kirli koyun yününün faydaları / Koyun yünü sağlık yararları. Yün ile halk tedavisi. Yak yün tıbbi özellikleri

Kirli Koyun Yününün Faydaları

kirli koyun yününün faydaları

Koyun yünü sağlık yararları. Yün ile halk tedavisi. Yak yün tıbbi özellikleri

Büyükanne ve büyükbabalarımız doğal yünden yapılan ürünlerin sentetik ürünlere göre birçok avantajı olduğunu biliyorlardı. Ve bugün, bu kadar doğal bir ürün malzemesiyle birini şaşırtabilirseniz, elli altmış yıl önce kimse başka şeyler giymemişti. Sentetik şapka, eldiven, koyun derisi palto yoktu ...

Ancak, teknolojinin gelişmesiyle birlikte ilerleme, gardırobumuzda kendi ayarlamalarını yaptı ve şimdi orada doğal yünden yapılmış ürünler bulmak gittikçe daha az yaygın hale geldi - bunların yerini yarı sentetik ve sentetik taşıyıcılar aldı. Ve görünüşte doğal malzemelerden çok farklı olmasalar da özellikleri tamamen farklıdır, bu da insan vücudu ve sağlığı üzerindeki etkisinin de farklı olduğu anlamına gelir.

Bugün bunun hakkında konuşmayacağız sentetik ürünler, statik elektrik biriktirdikleri, havanın geçmesine izin vermediği, tozu çekmediği ve cildimizin nefes almasını engellediği için sağlığa zararlıdır.

Biz konuşacağız doğal yünden yapılan ürünlerin faydaları ve hatırlayabildiğimiz nitelik ve özellikleri hakkında ...

Doğal yün ürünlerinin faydalı özellikleri

  • Soğuk, kötü bir günde bu kadar sıcak ceketler ve kazaklar olmadan yapamazsınız, çünkü bunlar sadece vücudumuzu ısıtmakla kalmaz, aynı zamanda bize güç, canlılık ve sağlık patlaması da verir. Ve birisi bu tür doğal ürünlerin ilk yıkamadan sonra orijinal görünümünü kaybettiğini söylese de, doğru yıkanırsa sizi uzun süre doğal sıcaklıklarıyla memnun edeceklerdir.
  • Eğer bu kadar soğuk gecelerde doğal yünden, özellikle hipoalerjenik olan deve yünden yapılmışsanız, o zaman sabah kuşkusuz kuvvetli bir şekilde uyanacak ve dinlenmiş olacaksınız.
  • Çıplak ayaklarınıza doğal kaba yünden yapılmış çoraplar giyerseniz, bu orijinal şekilde sadece ayaklarınızı ısıtmakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuzun tüm iç organlarının ve sistemlerinin çalışmasını olumlu yönde etkileyecek olan ayaklarınızın ayağı olursunuz.
  • Sıradan bir çarşafın altında yün bir battaniye varsa, o zaman sadece daha rahat ve daha sıcak uyumakla kalmaz, cildinizin durumu da iyileşir.
  • Bilgisayarda çok zaman geçirenler için, serin günlerde omuzlarına yün bir şal atmak veya doğal yünden yapılmış bir süveter giymek faydalı olacaktır - sırt ve boyundaki ağrıları, yorgunluk ve rahatsızlığı unutacaksınız.
  • Yapabilirsin ... yün tayt, tozluk veya tozluk yardımı ile sadece vücudunuzu ısıtmakla kalmaz, aynı zamanda cildinize, özellikle sorunlu bölgelerinize masaj yapabilirsiniz.
  • ? O halde yün eldivenler giyin - bu hem güzel hem de kullanışlıdır.

Bilim adamları, gardırobunda doğal malzemelerden yapılmış eşyaların hakim olduğu kadınların, sadece sentetik giyen kadınlardan daha iyi, daha genç ve daha çekici göründüğü sonucuna varmışlardır. Ayrıca, doğal yünden yapılmış doğal kazaklar ve sıcak kazaklar giydikleri kıştan sonra bu kadar sevimli bayanlar, çok yorgun ve solgun görünmüyor, aksine - enerjik ve güç ve sağlık dolu ...

Yünlü ürünlerin özellikleri

Elinize aldığınız doğal yünden yapılan ürün ne olursa olsun, doğal yünün aşağıdaki özelliklere ve özelliklere sahip olduğunu bilmelisiniz:

  • Sentetikten daha yüksek ısı direnci,
  • Yıllar geçtikçe, doğal yünden yapılan bu tür ürünler sadece daha yumuşak ve daha iyi hale gelirken, sentetikler orijinal görünümlerini kaybederek kaba ve sert hale gelir.
  • Dünyanın en sıcak yünü deve yünüdür.

Deve yünü ürünleri olağanüstü hafif ve sıcaktır, ayrıca bu gururlu hayvanların yününde bulunan maddeler - vücudumuz tarafından üretilen lanolin ve balmumu cildimiz üzerinde gençleştirici bir etkiye sahiptir, onu daha elastik ve elastik hale getirir.

Bu deve çoraplarında kışın donmayacaksınız ama bir yaz gününde içlerinde ısınmayacaksınız ...

36-37 derecede deve yünü süveter giyiyorsanız veya bu tür bir deve battaniyesi ile örtülmüşseniz, bu yünün içerdiği lanolin insan derisine emilir ve insan eklemleri ve kasları üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir ki bu şikayet edenler için çok önemlidir. eklem ağrısı, romatizma, artrit, nevralji ve osteokondroz.

Ayrıca deve yünü ürünlerinin bir diğer ayırt edici özelliği de kan damarlarını genişleten, kan dolaşımını uyaran, insan vücudundaki metabolik süreçleri ve vücut dokularındaki rejeneratif süreçleri harekete geçiren kuru ısıdır.

İnsanlar bir sebepten dolayı yüne çekiliyor. İyi bir enerjiye sahiptir ve bazı hastalıkları iyileştirmeye yardımcı olur. Antik çağlardan beri insanlar boyasız doğal yünü ağrılı bölgeye uygulayarak baş ağrısı ve diş ağrılarından kurtuldu. Ayak bileğini veya bileği yün iplikle bağlamak eklem ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Doğal yün, birçok hastalığa çare olarak kabul edilir, örneğin, keçe ayakkabılar, yünlü çoraplar giyerek, kan dolaşımını önemli ölçüde iyileştirebilir, basıncı azaltabilir ve kan damarlarını genişletebilirsiniz. Derinin yanında bulunan yün lifleri bu şekilde mikro masaj yapar. Yünlü villus, insan vücudundaki sinir uçlarına nazikçe ve nazikçe masaj yaparak kan dolaşımını iyileştirmeye ve bir bütün olarak vücuttaki basıncı normalleştirmeye yardımcı olur.

Koyun yününün bileşimi lanolin içerir, buna hayvan mumu da denir. İyi bir antiseptiktir. Lanolin 36 derecelik bir sıcaklıkta çözüldükten sonra cilde nüfuz ederek kaslar, omurga, solunum sistemi ve eklemler üzerinde faydalı bir etkiye sahip olduğu gibi kas gerginliğini de rahatlatarak sağlıklı bir uyku sağlar.

Koyun yünü yüzde 40 nemi emebilir ve yine de kuru kalabilir. Kuru ısı ile yapılan bu ısıtmanın sağlığa çok faydalı olduğu düşünülmektedir. Koyun yününün benzersiz özellikleri, kas-iskelet sistemi ile ilgili hastalıkları iyileştirmeye yardımcı olur. Bu tür hastalıklar arasında artrit, romatizma bulunur.

Koyun yünü, yatak yarası olan hastaları emzirmek için de kullanılır. Eşsiz özellikleri nedeniyle, basınç ülseri oluşumuna neden olan üç ana nedenin etkisini azaltır - sürtünme, basınç, nem.

Koyun yününün insan vücudu üzerinde kimyasal bir etkisi olabilir. Bu özelliği sayesinde yaralar ve kırıklar daha hızlı iyileşir. Koyun yününün bir parçası olan yün lifleri, cilt reseptörleri üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir, bu da hücrelerde yenilenme süreçlerini hızlandırmaya ve rahatsız edici ağrı hissini gidermeye yardımcı olur.

Vücuttaki herhangi bir hastalıkta elektrostatik potansiyel bozulur, sadece doğal ürünlerle geri yüklenebilir. Yün lifleri birbirine sürtünerek elektrostatik bir alan oluşturmaya yardımcı olur.

Karmaşık yapısından dolayı koyun yünü ürünleri ısı geçirmeyen özelliklere, hafifliğe ve yumuşaklığa sahiptir. Isınma özelliklerinin bir kişinin iç organları üzerinde olumlu bir etkisi vardır ve kan mikrosirkülasyonunu iyileştirmeye yardımcı olur.

İnsan cildinin sürekli olarak nefes alabilen malzemelere ihtiyacı vardır, bu yüzden birçok insan vücuttaki ısı alışverişi bozulmadı. Doğal yünlü ürünler insan sağlığını iyileştirdiği ve vücuda gerekli konforu sağladığı için son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiştir.

Not: Yorumlarınızı yazıya bırakın, cevap vermekten memnuniyet duyarım. Makalenin sizin için faydalı olduğu ortaya çıktıysa, sosyal medya düğmelerini tıklayarak arkadaşlarınızla paylaşın.

Merhaba blogumun değerli okuyucuları!

İyi bir ruh halindeyim ve hepinize sağlık diliyorum !!!

Dün ayrıntı için özür dilerim, sırtım çok ağrıyor ve bu yüzden bugün artık ağrımıyor ve ben sadece İzlanda yününden yapılmış bir fularla ağrıyan noktayı bağladım.

Acıdan kurtulduğuma tabii ki çok memnunum.

Belki yün bir fular bana yardımcı oldu, ya da belki yardım etmedi, peki, ne fark, sırtımın incinmemesi önemli!

Yün her zaman iyileştirici özellikleriyle ünlüydü. Eski günlerde bile, insanlar yün ile boğaz bölgesine yün sürerseniz diş ağrısından veya baş ağrısından kurtulabileceğinizi biliyorlardı.

Bütün sır, doğal yünün içinde bulunan ve 35-37 derecelik bir sıcaklıkta (insan vücudunun sıcaklığına eşit) yünlü bir ürün giyildiğinde, kolayca insan derisine nüfuz eden hayvansal balmumu - lanolindir. Lanolin kasları, eklemleri, omurgayı iyileştirir, ağrıyı hafifletir ve kan dolaşımını uyarır.

Yünlü bir giysi giyerken, yün liflerinin birbirine sürtünmesiyle oluşan elektrostatik alan ortaya çıkar ve vücutta kan mikrosirkülasyonunu artıran iyileştirici etkiye sahip bir mikro masaj alırız.

Yünün gözenekli hücreler ve hava boşluklarından oluşan karmaşık yapısı, ona yumuşaklık, hafiflik ve ısı yalıtımı kazandırır, bu da kuru ısıtma anlamına gelir, bu da kan mikrosirkülasyonunu iyileştiren, iç organlar üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir.

Yünün% 30'a varan nemi emmeye yönelik benzersiz özellikleri ve ardından bu nemin yünden hızlı buharlaşması nedeniyle, vücut için çok faydalı olan kuru ısı ile kendimizi ısıtıyoruz.

Yün, insan cildine benzer özellikleri sayesinde insan vücudu için gerekli olan doğru vücut sıcaklığını koruyarak cildin nefes almasına izin verir.

Belki de yukarıda özetlediklerim sırtıma yardım etti, kim bilir, ama ne kadar acıtırsa acıtsın! Ve bu en önemli şey! Bu nedenle en önemli şey sevgili okuyucular, sağlıklı olun ve hayatın tadını çıkarın!

Sevgili okuyucular, sırtım hakkında ne düşünüyorsunuz: Eşarbı yardımcı oldu mu?

Not: Ürünlerimizi beğendiyseniz, ancak önceki yazılarımı okumadıysanız, aşağıya linkler ekliyorum, isterseniz okuyunuz:

1 İzlanda koyun yününün özellikleri)

2. "Ürün işlemelerinde dağ çiçeklerinin mükemmelliğinin yansıması":

3. "Sırbistan'ın güzelliğinin ürünlere yansıması"

4. "Zamansız klasik! Balıksırtı baskısı"

5. "Rengin ilahi gücü!"

6. ürünlere uygun şekilde bakım nasıl yapılır

Daha 4000 yıl önce insanlar hayvan kıllarını iplik yumağına çevirmeyi ve sıcak ve yumuşak kazaklar, yelekler, çoraplar ve eşarplar örmeyi biliyorlardı.

Elbette hiçbir hayvanın yününden iplik yapılamaz. Aksi takdirde, gezegenin dört ayaklı sakinlerinin hepsinin kürk mantoları kullanılacaktı. Kazak ve atkı üretimi için sadece koyun, keçi, tavşan, deve ve lamalardan elde edilen yün uygundur. Dahası, bazı orijinaller uzun tüylü köpeklerin tarağından örülmüş kemer ve çorap giymeyi sever. Radikülite yardımcı olduğunu söylüyorlar. Ancak tüyleri sıcak ve tüyleri uzun ve kabarık olmasına rağmen hiç kimse tilki, rakun veya nutria saçlarını döndürmeye çalışmaz. Çünkü işe yaramıyor.

Her saçın birkaç katmanı vardır. En üstteki, bir evin çatısındaki kiremitler gibi birbiriyle örtüşen ince pullardan oluşur. İkinci katman da keratinize hücrelerden yapılmıştır, ancak iğ şeklindedir. Ve içinde üçüncü katman - gözenekli, hava ile dolu. Lüks kürklerin güzelliğini sağlayan odur. Ve insan saçı. Bunun için olmasaydı, buklelerimiz, aslında yün ipliğin eğrildiği o ağırlıksız tüy gibi ayağa kalkacaktı. Dönmeye uygun hayvanların tüylerini olmayanlardan ayıran şey bu - iç katmanın yokluğudur.

Her saçın doğal kıvrımları vardır - bir tür hafıza spirali. Sıkın, istediğiniz gibi bükün - serbest bırakıldığında saç hemen şekline döner. Bu esneklik, yün ürünlerini hacimli, yumuşak, kabarık ve aynı zamanda çok pratik hale getirir.

Yün liflerin kendine özgü yapısı, keçe bot ve keçe şapkaların doğuşunun ana nedenlerinden biridir. Gerçek şu ki, tekrarlanan katlama, bükme, keçeleşme ile terazilerdeki çentikler birbirine sıkıca tutunur, lifler yaklaşır ve birbirine geçerek keçe oluşturur. En yumuşak keçe - keçe - tavşan tüylerinden yapılır. Ancak tiftik keçilerinin (tiftik) yünlerinde pullar zayıftır, kenarları çok az tırtıklıdır, bu nedenle keçeleşmeye elverişli değildir. İşte bu yüzden gerçek tiftik şeyler yuvarlanmaz.

İnsanoğlu 12.000 yıldır bu mucize lifle yaşıyor ve eşsiz özelliklerini kullanıyor. İşte bunlardan sadece birkaçı.

Yün elyafın dış yüzeyi su geçirimine karşı dayanıklı, iç yüzeyi ise emicidir. Ayrıca, yünlü bir ürün kendi ağırlığının% 30'una kadar emerken, dokunduğunda ıslak görünmez. Örneğin, sentetik kumaşlar yalnızca% 2 nem tutma kapasitesine sahiptir. Doğal yünden yapılan nevresimler uyku sırasında vücudun buharlaştığı nemi emerek yazın rahatsızlığı önler, kışın sıcak kalmanıza yardımcı olur.

Bir yün ürünü, kendi asgari ağırlığında bile çok sıcaktır çünkü yün lifleri havayı tutma özelliğine sahiptir. Yün, ortamdaki nemi emer ve buna göre ısı üretir. Suyun varlığı artı lifin protein keratin kaplaması, kaplamaya doğal ateş direncini verir. Sadece koyun yünü lanolin içerir ve bu da ona iyileştirici bir etki sağlar.

Merinos yünü, Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer ülkelerdeki özel fidanlıklarda yetiştirilen koyunların kurttan kesilmiş ince yündür (24 mikrondan az). Bu seçilmiş en kaliteli yün uzun ve beyazdır ve mükemmel termostatik özelliklere sahiptir. Merinos yünü yapısı kusursuzdur ve doğal kıvrımı sayesinde özellikle dayanıklıdır. İyi bilinen ve çok sevilen bir yün türüdür.

Keçi saçı

Hayvanların cinsine bağlı olarak, yünleri teknolojik özelliklerine göre yarı kaba ve kaba olmak üzere alt gruplara ayrılır. Yarı kaba yün tekdüze ve parçalıdır. Homojen, en değerli, Angora ve Sovyet yün ırklarının yünüdür.

Aşağı keçi

Keçilerin bu tür üretkenliği, özel bir ham yün kategorisidir. Kuş tüyü, merinos yünden daha incedir ve ondan yapılan ürünler hafif, yumuşak ve güzeldir.
Teknolojik işlemede önemli bir yere sahip olan kuş tüyünün fiziksel özellikleri arasında kalınlık, uzunluk, mukavemet, elastikiyet, kabartma kabiliyeti sayılabilir.
Aşağı keçiler Ağustos ayında ortaya çıkar. En hızlı şekilde sonbahar aylarında büyür ve kural olarak Ocak ayının sonunda büyümeyi durdurur; Tüy dökümü Şubat ayında başlıyor.
Bireysel kuş tüyü liflerinin uzunluğu aynı değildir. Bu fark ne kadar küçükse, tüyler o kadar eşitlenir ve işlendiğinde bundan daha fazla iplik elde edilir, daha az tüylenme olur. Genellikle, sırttaki aşağı kürek kemiğinden ve yandan daha kısadır ve boyun, göbek ve uyluk sırtta olduğundan daha kısadır. Keçilerde tüyün uzunluğu, deriden (deri sütürü) başlayarak düzleştirilmiş örgüye uygulanan bir cetvel kullanılarak yandan belirlenir. Küçük kalınlık, bir tür ince kıvrım, liflerin esnekliği ve esnekliği, keçi tüyünün çok zayıf ısıl iletkenliğine katkıda bulunur.

Çeşitli tüylü türlerin tüylü keçilerinin teknolojik özellikleri aynı değildir. Orenburg tüyü en yüksek teknolojik özelliklere sahiptir. Don keçilerinin tüyleri de iyi teknolojik özelliklere sahiptir. Biraz kaba, yeterince elastik değil ama uzun bir lif var. İşlenirken kılçıkları aşağıdan ayırmak zordur, bu nedenle Don Don keçilerinin tüylerinden yapılan ürünler Orenburg'un aşağısından biraz daha kabadır. Gorny Altay keçilerinde yüksek bir tüy verimi, ancak ondan uzun, ipeksi olmayan mat, elastik olmayan bir lif elde edilir. Ayrıca giyildiğinde hafifçe kabarır. Ortalama tüylü iplik verimi% 66 ve tüylenme oranı% 17'dir.

Argonotlar altın post için yürüyüşe çıkacakları zaman, ne için yelken açtıklarını biliyorlardı. Bilim adamlarının kanıtladığı gibi, koyun derisinin sağlığı ile kıyaslanabilecek çok az şey vardır. Aslında, köylerde bunu uzun zamandır biliyorlardı: prematüre, güçsüz çocuklar emzirilir, koyun derisine sarılırdı. Yaşlı adamlar soğuk algınlığından ve akciğer hastalıklarından kaçan "duygulu" koyun derisi yelekleri giymişlerdi. Ve yıllar sonra, bilim adamları köy şifacılarının deneyimleriyle ilgilenmeye başladı.

Koyun derisi

1983 yılında, Cambridge Üniversitesi'nden uzmanlar, "sorunlu" çocukların özel bakımı ve gelişimi üzerine araştırma yaptılar. Çocuk kuluçka makineleri için, özel koyun yatakları (daha kısa saçlı) seçildi ve deney sırasında ortaya çıktı: kitle eksikliği ile doğan çocuklar iyi kilo aldılar, çocuklar koyun derilerinde hızla sakinleşti ve daha az ağladı. Ayrıca alerji yokluğu. Evde normal çocuklarla benzer deneyler yapıldı - aynı mükemmel sonuçlarla.

Her şey koyun yününün benzersiz özellikleriyle ilgilidir. Birincisi, lanolin (bu madde tüm anti-alerjik, antiinflamatuar ve diğer ilaçlarda bulunur) diğer hayvanların derilerinden daha fazla miktarlarda içerir. Lanolin yaraların ve kırıkların iyileşmesini destekler, bu nedenle çocuklara, alçıyı çıkardıktan sonra, koyun derisini hasarlı bölgeye sürmeleri veya deriyi oyun minderi olarak kullanmaları önerildi.
İkincisi, koyun derisi nemin% 33'ünü emer (karşılaştırma için pamuk% 8, sentetik -% 0) ve kuru kalırken mükemmel şekilde buharlaştırır. Kuru ısı ile böyle bir ısıtma, lenfadeniti mükemmel şekilde iyileştirir, romatizmal eklem ağrılarını yatıştırır. Soğuk algınlığı, zatürree, sinüzit için doktorlar, çocuğu teneke kutular veya hardal sıvalarla işkence etmektense bir cilde sararak ısıtmanın daha iyi olduğunu önerdiler. Koyun derisi birçok yatak yarasını yatak yaralarından kurtardı - ıslanmadan nemi emme kabiliyeti çok faydalı oldu.

Ayrıca deriden yayılan enerji annenin enerjisine benzer, bu yüzden çocuklar deriden çok çabuk sakinleşti. Bunun tam olarak nasıl gerçekleştiğini bilim adamları henüz açıklayamıyor, ancak bunun olduğu bir gerçek.

Koyun derisinin ve yününün faydalı özelliklerini uzun süre öğrendik. Bu özelliklerden biri, birçok krem \u200b\u200bve merhemin parçası olan bir madde olan yapağıdaki lanolin içeriğidir. Lanolin sadece cildi beslemek ve yumuşatmakla kalmaz. Aynı zamanda anti-enflamatuar, ödem giderici, anti-alerjik etkilere sahiptir, tıbbi maddelerin baz merhemlerden emilimini destekler. Ama muhtemelen çok az insan lanolinin koyun yününün yıkama suyundan elde edildiğini biliyor.

Koyun yününün bir diğer benzersiz özelliği, kendi ağırlığının% 33'üne kadar olan nemi emme ve serbestçe dağıtabilmesidir. Nemi emmesi karşılığında yün ısı üretir ve böylece kan dolaşımını iyileştirir. Ve vücut daima kuru ve sıcak kalır. Çocuklarımızın giydiği ve biz yetişkinlerin de giymeye çalıştığı pamuk bile sadece% 8 nem emer. Suni elyaf nemi hiç emmez ve buharlaştırmaz.

Koyun derisi ve yünden yapılan ürünlerin bir yetişkin ve bir çocuk üzerinde ne kadar olağanüstü bir pozitif psikolojik ve enerjik etkisi var! Rahatlık, sakinlik, neşe hissi yaratırlar.
Koyun yününün insan sağlığı üzerinde olumlu etkisi vardır. Prematüre bebekleri emzirmek için kullanılır. Koyun yünü yataklarında uyuyan bebekler alerjilere daha az duyarlıdır, viral ve bakteriyel enfeksiyonlara, özellikle pürülan cilt hastalıklarına daha az maruz kalırlar ve daha az sıklıkla bebek koliklerine sahiptirler.

Sonbahar ve ilkbaharda insanlar özellikle viral enfeksiyonlardan muzdariptir. Hastaysanız tedavinize koyun yünü eklemeyi unutmayın. Zatürree için kullanılmasıyla çok iyi sonuçlar elde edilmektedir. Çıplak vücut üzerine, hem gündüz hem de gece giyilen koyun derisinden yapılmış bir "ruh ısıtıcısı" giydirilir. Böyle bir "ruh ısıtıcısı", iltihabı emmek için hardal sıvalarından, tenekelerden veya ovalamadan çok daha etkilidir. Bu, özellikle bu tür prosedürlerin kontrendike olduğu kişiler için önemlidir.

Koyun yünü, orta kulak iltihabı, sinüzit, submandibuler lenfadenit gibi komplikasyonlarda da paha biçilmez hizmet sağlayacaktır. Kulaklara, maksiller sinüslere (burnun her iki tarafındaki gözlerin altına) veya çene altındaki ve boyundaki genişlemiş lenf düğümlerine uygulanan koyun yününden yapılan kuru kompresler ağrı ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu tür kompresler, pürülan orta kulak iltihabı ve sinüzit gelişimini önleyerek onları nezle iltihabı aşamasında durdurabilir. Sadece hastalığın ilk belirtilerini yakalamalısın.
Romatizma, romatoid artrit, metabolik artrit, travma sonrası artrit gibi hastalıklara eklemlerde ağrı, hareket kısıtlılığı ve şişlik eşlik eder. Bu durumlarda eklemlerin (dirsek, diz, ayak bileği) koyun yünü ile sarılması yararlıdır.

Koyun yünü, masaj ve tıbbi jimnastik ile birlikte alçı çıkarıldıktan sonra kırık rehabilitasyonu için mükemmel bir çare. Ağrıyı azaltır ve vücudun yaralı bölgesinin hareket kabiliyetinde hızlı bir artış sağlar. Yün, siyatikte de büyük rahatlama sağlar.

Hipokrat bile ağır hasta hayvanların hayvan derilerine bakılmasını önerdi. Bu yöntem hala birçok ülkede kullanılmaktadır. New York Eyaletinde, 10 ay boyunca, doktorlar, hastanelerden birinde, koyun yünü emdirilmiş yatak yaraları olan kritik hastaları gözlemlediler. Aşırı nemi emme ve buharlaştırma gibi benzersiz özelliklerinin yanı sıra yünün içerdiği lanolin ile cildi yağlama özelliğinden dolayı, yatak yaralarına yol açan üç ana nedenin - basınç, sürtünme ve nem - etkisi önemli ölçüde azaltılır. Ek olarak, insan vücudundaki herhangi bir uzun süreli hastalıkta elektrik potansiyeli bozulur. Herhangi bir ilaçla tesviye edilmemiştir. Öte yandan koyun yünü, onu düzleştirme konusunda eşsiz bir yeteneğe sahiptir ve bu iyileşmeyi hızlandırır. Sağlığınızı iyileştirmek için kilim, yastık, yatak takımı, yatak örtüsü ve koyun yünü şilteler almanız yararlıdır. Eski eşyalarınıza bakın, belki ondan bazı ürünler bulacaksınız. Onları çıkarın ve kullanın. Örneğin, ayaklarınızın altına en sevdiğiniz sandalyenin üzerine veya yere küçük bir koyun postu yerleştirin. Seni sadece her gün ısıtmayacak, aynı zamanda iyileştirecek.

Yeni milenyum kazak

Değerli lifler, tüm insanlık için giyim sorununu çözmeyecek. Bu nedenle bilim adamları, en sıradan koyun ipliğinin kalitesini artırmak için en son teknolojiyi kullanmaya çalışıyorlar.

Daha önce, koyun yünü klor ile süzüldü ve reçine ve kimyasal yumuşatıcılarla işlendi. Ve çalışma sırasında, büyük miktarda kimyasal atık üretildi. Alman bilim adamları, yün liflerini elektrikle iyonize edilmiş hava ile işlemek için çevre dostu bir yol önerdiler. Yeni yöntem, yünlü ürünün 40 ° C'de en az 50 kez yıkanmasına izin veriyor.

Araştırmacılar ayrıca koyun yününün dikenli halini de ele aldı. Kalın, sert lifleri cildin sinir uçlarını tahriş eder ve kaşınmaya neden olur. Ancak biyoreaktif enzimlerle banyoda yumuşatılabilir veya silikon ilave edilebilir. O zaman ucuz bir yün kazak, değerli bir kaşmire benziyor.

Ve Yeni Zelandalı araştırmacılar, güçlü ve esaslı genler üzerinde deneyler yapıyorlar - özellikle yumuşak yünle koyun yetiştirmeye çalışıyorlar, böylece ondan elde edilen ürünler Keşmir ürünleriyle rekabet edebilecek.

Yün üretimi, büyük fabrikaların inşasını gerektirmez ve bu hammadde stokları, hayvancılık olduğu sürece kolayca eski haline getirilir. Yün, birden çok kez kesilebilir veya taranabilir. Gözenekli yapısı, parlak ve çok kararlı renklere sahip bir kişiyi memnun eden nazik bitkisel boyaların kullanımına izin verir. Bu nedenle, yapay kökenli son teknoloji ürünü kumaşların etkileyici çeşitliliğine rağmen, doğal yünlü ürünler üçüncü milenyumun gardırobundaki yerlerini koruyacaktır.

Ne de olsa sıcaklık ve sağlık, yeni yüzyılın değerler listesindeki son şeyler değil.
Hangisi daha iyi ısıtır - yün mü sentetik mi?

KİMYASAL lifler yapay ve sentetik olarak ikiye ayrılır. İlki, doğal malzemelerden, ahşap veya pamuk atığından, örneğin viskondan yapılır. İkincisi - burada aynı poliakrilonitril, polyester vb., Petrol ve gaz kullanılıyor.

Kimyasal maddelerden viskon insanlara en aşina olanıdır: özellikleri bakımından doğal liflere en yakın olanıdır. Son zamanlarda burada devrim yaşanmadı.
Ancak Rusya Renkçi Kimyacılar Birliği Başkanı Alman Krichevsky'ye göre: “Tüketici, doğal veya kimyasal lifler olmadan yapamaz. Her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Doğal liflerin avantajları rahatlıktır. Kimyasal - kuvvet.
Unutmayın, hem birinci hem de ikincisi daha önce olduğu gibi aynı değildir. Son terbiye aşamasında, tekstil ürünlerine bir dizi değerli özellik verilir: doğal - aşınma direnci, sentetik - higroskopiklik. Her ikisi de - form kararlılığı, su itici özellikler, daha iyi yıkanabilirlik, daha az kirlenme vb. "

Günümüzde, resmi olarak% 100 pamuk veya saf yün olarak etiketlenen pahalı trikolar veya takımlar bile, malzemenin dayanıklı olması ve kırışmaması için% 5'e kadar sentetik içerebilir.

Saf pamuk, modern spor giyimde neredeyse hiç kullanılmaz. Üç ciddi dezavantajı var: yıkamayı sevmiyor, çabuk uzanıyor ve rengini kaybediyor. Modern ileri teknoloji kumaşlar, doğal ve sentetik ipliklerin bir karışımından yapılır. Örneğin, Tactel, Supplex mikrofiberleri ultra ince likra, nefes alabilen Dry-Fit ve Coolmax, Meryl ile birleştirilir. Bu sentetikler nemi daha iyi emer, pamuğa göre neredeyse 10 kat daha hızlı kurur, sıcak tutar ve vücudun nefes almasını sağlar, hafif ve yumuşaktır.
Peki hangisi hangisi?

Poliakril ısıyı iyi tutar. Ucuz olduğu için genellikle yün yerine eklenir.

Polyester eşyalara dayanıklılık katar. Diğer bir özelliği de parlamasıdır.

Likra, elastomerik bir poliüretan elyaftır. Onlar olmadan tayt, çorap, spor giyim üretimi düşünülemez.

Poliamid, çok iyi bilinen naylon, naylon vb. Adlarıyla ultra ince (insan saçından daha ince) bir elyaftır. Kadın triko, spor ceket, yağmurluk üretiminde kullanılmaktadır.

Gardırobumuzda, soğuk havalarda rahat etmemize yardımcı olacak yünlü şeyler olduğundan emin olabilirsiniz. Ancak yün sadece vücudumuza sıcaklık verdiği için iyi değildir. Yün doğal bir malzeme olduğu için vücuda faydaları iki yönlüdür.

Yünlü giysilerin birçok faydası vardır. Ancak dezavantajları da var. Peletlerin giyim sırasında ortaya çıkması nedeniyle, giysilerin görünümü daha az çekici hale gelir. Böylesine rahatsız edici bir anı önlemek için, katkı maddesi olarak bitki lifi veya suni lif kullanılır. Bu, yünü daha az kullanışlı hale getirmez.

Yünün sağlığa faydaları

Oldukça az sayıda hastalık yünlü giysiler, ayakkabılar ve yün nevresimlerle tedavi edilebilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve yorgunluğu gidermek için koyun ve deve yününden yapılmış yastık ve battaniyeler çok uygundur. Alpaka yünlü giysilerin önemli bir özelliği vardır. Hipoalerjeniktir. Aynı zamanda yumuşak ve yeterince sıcaktır.

Çarşafın altına yün bir battaniyenin döşenmesi iyidir. Cilt için oldukça faydalıdır.

Sık sık bilgisayarda çalışıyorsanız, yün bir süveter işinizi görecektir. Alternatif olarak, sırtınızdaki ve boynunuzdaki ağrıyı en aza indirmek için omuzlarınızın üzerine yün bir fular atabilirsiniz.

Yünlü tayt ve pantolonlar selülitle mücadelede yardımcı olacaktır. Ancak eller için tavşan kürkü veya angoradan yapılmış eldiven veya eldiven satın almakta fayda var.

Doğal malzemelerden yapılmış giysiler aslında vücudun genç kalmasına yardımcı olur. Ve önemli olan, kışın bitiminden sonra böyle bir yorgunluk olmayacak. Yünlü giysiler bizi daha enerjik ve sağlıklı kılar.

Yün ipliğin yapısı insan saçı ile benzerdir. Bu yüzden yünlü giysiler içinde bu kadar rahatız.

Hangi yün en iyisidir?

Kıyafet yapmak için çeşitli hayvanların yünü alınır. Her birinin kendine has özellikleri vardır.

Deve yünü

Çok dayanıklı ve hafif. Mükemmel ısı yalıtım özelliklerine sahiptir. Soğukta ısıyı mükemmel tutar ve sıcakta vücudun aşırı ısınmasına izin vermez. Deve yünü kıyafetleri elektrikli değildir. Toz ona yapışmaz. Üstelik bu tür giysilerde vücut elektromanyetik radyasyondan korunmaktadır.

Deve yünü, hastalıkların tedavisi ve önlenmesinde kullanılmaktadır. Bu, sinir ve genitoüriner sistem hastalıkları için geçerlidir. Ayrıca deve yününün vücutta neredeyse hiçbir zaman alerjik reaksiyona neden olmadığı da eklenmelidir.

Tavşan kılı

Tavşanların tüyleri kısa olduğundan kuş tüyü kullanılır. Ne yazık ki, bu tür yünden yapılan şeyler dayanıklı değildir. Çocuk kıyafetleri, şapkalar ve ucuz kazak yapımında kullanılır.

Angorka, kas-iskelet sistemi hastalıkları durumunda kendini iyi gösterir.

Keçi saçı

Kaba yapısı nedeniyle nadiren saf haliyle kullanılır. Daha sık iş için tüy alınır. Yumuşak ve dayanıklıdır.

Boğaz ağrınız varsa ve varisli damarlardan muzdaripseniz, keçi tüyünden yapılmış bir şey takma zamanı.

Koyun yünü

Hayvansal mum içerdiği için faydalıdır. Bu sayede yaralar daha hızlı iyileşir, kırıklar iyileşir ve hasarlı dokular onarılır.


KOYUN YÜNÜNÜN (Yapoğunun) FAYDALARI NELERDİR (Koyun Yünü Yapoğu Nasıl Elde Edilir ve Neler Yapılır?)

KOYUN YÜNÜ NASIL ELDE EDİLİR VE NELER YAPILIR?

Kastamonu ve ilçelerinde koyun yünü var mıdır? Koyun yünleri nasıl elde edilir. Koyun yününden neler yapılır? Hepsinin cevabı bu yazımızda….

1980’li yıllarda köylerde her evde en az 100-150 koyun vardı. Koyunların yününü almak için önce şarlak denilen göle götürülür ve şarlağın altına koyunlar tek tek bırakılırdı. Akan sert suyun altında güzelce yüzen koyunlar dışarıya tertemiz çıkardı. Yünleri temizlenen koyunlar kırklık ile tıraş edilir ve yünleri serilirdi. Tekrar yıkanır ve yatak ve yorganlar bu yünden doldurulurdu. Köy evlerinde yün yatak ve yün yorganolmazsa olmazlardandı. Birde güz yünü kırkılır bundan da ip çıkarılmak üzere kirman eğirilirdi. Bileğe takılan yumak döne döne ip olurdu. Bu iplerden de çorap, içlik, çuval yapılır ve kilimlerde bu yünden yapılan iplerden dokunurdu. Çocukluğumuzda çok yün çorabı giymişliğimiz vardır.

PEKİ KOYUN YÜNÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?

1- Koyun yünü sinyal ve radyasyon emicidir.
Evimizde yoğun kullandığımız, cep telefonu, modem, kumanda gibi elektronik cihazların yaydığı radyasyonu emerek vücudumuza zarar vermesine mani olur yün. Bunun için bilhassa yorgan, yastık ve döşeğimizin koyun yününden olmasına itina göstermeliyiz. Çünkü uyuduğumuz zaman boyunca, cep telefonu ve internet cihazları devamlı sinyal alır verir ve radyasyon üretir. Vücudumuz ve bilhassa da beynimiz bu radyasyondan ciddi zarar görür. Eğer uyku setimiz koyun yününden yapılmış ürünlerden oluşuyorsa bu zarar en aza iner.

2- Koyun yünü dinlendiricidir ve rahat uyku sağlar.
Koyun yününden yapılmış yorgan, yastık ve döşekle uyursanız, sabaha dinlenmiş olarak kalkarsınız. Çünkü koyun yünü, vücutta biriken statik negatif enerjiyi alır. Böylece bedenimizde oluşan yorgunluk ve rehavet üzerimizden kalkmış olur.
Aslında gün boyunca koyun yününün dinlendirici etkisinden faydalanabiliriz. Bunun için evlerimizde, iş yerlerimizde, arabalarımızda koyun yününden yapılmış minderler ve postları kullanabiliriz. Koltuğumuzun, kanepemizin üzerine sererek üstüne oturmamız son derece faydalı olacaktır. Bilhassa yerinde uzun süre oturanlar için bu çok faydalı olacaktır. Ofis çalışanları, işi masada olanlar, uzun yol şöförleri bu hususa dikkat etmeliler.

3- Koyun yünü ısıyı dengeleyicidir.
Soğuğu geçirmez. Koyun yününden yapılan ürünler yazın serin, kışın sıcak tutma hususiyetine sahiptir. Çoğumuz yazın sıcaktan dolayı üzerimize yorgan örtmeden uyumaya çalışır. Ancak yorganımız koyun yünündense rahatlıkla üzerimize örtüp uyuyabiliriz. Çünkü yün nefes alıp verme hususiyetine sahiptir. Isıyı tutmaz.

4- Koyun yünü; yağmuru ve suyu çekmez. Dolayısıyla kolay ıslanmaz, ama ortamdaki fazla nemi emer ve rutubet oranını tabii bir şekilde düzenler.

Koyun Yünü Tarağı

5- Yün yanmaz. Ateşe, aleve karşı dirençli ve dayanıklıdır.

6- Alerjik değildir ve alerjik ortamların oluşmasına fırsat vermez.

7- Koyun yünü uzun ömürlüdür. Yün terletmez, teri emer, ter yapmaz.

9- Ağrıları alır. Bir çok romatizma ağrılarına iyi gelir.

10- Bit, pire, karınca, akrep, yılan ve bir çok haşarat yüne yanaşamaz.

11- Yüne cinniler yanaşmazlar.

12- Yün elektriği ref eder. Yünden elektrik cereyanı geçmez, yalıtkandır. Çobanlar kepenek içinde yağmurdan, doludan, kardan, her türlü soğuktan müteessir olmadıkları gibi kepenek içinde iken yıldırım isabet etmez.

13- Birçok mikroplar ve hastalık mikropları yünden kaçarlar. Yalnız yün lifleri içinde “güve” mevcuttur. Dışarıdan gelme değildir. Güveyi yok etmek imkânsızdır. Faaliyete geçmemesi için bir petrol mahsulü olan NAFTALİN kullanmak lazımdır. Naftalin kokusunda faaliyet yapamazlar. Umumiyetle sıcak mevsimlerde faaliyete geçerler, soğukta faaliyetleri durur.

KOYUN YÜNÜNDEN VAZGEÇMEYİNİZ

Yün çorap, fânile, gömlek giymeli, yün eldiven takmalı…
Yün kuşak muhakkak kullanılmalı.
Kış yaz saf yün kazak.
Saf yün battaniye kullanılmalı…

Yünden başkasına iltifat edilmemeli.

Sağlığınız, sıhhatiniz için pek lâzımdır.

Ruhî ve mânevî hayatımız için de elzemdir.

Sağlıklı, hayırlı uzun ömür dileklerle…

Koyunların üzerine güneş doğmaz

Değerli okuyucularımız,

Sağlıklı beslenme derken temiz havayı temiz gıdayı temiz suyu sayarız; Doğal beslenmeyi sayarız. Doğal yemeyi içmeyi birbirimize öğütleriz;

Ama bir canlı olarak doğal yaşamanın olmazsa olmazlarından doğal giyinmeyi nedense pek akla getirmeyiz;

Ama bir insanın vücudunun sağlıklı olabilmesi için yemek içmek kadar sağlıklı giyinmeye de ihtiyacı vardır.

Bu vesileyle bugün size köylerimizde yıllar yılı üretilen ve birçok alanda hayatımızın önemli parçası olan yün ile ilgili bilgileri sizinle paylaşacağız;

Biz Konya`da yakın zamana kadar hemen bütün köylülerimizin ve genelde Yörüklerimizin hayatının yün ile içiçe geçtiğini biliyoruz. Yine buradan Konya Selçuk Ü niversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk Sanatları Bölümünden Doç. Dr. Meral Akan Hocamızın büyük emek vererek hazırladığı 'Anadolu Yörük Yaşamında Dokuma Geleneği' isimli makalesinden yün ile ilgili önemli bir bölümü sizlerle paylaşıyoruz:

'Yörük yaşam biçimi hayvancılıktan artan yün ve kılların dokumacılıkta değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Yörükler kırkılan yün ve kıllardan iplik elde etme işlemlerini ustalıkla sürdürmüşlerdir. Uzun yürüyüşler esnasında vakit kaybını önlemek amacıyla, yürürken liflerin bükülerek iplik haline getirilmesi işlemlerini üstlenmişlerdir.

Dokumalarda kullanılan yün ve kıl liflerinin bölgede yaşayan hayvanlardan elde edildiğini, dokuma faaliyetinin hayvancılığa dayalı olarak yapıldığını, buna bağlı olarak ise keçi kılının geniş kullanım alanı bulduğu söylemek mümkündür.

İkinci sırada ise koyun yünü yer almaktadır. Keçinin kılı ve koyunun yünü, Yörüklere dışarıya muhtaçolmadan, kapalı bir ekonomi içinde bir hayat yaşatacak iki hammaddedir. Kıl veya yünü kendi üretimleri olan alet ve tezgâhlarda dokuyup ev eşyalarını, hayvanlarının eşyalarını elde etmiş olurlar. Bu basit uğraşlar Yörüklerin köy ve kasabalara yerleşmesi ile mazmanlık (keçi kılından ip örme) ve mutaflık (ipleri özel tezgâhta dokuyanlar) mesleklerinin yaygınlaşmasını sağlamıştır.

Dokumalarda çözgü ve atkı ipliklerinde keçi kılından ve koyun yününden, desen ipliklerinde ise sadece koyun yününden elde edilen iplikler kullanılmaktadır.

`height=

Yün meğer ne büyük bir nimetmiş

Yörüklerin hayatında bu derece önemli yer alan yün bakın meğer ne gibi hikmetlere sahip bir ürünmüş. Bu konuda da gazeteci yazar Ragıp Karadayı ağabeyimizin tespitlerini sizlerle paylaşmak istiyoruz:

Diyor ki Ragıp Karadayı: 'Koyun, deve, keçi tüyleri YÜ N ismini alır. Hakiki yün koyun yünüdür.

Koyun derken de dişi davar anlaşılır. Koç, yani erkek koyun yünü ile dişi arasında fark vardır.

Dişi koyun yününde olan maddî ve manevi hassalar (özellikler) diğer yünlerde yoktur.

Koyunların üzerine güneş doğmaz. Namaz vakti uyanırlar. O bakımdan koyun beslemek büyük manevî bir eylemdir. Bereket kabul edilir; Rızkın bollaşmasını mucip olur, gerektirir

Yünün faydaları saymakla bitmez. Şöyle ki:

1) Koyun yünü sinyal ve radyasyon emicidir.

Evimizde yoğun kullandığımız, cep telefonu, modem, kumanda gibi elektronik cihazların yaydığı radyasyonu emerek vücudumuza zarar vermesine mâni olur yün. Bunun için bilhassa yorgan, yastık ve döşeğimizin koyun yününden olmasına itina göstermeliyiz. Çünkü uyuduğumuz zaman boyunca, cep telefonu ve internet cihazları devamlı sinyal alır verir ve radyasyon üretir. Vücudumuz ve bilhassa da beynimiz bu radyasyondan ciddi zarar görür.

Eğer uyku setimiz koyun yününden yapılmış ürünlerden oluşuyorsa bu zarar en aza iner.

2) Koyun yünü dinlendiricidir ve rahat uyku sağlar.

Koyun yününden yapılmış yorgan, yastık ve döşekle uyursanız, sabaha dinlenmiş olarak kalkarsınız.

Çünkü koyun yünü, vücutta biriken statik negatif enerjiyi alır. Böylece bedenimizde oluşan yorgunluk ve rehavet üzerimizden kalkmış olur.

Aslında gün boyunca koyun yününün dinlendirici etkisinden faydalanabiliriz. Bunun için evlerimizde, iş yerlerimizde, arabalarımızda koyun yününden yapılmış minderler ve postları kullanabiliriz.

Koltuğumuzun, kanepemizin üzerine sererek üstüne oturmamız son derece faydalı olacaktır. Bilhassa yerinde uzun süre oturanlar için bu çok faydalı olacaktır. Ofis çalışanları, işi masada olanlar, uzun yol şoförleri bu hususa dikkat etmeliler.

3) Koyun yünü ısıyı dengeleyicidir.

Soğuğu geçirmez. Koyun yününden yapılan ürünler yazın serin, kışın sıcak tutma hususiyetine özelliğine sahiptir.

Çoğumuz yazın sıcaktan dolayı üzerimize yorgan örtmeden uyumaya çalışır. Ancak yorganımız koyun yünündense rahatlıkla üzerimize örtüp uyuyabiliriz. Çünkü yün nefes alıp verme hususiyetine özelliğine sahiptir. Isıyı tutmaz.

4) Koyun yünü yağmuru ve suyu çekmez.

Dolayısıyla kolay ıslanmaz ama ortamdaki fazla nemi emer ve rutubet oranını tabii bir şekilde düzenler.

5) Yün yanmaz. Ateşe, aleve karşı dirençli ve dayanıklıdır.

6) Alerjik değildir ve alerjik ortamların oluşmasına fırsat vermez.

7) Koyun yünü uzun ömürlüdür.

8) Yün terletmez, teri emer, ter yapmaz.

9) Ağrıları alır. Birçok romatizma ağrılarına iyi gelir.

10) Bit, pire, karınca, akrep, yılan ve birçok haşarat yüne yanaşamaz.

12) Yün elektriği ref eder. Yünden elektrik cereyanı geçmez, yalıtkandır. Çobanlar kepenek içinde yağmurdan, doludan, kardan, her türlü soğuktan müteessir olmadıkları (etkilenmedikleri) gibi kepenek içinde iken yıldırım isabet etmez.

13) Birçok mikroplar ve hastalık mikropları yünden kaçar. Yalnız yün lifleri içinde 'güve' mevcuttur. Dışarıdan gelme değildir. Güveyi yok etmek imkânsızdır. Faaliyete geçmemesi için bir petrol mahsulü olan Naftalin kokusundan faaliyet yapamazlar. Umumiyetle sıcak mevsimlerde faaliyete geçerler, soğukta faaliyetleri durur.

`height=

Sonuçolarak yün çorap, fanila, gömlek giymeli, yün eldiven takmalı; Yün kuşak muhakkak kullanılmalı. Kış yaz saf yün kazak. Saf yün battaniye kullanılmalı; Yünden başkasına iltifat edilmemeli.

Sağlığınız, sıhhatiniz için pek lâzımdır. Ruhî ve manevi hayatımız için de elzemdir. Sağlıklı, hayırlı uzun ömür dileklerimizle; ' İTTİFAK - AA

YÜN ÇOK UZUN YILLARDIR BİZİMLE BİRLİKTE: Yün eski bir uygulamadır. Özellikle Türk kültüründe diğer kültürlerde de bulunduğu üzere Yörüklerin yaşamında önemli bir yere sahip olan yün dokuması çok eski zamanlardan beri bizimle beraberdir. Yörük yaşam biçiminde hayvanlardan artan yünlerin dokumacılıkta değerlendirilmesi bir anlamda zorunlu idi çünkü başka alternatif yoktu. Yörükler göçebe yaşamları boyunca bir yerden bir başka yere giderken uzun yürüyüşler yapmışlar ve bu zamanı değerlendirmek adına yünleri liflerini ayırarak iplik haline getirmişler sonra bu ipler ile de dokuma içeren eşyalar üretmişlerdir. İnsanlar dışarıya ihtiyaç duymadan kapalı ekonomi le elindeki kaynakları değerlendirerek kendi başlarının çaresine bakmışlardır. Yün terletmez nemi emer ve ısınızı korur. Elektrik çekmez özellikle çobanların kepenekleri saf yünden yapılır suyu geçirmez, yıldırım çekmez yanmaz erimez. Birçok hastalık mikropları yünden kaçarlar sadece güve yünün içerisinde mevcuttur sadece sıcak havalarda ortaya çıkarlar ve naftalin dediğimiz madde ile oluşumları engellenir ve temiz havada havalandırmamız temizleme konusunda yeterlidir.

NEMİ İÇİNE ÇEKER: Yün üzerine düşen su ne olursa olsun buharlaşır. Bunun sebebi içerisindeki liflerin suyu itiyor olmasıdır. Uyuyan kişiyi rahatlatır bu nedenle terleme esnasında teri iter ve kişiyi terletmez. Aslında doğal yapısı sayesinde kişinin vücut sıcaklığını dengeler.

ANTİ BAKTERİYELDİR: Nemi tutmaması ıslanmaması nedeni ile içerisinde bakteri, küf ve diğer maddeleri barındırmaz. Bu nedenle de kokmaz. Kendine ait doğal bir kokusu vardır bu da insanı rahatsız etmez.

ATEŞE DAYANIKLIDIR: Yün diğer maddeleye göre ateşe dayanıklıdır. Bir çoğumuz bir yangın esnasında kişilerin üstüne veya alevlerin üstüne yün battaniye atıldığına şahit olmuştur nedeni işte bu özelliktir. Tren ve uçaklarda halılar yünden yapılır ayrıca ordu battaniyeleri ve itfaiyeci formaları yünden yapılmaktadır.

ALERJİK DEĞİLDİR KAŞINTI BAŞKA BİR ŞEYDİR: Çoğu insan kaşıntı ile alerjiyi karıştırır. Ancak yün maddesine karşı alerji sık rastlanmaz büyük ihtimalle yaşanılan durum daha büyük yün liflerine karşı isteksizlik olabilir. Bunu engellemek adına daha ince bir yün battaniye edinebilirsiniz. Yün battaniyenizi sallayın ve temiz havada havalandırın. Yün denilince aklımıza kaşıntı gelir bu birazda psikolojik bir algıdır koyun yünü daha yumuşaktır sert değildir bu nedenle keçi yünü gibi kaşıntı yapmaz .

YÜN SESİ EMER: Piyano ve beysbol toplarında kullanılır. Piyanonun içindeki küçük çekiçleri örmek amaçlı kullanılır sesi emme özelliğinden dolayı hoparlörlerde de kullanılır. Ayrıca bir sopanın gücüne dayanması amaçlı beysbol topunun içi tamamen yün ile doldurulur.

YÜN YIKANMAZ: Yün battaniyelerimizi nasıl temizlememiz gerekiyor diye sorduklarında bizler “sakın yıkamayın“ diyoruz. Anti bakteriyel yapısı nedeni ile yün kendi kendini temizler .Tek yapmanız gereken temiz havada sallamak havalandırmak olacaktır.

UYKUYU GARANTİ EDER: Nem ve ısıyı düzenleyen yapısı olduğu için uykunuzu garanti ediyoruz. Sıcak sevmeyenlere serinlik, serinlikten hoşlanmayanlara sıcaklık vererek gece uyanmanızı engeller.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası