google erişim engeli kaldırma / Sosyal Medya Ve İnternetten İçerik Kaldırma Nasıl Yapılır? | Topo Hukuk

Google Erişim Engeli Kaldırma

google erişim engeli kaldırma

İnternetten İçerik Kaldırma ve Erişimin Engellenmesi

İnternetin ortaya çıktığı ilk yıllarda Türkiye’de internet kullanımı hakkında hukuki düzenlemelere ihtiyaç duyulmamıştır. Ancak internet çok kısa bir süre içinde çok büyük bir gelişme kaydetmiş ve öngörülemeyecek bir şekilde hukuku etkilemeye başlamıştır. İnternetin bu beklenmeyen gelişmesi üzerine kişiler arasında doğan uyuşmazlıkların önlenmesi ve sorumluluk boyutunun düzenlenmesi gerekliliği doğmuştur.  İnternetten içerik kaldırma ve erişim engelleme bunların en başında yer almaktadır. İnternet ortamında gerçekleştirilen ve hak ihlali niteliğinde olan fiillerin, dış dünyaya nazaran çok daha kolay ve gizlice işlenmesi, dış dünyaya göre daha büyük zararlara neden olması ve işlendikten sonra failinin daha zor tespit edilmesi bu alanda suç işlemeye kişiler sevk etmektedir. İnternetten içerik kaldırma ve erişimin engellenmesi birbirinden farklı kavramlardır. Şöyle ki;

  • İnternetten içerik kaldırma (silme): İnternet üzerinden yayımlanan ve hukuka aykırılık teşkil eden haber, video, fotoğraf, yorum gibi içeriklerin kaldırılması ve/veya silinmesidir. İçerik kaldırma (silme9 işlemi sadece yer veya içerik sağlayıcı tarafından yerine getirilebilir. Sulh Ceza Hakimliği bu konuda karar veremez.
  • İnternet sitesi veya web sayfasına erişimin engellenmesi: İnternet üzerinden yayımlanan haber, video, fotoğraf, yorum gibi içeriklerle kişilik haklarının veya özel hayatın gizliliğinin ihlali, suç işlenmesi, kamu yararı bulunması gibi nedenlerle öncelikle hukuka aykırı içeriğin bulunduğu internet sitesindeki URL’ye, ihlal bu şekilde giderilemediği takdirde tüm internet sitesine erişimin engellenmesini ifade etmektedir. Bu konuda Sulh Ceza Hakimliği veya BTK karar verebilir.

İnternet üzerinden yapılan yayınların düzenlenmesi, hukuka aykırı içeriklerin kaldırılması ve internet sitelerine erişimin engellenmesine dair temel kurallar  sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” ile düzenlenmiştir.

internetten icerik kaldirma nedir

İnternet Erişiminin Engellenmesi Nedir?

Sayılı Kanunun internet ortamında işlenen suçlarla mücadele etmekte ve ihlalleri gidermekte kullandığı temel araçlardan biri de ihlal konusu suçun işlenmesine neden olan yayın ya da yayınların erişimlerinin engellenmesidir. İnternet erişiminin engellenmesi; erişim sağlayıcılar tarafından sağlanan alt yapıyı kullanarak internet ortamına bağlanan internet kullanıcılarının; içerik sağlayıcılarca sunulan ve yer sağlayıcılarca barındırılan ve çeşitli hak ihlallerine neden olan içeriklere ulaşmalarının, bazı teknikler kullanılarak engellenmesi faaliyetidir. Söz konusu faaliyetin temel unsurları; erişimin engellenmesine karar verebilecek makamlar, erişimin engellenmesine karar verilebilecek haller, verilen kararları yeri- ne getirecek merciler ve bu kararların uygulanmasında uygulanacak yöntemler olarak ifade edilebilir. Bununla birlikte, söz konusu faaliyet kapsamında verilen kararların sona erme halleri ile bu kararlara karşı gidilebilecek hukuki yollarda internet erişiminin engellenmesi sürecinde değerlendirilebilecek hususlardır.

s. Kanun&#;a bakıldığında; Kanunun, internet erişiminin engellenmesinin neyi ifade ettiğini belirten bir tanım yapmak yerine doğrudan bu engellemelerin hangi tekniklerle yapılacağına ilişkin bir hükme yer vermeyi tercih ettiği söylenebilir. Zira Kanunun &#;Tanımlar&#; başlıklı funduszeue.infoinin 1- (o) bendine göre; Erişimin engellenmesi: Alan adından erişimin engellenmesi, IP adresinden erişimin engellenmesi, içeriğe (URL) erişimin engellenmesi ve benzeri yöntemler kullanılarak erişimin engellenmesini&#;&#; ifade etmektedir. Görüldüğü gibi söz konusu hükümde erişimin engellenmesinde kullanılacak yöntemleri öne çıkaran bir ifade kullanılmıştır.  Erişimin engellenmesi ve içerik kaldırma konusunda görevli ve yetkili mahkeme;

  • Görevli Mahkeme: Kişilik haklarının ihlali nedeniyle içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararını vermeye görevli mahkeme, Sulh Ceza Hakimliği’dir ( sayılı kanun m.9/1).
  • Yetkili Mahkeme: Kişilik haklarının ihlali nedeniyle içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesi kararı vermeye yetkili Sulh Ceza Hakimlikleri şunlardır:
    1. İnternet sitesinin Türkiye’de bilinen bir merkez adresi varsa, bu adresteki Sulh Ceza Hakimliği içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı vermeye yetkilidir.
    2. Mağdurun yerleşim yeri ve oturduğu yer Sulh Ceza Hakimliği de içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı vermeye yetkilidir ( sayılı CMK m/5).

İnternetten İçerik Kaldırma İçin Kadim Hukuk ve Danışmanlık İle İrtibata Geçebilirsiniz.

İnternetten İçerik Kaldırma Konusunda Temel Kavramlar

  • E-Tespit; Türkiye Noterler Birliği&#;nin tarafından 1 Mart &#;da yürürlüğe girmiştir. &#;Elektronik ortamda tespit&#; (e-tespit) amaç sosyal medya portallarında sıkça karşılaşılan mağduriyetlerin önüne geçilmesidir.   Türkiye Noterler Birliği’nin 7 gün 24 saat esasına göre internet ortamında  bir web sayfası veya sosyal medya hesabı üzerindeki paylaşımı veya bilgiyi URL bazlı tarama yaparak tespit etmesidir. E-tespit yaptıracak kişi, içeriğini tespit etmek istediği URL’yi Noterler Birliği’nin veri tabanına gönderir, kendisine bir e-tespit başvuru numarası verilir, söz konusu başvuru numarasıyla mesai saatleri içinde veya mesai saatleri dışında nöbetçi noterlerden herhangi birine başvurularak online yapılan tespit noter tarafından onaylanarak tespit edilir. E-tespit yöntemiyle internet üzerinden işlenen suçlar noter tasdikli bir şekilde tespit edilir. E tespiti Noterler Birliğinin funduszeue.info sitesinden yaptırabilirsiniz.

  • İçerik Sağlayıcı; internet sitesinde yazı yazan, ses, fotoğraf, video paylaşan, yorum yapan ya da başkaca bir şekilde internet ortamına bilgi veya içerik sağlayan herkestir. Örneğin, twich sitesine video yükleyen herhangi bir kullanıcı, ekşi sözlüğe yorum yapan üye, web sitesinde blog yazan kişi gibi tüm internet kullanıcıları içerik sağlayıcı olarak tanımlanır. İçerik sağlayıcı, bağlantı sağladığı başkasına ait içerikten sorumlu değildir. Fakat, sunuş biçiminden, bağlantı sağladığı içeriği benimsediği ve kullanıcının söz konusu içeriğe ulaşmasını amaçladığı açıkça belli ise genel hükümlere göre sorumludur. ( sayılı kanun 5/2 Madde)
  • Yer Sağlayıcı; internet kullanıcılarının giriş yaptığı web sitesinin “sahibi”, “işletmecisi” ya da “hosting veya domain” (web sitesi içeriğinin barındırıldığı yer ve alan ismi sahibi) hizmeti veren firma yer sağlayıcı denir. Yer sağlayıcı, internet kullanıcılarının içerik sağlamasına imkan sunan web sitesine sahiptir. Örneğin, Kadim Hukuk sitesinin sahibi veya Kadim Hukuk sitesine hosting hizmeti (barındırma hizmeti) veren firma yer sağlayıcıdır. Kadim Hukuk sitesinde makalelerin altına yorum yapan kullanıcılar ise içerik sağlayıcıdır. Yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olduğunda içeriği çıkarmakla yükümlüdür.  ( sayılı Kanun 5. madde)
  • Erişim Sağlayıcı; kullanıcılarına internet ortamına kablolu veya kablosuz erişim imkanı sağlayan Turkcell, Superonline, Türk Telekom, Kablonet gibi internete erişim hizmeti sunan her türlü gerçek veya tüzel kişiye denir. Erişim sağlayıcı, belli bir ücret karşılığında kullanıcının internete bağlanmasını sağlayan firmadır. Erişim sağlayıcı gerçek veya tüzel kişileri ifade etmek üzere “internet servis sağlayıcı” (İSS) kavramı da kullanılmaktadır. Örneğin, Türk Telekom&#;dan 90 TL’ye internet paketi satın alınması durumunda Türk Telekom erişim sağlayıcıdır. Diğer bir tanımla internet servis sağlayıcı olarak nitelendirilmektedir. Erişim sağlayıcı, kendisi aracılığıyla erişilen bilgilerin içeriklerinin hukuka aykırı olup olmadıklarını ve sorumluluğu gerektirip gerektirmediğini kontrol etmekle yükümlü değildir. Fakat, erişim sağlayıcı, herhangi bir kullanıcısının yayınladığı hukuka aykırı içerikten, haberdar edilmesi halinde içeriğe erişimi engellemekle yükümlüdür. ( sayılı kanun 6. madde)
  • IP Adresi (IP numarası); kullanıcının ev, işyeri, cep telefonu veya farklı bir şekilde internet bağlandığında kendisine verilen kullanıcı numaradır. IP adresi, internet bağlanan her telefon veya bilgisayar sistemi için ayrı ayrı verilen bir nevi kimliktir. IP adresleri sınırlı olduğundan internet servis sağlayıcıları (erişim sağlayıcılar, örneğin Türkcell), internete bağlanan kullanıcıya her seferinde ayrı bir IP adresi verir.
  • Alan Adı (Domain Name); internette bulunan tüm sayfalar bir alan adına bağlıdır. Örneğin, “funduszeue.info” bir alan adı olup bu alan adına bağlı ayrı içerikleri olan yüzlerce web sayfası vardır. Buna domain denir.
  • URL (Universal Resource Locator); internet kullanıcılarının internette dolaşırken üst tarafta adres çubuğunda gördüğü açık adrestir.
  • Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB): sayılı kanunun suç işlenmesini düzenleyene 8. maddesi kapsamı dışındaki erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasını sağlamak üzere Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulmuştur. Birlik özel hukuk tüzel kişiliğini haizdir. ( sayılı Kanun 6/A. madde) Erişimin engellenmesi kararları uygulanmak üzere Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilir. Erişim Sağlayıcıları Birliği web sitesi Erişim Sağlayıcıları Birliği dir.
  • Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı (BTK): Kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip özel bütçeli bir kamu kurumudur. BTK, özellikle internet üzerinden suç işlenmesi, özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mahkeme kararına ihtiyaç duymadan erişimin engellenmesi kararını verebilen kurumdur. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı web sayfası: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı

erisimin engellenmesi kaldirilmasi

İnternet Erişiminin Engellenmesi Kararı Vermeye Yetkili Makamlar

İnternet ortamında faaliyet gösteren içerik sağlayıcıları, yer sağlayıcıları ve erişim sağlayıcıların yükümlülüklerini düzenleyen Sayılı Kanunun konu edindiği bir başka husus ise; internet ortamında yer alan yayınların erişimlerinin, hangi hallerde engellenebileceği ve bu engellemeleri yapmak hususunda kimlerin yetkili olduğudur. Buna göre erişimin engellenmesine karar vermeye yetkili kuruluşlar;

  • Hakim (adli makam)
  • Mahkeme (adli makam)
  • Cumhuriyet savcısı (adli makam)
  • Cumhurbaşkanlığı (idari makam)
  • Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı (idari makam)
  • Milli Piyango İdaresi (idari makam)
  • Sportoto Teşkilatı (idari makam)
  • Erişim Sağlayıcıları Birliği (özel hukuk tüzel kişiliği)
  • Türkiye Jokey Kulübü (özel hukuk tüzel kişiliği)

Bu makamlar, Sayılı Türk Ceza Kanunu&#;nda yer alan bazı suçlar ile s. Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun&#;da yer alan suçların, internet ortamında işlendiği hususunda yeterli şüphe bulunması ya da internet ortamında yer alan bir yayının, gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşların kişilik haklarını ya da özel hayatlarının gizliliğini ihlal etmesi halinde ve son olarak yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak; internet yayınlarının erişiminin engellenmesine karar verilebileceklerdir.

Bu makamlar ve erişimin engellenmesine karar verebilme hallerinin yanında; Sayılı Kanun hükümlerince yetkilendirilmeyen ve fakat kendi Kanunları çerçevesinde erişimin engellenmesine karar verebilen kuruluşlar da bulunmaktadır. Diğer yandan daha önce ifade edildiği üzere; bu çalışmanın kapsamı Sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde internet erişiminin engellenmesine karar verilebilecek haller ve karar vermeye yetkili kuruluşlar ile sınırlandırıldığından, kendi Kanunları kapsamında yetkilendirilen kuruluşlar ve erişim engellenmesine karar verebilirler.

Sayılı Kanunda öngörülen erişim engelleme sisteminde, engellemeye karar verecek merciler bakımından; esas olarak adli makamları yetkilendirmiştir. Zira Kanunda yer verilen erişim engelleme mekanizmalarının neredeyse tümünün karar verme aşamasında, adli makamların rolü bulunmaktadır. Bu kapsamda; adli makamların, doğrudan erişimin engellenmesine karar verebilmeleri mümkün olduğu gibi; kendileri dışındaki mercilerce verilmiş kararlarını denetleyip onaylamak suretiyle tedbirin uygulanmasının devamını sağlayabilmeleri de söz konusu olabilmektedir. Sayılı Kanun çerçevesinde erişimin engellenmesine karar verebilmekle yetkilendirilen söz konusu makamlar; hakim, mahkeme ve Cumhuriyet savcısıdır.

1. Hakim

Kanunun funduszeue.infoi kapsamında; sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun kapsamında yer alan suçların ve sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan İntihara yönlendirme (madde 84). Çocukların cinsel istismarı (madde , birinci fıkra), Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde ), Sağlık için tehlikeli madde temini (madde ), Müstehcenlik (madde ), Fuhuş (madde ) ve Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde ) suçlarının; internet ortamında işlendiği hususunda yeterli şüphe bulunması halinde erişimin engellenmesine karar verebilecektir. Hâkimin soruşturma evresinde karar verebileceği bu halden başka; madde kapsamında, gecikmesinde sakınca bulunduğundan bahisle Cumhuriyet savcısı tarafından verilmiş olan kararlar da 24 saat içerisinde hâkim onayına sunulacağından, madde kapsamında sava tarafından verilen erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasının devamına da yine hâkim tarafından karar verilecektir.

Yine Kanunun 8/A maddesinde ifade edilen; yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak hâkim tarafından erişimin engellenmesine karar verilebilmesi mümkün olduğu gibi; yine aynı madde kapsamında, gecikmesinde sakınca bulunduğundan bahisle Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen kararlarla, ilgili bakanlığın talebi üzerine BTK Başkanı tarafından verilen kararlar da 24 saat içerisinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulacaklardır.

Bundan başka, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşların; içerik sağlayıcısına, buna ulaşamamaları halinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebilmelerini ve bunun yanında, doğrudan sulh ceza hâkimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebileceklerini düzenleyen funduszeue.info kapsamında da, sulh ceza hâkiminin ilgili yayına erişimin engellenmesine karar verebilmesi mümkündür.

2. Mahkeme

s. Kanun çerçevesinde erişimin engellenmesine ve içerik kaldırma kararı verebilecek bir diğer makam ise mahkemelerdir. Mahkemeler, ancak Kanunun funduszeue.infoi kapsamında ve kovuşturma evresinde karar verebileceklerdir. Buna göre;

  • sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun kapsamında yer alan suçların
  • sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan İntihara yönlendirme (madde 84)
  • Çocukların cinsel istismarı (madde , birinci fıkra)
  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde )
  • Sağlık için tehlikeli madde temini (madde )
  • Müstehcenlik (madde )
  • Fuhuş (madde )
  • Kumar oynanması için yer ve imkan sağlama (madde ) suçlarının; internet ortamında işlendiği hususunda yeterli şüphe bulunması halinde, kovuşturma evresinde mahkeme tarafından da erişimin engellenmesine karar verilebilecektir.

3. Cumhuriyet Savcısı

s. Kanun hükümlerine göre erişimin engellenmesine karar verebilecek son adli makam ise Cumhuriyet savcısıdır. Cumhuriyet savcısı; s. Kanunun funduszeue.infoi kapsamında, ancak soruşturma evresinde ve hâkimin karar vermesinin gecikmesinde sakınca bulunan hallerde erişimin engellenmesine karar verebilecektir. Buna göre Cumhuriyet savcısının erişimin engellenmesine karar verebilmesi;

  • sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun kapsamında yer alan suçların
  • sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan İntihara yönlendirme (madde 84)
  • Çocukların cinsel istismarı (madde , birinci fıkra)
  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde )
  • Sağlık için tehlikeli madde temini (madde )
  • Müstehcenlik (madde )
  • Fuhuş (madde )
  • Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde ) suçlarının internet ortamında işlendiği hususunda yeterli şüphenin oluştuğu ve hâkim tarafından karar verilmesinin gecikmesinde sakınca bulunduğu hallerde ve ancak soruşturma evresinde mümkün olacaktır.

s. Kanun çerçevesinde internet erişiminin engellenmesine idari makamlar da karar verebilmektedirler. Bu kapsamda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı ile Cumhurbaşkanlığı Kanunda açıkça sayılmak suretiyle yetkilendirilmişlerdir. Yine Kanunun funduszeue.infoine eklenen fıkra ile erişimin engellenmesine karar verebileceği hüküm altına alınan, s. Kanun kapsamında şans oyunları düzenlemeye yetkili idari kuruluşlar da, kendi görev alanları ile ilgili olarak erişimin engellenmesine karar verebileceklerdir. Sportoto Teşkilatı ya da Milli piyango idaresi bu kapsamdaki kuruluşlardan sayılabilir.

1. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı

s. Kanun kapsamında internet erişiminin engellenmesine karar verebilecek idari makamlardan ilki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanıdır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu&#;nun maddesince Sayılı Telsiz Kanunu&#;nun funduszeue.infoinde yapılan değişiklikle, bilgi teknolojilerine ilişkin çeşitli konularda görev almak üzere kurulmuştur. Daha sonra, internet erişiminin engellenmesi faaliyetlerinde görev almak amacıyla yine BTK bünyesinde kurulan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı&#;nın s. KHK ile kapatılması üzerine internet erişiminin engellenmesi faaliyetlerini yerine getirmek hususunda görevlendirilmiştir.

Bu kapsamda BTK, internet ortamında yapılan ve Kanun kapsamına giren suçları oluşturan içeriğe sahip faaliyet ve yayınları önlemeye yönelik çalışmalar yapmakla ya da Kanunla yetkilendirilenler tarafından verilen erişim engelleme kararlarını uygulanmak üzere erişim sağlayıcılara iletmekle görevlendirildiği gibi bazı hallerde başkanlık marifetiyle internet erişiminin engellenmesine karar verebilmekle de yetkilendirilmiştir.

BTK Başkanı&#;nın internet erişiminin engellenmesine karar verebileceği hallerden ilkini düzenleyen s. Kanunun funduszeue.infoine göre; s. TCK da yer alan suçlardan bu maddede sayılanlarını ya da sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçları oluşturduğu hususunda yeterli şüphe bulunan yayınlar hakkında; söz konusu yayınların içerik ya da yer sağlayıcılarının yurt dışında bulunması şartıyla, doğrudan BTK Başkanı tarafından erişimin engellenmesine karar verilebilecektir. Bununla beraber, engelleme konusu yayının oluşturduğu suçun çocukların cinsel istismarı, müstehcenlik ve fuhşa ilişkin olması durumunda; Başkanın re&#;sen karar verebilmesi için, yayınların içerik ya da yer sağlayıcısının yurt dışında bulunma şartı aranmayacaktır.

BTK Başkanı&#;nın erişimin engellenmesine karar verebileceği bir başka hale Sayılı Kanunun 8/A maddesinde yer verilmiştir. Buna göre; yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak ilgili Bakanlıkların talep etmesi ve hakimin karar vermesinin gecikmesinde de sakınca bulunması halinde, ilgili yayın hakkında BTK Başkanı tarafından erişimin engellenmesine karar verilebilecektir. Bununla birlikte söz konusu karar Başkan tarafın dan yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulacak ve hakim kararı kırk sekiz saat içinde açıklanacaktır. Aksi halde, erişimin engellenmesi karan kendiliğinden kalkacaktır.

Bu düzenlemenin yanında; geçmişte ancak kişilik hakları ihlal edilenler tarafından işletilebilmekte olan &#;uyar-kaldır&#; mekanizmasının idari makamlarca çalıştırılabilmesine ilişkin hükümlere de yine Kanunun 8/A maddesinde yer verilmiş, madde kapsamında erişimin engellenmesine karar verebilmekle yetkilendirilen Cumhurbaşkanlığı ya da BTK Başkanı&#;nın, engellenen yayınlara konu içeriklerin yayından çıkarılmasına karar verebilecekleri de hüküm altına alınmıştır.

BTK Başkanı&#;nın internet ortamında yer alan bir yayının erişiminin engellenmesine karar verebileceği son hal, Kanunun 9/A maddesinde yer almaktadır. Bu maddeye göre, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayat gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişilerin doğrudan BTK&#;ya başvurarak yapacakları ilgili içeriğe erişimin engellenmesi talepleri, BTK Başkanı tarafından uygulanmak üzere Erişim Sağlayıcıları Birliğine bildirilecektir. Ayrıca söz konusu talep, sahipleri tarafından; talepte bulundukları saatten. itibaren 24 saat içerisinde sulh ceza hâkiminin kararına sunulacak, hâkim kararının en geç kırk sekiz saat içinde açıklanmaması halinde de erişimin engellenmesi tedbiri kendiliğinden kalkacaktır.

Kanunun 9/A maddesi, BTK Başkanı&#;nın re&#;sen harekete geçebileceği bir duruma da yer vermiştir. Maddenin 8.fıkrasına göre, &#;Özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde doğrudan Başkanın emri üzerine erişimin engellenmesi Kurum tarafından yapılır.&#; Maddenin 9.fıkrası ise bahsi geçen kararlar için öngörülen onay mekanizmasını düzenlemektedir. Söz konusu fıkraya göre, 9/A maddesi kapsamında Başkan tarafından re&#;sen verilen kararlar, yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulacak ve Hakim kararı kırk sekiz saat içinde açıklanacaktır.

2. Cumhurbaşkanlığı

Sayılı Kanun kapsamında erişimin engellenmesine karar verebilecek bir diğer idari makam ise Cumhurbaşkanlığıdır. tarihli s. Kanunla Sayılı Kanuna eklenen ve 2/7/ tarihli ve sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirilen 8/A maddesine göre; yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak ve gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde, Cumhurbaşkanlığı&#;nın da erişimin engellenmesine karar verebilmesi mümkündür. Bu kapsamda verilen erişimin engellenmesi kararları, BTK Başkanı tarafından yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulacak ve hâkim kararının kırk sekiz saat içinde açıklanmaması halinde kendiliklerinden kalkacaktır.

3. Sayılı Kanun Kapsamında Şans Oyunları ile İlgili İdari Kuruluşlar

s. Kanunun funduszeue.infoine yılında eklenen fikrayla, tarihli ve sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde tanımlanan kurum ve kuruluşların da, kendi görev alanlarına giren suçların internet ortamında işlendiğini tespit etmeleri hâlinde; bu yayınlarla ilgili olarak erişimin engellenmesine karar verebilecekleri hüküm altına alınmıştır. İnternetten içerik kaldırma şans oyunlarına ilişkinse kurum kendisi resen yapabilir.

Bu hükümde atıf yapılan Sayılı Kanunun funduszeue.infoinin 1.fıkrasının (ç) bendi, ilgili kurum ve kuruluşları; &#;İlgili mevzuat çerçevesinde şans oyunu tertip etme hak ve yetkisine sahip kurumlar ile bu hak ve yetkinin devredildiği kurum, kuruluş ve özel hukuk tüzel kişileri&#; olarak ifade etmiştir. Buna göre Sportoto Teşkilatı ya da Milli Piyango İdaresi&#;nin bu hüküm çerçevesinde yetkilendirilen idari kuruluşlardan oldukları söylenebilecektir. Bu nedenle bahsi geçen kuruluşların da, kendi görev alanlarına giren suçların internet ortamında işlendiğini tespit etmeleri halinde erişimin engellenmesine karar verebilmeleri mümkündür.

  • Özel Hukuk Tüzel Kişileri

Sayılı Kanun çerçevesinde sadece adli ya da idari makamlar değil, özel hukuk tüzel kişileri de erişimin engellenmesine karar verebileceklerdir. Kanunda yer verilen iki hüküm kapsamında özel hukuk tüzel kişilerinin de internet erişiminin engellenmesine karar verebilmeleri mümkündür. Söz konusu hükümlerden ilki Kanunun funduszeue.infoinin fıkrasında yer almaktadır. Bu hükme göre; şans oyunları düzenlemeye yetkili kuruluşların kendi görev alanlarına giren suçlarla ilgili olarak erişimin engellenmesine karar verebilmeleri mümkündür. Bu kapsamda, bir özel hukuk tüzel kişisi olan Türkiye Jokey Kulübü&#;nün; kendi görev alanlarına giren bir suçun internet ortamında işlenmesi halinde, bu suça konu yayın hakkında erişimin engellenmesine karar verebilmesi söz konusu olabilecektir. Yine Sayılı Kanunun funduszeue.infoinin 9.fıkrası kapsamında erişimin engellenmesine karar verebilen Erişim Sağlayıcıları Birliği de, erişimin engellenmesine karar verebilen özel hukuk tüzel kişilerine bir örnek niteliğindedir.

erisimin engellenmesi

Erişimin Engellenmesi Kararına İtiraz

s. Kanun, adli makamlarca verilen kararlara karşı &#;itiraz&#; Kanun yoluna gidilebileceğini açıkça ifade etmiş; idari makamlar ta- rafından verilen engelleme kararlarına karşı hangi denetim mekanizmalarının işletilebileceğine ise yer vermemiştir. Bununla birlikte daha önce de ifade edildiği üzere, idari makamlarca verilen erişim engelleme kararları da nitelikleri gereği birer idari işlem olmaları nedeniyle; idari işlemler açısından geçerli olan hukuki hükümlere göre denetlenebileceklerdir. Ülkemiz hukuk sisteminde idari işlemlere karşı idare mahkemelerinde iptal davası açılabilir.

  • İtiraz Edebilecek Kişiler

s. Kanun, kimlerin adli itirazda bulunabileceği sorusunun cevabını, kural olarak s. CMK&#;ya bırakmış, bunun yanında s. CMK&#;da yer almayan bazı kişilere de itiraz hakkı tanımıştır. Bu nedenle kimlerin adli itirazda bulunabileceğini tespit etmek için, hem s. CMK&#;ya hem de s. Kanuna bakılması gerekecektir.

s. CMK&#;nın &#;İtiraz olunabilecek kararlar&#; başlıklı maddesinin 1.fıkrasına göre; &#;Hâkim kararları ile Kanunun gösterdiği hallerde, mahkeme kararlarına karşı itiraz yoluna gidilebilir.&#; Aynı Kanunun, &#;Kanun yollarına başvurma hakkı&#; başlıklı maddesinin 1.fıkrasına göre ise, &#;Hâkim ve mahkeme kararlarına karşı Cumhuriyet savcısı, şüpheli, sanık ve bu Kanuna göre katılan sıfatını almış olanlar ile katılma isteği karara bağlanmamış, reddedilmiş veya katılan sıfatını alabilecek surette suçtan zarar görmüş bulunanlar için Kanun yolları açıktır.&#;

Bu hükümlere göre; ilk olarak Cumhuriyet savcısının ve erişime engellenen yayını yayınlayan kişinin erişimin engellenmesi kararlarına itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Bunun yanında, s. CMK hükümlerine göre katılan sıfatını almış olanlar ile katılma isteği karara bağlanmamış, reddedilmiş veya katılan sıfatını alabilecek surette suçtan zarar görmüş bulunanlar için de Kanun yollarının açık olduğu söylenebilecektir. Kamu davasına katılma, s. CMK&#;nın ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. maddenin 1.fıkrasına göre: &#;Mağdur, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile malen sorumlu olanlar, ilk derece mahkemesindeki kovuşturma evresinin her aşamasında hüküm verilinceye kadar şikâyetçi olduklarımı bildirerek kamu davasına katılabilirler.&#; Görüldüğü gibi bu hükümle suçun mağduruna, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişilerle suçtan malen sorumlu olanlara, kamu davasına katılma ve dolayısıyla da adli itirazda bulunma hakkı tanınmıştır.

  • Karara İtiraz Süresi  ve Usulü

s. CMK&#;nın maddesine göre hâkim veya mahkeme kararına karşı itiraz, Kanunun ayrıca hüküm koymadığı hallerde maddeye göre ilgililerin kararı öğrendiği günden itibaren yedi gün içinde yapılacaktır. s. Kanun hükümlerinde CMK hükümlerinden farklı bir süre belirtilmediği için, bu Kanun kapsamında verilen erişim engelleme kararlarına karşı yapılacak itirazlar da, ilgililerin CMK&#;nın maddesi hükümlerine göre engelleme kararını öğrenmelerinden itibaren yedi gün içinde gerçekleştirileceklerdir.

Burada atıf yapılan CMK&#;nın maddesi, kararların açıklanması ve tebliğini düzenlemektedir. Maddeye göre ilgili tarafın yüzüne karşı verilen karar kendisine açıklanacak ve isterse kararın bir örneği de verilecektir. Koruma tedbirlerine ilişkin olanlar hariç olmak üzere aleyhine Kanun yoluna başvurulabilecek hâkim veya mahkeme kararları da hazır bulunamayan ilgilisine tebliğ olunacaktır.

Belirtilmelidir ki; madde hükmünün, koruma tedbiri niteliğin- deki erişim engelleme kararları açısından incelenmesi sonucunda, itirazda bulunacak kişinin kararın verilişi esnasında hazır bulun- maması halinde, bu tedbirin varlığından haberdar olmasının oldukça zor olacağı kanaatine varılmıştır. Zira ikinci fıkrada; hazır bulunmayan ilgililere tebliğ edilecek kararlar açısından, koruma tedbirleri istisna tutulmuştur. Bu durumda, karar esnasında hazır bulunmayan ve karar kendisine tebliğ edilmediği için erişimin engellenmesi tedbirinden de haberdar olamayan itirazda bulunacak kişinin; kararı başka yollarla öğrendiği tarihten itibaren yedi gün içeri- sinde itirazda bulunması gündeme gelecektir. Bu kapsamda yapılacak itirazın da kararı veren mercie verilecek bir dilekçe veya tutanağa geçirilmek koşulu ile zabıt katibine beyanda bulunmak suretiyle yapılması gerekecektir.

Kararına itiraz edilen hâkim veya mahkeme, itirazı yerinde görürse kararını düzeltecek; yerinde görmezse en çok üç gün içinde, itirazı incelemeye yetkili olan mercie gönderecektir. Kural olarak, itiraz hakkında duruşma yapılmaksızın karar verilecektir. İtirazı değerlendiren merciin, itirazı yerinde görmesi halinde; itiraz konusu hakkında da karar vermesi söz konusu olacaktır. Merciin, itiraz üzerine verdiği kararları kesin iken; istisnai olarak ilk defa itiraz merci tarafından verilmiş olan tutuklama kararlarına karşı ikinci defa itiraz yoluna gidilebilecektir. Yapılan itirazlar, kural olarak kararın 80 yerine getirilmesinin geri bırakılması sonucunu doğurmayacaktır. Ancak, kararına itiraz edilen makam veya kararı inceleyecek merciin, itiraz konusu kararın uygulanmasının geri bırakılmasına karar verebilmesi mümkündür.

google icerik kaldirma

Erişim Engelleme Kararlarını Yerine Getirecek Merciler

s. Kanun kapsamında yetkili makamlar tarafından alınan erişim engelleme kararlarının hüküm ve sonuç ifade edebilmeleri için, bu kararların yerine getirilmeleri, diğer bir deyişle infaz edilmeleri gerekmektedir. Söz konusu kararlarının yerine getirilmesi; internet kullanıcılarının haklarında engelleme kararı verilen yayınlara ya da içeriklere erişimlerinin, çeşitli teknikler kullanılarak engellenmesini ifade etmektedir.

s. Kanun çerçevesinde verilen erişim engelleme kararları; erişim sağlayıcılar, içerik sağlayıcılar ya da BTK tarafından yerine getirilecektir. Kanun kapsamında verilen kararlardan hangilerinin hangi merci tarafından yerine getirileceği ise, söz konusu kararların hangi madde hükümleri kapsamında verilmiş olduklarına göre tespit edilecektir.

  • 8. Madde Kapsamındaki Kararlar

s. Kanunun funduszeue.infoi, madde kapsamında verilen engelleme kararlarının hangi merci tarafından yerine getireceğini, bu kararları veren makamlara göre sınıflandırmıştır. Buna göre; BTK Başkanı tarafından verilen kararlar, erişim sağlayıcılar tarafından yerine getirilecek; hâkim, mahkeme veya Cumhuriyet savcısı tarafından verilen kararlar ise gereği yapılmak üzere BTK&#;ya gönderileceklerdir. Ayrıca erişimin engellenmesi kararlarının gerekleri, derhal en geç kararın bildirilmesi anından itibaren dört saat içinde yerine getirilecektir.&#;

  • 8/A Maddesi Kapsamındaki Kararlar

s. Kanunun 8/A maddesi kapsamında verilen engelleme kararları, niteliklerine göre erişim sağlayıcı, içerik sağlayıcı ya da yer sağlayıcı tarafından yerine getirileceklerdir. Zira Kanunun 8/A maddesi kapsamında kişilerin internet içeriklerine erişimlerinin önlenmesi amacıyla birden fazla yöntem öngörülmüştür. Buna göre, madde kapsamında verilen erişim engelleme kararları, erişim sağlayıcılar tarafından; içeriğin yayından çıkarılması kararları ise içerik ya da yer sağlayıcılar tarafından yerine getirileceklerdir.

  • 9. Madde Kapsamındaki Kararlar

s. Kanunun funduszeue.infoi uyarınca verilen engelleme karaları, uygulanmak üzere Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderileceklerdir. Kararların Birliğe gönderilmesinden sonraki süreci ifade eden funduszeue.infoin 8.fıkrasına göre, &#;Birlik tarafından erişim sağlayıcıya gönderilen içeriğe erişimin engellenmesi kararının gereği derhal, en geç dört saat içinde erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilir.&#; Fakat funduszeue.infoin 8.fıkrası, sadece içeriğe erişimin engellenmesi kararlarını uygulayacak mercileri göstermiş, hâkimin içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle ihlalin engellenemeyeceğine kanaat getirmesi hâlinde, internet sitesindeki tüm yayına yönelik olarak erişimin engellenmesine karar vermesi durumuna ilişkin bir hükme yer vermemiştir. Gerçekten de söz konusu fıkra; &#;&#;Birlik tarafından erişim sağlayıcıya gönderilen içeriğe erişimin engellenmesi kararının gereği&#;&#; demek suretiyle; Birliğe gönderilen kararlardan sadece içeriğe erişimin engellenmesi kararlarının erişim sağlayıcıya gönderileceğini ifade etmektedir. Bu durumda Birliğe iletilen ve internet sitesindeki tüm yayına yönelik olarak verilen erişim engellenmesi kararlarının kim tarafından uygulanacağı anlaşılamamaktadır.

  • 9/A Maddesi Kapsamındaki Kararlar

Özel hayat gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişilerin, ilgili yayınların erişimlerinin engellenmesi amacıyla yapacakları başvuru haklarını düzenleyen 9/A maddesinin 3.fıkrasına göre; özel hayat gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler tarafından yapılan başvuru üzerine BTK Başkanı tarafından verilen içeriğe erişimin engellenmesi kararları, Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilecek ve erişim sağlayıcılar tarafından en geç dört saat içeri- sinde yerine getirileceklerdir. Diğer yandan söz konusu hüküm, kararı yerine getirecek merciin tespitini açıkça yapmasına karşın; dört saatlik sürenin hangi andan itibaren başlayacağı hususuna yer vermemiştir. funduszeue.info ile ilgili açıklamalarda ifade edildiği üzere, uygulamada birçok karışıklığa neden olabilecek nitelikteki bu hususun açıklığa kavuşturulması ve bu sürenin, Sayılı Kanunun funduszeue.infoinin 5. fıkrasına paralel olarak, kararın erişim sağlayıcıya bildirilmesi anından itibaren başlayacağının açıkça belirtilmesi gerekmektedir.

internetten icerik kaldirma sureci

Erişimin Engellenmesi ve İçerik Kaldırma &#; Silme Nedir?

İnternet üzerinden yapılan yayınlar zaman zaman özel hayatın gizliliği ilkesini ya da kişilik haklarını ihlal edebilmekte veya suç niteliği taşıyabilmektedir. İnternet yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi, özel hayatın gizliliği ilkesinin ve kişilik haklarının korunması için sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun çıkarılmıştır. Kanunda hak ihlali ya da suç niteliğindeki içeriklerin çıkarılması ve erişimin engellenmesine ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Kanun içerik kaldırma ve erişimin engellenmesi sebeplerini ve usulünü dört ana başlık altında toplamıştır. Bunlar:

  • Özel hayatın gizliliği,
  • Kişilik haklarının ihlali,
  • Gecikmesinde sakınca bulunan haller
  • Suç nedeniyle

Erişimin engellenmesi ve içerik kaldırma işlemleri üstte belirtildiği üzere birbirinden farklıdır. Bu kapsamında;

  • İnternetten içerik kaldırma (silme): İnternet üzerinden yayımlanan ve hukuka aykırılık teşkil eden haber, video, fotoğraf, yorum gibi içeriklerin kaldırılması ve/veya silinmesidir. İçerik kaldırma (silme9 işlemi sadece yer veya içerik sağlayıcı tarafından yerine getirilebilir. Sulh Ceza Hakimliği bu konuda karar veremez.
  • İnternet sitesi veya web sayfasına erişimin engellenmesi: İnternet üzerinden yayımlanan haber, video, fotoğraf, yorum gibi içeriklerle kişilik haklarının veya özel hayatın gizliliğinin ihlali, suç işlenmesi, kamu yararı bulunması gibi nedenlerle öncelikle hukuka aykırı içeriğin bulunduğu internet sitesindeki URL’ye, ihlal bu şekilde giderilemediği takdirde tüm internet sitesine erişimin engellenmesini ifade etmektedir. Bu konuda Sulh Ceza Hakimliği veya BTK karar verebilir.

Özel hayatın gizliliği ilkesinin ihlali durumunda içeriğin kaldırılması ve erişimin engellenmesi için Kuruma başvurulmalı, bilahare bu talep Sulh Ceza Hakimine sunulmalıdır. Kişilik haklarının ihlalinde ise içerik veya yer sağlayıcısına başvurulup sonuç alınamaması durumunda ya da doğrudan Sulh Ceza Hakimine başvurulmalıdır.

Ancak bu konuda asıl yetkili Sulh Ceza Hakimidir. Başkan ve Savcı tarafından verilen içerik kaldırma ve erişimin engellenmesi kararlarının Sulh Ceza Hakimince onaylanması gerekmektedir. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ve suç nedeniyle Başkan ya da Cumhuriyet savcısı içeriğim kaldırılmasına ve erişimin engellenmesine karar verebilir. Ancak bu karar 24 saat içinde Sulh Ceza Hakimine sunulmalıdır.

erisimin engellenmesi silme

İnternetten İçerik Kaldırma

Türkiye’de internet hakkına ilişkin ilk düzenleme sayılı Evrensel Hizmet Kanunu ile yapılmıştır.  Bu Kanun ile düzenlenen evrensel hizmet ile; Türkiye sınırları içinde hiçbir yer ayrımı gözetmeksizin, makul bedel karşılığında, düşük gelirliler ve dezavantajlı gruplara ilişkin tedbirler alınarak, önceden belirlenmiş hizmet kalitesinde ve devamlı olarak temel internet erişimi ve elektronik haberleşmenin sağlanması amaçlanmıştır.

İnternet alanındaki hızlı gelişmeler Evrensel Hizmet Kanunu’nu yetersiz kılmış ve nihayet yılında kısaca İnternet Kanunu olarak adlandırılan İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” yürürlüğe girmiştir. Bu kanun kapsamına internetten içerik kaldırmaya yönelik usul ve esasları da almaktadır. Özellikle internet hukukunun yaygınlaşması ve uygulama alanının genişlemesi ile ortaya çıkan ve evrensel olarak bir temel hak olarak kabul görmeye başlayan unutulma hakkı ile yakından bağlantısı bulunan internetten içerik kaldırmaya ve buna ilişkin usulü bu kanun açıklığa kavuşturmuş durumdadır.

İnternet hakkındaki yasal düzenlemelerin uygulanmasını ve yürütülmesini sağlayan idari kuruluş günümüzde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK)’dur. yılından önce Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca yapılan iletişimin içeriğini kontrolü yılında bu kurumun kapatılması üzerine BTK bünyesinde toplanarak tek merkezden yürütülmeye başlanmıştır.

İçerik kaldırma ve erişimin engellenmesi temel hak ve özgürlükler açısından son derece hassas bir konudur. Amaç özel hayatın, kişilik haklarının, kamu düzeninin ve milli güvenliğin korunması, suçun önlenmesidir. Ancak bu yapılırken düşünce, ifade ve basın özgürlüğü ihlal edilmemelidir. İçerik kaldırma ve erişimin engellenmesi için yapılması gerekenler ve izlenecek yollar aşağıda belirtilmiştir.

  • Katalog Suçlar Nedeniyle İnternetten İçerik Kaldırma ve Erişimin Engellenmesi

İnternet ortamında yapılan ve içeriği aşağıdaki suçları oluşturduğu hususunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlarla ilgili olarak içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verilir:

  • İntihara yönlendirme (madde 84)
  • Çocukların cinsel istismarı (madde , birinci fıkra)
  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde )
  • Sağlık için tehlikeli madde temini (madde )
  • Müstehcenlik (madde )
  • Fuhuş (madde )
  • Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde )
  • suçları.
  • sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar.
  • sayılı Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanunda yer alan suçlar.

İçeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde hakim, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından verilir. Soruşturma evresinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından da içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verilebilir. Bu durumda Cumhuriyet savcısı kararını yirmidört saat içinde hâkimin onayına sunar ve hâkim, kararını en geç yirmidört saat içinde verir. Bu süre içinde kararın onaylanmaması halinde tedbir, Cumhuriyet savcısı tarafından derhal kaldırılır. Erişimin engellenmesi kararı, amacı gerçekleştirecek nitelikte görülürse belirli bir süreyle sınırlı olarak da verilebilir. Koruma tedbiri olarak verilen içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine ilişkin karara sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz edilebilir.

Hakim, mahkeme veya Cumhuriyet savcısı tarafından verilen internetten içerik kaldırma veya erişimin engellenmesi kararının birer örneği, gereği yapılmak üzere kuruma gönderilir. İçeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereği, derhal ve en geç kararın bildirilmesi anından itibaren dört saat içinde yerine getirilir.

Soruşturma sonucunda kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmesi halinde ya da Kovuşturma evresinde beraat kararı verilmesi durumunda içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı kendiliğinden hükümsüz kalır. Konusu suç oluşturan içeriğin yayından çıkarılması halinde; erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde mahkeme tarafından kaldırılır.

Koruma tedbiri olarak verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereğini yerine getirmeyen içerik, yer veya erişim sağlayıcılarının sorumluları, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, beş yüz günden üç bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

İdari tedbir olarak verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının yerine getirilmemesi halinde, Başkan tarafından ilgili içerik, yer ve erişim sağlayıcısına, onbin Yeni Türk Lirasından yüzbin Yeni Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. Kurum tarafından verilen idarî para cezalarına ilişkin kararlara karşı, sayılı İdarî Yargılama Usulü Kanunu hükümlerine göre kanun yoluna başvurulabilir. İdarî para cezasının verildiği andan itibaren yirmidört saat içinde erişim sağlayıcı tarafından kararın yerine getirilmemesi halinde Kurum tarafından yetkilendirmenin iptaline karar verilebilir.

Erişimin engellenmesi kararları, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL vb. şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilir. Ancak, teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebilir.

  • Kişilik Haklarının İhlali Nedeniyle İçeriğin Yayından Çıkarılması ve Erişimin Engellenmesi

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması hâlinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan sulh ceza hâkimine başvurarak içeriğin çıkarılmasını ve/veya erişimin engellenmesini de isteyebilir.

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişilerin talepleri, içerik ve/veya yer sağlayıcısı tarafından en geç yirmi dört saat içinde cevaplandırılır. İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talepleri doğrultusunda hakim içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verebilir.

Hâkim, vereceği erişimin engellenmesi kararlarını esas olarak, yalnızca kişilik hakkının ihlalinin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL, vb. şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verir. Zorunlu olmadıkça internet sitesinde yapılan yayının tümüne yönelik erişimin engellenmesine karar verilemez. Ancak, hâkim URL adresi belirtilerek içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle ihlalin engellenemeyeceğine kanaat getirmesi hâlinde, gerekçesini de belirtmek kaydıyla, internet sitesindeki tüm yayına yönelik olarak erişimin engellenmesine de karar verebilir.

Hakimin verdiği içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararları doğrudan Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilir. Hakim yapılan başvuruyu en geç yirmi dört saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlar. Bu karara karşı sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilir. Erişimin engellenmesine konu içeriğin yayından çıkarılmış olması durumunda hakim kararı kendiliğinden hükümsüz kalır.

Erişim Sağlayıcılar Birliği tarafından ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcıya gönderilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereği derhâl, en geç dört saat içinde ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilir. Hakimin verdiği içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararına konu kişilik hakkının ihlaline ilişkin yayının başka internet adreslerinde de yayınlanması durumunda ilgili kişi tarafından Birliğe müracaat edilmesi hâlinde mevcut karar bu adresler için de uygulanır.

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talep etmesi durumunda hâkim tarafından, başvuranın adının karara konu internet adresleri ile ilişkilendirilmemesine karar verilebilir. Kararda, Birlik tarafından hangi arama motorlarına bildirim yapılacağı gösterilir. Sulh ceza hâkiminin kararını şartlara uygun olarak ve süresinde yerine getirmeyen içerik, yer ve erişim sağlayıcıların sorumluları, beş yüz günden üç bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

  • Özel Hayatın Gizliliği Nedeniyle İçeriğe Erişimin Engellenmesi

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilir. Yapılan bu istekte; hakkın ihlaline neden olan yayının tam adresi (URL), hangi açılardan hakkın ihlal edildiğine ilişkin açıklama ve kimlik bilgilerini ispatlayacak bilgilere yer verilir. Kurum Başkanı kendisine gelen bu talebi uygulanmak üzere derhâl Erişim Sağlayıcıları Birliğine bildirir, erişim sağlayıcılar bu tedbir talebini derhal, en geç dört saat içinde yerine getirir.

Erişimin engellenmesi, özel hayatın gizliliğini ihlal eden yayın, kısım, bölüm, resim, video ile ilgili olarak (URL şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla uygulanır. Erişimin engellenmesini talep eden kişiler, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğinden bahisle erişimin engellenmesi talebini talepte bulunduğu saatten itibaren yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin kararına sunar. Hâkim, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edilip edilmediğini değerlendirerek vereceği kararını en geç kırk sekiz saat içinde açıklar ve doğrudan Kuruma gönderir; aksi hâlde, erişimin engellenmesi tedbiri kendiliğinden kalkar.

Erişimin engellenmesine konu içeriğin yayından çıkarılmış olması durumunda hâkim kararı kendiliğinden hükümsüz kalır. Özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde doğrudan Başkanın emri üzerine erişimin engellenmesi Kurum tarafından yapılır. Bu kapsamında Başkan tarafından verilen erişimin engellenmesi kararı, yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulur. Hakim, kararını kırk sekiz saat içinde açıklar.

  • Gecikmesinde Sakınca Bulunan Hallerde İnternetten İçerik Kaldırma ve Erişimin Engellenmesi

Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Cumhurbaşkanlığı veya millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir. Karar, Başkan tarafından derhâl erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilir. İçerik çıkartılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereği, derhâl ve en geç kararın bildirilmesi anından itibaren dört saat içinde yerine getirilir.

Cumhurbaşkanlığı veya ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı, Başkan tarafından, yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulur. Hâkim, kararını kırk sekiz saat içinde açıklar; aksi hâlde, karar kendiliğinden kalkar.

Bu kapsamda verilen erişimin engellenmesi kararları, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL, vb. şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilir. Ancak, teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebilir.

Bu kapsamda suça konu internet içeriklerini oluşturan ve yayanlar hakkında Başkan tarafından, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu suçların faillerine ulaşmak için gerekli olan bilgiler içerik, yer ve erişim sağlayıcılar tarafından hâkim kararı üzerine adli mercilere verilir. Bu bilgileri vermeyen içerik, yer ve erişim sağlayıcıların sorumluları, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, üç bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Bu kapsamda verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara Başkan tarafından elli bin Türk lirasından beş yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilir.

internetten icerik kaldirma usulu

İnternetten İçerik Sildirme

Günümüzde internet aracılığıyla iletişim kurmayan ve internet ortamında içerik oluşturmayan kişi sayısı yok denecek kadar azdır. Ancak kişiler her zaman internet ortamında oluşturdukları ya da kendileri hakkında oluşturulan içeriklerin internet ortamında kalmaya devam etmesini istemeyebilirler. Bu anlayış günümüzde özellikle internet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan unutulma hakkı ile yakından ilişkilidir. Temel bir insan hakkı olarak unutulma hakkı esasen kişilerin kendileri hakkındaki bilgi ve paylaşımların ortadan kaldırılmasını isteme hakkını oluşturur. Bu bağlamda internetten içerik kaldırılmasının talep edilmesi de unutulma hakkının bir gereğidir.

İnternetten içerik kaldırma ve erişimin engellenmesi talebinde bulunabilecekler internet ortamında yapılan yayın nedeniyle özel hayatlarının gizliliği ve kişilik hakları ihlal edilenlerdir. İnternetten içerik kaldırma ve erişimin engellenmesi;

  • Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı,
  • Cumhuriyet Savcısı
  • Sulh Ceza Hakimi tarafından alınır.

Ülkemizde internetten içerik kaldırılmasının talep edilmesi yukarıda da adı geçen İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun (İnternet Kanunu) çerçevesinde yapılmaktadır. Ancak bu temel kanun dışında da internetten içerik kaldırılmasını düzenleyen kanunlar vardır. Örneğin; Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Ek 4. Maddesi, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun 8. Maddesi, Türk Ticaret Kanunu haksız rekabete ilişkin hükümler, Terörle Mücadele Kanunu 6. Maddesi, Türk Medeni Kanunu 24 ve Maddeleri gibi kanunlar ile internetten içerik kaldırılması hususu düzenlenmiştir.

İnternetten içerik kaldırma hususuna ilişkin düzenlemeye göre içerik kaldırmayı talep edecek olan talepçi bazı şartların gerçekleşmesi halinde doğrudan idareye başvurabileceği gibi yargı yoluna da başvurabilmektedir. İdareye doğrudan yapılacak başvuru BTK’ya yapılırken, yargısal başvuru için Sulh Ceza Hakimliği görevlidir. Bu konuda ceza avukatı ile çalışmanız sürecinizin hızlanması ve doğru sonuç alınması bakımından önemlidir.

internetten icerik kaldirma sildirme

İnternetten İçerik Kaldırma ve Erişimin Engellenmesi Kararına İtiraz Edilebilir mi?

Koruma tedbiri olarak verilen erişimin engellenmesine ilişkin karara sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında itiraz edilebilir. Bu itiraz kararın tebliğden veya öğrenilmesinden itibaren 7 gündür. İtiraz Sulh Ceza Hakimliğine yapılır.

İnternet sitesi veya web sayfasına erişimin engellenmesi: internet sayfası üzerinden yayımlanan haber, blog, video, fotoğraf, yorum vb. içeriklerle kişilik haklarının veya özel hayatın gizliliğinin ihlali, suç işlenmesi, milli güvenlik ve kamu düzeninin gibi nedenlerle öncelikle hukuka aykırı içeriğin bulunduğu internet sitesindeki URL’ye, ihlal bu şekilde ortadan kalkmadığı takdirde internet sitesinin tamamına erişimin engellenmesini ifade etmektedir.

İnternetten içerik kaldırma ve sildirme: internet üzerinden yayımlanan ve hukuka aykırılık teşkil eden haber, blog, video, fotoğraf, yorum vb. içeriklerin kaldırılması veya silinmesine denir. İçerik kaldırma veya sildirme sadece yer veya içerik sağlayıcı tarafından yerine getirilebilir.

İnternetten İçerik Kaldırma ve Erişimin Engellenmesi Yargıtay Kararları

Ceza Dairesi / E. , / K.

  • İnternetten İçerik Kaldırma
  • Sayılı Kanun

sayılı &#;İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun&#;un &#;içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi&#; başlıklı 9. maddesinin uygulanma şartları;

  • İnternet ortamında yapılan bir yayın olması,
  • Yapılan yayın içeriği nedeniyle, gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşların &#;kişilik haklarının&#; ihlal edilmesidir.

Madde metninde, kişilik hakkı ihlal edilenlerin &#;erişimin engellenmesi&#; taleplerini içerik veya yer sağlayıcısından ya da bu hususta karar almaya görevli ve yetkili Sulh Ceza Hakimliğinden doğrudan isteyebileceği, bu hususta verilecek kararların mahkemece erişim sağlayıcıları birliğine gönderilerek derhal yerine getirilmesi, erişimin engellenmesine konu içeriğin yayından kaldırılması halinde hakim kararlarının da kendiliğinden ortadan kalkacağı ve kararların yerine getirilmemesi halinde uygulanacak ceza yaptırımları düzenlenmektedir.

İnternet içeriğine erişimin engellenmesi tedbiri, başvuranın kişilik haklarını ihlal ettiği mahkeme kararıyla tespit edilen bir internet yayınına toplumun erişiminin derhal engellenmesi amacıyla düzenlenmiş bir tedbirdir. Erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanması için yayının içeriğinde kişilik hakkına yönelen bir suç unsuru bulunması şartı aranmadığı gibi yayın içeriğinde bir suç işlenmişse dahi yürütülecek ceza muhakemesinin sonucu beklenmeksizin erişimin engellenmesi tedbirine bir koruma tedbiri olarak hükmedilebilecektir. Erişimin engellenmesine konu edilen ve başvuranın kişilik hakkını ihlal ettiği tespit edilen internet yayınının &#;bir an önce&#; internet ortamından kaldırılması, gerek kişilik haklarının gerekse kamu düzeninin korunması açısından elzemdir. Ancak verilecek kararlarda ifade ve basın özgürlüğünün zedelenmemesi de gözetilmesi gereken bir diğer husustur.

Kişilik Hakları; özel hukukta kişinin doğumla birlikte kazandığı ve üzerine kişisel gelişimiyle birlikte her geçen gün yeni değerler kattığı kişiliğinin, maddi ve manevi bütünlüğünün, isminin, mesleki kariyerinin, ailesinin ve hatta sosyal çevresinin kişi üzerinde oluşturduğu, kısacası kendini gerçekleştirme yolunda elde ettiği tüm kazanımlarının ve menfaatlerinin, hukuk düzeni tarafından koruma altına alınan yönüdür. Medeni hukuk kapsamında kişilik hakları, kategorik anlamda mutlak haklar içinde yer alan, her zaman varolan, zamanla tükenmeyen, herkese karşı ileri sürülebilen, çoğu zaman kişiye sıkı sıkıya bağlı ve devredilemeyen haklardandır.

İfade özgürlüğü; insanın dilediği şekil, zaman ve koşulda, herhangi bir baskı, sınırlama veya zorlama altında kalmadan bilgi ve fikir sahibi olma, özgürce düşünme, düşüncelerini baskı altında kalmadan açıklama, muhatabına iletme ve yayma imkanının elinde bulunmasıdır.

O halde ifade özgürlüğünün temel unsurları;

  • Bilgiye, yorum ve değerlendirmelere, mesaj veya habere özgürce erişebilme,
  • Herhangi bir sınırlama, baskı veya yönlendirme olmaksızın özgürce kanaat ve fikir sahibi olma,
  • Sahip olunan düşünce ve kanaati özgürce açıklayabilme ve yayma imkanının bulunması olarak sayılabilir.

Basın Özgürlüğü; ifade özgürlüğünün ayrılmaz bir parçası olmak üzere, insanların bilgiye ulaşma ve fikir elde edebilme yönündeki en önemli araçlardan olan basının, yazılı, görsel veya işitsel araçlarla sunduğu ve kamu hizmetini gerçekleştirme yolunda sahip olduğu özgürlüktür. Basın özgürlüğünün var olması demek; başkalarından gelebilecek her türlü müdahaleye ve baskıya karşı sırf toplumu aydınlatmak amacıyla gerçekleştirdiği faaliyetleri sırasında öngörülemeyen bir takım olumsuz durumlarla karşılaşma veya haksız bir yaptırımla cezalandırılma endişesi duymadan, özgürce görevini yerine getirebilmesi demektir.

Hemen her temel hak ve özgürlük için olduğu gibi ifade özgürlüğünün de sınırlanması açısından genel bir takım kriterlerin her somut olayda ayrı ayrı gerçekleşip gerçekleşmediğinin tespit edilmesi gerekmektedir. Hukuk tekniği açısından bir temel hak ve özgürlüğün sınırlandırılması için gözetilmesi gereken kriterler;

  • Sınırlamanın kanunla yapılması (yasal bir dayanağı olması),
  • Sınırlamanın meşru bir amaca hizmet etmesi (AİHS&#;de veya iç hukukta yer alan sınırlama sebeplerinin varlığı),
  • Sınırlamanın demokratik toplum gereklerine uygun olması (demokratik ve bilinçli bir toplumda yapılacak sınırlamanın normal görülmesi ve saygıyla karşılanması)
  • Sınırlamanın ölçülü olmasıdır.

AİHS&#;nin maddesinde bir temel hak ve özgürlük olarak kabul edilen ifade özgürlüğünün de sınırsız olmadığı, objektif olarak belirlenmiş istisnai durumlarda sınırlanabileceği öngörülmüştür. AİHS&#;nin 10/2. maddesinde yer alan ifade özgürlüğünün sınırlama sebepleri;

  • Ulusal güvenliğin, toprak bütünlüğünün veya kamu güvenliğinin korunması,
  • Kamu düzeninin sağlanması ve suç işlenmesinin engellenmesi,
  • Sağlığın veya ahlakın, başkalarının şöhret ve haklarının korunması,
  • Gizli bilgilerin yayılmasının önlenmesi veya yargı erkinin yetki ve tarafsızlığının güvence altına alınması olarak sayılmıştır.

Kanun yararına bozmaya konu uyuşmazlık bakımından; sınırlanması istenen ifadenin başkalarının şöhret ve haklarını ihlal etmeyecek derecede saygıdeğer olması gerektiği, aksi halde sınırlandırılmasının kaçınılmaz olduğu değerlendirilmektedir.

AİHM, Axel Springer & Almanya kararında, ifade özgürlüğü ile kişilerin özel hayatlarının korunması ve mahremiyet hakkının karşı karşıya geldiği durumlarda, sınırlamanın sözleşmeye uygun olup olmadığının tespiti bakımından aşağıdaki kriterlerin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini öngörmektedir;

  • İfadenin genel kamu yararını güden bir tartışmaya katkıda bulunması,
  • İfadede sözü edilen kişinin tanınmışlık derecesi ve aktarılan konu,
  • İfadede adı geçen kişinin daha önceki davranışları,
  • İfadeye konu olan bilgiyi elde etmek için kullanılan yöntem,
  • İfadede aktarılan bilginin doğruluğu, içeriği, biçimi ve etkileri,
  • İfadenin sınırlanması için uygulanan yaptırımın türü, miktarı, ölçülü şekilde kullanılıp kullanılmadığı.

AİHM, Thorgeir Thorgeirson & İzlanda davasında, kamu görevlisi olan polis memurlarının davranışlarından yola çıkılarak hakarete varan ağır bir üslupla yazılan bir gazete haberi nedeniyle verilen ceza mahkumiyetinin, haberin yapılış amacı ve yarattığı etki göz önüne alınarak çok sert ifadelerle kaleme alınmış olmasına rağmen, kamu yararını ilgilendiren konularda basının özgürce haber yapma ve toplum önünde tartışma yaratma imkanını engelleyen derecede caydırıcı olduğuna, hükümetin savunmasında gösterdiği &#;polis memurlarının itibarını koruma&#; yönündeki meşru amaçla orantılı olmadığına, öte yandan verilen cezanın demokratik toplumda gerekli olmadığına hükmetmiş, sonuç olarak &#;ifade ve basın özgürlüğünün&#; ihlal edildiğine karar vermiştir.

AİHM, Thoma & Lüksemburg davasında, bir gazetecinin bir kamu kurumundaki yetkililerin birisi hariç diğerlerinin tümünün rüşvetçi olduğunu ifade etmesi nedeniyle verilen tazminat kararının, resmi bir sıfatla hareket eden kamu görevlilerinin kabul edilebilir eleştirilere katlanma yükümlülüklerinin sıradan kişilere nazaran daha geniş sınırları olduğu, ancak kamu görevlilerinin kamusal eylemlerinin eleştirilmesi söz konusu olduğunda siyasetçilerle aynı seviyede değerlendirilemeyeceğine hükmetmiştir.

Yukarıda anlatılan genel ilkelerin kanun yararına bozmaya konu somut uyuşmazlık açısından değerlendirilmesine gelince;

Başvuruyu yapan ve bugüne kadar pek çok estetik cerrahi operasyon yapan doktorun, özel muayenehanesinde serbest olarak gösterdiği faaliyet, kamusal bir faaliyettir. Dolayısıyla başvuranın devlet tarafından izne ve ruhsata tabi bu faaliyetlerinin kamu hizmeti olduğu, kendisinin de kamu görevlisi olduğu tartışmasızdır.

Başvuranın erişime engellenmesini istediği &#;www&#;funduszeue.info&#; adlı internet sitesi, genellikle kadınlarla ilgili paylaşımların yapıldığı bir forum sitesidir. Başvuranın kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia ettiği forumdaki yazılar, başvuran doktorun &#;labioplasti&#; adlı cerrahi operasyonu üzerlerinde gerçekleştirdiği hastaların, başlarından geçenleri, çektikleri acıyı, ayrıca doktorun kendilerine bu operasyon sırasında gösterdiği tavır ve davranışları dile getirdikleri paylaşımlardan oluşmaktadır.

Başvuranın dilekçesi ekinde sunduğu internet sayfa çıktıları incelendiğinde; aynı operasyonu yaptığı eski hastaların, başvuran doktorun kendilerine gösterdiği tavır ve davranışlarından olumsuz şekilde etkilendiklerini, kendilerinin yeterince aydınlatılmadığını, çok ağır acı çeken ve şifa bulamayanların ise başvuran doktor hakkında yasal süreç başlattıklarını ve şikayetçi olduklarını yazdıkları, bu doktorla tanıştıklarına pişman olduklarını ifade ettikleri görülmektedir. Dolayısıyla yapılan eleştirilerin odak noktasının doktorun kamu hizmetini yerine getirirken hastalarına ilgi, saygı ve hizmetin gereği olan prosedürlere riayet göstermediği yönünde toplandığı anlaşılmaktadır. Başvuran vekilinin dilekçesinde belirtildiği gibi yorum sahiplerinin doktorun kişisel yaşamı, şeref ve haysiyetini hedef alan ifadelerinin bulunmadığı, başvuranın mesleki kariyerine ilişkin olarak ise doktorun mesleki yeterliliğine dair kötüniyetli, mesleki geçmişi ve kariyerini hedef alan ifadelere yer verilmediği görülmektedir.

Sonuç olarak, başvuranı tanıyan, ondan kamu hizmeti alan kişilerin paylaşımda bulunması görüş, öneri ve şikayetlerini ifade özgürlüğü kapsamını aşmadan dile getirmelerinin normal olduğu, başvuranın talebi gibi bu yorumların bulunduğu internet ortamının erişime engellenmesinin ise demokratik toplum gereklerine aykırı ve ölçüsüz olacağı değerlendirilmiştir.

Başvuranın talebi, Sulh Ceza Hakimliğince, her ne kadar da başvuruya konu yorumları yapan kişilerin ve içerikleri yayınlayan sitenin savunma yapabilme imkanları olmadığından bahisle konuyla doğrudan doğrudan ilgisi olmayan bir Anayasa Mahkemesi kararına atıfla reddedilmiş ise de; sert bir üslupla yapılan paylaşımların eleştiri sınırları içinde kaldığı ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine de işaret edildiğinden, sonuç olarak bir hukuka aykırılık bulunmadığı anlaşılmakla,

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının yerinde görülmeyen kanun yararına bozma isteminin, yukarıda izah edilen nedenlerle REDDİNE, tarihinde oy birliğiyle karar verildi.


Ceza Dairesi / E. , / K.

  • İnternetten İçerik Kaldırma
  • Sayılı Kanun

Yukarıdaki açıklamalar ışığında kanun yararına bozmaya konu somut uyuşmazlık değerlendirildiğinde; Yargı organlarının; internet arşivinde kişilerin şeref ve saygınlığına yönelen, kişilerin özel hayatı ve kişisel verilerinin kamu yararına katkı sağlamayacak şekilde işlendiği görülen, güncelliğini yitiren, her an toplumun erişimine açık halde bulunan ve tarihsel bir veri olarak da kabul edilemeyeceği anlaşılan yayınlar hakkında; makul, haklı ve ispatlanabilir taleplerde bulunulması halinde, ifade ve basın özgürlüğünün özüne halel getirmemek şartıyla, &#;kişisel verilerin korunması&#; ve &#;unutulma hakkı&#; kapsamında &#;erişime engellenmesi&#; yönünde kararlar verebileceği değerlendirilmektedir

Bu durumda bir İnternet yayınının unutulma hakkı kapsamında İnternet ortamından çıkarılabilmesi için;

  • yayının içeriği,
  • yayında kaldığı süre,
  • güncelliğini yitirme,
  • tarihsel bir veri olarak kabul edilememe,
  • kamu yararına katkısı (toplumsal açıdan haberin değeri, haberin geleceğe ışık tutan niteliği)
  • habere konu kişinin siyasetçi veya ünlü olup olmadığı,
  • haber veya makalenin konusu, bu bağlamda haberin olgusal gerçekler ya da değer yargısı içerip içermediği,
  • halkın ilgili veriye yönelik ilgisi gibi hususların her somut olay açısından birlikte değerlendirmeye tabi tutularak ayrıntılı şekilde incelenmesi gerekmektedir.

Keza Anayasa Mahkemesinin tarihli, / başvuru sayılı bireysel başvuru kararında; &#;&#;Başvuru tarihi itibarıyla söz konusu haberlerin yayın tarihi üzerinden 5 yıl 3 aylık bir süre geçmiştir. Başvurucu Ş.A&#;nın Sulh Ceza Hâkimliğinden erişimin engellenmesi talebinde bulunduğu, sonrasında da Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptığı, bu süre içerisinde anılan suça ilişkin cezasının infaz edilmekte olduğu da tespit edilmiştir. Haberlerin yayın tarihi üzerinden geçen süre ile haklarında haber yapılan kişilerin kimlikleri de dikkate alındığında haberin güncelliğini ve kamuoyu ilgisini yitirdiği söylenemez. Bu bağlamda haberin konusu, içeriği ve ilk yayın tarihi üzerinden geçen süre gözönünde 07/01/ Yargıtay Bilgi İşlem Merkezi Müdürlüğü Tarafından Oluşturulmuştur. Sayfa 8 YARGITAY BAŞKANLIĞI bulundurulduğunda toplumsal açıdan haber ve yazıların arşivde kolaylıkla ulaşılabilir kılınması için gerekli haber ve bilgilendirme değerinin devam ettiği, bu bağlamda unutulma hakkı kapsamında değerlendirilmeyi zorunlu kılacak şartların oluşmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak ifade ve basın özgürlükleri ile birlikte halkın haber alma ve bilgiye ulaşma hakkı birlikte değerlendirildiğinde başvuru konusu olayda, ifade ve basın özgürlükleri ile kişinin manevi bütünlüğünün korunması hakkı arasında adil bir dengenin kurulduğu, derece mahkemesinin takdir yetkisine müdahale etmeyi gerekli kılacak bir durumun bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır&#;&#;

Şeklindeki gerekçesiyle unutulma hakkının, basın özgürlüğü ile manevi bütünlüğün korunması hakkı arasında adil bir denge kurulması şartıyla korunmasının söz konusu olabileceğini, başvuranın kişiliği ve geçmişi göz önüne alındığında şayet haberin kamuoyu tarafından güncelliği ve toplumun habere olan ilgisi devam ediyorsa yargı organlarının takdir yetkisine müdahale edilmemesi gerektiğini belirtmiştir. Uyuşmazlığa konu somut olayda; başvuranın, hakkında yürütülen soruşturma sürecine dair internet yayınında yapılan haber içeriğinde gerçek dışı, kişilik haklarını ihlal edici ifadeler bulunduğunu ve üzerinden yaklaşık 15 yıl geçmiş bulunmakla güncelliğini yitirmiş olan haberin internet arşivinde halen herkesin erişimine açık şekilde bulunmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek sözü edilen yayının unutulma hakkı çerçevesinde erişime engellenmesini talep ettiği,

Yukarıda açıklanan kriterler kapsamında haber üzerinde yapılan incelemede, başvuruya konu internet yayınının 15 yıl öncesinde hazırlandığı ve halen yayında bulunduğu, haberin içeriğinin başvuran ve diğer suç ortakları hakkındaki soruşturma sürecine dair olması dolayısıyla tek başına tarihsel bir veri olarak kabul edilemeyeceği, habere konu kişinin siyasetçi veya ünlü bir kişi olmaması dolayısıyla başvuranın şeref ve haysiyetinin diğerlerine nazaran daha yüksek bir düzeyde korunması gerekmekle birlikte;

Erişimin engellenmesi talep edilen haberin, toplum açısından güncelliğini ve kamuoyu ilgisini yitirmediği, bu haliyle yayınlanmaya devam eden haberin kişilik haklarını ihlal etmediği internet yayınlarının internet arşivinde kolaylıkla ulaşılabilir kılınması için gerekli haber ve bilgilendirme değerinin devam ettiği, bu bağlamda &#;unutulma hakkı&#; kapsamında değerlendirilmeyi zorunlu kılacak şartların oluşmadığı, dolayısıyla mahkemece verilen erişimin engellenmesi talebinin reddine dair kararın yerinde olduğu, basın özgürlüğü ile kişilik hakkı arasında kurulması gereken dengenin ölçülü bir şekilde kurulduğu sonuç ve kanaatine varılmakla,

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kanun yararına bozma istemine dayanan ihbarname içeriği yukarıda belirtilen sebeplerle yerinde görülmediğinden, kanun yararına bozma talebinin REDDİNE, 11/11/ tarihinde oy birliğiyle karar verildi.


Erişim Engeli Dilekçe Örneği

………………. NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİNE

TALEPTE BULUNAN   : …

TC KİMLİK NO               : …

ADRES                               : &#;

TALEP KONUSU           : Kişilik haklarının ihlali nedeniyle içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi taleplidir.

AÇIKLAMALAR             :

…/…/… tarihinde internet ortamında ……… (Bu kısma aşağıdaki URL adreslerinde kişilik haklarınızın ne şekilde ihlal edildiğine ilişkin açıklamalar girilebilir) şeklinde kişilik haklarımın ihlal edildiğini öğrenmiş bulunmaktayım. Aşağıda sıralanan URL/URL’lerde yer alan içerikler kişilik haklarımı ihlal etmekte, şahsım hakkında rencide edici toplumda yanlış anlamaya sebep verir mahiyet taşımaktadırlar:

(Buraya kişilik haklarını ihlal ettiği düşünülen internet adresleri aşağıdaki örneklerde yer aldığı gibi liste halinde yazılabilir)

  1. https:// funduszeue.info?v=ornek_video
  2. funduszeue.info
  3. funduszeue.info

sayılı kanunun 9. maddesi;

Madde 9

  1. İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması hâlinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan sulh ceza hâkimine başvurarak içeriğin çıkarılmasını ve/veya erişimin engellenmesini de isteyebilir.
  2. İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişilerin talepleri, içerik ve/veya yer sağlayıcısı tarafından en geç yirmi dört saat içinde cevaplandırılır.
  3. İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talepleri doğrultusunda hâkim bu maddede belirtilen kapsamda içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verebilir.
  4. Hakim, bu madde kapsamında vereceği erişimin engellenmesi kararlarını esas olarak, yalnızca kişilik hakkının ihlalinin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL, vb. şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verir. Zorunlu olmadıkça internet sitesinde yapılan yayının tümüne yönelik erişimin engellenmesine karar verilemez. Ancak, hâkim URL adresi belirtilerek içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle ihlalin engellenemeyeceğine kanaat getirmesi hâlinde, gerekçesini de belirtmek kaydıyla, internet sitesindeki tüm yayına yönelik olarak erişimin engellenmesine de karar verebilir
  5. Hakimin bu madde kapsamında verdiği içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararları doğrudan Birliğe gönderilir.” hükümlerini amirdir.

İLGİLİ MEVZUAT: sayılı Kanun, sair ilgili mevzuat

DELİLLER              : İhlalin gerçekleştiği URL adresleri ve ekran görüntüleri

İSTEM VE SONUÇ: Yukarıda arz etmiş olduğum nedenlerle, telafisi güç ve imkânsız zararlar doğmamasını teminen, kişilik haklarımı ihlal eden içeriği barındıran ilgili URL’ler hakkında, sayılı Kanunun 9. maddesi gereğince içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilmesini, sayılı Kanunun 9’uncu maddesinin beşinci fıkrası gereği Kararın UYAP üzerinden Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. ../../

                                                      Ad Soyadı      

EKLER:

Paylaşımlara ait ekran görüntüleri ve URL adresi/adresleri


İçerik Kaldırma Dilekçe Örneği

ANKARA NÖBETÇİ SULH CEZA MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE

Talep Eden : Enes Solmaz

Vekili            : Av. Umur YILDIRIM

Talep Konusu : Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun Gereğince “  İçeriğe Erişimin Engellenmesi” Talebidir.

AÇIKLAMALAR

  • Müvekkil Enes Solmaz, alanında başarılı ve uluslararası düzeyde tanınmış bir iş adamı olup, ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet yürüten ve ekonominin maddi ve manevi yönden gelişimine katkıda bulunman bir kişidir. Aynı zamanda … Vakfı kurucu mütevelli heyet üyesi olan müvekkil, işbu vakıf nezdinde yapılan çalışmalar ve üniversite öğrencilerine sağlanan burslarla da eğitim ve sosyal alanda katkılarını sürdürmektedir. Herhangi bir kurum, örgüt ve kuruluşla bağlantısı olmaksızın çalışmalarını yürüten müvekkil hakkında funduszeue.info   (Buraya ilgili alan url si koyulacak) alan adıyla yayım yapan … isimli internet haber sitesinde, müvekkilin kişilik haklarını ihlal eden, ticari itibarını zedeleyen ve iftira niteliğinde bulunan tamamen gerçek dışı paylaşımlarda bulunulmuştur.
  • Yapılan açıklamaların hukuka uygun olabilmesi için öncelikle gerçeğe uygun olması gerekliliği açıktır. Bunu ispat, açıklamada bulunan kişi ve kişilere ait olmakla, yapılan açıklamalar tamamen asılsız ve mesnetsiz olup, nesnel ölçütlere uygun olarak sunulmadığı da açıktır. TCK Maddesi öngörülen suç unsurlarının da oluştuğu açık olmakla, yapılan açıklamalarla nesnel hiçbir bağlantısı bulunmayan müvekkil ve yemekteki diğer şahısların kişisel verileri (fotoğrafları) hukuka aykırı olarak kaydedilmiş ve yayımlanmıştır.
  • Bilindiği üzere, TCK Maddesi gereği hakaret suçunda korunan hukuki yarar, kişinin sahip olduğu “şeref, onur ve saygınlık” hakkıdır. Anılı internet sitesinde yapılan haber ile müvekkil nezdinde yapılan gerçeğe aykırı açıklamalar açıkça müvekkilin onur, şeref ve saygınlığını rencide eder niteliktedir. İddialarla yasa dışı işlemler müvekkil sorumluluğuna hasredilmiştir.. İsnat edilen bu fiiller ve olgular müvekkille bağdaştırılamayacak nitelikte olmakla birlikte, müvekkilin toplum gözünde saygınlığını, ticari itibarını zedelemek gayesine hizmet etmekte olup, müvekkil nezdinde basın yayın yoluyla hakaret ve iftira suçları gerçekleştirilmiştir.
  • Yukarıda ayrıntılı olarak arz ve izah edildiği üzere, müvekkilin kişilik haklarına saldırı niteliği taşıyan açıklamalar ve kişisel verileri halen internet sitesinde kalmaya devam etmektedir. Müvekkilin kişilik haklarının ve ticari itibarının korunması bu sitelere erişimin engellenmesi suretiyle mümkün olabilecektir. Bu nedenle ilgili madde uyarınca müvekkilin kişilik haklarına saldırı ve ticari itibarını zedeler nitelik taşıyan yazılara erişiminin engellenmesi talebinde bulunma zorunluluğu hasıl olmuştur.

Hukuksal Nedenler: sayılı Medeni Kanun, sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve Yönetmelik vs. ilgili mevzuat.

Sonuç ve Talep: Yukarıda açıklanan nedenlerle; müvekkilin açıkça kişilik haklarının ihlal edilmesi nedeniyle; funduszeue.info    adresinde bulunan yazıların içeriğine, Sayılı Kanunun ilgili maddesi uyarınca erişimin engellenmesine karar verilmesini saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim. ../../

                              Av. Umur Yıldırım

İnternetten içerik kaldırma ve sildirme hakkında detaylı bilgi ve avukatlık hizmeti almak için Kadim Hukuk ve Danışmanlık ile irtibata geçebilirsiniz.

Internet Erişim Engeli Kaldırma

ExpressVPN'in Chrome veya FireFox uzantısını indirin (veya uygulamayı yükleyin) Uygulamayı açın ve kendi ülkenizin dışındaki bir sunucuyu seçin. Daha önce engelli olan herhangi bir siteye girin. İnternetteki tüm içeriğe sınırsız erişmenin keyfini çıkarın.

İnternet erişimi neden engellenir?

İnternet sitesi veya web sayfasına erişimin engellenmesi; internet üzerinden yayımlanan haber, video, fotoğraf, yorum vb. içeriklerle kişilik haklarının veya özel hayatın gizliliğinin ihlali, suç işlenmesi, kamu yararı bulunması gibi nedenlerle öncelikle hukuka aykırı içeriğin bulunduğu internet sitesindeki URL'ye,

DNS kısıtlaması nasıl kaldırılır?

Gizli DNS ayarını açmak veya kapatmak ya da ayarlarını değiştirmek için:
  1. Telefonunuzun Ayarlar uygulamasını açın.
  2. Ağ ve internet. Gizli DNS'ye dokunun. Bu seçeneği bulamıyorsanız "Gizli DNS" ayarını arayın. Hâlâ bulamıyorsanız cihaz üreticinizden yardım alın.
  3. Aşağıdakilerden birini seçin: Kapat. Otomatik.

Erişim engelli ne demek?

Erişim engelleme, herhangi bir internet sitesinin belirli bir sayfasına veya tamamına kullanıcılarının erişiminin önüne geçmek anlamına gelir.

Google engeli nasıl kaldırılır?

Engellenen hesapları bulma veya birisinin engellemesini kaldırma
  1. Android telefon veya tabletinizde cihazınızın Ayarlar uygulamasını Google.
  2. Üstte Kişiler ve paylaşım'a dokunun.
  3. "Kişiler" bölümünün altında Engellenenler'e dokunun.
  4. Google ürünleri genelinde engellediğiniz hesapların bir listesini bulursunuz.

Kullanıcılar bunları da sordu

İnternet erişimi engellendi ne demek?

İnternet erişiminiz engellendi Bağlantıyı güvenlik duvarı veya virüsten korunma yazılımı engellemiş olabilir. Kabloları kontrol edin ve kullandığınız yönlendiricileri, modemleri veya diğer ağ cihazlarını yeniden başlatın.

DNS ayarlarına nasıl girilir?

Windows DNS Ayarları Değiştirme
  1. Denetim masasını açın. Ağ durumunu ve görevleri görüntüle simgesine tıklayın.
  2. Mevcut internet bağlantınızın üzerine tıklayın.
  3. Özellikler butonuna tıklayın.
  4. İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)'ü seçin. Özellikler butonuna tıklayın.
  5. Yeni DNS adresini girin. Tamam'a tıklayın.

Erişim Engellendi nasıl çözülür?

Dosya veya klasörü sağ tıklatın ve sonra Özellikler' i tıklatın. Güvenlik sekmesine tıklayın. Grup veya kullanıcı adlarıaltında sahip olduğunuz izinleri görmek için adınızı tıklatın. Düzenle' yi tıklatın, adınızı tıklatın, sonra da sahip ve gerekir sonra Tamam' ı tıklatın, izinleri için onay kutularını seçin.

Popup engelleyici nedir nasıl devre dışı bırakılır?

Pop-up'ları açma veya kapatma
  1. Android telefonunuzda veya tabletinizde Chrome uygulamasını açın.
  2. Adres çubuğunun sağında Diğer. Ayarlar'a dokunun.
  3. İzinler. Pop-up'lar ve yönlendirmeler'e dokunun.
  4. Pop-up'lar ve yönlendirmeler'i kapatın.

Engellenen pop up ne demek?

Zararli içerik ya da reklamların engellenmesini sağlayan Pop-up Açılır Pencere Engelleyici manasına gelir. Myenocta sisteminde Sanal Sınıf Oturumu açarken "Pop-up" engelini kaldırmanız gerekmektedir.

İnternetten İçerik Kaldırma &#; Uzman Avukattan Anında Destek Alın!

İnternetten içerik kaldırma ve Google içerik kaldırma işlemlerine insanlar birçok sebepten dolayı başvurabilmektedir. Bireylerin haklarında çıkan yalan haberlerin kaldırılması, mahkeme kararlarından veya farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkan olumsuz içerik kaldırma talepleri ve internetten içerik kaldırma dilekçesi örneği bu sebeplerden bazılarıdır.

İnternetten İçerik Kaldırma Hizmetine Kimler İhtiyaç Duymaktadır?

İnternetten içerik kaldırma hizmeti kişilik haklarının, özel hayatın gizliliği ilkesinin ihlal edildiğini iddia eden kimseler tarafından ihtiyaç haline gelmektedir. Google içerik kaldırma işlemi ile arama sonuçlarından da bu içeriklerin çıkarılması sağlanabilecektir. Kişiler online itibarlarını korumak amacıyla eski içeriklerinin, haklarında çıkan asılsız yalan haberlerin kaldırılmasını talep edebilmektedir.  İnternet ve bilişim sektörünün bu denli geliştiği yüzyılımızda hakkındaki olumsuz içeriklerin internette yayılmayacağını kimse garanti edemez. Esasında internetten içerik kaldırma hizmetine toplumda internet kullanan veya kullanmayan herkes ihtiyaç duyabilmektedir. Bu anlamda dikkatli olmak ve önlem almak da önem taşımaktadır. Bu önemli önlemler için sizi yazımızın devamını okumaya davet ediyoruz.

İnternetten ve Google’dan Kaldırılmayan İçerikler İtibarınızı Nasıl Zedeler ?

Google en çok kullanılan arama motorlarından biridir. Yaptığınız aramaya göre internette yayınlanan birçok içeriği 1 saniyeden kısa süre içerisinde karşınıza çıkarabilmektedir. Böylece internette sizin adınıza yahut sizlerle ilgili yayınlanmış olan içerikler pek çok kimsenin kullanımına sunulmaktadır. Kişiler bu bilgilerin herkesle paylaşılmasından rahatsızlık duyabilmektedir. Yukarıda birçok sebeple Google içerik kaldırma işleminin mümkün olduğundan bahsetmiştik. Peki internet ve Google’dan kaldırılmayan içerikler itibarınızı zedeler mi? 

İnternet çok geniş bir mecradır ve doğru veya yanlış birçok bilgiyi bünyesinde barındırmaktadır. Hakkınızda yayınlanmış olan yalan ve yanlış veya eski bir bilgi tekrar tekrar önünüze çıkabilmektedir. Aile hayatınızda zorluk çıkabilecek birtakım haberler eşiniz ya da çocuklarınız veya onların arkadaşları tarafından ortaya çıkarılıp alay konusu olabilecektir. Yahut iş hayatınızda pürüzler meydana gelip sizinle ilgili olarak yayınlanan içeriğin doğru veya yanlış olması patronlarınızı ilgilendirmeyebilecektir. Önemli olan itibarınızın sarsılması olup hayatınızda sürekli engel çıkarabilmektedir. İnternetten yapılan yayınların kalıcı olması sizi zor duruma sokabilir. Bunların karşıt görüşünüzdeki kimse tarafından sürekli olarak sizi rencide etmek amacı ile ortaya atılmasını istemeyeceksinizdir. İtibarınızın zedelenmesini istemiyorsanız kişisel yahut kurumsal kimliğinize saldırı niteliği taşıyan içeriklerin internetten veya Google’dan kaldırılmasını talep edebilirsiniz. 

Facebook, Twitter ve Instagram’dan İçerik Kaldırma

Facebook, Twitter ve Instagram kendi topluluk kurallarını oluşturmuş, topluluk standartlarını belirlemiştir. Bu kurallara uyum sağlamayan, standartları ihlal eden içeriklerin kullanıcılar tarafından şikayet edilmesi mümkündür. Şikayet veya bildirme halinde ilgili sosyal medya kuruluşları şikayete konu olan içeriği değerlendirecek ve gerekli olduğu halde birtakım kısıtlamalara geçecektir. Genel anlamda topluluk kurallarını ihlal eden içeriklerin, paylaşımların ilgili site yönetimince kaldırılması, hesabın kapatılması yahut paylaşımda bulunmasının sınırlandırılması yaptırımları uygulanır. Bu yaptırımların yanında konusu suç teşkil eden içerikler tespit edilirse kolluk kuvvetlerine de haber verilecektir. Ayrıca kullanıcılar tespit ettikleri konusu suç teşkil eden içerikler için suç duyurusunda bulunarak yasal süreci başlatabilmektedir.

Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya sitelerinden içerik kaldırmak ve içerik silmek için bazı durumlarda mahkeme kararı yeterliyken bazı durumlarda yeterli olmamaktadır. Bu anlamda hem bilişim hukuku hem de bilişim teknikleri ile ilgili uzman olarak çalışan Topo Hukuk Bürosu ekibi olumsuz içerikleri değerlendirip en uygun yolu belirlemektedir.

İnternetten İçerik (Video, Fotoğraf, Haber, Yorum vb.) Kaldırma ve Erişimi Engelleme Şartları

İnternetten içerik kaldırma ve erişimi engelleme şartları sayılı Kanun çerçevesinde düzenlenmiştir. Buna göre internet ortamında yayınlanan bir video, fotoğraf, haber, yorum, -blog yazısı, sosyal medya paylaşımı vb. her türlü yayın içeriğinin:

  • Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar
  • İntihara yönlendirme
  • Çocukların cinsel istismarı
  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma
  • Sağlık için tehlikeli madde temini
  • Müstehcenlik
  • Fuhuş
  • Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama

 suçlarından birini oluşturduğuna dair yeterli şüphe bulunması halinde erişim engelleme kararı verilecektir. Soruşturma evresinde hakim, kovuşturma evresinde mahkeme bu kararı vermeye yetkilidir.

İnternette yayınlanan içeriğin suç işlenmesi haricinde şu hallerde de yayından kaldırılması ile ilgili içeriğe erişimin engellenmesi mümkündür:

  • Yapılan yayının kişilik haklarını ihlal edici nitelikte olması
  • Yayınlanan içeriğin özel hayatın gizliliğini ihlal etmesi
  • Kamu yararı ve kamu düzeninin korunması amacı gözetilmesi. Kanuna göre yayından kaldırılabilecek içerikler bunlardan ibaret olup Google’ın mahkeme kararı uyarınca unutulma hakkına dayanarak bazı içerikleri kaldırdığını da belirtmek gerekecektir.

Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunun İhlali Nedeniyle Erişim Hizmetinin Durdurulması

s. FSEK uyarınca Kanunda tanınmış hakların ihlal edilmesi halinde içeriğe erişimin engellenmesi kabul edilmemiştir. Ancak ilgili Kanun Ek Madde 4’te hak sahiplerinin başvuruları üzerine ihlale konu eserlerin içerikten çıkarılacağı hüküm altına alınmıştır. Hak sahibi bunun için ilk olarak bilgi içerik sağlayıcısına başvurmalı ve söz konusu ihlalin 3 gün içerisinde durdurulmasını talep etmelidir. Bu süre içerisinde ihlale son verilmezse hak sahibi bu kez Cumhuriyet savcısına başvuruda bulunarak bilgi içerik sağlayıcısına verilen hizmetin durdurulmasını talep edebilir. Bilgi içerik sağlayıcısı ihlali durdurur ise, kendisine yeniden servis sağlanacaktır.

FSEK’te tanınmış haklardan en çok öne çıkanı telif haklarıdır. İnternet üzerinde yayınlanmış olan içeriklerin birçoğu telif haklarını ihlal edici niteliği haizdir. Örneğin kopyala yapıştır yapmak suretiyle farklı kişilere ait yazıların altına kendi imzalarını atarak yayınlanması gibi durumlar ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Yukarıda anılan düzenleme ile her ne kadar telif hakkı ihlallerinde içeriğe erişim engellenmese de hak ihlallerinin devamı engellenmiş olmaktadır.

Youtube’dan Video Silme ve Kaldırma

 Kullanıcılar kendi paylaşmış olduğu videoları hesaplarından silebilmektedir. Bunun yanında bir başkası tarafından yayınlanmış videoların kaldırılması istemi de olabilecektir. Bireyler kişilik haklarını yahut özel hayatın gizliliği ilkesini ihlal eden paylaşımların kaldırılması talebinde bulunabilirler. Bu talep sayılı kanun ile yasal zemine oturtulmuştur. Bunun yanında konusu suç teşkil eden videoları belirleyip suç duyurusunda bulunmak da mümkündür. Ayrıca Youtube, tıpkı Facebook, Twitter ve İnstagram gibi kendi Topluluk Kurallarını oluşturmuştur. Bu kuralları ihlal eden paylaşımların bildirilmesi halinde yapılacak inceleme sonucunda video Youtube tarafından da kaldırılabilecektir. 

Youtube’da eski sevgilinizle çektiğiniz bir videoyu veya şifresini unuttuğunuz eski videoları kaldırmak istiyorsanız eski sevgilim videolarla beni tehdit ediyor yazımızı okuyunuz veya konuyla ilgili hukuki işlemler yapıldığında içerikleriniz kaldırılabilmektedir. Youtube sitesinden kaldırmak istediğiniz tüm video içerikleri için bize ulaşabilirsiniz.

Haber Sitelerinden İçerik Kaldırma

Haber sitelerinden içerik kaldırma işlemi sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun kapsamında gerçekleştirilecektir. Haber sitelerinden içerik kaldırma özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini yahut kişilik haklarına saldırı niteliğini taşıdığını iddia eden kimseler tarafından talep edilir.

Yalan haberler ve iftira niteliğinde söylemler içeren haberlerin kaldırılması talebi bilişim avukatlarının sıkça karşılaştığı konulardandır. İnternetten içerik kaldırma hizmetinin alt dalı olan internetten haber kaldırma işlemi her haber için yapılamamaktadır. Bir haber içeriğinin internetten ve Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarından kaldırılabilmesi için bazı şartları taşıyor olması gerekir. Topo Hukuk Bürosu haber sitelerinden içerik kaldırma taleplerinde en hızlı ve etkili çözüm yolunu bulup müvekkillerini pratik çözüme ulaştırmayı garanti eder.

Şikayet ve Forum Sitelerinden İçerik Kaldırma

Şikayet forum sitelerinde bireyler birbirlerini bilinçlendirmek amacıyla şahsi fikir ve bilgilerini paylaşmaktadır. Şikayet ve forum sitelerinde yer alan içerikler aslı belli olmamakla birlikte hakaret gibi suç oluşturan söylemler de barındırabilmektedir. Kişi ya da kurum hakkında verilen asılsız bilgiler, yapılan karalama, edilen hakaretler bu sitelerden içerik kaldırmak için sebep oluşturmaktadır. Düşünce özgürlüğü sınırlarından taşarak yapılan yorumlar, belirtilen fikirler itibar karalaması haline geldiğinde bu içerikler için tazminat da talep edilebilmektedir. Hukuki olarak hem şikayet sitelerine hem de şahsa başvuru yapılabilmektedir. 

Şikayet sitelerinden içerik kaldırmak için çaba sarfeden ancak başarılı olamayan kişiler çareyi yasal yollara başvurmakta aramaktadır. Bazı şikayet ve forum siteleri içerik hukuka aykırı dahi olsa içeriği kaldırmamakta ısrar etmektedirler. Şikayet sitelerinden içerik kaldırma konusunda yıllardır tecrübeli olan büromuza konuyla ilgili sorularınızı yönelttiğinizde gerekli yol haritanız çıkarılacaktır.

Web Sitelerindeki İçeriğin Yayından Kaldırılması, Çıkarılması ve İçerik Kaldırma Dilekçe Örneği

Web sitelerindeki içeriğin yayından kaldırılması veya çıkarılması için çoğu zaman internetten içerik kaldırma dava dilekçesi yazılmalıdır. İnternetten içerik kaldırma dilekçesi yazımı hukuki ve teknik bilgi birikimi gerektirmektedir. İçerik kaldırma ve içeriğin yayından kaldırılması dava dilekçesi örneği olarak bilinen evrak bu sebeple bilişim avukatı aracılığıyla yazılmalıdır. 

İçeriğin yayından çıkarılması ve cevap hakkı, içeriğin kaldırılması için bazı durumlarda yeterli olmayabilir. Yalan, asılsız, olumsuz vb. içeriğin yayından çıkarılmasıyla birlikte cevap hakkı da doğmaktadır. Cevap hakkı (tekzip) düzeltme, cevap niteliğinde kaldırılan içeriğin bilgilendirme metni olarak belirtilebilir.

Tekzip yani düzeltme metni bazı durumlarda gerekli olurken bazı durumlarda olayı daha da online itibara zarar verecek hale getirebilmektedir. Bu açıdan duruma göre değerlendirme yapılması gerekmektedir. İçeriğin yayından çıkarılması ve cevap hakkı konusunda ayrıntılı bilgi almak için Topo Hukuk Bürosu’na danışabilirsiniz.

Telif Hakkını İhlal Eden İçeriklerin İnternetten ve Google’dan Kaldırılması

Google içerik kaldırma sebeplerinden bir tanesi olarak telif hakkını ihlal eden içerikler karşımıza çıkmaktadır. Telif hakkı ihlali halinde Google’a veya telif hakkını ihlal eden web sitesine bildirimde bulunulabilecektir. Google açık ve spesifik bildirimde bulunmanız halinde bildirimlere cevap vermektedir. Bunun yanında telif hakkı ihlal edilen, söz konusu içeriğin kaldırılması için web sitesi yöneticisine talepte de bulunmalıdır. Böylece site sahibi içeriği yasal işlemler başlamadan da kaldırabilecektir. Google ise geçerli bir bildirimde içeriği ve hak ihlali oluşup oluşmadığını inceleyecek ve gerekli ise arama sonuçlarından kaldıracaktır. 

Bir web sitesinin telif haklarınızı ihlal ettiğini düşünüyorsanız, erişim engeleme kararı almak için neler yapmanız gerektiğini okuyunuz.

Google’dan Bilgi ve İçerik Kaldırma

Google bilgi kaldırma ve içerik kaldırma isteği direkt olarak Google’a yapılabilmektedir. Peki Google hangi bilgileri kaldırır ? Kişisel bilgilerinizden banka hesap numaraları, kredi kartı numaraları, görsel imzalarınız, gizli ve kişisel tıbbi kayıtlarınız yahut size ait ancak onayınız olmadan yüklenen çıplak veya müstehcen  video kaldırma, müstehcen içerikli resimlerinizi Google tarafından kaldırılabilmektedir. İçerisinde çocukların bulunduğu cinsel içeriğin açıkça tasviri niteliğindeki paylaşımlar yasal olarak kaldırılacaktır. Google telif hakkı gibi diğer yasal istekleri de uygun bulmakta ve bahse konu içeriği kaldırabilmektedir. 

Google’dan kaldırmak istediğiniz bilgi ve içeriğin olumsuz yani şahıs haklarınızı zedeleyen bir veri olduğunu düşünüyorsanız bu konuyu internetten içerik kaldırma konusunda uzman ve tecrübeli bir bilişim avukatına danışmanızı tavsiye etmekteyiz. Google bilgi kaldırma konusunda istediğiniz içerik bazen bir resim, bazen bir fotoğraf, bazen haber, bazen ise bir video veya otomatik tamamlama olabilir. Google içerik kaldırma konusunda uzman bilişim avukatlarımız e-posta adresimize gönderdiğiniz linki değerlendirip yasal yol haritanızı çıkarabilecektir.

Google içerik kaldırma ile kişiler aleyhine yayınlanan içeriklerin internetten kalkmasını ve kalıcı olarak silinmesini sağlayabilir. Belirtmek gerekir ki internetten bir içeriğin kaldırılması demek direkt olarak Google’dan kaldırılması anlamına gelmemektedir. Google’dan içerik kaldırmak için birtakım teknik ve yasal işlemler yapılacaktır. Böylece online itibar yönetimi kapsamında itibarlarını koruyacak ve hakkında bulunan yanlış bilgileri ortadan kaldıracaklardır. Google içerik kaldırma hizmeti ile arama sonuçlarında olumsuz içeriklerin çıkması önlenebilmektedir. Ayrıca internette kişi haklarını ihlal eden yayınların yayılması da çok hızlı gerçekleştiği için internetten içerik kaldırma işleminin bir bilişim avukatı ile başlatılması tavsiye edilmektedir.

Google içerik kaldırma konusunda önemle belirtilmesi gereken diğer bir konu ise bir içeriğe erişim engelleme çalışması yapılmasının içeriğin Google’dan kaldırılması anlamına gelmeyeceğidir. Erişime engellenen sayfa url’sindeki içerik sadece Türkiye’deki erişim sağlayıcılar tarafından hakim kararı ile engellenmektedir. Ancak Google gibi insanların çokça arama yaptığı ve güvendiği bir arama motorunda içeriğin gözükmesi kişilerin ve kurumların itibarını zedelemeye devam edebilmektedir. Google’dan içerik kaldırma ile ilgili pek çok müvekkilimizin erişim engelleme kararından sonra uygulama kısmında sorun yaşadıkları ve içeriği Google’dan sildiremediklerini gözlemlemekteyiz. Bilişim hukuku ve bilişim teknikleri konusunda yıllardır uzman olarak çalışan bir hukuk bürosu olarak içeriği Google’dan ve diğer arama motorlarından tamamen kalıcı olarak kaldırma hizmeti sunmaktayız. Google arama sonucunu kaldırma, internetten içerik silme işlemleri, google bilgi kaldırma hakkında merak ettiğiniz soruların cevabını aşağıda vereceğiz.

Google’dan Eski İçeriği Kaldırmak Mümkün Müdür?

Google’dan eski içerik kaldırma işlemi yapmak mümkündür. Peki Google eski içerik kaldırma nasıl gerçekleşir, ne yapmalı hangi adımları izlemeliyim?

Bir içerik yayınlandığı web sitesinden silinmiş ancak hala Google aramalarında görünür olabilmektedir. Buna sayfa açıklamasının yahut önbelleğin eski olması sebep olur. Bu durumda yapmanız gereken Google eski içerik kaldırma sayfasına gitmektir. Bu sayfada kaldırmak istediğiniz sitenin web adresini (URL’sini) tam olarak girmelisiniz. Eğer içerik artık sitede bulunmuyorsa “Kaldırma İsteğinde Bulun” seçeneğini seçmelisiniz. Fakat içerik site sahibi tarafından kaldırılmamış ise ekrandaki adımları uygulamak ve Google’a kaldırmak istediğiniz içerik hakkında daha fazla açıklama yapmanız gerekecektir. 

İnternetten ve Google’dan Olumsuz ve İstenmeyen İçeriklerinizin Kaldırılmasını Mı İstiyorsunuz?

Olumsuz içerik kaldırma işlemi bazı hukuki sebeplere dayanıyorsa gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Rızanız dışında yayınlanan ses yazı video, aleyhinizde yayınlanmış bir haber asılsız içerikler olumsuz ve istenmeyen içerik olarak belirlenebilir ve internetten kalıcı olarak kaldırılabilir. 

İnternetten ve Google’dan olumsuz ve istenmeyen içeriklerin kaldırılması neden gereklidir?

Olumsuz içerik kaldırma işleminin yapılmaması halinde kişi ve kurumların itibarı sarsılmakta, marka ve kuruluşların maddi zararları çok fazla olabilmektedir. Asılsız haberlerin, size ya da kurumunuza atılan iftiraların yer aldığı içeriklerin kaldırılmasını istiyor iseniz alanında uzman bir bilişim avukatı ile anlaşmalı ve hukuki süreci başlatmalısınız.

ONLİNE İTİBAR YARDIM HATTI: () 32 53

Google’dan Hangi İçerikler Kaldırılabilir ?

İnternetten ve Google’dan istediğimiz her haber beğenmediğimiz her içerik kaldırılamaz. Bunun için birtakım kıstaslar mevcuttur. Öncelikle, içeriği suç barındıran her türlü yayın internetten kaldırılabilmektedir. Kişilik haklarını, özel hayatın gizliliğini ihlal eden içerikler ile hakaret barındıran, internetten şantaj, tehdit suçu vb. oluşturan ve kişilerin itibarını zedeleyebilecek içeriklerin yayından kaldırılması mümkündür. Fakat her türlü eleştirinin, kötü yorumun da kaldırılamayacağını belirtmemiz gerekir. Düşünce özgürlüğü sınırları içerisinde yapılan yorumlar ve eleştiriler için internetten içerik kaldırma işlemi mümkün olmamaktadır.

Google Arama Sonucu Kaldırma 

Google’da ismimin çıkmasını istemiyorum, google arama sonucu kaldırma işlemi ile ismimi silmek istiyorum diyorsanız yazımızı okumanızda fayda var. Öncelikle, google arama sonucu kaldırma işlemi içeriği internetten kaldırmak anlamına gelmemektedir. Google, internetin kendisi olmadığını, sitelerdeki içeriği silemeyeceğini, yalnızca arama sonucunu kaldırabileceğini belirtmektedir. Ayrıca fotoğraf, profil bağlantısı yahut web sayfasını google arama sonuçlarından kaldırma isterseniz ilk olarak sitenin sahibinden içeriğin kaldırılmasını istemeniz gerektiğini de belirtir. 

Google kaldırılmak istenen içeriğin kim tarafından kontrol edildiğine göre farklı yollar çizmiştir. Arama sonucundan kaldırılmasını istediğiniz web sayfasını siz mi kontrol ediyorsunuz? Bu durumda kaynak sayfa silinmiş yahut hala web üzerinde mevcutsa iki farklı işlem gerçekleşecektir. Eğer sayfa silinmiş ve internette mevcut değilse Google’a URL kaldırma isteğinde bulunmanız gerekmektedir.

Olumsuz veya istenmeyen bilgiler sitede mevcutsa içeriğin Google arama sonuçlarından kaldırılması için farklı işlemler dizisi yürütülmelidir. Kalıcı olarak Google arama sonucundan site kaldırmak için siteye erişimin engellenmesi yada web üzerinde sayfanın artık bulunmaması gerekmektedir. Bunun dışında diğer seçeneklerde ayrıca değerlendirilebilmektedir. Fakat dikkat edilmelidir ki bağlantıya sahip kimseler içeriği silmediğiniz sürece içeriğe ulaşabilecektir.

Google arama sonuçlarından olumsuz olarak değerlendirilen internet sitelerinin silinmesi için bilişim hukuku yöntemlerini uzman olarak kullanan büromuza her türlü sorunuzu danışma formumuzdan yöneltebilirsiniz. Detaylı yol haritanız e-postanız değerlendirildikten sonra çizilecektir.

ONLİNE İTİBAR YARDIM HATTI: () 32 53

Topo Hukuk Bürosunun Profesyonel Olarak Verdiği İnternetten İçerik Kaldırma Hizmeti

Topo Hukuk Bürosu uzman kadrosu ve bilişim hukuku alanında kendini geliştirmiş avukatlarıyla internetten içerik kaldırma konusunda profesyonel hizmet vermektedir. Kişilik haklarınıza saldırı niteliğindeki içerikleri tespit etme, internetten içerik kaldırma, internetten içerik kaldırma dilekçesi yazımı, Google arama sonuçlarının silinmesi ve bunlarla beraber maruz kalınan zararın giderilmesi anlamında maddi ve manevi tazminat talepleriniz için Topo Hukuk Bürosu’na danışabilirsiniz. Topo Hukuk içerik kaldırma hizmetinin yanı sıra profesyonel olarak online itibar yönetimi ve koruma hizmeti de sağlamaktadır. İnternette google bilgi kaldırma ve google arama sonucu kaldırma işlemleri de sizler için yapmaktadır.

İçeriklerin yayından kaldırılmasından sonraki aşamada müvekkillerimiz itibar koruma ve yönetme işlemlerine de ihtiyaç duyabilmektedir. Ayrıca açılacak dava için internetten içerik kaldırma dilekçesi de hukuki bilgi birikimi ve teknik donanıma sahip bilişim avukatları tarafından yazılmalıdır. Böylelikle içerik kaldırma konusunda yasal süreç hızlanacak ve süreç uzman avukatlar tarafından her aşamada takip edilecektir. İnternet yoluyla yayınlanan olumsuz içeriklerin kaldırılması, içerik kaldırma dilekçesi yazımı işlemleri hakkında detaylı bilgi almak veya danışmak için iletişim sayfasından Topo Hukuk Bürosu‘na ulaşabilirsiniz.

Erişim Engelleme Dilekçe Örneği

… NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİNE,

TEDBİR İSTEMLİDİR.

TEDBİR İSTEYEN: Ad Soyad, TC Kimlik No, 

  Adres

VEKİLİ

TALEP KONUSU: Müvekkil hakkında funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info internet adreslerinde yayınlanan içeriğe erişimin engellenmesine karar verilmesi talebimizdir. 

SUÇ: Tehdit, Hakaret, Özel Hayatın Gizliliğini İhlal

SUÇ TARİHİ:

AÇIKLAMALAR:

1- Müvekkil 02/01/ doğumlu 26 yaşında olup üç yıldır … Bankasında bankacılık yapmaktadır. Erişim engeli getirilmesi ve kaldırılmasını talep ettiğimiz içerikleri yayınlayan A ile yıllarında sekiz aylık bir ilişki geçmişleri bulunmaktadır. 

2- Müvekkil ile A ilişkilerini Mayıs ayı içerisinde aldatma sebebiyle sona erdirmiş olup aldatılan A bu hususu kanıtlamak amacıyla müvekkil ile B’yi gizlice görüntü kaydına almıştır. Görüntü kayıtlarını müvekkile gösteren A özür dilemesi ve bir daha yapmayacağı sözü vermesi şartıyla kaydı silip müvekkili affedeceğini belirtmiştir. Bu çözüme yanaşmayan müvekkil ayrılmak istediğinde ise kayıtları internete vermek ve ailesine göndermekle tehdit etmiştir. 

3- A tarafından yapılan tehdidi ciddiye almayan müvekkil herhangi bir hukuki yola başvurmamıştır. Ancak 02/07/ tarihinde müvekkil ile B’nin müstehcen görüntüleri A tarafından funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info internet adreslerinde yayınlanmıştır. Görüntülerin yayınlandığı tarihte müvekkil A ile iletişime geçerek görüntülerin kaldırılmasını talep etmiştir. Bununla birlikte ekran görüntülerini sunmuş olduğumuz üzere içerik kaldırma talepleri ilgili yer sağlayıcılarına da iletilmiş olup herhangi bir olumlu dönüş alınamamıştır. 

4- A görüntüleri Twitter hesabından bir gün içerisinde binlerce kişiye yaymıştır. Bununla birlikte EK’te sunmuş olduğumuz ekran görüntülerinde de anlaşılacağı üzere müvekkil hakkında hakaret içerikli paylaşımlarda bulunmaktadır. 

5- Görüntüler Facebook üzerinden müvekkilin aile üyelerinden kardeşi olan C’ye özel mesajla gönderilmiştir. 

6- Müvekkilin bilgisi ve izni dışında kaydedilen, özel hayatını doğrudan ihlal eden ve itibarını zedeleyen bu görüntülere erişimin en kısa zamanda engellenmesi ve içeriklerin kaldırılmasını tarafınızdan isteme zorunluluğu doğmuştur. 

HUKUKİ NEDENLER: sayılı Kanun, Türk Ceza Kanunu ve ilgili diğer mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER: Facebook, Youtube ve Twitter kayıtları, Keşif, Bilirkişi, Tanık ve sair her türlü delil

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıklanan sebeplerle müvekkilin özel hayatın gizliliğini ihlal eden görüntülerin yayınlandığı;

1- funduszeue.info

2- funduszeue.info

3- funduszeue.info adreslerine erişimin engellenmesi tedbir kararı verilmesini kararın icrası amacıyla Erişim Sağlayıcıları Birliği ve Kuruma gönderilmesine karar verilmesini talep ederiz. 03/07/

EKLER:

1- A ile C arasında gerçekleştirilen Facebook mesajlaşmaları

2- A isimli şahsın Twitter hesabından yapmış olduğu hakaret içerikli paylaşımların ekran görüntüleri

3- Özel hayatın gizliliğini ihlal oluşturan görüntülerin video kaydı

4- İçerik ve yer sağlayıcılarına iletilen içerik kaldırma taleplerine ilişkin kayıtlar

TEDBİR İSTEYEN VEKİLİ

Av.

funduszeue.info

Girl with kid

Offer for existing members: Upgrade for Free*

Cybercrime has evolved. Our protection has too. *For the remainder of your subscription. Terms apply.

Virüs bulaştığını mı düşünüyorsunuz?
Windows'ta başlatma sorunu
Norton Markası, NortonLifeLock Inc.'in bir parçasıdır. Telif Hakkı © NortonLifeLock Inc. Tüm hakları saklıdır. NortonLifeLock, NortonLifeLock Logosu, Onay İmi Logosu, NortonLifeLock ve LockMan Logosu Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerde, NortonLifeLock Inc'in veya bağlı kuruluşlarının ticari veya tescilli ticari markalarıdır. Firefox, Mozilla Foundation'ın ticari markasıdır. Android, Google Chrome, Google Play ve Google Play logosu Google, LLC'nin ticari markalarıdır. Mac, iPhone, iPad, Apple ve Apple logosu, Apple Inc. şirketinin ABD ve diğer ülkelerde kayıtlı ticari markalarıdır. App Store, Apple Inc.'in bir hizmet markasıdır. Alexa ve ilgili tüm logolar funduszeue.info, Inc. veya bağlı kuruluşlarının ticari markalarıdır. Microsoft ve Windows logosu, Microsoft Corporation'ın ABD ve diğer ülkelerdeki ticari markalarıdır. Android Robot, Google tarafından oluşturulan ve paylaşılan çalışmalar kullanılarak yeniden üretilmiştir veya değiştirilmiştir ve bu doğrultuda Creative Commons Attribution Lisansı'nda belirtilen koşullara göre kullanılmaktadır. Diğer adlar ilgili sahiplerinin ticari markaları olabilir.

Global Destek

Aşağıdaki listeden dilinizi seçin

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası