kuranda hangi meyveler geciyor / Kuran'da adı geçen gıdalar - Galeri - Sağlık

Kuranda Hangi Meyveler Geciyor

kuranda hangi meyveler geciyor

Allah'ın Kur'an'da adını andığı meyveler hangileridir?

Kur’an bir mucize ve kıyamete kadar insanlığa rehber olacak İlahî Kelam’da zikredilen her nesne özel bir anlam taşıyor kuşkusuz. Biz de Allah’ın Ezelî Beyan’ında zikrettiği meyvelerin hikmetini aradık. İşte Allah'ın üzerine yemin ettiği incir ve diğer meyveler

Kur’an-&#; Kerim kendi engin ilminin yan&#; s&#;ra, nazarlar&#;m&#;z&#; bazen ‘Kainat Kitab&#;na’ çeker. Böylece Cenâb-&#; Hakk’&#;n sanat eserlerini ke&#;fetmemizi ister. Mü’minleri tefekküre, ara&#;t&#;rmaya sevk eder. Bu sebeple &#;lahî Mesaj’da geçen her söz ve nesne büyük önem ta&#;&#;r. Zaten zikredenin Allah olmas&#; zikredileni, daha bir ehemmiyetli k&#;lar.

Kur’ân gibi &#;lâhî, mucizevî ve k&#;yamete kadar gelecek insanlara rehber olan bir kitapta baz&#; g&#;dalar&#;n zikredilmesinin &#;üphesiz ki birçok hikmeti var. Pek çok yiyecek maddesinin aras&#;nda özellikle belli ürünlerin dile getirilmesi  tesadüfî de&#;il: “Kur’ân, bunlar&#; zikretmekle, insan sa&#;l&#;&#;&#;n&#; korumaya vesile olan maddeleri zikretmi&#; olmakta ve insanlar&#;n, bu g&#;da maddelerine dikkatlerini çekmi&#; ve bunlara olan ihtiyaçlar&#;n&#; belirtmi&#; olmaktad&#;r.”

SEMAVÎ D&#;NLER MEYVES&#;: HURMA

Bilinen en eski bitki çe&#;itlerinden biri olan hurma, cennet nimetleri aras&#;nda say&#;l&#;yor. Kur’an-&#; Kerim’de 20 ayette hurma ve a&#;ac&#;na yer verilmesi de bu meyvenin önemini ortaya koyuyor. &#;lahî Beyan, hurma ve a&#;ac&#;n&#; de&#;i&#;ik ayetlerde misal malzemesi olarak kullan&#;yor ve onunla insanlar&#; uyar&#;yor. Yine Yüce Kelam’dan hurman&#;n eski kavimlerde de kullan&#;ld&#;&#;&#; anla&#;&#;l&#;yor. Bundan dolay&#; hurmaya ‘semavî dinler meyvesi’, a&#;ac&#;na da ‘semavî dinler a&#;ac&#;’ deniliyor.

Peygamber Efendimiz (s.a.a) de “Acve, Cennet meyvelerindendir. O, zehirlenmeye kar&#;&#; &#;ifad&#;r.”, “Sabahleyin aç kar&#;na hurma yiyin, çünkü ba&#;&#;rsak kurtlar&#;n&#; öldürür.” hadislerinde bu meyveyi övüyor.

Allah’&#;n Hz. Meryem’in do&#;umunu kolayla&#;t&#;rmak için sundu&#;u nimetlerden biri olan hurman&#;n, hamile ve do&#;um yapan kad&#;nlar için önemi ve faydalar&#; bilimsel olarak da kan&#;tlanm&#;&#; durumda. &#;nsan vücudunun canl&#; ve s&#;hhatli kalabilmesi için çok önemli olan 10 çe&#;itten fazla elemente sahip olan bu meyvede, organlara bol miktarda hareket ve &#;s&#; enerjisi kazand&#;ran, hazm&#; ve özümlenmesi kolay &#;eker bulunuyor. Bedenî ve zihnî geli&#;imi sa&#;layan hurma, bron&#;it, öksürük ve so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#; &#;ikâyetlerinin giderilmesine de faydal&#;.

                                                                       

ALLAH’IN ÜZER&#;NE YEM&#;N ETT&#;&#;&#; MEYVE: &#;NC&#;R

Ülkemizde en çok üretilen meyvelerden biri olan incir, Kur’an-&#; Kerim’de Cenâb-&#; Hakk’&#;n üzerine yemin etti&#;i önemli bitkilerden biri: “&#;ncire, zeytine, Sîna da&#;&#;na andolsun ve &#;u emîn beldeye andolsun.” (Tîn, )

Müfessirlerin bir k&#;sm&#; bu meyve üzerinde yemin edilmesini Akdeniz havzas&#; ve Ortado&#;u bölgesinde yeti&#;en önemli bir ticaret meta&#; olmas&#;na ba&#;larken bir k&#;sm&#; ise incirin tefekkür aç&#;s&#;ndan önemine dikkat çekiyor. Zira, binlerce çekirde&#;e sahip olmas&#; yönüyle incir, di&#;er meyveler içinde farkl&#;l&#;k arz ediyor.

Allah Resûlü de (s.a.a) incirin cennet meyvelerinden biri oldu&#;unu belirterek onu methediyor: “&#;ncir yiyin. E&#;er Cennet’ten inen bir meyve söyleyecek olsayd&#;m, bunun incir oldu&#;unu söylerdim.”, “&#;ncir yiyin, çünkü o, basuru keser, eklem a&#;r&#;lar&#;n&#; yok eder.”

 

&#;ncir sa&#;l&#;k aç&#;s&#;ndan da çabuk hazmedildi&#;i ve midede fazla kalmad&#;&#;&#;, balgam&#; azaltt&#;&#;&#;, ci&#;erleri temizledi&#;i, mesane kumlar&#;n&#; önledi&#;i, ci&#;er ve dala&#;&#;n içindeki kan sinüslerini ve damarlar&#; açt&#;&#;&#; için tüketilmesi tavsiye edilen meyvelerden. &#;ncirin a&#;&#;z kokusunu giderme ve felci önleme gibi faydalar&#; da bulunuyor.

                                                                         

MÜBAREK MEYVE: ZEYT&#;N

Çok eski ça&#;lardan bu yana tüketilen zeytin, Kur’an-&#; Kerim’de üzerine yemin edilen meyvelerden. &#;lahî Beyan’da bu meyve alt&#; kez zikrediliyor. Zeytinden mübarek a&#;aç olarak bahsedilirken, zeytinya&#;&#;na da dikkat çekiliyor: “Allah, göklerin ve yerin nurudur. O’nun nurunun örne&#;i, içinde lamba olan bir kandilli&#;e benzer. Lamba, bir billur içindedir Billur, sanki parlayan bir y&#;ld&#;zd&#;r. Onun yak&#;t&#;, ne do&#;ulu, ne bat&#;l&#; olan mübarek bir zeytin a&#;ac&#;ndan al&#;n&#;r. O a&#;ac&#;n ya&#;&#;, neredeyse ate&#; dokunmasa da dahi &#;&#;&#;k verir. Nur üstüne nurdur. Allah, diledi&#;ini kendi nuruna iletir. Allah, insanlara bu (tür) örnekleri verir. Allah, her &#;eyi bilendir.” (Nur, 35)

Zeytin ve ya&#;&#; Peygamberimiz (s.a.a) döneminde de önemli g&#;da maddeleri aras&#;nda yer al&#;yor. Efendimiz, “Zeytinya&#;&#;n&#; yiyin ve onunla ya&#;lan&#;n. Çünkü o, bereketi bol ve mübarek bir a&#;ac&#;n meyvesinden ç&#;kart&#;lmaktad&#;r.” tavsiyesinde bulunuyor.

                                                               

 

Son y&#;llarda yap&#;lan ara&#;t&#;rmalar, zeytinin önemli bir sa&#;l&#;k kayna&#;&#; oldu&#;unu ortaya koyuyor. Zeytinya&#;&#;, kalp-damar hastal&#;klar&#;n&#;n yan&#;nda çocuklar&#;n beyninin geli&#;mesi, kemiklerinin güçlenmesi ve midenin ülsere kar&#;&#; korumas&#;nda tesirli. Vitamin deposu olan meyve, hücre yenilenmesi ve ya&#;lanman&#;n geciktirilmesinde de faydal&#;.

CENNET SUYU TA&#;IYAN MEYVE: NAR

Cenâb-&#; Hakk’&#;n dikkat çekti&#;i meyvelerden birisi de nar. Ayet-i kerimede, “Çardakl&#; ve çardaks&#;z bahçeleri, hurma a&#;açlar&#;n&#;, de&#;i&#;ik ürünleri olan ekinleri, birbirlerine benzeyen ve benzemeyen zeytin ve nar a&#;açlar&#;n&#; var eden O’dur. Meyve verince meyvelerinden yiyin, dev&#;irme ve toplama zaman&#; da hakk&#;n&#; verin ve israf etmeyin. Ku&#;kusuz O, israf edenleri sevmez.” (En’âm ) deniliyor.

Nar&#; öven  Peygamber Efendimiz (s.a.a) ise onun özel bir yan&#;na i&#;aret ediyor: “Her narda mutlaka Cennet sular&#;ndan bir damla vard&#;r.” Bu hadis sebebiyle &#;slâm alimleri nar&#;n tek bir tanesinin bile yere dü&#;ürülmesini do&#;ru bulmuyor.

Hz. Ali (a.s) da “Nar&#; etli k&#;sm&#;yla beraber yiyiniz. Zira nar mideyi tabaklay&#;p temizler.” diyerek bu meyvenin sa&#;l&#;k aç&#;s&#;ndan önemine dikkat çekiyor.

 

E&#;siz bir hazine olan Kur’an-&#; Kerim’de baz&#; bitki ve meyvelerin zikredilmesi &#;üphesiz ki tesadüfî de&#;il ve içinde birçok hikmet bar&#;nd&#;r&#;yor. Bu noktada bize dü&#;en, insano&#;luna say&#;s&#;z nimet ihsan eden Rezzak’&#;m&#;za zikrimiz, fikrimiz ve &#;ükrümüzle samimiyetle mukabelede bulunmak olsa gerek.

                                                                                                                               

TEFEKKÜR MEYVES&#;: ÜZÜM

Kur’an-&#; Kerim’de çokça zikredilen meyvelerden birisi de üzüm. &#;lahî Beyan, bu meyveye 11 ayette yer veriyor. Ayetlerin büyük k&#;sm&#; ise inananlar&#; tefekküre ça&#;&#;ran nitelikte: “Gökten bir su indiren O’dur. Sonra da biz o suyla her &#;eyin bitkisini ç&#;kard&#;k. Ondan, üzerinde y&#;&#;&#;n y&#;&#;&#;n taneler olu&#;turdu&#;umuz ye&#;illik ortaya ç&#;kard&#;k; hurma a&#;ac&#;n&#;n tomurcu&#;undan da birbirine yak&#;n salk&#;mlar vard&#;r; (yine ondan) birbirine benzeyen ve benzemeyen üzüm bahçeleri, zeytin ve nar ortaya ç&#;kard&#;k. O (a&#;açlar) meyve verince meyvesine ve bir de meyvenin yeti&#;mesine bak&#;n.

Enerji kayna&#;&#; olan üzüm, canl&#;l&#;k ve zindelik de veriyor. Vücutta biriken zararl&#; maddelerin d&#;&#;ar&#; at&#;lmas&#;, yüksek tansiyonun dü&#;mesi, kan olu&#;umu, gastrit için de faydal&#;.

                                                                                                                             

CENNET MEYVES&#;: MUZ

Cennet tasvirlerinin yap&#;ld&#;&#;&#; bir ayette de muzdan bahsediliyor: “Dikensiz sedir a&#;açlar&#;n&#;n, Meyveleri salk&#;m salk&#;m dizilmi&#; muz a&#;açlar&#;n&#;n, Uzam&#;&#; gölgelerin, ça&#;layan sular&#;n, Ne tükenen, ne de yasaklanan bol meyvelerin.” (Vâk&#;a, ).

Muz, vücudun ihtiyac&#; olan bütün maddeleri kar&#;&#;lamas&#; bak&#;m&#;ndan dikkat çekici bir meyve. Son derece besleyici olan muzun içerisinde yüzde 75 oran&#;nda su, yüzde oran&#;nda protein ve yüzde oran&#;nda da ya&#; bulunuyor. Birçok hastal&#;&#;&#;n tedavisinde faydal&#; oldu&#;u gibi özellikle ate&#;, sindirim bozukluklar&#;, kas kramplar&#; ve kas gev&#;ekli&#;i gibi rahats&#;zl&#;klarda tüketilmesi tavsiye ediliyor.

                                                                           

  • top-banner-future

İşte o besinler ve faydaları

Nar, Kur'ân'da üç yerde geçer:

"Gökten su indiren O'dur. Sonra Biz onunla her çeşit bitkiyi çıkarırız. O bitkiden bir filiz, ondan da büyüyüp birbirinin üstüne binmiş taneler, başaklar çıkarırız.

Hurma tomurcuklarından sarkan salkımlar, üzüm, zeytin ve nar bahçeleri yetiştiririz…"

Hurma, Kur'ân-ı Kerîm'de, hurma ve hurma ağacı olarak 20 defa geçmektedir.

(En'âm, 99). Kur'ân'da nar ile ilgili diğer âyetler de şunlardır: En'âm, ; Rahmân,

Nar hakkında Hz. Ali (k.v.) şöyle buyurmuşlardır: "Narı içindeki zarı ile beraber yiyiniz, çünkü mideyi temizler."

Nar meyvesi kabuğu, çiçekleri ve nar suyu kabız yapma özelliği sebebiyle ishale karşı kullanılır.

Nar suyunun idrar arttırıcı ve vücuda ve kalbe kuvvet verici tesirleri vardır. Zayıflara faydalıdır.

Mide, bağırsak hastalığı olanlar, küçük çocuklar ve hamileler fazla kullanmamalıdır.

"Allah o su sayesinde sizin için ekinler, zeytinlikler, hurmalıklar, üzüm bağları ve çeşit çeşit meyveler yetiştirir. Elbette bunda düşünen kimseler için alınacak bir ders var!" (Nahl, 11). Hurma'nın zikredildiği diğer âyetler: Bakara, ; Ra'd, 4; Meryem, 23, 25; En'âm, 99, ; Rahmân, 11, 68; Nahl, 67; İsrâ, 91; Kehf, 32; Tâhâ, 71; Mü'minûn, 19; Şuarâ, ; Yâsîn, 34; Kâf, 10; Kamer, 20; Hâkka, 7; Abese,

Hurma, bedenî ve zihnî gelişmeyi sağlar. Besleyicidir, kansere karşı koruyucudur. Zihnî yorgunluğu giderir. Anne sütünün, bol ve besleyici olmasını sağlar.

Yeni doğum yapan kadınların hurma yemesi tavsiye edilmiştir. Boğaz ağrısını keser. Bronşit, öksürük ve soğuk algınlığının şikâyetlerini giderir. Kemik hastalıklarında faydalıdır.

Hurma, meyveler içinde vücut için en gıdalısıdır. Aç karınla yemeğe devam edildiği zaman kurtları kurutur ve zayıflatır, azaltır veya öldürür.

Hurma şırası, mideye ağır gelir; fakat taze kan yapar. Hurmanın az yenilmesi şifa, çok yenilmesi ise gıdadır. Acve hurması zehirlenmeye, bilhassa soğuk mizaçlı zehirlere ve akrep sokmasına karşı faydalıdır.

Bugün modern tıp, hurmanın insan vücudunun canlı ve sıhhatli kalabilmesi için çok önemli 10 çeşitten fazla elemente sahip olduğunu keşfetmiştir. Aynı zamanda hurmada organlara bol miktarda hareket ve ısı enerjisi kazandıran, hazmı ve özümlenmesi kolay şeker bulunmaktadır.

Yine hurma, bütün temel vitamin ve proteinlere sahiptir. Ve bu yüzden modern tıp, bu meyveye "baş gıda" olarak bakmaktadır. Zîrâ bir insanın, muhtaç olduğu bütün elementleri ihtiva ettiği için sadece hurmayla yaşaması mümkündür.

Yüce Allah, Hz. Meryem'e doğum yaptığı gün hurma ve su ile gıdalanmasını emretmiştir: "Hurma dalını kendine doğru silkele, üzerine olgunlaşmış taze hurma dökülsün. Ye, iç, gözün aydın olsun!" (Meryem, )

Muz, Kur'ân'da sadece bir yerde geçer:

"Ashab-ı yemin ki ne ashab-ı yemin! Ne mutludur onlar! Dalbastı kirazlar, dolgun salkımlı muzlar, yayılmış gölgeler Şırıl şırıl akan sular Tükenmeyen, eksilmeyen, hiçbir surette esirgenmeyen birçok meyveler içindedirler." (Vâkıa, ).

Muz, vücudun ihtiyacı olan bütün maddeleri karşılar. Kemiklerin gelişmesine, nekâhet devresinin kısalmasına vesiledir.

Sinir zaafiyeti ve yorgunluğun giderilmesinde bazı tesirleri vardır. Böbrek ve mafsal iltihabında, bağırsak hastalıklarında faydalıdır.

Müzmin kabızlık çekenler fazla yememelidir.

Muz olgunlaşınca içindeki nişasta şekere dönüşür ve diğer değerli maddelerle birlikte çabucak kana karışır.

Olgun bir muz 1 saat 45 dakikada sindirilir.

Muz, midede yeni koruyucu hücreler oluşmasına, ülserin ilerleyişinin durmasına ve iyileşmesine vesile olur.

Kiraz, Kur'ân'da bir yerde geçer:

"Ashab-ı yemin ki ne ashab-ı yemin! Ne mutludur onlar! Dalbastı kirazlar,27 dolgun salkımlı muzlar, yayılmış gölgeler Şırıl şırıl akan sular Tükenmeyen, eksilmeyen, hiçbir surette esirgenmeyen birçok meyveler içindedirler." (Vâkıa, ).

Kirazın meyvesi, meyve sapları, çiçekleri ve gövde kabuklarından faydalanılır.

Meyveler gıda olarak tüketilmekte, diğer kısımlar ise kurutularak ilâç yapımına hazır hâle getirilmektedir.

Meyvelerde şekerler, elma ve limon asidi, A ve C vitaminleri, saplar ve gövde kabuklarında ise tanin ile potasyum tuzları vardır.

Kiraz sapları atılmamalı, kurutulup saklanmalı. Bunlar çay gibi demlendirilip içildiğinde, idrar söktürücü ve bedeni toksinlerden kurtarıcı tesire sahiptir.

Meyveleri lezzetli bir gıdadır ve aynı zamanda idrar söktürür, böbreklerde biriken zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur Kanın temizlenmesine yardım eder, nıkris, romatizma, damar sertliği ve mafsal kireçlenmesinde faydalıdır.

Karaciğer şişliğine iyi gelir; safra akışının normale dönmesine, sinirlerin kuvvetlenmesine, vücut direncinin artmasına, sivilcelerin önlenmesine ve susuzluğun giderilmesine vesiledir.

Ağaç kabukları ateş düşürücü ve kabız yapıcı bir tesire sahiptir. Çiçekleri, göğsün yumuşamasında ve öksürüğün giderilmesinde tesirlidir. Yaprakları müshildir.

Üzüm, Kur'ân'da 11 defa geçmektedir:

"Gökten su indiren O'dur. Sonra Biz onunla her çeşit bitkiyi çıkarırız. O bitkiden bir filiz, ondan da büyüyüp birbirinin üstüne binmiş taneler, başaklar çıkarırız. Hurma tomurcuklarından sarkan salkımlar, üzüm, zeytin ve nar bahçeleri yetiştiririz" (En'âm, 99).

Kur'ân'da üzümün zikredildiği âyetlerin bazıları da şunlardır: Bakara, ; Ra'd, 4; Kehf, 32; Yâsîn, 34; Nahl, 11, 67; İsrâ, 91; Mü'minûn, 19; Nebe', 32; Abese,

Üzümden, ilk ortaya çıkan filizlerinden, son hâline kadar faydalanılır. Filizinden ilk zamanlarda incecik yeşil iplikler çıkar ki, bunların ekşimtırak bir tadı vardır; bundan yemek yapmak da mümkün olur.

Sonra koruk çıkar ki, bu da gerek hastalar ve gerek sağlamlar için hoş bir yiyecektir. Bundan, safra hastalarına faydalı şuruplar da yapılır. Yemeklere konacak ekşi de kaynatılır ki, bu, ekşili kaynatılmışların en lezzetlilerindendir.

Tam üzüm olunca da yemişlerin en tatlısıdır. Yaş üzümü askıya asarak saklamak da mümkün olabilir. Ve bu gerçekten biriktirilip saklanan yemişlerin en tatlısıdır. Üzümden, kuru üzüm, pekmez, pestil, sirke elde edilir.

Üzümün çekirdeği de faydalıdır.

Doktorlar bundan birtakım terkipler yaparlar ki, bunların zayıf mideler için çok büyük faydaları olur. (Doktorlar da üzüm çekirdeklerinin çiğneyip ezerek yemek şartıyla faydalarının çok büyük olduğunu beyan etmektedirler).

Hâsılı üzüm "yemişlerin sultanı" denmesine değer bir meyvedir.

Üzüm, tıbbî faydaları çok kuvvetli bir gıdadır. Üzüm ayrıca idrar artırıcı, yatıştırıcıdır; müshil tesiri de gösterir. Üzüm büyük bir enerji kaynağıdır. Araba için benzin ne ise insan hareketinde de enerji odur.

Üzüm, kalorisi yüksek olan bir gıdadır. Bu cihetle üzüm insana canlılık, zindelik verir. Bedenî ve zihnî gücün artmasında tesirlidir. Kan yapımında rol alır. Vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasına vesile olur.

Yüksek tansiyonun düşmesinde rol alır. Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak hastalıkları, romatizma ve mafsal iltihabında faydalıdır.

Kabızlığın giderilmesinde, kalbin kuvvetlenmesinde, kanın temizlenmesinde tesirlidir. Hamilelerin mide bulantısını önlemeye vesiledir. Cilt temizliğini sağlar. Nekahet devresinin kolayca atlatılmasına yardımcı olur. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur.

Üzümde C vitamini vardır. Bu vitamin, bir binanın yapıtaşları arasına konan harca benzetilmiştir. C vitamini eksikliklerinde eklemlerde küçük kanamalar olur. Bundan başka ciltte solgunluk, umumi dermansızlık, sinirlilik görülür.

Üzümün yorgunluğa iyi gelmesi, kalorisinin yanı sıra, içindeki C vitaminindendir. Zindeliğe vesile olan başka bir madde de üzümdeki A vitaminidir.

Sinirliliğin giderilmesinde C vitamininin rolü vardır, bunun yanında üzümde bulunan B1 ve B6 vitamininin yanısıra kalsiyum ve fosforun da bu hususta tesirleri vardır.

Üzüm yiyenlerde (vitaminler sayesinde) solgunluk olmayacaktır.

Bunun yanında C vitamini sayesinde kanama odakları bulunmayacak, A ve C vitaminleri sayesinde mikrobik hastalıklara ve bunların vücutta yapacağı menfî görüntülere rastlanmayacaktır.

Zeytin: Zeytin, Kur'ân'da altı defa geçmektedir:

"İncire, zeytine, Sîna dağına ve şu emîn beldeye andolsun." (Tîn, ), Zeytinin zikredildiği diğer âyetler: Nahl, 11; En'âm, 99, ; Nûr, 35; Abese

Zeytinin gövde kabukları ile yaprakları iştah açılmasına, ateş düşmesine, idrar sökülmesine ve ishalin önlenmesine vesiledir; ayrıca şeker hastalarında kan şekerinin düşmesinde tesirlidir.

Zeytin yapraklarında tansiyon düşürmede rol alan maddeler mevcuttur.

Çok yüksek olmayan tansiyonlu hastalarda kullanılabilir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.

Zeytin yaprağı mide için tahriş edici olduğundan yemeklerden sonra alınmalıdır.

Hâricen ise ihtiva ettiği tanin sebebiyle hafif mikrop öldürücü bir tesiri olduğundan basit yaraların pansumanında kullanılır.

Ayrıca basit 1. dereceden yanıkların tedavisinde kullanılabilir.

Zeytinyağı: Kur'ân'da iki defa geçmektedir

"Sina Dağı'ndan çıkan bir nebat da yetiştirdik ki, o ağaç hem yağ, hem de yiyenlere bir katık çıkarır." (Mü'minûn, 20). Bir de Nûr Sûresi âyette geçmektedir.

Peygamber Efendimiz'in (sallallahü aleyhi ve sellem) zeytinyağı ile alâkalı hadîsi:

"Zeytinyağını yiyin ve onunla yağlanın. Çünkü o, bereketi bol ve mübarek bir ağacın meyvesinden çıkartılmaktadır." (Tirmizi, Etime 43; İbn Mace, Etime 34; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3, ; Hâkim, Müstedrek, 2, )

Çeşitli hayvanî ve nebatî yağlarla, margarinler arasında kolesterol zaviyesinden yapılan bir mukayesede zeytinyağının onlardan farklı olarak kandaki kolesterol seviyesini azaltıcı tesirine şahit olunmuştur. Buna muhtevasındaki zengin doymamış yağ asitleri vesiledir.

Dolayısıyla kalp ve damar rahatsızlıklarından şikâyetçi olanların başvurabilecekleri yegâne yağdır.

Zeytinyağının içerisinde diğer yağlarda bulunmayan daha çok sayıda bileşikler mevcuttur; bu bileşiklerin tansiyon düşürücü, şifa, natürel antibiyotik ve sindirime olumlu tesirinin yanında antikanserojenik tesirlerinden de bahsedilmektedir.

Zeytinyağı, İlâhî mesajın haber verdiği gibi hakikaten pek harikadır. Bozulmadan uzun müddet kalabildiği gibi temizlik ve aydınlanma işlerinden ilâç yapımına kadar geniş bir istifade sahasını doldurmaktadır.

Bazı âyetlerde zeytin ağacı ve zeytinden söz edilmiş, bazılarında özellikle onun meyvesini yiyenler için, yağlı ve yemek (katık) olarak görülmüştür. (Mü'minun, 20). Buradan hareketle Peygamberimiz'in (sallallahü aleyhi ve sellem) asrında zeytinyağının önemli bir gıda maddesi olduğu söylenebilir.

Zeytinyağı, A, D, E ve K vitaminleri ihtiva ettiğinden çocuklar için vazgeçilmez besin kaynağıdır. Zeytinyağı ister soğuk, isterse de sıcak tüketilsin gastrit asitini azaltır.

Safra kesesinin görevini tam olarak yapmasına vesile olur ve yağlar içinde bağırsaklar tarafından en iyi emilen yağdır. Kandaki zararlı maddelerin süratle temizlenmesine vesile olan bir yapıya sahip olduğundan, karaciğerin daha düzenli ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Rejim için zeytinyağı çok idealdir. Sarılıkta faydalıdır.

Kur'ân'da bir yerde geçmektedir:

"İncire, zeytine, Sîna dağına ve şu emîn beldeye andolsun." (Tîn, ).

Peygamber Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem), incirin Cennet meyvelerinden olduğunu bildirerek onu şu mübarek sözleriyle methetmişlerdir: "İncir yiyin. Eğer Cennet'ten inen bir meyve söyleyecek olsaydım, bunun incir olduğunu söylerdim.

Çünkü Cennet meyvelerinin çekirdeği olmaz. (Çekirdeksiz denmesinden hurma ve zeytin çekirdeği gibi yenilmeden atılan çekirdekler kastedilmektedir). İncir yiyin, çünkü o, basuru keser, eklem ağrılarını yok eder." (Kenz, 10, 44)

İncirin hem meyve hem de ilâç olduğu hakkında görüşler bulunmaktadır.

İncirin latîf bir yiyecek olduğu, çabuk hazmedildiği ve midede fazla kalmadığı, balgamı azalttığı, ciğerleri temizlediği, mesane kumlarını önlediği, ciğer ve dalağın içindeki kan sinüslerini ve damarları açtığı, meyvelerin en güzeli ve en çok sevileni olduğu söylenmektedir.

Aynı şekilde incirin ağız kokusunu gidermeye, saçı uzatmaya ve felci önlemeye vesile olduğu bildirilmiştir. İlâç olarak da bedendeki fazlalıkların dışarı atılması konusunda ondan faydalanılır.

İncir posasının bağırsaklardaki toksin maddelerin atılması, kan kolesterol düzeyinin düşürülmesi, şeker hastalarında kan şekerinin ânî yükselmesinin önlenmesi gibi faydaları vardır.

Ham incir sütünün, hâricen kullanıldığı takdirde siğillerin zamanla küçülmesinde hattâ kaybolmasında rol aldığı söylenmektedir.

İncir; hâmile ve emzikli kadınlar için ve kulunç, mafsal, nikriz (gut veya damla hastalığı. El, ayak başparmağı, diz ve dirseklerde şişkinlik meydana gelir. Ağrı da vardır) ağrıları ve felç hastalıklarına karşı faydalıdır.

İncir, nekâhet devresinin kısalmasında, çıbanların olgunlaşmasında tesirlidir. Lapası, yanık ağrılarının kesilmesine vesile olur.

Allah (cc), bizleri ve dünyamızı yaratırken bize faydası olacak şeyleri de yanı başımızda yaratmıştır. Şüphesiz ki gereksiz ve önemsiz hiçbir şey yaratılmamıştır. Şunun da ne gereği var Allah’ım dememeliyiz. Biz bir fayda ve gereğinden habersizsek bu gereksiz olduğu anlamına gelmiyor elbet.

Yaşadığımız coğrafyada meyve ve sebzelerden faydalanmamız sağlığımız açısından büyük önem arz etmektedir. Ayrıca her meyve ve sebzenin de mevsiminde tüketilmesi önemlidir. Zaten mevsimi dışında tüketeceğimiz meyve ve sebzeler hem lezzetinden hem de fiyatından bizi memnun etmez. Bir de meyve ve sebzeler mevsimine göre fayda icap edeceğinden yaratılmıştır. Mesela; portakalın kış hastalıklarına iyi gelmesi ve kış meyvesinde olgunlaşması gibi…

Tatlı İsteğini Kesen Meyveler

Ayet (Şuara / ): “Bitkilerin her birinde düşünen bir insan ve toplum için ibretler vardır.”

Kur’an-ı Kerim’de İsmi Geçen Meyve ve Sebzeler

1- Üzüm: “Veya senin bir hurma bahçen ve üzüm bağın olmalı; öyle ki, içlerinden gürül gürül ırmaklar akıtmalısın.” (İsra sûresi /91)

2- İncir: “Andolsun İncire ve zeytine” (Tin sûresi / 1)

3- Kiraz ağacı: “Ama onlar (Bizden) yüz çevirip uzaklaştılar ve bu yüzden setlerini/barajlarını yıkıp geçen, sahip oldukları (son derece verimli) iki bahçeyi sadece acı-dikenli çalı, ılgın ve birkaç tane (yabani) kiraz ağacından ibaret (virane) bir bahçeye çeviren bir sel (Arimi) gönderdik.” (Sebe sûresi / 16)

4- Reyhan: “Yapraklı daneler ve hoş kokulu reyhan vardır” (Rahman sûresi / 12)

5- Soğan, Sarımsak, Mercimek: “Hani bir zamanlar, “Ey Musa, biz tek çeşit yemeğe asla katlanamayacağız, yeter artık bizim için Rabbine dua et de bize yerin yetiştirdiği şeylerden; sebzesinden, acurundan, sarmısağından, mercimeğinden ve soğanından çıkarsın.” dediniz. O da size “O üstün olanı daha aşağı olanla değiştirmek mi istiyorsunuz? Bir kasabaya konaklayın o vakit istediğiniz elbette olacaktır.” dedi. Üzerlerine zillet ve meskenet damgası vuruldu ve nihayet Allah’dan bir gazaba uğradılar. Evet öyle oldu, çünkü Allah’ın âyetlerini inkâr ediyorlar ve haksız yere peygamberleri öldürüyorlardı. Evet öyle oldu, çünkü isyana dalıyorlar ve aşırı gidiyorlardı.” (Bakara sûresi / 61)

6- Zeytin: “Gökten suyu indiren O’dur. Onunla her çeşit bitkiyi çıkardık, o bitkiden bir yeşillik çıkardık, ondan da birbiri üzerine binmiş taneler; hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar, üzüm bağları, zeytin ve nar (bahçeleri) çıkarıyoruz. (Bunların) kimi birbirine benzer, kimi benzemez. Bunlar meyvelendikleri zaman meyvelerinin olgunlaşmasına bakın! Bunlarda inanan bir toplum için ibretler vardır.” (En”am sûresi / 99)

7- Hurma: “(Allah) su sayesinde sizin için ekinler, zeytinler, hurmalar, üzümler ve diğer meyvelerin hepsinden bitirir. İşte bunlarda düşünen bir toplum için büyük bir ibret vardır.” (Nahl sûresi / 11)
“iz, yeryüzünde nice nice hurma bahçeleri, üzüm bağları yarattık ve oralarda birçok pınarlar fışkırttık.” (Yasin sûresi / 34)

8- Taze hurma: “Hurma dalını kendine doğru silkele ki, üzerine taze, olgun hurma dökülsün.” (Meryem sûresi / 25)

9- Muz: “Meyveleri salkım salkım dizili muz ağaçları” (Vâkıa sûresi / 29)

Kabak: “Üzerine kabak cinsinden bir ağaç bitirdik.” (Sâffât sûresi / )

Zencefil: “Orada, karışımı zencefil olan bir kâseden içirirler.” (İnsan sûresi / 17)

Originally posted

İlginiz Çekebilir

Kuranda meyve

Kuranda meyve ile alakali tahmini 21 ayet geçiyor - Gökten suyu indiren O'dur. Onunla her çeşit bitkiyi çıkardık, o bitkiden bir yeşillik çıkardık, ondan da birbiri üzerine binmiş taneler; hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar, üzüm bağları, zeytin ve nar (bahçeleri) çıkarıyoruz. (Bunların) kimi birbirine benzer, kimi benzemez. Bunlar meyvelendikleri zaman meyvelerinin olgunlaşmasına bakın! Bunlarda inanan bir toplum için ibretler vardır. - Azizin karısı, onların gizliden gizliye dedikodu yaydıklarını işitince, onlara davetçi gönderdi ve onlara mükellef bir sofra hazırladı. Her birine bir bıçak verdi, beri taraftan da Yusuf'a "çık karşılarına" dedi. Görür görmez hepsi onu gözlerinde çok büyüttüler ve (şaşkınlıkla) ellerini kestiler. Dediler ki: "Hâşâ! Allah için, bu bir insan değil, olsa olsa yüce bir melektir." - Allah, sizin için, o su ile ekin, zeytin, hurmalıklar, üzümler ve her çeşit meyveleri bitirir. Şüphesiz ki bunda düşünecek bir topluluk için büyük bir ibret vardır. - Hurma ve üzüm ağaçlarının meyvalarından da hem içki, hem de güzel gıdalar edinirsiniz. Şüphesiz ki bunda aklını kullanan kimseler için büyük bir ibret vardır. - Sonra meyvaların hepsinden ye de, Rabbinin (sana) kolay kıldığı yollara gir, diye ilham etti. Onların karınlarından renkleri çeşitli bir bal çıkar ki, onda insanlar için şifâ vardır. Şüphesiz ki bunda düşünen bir millet için, büyük bir ibret vardır. - Görmedin mi Allah gökten bir su indirdi. Biz onunla renkleri başka başka meyveler çıkardık. Dağlarda da yollar, beyazlı kırmızılı çeşitli renklerde ve kapkara topraklar var. - İçlerine kurularak orada birçok yemişle, bambaşka bir içki isteyeceklerdir. - Kıyamet zamanını bilmek ancak Allah'a havale edilir. Onun bilgisi dışında hiçbir meyve kabuğundan çıkmaz, hiçbir dişi gebe kalmaz ve doğurmaz. Allah onlara: "Bana koştuğunuz ortaklarım nerede?" diye seslendiği gün, onlar: "Senin ortağın olduğuna dair bizden hiçbir şahit olmadığını sana arz ederiz." derler. - Orada sizin için bol bol meyveler vardır. Onlardan yersiniz. - Onlar orada güven içinde her çeşit meyveyi isteyebilirler. - Kötülükten sakınanlara vaad edilen cennetin durumu şöyledir: Orada bozulmayan temiz sudan ırmaklar, tadı değişmeyen sütten ırmaklar, içenlere lezzet veren şaraptan ırmaklar ve süzme baldan ırmaklar vardır. Onlar için cennette her çeşit meyve ve Rablerinden bir bağışlanma vardır. Bunların durumu, ateşte ebedî olarak kalacak olan ve bağırsaklarını parçalayacak kaynar su içirilen kimsenin durumu gibi olur mu? - Onlara canlarının istediği meyvalar ve etlerden bol bol verdik. - Orada meyvalar ve salkımlı hurma ağaçları vardır. - İkisinde de her türlü meyvadan çift çift vardır. - Astarları atlastan yataklara yaslanırlar. İki cennetin de devşirmesi yakındır. - İkisinde de her türlü meyva, hurma ve nar vardır. - Beğendikleri meyvalar, - Meyva dizili muzlar, - Pek çok meyva arasında, - Canlarının çektiğinden türlü meyveler arasındadırlar. - Meyveler, çayırlar bitirdik.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası