megane 2 eksantrik mili arızası / EKSANTRİK SENSÖRÜ ARIZALARI NELERDİR ? | Otomakinist

Megane 2 Eksantrik Mili Arızası

megane 2 eksantrik mili arızası

Konu: Açı Kaydırıcı arızası Megane II 1.6 16V

Merhaba arkadaşlar, 2005 megane dynamiq 1.6 16v otomatik, aracım sabah ilk çalışmada harika çalışıyor daha sonra motor ısınmadan durduğumda tekrar çalışıyor motor ısındığında gün içinde sürekli marş basıyor ama geç çalışıyor kam mili kaptörü de şanzuman üstündeki kaptörüde değiştim sente dediler triger değiştim, açı kaydırıcıya baktırdım, benzin bitirdim yeniden aldım, tüpü komple baktırdım yine bi çözüm yolu yok geçende çok marş basmaktan marş otomatiği yandı. elektrikçiye bıraktım tesisatı kontrol ettiler ve sonuç olarak motor kapağında yağ pompası sacları varmış onların eğik olduğunu sensörün okuyucusunu engellediğini ve motor kapağını söküp sacı düzeldiğinde kaptör düzenli okuyabilecekmiş konuyla ilgili bilgi sahibi arkadaşlarım yardımcı olursa sevinirim.Formları okuyorum ama böyle birşeyle karşılaşan görmedim benim araç sabah tek marş çalışıyor sonra geç çalışıyor. bu arıza nın artık açı kaydırıcıdan olduğunu düşünüyorum açı kaydırıcı sabah çalışmada ses gelmeye başladı yaptığım araştırmalara dayalı olarak performans düşüklüğü geç çalışma problemi bu açı kaydırıcıdan sanırım benim açı kaydırıcı ya bozuk ses çıkarmıyordu çünki sente kaçıyormuş bunun arızasıyla ve kağnıı gibi oluyormuş araba geçde çalışıyor buda senteden kaynaklanıyor olabilir bilgisayara bağladığımda eksantrik kam mili sensörü arızası gösteriyor orijinal değiştrdim siliyorum 5 dak çalışsın yine arıza yazıyor ben açı kaydırıcıyı değişirsem sanırım bu sorundan kurtulmuş olacağım ama servisle görüştüm triger daha 4 bin oldu değişeli yine değişcez diyorlar 700 tl parça çıkıyor birde işcilik 1000 tl gidecek gibi açı kaydırıcıyı tek değişsem ne olur ki bilgisi olan varmı.

Krank Sensörü Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir?

Krank sensörü veya krank mili sensörü araç motoru için oldukça kritik bir parçadır. Aracın motor performansına yönelik rehber görevi gören bu sensöre dair detaylı bir içeriktesiniz. Krank sensörü nedir, ne işe yara gibi soruların yanıtını bu bölümde bulmak mümkündür.

Krank sensörü nedir?

Krank mili sensörü, araç motorunun krank milinin çevrimlerini ölçmeye yönelik bir cihazdır. Sensör, motor performansını gözlemlemek ve güç üretimini dengeli konuma getirmek için kullanılır. Krank mili sensörleri, genel olarak otomatik vitesli arabalarda kullanılır. Bu araçlarda da motorun RPM değerini diğer bir deyiş ile devir sayısını ölçer. Çok yaygın olmasa da bazı manuel vitesli olan araçlarda krank mili sensörü kullanılmaktadır. Amacı ve kullanılma mantığı tıpkı otomatik araçlar olduğu gibi motor optimizasyonu ve performans izlemedir.

İki tip krank sensörü bulunmaktadır. Bunlar:

  • Manyetik Tip Krank Sensörü: Sensör voltaj beslemesi yerine yapısındaki mıknatıs ile manyetik bir alanda çalışır. Manyetik alanda oluşturduğu sinyalleri motor kontrol ünitesine iletir.
  • Hall Etkili Tip Krank Sensörü: Voltaj beslemelidir, içinde yer alan yarı iletken plaka üzerinden ECU tarafına ilgili değişimleri aktarır.

Krank sensörü ne işe yarar?

Krank sensörü temel olarak ilk görevi krank milinin konumunu ve dönme hızı ölçmektir. Sensör bu ölçümlerden aldığı veriler direkt olarak motor kontrol ünitesine aktarır. Motor kontrol ünitesine gelen bu bilgi ise yakıt enjeksiyonu ve ateşleme zamanlayıcı gibi farklı alanlarda kontrol edilmesinde kullanır. İlgili bölümde tüm işlevlerin sorunsuz ve dakik olarak ilerleyebilmesi için doğru bilgi aktarımı dolayısı ile hatasız bir krank sensörü gerekir.

Krank sensörü neden arıza yapar?

Krank mili sensörü temel olarak elektronik bir aksamdır. Bu sebeple verilerin aktarımı ve kontrolü sırasında aksamda genel bir teknik aksaklıkla karşılaşabilmektedir. İlgili parça direkt olarak manyetizma etkisi ile çalışır. Bu sebeple manyetik olarak etkileşimde bulunulan bobin ve dişli gibi parçalar sebebi ile arıza oluşması karşılaşılan bir senaryodur. Sensörün arıza yapması direkt olarak krank milinin işleyişine, yakıt enjeksiyonu ve ateşlemeye de direkt etki yapacağından daha büyük arızalara sebep olabilir.

Krank sensörü arıza belirtileri nelerdir?

Krank mili sensöründe arıza çıkması halinde direkt olarak arıza gösterge ekranında gösterim sağlanmaktadır. Bazı araçlarda direk olarak ilgili parçaya yönelik bilgi verilse de detaylı bir şekilde tespit için araç arıza tespit cihazlarından yardım almak gerekir.

Bunun dışında şu durumlar ile karşılaşılıyor ise krank sensörü arızası olabilir:

  • Marşa basıldığı halde araç çalışmıyor veya sorunlu şekilde kalkıyor ise
  • Düzensiz şekilde motor duruyor ise
  • Motor kontrol sembolü sürekli olarak gösterge ekranın aktif ise
  • Sabit hız dengesiz hızlanma ve yavaşlamalar ile güç hale geliyor ise
  • Yanlış ateşleme sebepli motorda titreme var ise,
  • Rölantideki araba titreşim yaparak çalışıyor ise
  • Normalde olandan daha fazla bir yakıt tüketimi mevcut ise
  • Vites geçişlerinde dinamik dalgalanmalar var ise
  • Egzoz supapları zamanın açılamıyor ise
  • Eksantrik mili işlevsel olarak fayda sağlamıyor ise

Krank sensöründe arıza mevcut olabilir.

Bunların yanı sıra bazı durumlarda da arıza kodu üzerinden krank sensörü arızası fark edilebilir. Yukarıda yer alan fakat kullanıcı tarafından fark edilmeyen durumlarda aşağıdaki kodlardan yardım alınabilir.

P0335

P0336

P0337

P0338

P0339

Krank sensörü ne zaman değişir?

Krank sensörü kaliteli olduğu sürece araç zarar görmedikçe değiştirilmez. Belirli bir kullanım ömrü olsa da genel olarak arıza durumunda değiştirilmesi beklenir. Bazı durumlarda eskimeye bağlı olarak manyetik olarak çalışmadığı görülebilmektedir. Her iki durumda da direkt olarak arıza vermesi halinde değiştirilir denilebilir.

Krank sensörü değişimi için zamanında tespit oldukça önemlidir. Bu sebeple aracınızın rutin bakımını ihmal etmemek kritik rol oynar. Aksi takdirde düşük masraflar ile kolayca çözülebilecek sorunlar büyüyerek hem daha tehlike arz eden hem de daha büyük masraflar oluşturacak sorunlara dönüşebilirler.

Krank sensörü fiyatları nedir?

Araç yedek parça fiyatları kur bazlı olduğu için sürekli olarak artmaktadır. Kullanılan aracın segmentine göre krank sensörü fiyatı artarken ilgili krank sensörü fiyatları özelinde net olarak fiyat vermek güçtür. Aracınızın krank sensöründe arıza var ve net bir fiyat almak istiyorsanız aracınızın yetkili teknik servisi ile iletişime geçmeniz önerilmektedir.

Bunun dışında giriş ve orta seviye araçlarda krank mili sensörü için 150 ile 500 TL arası fiyat gözlemlenmektedir. Üst segment araçlarda ise 500 ile 3000 TL arasında değişmektedir.

Yazar : Çetaş Dijital

ARAÇ KİRALAMA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Araba kiralama, günümüzde çok tercih edilen bir ulaşım şeklidir. “Araç satın alıp ne yapacağım, zaten buralarda pek durmuyorum” cümlesi, araç sahibi olmamak için geçerli bir neden haline geliyor durum böyle olunca.

Ekleme Tarihi: 15.01.2019

İNCELE

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ (MTV) NEDİR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, yılda iki kez olmak üzere araç sahiplerinin araçları için devlete ödemiş olduğu vergidir.

Ekleme Tarihi: 15.01.2019

İNCELE

Eksantrik Mili Konum Sensörü ve Arızası (Hall (Faz) Sensörü) Nedir Ne İşe Yarar ?

Hall sensörü (Kam mili konum sensörü- faz sensörü) kam mili pozisyonunu belirleyerek elektronik kontrol ünitesine (ECU) bildirir. Eksantrik (kam) mili konum sensörü iki tipte olabilir:

*Manyetik (endüktif) tip eksantrik mili konum sensörü. (Analog bir voltaj sinyali üretir.)
*Hall etkili tip eksantrik mili konum sensörü. (Hall etkili eksantrik mili konum sensörü, kare dalga (dijital) sinyal üreterek ECU’ye iletir. (Bu yazıda hall etkili tip anlatılmıştır) 


Elektronik kontrol ünitesi, faz sensöründen aldığı bilgileri, yakıt enjeksiyonu için, enjektörlerin enjeksiyona başlama anlarının ayarlanmasında ve ateşleme zamanlamasını ve ateşleme avansını düzenlemek için kullanır. Hall sensöründen gelen sinyaller sayesinde, elektronik kontrol ünitesi, motorun her bir silindirindeki pistonların konumlarını (Üst ölü noktaya geldikleri anları) tam olarak bilebilir. Bu sensöre “silindir sırası sensörü” de denir, çünkü hangi silindirde o an ateşlemenin (yanmanın) gerçekleştiğinin belirlenmesini sağlar. Eksantrik mili konum sensörünün ucu, eksantrik milindeki sinyal dişlisine bakar ve eksantrik milinin konumunu algılayarak ECU’ye iletilir. 


Hall (kam mili konum) sensörü ayrıca, değişken subap zamanlamasının (V-TEC, VVT-i) ayarlanmasında kullanılmaktadır. Hall sensörü sayesinde her pistonun konumunun tam olarak bilinmesiyle, emme ve egzoz subaplarının açılıp kapanma zamanlamaları ayarlanmaktadır.

Yeni nesil motorlarda iki adet (çift) hall sensörü kullanılmaktadır, biri emme eksantrik milinin konumunu ve hızını hesaplarken; diğeri egzoz eksantrik milinin konum ve hızını hesaplar.


(Bkz: Araçtaki Tüm Sensörler)

Hall (Faz) Sensörü Nerededir Motordaki Konumu ? (Eksantrik mili konum sensörünün yeri)

Motorun arka kısmında, silindir kapağında yukarıda, Supap kapağı üzerinde kam milinin (eksantrik milinin) uç kısmına yakın bir yerde, kam mili yataklarına yakın konumda, ve genellikle volanın olduğu tarafta bulunur. Bazı motor tiplerinde, ön tarafta krank kasnağı tarafında, dişli-kayış muhafazasında üst kısımda bulunabilir.

toyota corolla hall faz sensörü    toyota corolla hall sensörü

Eksantrik Mili (kam mili) konum Sensörü Nasıl Çalışır? Hangi İşlerde Kullanılır? (Eksantrik mili konum sensörünün çalışması)

Eksantrik mili konum sensörü EKÜ tarafından 5V ile beslenmektedir, Faz sensörü kare dalga üretmektedir.



Hall sensörünün ucunun tam karşısında, eksantrik miline bağlı ve bu mille dönen bir sensör çarkı bulunmaktadır. Bu sensör çarkındaki kanatçıkların, sensörün önünden geçmesiyle, bir voltaj üretilir ve bu voltaj sinyali, elektronik kontrol ünitesi tarafından alınır.  Bu voltaj sinyalinden, eksantrik (kam) milinin hızı ve konumu hesaplanır.

Hall etkisi nedir?

Bir yarı iletken parça üzerinden akım geçirilirse ve bu yarı iletken parça, manyetik alan kuvvet hatları tarafından dik olarak kesilirse, bu yarı iletken parçanın uçları arasında bir voltaj oluşur. Buna hall etkisi denir.

Yani, bir hall sensörüne akım verildiğinde, ve bu sensöre dik açıda hareket eden bir manyetik alandan geçirildiğinde, manyetik alan gücü ve verilen akımla doğru orantılı olarak bir çıkış gerilimi oluşur.



Eksantrik Mili Konum Sensörü Arızası - Hall Faz Sensörü Arızası Nedir? Hall sensörü bozulursa ne olur?

Eksantrik mili Hall (faz) sensörü bozulursa, elektronik kontrol üntesi arıza (acil durum) moduna geçer,  motor çalışmaya devam eder, motor stop edildiğinde tekrar çalışmaz. Motor gücü sınırlandırılır. Hall sensörü arızalandığında, elektronik kontrol ünitesi  motor devir sensörünün sinyallerinden yararlanır.

Eğer motorda çift hall sensörü varsa, ve ikisi de bozulmuşsa, motor çalışır fakat stop edildikten sonra tekrar çalışmaz. Eksantrik mili konum sensörü arızası ve çözümü hakkında daha fazla bilgi için (Bkz: P0340 Arıza Kodu Eksantrik Sensörü Arızası P0341 P0342 P0343 P0344) (Bkz: P0016 Arıza Kodu) 

Hall sensörü arızasının sebepleri neler olabilir?

Bağlantı kablolarında kopukluk, kısa devre olabilir. Bağlantı kablolarını kontrol ediniz.

Sensörün soket bağlantısında boşluk-gevşeme, kirlenme-yağlanma veya korozyon oluşmuş olabilir, soketi kontrol edip, düzgünce takın.

Sensörde sinyal oluşmasını sağlayan sensör çarkı hasar görmüş olabilir, hall sensörü kullanımdan dolayı bozulmuş olabilir ya da en son ihtimal ECU arızalanmıştır.


DİZEL MOTORDA EKSANTRİK MİLİ KONUM SENSÖRÜ

Dizel motorda, enjektörlerin püskürtme sıralamasının belirlenmesinde eksantrik mili konum sensörü kullanılır.

Dizel motorlarda eksantrik mili konum sensörünün görevi, birinci silindirdeki pistonun ÜÖN’ye ulaşma bilgisini ECU’ye iletmektir. Krank konum sensörü, birinci piston her üst ölü noktaya ulaştığında bunu algılar ve ECU’ye iletir, fakat birinci piston hem egzoz hem sıkıştırma için iki kez ÜÖN’ye çıkar, Eksantrik mili konum sensörü birinci pistonun sıkıştırma zamanında olduğu bilgisini ECU’ye ileterek motorun çalıştırılmasını sağlar. Motor bir kez çalıştıktan sonra, krank mili konum sensörünün sinyali, enjeksiyonu yönetmek için yeterlidir.

Dizel Motorlarda Arıza Durumu

Eksantrik mili konum sensörü arızalandığında stop etmiş bir dizel motor bir daha çalışmaz. Fakat çalışan bir dizel motorun eksantrik mili konum sensörü arızalandığında, motor çalışmaya devam eder, stop edilirse bir daha çalışmaz. Arıza hafızasına arıza kodu kaydedilir.
Bölüm 1 - 2 - 3

Eksantrik (KAM) Mili Konum Sensörü Arızası Belirtileri, Tamiri ve Değişim Ücreti

Eksantrik mili konum sensörü diğer adı KAM sensörü, bir otomobilde bulunan pek çok sensörden bir tanesidir. Bu yazımızda arızalı bir Eksantrik mili konum sensörünün ne gibi belirtiler vereceğini, değiştirme ücretini ve arıza yaptığında ne olacağını açıklayacağız.

Bir çok kişi Eksantrik mili konum sensörü ile krank mili konum sensörünü karıştırır. Bu iki sensör birbirinden tamamen farklıdır. 

Eksantrik mili konum sensörü ne işe yarar diye soracak olursanız, eksantrik mili ile krank milinin birbirine olan konumunu ayarlayan sensördür. Bu sayede aracınızın yakıt enjektörü ve ateşleme sistemi kontrol altına alınmış olur. Eksantrik mili konum sensörü motor kontrol modülü (ECU) tarafından kontrol edilir.

1. Motor Arıza Lambasının Yanması

Bu tipik bir belirtidir. Aracınızda herhangi bir sensörün arıza yapması durumunda sürücüye bilgi vermek amacıyla ECU tarafından "motor arıza lambası" yanar. Böylelikle sürücü aracın bir yerlerinde bir sorun olduğunu anlar. Hangi sensörün olduğunu anlamak için aracınızı bilgisayara bağlayarak OBD-2 arıza kodları taraması yapmalısınız. Bu sayede hangi sensörlerin hangi arızaları verdiği ortaya çıkar. 

2. Aracın Çalışmaması

Eksantrik mili (KAM) konum sensörü arıza yaptığında veya zayıflamaya başladığında, motor kontrol modülüne sinyal gitmeyecektir. Ateşleme için eksantrik milinden sinyal alamayan ECU, aracın motorunun çalışmasına engel olacaktır. 

3. Arabada Titreme ve Kendi Kendine Gaz Verme

Aracınızla seyir halindeyken eksantrik mili konum sensörü arıza yaparsa, aracınızın motorunun titrediğini hissedeceksiniz. Ayrıca ECU yanlış sinyal aldığı için siz gaz vermemenize rağmen, motora kendi kendine gaz verecektir.

4. Motorun Stop Etmesi

Aracınızın motorunun hiç çalışmamasından daha kötü bir durum. Aracınzla yolda kalabilirsiniz. Çünkü eksantrik mili konum sensörü arıza yaptığı zaman, aracınızın motoruna yakıt enjekte edilemeyecektir. Bu da aracınızın motorunun durmasına neden olacaktır.

5. Motorun Çekişinin Düşmesi

eksantrik mili konum sensörü arıza yaptığı zaman, aracınızın motoruna doğru miktarda yakıt enjekte edilemeyecektir. Bu da motorun çekişinin düşmesine neden olacaktır. Hatta ne kadar gaza basarsanız basın 50 km/s hızın üstüne çıkmayacaktır.

6. Vitesin Takılı Kalması ve Motorun Koruma Moduna Girmesi

eksantrik mili konum sensörü arızasının bir diğer belirtisi de, aracın vitesinin takılı kalmasıdır. Bu durumundan kurtulmanın tek yolu aracı stop edip, tekrardan çalıştırmaktır. Ancak bu geçici bir çözüm olacaktır ve belli bir süre sonra vites yine takılı kalacaktır.

Bir diğer husus ise aracın kendisini koruma moduna almasıdır. " limp modu" adı verilen bu durumda aracınızın çekişi tamamen düşecektir.

7. Yakıt Tüketiminin Artması ve Egzozdan Siyah Duman Çıkması

Evet eksantrik mili, ateşleme ve yakıt enjeksiyon sistemini doğrudan ilgilendirdiği için aracınızda yakıt tüketimi artacaktır. Ayrıca motorda zengin hava/yakıt karışımı olacağı için egzozdan siyah duman çıkması görülecektir.

Eğer sensörü bulduysanız, kendinizde kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken yollar;

  1.  Negatif akü kutup başını sökün
  2.  Sensörü bulun (genellikle motorun üst, ön veya arka tarafındadır. Büyük ihtimal 2-3 telli bir konnektör takılı olacaktır)
  3.  Kabloları sensörden ayırmak için sensör tırnağını geriye doğru çekin
  4.  Sensörü motora bağlayan montaj civatasını sökün
  5.  Sensörü hafifçe bükerek yerinden çıkarın
  6.  Yeni eksantrik mili konum sensörünü yerine takın ve civata ile yerine sabitleyin.
  7.  Kablo ve konnektörleri sensör soketine bağlayın.
  8.  Akü kutup başını yeniden yerine takın.

Eksantrik mili konum sensörü fiyatı ortalama bir otomobil (ford focus, toyota corolla, hoda civic ve renault megane) için 100 ile 250 lira arasında değişen bir ücrete sahiptir. Eğer kendiniz değiştirmeyip sanayide bir ustaya değiştirtmek isterseniz 30 işe 50 lira arasında bir işçlik ücreti karşılığında değiştirecektir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası