kedinin kızgınlığı ne zaman geçer / Kedilerde Kızgınlık Dönemi ve Onu Rahatlatma Yolları - kediannesi.com

Kedinin Kızgınlığı Ne Zaman Geçer

kedinin kızgınlığı ne zaman geçer

Kedimizi 2 yıl önce kısırlaştırdık fakat bir haftadır kızgınlık belirtileri vermeye başladı bu neden olur?

Kısırlaştırılmış kedi kızgınlığa girer mi?

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki kısırlaştırılmış bir kedinin kızgınlık belirtileri göstermesi normal değildir bu sebeple kedinizin gösterdiği davranışların kızgınlık belirtileri olup olmadığını anlamak gerekiyor. Bunu anlamanın en güzel yolu bir veteriner hekim muayenesi ve vajinal swap örneği alınıp gerekli mikroskobik incelemeler yapılmalıdır.

Kedinizin Ovaryum Kalıntı Sendromu sırasında gösterdiği kızgınlık belirtileri Vaginitis ve Sistitis gibi hastalıklarda da şekillenmektedir. 

Kısırlaştırılımış kedimiz kızgınlık belirtileri gösteriyor ve bunu bilimsel olarak kanıtlanmışsa;

Kısırlaştırılmış kedim neden kızgınlığa girdi?

Kediniz Ovaryum Kalıntı Sendromu yaşamaktadır. Yapılan kısırlaştırma operasyonu sonucunda yumurtalık organından parça kalmış olabilir. Bu da onun tekrar kızgınlık belirtileri göstermesine yani hormon üretiminin durdurulamamış olmasına işaret eder. Kzıgınlık belirtileri göstermesine rağmen gebe kalma şansı yoktur.

Ne yapmalıyız?

Dişi kedinizin tekrar operasyona alınması ve cerrahi teknikler ile yumurtalıktan kalan parçanın bulunması ve doğru yöntemler ile tamamı uzaklaştırılması gerekir. Operasyon yumurtalık organından kalan parça ve bu parçanın yeri ile doğru orantılı olarak zor ya da kolay olabilir.

Bu operasyonu yaptırmazsak ne olur?

Kediniz normal olarak kızgınlık belirtileri göstermeye devam edecek, duruma göre bazen daha sakin bazen de standart dışı kızgınlıklar yaşanacak.

Gebe kalma durumu sadece bir ovaryumun alınıp diğer ovaryumun ilgili rahim kornusu ile beraber bırakılması ile yaşanabilir fakat yine de yaşanması zor bir durumdur. Ovaryum Kalıntı Sendromu'nda gebelik asla yaşanamaz. 

İlk gözlendiği anlarda bir sağlık problemi teşkil etmez. İleri yaşlarda ilgili ovaryum parçası büyümeye devam edecek ve kendi üzerinde veya çevre dokularda neoplazik üremelere sebep olarak çeşitli kanser vakalarını bereberinde getirir.

UYARI: Kısırlaştırma operasyonu sonrasında anlattığımız bu vakada aradaki süreç 1-3 yıl civarıdır. Dişi kedi kısırlaştırma operasyonu sonrasında ilk birkaç hafta kızgınlık belirtileri varmış gibi bir davranış gösterebilir, bu durum nadir de olsa hormonal mekanizmadaki düzensizlikler sebebi ile yaşanır. 

Hiç vakit kaybetmeden bir acil veteriner hekim ile görüşmelisiniz. Şimdiden geçmiş olsun dileklerimizle.

Buradaki cevapların tedavi ya da teşhis amacı yoktur. Eğer acil bir durum söz konusu ise veterineriniz ile görülebilir ya da kliniğimizi arayabilirsiniz.

TÜM SORULAR

Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?

Sevimli arkadaşınız, ergenlik dönemine girdikten sonra kendisi için bir eş adayı arayabilir. Onun bu yolculuğu, kedilerde kızgınlık dönemi olarak geçiyor.

  • Kedilerde kızgınlık dönemi, kedinizin ırkına göre farklılık gösterebilir.

Peki, kedilerde kızgınlık dönemi ne kadar sürer ve bu süreçte nasıl belirtiler görülür? Her birine yazımızda yer verilmiştir.

Kedilerde Kızgınlık Döneminin  Süreci Ne Kadar?

Kedilerde kızgınlık dönemi ne kadar sürer diyenler için ortalama olarak 7 gündür.

  • Dişi kedilerde, 7 gün boyunca bu süreç devam eder. Fakat geniş bir süre alanı olduğunu söylemekte de, fayda var.
  • Sağlıklı kedilerde bir günden başlayıp, 21 güne kadar uzayabilir. Ancak genel olarak 8 günlük bir süreç olduğu söyleniyor.
  • Kedilerde kızgınlık dönemi, dişi kedinin kendi isteği ile erkek kediyle çiftleşme sürecidir. Burada dişi kedi istemediği sürece, erkek kedi ne kadar çiftleşmek istediğine dair davranışlar sergilese de yetersiz kalır.

Dişi kedinin, istemesi gerekiyor. Dişi kedilerde ortalama, 6 günle beraber 8 gün arasında değişir. Fakat 21 günü kapsayan bir süreç olduğunu bilmenizde fayda var.

Dişi Kedi Kızgınlık Döneminde Ne Yapılmalı?

Dişi kediniz kızgınlık döneminde iken, onunla çok fazla oyun oynayıp yorulmasını sağlayın. Böylece dinlenmek için uykuya teşvik ettiğiniz anlamına gelir.

Dişi kedilerde kızgınlık dönemi, rahat ve huzurlu geçirilmesi gereken bir dönem. Bu yüzden beslenip sonrasında uyuması hem mental, hem de fiziksel açıdan onu rahatlatır.

  • Dişi kedilerde kızgınlık dönemi ne kadar sürer? Kedilerde kızgınlık dönemi, ortalama olarak 6 gün civarındadır.
  • Ancak kedinizin bu dönemdeki yaşam koşulları, beslenme biçimi, fiziksel ve psikolojik olarak her türlü etmenin daha uzun ya da daha kısa sürede geçirmesine neden olur. 

Dişi Kedinin Kızgınlığı Ne Zaman Geçer?

Dişi kedilerde kızgınlık dönemi, üreme dönemi olduğu anlamına geliyor. En genel tabiriyle kızgınlık dönemidir.

  • Kedinin çiftleşme arayışında olduğu bu dönem, ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir. Fakat birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişen bir zaman dilimi olduğunu söyleyebiliriz.
  • Kedilerde kızgınlık dönemi ne kadar sürer? Kedilerde kızgınlık dönemi dişi kedi, erkek kedinin davranışlarından etkilendiği zaman daha kısa bir sürede sonuçlanır. Fakat dişi kedi aradığı erkek kediyi bulamadıysa, süreç uzayabilir.

Burada görev bakıldığı zaman erkek kedinin, dişi kediyi etkileyebilmek için uyguladığı davranışlarına göre değişmektedir. Yani tatlı kızınız biraz nazlı ise kızgınlık döneminin uzaması mümkün.

Kediler Kızgınlık Döneminde Acı Çeker Mi?

Kedilerin kızgınlık döneminde, acı veya üzüntü çekmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

  • Kızgınlık erkek kedilerin, dişi kedileri arama sürecidir. Dişi kedilerin de erkek kedilerin davranışlarına göre çiftleşmeyi isteyip, istemediği bir durumdur.

Kesinlikle acı, üzüntü gibi bir etmen yaşanılmaz!

Tamamen belirli bir süreç içerisinde kediler arasındaki çiftleşme isteğidir.

Tüm sevimlilikleri ve vazgeçilmez dostlukları ile her zaman için kediler, yanımızda olan canlılardır. Siz de kendiniz için muhteşem bir dost arıyorsanız patilendim.com web sitemizde bulunan ilanlarımıza göz atabilirsiniz

Çalışma Saatlerimiz

Anasayfa › Makaleler › Kediler › Kedilerde aile planlaması hap mı? Kısırlaştırma mı?

Kedilerde aile planlaması hap mı? Kısırlaştırma mı?

10 haftalık bir kedi yavrusu edindiğinizde, aile planlaması konusunu düşünmezsiniz. Ama en geç 5 ila 7 ay sonra o küçük masum hayvancığın yetişkin bir dişi ya da erkek kedi haline dönüştüğünü görürsünüz.

Dişi kedi ilk kızgınlığını yaşarken, ağlayarak ve miyavlayarak bir erkek kedi istediğini belirtir, hiç olmadığı kadar sokulganlaşır, sırtüstü yuvarlanır ve onu artık evin içinde tutmak çok zordur.

Erkek kediler ise koku dolu erkekliklerini keşfederler. Bölgelerinin ve hatta yaşadıkları evin içinde stratejik olarak önem taşıyan köşeleri işaretler ve bizim de tepkimizi çekerler.

Yetişkin olmuş bir kedi ile birlikte yaşamak insandan büyük hoşgörü ister. Bu da pek çok kedi sahibinin önemli bir karar vermesine yol açar : kısırlaştırma. Oysa aile içindeki uyumsuzluklar aslında sorunun çok küçük bir parçası. Esas kedinin dışarıya çıkmasına ve istediği gibi yaşamasına izin verildiğinde sorunlar ciddileşir. Aile planlaması artık kesinkes ele alınması gereken bir konudur. Aksi takdirde yaklaşık 60 gün sonra yeni yavru kedileriniz olur. Erkek kedi sahiplerinin işi bu bakımdan biraz daha kolay, çünkü randevuların sonuçlarını düşünmek zorunda değiller. İstenilmeyen yeni minikler konusundaki sorunlarla dişi kedi sahipleri uğraşmak zorunda.

İlk kızgınlık başladığında bunu fark etmemek mümkün değil. Bu durumun ne zaman meydana geleceği ise kedinin ırkına, doğduğu aya ve yaşam koşullarına bağlı. Siyamlar gibi doğulu kediler daha erken gelişirken, İranlı gibi uzun tüylülerde durum tam aksidir. Onların cinsel olgunluğa erişmesi bazen 12, hatta 18 ay sürebilir. Kedinin burcu bile gelişimi üzerinde etki eder: Sonbaharın son aylarında doğmuş olan kediler 3-4 aylık olduklarında ilk kızgınlıklarını yaşayabildikleri halde, henüz tam olarak yetişkin sayılamazlar. Bunun nedeni, ilk baharda artan ışığın uyarıcı etkisidir. Kış kediciklerinde ise kızgınlık ancak 12-14. ayda görülebilir, yani bir ilkbahar sonra.

Köpekten farklı olarak dişi kedide çok sayıda kızgınlık dönemi (5-7) peş peşe gelir. Dişi kedi üst üste birkaç defa çiftleşmeye hazır olur. Kedilerin aşk yaşamında en önemli sezon Şubat'tan Nisan ortasına kadardır. Ama yazın ve sonbahar başlarında da yeni dönemler oluşabilir.

Ev içinde yaşayan kediler mevsimsel ışık değişikliklerine çok maruz kalmazlar, ancak yapay ışık bile hormon dengesini etkileyebilir. Bu yüzden onlar tüm yıl boyunca kızgınlık dönemleri yaşayabilirler.

Kedilerde kızgınlık dönemi

Kızgınlık dönemi 1-3 hafta sürer, bu da dişinin bir erkeği bulup bulmamasına bağlıdır. ilk 1-3 gün kediler daha çok idrar yapar, sonra davranış değişiklikleri başlar . Kafasını insanın avucuna koyması , ve sırt üstü yuvarlanmak gibi , 2-3 gün sonra kedi çiftleşmeye hazırdır. Kızgınlık döneminin ilk günlerinde kedi çok farklı davranış, ama henüz erkeğin yaklaşmasına izin vermez. Kur yapar davetkar bir şekilde kuyruğunu yana kaldırır, ama erkeğin en ufak bir yaklaşımında tokat atar ve kaçar. Kızgınlık ancak en üst düzeye ulaştığında bir ya da daha çok sayıda erkek ona sokulabilir. Çiftleşme ile yumurtlama oluşur ve bu şekilde kızgınlık noktalanır. Tek başına yaşayan bir ev kedisinde yumurtlama oluşmaz, onun yerine yumurta baloncuğu geri gider.

1-3 hafta sonra dönem yeniden başlar. Kedi bu durumdan ötürü sıkıntı çekiyorsa ya da sahibinin sinirleri geriliyorsa – veteriner hekim yumurtlamayı ilaçlarla da sağlayabilir. Bu şekilde çoğu zaman, yeni bir kızgınlık dönemi başlayıncaya kadar birkaç haftalık bir süre geçer. Ancak bu her zaman başvurulacak bir çare olmamalıdır.

İsteniyorsa, çiftleşme mevsiminin bitiminde kedi kısırlaştırılabilir. Kızgınlığı hormon tedavileri ile de önlemek mümkündür.

Doğum kontrol hapı

Bir başka çare olarak hayvana doğum kontrol hapı verilebilir. Hormon ilaçları ile kızgınlık dönemi tümüyle önlenebildiği gibi ertelenebilir de örneğin, kedi bir yarışmaya katılacak ise.

İlk kızgınlıkta bu ilaçlar kullanılmamalıdır. İlaç tedavisi ikinci kızgınlık döneminde başlayabilir, veteriner hekiminiz bu konuda sizi bilgilendirecektir.Kedi yavruladıysa doğumdan bir hafta sonra ilaçlara başlanabilir.Her hafta ilaç vermek istemiyorsanız bir veteriner hekime iğne yaptırabilirsiniz. Ama yıllar süren bir hormon tedavisi de önerilmez. Çünkü hormonlar kemik iliğine ve bağışıklık sistemine ciddi zararlar verirler. Kesinlikle yeni yavru kedicikler istemediğinizden eminseniz, kısırlaştırmayı düşünmelisiniz.

Kısırlaştırma operasyonu

Kısırlaştırma operasyonu dişilerde rahim ve her iki yumurtalığın alınması ile yapılmaktadır. Erkeklerde aynı işlem her iki testisin alınması ile yapılmaktadır. Dişilerde tek yumurtalığın bırakılması artık terk edilmiştir. Tek yumurtalığı kalan kediler kızgınlık göstermekte ve çiftleşebilmektedirler. Tek yumurtalığın kalması bırakılan bu yumurtalığın kistleşmesine hatta tümörleşmesine eden olabilmektedir. En sağlıklı yöntem her iki yumurtalığın ve rahmin alınması işlemidir.

Kısırlaştırma için doğru zaman

Çoğu veteriner hekim, bu ameliyat için dişi ve erkek kedinin yetişkin olması gerektiği kanısındadırlar. Bu nedenle de özellikle ırk kedilerde doğru bir zaman vermek mümkün değildir. Siyam kedisi 5 aylıkken bile tam olarak yetişkin olabilir, bazı başka ırk kediler ise ancak 2 yaşına geldiklerinde tam erginliğe erişirler. En iyisi kediciğiniz 12 haftalık olup ilk aşıları yapılırken bunu veteriner hekiminizle konuşmaktır.

Ameliyat edilmeden önce bir dişi kedinin yavrulamış olması şart değildir. Yapılmış araştırmalarda ergenlikten önce kısırlaştırılmış dişi kedilerde ergenlikte kısırlaştırılmış olanlara göre ne fiziksel nede psikolojik bir fark gözlenmemiştir. Ergenlikten önce kısırlaştırılmış erkek kedilerde ise alt üriner sistem sendromunda artış gözlenmiştir. Bunun sebebi ise erkek cinsel organının yeterince gelişmemiş olmasıdır. Amerika'da 1987 yılında 100.000 kısırlaştırılmış kedi üzerinde yapılmış üç ayrı araştırmanın sonuçları yayınlandı. Bu araştırmalara göre, ergenlik öncesi ve ergenlik sonrası kısırlaştırılmış, kedilerde ne bedensel ne de davranışsal farklılıklar gözlenmedi. Araştırma sonucuna göre kısırlaştırılmış kediler daha uzun yaşıyor. 14 yaşındaki kısırlaştırılmış bir ev kedisi, 7 yaşındaki bir sokak kedisi kadar diridir.

Çiftleşmenin tehlikeli sonuçları

İstenilmeyen yavrular, sorunun sadece bir tanesi. İkincisi, enfeksiyon tehlikesi. Çünkü evlilik pazarı aynı zamanda pek çok enfeksiyon hastalığının da ana alışveriş bölgesi, özellikle FIV ve FeLV. Üstelik çapkın erkek kediler sık sık kavgalara bulaştıklarından enfeksiyon kapma ve taşıma riskleri de daha fazladır. FeLV etkenine karşı aşı vardır ama FIV'e karşı ise yoktur.

Kedisini ev içinde tutulanlarda bu sorun yok. Ama bahar duygularının uyanması ile birlikte, erkek ve dişi kedi dışarıya çıkmak isterler. Dolayısıyla bu dönemlerde özellikle dikkatli olmak gerekir.

Katkılarından dolayı Prof. Dr. Kürşat ÖZER’e teşekkür ederiz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası