aks nedir / AKS Nedir? AKS Arızası Belirtileri Nelerdir?

Aks Nedir

aks nedir

Arabada aks nedir, ne işe yarar Aks Arızası Nasıl Anlaşılır?

Arabada ask sistemi , iki yarım dingil arasında bir diferansiyeli olan bölünmüş bir dingildir. Bir aracın aktarma organları için önemli bir bileşendir ve aracın tahrik tekerleklerinin aksına veya tahrik millerine atıfta bulunur.  

Bir aksı oluşturan bileşenler, diğer aktarma organları sistemlerinin bileşenleri olarak da düşünülebilir; çünkü neredeyse tüm aktarma organları bileşenleri bir aracı hareket ettirmek için birlikte çalışır.

Bununla birlikte, bir aracın nasıl çalıştığına fazla aşina olmayanlar, bir araba aksını, bir aracın aktarma organlarını oluşturan diğer önemli bileşenlerle karıştırabilirler. Aksları ve nasıl çalıştıkları hakkında daha fazla bilgi edinmeden önce, tahrik aksının tamamını oluşturan çeşitli bileşenleri anlamak önemlidir, örneğin: 

Aks

Şaft 

Diferansiyel

Araba aksı farkından ve lastik içine uzanan çok önemli bir araç bileşenidir. Tipik olarak, tahrik aksları , parçaya daha fazla koruma sağlayan ve çok daha verimli çalışmasına izin veren bir aks muhafazası içine yerleştirilmiştir. Hem önden hem de arkadan çekişli araçlarda bulunabilirler ve hem ön hem de arka aksı çalıştırmak için gereklidirler. 

CV aksı veya Sabit Hız aksı teknik olarak bir tahrik aksı olarak kabul edilebileceğinden, tahrik aksı hakkında farkına bile varmadan zaten bilgi sahibi olmanız muhtemeldir. Araba aksları, her ikisi de gücü transakstan lastiğe ilettikleri için, akslarla aynı şekilde hareket eder. 

Herhangi bir aks tertibatını çevreleyen ayrıntılara doğrudan atlamadan önce , aks tanımının kendisini keşfetmek önemlidir. Bir aks , bir tekerleğin veya tekerlek grubunun merkezinden geçen bir çubuk veya mildir . Bir aksın çubuğu veya mili, aksın ne tür bir araç için tasarlandığına bağlı olarak sabit bir konumda kalacak veya dönecek şekilde tasarlanabilir. 

ARABA FRENE BASINCA SES GELMESİNİN NEDENLERİ VE ÇÖZÜMLERİ

Akslar, hareketli aks veya ölü aks olarak sınıflandırılır. Ölü akslar ayrıca ” tembel aks ” olarak da adlandırılabilir . Bir araba dingili söz konusu olduğunda, dingil aşağıdaki iki seçenekte kurulabilir: 

Aks tekerleklere sabitlenmiştir. Tekerleklere sabitlendiğinde, aks her devri desteklediği için tekerleklerle birlikte dönebilmektedir.

Aks araca sabitlenmiştir. Aracın kendisine sabitlendiğinde, araçtaki tekerlekler dingil yerine dingil etrafında dönecektir.

Hareketli Akslar

Hareketli akslar , gücü bileşen boyunca iletmek için kullanılır. Bağlı oldukları tekerlekleri sürmekten sorumludurlar. Hareketli bir parça olarak tasarlanmasına rağmen, aracın ağırlığını desteklemek için bazı canlı akslar da kullanılabilir. 

Bir ön tekerlek aktarma organlarını incelerken, aracın yönlendirilmesinden hareketli akslar sorumludur. Araca bağlı olarak, bazıları direksiyondan da sorumlu olan canlı bir arka aks kullanabilir. 

En yaygın binek araç türü, yalnızca düzeneğin arkasında hareketli akslar içerirken, dört tekerlekten çekişli bir araçta hem ön hem de arka akslar canlı durumdadır. Altı tekerlekten çekişli araçlar, tümü canlı aks olan üç aks içerir.

Ölü Akslar

Ölü Akslar , aracın tekerlek aksamı için bir montaj sağlarken, yalnızca aracın bir parçası için bir destek olarak kullanılır. Tipik olarak, ölü akslar ticari kamyonların ve kamyon-traktörlerin ön kısmında bulunur. Hemen hemen tüm yaygın binek araçlarında, bağımsız ön tekerlek süspansiyonları kullandıkları için bir ön dingil yoktur. Ticari bir aracın ölü bir aksa dayanması nadirdir.

Ölü bir aks, bir aktarma organını oluşturan parçalara teknik olarak dahil değildir ve kendisine bağlı bir diferansiyeli yoktur, çünkü serbest dönen bir akstır ve sadece üzerine çok miktarda ağırlık konduğunda kullanılır. Bazı tahrik aksı kurulumlarında tekerlekleri, yatakları ve hatta dişlileri monte ederler.

Ölü akslar, aktarma organlarının kendisiyle senkronize kalır ve bunları kullanan ticari araçlar için çok önemlidir. Hareketli akslar gibi güç aktarmasalar da önemleri tekerleği taşıma sorumluluğundadır.

Şaft nedir?

“Şaft” teriminin, “tahrik mili”, “CV mili” ve “aks” ile birbirinin yerine kullanılması yaygındır, çünkü aks muhafazası içinde, tasarlanan montaj boyunca hareket veya tork aktarımından sorumlu dönen bir çubuktur. için. Çoğu araçta, bir uçta şanzımana ve diğer uçta diferansiyele bir tahrik mili bağlanır. 

Şanzıman, gücü tahrik mili aracılığıyla bir diferansiyele aktarır. Güç aktarmaya ek olarak, şaftlar da güç alabilir veya her ikisini aynı anda alabilir. Bu, dört tekerlekten çekiş kullanan araçlarda görülebilir.

Tam bir aks tertibatı, tipik olarak, diferansiyelin her iki tarafında yer alan iki yarım mil içerir. Tekerlek yatağına bağlanırlar ve tekerleğin dönmesine izin verirler. Dişliler gibi fiziksel bileşenlerin dönmesini gerektiren makinelerde de bulunabilirler.

EGZOZDAN SU GELMESİ NE ANLAMA GELİR, ÇÖZÜMÜ NEDİR ?

Diferansiyel nedir?

Diferansiyel, tekerleğe bağlı araba aksındaki her yarım mil arasında bulunan bir dişlidir. Belirli bir yolda hareket eden bir araçtaki tekerleklerin tümü, yolculuğun tamamı boyunca farklı uzunluklarda hareket etmelidir. Tekerlekler bu şekilde çalıştığı için her bir tekerleğin birbirinden farklı hızda dönme kabiliyetine sahip olması gerekmektedir. Diferansiyeller, her tekerleğin farklı bir hızda dönmesine izin verir.

Tahrik milinin ucuna bir pinyon dişlisi takılıdır ve diferansiyelin halka dişlisini döndürmek için döner. Halka dişli, sonuçta iki aksın farklı hızlarda dönmesini sağlayan yan dişlilerin dönmesinden sorumludur.

Düz bir çizgide hareket eden araçlardaki dingillerin dönüş hızı, araç dönüş yapana kadar sabit kalır. Araç döndükçe, diferansiyel, dingilin farklı bir hız ihtiyacını karşılar; böylece aracın düzgün çalışmasına ve dönmesine izin verir. 

Aks Arızası Nasıl Anlaşılır?

Aks arızası belirtileri aracın tüm yükünü taşıyan ve güvenliği sağlayan en önemli parçalardan birinde oluşan bir sorun olduğundan oldukça önemlidir. Bu nedenle öncelikle kısaca verdiğimiz arıza sebeplerini daha da detaylandıracağız.

Unutmamak gerekir ki aks arızası durumunda profesyonel yardım yapılması gereken tek şeydir. Aks arızası belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Rulman bozulması

Rulman bozulması dışarıdan gelen darbelere bağlı olarak meydana gelen en sık aks arızasıdır.  Rulmanların üzerindeki aşınma yada aşırı sıcaklık bozulma sebeplerindendir.

Aks arızası ses yapar mı diye sorulması genelde rulman bozulmasından kaynaklanan uğultu şeklindeki seslerin  gelmesidir.

Aşırı yük

Aks aşırı yük ile karşılaşması halinde çeşitli bozulmalar görülebilir.

Aks keçesi deformesi

Aks keçesinin deforme olması ile birlikte  yağ kaçağı görülebilir bu durum da frenlerin düzgün çalışmasına engel olabilir.

Darbe ve bozulmalar da özellikle tekerlekler dönerken aksların hizasına denk gelecek şekilde darbe almak aksların kırılmasına neden olmaktadır. Araçtan anormal olarak gelen sesler örneğin Aks kafasının bozulduğuna işaret ediyor olabilir.

Aks kesmesi nedir? 

Aks kesmesi aslında kırılması anlamına gelmektedir. Özellikle arazi araçlarında görülen aks kesmesi tümsek çukurlardan fazla geçilmesi, aniden taşlara çarpma gibi nedenlerde oluşmaktadır. Böyle bir durumda aracı durdurmak gerekmektedir.

Arabanın aksı koparsa ne olur?

Aks kafası koptuğunda araç vitese geçmesine rağmen gaz veriliyor olsa da hareket etmez. Aks kopması sonucunda  frenler işlevini kaybedebilir.

Aks arızası titreme yapar mı?

Direksiyonda titremeler yaşanması aracın hareketlerini kısıtlamaktadır.

Bir aks yatağından gelen yüksek ses arka aksın serviste kontrol edilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu durumda , diferansiyel grubunun onarılması ya da değiştirilmesi gerekmektedir.

Aks keçesinden kaynaklanan sızıntılar ise arka aksların çıkarılmasını gerektirir. Aks keçesi sızıntıları ciddi bir soruna işaret ediyor demektir.

Dingil Yatağı Hizmeti

Taşıyıcıdaki veya akslardaki zamanla hasar görmüş veya aşınmış rulmanlar, tipik olarak sürekli bir uğultu sesi üretecektir. Bu sesler sırasında oluşacak ivme , yavaşlama ve kabotaj .

Aksın her zaman araçtan çıkarılması gerektiğinden, bunu yaparken izlenecek adımlar araçtan araca değişecektir. Her aracın dingil konfigürasyonu farklı olabileceğinden, dingil yataklarına bakım yapanların, bir dingilin araca nasıl düzgün bir şekilde çıkarılacağı ve takılacağı konusunda doğru talimatlar için araç kılavuzuna başvurmaları önemlidir.

Bir aksı araçtan çıkarırken her zaman göz koruması takılmalıdır. Sökme işlemi sırasında, olası metal parçalarının tertibattan fırlayarak servis görevlisinin gözüne girmesi mümkündür.

Isı, aksın zayıflamasına ve hasar görmesine neden olacağından, bilezik ve yatak asla bir kesme torku ile çıkarılmamalıdır. Yatak ve bileziğe asla aynı anda basılmamalıdır. Yatak hasarı ve patlamaya neden olabileceğinden, dış bilezik asla bastırılmamalıdır.

Aks Conta Servisi

Arka aksta yağlayıcı sızıntıları, kontrol kapağı contaları , taşıyıcı , pinyon dişlisi contası ve iki aks contası gibi montajın çeşitli yerlerinde meydana gelebilir . Sıvı koyu renkli görünecek ve yağlı olacaktır. Bu sızıntılar, tekerlek ve fren tertibatının içinde veya pinyon dişlisi veya taşıyıcının altında görünebilir.

Sürücüler için aks contası sızıntısını fren hidroliği sızıntısı ile karıştırmak veya tam tersini yapmak kolaydır. Sıvının gerçekten aks yağı mı yoksa fren sıvısı mı olduğunu doğru bir şekilde belirlemek için her zaman ıslak alana dokunmalı ve koklamalısınız.

Aracın yağ yakması ne anlama gelir? Yağ yakmaya kesin çözüm

Bir aks tertibatı bir araca her yeniden takıldığında her zaman yeni aks contası takılmalıdır. Bu, önceden takılmış olan conta yeni olsa bile yapılmalıdır, çünkü her sökme ve takma işleminden sonra yeni conta uygulamak, aks ile aks contası arasındaki contanın sıkı olmasını sağlayacaktır.

Muhafazaya monteli bir contayı çıkarmak için kanca burunlu bir kayar çekiç çekici kullanılabilir. Kanca, contanın metal kısmına yerleştirilir ve aletin çektirme sürgüsünün dışa doğru sarsılmasıyla conta düzgün bir şekilde çıkarılabilir. Çekiç çekici yoksa alternatif olarak büyük bir tornavida kullanılabilir.

Contayı çıkarırken aks muhafazasındaki yatak deliği hemen hemen her zaman çizilme veya hasar görme riski altındadır. Bir aracın aks contasına bakım yapanların, aks contasının çıkarılmasıyla uğraşırken dikkatli olmaları çok önemlidir.

Bir araçtaki aks tertibatını onarmak ve değiştirmek zor olabileceğinden, sürücülerin yetkili bir tamircinin servisi yapmasına izin vermesi tavsiye edilir. Aks onarım hizmetinin maliyeti, sorunun ciddiyetine ve aracın aks konfigürasyonuna bağlı olarak değişecektir.  

Aks Nedir? Neden Kırılır, Nasıl Tamir Edilir?

Bir otomobilin ilerlemesi en basit şekilde motorda üretilen gücün tekerleklere iletilmesiyle gerçekleşiyor. Gücün tekerleklere iletimi sırasında ise bir dizi sistem görev alıyor. Arkadan itişli bir araçta motorun ürettiği güç şanzımana, şanzımanda üretilen tork ise kardan miline iletiliyor. Elde edilen tork daha sonra diferansiyel sistemi aracılığıyla akslara, oradan da tekerleklere aktarılıyor.

Özetle motorlu araçlar için hayati öneme sahip olan ve diferansiyelden aldığı enerjiyi tekerleklere ileterek dönme hareketini sağlayan parçalara aks deniyor. Dingil olarak da bilinen bu bileşen, harekete sunduğu katkının yanında aracın yükünü de üstleniyor. Bu sebeple dirençli bir yapıda olması beklendiğinden çelikten üretiliyor.

Binek otomobillerde genellikle arka ve ön olmak üzere iki aks bulunuyor. Esasında çubuk şeklinde olan dingillerin her biri iki aks milinden oluşuyor. Aks millerinin bir ucu tekerleklere bağlıyken diğer uçları çok sayıda dişlinin bulunduğu diferansiyel sisteminde buluşuyor. Aks kafası, aks keçesi, aks rulmanı başta olmak üzere birçok parçadan oluşuyor.

Aks Kırılması Neden Olur?

Aks kafası ve aks keçesi en yaygın dingil arızalarının görüldüğü parçaların başında geliyor. Ancak bazı koşullar altında parça arızasının ötesinde bu çelik yapıda kırılma da görülebiliyor.

İşte aks kırılmasının en yaygın sebepleri:

  • Metal arızası: Dingil, üretim sırasında meydana gelen metal arızaları nedeniyle kırılabiliyor. Fabrika üretimi esnasında uygun olmayan bir ısıl işlem aksın stres altında kırılabilen bir yapıyla üretilmesine neden oluyor.
  • Kötü tasarım: Bir aks mili öngörülebilir bir arızaya sebep açacak şekilde zayıf tasarıma sahip olabilir. Örneğin bazı aks milleri motor ve şanzıman hareketlerini iletebilmek için eşit uzunluğa sahip olmayabiliyor. Keskin dönüş açılarına daha duyarlı olsalar da kısa şaftların kırılma ihtimalinin yüksek olduğunu söylemek gerekiyor.
  • Sürüş tekniği: Engebeli ve taşlık yollarda sürüş yapılması aks kırılmasına yol açabiliyor. Buna bağlı olarak mil ve mafsalların gerilmesi veya aşınması da söz konusu olabilir. Ayrıca darbelerin yanı sıra araca gereğinden fazla yük bindirilmesi akslar üzerinde stres oluşturabilir.

Aks Tamiri Nasıl Yapılır?

Aks tamirine geçmeden önce arızaların nasıl tespit edileceğini bilmekte fayda var. Kaba vites değişimleri, aracın altından sızan gres yağları ve direksiyondan gelen sert titreşimler arızalı bir aksın habercisi olabiliyor. Herhangi bir parçası arızalanmış olan aks ile sürüşe devam etmek tamamen kırılma meydana getirebiliyorr.

Arızalı bir aksın ve ona bağlı bileşenlerin onarım işlemleri problemin ne olduğuna göre değişiklik gösteriyor. Tamirin ilk aşamasında sorunun tespiti ve hasarın boyutu belirleniyor. Hasarlı dingile bağlı tekerlekler çıkarıldıktan sonra arızalı parçalar yenileriyle değiştiriliyor. Tüm bağlantı elemanları ve tekerlekler üretici spesifikasyonlarına göre torklanıyor.

Tamirin son aşamasında ise lastik basınçları kontrol edilerek test sürüşü gerçekleştiriliyor.

Aks Çeşitleri Nelerdir?

Araba aks çeşitleri arka ve ön olmak üzere ikiye ayrılıyor:

  • Arka aks: Arkadan itişli araçlarda gücü tahrik tekerleklerine aktarma görevine sahip. Diferansiyelde buluşan iki aks milinden oluşuyor. Milin bir ucu diferansiyeldeki aks dişlisine, diğer ucu ise tahrik tekerleklerine bağlı oluyor. Bu tip akslara hareketli aks deniyor. Önden çekişli araçlarda ise arka kısımda sabit akslar kullanılıyor. Modern binek araçlardaki arka aksların neredeyse tümü tekerleklerle birlikte döndüğü için hareketli aks olarak da biliniyor. Yarım serbest, tam serbest yüzücü ve üç çeyrek serbest aks olmak üzere kendi içinde üç çeşidi bulunuyor.
  • Ön aks: Araçların ön bölümünde bulunan akslar, engebeli yollardan gelen şokların emilmesinde ve direksiyonun döndürülmesinde görev alıyor. Mümkün olduğunca sağlam olması gereken ön akslar karbon veya nikel çeliğinden üretiliyor. Hareketli ve sabit olmak üzere iki türü bulunuyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası