mazeret izni verilir.

F) (Ek: 29/1/ &#; /6 md.) Doğum sonrası analık izni süresi sonunda kadın memur, isteği hâlinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilir. Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki on iki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hâllerinde bu süreler on iki ay olarak uygulanır. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşleri de, istekleri üzerine (A) fıkrası uyarınca verilen sekiz haftalık iznin bitiminden itibaren bu haktan aynı esaslar çerçevesinde yararlanır. Memurun çalışacağı süreler ilgili kurum tarafından belirlenir.

G) Yıllık izin ve mazeret izinleri sırasında fiili çalışmaya bağlı her türlü ödemeler hariç malî haklar ile sosyal yardımlara dokunulmaz.

  • İlgili Makale: 
  • Sayılı Devlet Memurları Kanunu (DMK) Tam Metin: 

Devlet Memurları Kanunu Madde Açıklaması

Mazeret izinlerinin süre ve şartları maddede yapılan değişiklikle yeniden belirlenmiştir. Mazeret izinleri arasında yer alan doğum nedeniyle verilmesi öngörülen mazeret izinleri anne ve baba için analık ve babalık izni şeklinde tanımlanmıştır. Bu madde ile memurlara sağlanan mazeret izinlerini;

1. Zorunlu olarak verilmesi öngörülen mazeret izinleri:

  • Analık izni: Kadın memura doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta, çoğul gebeliklerde de doğum öncesi analık iznine ilave edilecek iki hafta olarak verilmesi öngörülen mazeret izinleri olarak,
  • Babalık izni: Eşi doğum yapan memura doğum nedeniyle, isteği üzerine on gün verilmesi öngörülen mazeret izni ile eşi doğum yapan ve analık iznini kullanmakta iken vefat eden annenin kullanamadığı mazeret izninin kullandırılması olarak,
  • Süt izni: Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat olarak,
  • Ölüm izni: Memurun eşi ve çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilmesi öngörülen mazeret izni olarak,
  • Evlenme İzni: Memurun kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halin de yedi gün verilmesi öngörülen mazeret izni, şeklinde sıralanabilir.

İdarenin takdiri ile verilmesi öngörülen mazeret izni:

  • Yıllık izinden düşülmeyerek verilebilecek mazeret izni:

Bu mazeret izninin verilmesinde idarenin takdir hakkı vardır. Birim amirinin muvafakati ve merkezde atamaya yetkili amirin, taşrada vali veya kaymakamların yurt dışında ise diplomatik misyon şeflerinin takdiriyle bu mazeret izni verilebilir. Bu mazeret izni bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde, memurun sayılı Kanunun maddesinin (A) ve (B) bentlerinde sayılan haller dışındaki mazeretlerini gerekçe göstererek bu gösterilen gerekçelerinde bu izni vermekle yetkilendirmiş amirler tarafından kabul edilmesi koşulu ile bir defada veya parçalar halinde bir yılda on günlük verilmesi öngörülen mazeret iznidir. Bu mazeret izninin kullandırılmasında yıllık izinler ile her hangi bir bağlantı kurulmadan kullandırılır. Yani memurun kullanmadığı yıllık izni olsa bile mazeret gerekçe gösterilerek bu mazeret izninin yıllık izinle ilişkilendirilmeden kullandırılması gerekir.

  • Yıllık izinden düşülerek verilmesi öngörülen mazeret izni:

Bu iznin verilmesinde de idarenin takdir hakkı vardır. Memurun mazereti olacak, idare bu mazereti uygun bulacak ve ilk on günden sonra kullanılabilecek ve bir defada veya parçalar halinde ikinci on günlük verilmesi öngörülen mazeret izni olacaktır. Yıllık iznini kullanmış memura bu ikinci on günlük mazeret izni bir sonraki yılın yıllık izninden mahsup edilerek kullandırılabilir. İkinci kez verilmesi öngörülen on günlük mazeret izni yıllık izinle bağlantılıdır. İkinci kez verilecek on günlük mazeret izni mutlaka yıllık izinden mahsup edilmelidir.

devlet memurları kanunu madde dmk

Devlet Memurları Kanunu Madde Mazeret İzni Emsal Kararlar

Danıştay On İkinci Dairesi E/, K/

  • Devlet Memurları Kanunu Madde
  • Mazeret İzni

Davacı, Ticaret Bakanlığı (Ekonomi Bakanlığı) Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğünde  görev yapmakta iken, kararname ile … Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği&#;ne atanarak, 08/08/ tarihinde buradaki görevine başlamıştır.

19/11/ tarihli dilekçesi ile yıllık izin kullanma talebinde bulunması üzerine 25/11/ tarihli yazı ile yıllık izninin 11 günü ile sayılı Devlet Memurları Kanunu&#;nun maddesinin (C) fıkrası uyarınca 8 günlük mazeret iznini 16/12//01/ tarihleri arasında Türkiye&#;de kullanması uygun görülmüştür. Yıllık iznini kullanmakta iken 19/12//12/ tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi servisinde yatarak tedavi görmüş, 23/12/ tarihinde ameliyat olmuş ve 30/12/ tarihinden itibaren de davacıya 90 gün sağlık raporu verilmiştir.
Yine anılan Üniversite tarafından, davacının sağlık durumunun düzelmesi nedeniyle 08/03/ tarihinde görevine başlamasında sakınca bulunmadığının belirtilmesi üzerine 10/03/ tarihinde yurt dışı görevine başlamıştır. Ticaret Bakanlığının (Ekonomi Bakanlığı) … tarih ve … sayılı dava konusu işlemi ile … Ticaret Ataşeliğinde Ticaret Ataşesi olarak görev yapmakta iken yurt içinde bulunduğu günler için Aralık ayı ile Ocak-Şubat ve Mart ayları maaşından toplam ,Euro borç çıkarılmış ve anılan borcun 15 gün içerisinde ödenmesi istenilmiştir.

sayılı Devlet Memurları Kanunu&#;nun maddesinde; &#;Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde on sekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise on iki aya kadar izin verilir. Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.&#;, maddesinde; &#;Sürekli görevle yurt dışına atanan memurların aylıkları görevlerine başladıkları tarihten itibaren; sürekli görevle yurt dışına gönderilen veya kurumların yurt dışı kuruluşlarına dahil kadrolarında görev alan memurlardan görevlerine başladıktan sonra yurt içinde veya yurt dışında başka bir göreve atananların aylıkları ise atanma emrinin tebliği tarihini izleyen on beşinci gün sonuna kadar maddedeki esaslara göre ödenir. Yurt dışında bulunanlardan yerlerine atananların gelişine kadar bekleme emri alanların aylıkları, atama emirlerinin tebliğ tarihinden itibaren, iki ayı geçmemek üzere aynı maddeye göre ödenir. Sürekli görevle yurt dışına atanan memurlara, yıllık izin ile   maddede belirtilen hal dışında, yurt içinde geçirilen süreler için yurt dışı aylığı ödenmez. Ancak, yurt dışı görev süresince toplam dört ayı geçmemek üzere, yurt içinde yataklı tedavi kurumlarında yatarak görülen tedavi süresince maddeye göre belirlenen emsal katsayının 1/3&#;ü esas alınarak yurt dışı aylığı ödenir.&#;, maddesinde; &#;Sürekli görevle yurt dışına gönderilen Devlet memurları, geçici görevle en çok bir ay süre ile merkeze çağrılabilir. Bu süre içinde aylığı katsayılı ödenir.&#; kuralına yer verilmiştir.

Açıklanan nedenlerle; sayılı Kanun&#;un maddesine uygun bulunan tarafların temyiz istemlerinin kabulüne, dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptaline ilişkin temyize konu İdare Mahkemesi kararının bozulmasına,  29/12/ tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Danıştay Beşinci Dairesi E/, K/

  • Devlet Memurları Kanunu Madde
  • Mazeret İzni

İdare Mahkemesi kararıyla; davacı tarihinden tarihine kadar 29 gün görevini terk ettiği gerekçesiyle, günlü işlemle, sayılı Yasanın maddesine göre görevden çekilmiş sayılmışsa da; dava dosyasının incelenmesinden adı geçenin tarihinden tarihine kadar günlü vizite kağıdı ile sevk edildiği Tıp Fakültesi Hastanesince ayakta muayene ve tedavi olduğu, öte yandan davacının tarihinden tarihine kadar göreve devamsızlığı bulunduğu yolundaki iddianın da davalı idarece kanıtlamadığı gerekçesiyle işlem iptal edilmiştir.

İdare Mahkemesince; davacının ile tarihleri arasında  Tıp Fakültesinde ayakta tedavi olduğu, ile tarihleri arasında ise adı geçenin kesintisiz göreve gelmediğinin davalı idarece hukuken geçerli belgelerle kanıtlanamaması nedenlerine
dayalı olarak iptal kararı verilmiş ise de, davacının tarihinden tarihine kadar  Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalında ayakta tedavi olduğu anılan birimin günlü yazısından anlaşıldığından, adı geçenin bu sürede kesintisiz 10 gün göreve gelmediği yolundaki davalı idare savunmasının kabul edilebilir bir yönü bulunmamaktadır. Buna karşılık davacının 15 gün mazeret izni verilmesi için dilekçe verdikten sonra tarihinden tarihine kadar görevine devam etmediği kendi beyanından anlaşılmaktadır.

sayılı Yasanın maddesinde; kimi ayrık durumlar dışında, Dairesi amirinin muvafakatiyle memurlara mazeretleri nedeniyle bir yıl içinde toptan veya parça parça olarak 10 gün izin verilebileceği hükmü yer almaktadır. Madde bu iznin kullanılmasını ilgili memurun amirinin muvafakatine bağlı kıldığına göre bu iznin verilip verilmemesinde yetkili amirin takdir yetkisi bulunduğu açıktır. Şu hale göre, iznin bir dilekçe ile istenilmiş olması yeterli olmayıp bu istemin uygun görüldüğü yolunda daire amirinin yazılı onayının da alınmış olması zorunludur. Olayda dairesi amirince uygun bulunmuş bir mazereti ve dolayısıyla usulüne uygun biçimde alınmış bir izni bulunmadığı halde davacının tarihinden tarihine kadar 15 gün göreve devam etmediği adı geçenin dilekçelerindeki beyanlarıyla açıklığa kavuştuğuna göre sayılı Yasanın maddesi uyarınca görevine son verilmesi yolunda tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle davalı idarenin temyiz isteminin kabulüyle İdare Mahkemesi kararının sayılı Yasanın maddesinin 1.fıkrasının (b) bendi uyarınca bozulmasına, uyuşmazlık sadece hukuki noktalara ilişkin bulunduğundan ve dosya içindeki bilgi ve belgeler karar verilmesi için yeterli olduğundan aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca davanın reddine karar verildi.


Danıştay On İkinci Dairesi E/, K/

  • Devlet Memurları Kanunu Madde
  • Mazeret İzni

sayılı Devlet Memurları Kanunu&#;nun maddesinin birinci fıkrasının (D) bendinin (b) alt bendinde; &#;Özürsüz ve kesintisiz gün göreve gelmemek&#; fiili kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayılmış, aynı maddenin üçüncü fıkrasında; geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları olumlu olan ve iyi veya çok iyi derecede sicil alan memurlar için verilecek cezalarda bir derece hafif olanın uygulanabileceği hükme bağlanmıştır.
Öte yandan sayılı Kanun&#;un &#;Mazeret izni&#; başlıklı maddesinde sayılı Kanun ile yapılan ve tarihinden itibaren yürürlüğe giren değişiklikle; &#; (&#;) B) Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir. (&#;)&#; düzenlemesine yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden;  kontrol memuru olarak görev yapan davacının, eşinin babasının tarihinde vefat ettiği, bu sebeple davacının tarihleri arasında herhangi bir yazılı veya sözlü izin almadan işe gitmediğinin tespiti üzerine yapılan soruşturma sonucunda getirilen teklif doğrultusunda, tarihli ve / sayılı işlem ile, sayılı Devlet Memurları Kanunu&#;nun maddesinin birinci fıkrasının (D) bendinin (b) alt bendi uyarınca ve bir alt ceza uygulanarak 1/30 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırılması üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Bakılan olayda; her ne kadar davacının tarihleri arasında işe gitmediği hususu sabit olsa da, söz konusu tarihlerde işe gitmemesinin eşinin babasının vefatından kaynaklandığı, geçerli bir mazereti olan davacının bu mazereti nedeniyle işe başladığı tarihte izin talebinde bulunduğu, ayrıca sayılı Kanun&#;un maddesinde sayılı Kanun ile yapılan ve tarihinden itibaren yürürlüğe giren değişiklikle; memurların kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verileceği düzenlemesinin getirildiği görülmektedir.

Bu durumda; geçerli bir mazereti nedeniyle işe gidemediği ve işe başladığı tarihte mazeretini de belirtmek suretiyle izin talebinde bulunduğu açık olan davacının, sayılı Kanun&#;un maddesinde sayılı Kanun ile yapılan ve tarihinden itibaren yürürlüğe giren değişiklikle lehine yapılan düzenleme de göz önüne alındığında, mazeretsiz olarak 5 gün boyunca işe gitmediğinden bahisle sayılı Devlet Memurları Kanunu&#;nun maddesinin birinci fıkrasının (D) bendinin (b) alt bendi uyarınca ve bir alt ceza uygulanarak 1/30 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık, aksi yönde verilen İdare Mahkemesi kararında da hukuki isabet bulunmamaktadır.


Babalık İzni Nedir, Kaç Gündür? []

Kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde düzenlenerek çalışanlara bir yasal hak olarak sunulan çeşitli izin türleri bulunuyor. İzinler temelde kullanım süreleri ve koşullarına göre ücretli izin ve ücretsiz izin olarak iki başlıkta değerlendiriliyor. Bu temel izin türleri altında da çeşitli izin çeşitleri bulunuyor. 

Söz konusu izin çeşitleri arasında babalık izni de yer alıyor. Kanunda doğum izni olarak isimlendirilen ancak babalık izni olarak da bilinen bu izin eşi doğum yapan çalışanlara sağlanan bir haktır. Kanun tarafından düzenlenen bu izine yönelik gerekli bilgilerin hem işveren hem de çalışanlar tarafından bilinmesi oldukça önemlidir. Bu yazımızda sizler için babalık izni içeriği, süresi, kullanım koşulları gibi konulara yer verdik.

Babalık İzni Nedir?

Kanunda resmi olarak doğum izni olarak adlandırılan babalık izni eşi doğum yapmış çalışanların doğum sonrasında kullanabildikleri yasal bir izin türüdür. Yasal olarak çalışanlara tanınmış bir hak olan babalık izni ile çalışanın doğum yapmış eşi ve çocuğuyla birlikte vakit geçirebilmesi sağlamak amaçlanır. Babalık izni çalışana sağlanan bir ücretli izin çeşididir. Bu nedenle, izin süresinde çalışanların maaş ve ücretlerinde herhangi bir kesinti yapılamaz. 

Babalık izni, özel sektör çalışanları ve memurlar için farklı yasalar çerçevesinde düzenlendiği için kullanım koşulları ve izin süreleri farklılık gösterebiliyor. Memurlar için bu izin hakkı sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında, özel sektör çalışanları için ise babalık izni sayılı İş Kanunu kapsamında yer alıyor ve düzenleniyor.

Babalık İzni Kaç Gün?

Babalık izni farklı kanunlar çerçevesinde düzenlendiği için çalışılan sektör veya sözleşme türüne göre izin süresi farklılık gösterebiliyor. İzin hakkı talep eden çalışanın askeri personel, memur veya özel sektör çalışanı olması babalık izni süresinde de değişikliğe neden oluyor. İlgili kanunlara göre farklılık gösteren babalık izin süreleri göre şu şekilde sıralanabilir:

  • sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memurlar için babalık izin süresi 10 gün olarak belirtiliyor.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri İzin Yönetmeliği kapsamında askeri personel için babalık izin süresi 10 gün olarak belirtiliyor.
  • sayılı İş Kanunu kapsamında özel sektör çalışanı için babalık izin süresi 5 gün olarak belirtiliyor.
  • Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar kapsamında 4B’li çalışanlar için babalık izin süresi 10 gün olarak belirtiliyor.

'te Babalık İzni Kaç Gün?

Özel sektörde babalık izni ile ilgili henüz bir değişiklik yaşanmadı. Bu nedenle de izin süresi aynen devam ediyor. Yani baba olan çalışanlarınız için minimum 5 gün izin tanımlamanız gerekiyor. İş sözleşmesinde süre daha yüksek olabileceği için izin vermeden önce çalışanla imzalanan sözleşmenin kontrol edilmesi gerekiyor. Ancak 5 günlük yasal süre asla kısaltılamıyor.

Babalık İzni Ne Zaman Başlar?

Babalık izni ilgili kanun ve yönetmeliklere göre çalışanın eşinin doğum yapması ile başlar. Çalışanın eşinin doğumundan önce bu izin hakkını kullanması söz konusu değildir. Çalışan izin hakkını eşinin doğum yapmasıyla birlikte hemen kullanabilir ancak bitiş süresi ise çalışanın bağlı olduğu kanun veya yönetmeliğe göre farklılık gösterir. Bir mazeret izni olan babalık izninin başlangıç tarihi doğumun gerçekleşmesi ile belirlenir. Eşinin doğum yapmasıyla çalışanın bu izni hemen kullanması gerekir. 

Babalık İzni Dilekçesi Nedir?

Babalık izni ilgili kanun ve yönetmeliklerde çalışanın eşinin doğum yapmasının ardından çalışanın isteği üzerine kullanılabiliyor. Başka bir deyişle, babalık izni çalışanın eşinin doğum yapması ile kendiliğinden başlamıyor. Çalışanın babalık iznini kullanması için çalıştığı yerdeki ilgili birime bir dilekçe ile talepte bulunması gerekiyor.

Babalık izni için dilekçe hazırlaması gereken çalışanın dilekçede eşinin doğum yaptığı tarih ve kaç günlük izin kullanmak istediğini belirtmesi gerekiyor. İlerleyen zamanlarda destekleyici olması adına iş yerinden dilekçenin alındı evrakı talep edilebilir. Babalık izni dilekçe örneğinin belirli bir taslağı olmasa da aşağıdaki gibi bir dilekçe babalık izni talebi için özel sektörde çalışan bir kişi tarafından kullanılabilir:

Çalışılan Kurum veya İlgili Birim Adı

… / … / … tarihinde eşimin doğum yapması nedeniyle sayılı İş Kanunu ek madde 2 uyarınca kanunen hakkım olan … günlük babalık mazeret iznimin … / … / … tarihinden itibaren tarafıma verilmesini talep ediyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

İletişim Bilgileri

Adres:

İznin geçirileceği adres:

Telefon numarası:

T.C. Kimlik No:

… / … / …

Ad ve soyadı:

İmza:

Babalık İzni Uzatılabilir Mi?

Çalışan ve işveren anlaşmaları veya iş sözleşmeleri sayesinde babalık izin süresinin değiştirilmesi mümkündür. Ancak süre kısaltılamaz. Buna ek olarak anne doğum sırasında vefat ederse doğum sonrası anne tarafından kullanılamayan doğum izni süresi, baba tarafından kullanılabilir. Yani her iki şekilde de eşi doğum yapan çalışana sunulan babalık izin süresi uzatılabilir. Ancak bunun için yukarıda da ifade ettiğimiz şartların sağlanması gerekir. 

Babalık İzni Parça Parça veya Sonradan Kullanılabilir Mi?

Kişinin özel sektörde çalışanı veya memur olup olmamasına da bağlı olarak verilen babalık izin süresi doğumdan hemen sonra başladığı için bu iznin bölünerek parça parça kullanılması veya doğumdan bir süre sonra talep edilerek kullanılması mümkün değildir. Bu nedenle, çalışanın bu izni eşi doğum yaptığında talep ederek kanunda veya iş sözleşmesinde belirtilen süre kadar kullanması gerekiyor. 

Babalık İzni Verilmezse Ne Olur?

Babalık izni çalışana yasal olarak tanınmış bir haktır. İşveren veya işveren tarafından görevlendirilmiş personel tarafından babalık izninin kullanılması engellenemez. Babalık izninin engellenmesi durumunda kanuna aykırılık oluşur. Bu durumda da çalışan kanunen hakkı olan ancak kendisine kullandırılmayan babalık izni için haklı nedenle fesih hakkından yararlanabilir. Başka bir deyişle çalışan böyle bir durumda iş sözleşmesini derhal sonlandırabilir ve kendisine kullandırılmayan haklarına iadesi için dava yasal yollara başvurabilir. Haklı fesih gerçekleşmesi durumunda da kıdem tazminatı gibi ücretlerin çalışana ödenmesi gerekebiliyor.

Babalık İzninin Kullanılması Maaştan Kesintiye Sebep Olur Mu?

Babalık izni, izin türleri açısından ücretli bir izindir. Bu nedenle de babalık izni süresi boyunca çalışılmayan günler için maaştan bir kesintinin yapılması söz konusu değildir. Bu izin süresi boyunca çalışanların tüm maaş ve ücretleri ödenmeye devam edilir. İzin süresince bir kesintinin yapılması kanunen aykırı olarak değerlendirilir. Bu durumda, çalışan hakkı olan maaş ve ücretleri hukukî yollar aracılığıyla temin edebilir.

Babalık İzni Hafta Sonuna Denk Gelirse Ne Olur?

Mazeret izinlerinin başlangıç tarihi iznin verilme sebebi olan olayın gerçekleşmesi ile belirlenir. Bu olayların gerçekleşmesi durumunda iznin hemen kullanılması gerekir. Bir mazeret izni olan babalık izni de benzer şekilde çalışanın eşinin doğum yapması ile başlar. Bu izin süresi çalışanın çalıştığı kuruma göre farklılık gösterse de iznin hafta sonuna denk gelmesi durumunda izin uygulaması aynıdır.

Babalık iznine yönelik ilgili kanun ve düzenlemelerdeki maddelerde izin süresinde “iş günü” ibaresi yer almıyor. Bu noktada, yalnızca “gün” ibaresine yer veriliyor. Bu nedenle de çalışana verilen babalık izninin dini bayram, resmi tatil veya hafta sonu gibi tatil günlerine denk gelmesi durumunda izin günü işlemeye devam eder. Başka bir deyişle, babalık izin süresi tatil günleri içinde durması, tatil günlerinden sonra devam etmesi söz konusu değildir.

Evlat Edinen Kişi Babalık İzni Kullanabilir Mi?

Babalık izni kapsamına girmese de evlat edinme durumunda evlat edinecek çalışana kanunen tanınmış bir izin hakkı bulunuyor. Çalışanın evlat edinmesi durumunda talebi üzerine 3 günlük mazeret izni verilebiliyor. Ancak bu iznin sağlanabilmesi için evlat edinilen çocuğun üç yaşından küçük olması gerekiyor. Ayrıca söz konusu izin hakkı yalnızca eşlerden biri tarafından kullanılabiliyor. Yani anne izni kullanırsa baba, baba izni kullanırsa da anne bu haktan yararlanamıyor. 

Birçok ülkede kanunen bir hak olarak çalışana sunulan babalık izni ile temelde babanın eşi ve çocuğu ile vakit geçirmesi, onlara destek olması için verilen bir mazeret izni türüdür. Türkiye’de de benzer şekilde kanun ve yönetmelikler çerçevesinde düzenlenen bu izin için çalışanın ilgili koşulları sağlaması durumunda işverenden veya ilgili birimden izin dilekçesi ile birlikte izin talebinde bulunması gerekiyor.

Babalar İçin En Güzel Hediye: MultiFlex

Baba olan çalışanlarınız için MultiFlex ile en güzel hediyeleri sunabilirsiniz. Böylece çalışanlarınızı bu mutlu günlerinde unutmadığınızı gösterebilirsiniz. Ayrıca MultiFlex, klasik hediyelerden farklı olarak çalışanlarınız kendi hediyelerini kendileri seçerler. Böylece ihtiyaçlarını kendilerini belirlemiş olurlar. Ayrıca MultiFlex ile %45'e varan vergi avantajından da yararlanabilirsiniz.

Hem işveren hem de çalışanların babalık izni gibi yasalar ve yönetmelikler tarafından belirlenen düzenlemeler hakkındaki temel bilgilere sahip olması oldukça önemlidir. Söz konusu düzenlemelerin uygun bir şekilde yerine getirilmemesi kanunen aykırı sayıldığı için özellikle işverenlerin veya ilgili yetkililerin bu düzenlemeleri yakından takip etmesi gerekiyor. Bu tarz düzenlemeler ve daha fazlası için Multinet Up Blog sayfasını ziyaret edebilir, ayrıca işletme ve çalışanlara yönelik çeşitli süreçler için pek çok avantaj sağlayan Multinet Up çözümlerini keşfedebilirsiniz.

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası