36 saatlik orucun faydaları / Aralıklı oruç nedir? Aralıklı orucun vücuda faydaları nelerdir? | Euronews

36 Saatlik Orucun Faydaları

36 saatlik orucun faydaları

Aralıklı oruç nedir? Aralıklı orucun vücuda faydaları nelerdir?

Japonya'da bilim insanı Yoshinori Ohsumi, 2016'da otofaji mekanizmalarına ilişkin keşifleri nedeniyle Nobel Tıp Ödülü'ne layık görüldü.

Peki ama otofaji nedir ve vücudumuz, sağlığımız ve bağışıklık sistemimiz için neden bu kadar önemli?

Ohsumi'nin yaklaşık 25 yıl süren araştırmalarına göre, vücudumuz belirli bir süreden fazla (12-14 saatten fazla) aç kaldığında, hücrelerde başlayan iltihap hızla küçülüyor ve yok oluyor.

Buna çağımızın vebası olarak adlandırılan kanserli hücreler de dahil. Aç kaldığımızda hücreler kendilerini hızla yeniliyor, yaşlanma etkileri gecikiyor, hatta ömrümüz uzuyor.

Japon bilim insanı Ohsumi'nin Nobel kazanan bu çalışmasından sonra oruç ya da aralıklı açlık, sağlıklı yaşama önem verenler arasında oldukça popüler hale geldi.

Birçok doktor, diyetisyen ve fitness eğitmeni artık hastalarına veya müşterilerine az ve sık yemelerini söylemek yerine aralıklı oruç (genellikle IF -intermittent fasting- olarak kısaltılır) veya daha uzun su oruçları öneriyor.

Aralıklı oruç tutmak vücuttaki hasarlı hücrelerin yenilenmesini (otofaji) sağlıyor

Hücrenin kendini "arındırma ve yenileme" mekanizmasına temelde "otofaji" deniyor. Otofaji ve aralıklı oruç aslında çok basit bir kurala dayanıyor.

Yemek yesek de yemesek de vücudumuzda hücre yenilenmesi gerçekleşiyor. Ancak aç kaldığımızda otofaji hızlanıyor ve eğer bir hastalığımız varsa da hızla iyileşiyor.

Kısaca oruç ya da aralıklı açlık bu iyileşme sürecinin en önemli ve temel uygulaması.

Yapılan bilimsel bir araştırmada, gün içerisinde 14 saat gibi bir süre aç kalan kişilerin yağ yakarak kilo verdiği ve kan şekerinde iyileşme görüldü. Birçok doktor ve diyetisyen, düşük karbonhidratlı veya yüksek proteinli besinleri tercih ettiğinde insanların oruç ya da aralıklı oruç sürecini daha kolay geçirdiğini belirtiyor.

Aralıklı oruç tutmak son yıllarda oldukça popüler olsa da bu uygulama yeni değil. Dini kültürler bunu yüzyıllardır uyguluyor. Kesin veriler elde etmek zor olsa da, avcı-toplayıcı toplumların ve "Mavi Bölgeler" (dünyanın en sağlıklı, en mutlu ve en uzun yaşayan insanlarının bulunduğu eşsiz bölgeler) olarak adlandırılan yerlerde yaşayanların nesiller boyunca günde bir ya da iki defa yemek yediği bir gerçek. Üstelik öğünler arası atıştırmalıklar da yok. Günümüz dünyasındaki hastalıkların bolluğu düşünüldüğünde, şehirlerde yaşayan "modern insanın" bu beslenme yöntemine geçmesi belki de daha doğru.

Oruç ya da aralıklı orucun vücudu iyileştirme sürecinin bilimsel açıklaması nedir?

Hipokrat (d. MÖ 460 - ö. MÖ 370) ve  İbn-i Sina gibi tıp dünyasını derinden etkileyen (d. 980 - Haziran 1037) büyük hekimler kadim öğretilerinde belirli bir süre aç kalmanın insan sağlığına olumlu etki ettiğini söylüyor. Hipokrat'ın öğretilerinde 3 günlük bir şifa orucundan bahsettiği görülüyor. Ancak bunu daha uzun tutanlar da var. Örneğin İbn-i Sina, bazı ağır hastalıklardan kurtulmak için bir haftadan daha uzun süren açlıklar yapılmasını tavsiye ediyor. 20'nci yüzyılda modern tıpla birlikte bu yöntem unutulsa da 2000'li yılların başlarında bu uzun açlıklar yeniden popüler hale geldi ve sağlığa olan olumlu etkileri hala araştırılıyor.

Hipokrat ya da İbni Sina'nın yaşadığı dönemlerde tıp teknolojisi çok gelişmediği için orucun faydalarının bilimsel ya da teknik açıklaması çok genel ifadelerle yapılıyordu. 

Yaptığımız röportajda Diyetisyen Cansu Dumanlı Berber aralıklı orucun faydalarına açıklık getirdi. Berber, aralıklı oruç uygulamasının kişiden kişiye değişebileceğini belirterek, "Aralıklı oruçta uygulanan en yaygın yöntemlerden biri 16:8 modelidir. (16 saat aç kalmak, 8 saat içinde 1-2 öğün yemek) Ancak 18'e 6, 20'ye 4 ve "günde bir öğün" modelleri de tercih edilmektedir. Eğer aralıklı oruç yapmak istiyorsanız kendinize göre belirlediğiniz bir modelle başlamanız ve bu modeli sürdürülebilir kılmanız çok daha sağlıklı olacaktır" diyor.

Diyetisyen Cansu Dumanlı, aralıklı orucun metabolizmamız üzerindeki "gece etkisinin" altını çiziyor. "Akşam ya da gece geç saatlerde vücut kendini yenilemek için harcayacağı enerjiyi sindirim için harcamak zorunda kalır. Ayrıca uzun açlık dönemleri otofaji mekanizmasını harekete geçirdiği için vücuttaki hasarlı hücreler için bir ortam oluşturuyor ve toksinleri vücuttan uzaklaştırıyor."

Ukraynalı Doktor ve Biyolog Aidin Salih, 2007 yılında yayınladığı "Gerçek Tıp" adlı kitabında aralıklı oruç ve su orucunun vücudu nasıl iyileştirdiğini anlatıyor:

"Oruç tutarken vücuda dışarıdan herhangi bir gıda girmediği için bağışıklık sistemi sindirimle uğraşmaz. Çünkü vücudun enerjisinin yüzde 30-40'ı  sindirim için gerekli enzim ve asitleri üretmek için kullanılır."

"Aç olduğumuzda bağışıklık sistemi tüm enerjisini vücudu temizlemeye yönlendirir."

"Aç bir vücut dışkıyla karaciğer ve bağırsakları, öksürük ve nefesle akciğerleri, hapşırma, gözyaşı, kulak ve burun akıntısıyla beyni, idrarla böbrekleri ve terlemeyle kanı hızla temizler. Kısaca vücutta birikerek bizi hasta eden ve iltihaplanmaya neden olan tüm metabolik atıklar hızla dışarı atılır. Bu ağır çalışma sırasında çok fazla enerji harcanır. Bu enerjinin temini için vücuttaki glikojen ve yağ depoları kullanılır."

"Oruç tutarken vücut metabolik artıkları ve yağları temizler"

Teknik olarak oruç depolanmış yağları yakar, fazla kiloları eritir ve vücuttaki kirleri temizler. Her gün yemek yendiğinde vücut depoladığı atıklardan temizlenemez ve yenilen yiyecekler nedeniyle vücut daha fazla metabolik asit depolar.

Şehirlerde yaşayan birçok kişi vücutta iltihaplanmaya neden olan patojenlerden kaçamaz. Kirli hava, klorlu su, katkı maddeli gıdalar, içecekler ve katı gıdalara nüfuz eden plastikler, aşırı stres, aşılardaki ve modern tıp ilaçlarındaki kimyasallar, gıdalardaki ağır metaller ve tarım ilaçları (zehirler) insanı en çok hasta eden faktörler arasında yer alıyor.

Doktor Aidin Salih, aralıklı orucun bir günden fazla yapıldığında vücuda olan etkisini şöyle açıklıyor: "Oruca devam edildiğinde 3. ve 4. günlerde kan tamamen temizlenir. Temiz kan, damarların duvarlarında oluşan kolesterol, toksin ve kireç tabakasını çözmeye başlar ve böylece vücuttan atar. Hatta böbrekler de kum ve taşları temizler. Artık vücut depolarındaki glikojen de tamamen erir ve vücut hızlı bir şekilde temizlik sürecine girdiği için bağışıklık sistemi kusma, sivilce, çıban, yara, kaşıntı gibi reaksiyonlarla bu temizlik sürecini maksimum seviyeye getirir".

5-7 günlük uzun açlık dönemleri "kanser" hücrelerini hızla yok ediyor

Tıpkı Japon bilim insanı Yoshinori Oshumi'nin araştırması gibi Ukraynalı Doktor Aidin Salih de orucun kanserli hücreleri hızla küçültüp yok ettiğini belirtiyor. Kısacası, aralıklı oruç uygulamasını daha da uzattığımızda, bağışıklık sistemi kanserli hücreleri bile herhangi bir ilaç, kemoterapi ya da cerrahi müdahale olmaksızın hızla temizliyor ve yok ediyor.

Doktor Salih'e göre orucun beşinci ya da yedinci gününde vücut iç beslenmeye geçiyor. Kanserli hücreler beyinden sinyal alamadıkları ve uzun süre aç kaldıkları için kendilerini patlatarak yok ediyor. Vücuttaki enerji düşük olduğu için sağlıklı hücreler kanserli hücrelerin patlamasıyla açığa çıkan enerji ve proteini otofaji yapmak için kullanıyor. Bu açlık döneminde sağlıklı hücreler hızla yenilenirken kanserli hücreler hızla yok oluyor.

"İnsan vücudu aralıklı oruç için programlanmıştır"

Dr. Sinan Canan, İnsanın Fabrika Ayarları üçlemesinin ilk kitabında, yapılan araştırmalara göre insan vücudunun uzun açlık dönemlerine ve kısa süreli hareketli durumlara (avcılık, çiftçilik) dayanacak şekilde programlandığını söylüyor.

Dr. Canan, insanlığın artık tarihte hiç olmadığı kadar kolay bir şekilde gıdaya ulaşabildiğini söylüyor. Ve ne yazık ki günümüzde şehir hayatında tükettiğimiz birçok gıda maddesi raf ömrünün uzun olması için katkı maddeleri içeriyor. Bu durum avcı ve toplayıcı olan ya da tarımla uğraşan atalarımızla kıyaslandığında bizim için çok daha kötü bir tablo oluşturuyor.

Çünkü binlerce yıl önce avcı ve toplayıcı olan insanlar yiyecek bulabildikleri anlarda yemek yiyebiliyor ve günün büyük bir bölümünü aç geçiriyorlardı. Gece acıktıklarında buzdolabını açıp bir şeyler, bisküvi ya da çikolata yeme lüksüne sahip değillerdi.

Ayrıca, yiyecek toplamak ya da avlanmak insanları fiziken yoruyor ve yağ yakmasına zemin hazırlıyordu. İnsanlar hayatta kalmak için yiyecek buluyor ve yaşamlarında bir tür spor yapıyorlardı. İnsanların ihtiyaç duyduklarından daha fazla kalori almaları nadir görülen bir durumdu. Ve tabii ki işlenmiş gıdalar da yoktu. Bu nedenle insanların vücutlarında iltihap oluşumu çok nadirdi.

Yaklaşık 8-10 bin yıl önce çiftçiliğe başlayan insanlar elbette avcı-toplayıcılara göre gıdaya daha kolay erişebiliyordu ancak çiftçilik hava koşullarına bağlıydı ve tarlaları sürmek ve hayvanlarla uğraşmak büyük bir enerji kaybına neden oluyordu. Tarım toplumlarından 19. yüzyılın başlarına kadar insanların günde bir ya da iki öğün yemek yediği söylenebilir. Kısacası, aralıklı oruç eski insanların günlük yaşamlarının bir parçasıydı. Günümüzde ise aşırı kalori alımı, hareketsizlik ve yetersiz beslenme (Dünya Sağlık Örgütü'ne göre) dünyada en çok ölüme neden olan diyabet, kanser, felç, solunum yolu enfeksiyonu, Alzheimer gibi hastalıkların ana kaynağı.

Kısacası, günümüz modern insanının yaşamını atalarımızınkiyle karşılaştırırsak, her şeyin tepetaklak değiştiğini görüyoruz. Günümüzde spor salonundan çıkmayan birçok kişiye rastlıyoruz. Ancak tarihte insanlık hiç bu kadar gıdaya kolay erişmemişti. Şehirde ya da bir kasabada yaşıyorsak bir markete gidip alışveriş yapmak sadece 5-10 dakikamızı alıyor. İnternet üzerinden ya da telefonla da sipariş verebiliyoruz. Kısaca gıdaya erişimimiz fiziksel bir uğraş gerektirmiyor. Bu da bizi tembelliğe itiyor ve fazla kalori almamıza neden oluyor.

"Yemek yemek vücudun asidik değerini artırıyor, oruç vücudu düzenliyor"

Aralıklı oruca başka bir açıdan bakıldığında, birçok gıdanın vücuttaki asit-alkali dengesini olumsuz yönde değiştirdiği görülüyor. Ve hastalıkların ağırlaşması ve yaşlanma süreci aslında vücudun asidik değeriyle doğru orantılı olarak ilerliyor.

Türkiye'nin en popüler tıp doktorlarından Prof. Dr. Canan Karatay, "Sürekli olarak asit oranı yüksek gıdalar tüketirsek ve vücudumuz belli bir süre sonra bu duruma karşı koyamazsa karaciğerimiz yağlanır ve birçok hastalığa neden olur. Şeker ve karbonhidrat oranı yüksek gıdalar vücuttaki asit oranını hızla artırır" diyor ve vücudun asit-alkali dengesine vurgu yapıyor.

Çok özel bir diyet uygulamadığımız sürece, bugün yediğimiz gıdaların çoğu şeker ve karbonhidrat içeriyor. Buna doğal ve organik olsalar bile meyveler de dahil. Oruç ya da aralıklı açlık, vücudun asiditesini artıran bu gıdaların olumsuz etkilerini azaltmanın en hızlı yolu.

Uzman Psikolog Zaza Yurtsever, aralıklı orucu biraz daha farklı bir şekilde öneriyor: 

"Yaklaşık 10 günlük bir süreçte meyve ve sebzelerden oluşan hafif yiyecekler yeniyor. Toplam beş gün boyunca sadece bitki çayları, su, meyve ve sebze suları içiliyor ve katı gıda tüketilmiyor. Bu sayede vücut dinleniyor ve toksik maddeler ile yağlar hızla yok ediliyor".

Aralıklı oruç çeşitleri nelerdir? Nasıl uygulanır?

Aralıklı oruçta 16:8 kuralı en yaygın yaklaşım. 16:8, 16 saat boyunca oruç tutmak ve 8 saat boyunca yemek yemek anlamına geliyor. Örneğin, akşam yemeğini saat 6'da bitirin ve ertesi gün ilk öğününüzü sabah 10'da yiyin. Bu uygulamayı 14:10, 18:6 ve 20:4 gibi birçok farklı şekliyle de deneyebilirsiniz. Bu süreyi çalışma saatleri, tatiller, seyahat, okul gibi günlük yaşamınızın şekline göre ayarlayabilirsiniz.

GBÖ Yöntemi: Açılımı "günde bir öğün" olan GBÖ, kısaca tüm gün boyunca atıştırma yapmadan sadece bir öğün yemek anlamına gelir. Eğer içinde şeker yoksa bitki çayları, kahve ya da su içebilirsiniz. Ancak sadece su içmek toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırır.

Alternatif Gün Orucu (İngilizce kısaltması: ADF): Yaklaşık 36 saat süren bir tür su orucudur. Örneğin pazartesi akşam 7'de akşam yemeğinin bitirilmesinin ardından çarşamba sabah kahvaltısına kadar hiçbir şey yenmemesi olarak uygulanabiliyor. Alternatif bir gün orucu olan ADF, gün içinde istenildiği kadar su, çay vb. içmeye izin veriyor. 

5:2 uygulaması: Haftanın beş günü boyunca aralıklı oruç tutun ve geriye kalan iki günde normal beslenin. Ya da haftanın beş günü normal beslenin ve kalan iki günde aralıklı oruç yapın. Bunun yanında oruç tutmak zor geliyorsa örneğin haftanın iki günü çok düşük kalorili (yaklaşık 500 kalori) beslenebilirsiniz. Bu iki günün birbirini takip eden günler olması gerekmez.

Uzmanlar aralıklı oruca başlarken, vücudu yavaş yavaş alıştırmayı öneriyor. Bu, haftada üç gün 14:10 düzeni ile başlamak anlamına gelebilir. Bu daha kolay hale geldikçe, oruç aralığını ve/veya haftada oruç tutulan gün sayısını artırmayı deneyebilirsiniz.

Diyetisyen Cansu Dumanlı, otofajinin vücut üzerindeki olumlu etkilerinin keşfedilmesinden sonra uzmanların bu diyet modelini tavsiye etmeye başladığını belirtiyor.

"Aralıklı oruç, günlük alınması gereken kalorinin tamamını günün belli bir zaman aralığında aldığımız, günün geri kalan saatlerinde ise kalori almadığımız ve dolayısıyla aç kaldığımız bir diyet modelidir. Özellikle geceleri yarattığımız açlık dönemi yağ yakımında çok etkilidir. Yarattığımız bu uzun süreli açlıklar insülin duyarlılığını artırdığı için özellikle karın bölgesi yağlanmasını azaltıcı etkisi de vardır".

Oruç sırasında su tüketimi önemli

Unutmayın, bu anlamda oruç veya aralıklı oruç yemek yememek anlamına gelir; herhangi bir şey içmek anlamına gelmez. Müslümanların Ramazan ayı boyunca uyguladıkları Ramazan orucu gibi değildir. Az su tüketmek zaten vücuda büyük zarar verebilir ve bir insan yemek yemeden yaklaşık 40 gün yaşayabilir. Ancak ortalama bir insan su içmeden sadece 4-5 gün yaşayabilir. Bu gerçeği de göz önünde bulundurmalıyız. Vücudu susuz bırakmamak ve yeterli sıvı tüketmek aralıklı oruçta başarılı olmanın önemli bir parçasıdır. En iyi içecekler kalorisiz ve tatlandırıcısız olanlardır, yani normal su, limonlu su, sodalı su veya katkı maddesi ve şeker içermeyen çay, bitki çayları veya kahve.

Son olarak. Cambridge Üniversitesi ve Birleşik Krallık Demans Araştırma Enstitüsü'nde 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre, aralıklı aç kalan hayvanların daha uzun yaşadığı ve genel olarak sağlık durumlarının daha iyi olduğu kesin olarak kanıtlandı. Elbette oruç ve aralıklı oruç tutmadan önce bir uzmana danışmak en iyisi.

Görüntü editörü • Kerem Congar

Su Orucu Diyeti ile Zayıflamanın Püf Noktaları

Oruç, belirli bir zaman dilimi içinde yeme ve içme eylemine ara vermektir. Manevi duyguların pekişmesi ve ibadetlerin yerine getirilmesi amacıyla Müslüman alemi ramazan döneminde oruç tutmaktadır. Bir çeşit beslenme programı olarak da bilinen oruç, zaman zaman vücudu arındırmak için tutulabilir.

Yeme içme eylemine bir süre ara vermeye oruç tutma denilmektedir. Son yıllarda su orucu ile zayıflama gündeme gelmektedir. Su orucunu tutanlar, yani bu beslenme düzenini uygulayanlar biyolojik özelliklerine göre kilo vermektedir.

Aralıklı Oruç: Intermittent Fasting Diyet Listesi

su diyeti

Sizlere bu satırlarda su orucu diyeti hakkında bilgiler vereceğiz. Su orucu kanserli hücreleri öldürüyor musağlığa ne gibi etkileri var hep beraber öğreneceğiz. Vücudun ihtiyaç duyduğu temel maddelerden biri olan suyun, zayıflamaya olan etkisini şimdi ifade edeceğiz. Kilo vermek isteyenlerin merak ettiği su orucu nasıl tutulur sorusu bu sayfada yanıtlanıyor!

Birkaç kilo fazlanız olduğunu düşünüyorsanız, kısa sürede ödemlerden kurtulmak istiyorsanız su orucunu deneyerek vücudunuzu rahatlatabilirsiniz. Su orucuna dair pek çok detay bu yazıda!

Su İçmek Zayıflatır Mı? Bol Su İçmenin 15 Şaşırtıcı Etkisi

su orucu nasıl tutulur

Su Orucu Diyeti Nedir?

  • Kilo vermek isteyenlerin, yağ yakımını başlatmak isteyenlerin merak ettiği konulardan biri de su orucu nedir oluyor. Bu oruç sayesinde kilo verme sürecinize emin adımlarla başlayabilirsiniz.
  • Su orucu, belirli bir süre içinde sadece suyla beslenebileceğiniz bir diyet türüdür.
  • Bu diyette sadece su tüketmeniz uygun görülür.
  • Çok kısa süre uygulanan su orucu, vücuttaki fazla kiloların atılmasına yardım eden bir beslenme düzenidir.
  • Sadece su içilen, suyu çeşitli şekillerde tatlandırabileceğiniz çok uzun süre uygulanmayan bir diyettir.
  • Bazı durumlarda medikal denetim altında hastalara uygulanır. Yeme eyleminin yasak olduğu hastalara uygulanmaktadır.
  • Her bünyede farklı şekillerde sonuçlar göstereceği için 7 günlük su orucu ya da 3 günlük su orucu tavsiye edilir.
  • Su orucu sürecinde vücuttaki zararlı maddeler kolayca dışarı atılır.
  • Sigara içenlerin akciğer temizliği gerçekleşir.
  • Alkol tüketenlerin böbrekleri temizlenir.
  • Eğer kronik bir hastalığınız yoksa, su orucunu deneyerek vücudunuza olan yansımalarını görebilirsiniz.
  • Şayet bünyeniz su orucunu ilk günden kabul ettiyse; devam edip 7 günlük su orucu yapabilirsiniz.
  • Ancak 7. günden sonra mutlaka düzenli beslenmeye kaldığınız yerden devam etmelisiniz.

Su İçmenin Faydaları: Düzenli Su İçmek Bakın Nelere İyi Geliyor!

Su Orucu Nasıl Tutulur?

  • Su orucunda katı gıda ve besin alımı olmadığı için çalışanlara önerilmemektedir.
  • Eğer su orucunu yapacaksanız, mutlaka ev ortamında yanınızda biri olmalıdır.
  • Ani baş dönmesi ya da tansiyon düşüklüğü yaşatabilme ihtimali olan su orucu herkes için önerilmez.
  • Su orucunu yapacağınız süre içinde bol bol su içeceksiniz.
  • Siz suyu içerken, vücudunuzda depo edilen besinlerle diyet sürecini tamamlayacaksınız.
  • Su orucu dönemi 24 saat ya da 72 saat ile sınırlıdır. Daha fazla su orucunu denemek bünyenize zarar verecektir.
  • Su orucunda tüm öğünleriniz içme suyuyla geçmektedir. Dilerseniz suyun içine limon ya da portakal dilimleri ekleyerek kan şekerini dengeleyebilirsiniz. Çubuk tarçın da ilave edilen içme suyu, su orucunda içilebilir.
  • Su orucunu vücudu arındırmak için ve ödemden kurtulmak için deneyebilirsiniz.
  • Uzun yolculuklar sonrasında bedeninizi rahatlatmak için uygulayabilirsiniz.
  • Su orucu öncesinde birkaç gün az porsiyonlarla kendinizi yememeye alıştırabilirsiniz.
  • Birden yeme içme faaliyetini kestiğinizde, bünyeniz şok olabilir ve bitkin düşebilirsiniz.
  • Su orucunu denemek için ruhunuzu ve bedeninizi hazırlamalısınız. Bu diyeti denerken aç kalacağınızı ve sadece suyla besleneceğinizi unutmamalısınız.
  • Vücut enerjiniz su orucu günlerinde düşecektir. Bu nedenle spor yapmanız önerilmez. Spor yaptıkça terleyecek ve su kaybedeceksiniz. Spor alışkanlığınıza 3 gün mola verebilirsiniz.

Su Diyeti Nasıl Yapılır? Alkali ve Tarçınlı Su Diyeti

7 günlük su orucu

Su Orucu ile Zayıflama: 3 Günde 3 Kilo

  • Su orucunun kısa sürede uygulanacağını yeniden hatırlatmak isteriz.
  • 3 günlük bir su orucu döneminde vücudunuzda elbette kilo kaybı olacaktır.
  • İlk denemede verilen kilolar vücudunuzdaki ödemdir.
  • Ödemden kurtulduğunuz andan itibaren yağ yakımı başlayacaktır.
  • 3 günlük deneme sonucunda açlık krizleriyle başa çıkacağınız için; sonrasında kişisel özelliklerinize göre bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz.
  • Su orucu döneminde gün içinde ortalama 2.5 litre su içmeniz önerilmektedir.
  • Su orucu ile zayıflama dileyenler, mutlaka önerilen 3 gün içinde hassas davranmalıdır.
  • 3 günlük su orucu size bu yolda bir başlangıç sunacaktır.
  • Yağ yakımının başlatılması için vücudunuzu hazırlayan bir beslenme düzenidir.
  • Su orucu zayıflatır mı, su orucu kaç kilo verdirir diyenler için bu beslenme programının ödemden kurtulma programı olduğu belirtilmelidir.
  • İlk 3 ya da 7 gün içinde vücuttan giden kiloların ödem olduğunu unutmamalısınız.

Oruç Tutmanın Sağlığa 7 Bilimsel Faydası

su orucu ile zayıflama

Su Orucu Faydaları Nelerdir?

1) Yağ Yakımını Başlatır

  • Herhangi bir hastalığınız yoksa, deneyeceğiniz su orucu metabolizmanızı harekete geçirerek yağ yakımını başlatır.
  • Yağ yakımı başladığında sık sık lavaboya çıkarsınız.
  • Göbek çevresinde oluşan yağlanmaları engellemek ve azaltmak için su orucunu belirtildiği gibi uygulayabilirsiniz.
zayıflama

2) Stresi Yatıştırır

  • Su, sinir hücrelerini uyarır ve vücuttaki oksijen miktarını artırır.
  • Gergin anlarda, üzgün durumlarda su içmeniz önerilir.
  • Su orucu da 3 günlük bir dönemi kapsadığı için bu diyet sürecinde duygu geçişleri yaşayabilirsiniz.
  • Stresten uzak kalmanıza yardım eden bu diyeti deneyerek faydalarını görebilirsiniz.
stres

3) Böbrekleri Temizler

  • Böbreklerin sağlıklı şekilde çalışması için su tüketimi önerilmektedir.
  • Böbrek fonksiyonlarının yeterli düzeyde işlemesi su orucu sayesindedir.
  • Eğer böbreklerinizde kum oluşumuna engel olmak isterseniz, vücudunuzu zararlı maddelerden arındırmak için su orucunu deneyebilirsiniz.
böbrek

4) Bağırsakları Çalıştırır

  • Bağırsaklarda yaşanan tembellik yeterli su alınmadığında meydana gelir.
  • Su orucunun uygulandığı dönemlerde bağırsaklar sık sık çalışır ve temizlenir.
  • Özellikle de kabızlık sorunu çekenlerin su orucunu denemesi önerilir.
  • Su orucu faydaları sayesinde bağırsakların genel olarak temizlenmesi sağlanır.
su orucu nedir

5) Cildi Yeniler

  • Su hücreleri yenilen bir içecektir. En saf ve en faydalı içeceklerden biridir. Her yaştan kişi için hayati önem taşıyan su, cildin de dostudur.
  • Su orucu uygulanan 1. günden sonra cildinizin temizlendiğini aynada görebilirsiniz.
  • Yağlanmayı engelleyen su orucu, cildin nefes almasına ve nem dengesinin korunmasına yardım eder.
cilt bakımı

6) Açlık Krizleriyle Mücadeleyi Öğretir

  • Bilindiği üzere su orucunda yemek yemek yasaktır. Bu dönemde yemek yemek yasak olduğundan dolayı açlık krizi yaşanabilir.
  • Eğer gerçekten kilo vermek istiyorsanız su orucunu uygularken açlıkla baş edebilmeyi öğrenirsiniz.
  • Sayılı günler geçtiğinde, tartıdaki eksilen rakamları görerek mutlu olabilirsiniz. Su orucu sizi aşırı yemek yemekten uzak tutacaktır.
7 gün su orucu

Su Orucu Zararları ve Yan Etkileri

Su orucunu denemeden önce su orucu sağlıklı mı diye düşünebilirsiniz. Su orucunun faydaları olduğu gib bazı yan etkileri de olacaktır. Şimdi bu zararları gözden geçirelim:

  • Su orucu şeker hastalarına kesinlikle önerilmeyen bir beslenme düzenidir. Şeker hastalarının kan şekerinin düşmesi hayati riskler taşır.
  • Su orucunda yemek yemek yasaklandığından dolayı, hamilelik döneminde uygulanmamalıdır. Anne sağlığını ve bebek gelişimini etkiler.
  • Tansiyon düşüklüğü yaşatabilir. Besin alımına mola verildiği için birden ayağa kalktığınızda baş dönmesi yaşanabilir.
  • Çok hassas bir bünyeniz varsa bayılma meydana gelebilir. Bu nedenle su orucunu tutarken iyi karar vermelisiniz. Bünyeniz bu orucu kaldırmayabilir.
  • Eğer kronik şekilde böbrek hastalığınız varsa su orucunu denemeniz önerilmez. Böbreklere hasar verebilir.
  • Düzenli ilaç kullanıyorsanız su orucunu denememelisiniz. İlaçların kana karışması için besin alımı gereklidir.
  • Reflüyü tetikleyebilir. Su orucu mide asitlerinin dengesini bozmaktadır. Bu durum sonucunda reflüsü olanların atakları sıklaşır.
  • Su orucu ergenlik döneminde, doğum sonrasında, hastalık sonrasında denenmemelidir.
  • Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağladıktan sonra ve kendinizi sağlıklı hissettiğiniz dönemlerde uygulanmalıdır.
  • Bedeninizde su orucu zararları oluşmaması için mutlaka yukarıda belirtilen bilgileri dikkatle okumalısınız. Su orucu herkes için uygun olmamaktadır.

6 Adımda Vücudunuzu Oruca Hazırlayın

su orucu diyeti

Su Orucu Sonrası Beslenme İpuçları

Su orucu sonrası beslenme dikkat edilmesi gereken bir konudur. Orucun birden bitirilmesi mideye zarar verebilir. Bu nedenle şu tüyolarla su orucunu tamamlayabilirsiniz:

  • Su orucunun 3. gününün akşamında sıvı alımına başlayabilirsiniz.
  • Meyve suyu, çay ve bitki çayı içebilirsiniz.
  • Yumuşak gıdalardan yoğurt, çorba gibi besinleri 4. günde tüketebilirsiniz.
  • Orucu bitirdikten sonra mideniz besin alımına başladığında günlük yemek düzenine geçebilirsiniz.
  • Orucun etkisini kaybetmemek için sağlıklı besinlerle öğünler geçirmeniz önerilir.
  • Su orucu sonrasında kızartma ve yağlı yiyeceklerden uzak kalmalısınız. Uzun süre aç kalan mide fazla yağı aldığında mide yanması oluşacaktır.
  • Ana öğünler ve ara öğünlerle günü bitirmeye çalışmalısınız.
  • Su orucu diyeti zaman zaman uygulanması önerilen bir listedir. Kısa sürede sık sık denenmesi bünyenizi yorabilir.

Ramazanda Kilo Vermek İsteyenler İçin 10 Altın Öneri

su orucu faydaları

Aloe Vera Suyunun Sizi Hayrete Düşürecek 8 Faydası

Japon Su Terapisi Güne İçerek Başlayın ve Farkı Hissedin

Buğday Çimi Suyu Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Tarçınlı Su Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Tarçınlı Su Diyeti

Karanfilli Suyun Faydaları Nelerdir? Karanfilli Su İçmek Zayıflatır Mı?

Dr. Aidin SALİH'in Açlık Tedavisi 1 Günlük 3 Günlük Su Orucu ( Şifâ Orucu)

 

Aidin SALİH Aralıklı oruç ile ilgili olarak bu makaleyi yazmak elzem oldu. Sağlık, ahlak, akıl, din ve ilmi anlayışın tüketilen besine bağlı olduğu çok eskiden beri bilinmektedir. Verimli topraklarda yaşayanlarda genellikle kabalık, zihinsel ve fikri zayıflık, davranışlarda aşırılık görülür. Çünkü çok besin tüketenlerin vücudunda atıklar birikir, biriktikçe çürümeye başlar, kanı kirletir. Dolayısıyla cilt rengi bozulur, aşırı kilo almakla beden çirkinleşir, zihin körelir, fikirler sığlaşır; idraksizlik ve gafillik galip gelir. Çorak topraklarda yaşayanların bedenleri hafif, yüzleri güzeldir. Tenleri saf ve temiz, ahlâkları güzel, davranışları ölçülü, anlayışları mükemmel, düşünceleri derindir. Açık zihinleri ilim ve hakikati çabuk kavrar. Aidin SALİH Diyeti.

 

Fazla yemek birikinti oluşturur. Sürekli sindirimi denetlemek, metabolik atıkları uzaklaştırmak, atılamayanları depolamak ve görevli organları yönlendirmek bağışıklık sistemini çok meşgul ettiği için hastalıklara karşı direnç gösteremez. Oruç tutarken, yani bedene dışarıdan herhangi bir besin gelmediğinde bağışıklık sistemi sindirimle uğraşmaktan kurtulur, bütün gücünü vücudu temizlemeye yöneltir. Karaciğer ve bağırsaklardan dışkıyla, akciğerlerden öksürük ve nefesle; beyinden hapşırma, gözyaşı, kulak akıntısı ve geniz akıntısıyla; böbreklerden idrarla; kandan terle metabolik atıkları atmaya başlar.

 

Açlıkta niyet çok önemlidir. Açlığa niyet edildiğinde bağışıklık sistemi, her organ ve her bir hücre kendini bu niyete göre programlar. Açlığın her günü için belli miktarda fazlalığı atmayı ve harcamayı planlar. Vücudu programını bozmamak için niyeti bozmamak gerekir. ( Kendim 1 günlük ve 3 günlük açlık çok defa yaptım. 10 günlük 1 defa) 

 

36 Saatlik Açlık Nasıl Yapılır?

 

Açlıktan önceki gün Saat 19.00’dan sonra hiçbir şey yenmez. ( Meselâ Pazar günü açlık yapılacaksa Cumartesi günü akşam 19.00'dan sonra hiçbir şey yenmez.  Pazartesi sabahı saat 07.00’da meyve suyu içilerek oruç açılır.) Yemekten hemen sonra yarım çay kaşığı toz sinameki yutarak veya yatmadan önce ya da sahurda bir bardak suda 1 yemek kaşığı magnezyum sülfat (İngiliz tuzu) eritip içerek bağırsaklar boşaltılır. Sahurda da bir bardak su içilir. (Kabızlık sorunu olanlar sahurda lavman yapabilir. Aksi halde lavmana gerek yoktur.)

Açlık günü iftarda bir şey yemeden 1–3 yudum temiz su ile oruç açılır. (Su içme isteği baskın olursa su içilebilir.)

Açlıktan sonraki gün:

* Sabah ilk olarak saat 07.00’da meyve suyu içilir. Bu şekilde 36 saatlik oruç tamamlanmış olur.

* Ardından meyve yenir.

* Gün boyu yalnızca taze sıkılmış meyve suyu içilir; meyve ve salata yenir.

* Akşama yakın etsiz yemek yenebilir. ( Sebze yemeği) 

 

3 Günlük Açlık Nasıl Yapılır?

3 Günlük Su Orucu yaparken açlığın ilk günü, aynı 1 günlük açlıkta olduğu gibi, sahurda su içilir, sonra iftar ve sahurda bir şey yemeden 3 gün arka arkaya oruç tutulur. 4. gün yani orucun sonunda önce meyve suyu, sonra meyve, daha sonra salata yenir, yalnızca akşam sebze yemeği yenebilir. ( Meselâ Pazar-Pazartesi-Salı günü açlık yapılacaksa Cumartesi günü akşam 19.00'dan sonra hiçbir şey yenmez.  Çarşamba sabahı saat 07.00’da meyve suyu içilerek oruç açılır.) Hastalığı ağır olan, 3 günlük orucu 7 gün arayla 7-21 defa yapmalıdır. 3 günlük orucun kanser dahil bütün hastalıklara büyük faydası vardır.

 

 

 

 

Ağır hastalık geçirenlerin hayatı boyunca yapması gerekenler

* Düzenli olarak sülük ve hacamat ile kanı temizlemek.

* Su ve yiyecek kalitesine dikkat etmek.

* Her zaman taze ve doğal yiyecekleri, ağırlıklı olarak salata, meyve, bal, kavrulmamış kuruyemiş gibi çiğ olanları tercih etmek.

* Mümkün olduğunca az yemek.

* Mayalı ekmek, bozuk meyve (özellikle tatlı elma, muz, kavun ve armutun bozulmuşu), gaz yapan, mizaca uygun olmayan yiyeceklerden uzak

* Ağır fiziksel işlerden, kimyasallarla çalışmaktan, kimyasal madde kullanmaktan kaçınmak.

* Doğru beslenme alışkanlığı edinerek, kuralların dışına çıkmamak ve bağırsakların düzgün çalışmasını sağlamak.

* Her yıl, genel tedaviyi uygulamak ( gerçek tıp kitabından) ve ayda 3 gün veya haftada bir gün açlık orucu yapmak.

Bütün bu kurallar hastalar kadar sağlıklı olanların da uyması gereken kurallardır. Buraya kadar anlatılan tüm tavsiyeler ve ilaçlar sadece hastalar için değildir. Bu, ilaçlar aynı zamanda gıda olduğu için, büyük, küçük, erkek, kadın, yaşlı, genç herkes kullanabilir.

Silikon vadisi şifa orucunu keşfetti

Hiç durmaksızın tüketiyoruz. Gıda, teknolojik cihazlar, ilişkiler... Biri bitince hemen ötekine geçiyor, üstelik tüketim hızımız düştüğünde bir şeyleri kaçırdığımız endişesi yaşıyoruz. Oysa daha fazla tüketmek bizi mutlu etmediği gibi giderek yalnızlaştırıyor, depresif bir ruh haline sokuyor.
Daha mutlu ve verimli bir hayat arzulayanlar ise birbirinden farklı formüller geliştirme gayreti içinde. Psikiyatristlerin kapısını aşındıran da var, farklı spor dallarıyla sağlıklı yaşamın peşinden koşan da...
Silikon Vadisi'ndeki girişimciler de daha uzun ve sağlıklı bir hayat için son yıllarda Mezopotamya'nın kadim geleneği şifa orucunu keşfetti. WeFast adlı bir grubun üyesi olan teknoloji guruları vücutlarını 36 saatlik oruçlarla resetliyor, daha konsantre ve başarılı oluyor.
Bu oruçta ilk gün akşam normal bir yemek yeniyor. İkinci gün hiçbir şey tüketilmiyor. Oruç üçüncü gün sabah kahvaltıyla bitiriliyor. Üç günlük oruçtan sonra vücudun bağışıklık mekanizması yeni akyuvar oluşumunu tetikliyor, vücudun bağışıklık sistemi tamamıyla yenileniyor.
Üstelik bu şekilde oruç tutanlar bunu yalnız yapmıyor. Teknoloji firmaları çalışanları 36 saatlik oruçları birlikte tutuyor. Çalışanlar hep birlikte yemek yiyip kampa giriyor, önemli projeler bir bir halledildikten sonra 36 saat sonunda oruç bitiriliyor. Bu şekilde konsantrasyon ve verim artıyor, yaratıcılığın tavan yaptığına inanılıyor.
Birçok ülkede uygulanan şifa orucu adlı yöntemin Ramazan ayında tutulan oruçla hiçbir ilgisi yok. 1-35 gün arasında değişen sürelerde tutulan şifa orucu Rusya, Azerbaycan, Almanya, Bulgaristan ve ABD gibi birçok ülkede çok popüler. Bu ülkelerde oruçla tedavi yapan merkezler bulunuyor.

Faruk Günindi Selahattin Dönmez (Geleneksel Tıp Dergisi Genel Yayın Yönetmeni)
Yemek yemek vücut için büyük yük

10 yıldır Türkiye'de ev hanımları, öğrenciler, CEO'lar, doktorlar, gazeteciler, siyasetçiler Silikon Vadisi'nin yeni keşfettiği su orucuyla biohacking yapıyor. Yani metabolizmalarını sıfırlıyor.
İnsan vücudu oruç tutmaya, yemek yemekten daha yatkındır. Ben tedavi olarak iyileştirici açlığı (derviş orucu, su orucu) Aidin Salih Hanımefendi'den öğrendim. 2006'da kendisiyle hastası olarak tanıştım. Sekiz yıl dizinin dibinde talebeliğini yaptım. Bu sürede belki yüzlerce kez üç günlük (84 saat) su orucu, üç kere 10 günlük su orucu ve saymadığım kadar 36 saatlik oruçlar yaptım. Tüm bu oruçlardan sonra yemek yemenin yani sindirimin vücut için ne kadar zahmetli bir durum olduğunu fark ettim.
Hz. Adem Aleyhisselam yeryüzüne geldikten bir süre sonra karnı guruldar. Cennette böyle bir his bilmeyen Hz. Adem Aleyhisselam Allah'a yönelerek bu "derdin" ne olduğunu sorar. Bunun açlık olduğunu ve yemek ile geçeceği kendisine bildirilir. Hz. Adem kendisine gösterilenden yer. Ancak bir süre sonra da bağırsakları çalışmaya başlar ve kötü bir koku duyar. Çok utanır. Bu dert, öncekinden de fazladır. Oruçtan sonra işte sırasıyla önce midede oluşan açlığın zahmetini, sonra yemek yedikten sonra o zahmetin daha da büyüdüğünü bir Ademoğlu olarak anlayabiliyorsunuz.
Açlık, İslam'da övülen bir haldir. Allah'ın emrettiği Ramazan orucu dışında iyilik halinin sürmesi, nefsin ve arzuların eğitilebilmesi ve vücudun terbiye edilmesi için gerekli görülmüştür. Hatta uzun süre ilim taliplilerinin açlık yapmadan öğrenci olamadığı bir sistemin mirasçısıyız.
Hz. Mevlana'nın dervişleri dergaha önce mutfaktan girerdi. Mutfakta yemek pişirir ama yemezlerdi. Çünkü o mutfakta "yemek pişmez, adam pişer"di. Adamın açlıkla piştiği bir kültüre sahibiz.
Niyetli/bilinçli açlıkla, aç kalmakla arasında dev bir fark var. İnsan doğada bilinçli olarak aç kalmayı tercih edebilen tek varlık.
Aç kaldığınızda her an yiyecek bulma "korkusu" (İslam'da rızık endişesi) vücutta bazı hormonların salgılanmasıyla yıkıcı bir süreç başlatır. Teslimiyet/rıza/iç huzur ile başlayan açlık 10 gün de sürse vücuda iyilikten başka bir şey getirmez.
Açlık ile hem vücutta depolanan enerji kaynakları enerjiye dönüşür, hem de metabolik atıklar, kireçlenmeler gibi atıklar çözülerek hücresel olarak su elde edilir ve diğer kısımlar vücuttan atılır. Yani esasen açlık-oruç süresince kötü olan ne varsa vücuttan atılır. Çünkü iyileşme içeriden dışarıya doğru olur. Ruhsal iyileşme de böyledir. Cerrahi şeyhi Muzaffer Efendi İngilizce education yani eğitim kelimesinin kökü olan 'educa'nın Latincede içeriden çıkarmak anlamına geldiğini söylüyor. Çünkü insan yaratılış itibariyle iyi olmaya yatkındır. İnsan vücudu da dış etkenlerin, tercihlerin, girdilerin terk edilmesiyle düzelme eğilimi gösterir. Bu, onun yaratılışında vardır.

Selahattin Dönmez (Uzman diyetisyen)
Metabolik kalkan oluşturuyor

Kısa süreli açlık bireyin başarı performansını artırmaz. Fakat 36 saate kadar yemek alımını azaltan kişilerin metabolizmasında olumlu etkiler meydana gelir.
Kısa süreli açlık yerine bireylerin metabolik durumlarına göre sağlıklı besin seçimi ile uygun porsiyonlarda öğün planlamak başarı, dinç kalma, performans artırma hatta genç kalma açısından daha etkili. Çünkü kısa süreli açlık uzun vadede yorgunluk, halsizlik, açlık sonrasında aşırı yeme ataklarının gelişmesine neden oluyor. Yılda üç-dört kereyi geçmeyecek şekilde tutulan oruçların bedenimize etkileri sayısız.
Açlık serbest radikallerin miktarını azaltarak hastalıklar ve yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. İnsülin direncini ve vücudumuzun enerji ocakları olarak belirttiğimiz mitokondride enerji azalmasını engelleyerek yaşlanmayı durdurabilir.
Bazı araştırmalar açlığın kronik hastalık oluşturmada görev alan genlerin çalışmasını azaltıp hastalıklardan koruyucu genlerin daha iyi çalışmasını sağlayabildiğini işaret ediyor.
36 saatlik açlık vücutta metabolik bir korumanın gelişmesine olanak sağlayabilir. Bu oruç, açlığı tetikleyen hormonları azaltıp tok kalmayı sağlayan leptin gibi hormonlarının normale dönmesine yarar, bu sayede de kısa sürede doymak mümkün olabilir.
Açlık bu sürede enerji harcamasını sağlar ve insülin seviyesini azaltarak yağ yakımını artırır. Bu sayede kan yağları düşebilir ve kolesterol yükselmesi de baskılanabilir.

Açlık Nobel getirdi
2016'da Nobel Tıp Ödülü, açlık mekanizmasının hücresel iyileşmedeki önemini ortaya koyan Japon bilim adamı Yoshinori Oshumi'ye verildi.
Hücrenin kendi kendini yemesi olarak da bilinen otofaji alanındaki çalışmalarıyla ödülü alan Ohsumi'nin buluşu açlığın kanser ve Parkinson gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmasını öngörüyor.
Otofaji vücut stres altındayken çok daha fazla çalışıyor. Mesela oruç tutarken ya da açlık sırasında. Bu durumda hücre enerji üretimini kendi iç imkanlarını kullanarak yapmaya çalışıyor ve tabii ki ilk olarak çöpünü ve patojen bakterileri sindirerek başlıyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası