ensede kalp atışı / Kalp Hastalıkları Belirtileri ve Bilinmesi Gerekenler | Acıbadem

Ensede Kalp Atışı

ensede kalp atışı

Kalp ve Dolaşım Sisteminden
Kaynaklanan Ağrılar

Kalp ve dolaşım sistemi bir bütün oluştururlar. Özellikle kalp damarları, kol ve bacak damarları damar sertliği ve damar tıkanmalarının daha çok görüldüğü bölgelerdir. Bu üç bölgede dolaşım sisteminin daha fazla etkilenmesinin nedeni yardımcı damarların fazla olmayışıdır. Diğer bölgelerde meydana gelen bozukluklar bölgeye giden diğer damarlar tarafından dengelenir. Hasta belirgin bir rahatsızlık duymaz. Ancak kalp, kol ve bacak damarlarında meydana gelen değişiklikler bu damarların suladığı bölgelerde çok daha kısa süre içerisinde hissedilir.

Kalp ve dolaşım sisteminin görevi vücuda kan pompalamaktır. Kanın görevi dokulara oksijen ve diğer gerekli besinlerin verilmesi ve dokuda bu besinler kullanıldıktan sonra artık zehir haline gelmiş artıkların toplanması ve temizlenmesidir. Bir bölgeye yeterince kan gitmediği takdirde bölge hem beslenemez hem de zehirli artıklar orada kalarak o dokuda tahribata yol açarlar. Kanla beslenememeye bağlı olarak ortaya çıkan oksijensizlik ve tahribat ağrı şeklinde baş gösterir.

Kan, atardamar adı verilen borucuklarla vücuda taşınır. Bu damarlar üç tabakadan meydana gelir. En içteki ince tabaka kan ile temas eden tabakadır. Kanın içinde bulunan alyuvarlar, akyuvarlar ve trombositler (kan pulcukları) bu tabaka ile temas halindedir. Normal, sağlıklı insanda bu elemanlar damarın iç yüzüne yapışmazlar. Yapışmayı engelleyici çeşitli mekanizmalar sürekli olarak hareket halindedir.

Buna karşın bir çok nedene bağlı olarak damar yüzeyine yapışma ve birikme başlayabilir.

Bu birikime pıhtı adı verilir. Bu pıhtılar yavaş yavaş damar yüzeyini kaplayarak damar cidarının kalınlaşmasına yol açarlar. Böylelikle damar eski esnekliğini yitirir. Damar sertliği dediğimiz durum ortaya çıkar. Damar sertliği daha da gelişerek damarların tümüyle tıkanmasına neden olabilir. Birçok etken damar sertliğinden sorumlu tutulmuştur. Aşırı yağlı yiyecekler, sigara, aşırı stres gibi faktörlere bağlı olarak kan kimyası yeterince düzelememekte ve bu maddeler damar cidarında birikerek tıkanmaya yol açmaktadır.

Kalpte Ağrı Gelişimi

Diğer organlar gibi kalbin de kendi damarları (koroner damarlar) vardır ve bu damarlardan gelen kanla beslenir. Bu damarlarda meydana gelen değişiklikler iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Birincisi kalbe giden damarlarda damar sertliği ve daralmanın yavaş yavaş gelişmesidir. Buna bağlı olarak gittikçe daha az kan almaya başlar. Hasta dinlenme halinde iken fazla rahatsızlık çekmez. Yürüdüğü zaman ağrısı artar. Buna anjina pektoris ya da vitrin hastalığı adı verilir. Diğer ise kalbe giden damarların ani olarak tıkanmasıdır. Kalp krizi ya da miyokard enfarktüsü dediğimiz durumdur. Ani olarak gelişen bu olay hastanın yaşamını yitirmesine bile yol açabilir.

Anjinal Pektoris ya da Vitrin Hastalığı

Anjina Latince boğulma anlamındadır. Yani kalbe giden damarların artık kalbi yeterince besleyememesine bağlı olarak kalbin oksijensiz kalmasıdır. Erkeklerde 30 yaşından sonra, kadınlarda daha seyrek ve daha geç olarak ortaya çıkar. Şişmanlık, şeker hastalığı, aşırı sigara kullanma ve kalıtsal özellikler bu hastalıktan sorumlu tutulmaktadır.

Bu nedenlere bağlı olarak kalbe giden damarlarda çeşitli maddelerin birikmesi sonucu damarlar zamanla daralır. Kalbe yeterince kan gidemez hale gelir. Kalbe kan gidememesi kalbin yeterince kanı vücudun diğer bölgelere pompalayamaması ve diğer bölgeleri de oksijensiz bırakması ile sonuçlanır.

Hasta istirahat halinde iken durumundan yakınmaz. Ancak fazladan bir iş yaptığında, yürüdüğünde, merdiven çıktığında kalbin kapasitesi yetersiz hale gelmektedir. Kalp kasında oksijensizliğe bağlı olarak biriken atık maddeler yine kan tarafından temizlenir. Kalbin görevini yeterince yerine getirememesi nedeniyle bu maddeler birikirler. Bu birikim ağrı olarak ortaya çıkar. Anjina ağrısı çok şiddetli, boğulma hissine benzer bir ağrıdır. Göğüsün tam ortasında hissedilir. Hasta dinlendiğinde geçer. Bu tip hastalar ağrılarını belli etmemek için vitrine bakar gibi yaparak yolda dinlendiklerinden vitrin hastalığı adı verilmektedir. Ağrı sol kola, sırta, omuz ve boyuna ve çeneye vurabilir. Bazı hastalarda sağ omuza da vurabilir. Anjinanın önlenmesinde  önce hastanın kendini koruması gelir. Çeşitli damar genişletici ilaçlar ile geçici sürelerle rahatlama sağlanabilir. Çok ileri boyutlara varan şikayeti olan hastalarda by-pass gerekebilir.

Miyokard Enfarktüsüne Bağlı Ağrılar

Miyokard enfarktüsü kalbi besleyen damarlarda ani olarak tıkanmaya bağlı olarak gelişir. Kalp özellikle sağ ve sol koroner damarlar ve bunların dalları tarafından beslenir. Her bir dalın daha alt dalcıkları vardır. Eğer dalcıklardan birisi tıkanırsa olay fazla büyümeden önlenir. Büyük damarların birisi tıkanmışsa hastanın yaşamını tehlikeye sokacak olaylar gelişir.

Kalbin bir bölgesine kan gidememesi kalp kasının beslenmemesine ve bir bölgenin tahrip olmasına yol açar. Buna enfarktüs adı verilir.

Kalp kasının bir bölgesinin tahrip olması kalbin pompa görevini yerine getirmesini kısıtlar ya da tümüyle engeller. Tümüyle engellediği takdirde hasta yaşamını kaybeder. Özellikle orta ve ileri yaşlardaki erkeklerde görülmektedir. Aşırı yorgunluk, stres, gerilim, aşırı sigara kullanma gibi etkenler sorumlu tutulmaktadır. Ağrı kolaylıkla tanınabilecek kadar şiddetlidir. Batıcı ve sıkıştırıcı tarzdadır. Sol kol, boyun ve çeneye yayılır. Ağrının yanı sıra bulantı, kusma, soğuk terleme, gittikçe artan bir tedirginlik, baş dönmesi ortaya çıkabilir. Önlem alınmadığı takdirde hastanın durumu saat saat kötüleşir. Miyokard enfarktüsü başlar başlamaz önce ağrının derhal dindirilmesi gerekir. Aksi takdirde ağrıya bağlı olarak vücutta meydana gelecek değişiklikler hastanın durumunun daha da kötüleşmesine yol açacaktır.

Tıkanan damarların beslediği bölgeler büyükse ani kalp yetmezliği ve şok gelişerek ölüme yol açabilir.

Miyokard enfarktüsünün iyileşmesi aylarca sürer. Hastanın bu dönem içerisinde çok dikkat etmesi gerekir.

Kalbe Bağlı Ağrılardan Kaçınmak İçin Önlemler

Koruyucu önlemlerin alınması kalp krizi ve anjina pektorisin önlenmesi için önemlidir.

  • Hasta şişmansa kilo vermesi ve belirli bir kiloda sabit kalması gereklidir. Tereyağı, yağlı yiyecekler, peynir, süt, krema- kırmızı et gibi yiyeceklerin yanı sıra yumurta, karaciğer, dondurma gibi yüksek kolesterol içeren yiyeceklerden kaçınılması gerekir.
  • Bunların yerine taze sebze, meyve, fasulye gibi yiyecekleri tercih etmek gerekir.
  • Hekime danışarak bazı günler egzersizleri düzenli olarak yapmak gerekir. Kalp hastasının kendini tamamen kısıtlaması dolaşım sistemi üzerinde ters etki yapacaktır. Ancak bu egzersizler hastayı yoracak düzeye ulaşmamalıdır.
  • Hastanın içiyorsa sigarayı kesinlikle bırakması gerekir.
  • Hasta stresli bir yaşam içinde ise, üzerinde gerektiğinden fazla sorumluluk varsa, en azından bir süre için ara vermek zorundadır.
  • Miyokard enfarktüsünün birinci sefer iyileşmesi bir daha olmayacağı anlamına gelmez. Hastanın birinci krizi bir uyarı olarak kabul edip yaşamını ona göre düzenlemesi gerekir.       

Damar Tıkanmalarına Bağlı Ağrılar

Kalbin dışında dolaşım sisteminde diğer damarların tıkanıklarında ilk belirtilerden birisi yine ağrıdır. Damar tıkanıklığına bağlı ağrılar hastanın hekime başvurmasında uyarıcı bir rol oynarlar.

Damarlar, atardamarlar yani dokuya kanı götüren damarlar ve toplardamarlar yani oksijensiz kanı dokudan alıp akciğerlere temizlenmek için gönderilmek üzere kalbe taşıyan damarlar olarak ikiye ayrılır. Atardamarların tıkanmalarında ani olarak ağrı başlar. Ağrı çok şiddetlidir. Tıkanma ile birlikte tıkanan kısmın alt tarafında morarma, renk değişikliği, şişme başlar. Müdahale edilmediği takdirde hastanın bacağı gangrene gider. Damar sertliğine bağlı olarak yavaş yavaş tıkanıklık gelişebilir. Böyle hastalarda yürüyünce artan, istirahatla azalan bir ağrı vardır. 40 yaşın üzerinde özellikle sigara içenlerde ve erkeklerde sık görülür.

Hipertansiyonlu ve şekerli hastalarda damar sertliği çok daha kolay geliştiği için özellikle böyle hastaların sigara içmemesinde yarar vardır.

Toplardamar tıkanmaları ise erken dönemde hafif ağrı ve ateşe neden olur. Ağrı zamanla şiddetlenir. Hareketle arttığı için bacağı hareket ettirmek güçleşir. Tıkanma ile birlikte bacak şişer. Kan dolaşımı azalır. Bu durum ağrının daha da şiddetlenmesine neden olur.

Atardamar tıkanmalarında cerrahi girişimle pıhtının çıkarılması düşünülebilir. Toplardamar tıkanmalarında ise hastanın bacağını yukarıya kaldırarak dinlenmesi, alkol ve ılık pansuman gereklidir.

Sigara dumanında bulunan nikotinin damar cidarını tahrip edici etkisi vardır. Uzun yıllar çok miktarda sigara içenlerde özellikle kol ve bacak damarlarında belirgin harabiyet belirir. Ağrı en önemli bulgulardan birisidir. Hastalar özellikle uzun süre yürüdükleri zaman bacakta ağrı görülür. Hasta dinlenme gereksinimi duyar. Ağrı en çok ayak tabanı ve baldırı tutar.

İlerleyen dönemlerde el ve ayak parmak uçlarında karıncalanma, uyuşukluk hissi gelişir. Sigaranın bırakılması ile hastanın şikayetlerinde belirgin gerileme olur. Sigaraya devam edildiği takdirde kol ve bacağın gangreni ve kesilmesine dek varan değişiklikler ortaya çıkar.

Kalbinizin sesini duyuyorsanız…

Taşikardinin belirtileri ve nedenleri ile ilgili bilgiler veren Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Habib Çil uyardı: Ortada bir sebep yokken kalbiniz çok hızlı atıyorsa, ciddi bir sağlık sorunu olabilir.

Yayınlanma:

Kalbinizin sesini duyuyorsanız…

Korkma ve endişe anında kalp atış hızının nasıl etkilendiğini herkes deneyimlemiştir. Çok hızlı koşarken veya zorlu bir spor antrenmanından sonra da aynı şeyler hissedilebilir. Ancak bazen ortada bir sebep yokken kalp çok hızlı atabilir ve bu durum sanılandan çok daha tehlikeli olabilir. Yaşanan bu durumun taşikardi olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Habib Çil, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.

Taşikardi nedir?
Kalpteki ritim, kalp dokularına gönderilen elektrik sinyalleri tarafından kontrol altında tutulur. Elektrik sinyallerinin üretim miktarı arttıkça ise kalbin atış hızı artar. Taşikardi olarak adlandırılan bu durum, şartların normal olmasına karşın kalp atış hızının yüksek seviyelere çıkmasıdır. Bu noktadaki ölçü ise kalp atım hızının atım/dk'yı geçmesidir. Her ne kadar genel bir ölçü olsa da cinsiyet ve yaşa bağlı olarak bu oran değişebilir.

Taşikardi neden olur?
Taşikardinin oluşmasında birçok faktör etkilidir. Bunların başında kalp hastalıklarına bağlı olarak kalp dokularında meydana gelen hasarlar gelir. Kalp hasarlarının yanı sıra;
Anemi,
Yüksek ateş,
Stres,
Ani duygu değişimleri,
Endişe ve korku anları,
Çok fazla kafein tüketimi,
Alkol ve sigara tüketimi,
Elektrolit dengesizliği,
Tiroid bezinin fazla çalışması,
Kalp yetmezliği,
Bazı doğumsal anomaliler,
Kalp hastalıkları,
Uyuşturucu madde kullanımı,
Kullanılan bazı ilaçlar.

Taşikardinin belirtileri nelerdir?
Taşikardi birçok kişide çeşitli belirtilerle ortaya çıkarken bazı kişilerde hiçbir şikayete yol açmaz. Erken müdahale şansını düşüren bu durum, ani kalp durması, kalp krizi ve ölüm riskini arttırabilir. Dolayısıyla kişilerin kalbinde ve vücudunda meydana gelen değişimleri ve bulguları iyi gözlemlenmesi gerekir. Özellikle de;
Kalp atışlarının giderek hızlanması,
Kalp atışlarının hissedilmeye başlanması,
Nabzın yükselmesi,
Baş dönmesi,
Bayılma,
Nefes almakta zorlanma,
Göğüste sıkışma hissi,
Sersemlik hissi,
Güçsüzlük,
Hipotansiyon,
Göğüs ağrısı yaşayan kişiler mutlaka uzman bir doktora görünmelidir.

Sigara içinler için tehlike büyük
Taşikardi yani kalpte ritim bozukluğu durumu söz konusu olduğunda birçok kişi risk grubunda yer alıyor. Özellikle de kalp sağlığı üzerinde ciddi bir tehlike yaratan sigara ve alkol kullanan kişilerin taşikardiye yakalanma riski çok daha yüksek. Bunun yanı sıra; kalp hastaları, tansiyon hastaları, kansızlık şikayeti yaşayanlar, uyku apnesi olanlar, tansiyon problemi olan kişiler ve sürekli stres altında olanlar da risk grubunda bulunuyor.

Taşikardi nasıl teşhis edilir?
Taşikardi birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıktığından tanı yöntemleri de farklılık gösterir. Dolayısıyla taşikardinin tespiti için;
EKO testi,
Tiroid testleri,
Holter,
EPS,
Stres testi,
Kan testleri uygulanır.

Taşikardi tedavi edilebilir mi?
Taşikardi için bir yol haritası belirlenirken öncelikle ritim bozukluğuna yol açan sebeplerin saptanması gerekir. Yol haritasını şekillendiren sadece hastalığın sebebi değil, hastanın yaşı, cinsiyeti ve genel sağlık durumu da etkilidir. Tedavideki asıl amaç, ritim bozukluğunun tekrarlamasını önlemek, sıklığını düşürmek, oluşabilecek riskleri azaltmaktır. Bu kapsamda uygulanan tedavi yaklaşımları ise şu şekildedir;
Vagal manevralar: İlk tercih edilen yöntemlerin başında gelen vagal manevralar, bazı hareketler aracılığıyla kalp ritminin düzenlenmesini amaçlar.
İlaçlar: Genellikle vagal manevraların eksik kaldığı durumlarda kalp ritmini dengeleyecek ilaçlara başvurulur.
Kardiyak ablasyon:kasık, kol ve boyna yerleştirilen kataterlerin kalbe yönlendirilmesidir. Kataterlerin hedefi aşırı elektrik sinyallerinin gönderilmesini engeller.
Kardiyoversiyon: Kalbe verilen şok ile elektriksel sinyaller uyarılır ve ritmin normale dönmesi sağlanır.
Kalp pili: Cildin altına yerleştirilen kalp pili, ritminin arttığı anlarda devreye girerek kalbin normal ritmine kavuşmasını sağlar.
Cerrahi yöntemler: Kalpte ritim bozukluğuna yol açan birden fazla elektrik yolunun olması durumunda tercih edilen yöntem ameliyattır.

'Kalp krizi ve ani kardiyak ölümler çocuklarda da yaşanıyor'İlginizi Çekebilir'Kalp krizi ve ani kardiyak ölümler çocuklarda da yaşanıyor'

ÇocukKalp kriziÖlümSağlıksigarasözuyuşturucu

Kalp Krizi Belirtileri

Kalp krizi belirtileri, kriz esnasında hissedilen belirtilerdir, kalp krizi ise kalbin yeterli oksijen alamaması sonucu oluşan bir durumdur.

Kalp krizi kalbi besleyen atardamarların bazı nedenlerden dolayı tıkanması sonucu kalbin oksijen alamamasıyla kalp kaslarının ani ve düzensiz kasılması ile oluşan duruma denir. Genellikle kalp krizi belirtiler verir fakat bazen belirti vermediği de tespit edilmiştir.

  • Kalp krizi esnasında nefes darlığı görülür. Birey nefes almakta güçlük çeker büyük bir çaba harcar.
  • Kalp krizi esnasında nefes darlığı ile birlikte hissedilen en sık görülen belirtilerden biri de göğüs ağrısıdır. Göğüs ağrısı ve nefes almakta güçlük kalp krizi belirtilerinden en belirgin olan ve en sık görülen belirtilerindendir.
  • Kalp krizi başlamadan önce genellikle bireylerin özellikle sol el ve kollarında uyuşmalar, karıncalanmalar hissettikleri görülür.
  • Kalp krizi sırasında genellikle midede bulantısı hissedilir.
  • Kalp krizi nedeniyle yeterli oksijeni alamamak baş dönmesine neden olur ve kalp krizi belirtilerinden biri de baş dönmesidir.
  • El ve kol da uyuşma ve karıncalanmanın yanı sıra boyunda, ensede, omuzda, el ve kolda şiddetli kasılmalar ve ağrı hissedilir.
  • Kalp krizi esnasında genellikle öksürük görülür. Öksürmek bir bakıma iyi bir davranıştır.
  • Kalp krizi esnasında terleme görülebilir. Özellikle soğuk soğuk terleme görülür.
  • Ellerde titreme görülebilir. Bu durum birazda kalp krizi esnasında oluşan korkudan ve endişeden dolayı oluşabilir.
  • Kalp krizinin bir belirtisinin mide bulantısı olduğunu söylemiştik. Mide bulantısı kimi zaman kusmayla sonuçlanabilir.
  • El, kol, boyun, çene ve omuzda görülen ağrılara yanmalar eşlik edebilir.
  • Kalp krizi esnasında kalbin ani ve düzensiz atmasıyla çarpıntı oluşabilir.
  • Kalp krizi sırasında kalbin yeterince oksijen alamaması ve düzensiz atımlar sonucu halsizlik hissedilebilir.
  • Kalp krizinin sonunda genellikle bayılma görülür. Bayılma kalp krizi belirtilerinden biridir.
  • Kalp krizi geçiren birey ayağa kalkmak isteyebilir ya da eğer uzanıyor veya yatıyorsa doğrulmak isteyebilir fakat kalp hareket etmek isteyince kalp kiriz nedeniyle kol, göğüs ve kalpte artan ağrılar görülebilir. Hareket etmenize engel olan ağrılar kalp krizi belirtilerinin en çok endişe duyulmasına sebep olan bir belirtisidir.

Kalp krizi belirtileri yukarıdaki gibidir. Kalp krizi belirtileri hissedildiğinde muhakkak acil yardıma başvurulmalıdır. Acil yardım ekibi gelene kadar o sürede bir aspirin içilebilir.

Kardiyoloji Tıbbi Kadro

google yıldız

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası