hamilelikte süt mısır yemek / Hamilelikte bu besinlerden uzak durun - Karadeniz - Doğu Anadolu Haberleri

Hamilelikte Süt Mısır Yemek

hamilelikte süt mısır yemek

Hamilelik sırasında mısır yemek mümkün mü?

Hamilelik sırasında mısır yemek sindirimi iyileştirmek için harika bir yoldur. Mısır, önce sindirim sürecine yardımcı olur: diğer yiyecekleri sindirmeye, bağırsakları temizlemeye ve sindirim sisteminde fermantasyon işlemlerini yavaşlatmaya yardımcı olur. Dolayısıyla toksikoz durumunda, mısır mükemmeldir.

Hamilelik sırasında mısırın kullanılmasının bir başka yolu da dolaşım sisteminin güçlendirilmesidir. Düzenli kullanım, kan damarlarını ve iyi kan dolaşımını güçlendirmeye yardımcı olur. Bu nedenle hamilelik ve emzirme döneminde mısır yemekten korkmayın: sonuçta, gelecekteki anneye süt sağlaması da iyidir.

Bununla birlikte, hamilelik sırasında mısır kullanımına yönelik bir takım kontrendikasyonlar vardır. Bu, artan kan pıhtılaşabilirliği (ve tromboz eğilimi) olan ve mide ülseri olan hamile anneler için geçerlidir.

Birçok kadın, ürünün GDO olacağı riski nedeniyle hamilelik sırasında mısır yemekten korkmaktadır. Bu nedenle, genetiği değiştirilmiş gıdaların (mısır, hatta defne yaprağı gibi) tamamen zararsız olduğu bir kez daha tekrar edilmeye değer.

Gebelikte mısırın faydaları

Hamilelik sırasında mısır tüketmenin yararları çok büyüktür. Mısırın kullanımının sırlarından biri, mısır koçanı yetiştirildiğinde hiçbir kimyasal madde birikmemesidir. Başka bir deyişle, mısır her zaman (iyi, neredeyse her zaman) çevre dostudır.

Magnezyum, kalsiyum, potasyum, sodyum, çinko, iyot, demir - bu, koçanı içeren eser elementlerin listesidir. Yeterli vitamin de vardır: A, E, H, B4. Kısacası, mısırdan daha yararlı olan pek çok ürün yoktur. Hamilelikte - özellikle.

Mısırda bulunan nişasta, vücudun, hamile anneler için de önemli olan kas liflerini oluşturmasına yardımcı olur. Nişasta ayrıca sinir sistemi için de gereklidir. Gelecekte bir anne karaciğer ve safra kesesi ile ilgili sorunlar olduğunda hamilelik sırasında mümkün olduğunca fazla mısır tavsiye edilir. Mısır taneleri, tümörlerin tedavisi için yararlı olan pektinleri içerir. Büyüyen bir organizma için mısır püresi çok yararlıdır. Hamilelik hemen hemen her zaman bir toksikoz olduğunda - burada da mısır yardımcı olacaktır. Kısacası katı artılar.

Ancak, bir kez daha, hamilelik sırasında mısır yemeden önce, bir doktora danışmak daha iyi olduğunu hatırlatmak. Kontrendikasyonları bulamazsa - güvenli bir şekilde yiyin.

trusted-source[4]

Hamilelikte konserve mısır

Hamilelik sırasında konserve mısır tüketimi ayrı bir konudur. Bir yandan, bekleyen anneler için herhangi bir koruyucu arzu edilmez. Aynı zamanda, mısır taneleri, örneğin, yeşil bezelye aksine, neredeyse koruma sırasında yararlı özellikleri kaybetmezler.

Konserve mısır, taze hazırlanmış mısırın aksine, hoş olmayan şişkinliğe neden olmaz. Hamilelikte ve böylece sindirim yolunda yeterince hoş olmayan duyumlar vardır, bu yüzden konserve mısır, oldukça sık "puchit" olanlar için taze yerine hizmet edebilir.

Konserve mısırda, taze mısırdan daha az kalori var - ama burada kendiniz için karar veriyorsunuz, artı bu sizin veya eksi için. Ve aslında, konserve mısırın eksi değerleri taze mısırınkilerle aynıdır: ülserler için kontrendikedir ve tromboza eğilimlidir.

Böyle bir sorununuz yoksa, o zaman hamilelik sırasında konserve mısır yemeyi yasaklamak mantıklı değildir. Ana şey çok fazla değil. Yine de taze daha iyidir.

trusted-source[5], [6], [7]

Hamilelikte tüketilmemesi gereken 10 besin

1. Çiğ ya da az pişmiş yumurta: Salmonella denilen bakterileri içerir bu da çeşitli bağırsak enfeksiyonlarına sebebiyet verir. Bu tür bakteriler özellikle hamile olan kişilerde karın ağrısı ve ishalle sonuçlanan rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Aynı zamanda gıda zehirlenmelerine de yol açmaktadır. 

2. Çiğ ya da az pişmiş et: Az pişmiş ya da çiğ haldeki ette toksoplazma enfeksiyonu riski vardır. Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına bebekte gelişimsel problemlere neden olabilir. Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayana kadar pişirmek gerekir. Salam, sosis, pastırma gibi etlerden de uzak durmanız gerekiyor.

3. Pastörize edilmemiş ya da küflü peynirler: Bu peynirler listeria adlı bir bakteri içerebileceğinden hamilelerin uzak durması gereken yiyeceklerin başında gelir. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde ya da bazı ev yapımı peynirlerde bulunan bakteri; erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açabilir. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir ve kaşar peyniri hamileler için mükemmel bir kalsiyum kaynağı olup, sık sık yenmesi gerekir. 

4. Cips ve kızartmalar: Patates kızartması, patates cipsi gibi besinler kansere neden olduğu tespit edilen akrilamid maddesini içerir. Bu da bebeğin sinir sistemine zarar verebilir. Fakat patates kızartması, cips ya da fırında patatesi hariç tutarsak, patatesin hamile veya emziren kadınlar için çok sağlıklı etkileri de mevcuttur. 

5. Alkollü içecekler: Bazı doktorlar günde yarım kadeh kırmızı şarap için izin verse de; genel olarak hamilelikte alkol kullanımının çok ciddi sonuçları olabilmektedir bu sebeple kesinlikle önerilmez. 

6. Bitki çayları: Bitki çayları bilinçli kullanıldığında şifa olurken, rastgele tüketildiğinde yararından daha fazla zarar getirebilir. Aloe vera, fesleğen, kekik, adaçayı, sedef otu, ginseng ve bunun gibi daha onlarca bitki rahim kasılmalarını ve doğum sancılarını başlatabilir ya da bebeğinizde doğum anomalilerine sebep olabilir. Ihlamur, rezene ise içilebilecek bitki çaylarıdır. Yeşil çay kafein oranı yüksek olduğu için gebelikte tavsiye edilmez. 

7. Kahve: Günün en zevkli anlarından biri olan kahve vakti de hamilelikte bir miktar askıya alınıyor! Kafeinin sıkça tüketilmesi, hamilelikte önerilmez. Gebeler tarafından günde totalde alınan kafein oranı 2 bardağı geçmemelidir; ona göre kahve veya yeşil çay kullanımı ayarlanmalıdır. Kafein kasılmaları arttırabildiği gibi uykusuzluk sorunu yaratabilmektedir.

8. Fazla şeker içeren her türlü gıda: Şekerli pastane ürünleri; yaş pasta, kurabiye ve yanı sıra reçel, marmelat gibi aşırı şeker içeren yiyecekler gebelikte zararlıdır. Ayrıca, paketlenmiş hazır gıdalardan da uzak durulmalıdır. Gebelikte porsiyon meyve önerilirken, reçelin 1 tatlı kaşığı = 1 meyve olarak düşünülüp, ona göre planlayarak yenilebilir. Özellikle bal kana direkt karışıp kan şekeri regülasyonunu bozabilmektedir. Bu sebeple hipoglisemik annelerde özellikle önerilmez. Soya sosu vb. ürünleri de gebelikte kullanmamalısınız. Genetiğiyle oynanmış enzimler içerdiği için sizin ve bebeğinizin sağlığına zarar verebilir. 

9. Her türlü sakatat ve çiğ balıklar: Sakatatlardan kesinlikle uzak durmalısınız! Bakteriye en açık yiyeceklerdir. Gebelik boyunca kokoreç, suşi, beyin ve benzerlerine veda etmeniz gerekiyor! Karaciğer, içerisinde yüksek miktarda A vitamini içeren bir sakatattır. Bu sebeple hamilelere karaciğer asla önerilmez. Kabuklu deniz ürünleri; midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünlerinin hamilelik sürecinde yenmemesi öneriliyor. Çiğ deniz ürünleri de salmonella nedeniyle zehirlenmelere ve enfeksiyona neden olabiliyor. 

İyi yıkanmamış sebzeler: Aslında sadece gebelikte değil hayatımızın her döneminde sebzelerimizi iyi yıkamalıyız. Gebelik süresince sebzelerinizi sirkeli suda bekletip yıkamak gerekir. İyi yıkanmamış sebzelerdeki bakteriler, hamilelik döneminde tehlikeli durumlar yaratabilir.

Damak zevkinden ve bu güzel tatlı besinlerden vazgeçmek zor değil mi? Bu fedakarlık dolu döneminizi en güzel şekilde atlatmanızı diliyorum

Hamilelikte bu besinlerden uzak durun

Sağlıklı bir bebek sahibi olmak her anne adayının en büyük dileğidir. Bebeğin gelişiminde en önemli etkenlerden biri de anne adayının gebelik süreci boyunca doğru beslenmesi olduğunu söyleyen Hisar Hospital Intercontinental Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu Yıldırım, bu nedenle hamilelik döneminde tüketilmemesi gereken yiyecek ve içecekler hakkında açıklama yaptı.

ŞEKER İÇEREN HER TÜRLÜ BESİN BIRAKILMALI

Pasta, şekerleme, şerbetli tatlılar, hamur işi, fast food gibi yiyecekler fazla tüketilmemesi gerektiğini belirten Dyt Yıldırım, "Çünkü hızlı kilo alımına yol açabilirler. Özellikle gebelikte çıkabilen şeker hastalığı açısından, hızlı kilo almak riskler taşımaktadır. Cips, bisküvi gibi hazır yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bunun yerine, evde kendi yaptığımız, patlamış mısır, yufka cipsi, leblebi, fındık, ceviz, badem gibi sağlıklı atıştırmalar önerilmektedir. Rafine şeker yerine çikolata miktarına dikkat ederek, yüksek kakao içeren çikolataları tercih edebilirsiniz (yüzde 70 ve üzeri kakao içermeli). Gebelik döneminde ayda ortalama 2 kilo alınması doğaldır. Ancak daha fazlası kan şekerinde de düzensizliklere yol açacaktır" dedi.

SİGARA KULLANIMI SONLANDIRILMALI

Tatlandırıcı ve light, diyet türü yiyecekler ve içecekler katkı maddesi fazla içerebileceği için tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Dyt Yıldırım, "Sigara ve alkol tüketilmemelidir. Gebelikte alkol ve sigara kullanımı FAS Sendromu (doğumsal kusur) adı verilen, bebekte ciddi sağlık sorunları oluşturan bir hastalıklar zincirine yol açmaktadır" şeklinde konuştu.

HİÇBİR ÜRÜNÜ ÇİĞ OLARAK TÜKETMEMEYE ÖZEN GÖSTERİLMELİ

Çiğ köfte, çiğ et vb. ürünler yenilmemesi gerektiğinin altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu Yıldırım, "Bu yiyecekler, katkı maddeleri, parazit ve enfeksiyon kaynağı olabileceği için tüketilmemelidir. Sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri önerilmemektedir. Çünkü hem doymuş yağ hem de katkı maddesi içeriği fazla olabilmektedir. İyi pişmemiş yumurta ve mayonezli yiyecekler de enfeksiyon kaynağıdır. Ayrıca hamilelikte yumurtayı tam pişmiş yememiz gereklidir. Az pişmiş yumurta tüketerek, yumurtada bulunan biotin adlı vitaminin emilimini engellemiş oluruz. Pastörize edilmemiş sütler de asla içilmemelidir. Yine çiğ süt, çiğ sütten yapılan peynir, ciddi geçmeyen enfeksiyonlara yol açabilir" ifadelerini kullandı.

KONSERVE VE AZ PİŞMİŞ DENİZ ÜRÜNLERİNİ TERCİH EDİLMEMELİ

Konserve balık tüketmeyi sınırlandırmak gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldırım, "Ağır metal içeriği fazla olabilir. Bunun yerine küçük balıkları ya da levrek, sardalye, uskumru gibi taze ve mevsimine uygun balıkları tercih edin. Midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yemeyin. Çiğ deniz ürünleri zehirlenmeye neden olabilir ve yine bu gıdalar, doymuş yağı ve ağır metal içeriği yüksek yiyeceklerdir. Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayana kadar iyice pişirmelisiniz. Buzluktan çıkan etleri, dışarıda bekletip, sonra tekrar buzluğa atmak yine gıda zehirlenmeleri için risklidir" dedi.

PROBİYOTİK İÇECEKLERE YEMEKLERDE AĞIRLIK VERİLMELİ

Hazır meyve suları, yerine kendi yaptığınız meyve sularını tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldırım, "Yine meyveli veya boyalı süt ürünleri, örneğin, meyveli süt, yoğurt, kefir gibi, fazladan şeker içerebileceği için, sade olanları tercih edilmelidir. Turşu tuz içeriği yüksek bir gıdadır. Ancak bunun yanında probiyotik yani dost bakteriler de içerdiği için, abartıya kaçmadan tüketmekte fayda vardır" diye konuştu.

BİTKİ ÇAYLARI SEÇEREK TÜKETİLMELİ

Bitki çayları, gebelikte çekinilen bir konu olduğunun altını çizen Dyt. Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı: "Örneğin, yeşil çay hem kafein hem de kan sulandırıcı maddeler içerdiği için gebelikte çekinilmesi gereken yiyeceklerdendir. Yine ada çayı da ilaç etkileşimi olduğundan önerilmez. Bunun yerine ıhlamur, kuşburnu, elma gibi meyve çayları tercih edilmelidir. Çay ve kahve, kafein içeriği nedeniyle tüketimi sınırlandırılmalıdır. Günde 1 kahve + 2 açık çayı geçmemeniz önerilmektedir".

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir