sürekli gaz çıkarmak normal mi / Gaz çıkarmanın fizyolojisi: Çıkardığınız gaz sağlığınız hakkında ne söylüyor?

Sürekli Gaz Çıkarmak Normal Mi

sürekli gaz çıkarmak normal mi

Gaz deyip geçmeyin!

Karın gazı nedir?

Karın gazı ya da şişkinlik diye ifade edilen duygu, bağırsaklarda biriken gazdır. Bağırsak gazları; oksijen, nitrojen, hidrojen, karbondioksit ve metandan ibarettir. Bunların hepsi de kokusuzdur. Kötü kokuya neden olan hidrojen sülfürdür. Gaz, en yoğun kalın bağırsakta oluşur. Kalın bağırsak bakterileri, besinlerdeki karbonhidratları parçalarken gaz açığa çıkar.


Ne tür sıkıntılara yol açar?

Sürekli gaz çıkarmak sıkıntı vericidir. Gaz çıkarmak, geğirerek ya da yellenerek olur. Bir gün içinde defa yellenmek son derece normaldir. 20'den fazlası ise anormaldir. Gaz sıkışmalarında ise yellenme daha azdır. Gaz sıkışmaları sıklıkla şu duygular ile dile getirilir:
"Karnım ağrıyor. Bazen çatlayacak gibi oluyorum. Bir gaz çıkarsam rahatlayacağım."
"Öyle şiştim ki nefes alacak halim yok."
"Bu gaz beni bıktırdı. Hani arada sol omuzuma ve göğsüme vurmaz mı? İşte o zaman kalp krizi korkusu yaşıyorum."


Neden olur?

Aşırı hava yutmak, mide gazına neden olur. Sigara içenler, sakız çiğneyenler ve hızlı yemek yeme alışkanlığı olanlar sık sık hava yutarlar. Kolit adı verilen kronik kolon hastalıkları, kolon divertikülleri, Hassas Bağırsak Sendromu, gaz ve şişkinliğe yol açar. Antibiyotikler, romatizma ilaçları, vitamin hapları şişkinliğe yol açan diğer nedenlerdir.
Laktoz ve gluten intoleransı olanlar kolay gaz çıkartamazlar, bu nedenle karın şişkinliğinden yakınırlar. Bağırsakların bakteri ya da virüs enfeksiyonları uzun süre devam ederse gaz ve şişkinliğe neden olur. Nihayet kolon tümörleri de şişkinliğe neden olabilir.


İntolerans nedir?

Besinlerin özünde değişik yapılarda karbonhidrat ve protein vardır. Bunların vücut tarafından sindirilemediği durumlar intolerans olarak tanımlanır. Laktoz, süt ve süt ürünlerinde bulunan şekerdir. Bunu sindirmek için vücut tarafından üretilen Laktaz enzimi gerekir. Laktaz enzimi yok ya da yetersiz ise sütteki laktoz parçalanamaz. Bu durum şiddetli gaz sıkıntılarına yol açar. Yaş ilerledikçe laktaz enzimi azaldığından süte karşı intolerans daha sık görülür.
Benzer şekilde meyve ve sebzelerdeki Fruktoz adlı şeker ile buğdaydaki Gluten adlı proteine karşı da intolerans gelişebilir.
Yapay tatlandırıcılarda bulunan Sorbitol gaz yapabilir. Sorbitol; şeftali, elma ve erikte de bulunduğundan gaz şikayeti olanlar bu tür meyvelerden uzak durmalıdır.


Ne yapmalıyız?

Az ama sık aralıklarla beslenin, besinleri iyice çiğneyerek yutun. Akşam yemeğinizi erkene alın, olabildiğince hafif gıdalar tercih edin. Yağı azaltın. Sigarayı bırakın. Sağlıklı yaşam için lifli gıdalar tüketmek gerekir. Ancak gaz ve şişkinlik varsa bu tür gıdaları daha az tüketin. Sebze, meyve, fasulye, nohut ve bezelyeden uzak durun.
Diş sağlığı hazım için son derece önemlidir. Eksik ya da çürük dişler, kusurlu diş protezleri gaza neden olabilir. Diş bakımına özen gösterin, proteziniz varsa yerinden oynamadığına emin olun.
Gaz ve şişkinliği hafife almayın. Bu sıkıntılar son derece ciddi bir bağırsak hastalığının belirtisi olabilir. Bunun için tam ve sistemik bir muayene gerekir.


Nasıl tedavi edilir?

Gaz yaptığına emin olduğunuz besinlerden uzak durun. Yağ tüketimini azaltın. Doktorunuzun önerisi dışında ilaç kullanmayın.

Şunlardan uzak durun

*Sebze, baklagil, meyve
*Buğday ekmeği
*Kepek
*Kek, kurabiye, simit
*Süt, yoğurt
*Bira
*Sakız

İnsanın sindirim sisteminde oluşan gaz miktarı kişiden kişiye ve gıdalara göre değişir. Bu nedenle normal gaz tanımı da zordur. Her bireyin sindirim kanalında gaz oluşur fakat gazı çıkartmak utandırıcı ve rahatsız edici olabilir.

Aşırı Gaz problemi olanlara aşağıdaki sorular sorulur:

- Yemeğinizi hızlı veya stres içinde mi yersiniz ?

- Kuru fasulye, lahana ve muz gibi gaz üreten besinleri aşırı tüketir misiniz ?

- Sigara , puro içer misiniz?

- Gevşek takma dişiniz var mı ?

Eğer bu sorulardan birine cevabınız evet ise Aşırı Gaz problemi ile mücadele etmeniz gerekir.

Geğirme, aşırı şişkinlik ve gaz çıkarma sorunlarıyla ile müracaat eden hasta sayısı oldukça fazladır. Bu sorun can sıkıcı olmakla beraber, genellikle zararsız ve önlenebilir bir sorundur.

BAĞIRSAK GAZININ NEDENLERİ:

Mide bağırsak kanalındaki gaz iki kaynak ile oluşur. Biri yutulan hava diğeri ise bağırsakta bulunan zararsız mikroorganizmaların gıda artıklarından oluşturduğu gazdır.

Hava yutulması (aerofaji) midedeki gazın en önemli nedenidir. Herkes yemek yerken veya su içerken az miktarda hava yutar. Fakat hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek, sıgara içmek ve gevşek takma diş kullanmak yutulan hava miktarını artırır.

Geğirme ile yutulan havanın büyük bir kısmı mideden ağız yolu ile çıkar, geri kalan gaz ince bağırsaklara geçer, bir kısmı ince bağırsaklarda emilir,geri kalanı kalın bağırsağa geçer ve makattan vücudu terk eder.

Kalın bağırsakta bulunan zararsız mikroorganizmalar gıda artıklarından gaz üretir. Bu mikroorganizmalar, mide bağırsak kanalının daha yukarı kısımlarında sindirilemeyen kompleks karbonhidratları (şeker, nişasta, lif), selülozu sindirebilir. Bu sırada gaz açığa çıkar. Herkesin kalın bağırsağında belli oranda zararsız mikroorganizma vardır.

Yutulan ve bağırsaklarda üretilen hava miktarı değişkendir. Mide ve bağırsaklardaki gazın yaklaşık %99 u nitrojen, oksijen, karbon dioksit, hidrojen ve metandan oluşmaktadır. Bu 5 çeşit gazda kokusuzdur. Hidrojen ve karbon dioksitin karbonhidratların kalın bağırsak da tam olarak emilmemesinden dolayı yoğun miktarda üretilir. Metan gazı ise, ancak insanların %30 unda üretilir. Metan gazı üretimi diyet bağımlı değildir, daha çok ailesel (kalıtsal) özellik göstermektedir. Gazın hoş olmayan kokusu hidrojen sülfit, amonyum, indol ve skatol gibi diğer kimyasallara aittir.

Çıkarılan gaz miktarının yaklaşık yarısı yutulan havadan meydana gelmektedir. Sağlıklı birçok insan, günde yaklaşık 10 kez gaz çıkarmaktadır. Ancak normalden daha çok gaz üretiyor yada gaz üreten yiyecekler fazla miktarda alınıyorsa günde kez gaz çıkarılabilir.

EN SIK RASTALANAN ŞİKAYETLER

Aşırı gaz şikayeti olan hastalar, genellikle şu belirtilerle başvururlar.

Hastalar sabah uyandıklarında karınlarını düz olduğunu ve gün içinde giderek şiştiğinden, hatta elbiselerinin onları rahatsız ettiğinden şikayet ederler. Bazı kadınlar menstrüel kanama öncesi şikayetlerin artmasından rahatsızdırlar.
Geğirme

Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.

Bazı bireyler ardı ardına geğirirler. Bu tip geğirtinin yenilen ve içilen gıda ile pek bir ilgisi yoktur. Asıl neden, psikolojik olarak yutulan aşırı havadır. Yutulan bu hava midede fazla miktarda gaz birikimine ve kronik geğirmeye neden olur. Bu durum, midenin aşırı gaz ürettiği anlamına gelmemelidir.

Sosyal olarak rahatsız edici ve kalın bağırsakta oluşan hidrojen ve karbondioksit gazlarının neden olduğu bir şikayettir. Bağırsakta tam olarak emilemeyen karbonhidratların (selüloz gibi) kalın bağırsakta bakteriler tarafından parçalanması sırasında oluşurlar. Değişik karbonhidratların tam olarak emilememesi normal bir durumdur. Bu emilemeyen karbonhidratlara bakterilerin etkisi nedeniyle gaz üretilir.

Kuru fasulyenin gaz oluşturma yeteneği iyi bilinmektedir. Kuru fasulye ve lentilin içindeki şekerler ince bağırsaktaki enzimler tarafından parçalanmaya dirençlidirler. Bu şekerler kalın bağırsağa geldiğinde bakteriler tarafından fermente edilirler ve açığa gaz çıkar.

Buğday, yulaf, mısır, patates ve bazı sebze ve meyve içindeki karbonhidratlar da kalın bağırsağa kadar tam olarak sindirilmez ve emilmez. Buna ek olarak insanların süt içindeki ana şeker olan laktoz a duyarlılıklarıda değişkendir. Bir çok erişkinde laktozu parçalayan ana enzim olan laztaz eksikliği görülür ve bu insanlar laktozu parçalayıp sindiremezler. Laktaz enzimi ayrıca yaşla da miktarı azalan bir enzimdir. Sağlıklı insanların % si sentetik bir şeker olan sorbitolün emilimini de yapamazlar. Her gün 10 gram sorbitol kullanımı (5 adet şekersiz sakız çiğneme) ile gaz üretimi artar.

AŞIRI GAZ ÜRETEN YİYECEKLER ŞUNLARDIR:

Karbonhidrat içeren gıdalar gazın oluşumundan sorumludur. Yağlar ve protein gaz oluşumuna neden olamaz fakat kokusunu etkileyebilir.
Şekerler:

Gaz üretimine neden olan şekerler rafinoz, laktoz, fruktoz ve sorbitoldür.
Rafinoz:

Fasülyede fazla miktarda bulunurken lahana, Brüksel lahanası, brokoli, kuşkonmaz, diğer sebzeler ve hububatta az miktarlarda bulunur.
Laktoz:

Laktoz sütte bulunan doğal şekerdir. Aynı zamanda süt ürünlerinde de bulunur. (Süt, peynir, krema, dondurma vs)
Fruktoz:

Soğan, enginar, armut ve buğday da bulunur. Fruktoz aynı zamanda bazı içeceklerde ve meyve sularında tatlandırıcı olarak kullanılır.
Sorbitol:

Doğal olarak meyvelerde bulunur. Elma, armut, erik, şeftalide sorbitol vardır. Sorbitol aynı zamanda yapay tatlanmdırıcı olarak yemeklerde, sakız ve şekerlerde bulunur.
Nişastalar:

Patates, mısır, sehriye ve buğday kalın bağırsakta gaz üretimine neden olur. Nişastalar içinde pirinç gaz üretilmesine neden olmaz.
Lifler (Fiber):

Çoğu gıda, çözünebilen ve çözünmeyen lif içerir. Çözünebilen liflerin sindirimi kalın bağırsakta olur ve gaz üretirler. Fasulye, kuru bezelye, soya fasulyesi, mercimek, yulaf kepeği, çoğu meyve çözünebilir lif içerirler. Çözünmeyen lifler, kalın bağırsakta sindirilmeden dışkı ile atılırlar. Bu nedenle gaz üretimi çok az olur.
TEDAVİ Geğirme, Şişkinlik Hissini ve Aşırı gaz çıkarmayı azaltmak için:

Gıda günlüğü tutulur. Kişiyi hangi gıdalar etkiliyorsa onu belirlemeye çalışılmalıdır.

Kişi geğirmek için kendini zorlamamalıdır.

Hava oluşturan yiyeceklerin alımı azaltılmalıdır. Fırınlanmış gıdalar, ince çekilmiş kremalar, sülfe ve karbonhidratlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Sigara içme, sakız çiğneme, şeker emme, içecekleri kamış kullanarak içme veya dar ağızlı şişelerden içme uygulamalarından kaçınılmalıdır.

Düzenli yemek yeme

Her öğünlerde eşit oranlarda yemek yenilmelidir

Hızlı yemek yemekten kaçınılmalıdır

Gevşek takma dişler düzeltilmelidir

Yemekten hemen sonra yatılmamalıdır

Yağdan zengin gıdalar, kızartmalar, krema ve soslu yiyecekler ve hamur işlerinden kaçınılmalıdır. (Yağ kısıtlaması ile sindirim sistemi üzerine düşen yük azalır ve üretilen gaz miktarı da azalır)

Kabızlık sorunu yok ise gaz ve şişkinliğe neden olan lifli gıdalardan kaçınılmalıdır

Düzenli fiziksel egzersiz yapılmalıdır

Kişi kendini kötü hissettiren yiyecekler yememeli (yiyeceklere herkesin toleransı farklıdır)

Süt ve ürünleri tolere edebilecek miktarda tüketilmeli. (Laktaz eksikliği olanlar ancak yarım bardak süt veya yoğurdu tolere ederler)

Diyet ürünleri, sorbitol, mannitol gibi diabetik ürünleri içeren yiyecekle, şekersiz (tatlandırıcı ile yapılmış) sakız ve tatlılar fazla tüketilmemeli

Aktive kömür (karbon) tablet veya kapsüller kullanılabilir. Bunlar geniş yüzeylerinde gaz toplarlar. (Kömür, dışkıya siyah renk verir) (aktive karbon ilaç olarak eczanelerde satılır)

Simetikon içeren ürünler kullanılabilir. Simetikon yüzey gerimlerini düşürerek gaz partiküllerini parçalar.

aşırı gaz neden olur bağırsak gazının nedenleri

Aşırı Gaz Nedenleri Nedenleri Nelerdir? &#;ok Fazla Gaz &#;ıkarmak Hangi Hastalığın Habercisi Olabilir?

Vücudun aşır gazlı olması kişiyi de toplum içerisinde zor durumda bırakabilmektedir. Vücudun gaz üretiyor olması çok normaldir ve herkesin yaşadığı bir durumdur. Ama aşırı olması rahatsızlık da verebilmektedir.

Aşırı Gaz Nedenleri Nelerdir?

Aşırı gaz nedenleri farklı sebeplerden olabilmektedir. Kişinin yaşadığı rahatsızlıklar, beslenme şekli, yaşam şekli, hatta yemek yeme şekli bile gaz oluşumunu etkiler. Bağırsaktaki gaz, yutulan hava veya bağırsakta mikroorganizmaların gıda atıklarının gazı olarak ikiye ayrılır. Hızlı yemek yenmesi ve hava yutulması nedeniyle kişilerin bünyesi gaz yapabilir. Bunun dışında sigara içmek, sakız çiğnemek sırasında yutulan havada gaz oluşumuna neden olur.

Kişiler yaş aldıkça metabolizmada yavaşlamaktadır. Bu nedenle besinlerin bağırsaktaki hareketi de yavaşlamaktadır. Bu da gaz çıkışına neden olmaktadır. Gaz çıkışı sadece bağırsak yolu ile olmamaktadır. Bunun dışında geğirerek te yutulan hava mideden ağız yolu ile çıkabilmektedir. Ama gazın tamamı geğirerek çıkmadığı için kalan gaz ince bağırsağa gider.

Bu gazın bir kısmı ince bağırsakta emilir. Gazın kalan kısmı ise kalın bağırsağa ve oradan da makata geçerek, dışarı atılır. Herkesin kalın bağırsağında gaz bulunmaktadır. Bunlar zararsız mikroorganizmaların neden olduğu gazlardır. Bazen normalden fazla gaz çıkarılması söz konusu olabilir. Hatta bazı durumlarda aşırı gaz sürekli olabilir. Gaz oluşmasının nedenleri şunlardır:

● Akut olarak yaşanan hastalıkların sonucu

● Gıda zehirlenmesi nedeniyle gaz sorunu yaşanması

● Midenin üşütülmesi

● Bağırsak rahatsızlıkları, ülser ve diğer rahatsızlıklar

● Kalın bağırsak kanseri

● Kolit rahatsızlığı

● Antibiyotik kullanımı

● Kabızlık için kullanılan ilaçlar

● Gazlı içeceklerin çok fazla tüketilmesi

Beslenme şeklinden dolayı gaz problemi de ortaya çıkmaktadır. Süt ve süt ürünleri gaz problemine neden olmaktadır. Vücut süt ürünlerinin içinde bulunan laktozu yakamamaktadır. 6 yaş sonrası vücut laktozu tam olarak absorbe edememektedir. Aşırı duyarlı olunduğu zaman gaz söz konusu olabilir. Ayrıca bazı bakliyatlar gaz oluşumuna neden olmaktadır.

Aşırı gaz ile birlikte sancı problemi de yaşanmaktadır. Bu ağrılar gazın vücuttan atılamaması nedeniyle ağrıya neden olmaktadır. Gaz ile birlikte kişiler koku sorunu da yaşanabilir. Gaz ortadan kalktığı zamanda ağrıda ortadan kalkacaktır.

Çok Fazla Gaz Çıkarmak Hangi Hastalığın Habercisi Olabilir?

Aşırı gaz çıkarmak bazı hastalıkların habercisi de olabilmektedir. Bu hastalıklardan bazıları ise şunlardır;

● Mide veya bağırsak kanseri

● Kolit rahatsızlığı

● Gastrit

● Ülser 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası