kitap sırtı hesaplama / Kitap Hesaplama

Kitap Sırtı Hesaplama

kitap sırtı hesaplama

kitap kapağı çalışmak ve cilt payı

her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. lakin her işinde kendine göre bir takım çalışma teknikleri de vardır.
her zaman söylediğim gibi bir hedefe ulaşmanın bir değil birkaç yöntemi olabilir.
sizlere kitap kapağının nasıl çalışılması gerektiğini kısaca özetlemek istiyorum.

öncelikle kitabımızın ölçüleri ve ebatları netleşmesi gerek. bu bütün çalışmalarımızda böyledir. tabiri caizse işe kağıt kalemle başlamak en mantıklısıdır.

kitabın her iki sayfasını (arkalı-önlü) ve cilt payını (sırt payı) birlikte çalışmamız gerek.
bu baskı ortamında kolaylık sağlayacaktır.

burada en önemli husus kitabımızın cilt payıdır. kullanacağımız iç gramaj kağıdı nedir? sayfa sayımız kaç? ve iplik dikiş mi olacak? bu soruların net cevabı elimizde olmalıdır. İplik dikiş için ölçüme 1 mm ilave edin. Cilt doğrudan kapak takma olacaksa bu paya gerek yoktur.

cilt payının hesabı oldukça basittir. kullacağımız kağıt kalınlığı X sayfa adedi = çilt payı.

kağıt kalınlıkları için matbaanızdan bilgi yada bir cetvel temin edebilirsiniz.
standart kağıt ölçüleri için tıklayınız.

bir diğer yöntem ise maket oluşturmaktır. kağıtlarınız elinizin altındaysa sayfa adetlerince biraraya getirip kalınlığını ölçebilirsiniz.

kitabımızın ölçüleri doğrultusunda corel çalışma sayfamıza Graph paper tool aracımızla üç sütün ve bir satırdan oluşan nesne çiziyoruz.

sonra bu nesnelerin gurubunu bozuyoruz ve property bardan ölçülerimiz dahilinde buyutlandırıyoruz.
neden böyle bir yol tercih ediyoruz? çünkü çalışmamız bittiğinde olabilecek problemlerin önüne geçebiliriz. örneğin kitabınıza sonradan sayfalar eklenebilir yada azaltılabilir. veya buna benzer bir çok neden karşınıza sonradan çıkabilir.

şimdi kitabımızın açılmış haldeki şeklini, üzerinde sağ tıklayıp kilitliyoruz. bu şablonumuz üzerinden makas payı crosları hesap ederek çalışıyoruz.

aşağıda bir örnek görebilirsiniz.

 

Ciltleme Teknikleri Nelerdir?

CİLTLEME ÇEŞİTLERİ NELERDİR ?

Amerikan Cilt Nedir ?

Amerikan ciltleme , dokümanların sırttan tutkallanarak uygunlandığı bir ciltleme tekniğidir. Bu yöntemle formalar dört kenarından kesilir ve plastik tutkal ile sırtlarından birbirlerine yapıştırılır. Sırt yüzeyini tülbent (çaput bezi) ya da değişik kalınlılardaki tel ile daha da sağlamlaştırmak mümkündür. Uzun süre kullanılması gereken kitaplar ya da ajanda gibi yılın her günü kullanılması zorunlu olan ürünler dışında karton kapaklı ciltleme sistemleri geliştirilmiştir. Bu sistem ülkemizde “Amerikan Cilt” ,“Amerikan Ciltleme” olarak bilinmektedir. Amerikan ciltleme sisteminde , harmanı çekilmiş formaların sırt kısmı, özel yüzeyli , tırtıklı bıçaklara sahip makinalarda traşlanır. Bu bölüme tutkal sürülüp kapak takılarak yüksek basınçta preslenir. Günümüzde yüksek tirajlı (roman, hikaye kitapları, ders kitabı v.b.) ürünlerde ekonomik ve hızlı olması nedeniyle tercih edilir. Kuşe kağıtlardan oluşan kitapların ciltlenmesinde tercih edilmez.

Sıvama Cilt Nedir ?

Çok sağlam bir ciltleme tekniğidir. İki çeşidi bulunur. Bunlar ;kitap kapağınızın yumuşak ve kalın olmasını sağlayan , içi süngerli sıvama , ikincisi ise süngersiz sıvamadır. Kapak üzerinde , dilediğiniz her türlü resim , yazı vb. kullanılabilir. Cilt kalınlığı yaklaşık 3mm olduğundan ve iç baskıya nazaran yaklaşık 1cm daha geniş bırakıldığından , koruma oranı çok yüksek bir ciltleme tekniğidir. Uzun süreli kullanım gerektiren kitaplarda, katalog, albüm vb. işlerde tercih edilir.

Tel Dikiş Nedir ?

Formaların ya da tabaka halindeki kağıtların , tel zımba ile birbirine tutturulması işlemidir. Sırttan ve üsten tel dikiş olmak üzere iki şekilde yapılır.

Sırttan Telle Dikiş : Dergi, broşür, bülten ve katalogların ciltlenmesinde, maliyeti düşük ve uygulaması en kolay olan sırttan telle dikiştir. Sayfaların tamamen açılarak kolay ve rahat bir okuma sağlaması bu yöntemin en büyük avantajıdır.

Üstten Tel Dikiş : Sırttan tutturulmayacak kadar kalın kitap, dergi, makbuz, bloknot, fatura ve bilet koçanlarının bir araya getirilmesinde üstten tel dikiş yöntemi kullanılır. Tek dezavantajı sayfaların tamamen açılmasına olanak vermemesidir. Bu nedenle telle dikiş yöntemi, sözlük, ansiklopedi gibi başvuru niteliği taşıyan ve uzun ömürlü olması gereken yayınlarda tercih edilmez.

Omega Tel Dikiş Nedir ?

Basılı dökümanı (dergi,katalog vesair) klasör veya karton dosyalara takabilmek için, tel dikişin sırt kısmının kambur şekli ile funduszeue.info diğer deyişle " ∩" şeklinde dışa çıkıntılı tel dikiş türüdür.

İplik Dikiş Nedir ?

Bu teknikte, formalar sırtlarından delindikten sonra ; ipek , pamuk ya da naylondan yapılmış sağlam ipliklerledikilirler. İpliklerle dikiş yöntemi günümüzde artık makineleşmiştir. Bu makineler basılan bütün formaları art arda ve birbirine bağlı olarak diker. Dikilen formalar daha sonra, kitabın içeriğini oluşturan gruplar halinde kesilerek birbirinden ayrılıfunduszeue.infoe dikiş yöntemi en uzun ömürlü ciltleme tekniğfunduszeue.infoırılacak işin türüne göre onlarca farklı dikim teknikleri mevcuttur.

Spiral Ciltleme Nedir ?

Spiral ciltleme çok sayfalı işlerde , pvc veya telden imal edilen ve sayfaların delinerek, bu mekanizmaya takılmasıyla ,sayfalarınızın dağılmaması sağlayan mekanizmadıfunduszeue.info ciltleme - sayfaya kadar ki işlerde kullanıfunduszeue.infoıca masa üstü takvimlerde , duvar takvimlerinde de sıkça kullanılmaktadır.

Helezon Cilt Nedir ?

Helezon ciltlemede yine çok sayfalı işlerde , aynı yöntem kullanılmakta fakat spiralden farkı mekanizma deliklerinin ve kullanılan mekanizmanın daha kalın olmasıdır. Kullanış açısından spiral ciltleme daha çok tercih edilmekte.

Katlama ve Kırım Nedir ?

Tabaka halindeki basılı materyalin elle veya makine ile katlanarak forma haline getirilmesi işlemidir.Dört temel kırım tekniğinden söz edilebiliriz. Yatay kırım , dikey kırım , akordion kırım ve bohça kırım.Bu dört kırımdan 64 çeşit farklı şekilde kırım üretilebilir.

Mekanik Ciltleme : Bu ciltleme tekniğinde; kapak ve iç sayfalar bir araya getirildikten sonra metal veya plastikten yapılmış spiral, vida ve perçinlerle birbirine tutturulur. Çok uzun süre kullanım gerektiren dokümanlarda tercih edilir.

Forma Nedir ?

Matbaacılıkta kullanılan temel hesaplama birimlerinden birisi olup, sekiz ön, sekiz arka olmak üzere 16 sayfadan oluşan kitap bölümüdüfunduszeue.info kağıdın saat yönünde üç kez katlanması ile elde edilir. Baskı hesabı, 4, 8, 16 ve 32… sayfa şeklinde 4'ün katları olarak planlanır. 4 sayfalık planlama çeyrek forma , 8 sayfalık planlama yarım forma ve 16 sayfalık planlama tam forma olarak ifade edilir.

Harmanlama Nedir ?

Formaların cilt öncesi kitap haline getirilmek üzere sırayla yan yana veya iç içe dizilmesi işlemi. Bazı durumlarda tabaka harmanı yapılması da gerekebilir.

Perforaj Nedir ?

Fatura, irsaliye, vezne alındıları, uçak funduszeue.infoçların biletlerinde ilk nüshalarının kolayca kopması için baş veya sırta yakın kısıma , boydan boya açılan koparma deliklerine perforaj denir.

Pilyaj Nedir ?

Dosya , broşür , dergi ve benzeri basılmış materyallerin kırım (katlama) yerlerine denir. Diğer bir adı da koniktir , "konik atma" da denilmektedir.

Gofre (Kabartma) Nedir ?

Davetiyeler , tebrik kartları , kartvizit ve benzeri basılı materyallerin üzerine , kabartmak istediğiniz bölgeye , özel gofre tozu serpilerek ve bu kısmın üst tarafta kalacak şekilde fırınlanarak kabartma işlemine denir. Gofre işlemi , bir dişi ve bir erkek kalıp yardımıyla , tipo baskı makinelerinde de yapılabilir.

Varak - Yaldız Baskısı Nedir ?

Metal klişe veya kurşundan hazırlanmış tipo baskı kalıbının ısıtılarak , cilt bezi ya da benzeri bir materyal üzerine konulmuş yaldız (altın sarısı veya gümüş renkli) kağıdı kullanılarak , elde edilen transfer baskıdır.

Yaldız Boyama (Bronzlama) Nedir ?

Toz halindeki altın varak , gümüş varak vb. yaldızların , transparan baskı yapılmış baskı altı malzemesine serpilmesi yoluyla yapılan boyama işlemidir. Dini kitap baskılarında , tarihi mozaik baskılarında ve ambalaj sanayindeki lüks ve pahalı kutu , kağıt baskılarına uygulanan altın , gümüş , bakır ve bronz rengindeki tozların sürülmesini kolaylaştırır.

Kambura : Ciltte kitap sırtlarının yuvarlatılması işlemi. Çok sayfalı ve sert kapaklı kitap ajanda vb. materyallerin dayanıklılığını arttırmak ve estetik görünmesini sağlamak amacıyla iplik dikiş ve tutkallamanın ardından el ile (çekiç ile sırta vurarak) veya makine ile yapılan bir işlemdir.

Şiring Paket - Şirinkleme (Paketleme) Nedir ?

Teslime hazır hale getirilmiş dergi , kitap , broşür , katalog gibi basılı materyallerin tek tek , ya da ikili , üçlü olarak postaya verilmesi için şeffaf plastik ambalaj malzemesinin (folyo) ürünlere sarılıp , ısı yardımıyla kenarlarının yapıştırılması işlemine denir. Ürünlerin taşınma ve depolanma sırasında nemden zarar görmesini ve dağılmasını önler.

Şömiz Nedir ? 

Sıvama kapaklı kitapların dışına sarılan renkli baskılı çoğu zaman selefonlu gömlek. Şömizler kitap kapağı gibi tasarlanıp basılarak , sert kapaklara takılıfunduszeue.infoarınızın daha şık görünmesini sağlar.

Cilt Ana Kapağı ( Yan Kağıdı ) Nedir ?

Ciltlenmiş bir kitapta, dış kapakların iç yüzlerini cilde bağlayan, dış kapakla ara kapak arasındaki yaprak (Bu kapağın ön ve arka yüzü boş , yazısızdır.) Osmanlı ciltçiliğinde bu kapaklar çoğunlukla ebrulu idi. Tarihimizde ilk ciltleme 7. - 9. yüzyıllarda Uygur Türkleri tarafından yapılmıştır.

Broşlamak : Basımevinde basılan yaprakların ya da dikilmiş formaların sırtına karton ya da kağıt yapıştırarak bir cilt oluşturmak.

Kırnap : Kalın formaları dikmeye yarayan , kalın iplik , sicim.

Muhat Aralığı Ne Demek ?

Ciltlenmiş kitap kapağının kolay açılmasını sağlamak amacı ile sırt mukavvası ile ön ve arka kapak mukavvaları arasında verilen boşluğa muhat aralığıdenir. Muhat aralığı iyi ayarlanmadığında , kitap kapağı zor açılabilir. Standart boyuttaki ( x 25 cm) kitap kapaklarının muhat aralıklarının yaklaşık 8mm olduğu söylenebilir , fakat muhat aralığı kitap ölçüsüne göre değişken olup ustalık isteyen bir durumdur.

Istaka : Cilt işlerinde kullanılan kâğıtları katlamaya yarayan kemik ya da tahtadan yapılmış yassı bir el alet. İskarpela: 15 mm genişliğinde keskin ağızlı bir alettir. Cilbentlerde şerit geçecek yarıkları açmak için kullanılır.

Cilt İğneleri : Bunlar kitap dikmek ve şiraze örmek için kullanılan yorgan iğneleridir. Genelde büyük boylu ve ince olanları tercih edilir.

Zımpara Kâğıdından Eğeler : Bunlar üzerine zımpara kâğıdı yapıştırılmış mukavva veya tahta parçalarıdır. Büyükleri bir elle kolayca kavranabilecek kadar olmalıdır. Bu aletle mukavva kenarları yuvarlatılır. Bundan başka mukavvanın üzerinde veya kesik yerlerindeki pürüzleri düzeltir. Boya çanakları, fırçalar, boya serpmek için teller ve sert fırçalar: Bunlar kitap kenarlarını boyamak, ayrıca renkli kâğıtlar yapmak için kullanılır.

Dikiş Tezgâhı : El ile dikilecek kitap, defter gibi işlerin dikilmesi için kullanılan alete denir. Alt kısmı yeterli büyüklükte bir tabla ile, üstte gergi ipi veya şeritlerin gerileceği bir çerçeveden ibarettir. Tahtadan yapılmıştır.

Tülbent (Gaze) Nedir ? : Ciltçilikte sırta konan ve formaların kendisine dikildiği veya zamklandığı seyrek elyaflı, fakat sağlam pamuklu bez.

Şiraze Nedir ? : Kitapların kafaya bağlandıkları yerin iki ucunda ibrişimden örülen ince şerit. İpten kitap ayracı.

Dekstrin : Mısırın derecede kaynatılmasıyla elde edilen zarf ve pul arkalarında kullanılan çabuk kuruyan bir yapıştırıcıdır.

Selüloz : Duvar kâğıtları ve afişlerin yapıştırılmasında kullanılır.

Cilt boyaları : Keten, deri, pandizot kumaş ve benzeri cilt kapağı malzemeleri üzerine baskı yapmak için kullanılan, ışığa dayanıklı örtücü boyalardır.

Vinly - Vinleks Cilt Bezi : Ana maddesi PVC (POLY VİNLY CLORUR) dır. Yıkanabilir, dayanıklıdır. Çeşitli kalınlıkta yapılabilir.

Sıcak tutkal : Boncuk veya tabaka halinde satılır. Suda eritilerek kullanılır. Kitap kabını ve sırtını yapıştırmada kullanılır.

Sentetik Yapıştırıcılar : Ana maddeleri PVC'dir. Su ile yapılanları olduğu gibi aseton ve benzinden yapılanları da vardır. Bu yapıştırıcılar bir kere sürülünce bir daha su veya benzinle dahi çıkmaz.

Gummi Arabikum: "Arap Zamkı" olarak bilinir. Az yapraklı defter, kitap işlerinde kullanılır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası