peygamberimizin kabri / Hücre-i Saadet nedir? Peygamberimizin kabri nerededir? - Galeri - Fikriyat Gazetesi

Peygamberimizin Kabri

peygamberimizin kabri

Peygamberimizin Kabri Nerededir?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Hz. Muhammed'in kabri nerede?

Peygamber Efendimiz ne zaman ve nerede vefat etti? Peygamberimizin kabri nerededir? Mekke'de mi, Medine'de mi? Hz. Muhammed (s.a.v.) Fil Vak‘ası’ndan 50 veya 55 gün sonra 20 Nisan 571 Pazartesi günü (et-Taķvîmü’l-Arabî, s. 33-44) Adnânîler’in ana yurdu kabul edilen Mekke’de dünyaya geldi.

Peygamberimizin mezarı nerededir?

Peygamber Efendimiz'in kabri nerededir? Yeşil kubbenin altında ne var? Peygamber efendimiz (SAV)'in mübarek kabrinin yanında kimler yatıyor? İşte Peygamber efendimizin vefatı ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar...

Hicretin 11. senesi, Rebiülevvel ayının on ikisi, Pazartesi günü. Milâdî  632 8 Haziran günü vefat etti. Peygamber Efendimizin (s.a.v) doğduğu dünyaya teşrif ettiği yer: Mekke- i Mükerreme

Peygamber Efendimizin (s.a.v) vefat ettiği ve kabrinin bulunduğu yer ise: Medine-i Münevvere 'de Ravza-i Mutahhara'dadır (Peygamberimizin (s.a.v) içinde kabrinin bulunduğu yerin ismidir).

Hz. Muhammed'in Kabri Nerede?

Hz. Muhammed, İslam dininin peygamberi olarak kabul edilir ve Müslümanların en kutsal kişilerinden biridir. Onun hayatı, öğretileri ve liderliği İslam inancında büyük bir yere sahiptir. Pek çok Müslüman, onun kabrini ziyaret etmek istemekte ve bu kabrin nerede olduğunu merak etmektedir. Bu makalede, Hz. Muhammed'in kabri hakkında detaylı bilgiler sunulacaktır.

Hz. Muhammed'in Hayatı ve Ölümü

Hz. Muhammed, Mekke'de doğmuş ve burada büyümüştür. 610 yılında, Hira Mağarası'nda gerçekleşen olay sonrası peygamberliği kabul etmiştir. İslam dinini yaymak için mücadele etmiş ve Medine'ye hicret etmiştir. Burada birçok savaşa liderlik etmiş ve İslam devletini kurmuştur. 632 yılında, Medine'de hayatını kaybetmiştir.

Hz. Muhammed'in Kabrinin Tarihi

Hz. Muhammed'in ölümünden sonra, kabri Medine'de bulunuyordu ve burası müminler için önemli bir ziyaret noktası haline geldi. İlk başta, kabri basit bir yapı ile çevriliydi. Ancak zaman içinde, İslam dünyası genişledi ve kabir daha büyük bir yapıya taşındı. 7. yüzyılın sonunda, Abbasiler tarafından bugünkü haline getirildi.

Hz. Muhammed'in Kabrinin Yeri

Hz. Muhammed'in kabri, Medine şehrinde bulunmaktadır. Mescid-i Nebevi adı verilen caminin içinde yer almaktadır. Cami, Peygamberimizin vefat ettiği evin yakınlarında yer almaktadır. Günümüzde cami, dünyanın en büyük camilerinden biridir ve her yıl milyonlarca Müslüman tarafından ziyaret edilmektedir.

Hz. Muhammed'in Kabrinin Önemi

Hz. Muhammed'in kabri, Müslümanlar için büyük bir öneme sahiptir. Kabir, İslam dininin tarihi ve kültürü için önemli bir yerdir. Müslümanlar, burada Peygamberimizin ruhani varlığına ve öğretilerine saygılarını sunmakta ve dualar etmektedir.

Peygamberimiz'in (a.s.m.) Kabrini Ziyaret

Peygamber\'in (a.s.m.) Kabrini ziyaret

 \"Benim mescidimde aralıksız 40 vakit namaz kılan kimse için, cehennemden ve azaptan kurtuluş beratı yazılır. O kimse, nifaktan da uzak kalır.\" (Ahmed-Taberanî)


 Cenâb-ı Hakk\'ın Kâbe-i Muazzama\'yı ziyaret etmeğe, hac yapmağa muvaffak ettiği kimselerin, Medine-i Münevvere\'ye gidip Resûl-i Ekrem Efendimizin kabr-i saadetlerini ziyaret etmeleri haccın en son sünnetidir.


 Bu ziyaret, mendub ibâdetlerin en faziletlisi ve en yükseği kabûl edilmektedir. Önce hac


farîzasını hakkıyla yerine getirip tevbe ve istiğfarlarla günahlardan tam temizlenmeli, sonra Resûl-i Ekrem hazretlerinin ziyaretine gitmelidir. Önce ziyaret, sonra hac yapılması da mümkündür, fakat faziletli olan, hacdan sonra ziyaretin yapılmasıdır. 


 Resûlüllah Efendimizin kabr-i saâdetlerini ziyaret etmek, ziyaret eden için bir şeref ve saadettir. Hacı orada kalbini nebevî nurlarla doldurur, Muhammedî bereket ve rahmet, onu çepeçevre kuşatır, kalbi rikkat bulur.


 Resûlüllah Efendimiz bir hadîs-i şeriflerinde:


 \"Kabrimi ziyaret edene kıyâmet gününde şefaatim vâcib olur\" buyurmuşlardır.


 Diğer bir hadiste de şöyle buyurulur:


 \"Kim Beytullah\'ı ziyaret eder de beni ziyaret etmezse, bana cefâ etmiş olur.\"


 Bu hadîs-i şerîfler muvacehesinde, hacca giden kimselerin büyük bir mânia karşısında


kalmadıkça, Peygamberimizin kabr-i saâdetlerini ziyaret etmesi lâzım geldiğini söyleyebiliriz.


 Medine-i Münevvere\'ye giden bir kimse, Peygamber Efendimizin kabr-i saâdetlerini ve


Mescid-i Nebevî\'yi ziyaret etmek niyetinde olmalıdırlar. Bu itibarla yolda sık sık salât ü selâm okumalıdır. Medine\'de kalınan yer müsaid ise, Mescid-i Nebevî\'ye gitmeden evvel gusledip temiz ve yeni elbiselerini giymek, koku sürünmek güzeldir. Mütevazi bir halde yürünerek Mescid-i Nebevî\'ye gelinir.


 Mescid-i saâdete Selâm veya Cibrîl kapısından girilir.


 Mescid-i Nebevî\'ye giren kimse evvelâ minber-i saâdetin yanında iki rek\'at tahiyyetü\'l mescid namazı kılmaya gayret eder. Mümkün olmazsa Mescid-i saadetin herhangi bir yerinde kılar. Peygamberimizin kabri ile minberi arasına, hadîs-i şerîf\'te, Cennet bahçelerinden bir bahçe tâbiri kullanılmıştır. Bu bakımdan burada kılınan namaz çok faziletlidir.


 Namazdan sonra Resûl-i Ekrem (A.S.M.) Efendimizin kabr-i saâdetlerinin bulunduğu yere gidilir. Kemâl-i hurmet ve edeble iki-üç metre kalıncaya kadar kabr-i saâdete yaklaşılır.


 Ve Resûl-i Ekrem Hazretlerine selâm verilir. Başkaları tarafından Resûlüllah Efendimize iletilen selâmlar da Fahr-i Âlem Efendimize arzedilir.


 Rivayetlerde Resûlüllah Efendimizin yapılan salâvat ve kendisine verilen selâmlara muttali\' olduğu, ümmetini yaptıkları amel ve sîmalarıyla bizzat tanıdığı kaydedilmektedir.


 Resûlüllah Efendimizin kabri başında kendisine şu şekilde selâm verilir:


 Esselâmü aleyke eyyühe\'n-nebiyyü ve rahmetu\'llahi ve berekatühû. Esselâmü aleyke ya seyyidî yâ Resûlâllah.


 Esselâmü aleyke yâ Habîballah... (1).


 Resûlüllah Efendimizin kabri başında iken bağırılıp çağırılmaz, gürültü edilmez, kabr-i şerîfin parmaklıklarına asılınmaz, kabr-i saâdete doğru kendinden geçerek secde edilmez.


 Selâmdan sonra şu salâvat 70 kere okunabilir:


 Sallâllahü aleyke ya Resûlâllah.


 Sonra devamla:


 Ci\'tüke müstağfiren min zenbî müsteşfian bike ilâ rabbî... (2) duası okunur. Bundan sonra bir Âyete\'l-Kürsî ile 11 İhlâs-ı şerîf okunarak başta Peygamberimiz olmak üzere orda yatan bütün zevâtın ve ehl-i îmanın ruhlarına bağışlanır.


 Resûlüllah Efendimizi bu şekilde ziyaretten sonra birkaç adım sağa doğru giderek Hz. Ebu


Bekir\'in kabirlerinin başına gelinir. Ona hitaben:


 Esselâmü aleyke yâ halîfete resûlillâh. Esselâmü aleyke yâ sâhıbe resûlillâh. Enîsehû fi\'l-ğâr, refîkahu fi\'l-esfâr ve emînehû ale\'l-esrâr cezakellahu hayran.. (3) diyerek selâm ve hürmetler sunulur.


 Sonra birkaç adım daha yürünür. Hazret-i Ömer\'in kabri başına gelinir. Ona da:


 Esselâmü aleyke yâ Emîre\'l-mü\'minîn, yâ nâsıra\'l-müslimîn. Esselâmü aleyke yâ müşettetü şemele\'l-müşrikîn. Cezakellahü teâlâ hayra\'l-cezâ... (4) diye selâm ve hürmetler sunulur.


 Bundan sonra mümkünse tekrar Resûlüllah\'ın kabri başına gelinir. Orada bol bol salâvat getirilir, dua ve niyazlarda bulunulur. Bilhassa şu kısacak duayı ezberleyerek dilden düşürmemek lâzımdır:


 \"Yâ Rabbi! Es\'elüke en tec\'ale tevbetenâ tevbeten nasûha bi-câhi Muhammedin sallâllahü aleyhi ve sellem...\" (5).


 Daha sonra ziyaretçi Ashabdan Ebû Lübâbe Hazretlerinin kendini bağladığı direğin yanına


gelerek kerâhet vakti dışında, burada bol bol nâfile namazlar kılar ve dualar eder. Burada yapılan duaların kabûl edileceği umulur.


 Daha sonra Üstüvâne-i Âişe denilen direğin yanına varılır ve orada da namaz kılınıp, salât ü selâmda ve dualarda bulunulur. Bu direk, Hz. Âişe validemizin Resûlüllah Efendimizin Mescid-i Nebevîde en çok namaz kıldığını haber verdiği direktir.


 Bundan sonra Mescidden çıkılır ve Bakı\' kabristanına gidilir. Orada yatan Sahâbe ve İslâm büyükleri ziyaret edilir.


 Ziyaretçinin Medine\'de bir hafta kalması müstahsendir. Bu arada namazları Mescid-i


 Nebevî\'de kılar. Mescid-i Kuba, Mescid-i Cuma, Mescid-i Hâtif, Mescid-i Kıbleteyn gibi ziyaret yerlerine giderek ziyaretlerde bulunur.


 Medine-i Münevvere\'den memleketine dönmek isteyenler, bir kere daha Mescid-i Nebevî\'ye uğrar, iki rek\'at namaz kılar. Sonra kabr-i saâdeti tekrar ziyaret ederek Medine\'den ayrılır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası