rahim alınınca kadınlık biter mi / Kapalı Rahim Alma Ameliyatı | Laparoskopik Histerektomi Ankara

Rahim Alınınca Kadınlık Biter Mi

rahim alınınca kadınlık biter mi

Kapalı Rahim Alma Ameliyatı Ankara

Kapalı Rahim Alma Ameliyatı Ankara - Doç. Dr. Özlem Gün Eryılmaz

Kapalı rahim alma ameliyatı, kadın üreme organının tamamen alınması işlemidir. Bu ameliyat sonrası kadının üreme yetisi sonlanmış olur. Farklı nedenlere bağlı olarak yapılan bu operasyon, jinekolojik açıdan en sık yapılan cerrahi işlemler arasında yer alır. Kapalı yöntemle yapıldığı gibi hastanın ve hastalığın durumuna bağlı olarak farklı tekniklerle rahim ameliyatı gerçekleştirilebilmektedir. Kadınlar için endişe verici bir operasyon olan rahim alma ameliyatı, kadınların hayat kalitesini düşüren bir operasyon olarak düşülür ancak böyle bir durum söz konusu değildir. Kadınlığın ve cinselliğin biteceğine dair kaygılar bu ameliyatı farklı bir boyuta taşımakta fakat operasyon kadınların cinsel hayatına olumsuz bir etki oluşturmamaktadır. Ayrıca bu ameliyat sonucunda rahim sarkması ve aşırı kanama gibi rahatsızlıklar da önlenir. Cerrahi işlem sonrası kişi, yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilir.

Rahim Alma Ameliyatı (Histerektomi) Nedir?

Rahim alma ameliyatı, rahmin karından veya vajinal yolla alınması işlemidir. Bu cerrahi operasyonun adı tıpta histerektomi olarak geçer. Ameliyatın hangi bölgeden yapılacağı, hastalığın sebebine bağlı olarak değişir. Bu ameliyat özellikle hamile kalma çağındaki kadınların en sık geçirdiği ameliyatlardan biridir. Rahim alınmasının en önemli sebeplerinden biri miyomlardır. Miyomlar rahimde görülen iyi huylu tümörlerdir. Fakat ortaya çıkan her miyom, rahimde miyom ameliyatı gerektirmez ve rahmin alınmasına sebep olmaz. Miyomun büyüklüğü, bulunduğu yer, kanamaya sebep olup olmadığı, hastanın yaşı ve sağlık durumu gibi etkenler cerrahi operasyonun etkenleri arasındadır.

Rahim alma operasyonu sonrası hasta hamile kalamaz ve adet göremez. Ameliyatın nasıl yapılacağına ve hangi kısımların alınacağına, muayene sonrası doktor tarafından karar verilir. Bu ameliyat açık ve kapalı şekilde yapılabilir. Açık ameliyat, kapalı rahim alma ameliyatına göre daha az ve küçük kesilerin yapıldığı bir operasyondur. Estetik açıdan da kapalı ameliyat tercih edilmektedir. Kanser ve kist ameliyatlarında da artık kapalı operasyonun tercih edildiği görülmektedir. Rahim alma ameliyatı, gerekli görüldüğü durumlarda hastaya en az zararı verecek şekilde tasarlanarak yapılmalıdır. Toplumsal önyargılar hastalığın tedavisinin önüne geçmemelidir. Bu ameliyat sonrasında birçok kadın kolay bir şekilde sağlığına kavuşacaktır.

rahim ameliyatı ankara

Rahim Alma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rahim alma ameliyatı öncesinde doktor tarafından hasta muayene edilir ve gerekli tetkikler yapılır. Bu tetkikler kan ve idrar tahlili, akciğer filmi ve EKG’dir. Fakat hastanın durumuna bağlı olarak doktor başka tetkikler yapılmasını da isteyebilir. Ameliyat öncesinde ise hastalara lavman yapılması gerekebilir. Ayrıca operasyon öncesi hastanın 8 saatlik bir açlık yapması istenebilir. Rahim alma ameliyatının farklı metodları vardır. Ameliyatın nasıl olacağına karar verilirken hastanın durumu, kilosu ve tercihi belirleyicidir. Ayrıca bazı durumlarda doktorun kararı ameliyat şeklinin belirlenmesinde etkilidir. Günümüzde bu ameliyat üç şekilde uygulanmaktadır.

Vajinal Histerektomi

Vajinal Histerektomi diğer rahim alma ameliyatları arasında durum uygunsa en kolay uygulanabilen yöntemdir. Bu yöntemin uygulanabilmesinin şartı, rahimin vajinal bölgeye ya da altına sarkmış olmasıdır. Bu cerrahi operasyonda karın bölgesine herhangi bir kesi yapılmaz. Ameliyat sırasında komplikasyon riski oldukça düşük düzeydedir. Herhangi bir kesi yapılmadığı için operasyonu geçiren hastalarda iyileşme hızı yüksektir. Operasyon öncesi hastadaki sarkma düzeyi önemlidir. Eğer sarkma derecesi çok fazla ise rahmin tutunduğu yüzeyde bazı düzeltmelerin yapılması gerekebilir. Bu konu ameliyat öncesinde doktor tarafından hastaya bütün detayları ile anlatılır.

Açık Rahim Ameliyatı

Açık rahim ameliyatı, vajinal histerektominin yapılamadığı bir anlamda vajinal sarkmanın olmadığı ya da bu ameliyatın yapılmasının uygun olmadığı durumlarda tercih edilir. Bu ameliyata abdominal histerektomi adı da verilmektedir. Bu cerrahi operasyonda, sezeryan doğuma benzer şekilde karına kesiler atılır. Açılan kesilerden rahme ulaşılır. Böylece rahmin bağları ve damarları kesilerek vücutta olan bağlantısı iptal edilmiş olur ve dışarı alınır. Vajen güdüğü kapatılarak operasyon tamamlanır.

Doç. Dr. Özlem Gün Eryılmaz Anlatıyor. Kapalı Rahim Alma Ameliyatı

Kapalı Rahim Ameliyatı

Kapalı rahim ameliyatı, rahmin laparoskopik cerrahi yöntemi ile alınması işlemidir. Bu operasyon erken evre rahim kanseri, rahim iç zarının iltihaplanması, rahim sarkması ve miyom oluşumu gibi durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Ayrıca risk oluşturan karın içi yapışıklık ve büyük miyomlar gibi hastalıkların risklerini değerlendirme amacıyla da yapılmaktadır. Bunun için rahimden parça alma işlemi uygulanır. Kapalı rahim ameliyatı öncesi gerekli tetkikler yapılarak hastanın operasyon için uygun olup olmadığına karar verilir. Tetkiklerin ardından ameliyat öncesi ve sonrası ile ilgili hastaya gerekli olan bilgiler verilir. Hastanın da bu süreçte doktora düzenli olarak kullandığı ilaçları ve hastalıkları bildirmesi gerekir. Hazırlık işlemlerinin ardından operasyon işlemine başlanır. Laparoskopik rahim ameliyatı genel anestezi altında yapılmaktadır. İşlem sırasında göbekten 1 cm’lik ve kasık bölgesinden yarım cm kesiler açılır. Bu kesiler aracılığıyla vücuda laparoskop adı verilen, uç kısmında kamera bulunan bir boru yerleştirilir. Operasyon 1 ila 1 buçuk saat arasında tamamlanmaktadır. İşlem sonrası hastanın taburcu olması 1 ya da 2 gün arasında değişen sürelerde gerçekleşir. Kapalı rahim ameliyatı iyileşme süreci, açık rahim ameliyatına nazaran daha kısadır. Ayrıca açık ameliyata göre ağrısız ve kolay bir işlemdir. Ameliyat sonrasında ise kesiler küçük olduğu için izler açısından estetik bir problem ortaya çıkmaz.

rahim alma ameliyatı nasıl yapılır

Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli

Rahim alma ameliyatı sonrası iyileşme sürecinin hızlı ve sorunsuz olabilmesi için uyulması gereken bazı hususlar vardır. Ameliyat sonrası hastalar kısa bir süre sonra normal hayatlarına geri dönebilmektedir. Bir ya da 2 gün içerisinde taburcu edilen hastalar ağrı kesiciler dışında ilaç kullanmalarına gerek kalmadan bu süreci atlatabilmektedir. Rahim ameliyatı sonrası sıkıntılar ve dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıralayabiliriz:

●     Birkaç hafta boyunca vajinal kanamalar görülebilir.

●     İdrar yapmada zorlanma ile beraber mesaneye baskı hissi de oluşabilir.

●     Rahim ameliyat sonrası akıntı 6. haftaya kadar hastada görülebilir ve bunun için hastanın hijyenik pedler kullanması tavsiye edilmektedir.

●     Genital bölgenin hijyenine bu süreçte dikkat edilmelidir.

●     Operasyon sonrasında hastanın 6 hafta kadar 5 kg’dan daha ağır nesneler kaldırmaması tavsiye edilir.

●     Rahim ameliyatı sonrası cinsellik en az 2 ay girilmemesi önerilmektedir.

●     Hastanın banyo yapmasında herhangi bir sakınca olmamakla birlikte ameliyattan sonra 24 saat ila 48 saat sonra duş alması önerilir ve dikişlerin açılmamasına özen göstermesi gerekir.

●     Ayrıca hamam ve havuz gibi alanlara 1 ay süreyle hastanın enfeksiyon kapmaması için gitmemesi tavsiye edilmektedir.

●     Operasyon sonrası hastada oluşabilecek kabızlık ve sindirim sistemi problemleri yaşamamak için hastanın rahim ameliyat sonrası beslenme sıvı gıdalar ile yapılmalı ve günlük en az dakika yürümesi özellikle önerilir. 

●     Rahim ameliyatı sonrası karında şişlik, gaz çıkışında yaşanan sıkıntılara bağlı olarak ortaya çıkar ve bir süre sonra kendiliğinden geçer.

●     İdrar yolları enfeksiyonları gibi durumlara karşı doktora başvurmak gerekir.

●     İdrar kaçırma hastalarda görülebilen bir durum olmakla beraber çözümü için ameliyat öncesi birtakım tedbirler alınabilir.

●     Doktorun verdiği antibiyotiklerin kullanılması operasyon sonrası oluşabilecek enfeksiyonların önlenebilmesi için önemlidir. 

●     Ameliyat sonrası atılan dikişlerin kendiliğinden çözüleceği unutulmamalıdır.

●     Egzersiz yapılması tavsiye edilmekle birlikte özellikle ameliyat bölgesini zorlayıcı egzersizlerden kaçınmak gerekir.

●     Cerrahi kesi yerinde oluşan ağrının tedavisi için doktorun verdiği ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

●     Menopoz şikayetlerinin azaltılması için doktor tavsiyesine bağlı olarak antidepresan ilaçları alınabilir.

●     Ameliyat sonrasında doktor kontrollerinin aksaltılmamasına dikkat edilmelidir.

●     Yumurtalıkları alınan hastalarda menopoz süreci başlayabilir ve doktor tarafından gerekli görülürse östrojen takviyesine başlanabilir.

Rahim Alma Ameliyatı Fiyatları Ankara

Rahim aldırma ameliyatı fiyatları hastalığın şiddetine ve ameliyatın türüne göre değişmektedir. Ayrıca ameliyatı yapan hastane veya doktor gibi unsurlarda fiyat konusunda belirleyici etkenlerdir. Rahim ameliyatı kapalı yani laparoskopik yöntemle yapıldığında açık ameliyata göre daha pahalıdır.

Rahim aldırma ameliyatı fiyatları konusunda ayrıntılı bilgi için funduszeue.info adresinden kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

 kapalı rahim alma ameliyatı ankara ücretsiz randevu alma

Kapalı Rahim Alma Ameliyatı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kapalı rahim alma ameliyatı, kadınlar için cinsel yaşam ve menopoz süreci ile ilgili pek çok soruyu akla getirir. Bu konuda genel itibariyle sorulan sorulara cevap vermeye çalıştık.

Rahim Alınması Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Rahim alma ameliyatı 1 ila 3 saat arasında süren cerrahi bir işlemdir. Süre için belirleyici olan ameliyatın şekli, ameliyat sırasında hangi işlemlerin yapılacağı ve rahmin büyüklüğüdür. Kapalı ameliyat diğer operasyonlara oranla daha kısa sürmektedir. Kanser sebebiyle yapılan cerrahi operasyonlar ise daha uzun sürmektedir.

Rahim Alma Ameliyatı Neden Yapılır?

Rahim alma ameliyatı, kadınlarda görülen bazı rahatsızlıkların sonucunda ortaya çıkan bir tedavi yöntemidir. Bu ameliyata neden olan unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

●     Rahim duvarında oluşan endometriozislerden (çikolata kisti) kaynaklanan şiddetli ve sancılı ağrıları ve aşırı adet kanamaları.

●     Rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanserleri.

●     Tedaviye yanıt vermeyen anormal rahim kanamaları.

●     Rahim sarkmaları.

●     Kadınlarda sık ortaya çıkan miyomlar.

●     Rahmin kalınlaşması.

●     Üreme organında meydana gelen ciddi enfeksiyonlar.

●     Doğum sonrasında durdurulamayan rahim kanamaları operasyon yapılmasının sebepleri arasındadır.

Rahmi Alınan Kadın Cinsel İlişkiden Zevk Alır mı?

Rahim alma ameliyatı olanlar cinsel ilişkiden zevk alma konusunda herhangi bir problem yaşamaz. Bunun nedeni vajina ile rahim her ne kadar birbirine bağlı yapılar olarak gözükse de ikisinin de farklı yapılar olmasıdır. Bu nedenle rahmin alınması cinselliği etkilemez. Rahim ilişkiden sonra döllenme sırasında yumurtanın tutunup geliştiği yerdir. Rahmi alınan kadınlarda cinselliğin etkilenmesi ya da zevk almama gibi bir durum söz konusu değildir. Rahim alma ameliyatında eğer yumurtalıklarla ilgili herhangi bir işlem yapılmadıysa östrojen hormonu işlevini yerine getirmeye devam eder. Fakat rahim ile birlikte hastanın yumurtalıkları alınırsa çocuk sahibi olunamaz. Rahmin alınmasına sebep olan hastalıklar cinsel ilişki açısından da bazı problemlere sebep olabilir. Rahim sarkması cinsel ilişkiyi ağrılı bir hale getirir. Ayrıca düzensiz kanamalar cinsel ilişkiyi olumsuz etkilemektedir. Rahim alma ameliyatı sonrası tüm bu sorunlar ortadan kalkacağı için cinsel hayatı olumlu yönde etkileyecektir. Yumurtalıkları alınan kadınlarda cinsel ilişki sırasında bazı şikayetler oluşabilir. Bu şikayetlerin giderilmesi için doktorun tavsiye ettiği ilaçlar kullanılabilir.

Rahim Alınması Tehlikeli midir?

Rahim alınması işlemi güvenli cerrahi operasyonlardan biri olmakla beraber bazı riskleri barındırmaktadır. Özellikle kapalı rahim ameliyatı diğer ameliyatlara göre risk oranı düşük olan bir operasyondur. Oluşabilecek riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:

●     Ameliyat sonrası ortaya çıkan ateş ve enfeksiyon,

●     Ameliyat sırasında ortaya çıkan ve sonrasında da devam edebilen kanama,

●     İdrar yolları ve yakın organların hasar görmesi,

●     Oluşan kan pıhtılarının akciğerlere gitmesi,

●     Bağırsak tembelliği,

●     Yumurtalıklar alınırsa menopoz riski,

●     Anestezinin neden olabileceği solunum ve kalp rahatsızlıkları.

Bu riskler açık rahim alma ameliyatlarında daha sık görülmektedir. Bu komplikasyonlar ameliyattan hemen sonra ortaya çıkabileceği gibi birkaç hafta sonra da kendini gösterebilir. Kapalı rahim alma ameliyatı dünyada sık yapılan cerrahi operasyonlardan biridir. Bu risklerin oluşmaması için ameliyatı yapacak doktorun iyi seçilmesi önemlidir. Ameliyat steril bir ortamda ve tecrübeli, alanında uzman bir hekim tarafından yapıldığında bu risklerin ortaya çıkma oranı oldukça düşük olacaktır. Ameliyat öncesi yapılan tetkikler sonucu operasyonun niteliğinin belirlenmesi de riskleri en aza indirecek unsurlardandır.

Rahim Alma Ameliyatı Ne Kadar Sürede İyileşir?

Rahim alma ameliyatı sonrası iyileşme süresi hastaya, hastalığın durumuna ve yapılan operasyonun türüne göre farklılık göstermektedir. Kapalı rahim alma ameliyatı iyileşme süresi diğer operasyonlara göre daha kısadır. Açık rahim alma ameliyatından sonra hastanın ağrıları bir süre devam edebilir ve bu durum iyileşme süresini de uzatır. Bu operasyonlarda iyileşme süresi genel olarak 4 ila 6 hafta arasında değişmektedir. Kapalı ameliyatta ise bu süre 10 ila 15 gün arasındadır. Operasyon sonrasında herhangi bir komplikasyon yaşanmaz ise hastanede yatış süresi açık ameliyat için 2 gün, kapalı ameliyat için ise 1 gündür. Rahim alma ameliyatlarından sonra hastaların tam olarak normal yaşamlarına dönme süreleri de yine yapılan ameliyatın türüne bağlı olarak değişir. Kapalı ameliyatlarda bu süre 1 hafta iken, açık cerrahi operasyonlarda ise 2 ila 3 haftayı bulmaktadır.

 Ameliyattan sonra hastanın iyileşme sürecini hızlandırması için küçük yürüyüşler yapılması tavsiye edilir. Bu durum aynı zamanda ortaya çıkacak olan bağırsak tembelliğinin önüne geçer. Ayrıca kan akışı normale döner ve bacaklara pıhtı atması gibi ameliyat sonrası oluşacak risklerin önüne geçilir. Eğer hasta ameliyat sonrasında yüksek ateş, şiddetli bulantı ve kusma, idrar yapmada zorluk ve kanama gibi sıkıntılar yaşıyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Rahim Alınınca Menopoza Girilir mi?

Rahim alınınca menopoza girme gibi bir durum söz konusu olmaz. Eğer rahim ile birlikte yumurtalık alınırsa hastada menopoz gerçekleşir. Bununla birlikte rahmi alınan kadınlar adet göremez. Menopoz, yumurta hücrelerinin azalması ve hormon üretiminin durması ile ilgili bir durumdur. Menopozu belirleyen etmenler, salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Rahmin buradaki görevi ise yumurtalıklarda üretilen hormonlara cevap vererek, gebeliğe hazırlamasıdır. Menopoz dönemi, kadın yumurtalığında olgunlaşmamış yumurta hücrelerinin tükenmesi ve adet kanamalarının bitmesi ile başlar.

Ameliyat esnasında yumurtalıkları alınmayan ve menopoza girmemiş, hormon üretimi normal seviyede olan kadınlar operasyon sonrası menopoz gibi bir durumla karşılaşmaz. Rahim alınıp, yumurtalıklar ile ilgili herhangi bir durum olmadığında ise adet kanaması biter. Burada menopozu tetikleyen yumurtalıkların alınmasıdır. Bunun dışında rahim ameliyatları sonrası menopoz görülmez. Özellikle laparoskopik ameliyatlar oldukça kolay ve rahat bir cerrahi işlemdir. Kişi hayatına çok kısa bir süre sonra yeniden başlayabilir.

rahim alma ameliyatı sonrası sıkıntılar ankara

Ankara Rahim Ameliyatı Yapan Doktorlar Arasında Doç. Dr. Özlem Gün Eryılmaz

Ankara rahim ameliyatı yapan doktorlar arasında Doç. Dr. Özlem Gün Eryılmaz, özellikle laparoskopik rahim alma ameliyatları konusundaki tecrübe ve bilgisi ile dikkat çekmektedir. Dr. Eryılmaz bu konudaki çalışmalarının yanında birçok operasyon gerçekleştirmiştir. Rahim alma ameliyatlarında riski azaltan hususlardan biri de operasyonu gerçekleştirecek olan hekimin tecrübesidir. Kadın hastalıkları konusunda uzman olan Dr. Eryılmaz kapalı rahim ameliyatı konusunda rahatlıkla güvenebileceğiniz uzmanlığa sahiptir. Rahim ameliyatları konusunda sormak istediğiniz sorular ve tedavi için lütfen bizimle iletişime geçin.

 

 

Rahim alınması cinsel yaşamını etkilemiyor

Dünyada ve Türkiye’de çeşitli hastalıklar sonucu bazı kadınların rahimleri alınabiliyor. Ancak bunu büyük bir sorun haline getirmemek, olaya tedavi amaçlı bakmak gerekiyor. Ayrıca rahim alınması kadının cinsel yaşamını etkilemiyor.

Rahim alınınca cinsel hayat biter mi?

Rahimde yapılan herhangi bir ameliyat sonucu rahmi alınan kişinin cinsel hayatı biter mi? Çevremde, rahmi alınan birkaç kişi cinsel ilişki sırasında hiçbir şey hissetmediklerini söyledi. Söyledikleri ne kadar doğrudur?

CEVAP: Dünyada çeşitli hastalıklar nedeniyle rahmi alınmış milyonlarca kadın yaşıyor. Cinsellik konusunda böyle hastalarda yapılmış pek çok çalışma var. Bu çalışmalardan hemen hiçbiri sizin çevrenizden duyduklarınızı doğrulamıyor. Yani rahim olmaması kadınlığın bittiği anlamına gelmiyor. Cinselliğin sona erdiği anlamı taşımıyor.

Kasıklarda ve makatta ağrı var, nereye başvurmalıyım?

31 yaşındayım, adetlerim düzensiz değil. Ancak son dönemlerde kasıklarımda ve makat kısmımda ağrılar duymaya başladım. Sürekli baş ağrısından şikayet ediyorum. Şişkinlik ve kabızlık çekiyorum. Nereye başvurmam gerekiyor?

CEVAP: Öncelikle bir kadın doğum uzmanına başvurun. Kasıklarda ve makata vuran ağrılar genellikle yumurtalıklar veya çevre dokuların hastalıklarında görülür. Karın içindeki olaylar pek çok organı etkiler. Mesela yumurtalıkların iltihabı veya urları, bağırsakların da az çalışmasına neden olabilir.

3 ayda bir adet görüyorum, neden?

51 yaşındayım. Yaklaşık 1 yıldır 3 ayda bir adet görüyorum. Adet gördüğümde ortalama 10 gün kadar sürüyor ve ilk 3 gün aşırı kanama oluyor. Önceki yıllarda da fazla kanama oluyordu. 2 yıl önce kadın-doğum uzmanına muayene oldum, kötü bir bulguya rastlanmadı. Ancak benden smear alınmadı. Ne yapabilirim?

CEVAP: Sevgili okurumuz, pek çok jinekolojik önemli hastalık yaşları arasında ortaya çıkıyor. Siz de bu önemli ve riskli dönemde doktor kontrollerini aksatmış, 2 yıldır smear bile aldırmamışsınız. Şikayetlerinizin nedeni menopoza yaklaşmış olduğunuzdan ve hormonal eksiklikten olabileceği gibi ciddi başka hastalıklardan da kaynaklanabilir. Yapmanız gereken hemen doktorunuza başvurmanız. Vajinal smear’i aldırmanız ve muayene olmanız. Ayrıca senede bir mamografinizi de çektirmelisiniz.

Neden düşük yapıyorum?

32 yaşında bir kadınım, 4 yıllık evliyim. 2 aylık düşük yaptım. Bir süre sonra tekrar aylıkken düşük daha yaptım. Bunun nedenleri ne olabilir?

CEVAP: Düşük nedenlerini sıralarsak sayısı oldukça fazla. Erkekle ilgili olarak spermin kusurları olabilir, genetik bozukluklar olabilir. Sizde hormonal nedenler, rahmin yapısal bozuklukları, geçirilmiş veya halen mevcut olan bazı enfeksiyon, metabolizma hastalıkları gibi pek çok nedene bağlı düşükler görülebilir. Yeni bir gebeliğe başlamadan önce mutlaka bunların araştırılması gerekiyor.

Rahim alınması cinselliği etkiler mi?

Histerektomi bilininen ad&#;yla rahim al&#;nmas&#; sonras&#; kad&#;nlar&#;n endi&#;elendi&#;i konular bir hayli fazla. Baz&#; kad&#;nlar ameliyattan birkaç hafta sonra vajinal kanama ve a&#;r&#; ya&#;ayabilir ve cinselli&#;e daha az ilgi gösterebilirler. Ancak rahim al&#;nmas&#; kad&#;nlara sadece do&#;urma özelli&#;ini kaybettirir.

Rahmi al&#;nm&#;&#; olan bir kad&#;n adet görmez fakat yumurtal&#;klar&#; al&#;nmad&#;&#;&#; için hormonlar&#; çal&#;&#;maya devam eder. Böyle bir durum ya&#;ayan kad&#;nlar&#;n y&#;lda bir kez ultrasonografi ile yumurtal&#;klar&#; görüntülenmeli, hormon profili yap&#;larak izlenmelidir. E&#;er hastan&#;n rahmi yumurtal&#;klarla birlikte al&#;nm&#;&#;sa hem adet kanamas&#; olmayacak hem de menopoza girecektir. Bu gruptaki kad&#;nlar da y&#;lda bir kez kontrole gitmeli, vajinada kuruluk veya enfeksiyon olup olmad&#;&#;&#;na bak&#;lmal&#;, gerekiyorsa bu durum tedavi edilmelidir. Her iki durumda da cinsel ya&#;ama olumsuz etki eden bir taraf yoktur.

RAH&#;M VE C&#;NSELL&#;K

Rahmin al&#;nmas&#; sonras&#; cinsellik, rahmi al&#;nacak ya da al&#;nm&#;&#; kad&#;nlar&#;n en merak etti&#;i sorular&#;n ba&#;&#;nda gelmektedir. Operasyonla beraber yumurtal&#;klar da al&#;nm&#;&#;sa kad&#;n menopoza girmektedir. Bu sebeple de cinsel aç&#;dan endi&#;elenmeye ba&#;layabilir. Histerektomi ard&#;ndan kad&#;nlar genellikle rahmin al&#;nmas&#;n&#; vajenin al&#;nmas&#; ile kar&#;&#;t&#;rd&#;klar&#; görülmektedir. Bu sebeple de cinsel aç&#;dan art&#;k tamamen i&#;levsiz olduklar&#;n&#; sanabilirler. Ancak rahim ve vajen yani cinsel ili&#;kinin kuruldu&#;u bölge tamamen farkl&#;d&#;r. Rahmin al&#;nmas&#;, cinsel ili&#;kinin engellenmesine yol açmamaktad&#;r.

Operasyonla al&#;nan vajina olmad&#;&#;&#; için cinsel hayat eskisi gibi devam edebilir. Ancak ya&#;anan stres ve psikolojik sorunlar sebebiyle; cinsel istekte azalma, vajinal kuruluk, a&#;r&#;l&#; cinsel ili&#;ki, orgazm olmama gibi sorunlar meydana gelebilir.

C&#;NSEL UYARILMA &#;LE &#;LG&#;L&#; SORUNLAR

seks

Kad&#;nlarda cinsel uyar&#;lman&#;n ilk belirtisi, vajinal &#;slakl&#;kt&#;r. Genellikle cinsel uyar&#;lmadan 30 saniye sonra vajina &#;slan&#;r. Islanma ile beraber klitoris sertle&#;ir. Ate&#; basmas&#;, memelerde dolgunluk gibi fizyolojik de&#;i&#;imler görülür. Kalp at&#;&#;&#; h&#;zlan&#;r ve solunum say&#;s&#; artar. Rahmi ameliyatla al&#;nm&#;&#; kad&#;nlarda ise uyar&#;lma süresi daha uzundur. Özellikle de yumurtal&#;klar da beraberinde al&#;nm&#;&#; ise kuruluk sorunu ön plana ç&#;kabilir. Kayganla&#;t&#;r&#;c&#; ya da menopoz için tedavi gibi yöntemlerle bu sorun çözülebilir. Rahmi al&#;nan kad&#;nlarda genellikle orgazm sorunu mevcuttur.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası