gogus buyumesi neden olur / Kadınlarda Memede Büyüme Nedenleri Nelerdir? Meme Büyümesi Neden Olur? - Sağlık Haberleri

Gogus Buyumesi Neden Olur

gogus buyumesi neden olur

Erkeklerde meme büyümesi neden olur?

Vücutta hormon dengesi zaman zaman bozulabilir. Testosteron kıllanma, kas kütlesi gibi erkeksi özellikleri kontrol ederken, östrojen kadınsı özellikleri kontrol eder. İşte erkeklerde seks hormonları denilen östrojen ve testosteron arasındaki dengesizlik bunun en büyük sebebidir. Testosteron hormonu miktarındaki dalgalanmalar, azalması veya diğer cinsiyet hormonu olan östrojen seviyesinin artması bu duruma yol açabilmektedir. Ayrıca;

- Yaşa bağlı doğal hormonal değişiklik,

- Alkol kullanımı,

- Uyuşturucu

- Kullanılan bazı ilaçlar (anabolik streroidler, bazı antidepresanlar, vücut geliştirme için kullanılan ilaçlar gibi)

- Sağlıksız beslenme, kilo alımı en büyük nedendir.

Bunlar dışında;

Tiroid bezi hastalıkları, kronik karaciğer hastalıkları, testisleri ve böbreküstü bezlerinden kaynaklanan tümörler ve bazı genetik hastalıklar da erkeklerde meme büyümesine sebep olmaktadır.

Kimlerde görülür?

Yukardaki sebeplere maruz kalan yetişkin tüm erkeklerde görülebilse de özellikle hormon dengesizliğinin çok sık görüldüğü ergenlik çağındaki yaş arası gençlerde daha fazla rastlanır. Bunun dışında 50 yaşından itibaren neredeyse her dört erkekten birinde jinekomasti görülür.

Nasıl anlaşılır?

Göğüsler olması gerekenden daha büyüktürler. Bazen bu büyüklük bireyde özgüven kaybına kadar gidebilecek psikolojik sorunlara da neden olabilmektedir. Elle muayenede sert doku hissi, yağlanma dışında süt bezlerinin gelişip büyümesini gösterir. Göğüslerde şişlik, ağrı, meme başında akıntı ve ele gelen kitlenin sert ve dokuya yapışık olması mutlaka bir genel cerrahi uzmanına başvurmanızı gerektirmektedir.

Teşhis nasıl konulur?

Çoğu kez fiziksel bir muayeneyle anlaşılır. Ancak göğüsteki şişlik sertse, tek taraflı ise, meme başında çekilme gibi değişikliklere yol açmışsa erkek meme kanseri yönünden uyanık olmak gerekir. Ne gibi testler yapılır;

-Meme ultrasonografisi,
-Hormonal tetkikler,
-Karaciğer fonksiyon testleri,
-Testis ultrasonografisi teşhiste önemlidir.
En ufak şüphede biyopsi de tercih edilmelidir.

Nasıl tedavi edilir?

Bazı jinekomasti vakaları takiple kendiliğinden kaybolsa da, jinekomastinin tek tedavisi cerrahidir. Öncelikle büyümeye sebep olan etkenlere yönelik tedavi uygulamak lazım. Kullanılan ilaç ve beslenme alışkanlığını gözden geçirmek gerekir.

Artık lokal veya genel anesteziyle meme küçültme ameliyatları çok kolay şekilde yapılmaktadır. Ameliyatlar son derece estetik yapılır meme başının etrafından açılır ve büyüyen meme dokusu çıkarılır. Ameliyat izi belli dahi olmaz. Kişi ertesi gün işine dönebilir. Yalancı jinekomasti de denilen meme başı altındaki yağlı doku birikimine bağlı durumlarda liposuction yeterli olmaktadır.

Ameliyat sonrası tekrar büyür mü?

Ameliyatta meme dokusunun tam olarak çıkarılması önemlidir. Eğer meme dokusu tam olarak çıkarılmışsa, ameliyat sonrası tekrar büyüme olmaz. Ancak kilo alımı olursa, o bölgedeki yağlanma tekrar şişliğe sebep olur.

Ameliyat sonrası egzersiz önerir misiniz?

Mutlaka yapmalısınız. Gelişen kas tabakası yağlanmayı engelleyecektir.

Jinekomasti kansere dönüşür mü?

Jinekomasti, hayatı tehdit eden önemli bir sorun değildir. Kansere dönüşmez. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli şey, büyüyen meme dokusunun jinekomasti olmayıp, bir meme kanseri şişliği olabilmesidir. Özellikle tek taraflı, sert ve düzensiz sınırlara sahip meme başı altında ele gelen kitle erkek meme kanserinin habercisi olabilir.


Ameliyatı önerir misiniz?

Memedeki büyüklük utanma duygusu yaratıyorsa, özellikle plajlarda tişörtsüz güneşlenmekten alıkoyuyorsa ve sürekli kafanızı meşgul ediyorsa kesinlikle öneririm. Ameliyat kolay ve sonuçları son derece güzeldir. Bu konudaki sorularınızı bana yazabilirsiniz. Yaza girdiğimiz bu güzel güneşli günlerin keyfini çıkarmanız dileğiyle, hepiniz sağlıkla kalın.

JİNEKOMASTİ NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Jinekomasti nedir?

Jinekomasti, erkeklerde veya erkek çocuklarda meme dokusunun aşırı gelişmesi veya büyümesi durumudur. Göğüsler büyümeye başlar ve bir göğüs diğerinden daha büyük hale gelebilir.

Jinekomasti, genellikle ergenlik çağındaki bir çocuk hormonal değişiklikler yaşarken ortaya çıkar. Bununla birlikte yeni doğan bebekler ve yaşlı erkeklerde de görülebilir.

Jinekomastiye ne sebep olur?

Jinekomasti genellikle iyi huylu (kanserli olmayan) bir durumdur. Jinekomasti birçok hormon seviyesindeki değişiklikler ile ilişkilendirilmiştir. Çoğu durumda ise nedeni bilinmemektedir.

Jinekomasti birçok farklı sebepten kaynaklanabileceği gibi genellikle kadınlık hormonu (östrojen) ve erkeklik hormonu (testosteron) düzeylerindeki değişikliklerden kaynaklanır. 

Jinekomasti, antidepresanlar, antibiyotikler, kemoterapi, prostat kanseri ilaçları, ülser veya kardiyovasküler ilaçlar gibi bazı ilaçların yan etkisi olarak da oluşabilir. Anabolik steroidler, eroin veya marihuana gibi yasa dışı uyuşturucuların kullanımının da jinekomastiye neden olduğu bilinmektedir.

Bazı hastalıklar ve tıbbi durumlar da jinekomastiye neden olabilir. Bunlardan bazıları aşağıda listelenmiştir:

  • Karaciğer hastalıkları
  • Böbrek hastalığı
  • Akciğer kanseri
  • Testis kanseri
  • Böbreküstü bezi veya hipofiz bezi tümörleri
  • Konjenital bozukluklar (doğumsal bozukluklar)
  • Tiroid bozuklukları
  • Yaralanma veya travma
  • Obezite

Yeni doğan bebeklerde kısa süreli bir jinekomasti oluşumu gözlenebilir. Bunun nedeni genellikle annenin östrojeninin doğumdan sonra bir süre bebeğin kanında kalmasıdır.

Jinekomasti, meme kanseriyle bağlantılı değildir. Erkeklerin meme kanserine yakalanması nadirdir. Yine de doktorunuz meme kanserini ekarte etmek için bazı testler yapabilir.

Jinekomasti belirtileri nelerdir?

Bir veya iki göğüste jinekomasti olabilir. Meme ucunun altında ağrılı olabilen bir yumru veya yağlı doku şeklinde başlayabilir. Göğüsler genellikle eşit olmayan bir şekilde büyür.

Jinekomasti semptomları diğer tıbbi durumlar veya problemler gibi görünebilir. Teşhis için her zaman doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Jinekomasti nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz tıbbi geçmişinizi alacak ve fizik muayene gerçekleştirecektir.

Diğer hastalıkları veya durumları dışlamak için ayrıca aşağıdakileri içeren testler de yapılabilir:

  • Karaciğer fonksiyon testleri ve hormon çalışmaları dahil kan testleri
  • İdrar testleri
  • Göğsünüzün düşük dozlu bir röntgeni (mamogram)
  • Küçük bir meme dokusu örneği (biyopsi) alınabilir ve kanser hücreleri açısından kontrol edilebilir

 Bazı durumlarda ise teşhis için testlere gerek yoktur

Doktorunuz, hormonların birçok organı nasıl etkilediği konusunda uzmanlaşmış bir uzman doktor (endokrinolog) görmenizi önerebilir.

Jinekomasti nasıl tedavi edilir?

Doktorunuz, aşağıdaki parametrelere dayanarak sizin için en iyi tedaviyi belirleyecektir:

  • Yaşınız
  • Genel sağlık durumunuz ve sağlık geçmişiniz
  • Hastalığınızın ciddiyeti
  • Bazı ilaçlar, tedaviler ve terapileri ne kadar iyi tolere ettiğiniz
  • Durumun ne kadar sürmesinin beklenildiği?
  • Fikriniz veya tercihiniz

Jinekomasti vakalarının çoğu ergenlik döneminde olur. Durum genellikle tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşir. İyileşme süreci 6 aydan 2 veya 3 yıla kadar sürebilir.

Göğüs büyümesine bir ilaç neden oluyorsa, bu ilacı almayı bırakmanız gerekebilir. Duruma bir hastalık neden olduğu durumlarda durumun altında yatan hastalığın tedavi edilmesi gerekecektir.

Jinekomastiyi tedavi etmek için hormon tedavisi kullanılabilir.

Bazı durumlarda fazla dokuyu çıkarmak için ameliyat seçeneği kullanılabilir.

Jinekomasti Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Erkeklerde Meme Büyümesi Kabus Olmaktan Çıkıyor.

Jinokomasti nedeni tam olarak bilinmese de erkeklerde meme dokusunun büyümesi olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle kişilerde fazla kilo sebebiyle ortaya çıktığı düşünülse de özellikle vücut geliştirme ve alınan bazı ilaçlar jinekomastiye neden olabiliyor.

En sık olarak ergenlik döneminde görülebilen bu sorun zamanla geçebilmekle beraber geçmeyen durumlarda memelerin durumuna göre cerrahi müdahale ile tedavi edilebiliyor. Hisar Intercontinental Hospital Genel Cerrahi Bölümü Uzmanları erkeklerde meme büyümesinde uygulanan tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Jinokomasti her zaman çift memede görülmeyebilir

Yapısal olarak kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de meme dokusu mevcuttur. Ancak bu doku düşük östrojen seviyesi sebebiyle kadınlara göre oldukça küçük olabilmektedir. Bazı durumlarda erkek memesinin büyüyebilmekle beraber normalden büyük ve kadınsı bir görünüm almasına jinekomasti denilmektedir. Jinekomasti sorunu memelerde tek taraflı veya çift taraflı olabilmektedir.

 

Ergenlik dönemi ile birlikte ortaya çıkabiliyor

Jinekomasti sorunu sık olarak yaş aralığında ergenliğe giren erkeklerde görülür ve ergenlikten sonra hormonların düzene girmesiyle %30 oranında hastada gerileme ve kendiliğinden düzelme olabilmektedir. Erkeklerin yaklaşık %40 ile 60’ında belli düzeylerde jinekomasti sorunu görülebilmektedir.

 

İlaç kullanımına ve aşırı kiloya dikkat!

Genel olarak meme büyüme sorunu yaşayan hastaların %65’inde sebep tam açıklamamakla birlikte altta yatabilecek hastalıkların mutlaka araştırılması gerekmektedir. Hormon bozuklukları, testesteron azlığı ile seyreden rahatsızlıklar ve bazı sendromlar, östrojen artışı yapabilen durumlar, testis tümörleri, böbrek üstü bezi tümörleri, tiroid bezi hastalıkları, akciğer ve karaciğer tümörleri, karaciğer sirozu, alkol ve bazı ilaç ve maddelerin (antidepresanlar, uyuşturucu maddeler, vücut geliştirmede kullanılan maddeler) uzun süre kullanımı ve aşırı kilo alımı jinekomastinin bilinen nedenleri arasındadır.

 

Jinekomasti kişide hastalığın habercisi olabilir!

Jinekomasti bazı hastalıkların ön belirtisi olabileceğinden dikkatli bir tarama sonrasında işin estetik boyutu değerlendirilmelidir. Bazı hastalarda duruma göre jinekomasti ağrıya sebep olabilmektedir. Ancak hastaların başvurusunun esas sebebini estetik kaygılar oluşturabilmektedir.

 

Ultrasonografi yöntemi ile jinekomastinin teşhisi ve tipi belirleniyor

Jinekomasti glandüler, yağlı ve karışık tip olarak üçe ayrılabilir. Glandüler tipte meme bezi yapılarının büyümesi ön plandadır. Yağlı tipte ise meme dokusu değil meme dokusu etrafındaki yağ dokusu artışı mevcuttur. Bu tip özellikle sık kilo alıp veren ve alkol kullanan hastalarda sık görülür. Karışık tipte ise belli oranlarda iki tip büyüme birlikte olur. Jinekomasti tipin belirlenmesi için ultrasonografiden faydalanılabilir.

 

Memenin durumuna göre tedavi şekli uygulanıyor

Jinekomasti tedavisinde esas yöntem cerrahi olarak gerçekleştirilmektedir. Cerrahi müdahale iki yöntemle yapılmaktadır. Bunlar doğrudan cerrahi çıkarma ve liposuction denilen yağ emme yöntemidir. Jinekomastinin durumuna göre bu yöntemler tek başlarına ya da birlikte uygulanabilir.

Jinekomasti sebebinin fazla meme dokusu olması durumunda yani glandüler tip jinekomastide meme başından yapılan dairesel kesi ile büyümüş olan meme dokusu cerrahi olarak çıkartılır. Gerektiği durumlarda çevredeki yağ dokusunu azaltmak için liposuction ile birlikte uygulanabilir.

Yağlı tip jinekomastide sadece liposuction (yağ emme) ile de problem giderilebilir. Bu işlem mm&#;lik bir kesiden sokulan kanüller aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu seçeneğin en büyük avantajı estetik olarak problem teşkil edecek bir yara izinin oluşmamasıdır. Ameliyatlar genel anestezi veya lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Hastalar cerrahi müdahale sonrası aynı gün taburcu edilebilirler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası