gebelikte nefes darlığı çarpıntı / Gebelik Döneminde Kalp Sağlığına Dikkat ! - Haberler - Özel Konya Farabi Hastanesi

Gebelikte Nefes Darlığı Çarpıntı

gebelikte nefes darlığı çarpıntı

Hamilelikte nefes darlığı

Nefes darlığı hamilelik döneminde en sık karşılaşılan yakınmalardan birisidir. Özellikle hamileleiğin son dönemlerine doğru nefes darlığı sorunu yaşanabilir. Bu durumun temel nedeni büyüyen rahimin karın ve göğüs boşluklarını birbirinden ayıran diyafram kasını yukarı doğru itmesidir. Ayrıca gebelik sırasında vücudunuzun oksijen gereksinimi daha da artacağından daha hızlı ve sık nefes almaya başlarsınız.

Nefes darlığı ya da çok kolayca nefes nefese kalma çoğu zaman hafif bir fiziksel aktivite ile bile ortaya çıfunduszeue.infoç basamak merdiven çıktığınızda bile nefes nefese kalabilirsiniz. Bu durum zararsızdır ve bebeğiniz üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur.

Birden fazla bebek bekleyen yani çoğul gebeliği olan anne adaylarında durum daha erken ortaya çıkabilir ve tek bebek bekleyen anne adaylarına göre daha şiddetli olabilir. benzer şekilde anemisi olan yani kansızlık sorunu yaşayan anne adaylarında da nefes darlığı daha erken ortaya çıkıp daha şiddetli seyredebilir.

Çoğu zaman gebeliğin son birkaç haftası içinde bebek aşağıya doğru indiğinde nefes alıp vermede bir rahatlama yaşanır. Bu rahatlama özellikle ilk kez hamilelik yaşayanlarda belirgindir.

Daha önceden bilinen bir solunum sistemi hastalığınız varsa, nefes darlığının yanı sıra göğüs ağrısı, şiddetli çarpıntı, ellerde ve ayaklarda uyuşma gibi ek yakınmalara varsa böyle bir durumda doktorunuzun görüşünü almanız yararlı olabilir.

 

Bazen, kalp atışları hızlanır ya da atlar. Bunun nedenleri değişkendir ve çoğu durumda bilinmez. Bir kalp çarpıntısı, genellikle kısa bir süre sürmektedir. Aniden olur ancak tekrarlamaz. Daha nadir olmakla birlikte, bazen daha uzun süre devam edebilir ya da düzenli olabilir. Bazen, kalp atış hızı ya da ritmi ile ilgili daha ciddi bir sorunun işareti de olabilir. Kalp çarpıntısı, hamilelikte ortaya çıktığında normalden biraz daha endişe verici olabilir.

Hamilelik ile birlikte, bir kadının hayatına birçok değişiklik de gelir. Büyüyen bir karna ek olarak, çok fazla fark edilmeyen değişiklikler de vardır. Bunlardan biri, vücuttaki kan miktarının artmasıdır. Artan bu kan miktarı, anne adayının kalp atış hızının ortalama %25 oranında hızlanması anlamına gelir. Daha hızlı bir kalp atış hızı, dönem dönem kalp çarpıntılarına neden olabilir. Bir kalp çarpıntısı sırasında, kalbinizin çok hızlı attığını hissedersiniz.

Hamilelikte kalp çarpıntısı normal ve zararsız olabilir. Ancak, Her zaman altta yatan daha ciddi bir sağlık sorununa işaret edebileceği de unutulmamalı ve ihmal edilmemelidir. Hamilelikte kalp çarpıntısı hakkında bilmeniz gerekenler için okumaya devam edin.

Hamile Kalmak Kalbi Nasıl Etkiliyor?

Bebeğiniz karnınızda büyürken, kalbinizin de yapacağı çok fazla şey vardır. Bu nedenle, karnınızda büyüyen ve gelişen bebeğinizin gelişimine yardımcı olacak kanı sağlamak için, kan kaynağınızı arttırmanız gerekmektedir.

Gebeliğin son 3 aylık dönemine girdiğinizde, vücudunuzdaki kanın ortalama %20’si rahme doğru gitmektedir. Vücuttaki kan miktarı fazla olduğundan, kalbin de bu kanı daha hızlı pompalaması gerekir. Bu aylarda, kalp atış hızı dakikada fazladan atım kadar artabilir.

Hamilelik aylık dönemlerinde, vücuttaki kan damarları büyümeye ve genişlemeye başlar. Bu durum, kan basıncının hafif bir düşüş yaşamasına neden olur. Kalbin daha çok çalışması gerektiğinde, kalp çarpıntısı gibi bazı anormallikler ortaya çıkabilir.

Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Nedenleri

Kadınlarda kalp çarpıntısı biraz daha farklıdır. Bazen, sersemlik ya da huzursuzluk hissine neden olabilir. Bazen de, kalp sanki göğsün içinde kayıyormuş gibi hissettirebilir. Belirtiler değişkenlik gösterse de, hamilelik döneminde kalp çarpıntısının bazı potansiyel nedenleri vardır. Bunlar arasında:

  • Stres
  • Kaygı ve endişe
  • Kan hacminin artmasının etkileri
  • Kafein alımının yüksek olması
  • Kullanılan bazı alerji ve grip ilaçları
  • Yüksek tansiyon ya da koroner arter gibi altta yatan bir kalp hastalığı
  • Önceki bir hamilelikten kaynaklanan kalp hasarı
  • Tiroit hastalığı gibi altta yatan bir sağlık sorunu

Bazen, hamilelikte bir kalp rahatsızlığını tanımak zordur. Bunun nedeni, hamilelik belirtileri ile benzerlik göstermesi olabilir. Örneğin; yorgunluk, şişkinlik ve nefes darlığı her ikisinde de görülebilen belirtilerdir.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz, sağlık durumunuzu ve tıbbi öykünüze bakarak kalp çarpıntınızı teşhis edebilir. Daha önce çarpıntı yaşadıysanız, ailenizde kalp hastalığı öyküsü varsa ya da bilinen başka bir kalp hastalığınız varsa, bunları doktorunuza bildirmeniz önemlidir. Doktorunuz, bunlara ek olarak aşağıdakileri de talep edebilir:

  • EKG (kalbin elektriksel aktivitesini ölçer)
  • saat boyunca kalp ritimlerini takip eden Holter monitörü adı verilen taşınabilir bir cihaz
  • Kan testi (elektrolit dengesizlikler ya da bozulmuş tiroit fonksiyonları gibi altta yatan koşulları test eder)

Doktorunuz, bu testlerin sonuçlarına göre daha spesifik testler de uygulayabilir.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Riskini Arttıran Faktörler

Bazı faktörler, bir kadının hamilelikte kalp çarpıntısı yaşama riskini arttırır. Bu risk faktörleri şunlardır:

  • 35 yaş ve üzerinde olmak
  • Mevcut kalp kusurları
  • Kalbin kanı pompalamasını zorlaştıran bir hastalığa sahip olmak
  • Ailede aritmi öyküsü
  • Sigara bağımlılığı, alkol ve uyuşturucu kullanımı gibi alışkanlıklar
  • Hamilelikten önce var olan yüksek tansiyon
  • Kan şekeri seviyelerinde düşüklük
  • Şeker hastalığı
  • Lupus gibi otoimmün bozukluklar
  • Fazla kilolu olmak
  • Uyku apnesi gibi bazı sağlık koşulları

Günümüzde, pek çok kadın hamile kalmak için ileri yaşları beklediğinden daha fazla risk faktörüne sahip oluyor.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Tedavi Edilir Mi?

Kalp çarpıntısına bağlı olarak ciddi belirtiler ortaya çıkmıyorsa ya da altta yatan ciddi bir sağlık sorunu var gibi görünmüyorsa, doktorunuz muhtemelen herhangi bir tedavi önermeyecektir. Genellikle, çarpıntılar bebek dünyaya geldikten sonra kaybolmakta ve vücut hamilelik öncesi haline geri dönmektedir.

Kalp ritmini tutmaya yardımcı olabilecek bazı ilaçlar mevcuttur. Doktorunuz, sizin ve bebeğinizin ilaç kullanımı ile ilgili riskleri değerlendirecektir. Bununla birlikte, gebeliğin ilk 3 aylık döneminde ilaç kullanımından kaçınılması gerekir.

Kalp çarpıntıları şiddetli bir şekilde geliyorsa doktorunuz, kardiyoversiyon adı verilen bir prosedür önerebilir. Bu prosedür, kalbe zamanlanmış bir elektrik akımı vererek ritmi geri almayı içerir. Doktorlar, bu prosedürün gebelikte de güvenli olduğunu düşünmektedir.

Kalp Çarpıntısını Azaltmak İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Uzmanlar, hamilelikten önce hiç kalp çarpıntısı yaşamamış ve altta yatan ciddi bir neden yoksa çarpıntıların genellikle kendiliğinden düzeldiğini belirtmektedir. Yine de, risk faktörlerini göz önünde bulundurmak önemlidir. Hamilelik sırasında, güvenli alkol tüketimi ya da sigara kullanımı miktarı yoktur. Ayrıca, diyabet ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklarının düzenli kontrol edildiğinden emin olmalısınız. Hamilelikte kalp çarpıntısı riskini azaltmak için aşağıdakilere dikkat edebilirsiniz:

  • Bol bol su içerek susuz kalmayı önleyin
  • Ağır yemeklerden kaçının, tek seferde çok fazla yemek yemeyin
  • Yeterince dinlenin
  • Kafein alımını minimuma indirin
  • Düzenli olarak egzersiz yapın
  • Yoga gibi aktiviteler ile endişe ve stresi etkili bir biçimde yönetin.

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Bir kadın, hamilelik boyunca planlı olarak doktorunu ziyaret eder. Bu ziyaretlerin sıklığı, doğum yaklaştıkça ya da doktorun herhangi bir komplikasyon ile ilgili endişesi olduğunda artacaktır.

Doktor muayeneleri arasında kalp çarpıntıları sıklaşırsa, yoğunluğu artarsa ya da giderek daha uzun sürmeye başlarsa, mutlaka doktorunuza görünmelisiniz. Ek olarak, aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, derhal hastaneye başvurun:

  • Öksürükte kan fark edilmesi
  • Düzensiz nabız
  • Nefes darlığı ve nefes almada zorluk
  • Göğüste ağrı
  • Kalp atış hızında belirgin artış

Sonuç olarak…

Hamile kadınların pek çoğu kalp çarpıntısı ile karşılaşır. Rahatsız edici olsa da, çoğu zaman zararsız ve normaldir. Bununla birlikte, bazı durumlarda tedavi gerektiren başka bir sağlık sorununa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle, hamileliğin herhangi bir döneminde kalp çarpıntısı ile karşılaşırsanız, doğru değerlendirme ve tedavi için belirtiler hakkında doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Genellikle tedavi gerektiren bir durum olmamakla birlikte, tedaviye ihtiyaç duyulması durumunda, hamile kadınlar için güvenli tedavi seçenekleri de mevcuttur.

Hamilelikte &#;arpıntı olması normal mi? Gebelikte &#;arpıntıyı ne ge&#;irir, anne kalp atışı ka&#; olmalı?

HAMİLELİKTE ÇARPINTI OLMASI NORMAL Mİ?

Böyle bir durumda hamilelikte çarpıntının normal olup olmadığını anlayabilmek için çarpıntının ne demek olduğunu bilmek gerekir.

Kalp çarpıntısı denilen bu durum kısaca ve basitçe kalbin normalden daha hızlı atması demektir. Bu çarpıntı dinlenme durumunda bile hızlı atmaktadır.

Hamilelikte kalp çarpıntısının kan miktarının artmasıyla doğru bir orantısı vardır. Bu miktar normal ve hamile olmayan bir kadına göre %50 artmıştır. Bu artış sayesinde artık kalp hem anne hem de bebek için daha fazla çalışmaya başlamıştır. Bu yüzden de hamileyken çarpıntı olması normaldir. Hatta kalp çarpıntısıyla beraber nefes darlığının olması bile bu dönemde normal görülmektedir.

Hamilelikte çarpıntı olması normal mi Gebelikte çarpıntıyı ne geçirir, anne kalp atışı kaç olmalı

GEBELİKTE ÇARPINTIYI NE GEÇİRİR?

Gebelikte annenin kalbinin daha hızlı atması anneyi tedirgin, huzursuz ve rahatsız edebilmektedir. Aslında normal olan bu durumla başa çıkmak biraz daha zor olabilmektedir. Bu yüzden de gebe kadınlar sürekli bu duruma neyin iyi gelebileceğini araştırmaktadır.

Hamilelikte meydana gelen bu kan hacmindeki artış normalden %25 daha fazla kalp atışı demektir. Gebelikte bu durumu gidermek için anneler soğuk su ile yüzünü yıkamalı ve biraz dinlenmelidir. El ile göz kürelerine uygulanan basınç da gebelikte çarpıntıya iyi gelmektedir.

Gebelikte artan kan miktarının yanında annede bulunan demir eksikliği de çarpıntıya neden olabilmektedir. Bu da anne de kansızlık olduğunu göstermektedir.

Bu durumda gebe kadın üzüm, pekmez, kuru baklagiller ve sakatat gibi demirden zengin besinleri tüketebilmektedir. Aynı zamanda doktorundan reçete ile demir ilaçları alabilmektedir. Bu da gebelikte kalp çarpıntısına kansızlığın hafiflemesiyle iyi gelebilmektedir.

ANNE KALP ATIŞI KAÇ OLMALIDIR?

Öncelikle şu bilinmelidir ki gebelikte annenin kalp atışı hamilelik öncesi olan 70 ve 80 nabız hızı gebelikte 90 ve nabız hızına kadar yükselebilmektedir. Bu rakamlar normal görülmektedir.

Aynı zamanda bebeğin de kalp atış hızı önemlidir. Eğer hamilelik normal ise 7 haftalık bir bebekte kalp atışı dakikada ile arasında olmaktadır. Eğer bu rakam 85 in altına iniyorsa ve ün de üstüne çıkıyorsa doktor bu durum için farklı testler uygulayabilmektedir.

Annede kalp atış hızının normalliğini anlayabilmek için bir de normal insanda kalp atış hızlarına göz atalım. Kalbin dakikada 60 ile arasında atması normal kabul edilir. Fakat bu durum uzun süre spor yapanlar da biraz daha farklıdır. Spor yapan bireylerde kalp kasları güçlenir. Bu da kalbin daha az atarak daha fazla kan pompalamasını sağlar. Dolayısıyla uzun dönem spor yapan bireylerde kalp atış hızı 40' a kadar inebilmektedir. Bu durum spor devreye girdiği için normal karşılanmaktadır.

GEBELİKTE ANNEDE MEYDANA GELEN KALP ORGANINDAKİ DEĞİŞİMLER NASILDIR?

Gebelik sırasında hem annede hem de bebekte çeşitli değişimler meydana gelmektedir. Öncelikle gebelikte annede rahim büyümesi olmaktadır. Bunun yanında annede diyafram yukarı doğru itilmektedir. Bu da kalbin sola ya da yukarı doğru kaymasına neden olmaktadır.

Gebelikte annede meydana gelen kalp organı oranında büyümektedir. Buna bağlı olarak annede kalp atım hızı oranında artmaktadır. Aynı zamanda annede kalp atım hacmi de %24 oranında artmaktadır. İşte gebeyken annenin kalp organında bu değişimler meydana gelmektedir.

HAMİLELİKTE ANNEDE OLAN KALP ÇARPINTISININ NEDENLERİ NELERDİR?

Gebeyken annenin kalp çarpıntısının olması normal görülürken bu durumun bazı nedenleri de olabilmektedir. Hatta bu nedenler kalp çarpıntısını daha da arttırmaktadır. İşte nedenler şöyle sıralanmaktadır:

  • Annenin kendini fazla yorması.
  • Annede meydana gelen aşırı stres.
  • Kahve ve çay tüketiminin aşırı olması.
  • Bu durum sanki göğüs kafesinde bir kuşun kanat çırpması gibi bir his vermektedir ve geçici bir durumdur.
  • Annede artan kan hacmi.
  • Annede artan kalp büyümesi.
  • Annede artan kalp atım hızı.

Hamilelikte &#;arpıntı varsa dikkat!

Haberin Devamı

KANSIZLIK HABERCİSİ OLABİLİR

Hamilelik durumunun bazen gizli haldeki kalp hastalığını açığa çıkarabileceğini bildiren Oğuzhan, hamileliğin kalp üzerine getirdiği yükün gizli haldeki kalp hastalığını aşikâr hale getirebileceğini, anne adaylarının yüzde 2´sinde bu duruma rastlandığını belirtti.

Bazı etkenlerin de hamilelik döneminde görülen kalp çarpıntılarını artırabileceğini ifade eden Prof Dr. Oğuzhan, ”Anne adayının kendini fazla yorması, stres, aşırı çay veya kahve tüketmesi kısa süreli çarpıntılara neden olabilir. Bu durum adeta göğüs kafesinde bir kuş kanat çırpıyormuş gibi hissedilir. Çarpıntı esnasında gebenin istirahat etmesi, yüzünü soğuk su ile yıkaması, göz kürelerine el ile hafif basınç uygulaması çarpıntıyı sonlandırabilir. Ancak çarpıntı sık tekrar ediyor ise bir kalp uzmanına başvurması gereklidir“ diye konuştu.

Haberin Devamı

Hamilelik dönemindeki kalp çarpıntılarının kansızlığın da habercisi olabileceğini vurgulayan Oğuzhan, şöyle devam etti:

”Çarpıntı bazen kansızlığın habercisi de olabilir. Gebelerde kan miktarı arttığı için kanın yapımı için gerekli olan demir ihtiyacı da artar. Bu ihtiyaç karşılanamazsa kansızlık oluşur. Bu nedenle hamilelik döneminde normal olarak kabul edilen kalp çarpıntılarının fazla olması, annedeki kansızlık sorununun göstergesi de olabilir. Bu durumda anne adayı yorgunluk, güçsüzlük, baş dönmesi ve sürekli uyumaktan şikayet eder. Rengi soluk görünür. Kansızlık teşhisi tam kan sayımı ile konur. Tedavisinde demir içeren ilaçlar verilir. Ayrıca ilave olarak demir içeriği yüksek olan sakatat, kuru üzüm, kuru baklagiller ve pekmez gibi besinler önerilir.“

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası