sadaka yı cariye nedir / Sadaka-i Cariye Nedir? | Deniz Feneri Derneği

Sadaka Yı Cariye Nedir

sadaka yı cariye nedir

Sadaka-i cariye nedir? Örnekleri ve çeşitleri nelerdir? sadaka-i câriye ile ilgili ayet, hadis ve kıssaları derlediğimiz yazımızı istifadenize sunuyoruz.

Müslüman, hayatı boyunca amellerinin kaydedildiğini ve o amellerle hesaba çekileceğini bilir. Rabbimiz Mülk suresi 2. ayette: “Allah, hanginizin daha iyi amel işlediğini ortaya koymak amacıyla sizi imtihan etmek için ölümü ve hayatı yaratandır.” buyurmuştur. Yani kişi yaşarken amel işler, işlediği ameller kaydedilir ancak öldükten sonra amellerinin yazılı olduğu defter kapanır. Öldükten sonra da amel defterinin kapanmaması için kişi, arkasında insanların veya mahlukatın faydalanacağı bazı eserler bırakmalıdır. “Ölenin amel defterini açık bırakan şeyler nelerdir?” sorusunun cevabı ise sadaka-i câriyedir.

Sadaka-i Cariye Nedir?

Kelime anlamı olarak, “sürekli hayra vesile olan ve sevabı öldükten sonra da yazılmaya devam eden, amel defterini açık tutan hayırlı işler” manasına gelmektedir.

Adından da anlaşılacağı üzere bir akarsu gibidir. Akışı devam eder, insanlar ve tüm mahlukat ondan faydalanır. Sesi huzur verir, suyu insanın susuzluğunu giderirken akıp gittiği yolları temizler, ağaçlara, bitkilere can olur. İşte sadaka-i câriye aynı şekilde yapana da faydalanan kişiye de hayır olarak döner. Hayırlı hizmetlerde bulunan bir vakıf kurma, cami, çeşme, sebil, köprü, medrese yaptırma vb. insanlar faydalandıkça hayrı akmaya devam eden sadakalar buna misaldir.

Kişinin ölümünden sonra devam eden, hayır ve hasenatı sayesinde amel defterini açık tutan sevapların olması durumuna sadaka-i câriye denilmektedir

Sadaka-i Cariye Örnekleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Temel olarak bir çığır açmak, vesile olmak demektir. İslam’da başkasının günahını yüklenmek yoktur, kişi yaptıklarından hesaba çekilir. Ancak bir kötülük üzerine çığır açmış ise ondan hissesini alır. Aynı şekilde hayırlı bir işte çığır açmış, öncü olmuş ise o işin sevabından da hissesini alacaktır. Bu sebeple sadaka-i câriye zaman, mekân ve hayat standartlarına göre değişebilen ameller olsa da değişmeyen husus insanların hayırlı işlerde faydalanacağı bir vesile olmasıdır.

Geçmişte bir eseri elle yazmak sadaka-i câriye idi. Ancak bugün teknolojinin gelişmesiyle el yazması esere ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu minvalde bir eserin neşrine maddi katkıda bulunmak, yol, köprü, sebil, çeşme, medrese yaptırmakta bu kapsama girdiği gibi; arkasından aldığı ilmi sonraki nesillere aktaracak ve duacı olacak bir talebe okutmak, salih bir evlat yetiştirmek, cami yaptırmak ya da ilim meclisinin bir eksiğini gidermek de sadaka-i cariyedir. Efendimiz (sav): “Hayra vesile olan o hayrı yapan gibidir” buyurmuş ve Müslümanları güç yetiremediği ameller konusunda en azından güç yetiren kimselere destek olmaları için teşvik etmiştir. Kişi İslami ilimleri almaya güç yetiremiyorsa, ilim talebelerine destek olmalı, ilim meclisi inşa edecek maddi gücü yoksa bedenen yardım ederek bu işten ecrini almalıdır. Hayır yapmak isteyene kapı çoktur ve bu kapılar kişi ölse dahi kapanmaz.

Sadaka-i cariye, istifade edilen ilim, hayırlı evlat

Sadaka-i Cariye ile İlgili Ayetler

  • "Sadakaları açıktan verirseniz ne güzel! Fakat onları gizleyerek fakirlere verirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır ve günahlarınızdan bir kısmına da kefaret olur. Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır." (Bakara Suresi )
  • "(Sadakalar) kendilerini Allah yoluna adayan, yeryüzünde dolaşmaya güç yetiremeyen fakirler içindir. İffetlerinden dolayı (dilenmedikleri için), bilmeyen onları zengin sanır. Sen onları yüzlerinden tanırsın. İnsanlardan arsızca (bir şey) istemezler. Siz hayır olarak ne verirseniz, şüphesiz Allah onu bilir." (Bakara Suresi )
  • "Allah, faiz malını mahveder, sadakaları ise artırır (bereketlendirir). Allah hiçbir günahkâr nankörü sevmez." (Bakara Suresi )
  • "Eğer borçlu darlık içindeyse ona eli genişleyinceye kadar mühlet verin. Eğer bilirseniz, (borcu) sadaka olarak bağışlamanız, sizin için daha hayırlıdır." (Bakara Suresi )
  • "Bir sadaka vermeyi yahut iyilik yapmayı yahut da insanların arasını düzeltmeyi emredenleri hariç, onların aralarındaki gizli konuşmaların çoğunda hiçbir hayır yoktur. Kim bunları sırf Allah'ın rızasını kazanmak için yaparsa, biz ona büyük bir mükafat vereceğiz."(Nisâ Suresi )
  • "İçlerinden, "Eğer Allah bize lütuf ve kereminden verirse mutlaka bol bol sadaka veririz ve mutlaka salihlerden oluruz" diye Allah'a söz verenler de vardır." (Tevbe Suresi 75)
  • “Bunun üzerine (Mısır'a dönüp) Yusuf'un yanına girdiklerinde, "Ey güçlü vezir! Bize ve ailemize darlık ve sıkıntı dokundu. Değersiz bir sermaye ile geldik. Zahiremizi tam ölç, ayrıca bize sadaka ver. Şüphesiz Allah sadaka verenleri mükafatlandırır" dediler.” (Yûsuf Suresi 88)
  • "Şüphesiz ki sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar ve Allah'a güzel bir borç verenler var ya, (verdikleri) onlara kat kat ödenir. Ayrıca onlara çok değerli bir mükafat da vardır." (Hadîd Suresi 18)
  • "Herhangi birinize ölüm gelip de "Ey Rabbim! Beni yakın bir zamana kadar geciktirsen de sadaka verip iyilerden olsam!" demeden önce, size rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah yolunda harcayın." (Münâfikûn Suresi 10)

Verdiği Sadakaları Başa Kakmanın Kötülüğü

  • "Güzel bir söz ve bağışlama, peşinden gönül kırma gelen bir sadakadan daha hayırlıdır. Allah her bakımdan sınırsız zengindir, halimdir (hemen cezalandırmaz, mühlet verir)."(Bakara Suresi )
  • "Ey iman edenler! Allah'a ve ahiret gününe inanmadığı halde insanlara gösteriş olsun diye malını harcayan kimse gibi, sadakalarınızı başa kakmak ve gönül kırmak suretiyle boşa çıkarmayın. Allah kâfirler topluluğunu hidayete erdirmez." (Bakara Suresi )

Sadaka-i Cariye ile İlgili Hadisi Şerifler

Hz. Peygamber (sav), birçok hadisi şeriflerinde bu konunun üzerinde durmuş ve bizleri bol bol sadaka vermeye teşvik etmiştir.

Peygamber(sav) şöyle buyurmuştur: Yedi şey vardır ki kul vefatından sonra kabrindeyken de bunların ecri (sevabı) kendisine ulaşır: Öğrettiği ilim, akıttığı su, açtığı su kuyusu, diktiği meyve ağacı, inşa ettiği mescit, miras bıraktığı Mushaf-ı şerif (faydalanılan bir kitap), vefatından sonra kendisi için istiğfar dileyecek hayırlı bir evlat.

“Müslüman bir kişi bir ağaç diker de ondan insan, hayvan veya kuş yerse, bu yenen şeyler kıyamet gününe kadar o Müslüman için sadaka olarak yazılır.” (Müslim, Müsâkât, 10)

Amel Defterinin Kapanmamasını Sağlar

  • “İnsan ölünce, üç şey hariç ameli kesilir: Sadaka-i cariye, faydalı ilmi eser bırakmak veya ona dua ve istiğfar edecek salih evlat.” [Müslim]
  • “Kişinin kendi malı hayır ve iyilikler yaparak infak edip önceden gönderdiği mallardır. Mirasçısının malı ise harcamayıp geriye bıraktığı menkul, gayrı menkul her türlü maldır” (Buhari)
  • “Mümine, öğrenip yaydığı ilmin sevabı, ölümünden sonra da devam eder.” [İbni Mace]

Allah (cc) Sadaka Verenin Malını Arttırır

  • “Her sabah yeryüzüne iki melek iner. Biri:  -Ya Rabbi, infak edip iyilik edenin malının yerine yenisini ver, der.
    Diğeri de: -Ya Rab cimrilik edenin malını telef et, diye dua eder.” (Buhari, Müslim)
  • “Allah için vermekle mal eksilmez. Allah, affeden kulunun şerefini daha da artırır. Allah için tevazu göstereni, Allah daha da yükseltir.” (Müslim)
  • “Ey Âdemoğlu, infak et (malını hayır yolunda sarf et ki) sana da infak (Allah sana karşılığını hem bu dünyada ve hem de ahirette versin) olunsun.” (Buhari, Müslim)
  • “İnfak et, sayıp durma, sana da sayı ile verilir, fazlalık malını ve paranı muhtaç kimselerden esirgeme, senin de rızkın engellenir.” (Buhari, Müslim)
  • “Namaz, oruç ve zikir Allah yolunda infak üzerine yedi yüz misli katlanır.” (Ebu Davud)

Cehennem Ateşinden Korumaya Vesiledir 

  • Yarım hurma ile de olsa ateşten korunun. Bunu da bulamazsanız, gönül alıcı güzel sözler söyleyin.” (Buhârî)
  • “Herhangi bir Müslüman, bir ağaç diker, ya da bir ekin eker de ondan kuş, ya da insan veya hayvan yerse, mutlaka karşılığında bir sadaka sevabı alır.” (Buhârî)
  • “İnsanın, her bir organı için, her gün verilmesi gereken bir sadakası vardır. İki kişi arasında adaletli davranman bir sadakadır. Binitine binerken birine yardım etmen, onu üzerine bindirmen veya yükünü onun üzerine yüklerken yardım etmen, bir sadakadır. Güzel bir söz de bir sadakadır. Namaza gitmek üzere attığın her adım bir sadakadır. Yoldan insanları rahatsız edici bir şeyi kaldırman da bir sadakadır.” (Buhârî)

Sadaka-i Cariye ile İlgili Hikayeler

Ferîdüddin Attâr, bir eserinde şöyle bir kıssa aktarıyor:

Bir gün padişah Nûşirevân, geniş yeşillikler arasında atını son sürat koştururken yolda, ihtiyarlıktan beli bükülmüş birini gördü. Gördüğü yaşlı bir insandı. Genişçe bir bahçede fidanı dikme işiyle meşgul oluyordu.

Padişah birden atını durdurup bahçeye yanaştı ve yaşlının, yapmış olduğu bu güzel işi ne niyetle yaptığını anlamak üzere ona şöylece sordu:

-“Ey gençliğinde dik duran, ancak zamanla dal gibi beli bükülmüş ihtiyar! Saçın ve sakalın ağarmış. Allah (cc) bilir; muhtemelen ömründen de az bir zamanın kalmış gibi. Bu zamanını dinlenerek geçirmek yerine, o güçsüz ellerinle ağaç dikmekle mi geçiriyorsun? Halbuki sen, onun meyvesini bile belki de göremeyeceksin!”

Yaşlı adam, yerden almış olduğu bastonuna yaslanarak önce belini doğrulttu, sonra da padişaha bir süre şaşkınlıkla, uzun uzun baktı. Sonra da tane tane şu sözleri söyledi:

-“Padişahım! Zamanında bizim için birçok kişi fidan dikti. Bizim için fidan dikenler, belki de o dikmiş oldukları fidanların meyvesinden hiç yiyemeden öldüler. Biz ise onların dikmiş oldukları o fidanların meyvesinden yedik. Bu sebeple, şu an bize düşen görev de tıpkı onların yapmış olduğu gibi, bizim ardımızdan gelecek nesiller için fidan dikmek değil midir?”

İhtiyarın feraset ve basiret dolu bu sözleri, padişahın çok hoşuna gitti. Yaşlı adama bir miktar altın hediye etti. Padişahın altın vermesi üzerine ihtiyar adam tebessüm ederek sözlerini şöyle devam ettirdi:

“–Padişahım! Gördünüz mü? Ağacım şimdiden meyvesini verdi. Halbuki ben, yetmiş seneden fazla yaşasaydım bile, bu mahsulden daha iyi bir kazanç elde edemezdim. Fakat bugün ektiğim fidanın meyvesini yemek için 10 sene beklemem gerekmedi. Bugün ektiğim birkaç fidan ile hem padişahın hediyesine hem de büyük ihsanlarına nail oldum.”

Padişah, yaşlı adamın bu sözlerinden daha çok memnun oldu. O araziyi de ona bağışladı, oradaki suyu da…

Merak Edilen Sorular

Sadaka-i Cariye Nedir Kısaca

Kişinin öldükten sonra amel defterini kapatmayan, sürekli sevap getiren amellere denir.

Okul yaptırmak sadaka i cariye midir?

Kişinin Allah rızasını umarak yaptığı her hayırlı iş devam ettiği ve insanlar ondan faydalandığı müddetçe sadaka-i cariyedir. Bu minvalde hayırlı bir neslin yetişmesine katkıda bulunacaklarsa okul, medrese, yol, köprü yapmak ya da bunların yapımına yardım etmek de sadaka-i cariye sayılır.

Sadaka i cariye vacip midir?

Sadakayı cariyenin hükmünü daha iyi kavrayabilmek için 4 ana başlıkta sıralayabiliriz:

  • Farz olan sadaka: Buna zekât denir. 
  • Fıtır sadakası: Sadaka-i fıtır, her Müslümanın vermesi gereken vacip olan sadakadır. Ramazan ayında verilir. Fitre olarak da isimlendirilir.
  • Nafile sadakalar: Bu da kişinin Allah rızasını gözetip isteyerek verdiği sadakadır. Rıza-i ilahi amacıyla yapılan her güzel şey sadakadır.
  • Sadaka-i cariye: Öldükten sonra bile amel defterimize sevap yazdıran, amel defterini kapatmayan sadakadır. Cami, yol yapmak, ağaç dikmek, çeşme, faydalı ilmi eser bırakmak gibi insanların faydalandığı her çeşit güzel işlerdir.

Sadaka-i cariye hükmü vacip değil sünnettir. Vacip, Müslümanın yapması emredilen şeylere denir. Sadaka-i cariye ise kişinin kendi istediğine kalmıştır. Yani “farz mı, vacip mi?” sorusuna vereceğimiz en net cevap: “hükmü farz değil sünnettir.” olacaktır.

Kuran’ı Kerim bastırmak sadaka i cariye midir?

Kur’an’ı Kerim bastırmak, su kuyusu açmak, ilmi eserlerin neşredilmesine katkı sağlamak, ilim talebelerine yardım etmek, salih bir evlat yetiştirmek vb. her türlü hayırlı iş sadaka-i cariye kapsamında değerlendirilir. Elbette ki Kur’an’ı Kerim bastırmak da bu kapsamdadır. Ondan okuyacak olan kişilerin sevapları basımına vesile olup ücretsiz bir şekilde dağıtanlara da yazılacaktır. Ancak bastırdıktan sonra ücreti mukabilinde satanlar için bu durum sadaka-i cariye kapsamına girmemektedir. Çünkü bu, ticaret sayılmaktadır.

Öldükten Sonra Yapılan Hangi Ameller Sadaka-i Cariye Kapsamında Değerlendirilmektedir?

İnsanoğlu öldükten sonra arkasından devam eden bir hayır kapısı bırakmalıdır. Hayırlı işlerin devam ettiği her şey bu kapsamda değerlendirilebilir. Vakıf, yol, sebil, çeşme, köprü, cami, medrese, su kuyusu, insanların faydalandığı videolar ve yazılar derlemek, kasetler, kitaplar, fidan dikme vb. insanların kendisinden yararlandığı ve hayırlı işlere vesile olan her şey bu kapsama girmektedir.

Ancak kişinin ardında bırakacağı en büyük sadaka, kendisine duacı, müminlere faydalı ve ahlaklı salih bir evlat ve hayırlı bir nesildir. Bugün, haramların çok fazla yaygın olduğu bir toplumda yaşıyoruz. Aynı zamanda mensup olduğu İslam dinini bilmeyen, ilahi gerçeklerden bihaber olan milyonlarca insan bulunmaktadır. İmtihan için geldikleri ve cenneti kazanmaya mecbur oldukları bu dünyadan bu şekilde göçmeleri insanların aleyhine bir durumdur. İşte böyle bir durumda hayırlı bir nesilden olmanın, o nesli yetiştirenlerden olmanın önemi büyüktür. Bir taraftan ilim öğrenecek, bir taraftan öğretecek ve Allah’ın dininin yeryüzüne hakim olması için mücadele edecek bir nesil..

Önemli bir amel olan “bir insanın hidayetine vesile olma” ameli de sadaka-i cariye kapsamına girmektedir. Kuran-ı Kerim’de gerek insanların hidayetine vesile olmak gerekse bu konuda tebliğ yapma amline önemle değinilmiştir. Hidayetine vesile olan kişi vefat etse bile, hidayete ermiş kişinin yaptığı amellerden kendisine hisse yazılır. Bu şekilde İslam’ı ve İslam davasını anlamış her yeni fert hem İslam davasına güç katacak ve İslam Medeniyetinin inşasını hızlandıracak; hem de öldükten sonra bizim için devam eden bir hayır kapısı olacaktır.

Sadaka-i cariye biterse sevap kesilir mi?

Değerli kardeşimiz,

Sadaka-i cariye, zaman ve mekânla sınırlı olmaksızın hayır işleme gayretidir ve öldükten sonra bile amel defterinin kapanmamasına vesile olur.

Allah Resulü (asm) bu durumu şöyle dile getirmiştir:

“İnsan ölünce üç şey dışında ameli kesilir. Sadaka-i cariye yani faydası kesintisiz devam eden hayır, kendisinden faydalanılan ilim ve kendisine dua eden hayırlı evlat."(Müslim, Vasiyye, 14)

Vakıf kurma, cami, sebil, çeşme, köprü, okul, hastane, yol vb. insanların istifadesine sunulan hizmetler bu kapsamdadır ve istifade edildikçe sahibine sevap kazandırır.

Hz. Peygamber (asm), ilim ve salih evlattan başka, sadaka-i cariye kabilinden olan; mescidin, yolcular için inşa ettirilen evin, insanların istifadesi için akıtılan suyun, sağlığı tam iken verilen malın sevabının ölümünden sonra da kişiye ulaşacağını müjdelemiştir. (İbn Mace, Sünne, 20)

“Sadaka-i cariye -doğal afet funduszeue.info dolayı- yıkılsa, inkıtaa uğrasa veya yok olsa sevap kesilir mi, akar kesilir mi?" sorunuza gelince, amellerin niyete göre olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu bakımdan inşallah sevap almaya devam eder

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Sadaka-İ Cariye Nedir? Sadaka-İ Cariye &#;rnekleri Ve &#;eşitleri Nelerdir?

Sadaka-i Cariye Nedir?

Kişinin vefatından sonra devam etmekte olan hayır ve hasenatı aracılığı ile kendisine ulaşabilen sevaplarının mevcut olması durumuna Sadaka-i cariye adı verilir. Hz peygamberin bahsettiği bir hadisi şerifi içerisinde şu şekilde nakledilmiştir; yedi şey bulunuyor ki kul ölümünden sonra kabrin içindeyken de bunların ecri ya da sevabı kendisine ulaşır şeklindedir.

Sadaka-i Cariye Örnekleri Nelerdir?

Sadaka-i cariye ile ilgili çok sayıda örnek bulmak mümkündür. Sadaka-i cariye ile ilgili bir kişi için şu örnekler verilebilir:

Öğretilen ilim

Akıtılan su

Açmış olduğu su kuyusu.

Dikmiş bulunduğu meyve ağacı.

İnşa etmiş olduğu mescit.

Miras olarak bırakmış olduğu mushafı şerif, bir başka ifade ile faydalanılan bir kitap

Ölümünden sonra kendisi için istiğfar edebilecek hayırlı bir evlat

Şeklinde sıralanabilir. Hadisi şerif kapsamında da açık bir biçimde beyan edilmiş olduğu gibi bireyin amel defterinin kapanmamasını sağlamak için kendisine bu sevaplar yazılması için ardında hayırlar ve hasenatlar bırakmasına Sadaka-i cariye adı verilir. Sadaka-i cariye kavramı İslam dini içerisinde büyük bir öneme sahip olan kavramlardan bir tanesidir.

Sadaka-i Cariye Yapılmasındaki Temel Amaç Nedir?

Sadaka-i cariye bireyin her durum içerisinde sevap kazanmasını sağlayacak yollar elde etmeye ve iyi bir yapmaya yönlendirmeyi hedeflemektedir. Birey öldükten sonra da bahsedilen bireyin amel defterinin kapanmaması ile birlikte uzun seneler süren yararları olan insanlara ya da hayvanlara fayda verebilecek hayır ya da hasenat içerisinde bulunmayı sağlamaktadır.

Sadaka-i Cariyeyi Maddi İmkanı Olmayan Kişiler De Yapabilir mi?

Bireyin öldükten sonra arkasında bırakmış olduğu ailesinin ve evlatlarının duaları ölmüşleri için af ya da mağfiret dilemeleri uygulaması da Sadaka-i cariye arasında sayılır. Ölmüş aile bireyler için dua etmek, istiğfarda bulunmak kişilerin ruhları için Kuranı Kerimi okuyabilmek ya da okutmak da bu kapsamda sayılır.


Sual: Sadaka-i cariye ne demektir?
CEVAP
Öldükten sonra da, amel defterimize sevap yazdıran sadakadır. Sadaka-i cariye, cami, çeşme, yol yapmak, ağaç dikmek, faydalı ilmi eser bırakmak gibi insanlara faydası dokunan her çeşit iyi işlerdir. Bir hadis-i şerif meali:
(İnsan ölünce, üç şey hariç ameli kesilir: Sadaka-i cariye, faydalı ilmi eser bırakmak veya ona dua ve istigfar edecek salih evlat.) [Müslim]Herkes cari sadaka olarak cami yaptıramaz, ilmi eser yazamaz. Ama kolayı var. Faydalı bir eserin dağılmasına sebep olmak da, o kitabı yazmak gibi sevap getirir. Bir hadis-i şerif meali:
(Mümine, öğrenip yaydığı ilmin sevabı, ölümünden sonra da devam eder.) [İbni Mace]Faydalı eserden maksat, dinimize dünyamıza faydalı olan her eser buna dahildir. Fıkıh kitabı, tefsir kitabı, ilmihal kitabı, tıp, fizik, kimya kitabı faydalı kitaplardandır. Kasetler, CD’ler, filmler faydalı olmak şartı ile hepsi sadaka-i cariye hükmündedir. Faydalı olmak şartı ile bir radyo, bir televizyon, bir gazete, bir dergi, bir internet sitesi gibi her çeşit yayın, sadaka-i cariyeye dahildir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Unutulmuş bir sünnetimi meydana çıkarana yüz şehit sevabı vardır.) [Hakim] (Ya bir farzı veya vacibi meydana çıkarmanın sevabının ne kadar çok olduğu buradan anlaşılmalıdır.)Ehl-i sünnet âlimlerinin yazdıkları, hakiki din kitaplarına uyanlara yüzlerce şehit sevabı verilir. Sünnete yapışmak, sünneti ortaya çıkarmak Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarını öğrenmekle funduszeue.infolarda, özel günlerde hediye olarak bir kimse, ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarından bir kitap, mesela bir İslam Ahlakı kitabı hediye verse, yüz şehit sevabı alır. Çünkü unutulmuş sünnetlerin yanında, farzlar ve vacipler de yayılmış oluyor. Bozuk din kitabı vermek de bunun aksi olup, çok veballi bir iştir, bu sefer işlenen günaha da ortak olmuş olur.Sevabını hediye etmeli
Muhammed Masum hazretleri buyuruyor ki:
Sadaka [ve Kur'an-ı kerim okumanın] sevabını önce Peygamberimizin mübarek ruhuna hediye etmeli, sonra ölülerin ruhlarına göndermelidir. Böylece kabul olma ümidi fazla olur. Sevabını bütün müminlerin ruhlarına da hediye etmek iyi olur. Her birine sevabın hepsi ulaşır. Kendi sevabından bir eksilme olmaz. (2/36)

Camiye verilecek para
Sual:
Babam, (Şu parayı al, bir camiye ver!) dedi. Bu parayı İslam âlimlerinin kitaplarını dağıtarak emr-i maruf yapan yerlere vermek caiz olur mu?
CEVAP
Elbette olur. İslamiyet’i yaymak için verilmiş olur, daha önemlidir.

Cami yaptırmak
Sual:
Bir kimsenin yaptırdığı küçük bir cami yıkılıp, yerine başkası büyük bir cami yaptırsa, öncekinin sevabı kesilir mi?
CEVAP
Kesilmez.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası