eksantrik hareket ne demek / Negatif (Eksantrik) Egzersizler Kas Kazanımınıza Nasıl Katkı Sağlar? | Supplementler Blog

Eksantrik Hareket Ne Demek

eksantrik hareket ne demek

Hareketini krank milinden alan motorun yardımcı milidir. Dört zamanlı bir motorda krank mili iki tur yaptığında eksantrik mili bir tur yapar. Eksantrik (kam) milinin amacı, supapların açılma-kapanma zamanlarını ayarlamaktır. Motor devriyle orantılı çalışan bu mil, motorun düzgün çalışması için çok ince ayar yapılarak motor üzerine konumlandırılmıştır. Kam milleri yüksek kaliteli karbon çeliklerinden genellikle döküm yöntemi ile imal edilir. Genellikle kaliteli çelik alaşımlarından presle dövülerek yada dökülerek tek parça olarak üretilirler. Mil üzerinde muylular, kamlar ve hareket verme dişlileri vardır.

Kam mili hareketini krank milinden dişli, zincir veya kayış yardımıyla alır. Kullanılan kayışın ismi, motorun hayati parçaları arasında anılan triger kayışıdır. Krank mili ile kam mili arasındaki mesafe çok yakınsa dişli teması ile hareket aktarılır. Dişli ile aktarma aslında en verimli ve sorunsuz sistemdir fakat silindirleri sıra tipli olan motorlarda bu mümkün olamamaktadır. Çünkü aradaki mesafe dişliyle aktarılamayacak kadar fazladır.

V tipi motorlarda ise, dişli kullanılabilir. Sıra tipli motorlarda triger kayışı veya zincir kullanılır. Triger kayışı kopabilir veya sıyırabilir, bu da motorda telafisi olmayan hasarlara neden olabilmektedir. Zincirde ise, kopma daha nadir görülmektedir ve kopma olsa bile araç stop ederek motora zarar gelmesi engellenir. Fakat kayış sıyırdığında hareket devam ettiğinden supap zamanlamaları değişir ve bu da telafisi mümkün olmayan sıralama hatalarına dolayısıyla yanlış zamanda ateşlenen pistonlar nedeniyle krank milinin kırılmasına neden olabilir.

Kam milinin ana görevi belirtildiği üzere supapları açıp kapatmaktır. Üstten eksantrikli motorlarda kam milinin kamları ile külbitörler direkt temas halindedir. Kam mili külbitöre hareket verir, külbitörler ise supapları açar.

Sıkça görülen eksantrik mili arızaları ; Aşınma daha çok kamın ucunda ve yanaklarında gerçekleşir. Uçtaki aşıntı supapların daha az açılmasına; yanaklardaki aşıntı ise, supapların sesli çalışmasına ve erken açılıp kapanmalarına neden olur. Aşınma hızı ve süresi, kam yüzeyinin sertliğine, supap boşluğuna, supap yayı sertliğine ve değiştirilme süresine göre değişir. Supapların açılıp-kapanma zamanlamasındaki en ufak değişim kötü yanmaya, dolayısıyla motorun güçten düşmesine neden olur.

Dereceli Eksantrik Nedir? Eksantrik Milinin Derecesini Arttırmak ?

Motor gücünü arttırmayı sağlayan yöntemlerden biride standarttan daha yüksek dereceli eksantrik mili takmaktır. Milin görevi emme ve egzoz supaplarını kontrol etmektir. En eski ve verimli yollardan biri olan eksantrik mili modifikasyonu sonucunda %35 e varan güç artışı sağlanabilir. Yüksek dereceli versiyonlar, supapların açılma ve kapanma zamanlarını uzun tutarak yanma odasına birim zamanda daha fazla yakıt ve hava girmesini sağlar. Dolayısıyla daha fazla yanma gerçekleşir. Bu daha fazla güç anlamına gelir. Milin üzerindeki kamların açıları ve yapısına göre tork yada güç etkilenir. Sivri kam milleri, supapları erken açarak torkun artmasını sağlarken, geniş tepeli kamlar gücü artırmak için tercih edilir.

Yüksek dereceli eksantrik milleri, motorun rölanti devrini de yükseltir. Ancak bunu yaparken motorun rölantide dengesiz çalışmasına neden olabilir. Verimli bir modifikasyon işlemi için, eksantrik milinin dışında supapların hareketini sağlayan diger mekanik ve elektronik parçaların da geliştirilmesinde yarar var. Örneğin supaplar, supap yayları, eksantrik mili kasnakları, beyin programı, ateşleme sistemi gibi.

LIFT : Lift, eksantrik milinin supapları ne kadar bastırdığını gösteren değerdir.

DURATION : Supapın yatağından çıktığı zamanki derece ölçümüdür.

OVERLAP : Giriş ve çıkış supaplarının aynı anda açık olduğu sürenin derecesidir. Giriş eksantrik milinin açılış numarası çıkış eksantrik milinin kapanış numarasına eklenerek hesaplanır.

POWER BAND : Eksantriğin gücünü verimli bir şekilde verebildiği devir aralığıdır.

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Geçmişten günümüze otomobiller teknolojiye bağlı olarak gelişerek gelmiştir. İçten yanmalı motorlar üzerinde yapılan çalışmalar ile çalışma prensiplerinde değişiklik olsa da genel anlamda yakıt emme valfinden yanma odasına ulaşır. Yanma sonucunda oluşan egzoz dumanı, egzoz valfinden dışarı atılır. Yanma sonucunda oluşan doğrusal hareket, krank milinde dairesel harekete dönüşür ve bu sayede ilk hareket ortaya çıkmış olur. Motordan çıkan hareket, aktarma organları vasıtasıyla tekerleğe aktarılır. Motorun sağlıklı çalışabilmesi için valfler ve pistonların bir uyum içerisinde çalışması gerekir. Gereken bu uyumu sağlayan parça ise &#;Timing belt&#; olarak adlandırılan Triger sistemidir. Pistonların hareketi ile birlikte krank mili döner. Krank milinden Eksantrik miline hareket triger sistemi sayesinde aktarılır. Bir diğer adı kam mili olarak adlandırılan eksantrik mili, İticileri hareketlendirir ve valfler açılıp kapanır. Bu uyumun bozulması demek araçtaki sente kaçıklığıdır. Yazımızın devamında Eksantrik mili hakkında detaylara yer vereceğiz. Eksantrik Mili ve İticileri Nedir? Ne İşe Yarar?

Eksantrik Mili

Eksantrik Mili Nedir?

Bir diğer adı kam mili olan eksantrik milinin görevi subapların zamanlamasını ayarlamaktır. Emme valfleri ve egzoz valflleri doğru zamanda çalışmalıdır. Emme zamanında eksantrik mili emme valflerini devreye sokar. Egzoz zamanında ise egzoz valflerini devreye sokar. Bu sayede motor maksimum verimlilikte çalışır. Eksantrik miline hareketi ise triger kayışı veya zinciri verir. Triger sistemi aracın krank miline bağlıdır. Dolaylı olarak pistonların hareketine bağlıdır. Triger sisteminin bir uyum içerisinde çalışmasına ise sente adı verilir. Aracı vurdurma, aşırı zorlama, Triger sisteminin ömrünü tamamlaması gibi durumlarda aracın sentesi kaçar. Sente kaçtığı için araç yanlış zamanlamalarda çalışır. Bu durumda verimlilik söz konusu bile olamaz. Araç senteden biraz kaçıksa silkeleme yapar performansı olmaz. Çok yakıt tüketir. Stop eder. Ancak senteden bütünen kaçıksa aracın subapları dahi yamulabilir. Bu durumda aracın silindir kapağı sökülmelidir. Bu durum yüksek bir masraf anlamına gelmektedir.

İtici Nedir Nasıl Çalışır? Arızaları Nelerdir?

Subap iticileri kam milinden aldığı hareket ve yağ pompasının bastığı yağ ile birlikte çalışarak subapların açılıp kapanmasını sağlayan parçalardır. Bir motorda subap sayısınca itici bulunur. İticiler arızalandığında içerisinde bulunan yağ boşalır. Araç subap sesi yapar. Bu durumda ise hem rahatsız edici bir ses oluşur hem de aracın verimliliği azalır. Aracınızda itici sesi varsa iticilerin değişmesi veya temizlenerek onarılması gerekir. Ayrıca son zamanlarda piyasaya çıkmış olan itici ses kesici yağ katkısını da deneyebilirsiniz. İtici sesinin bir başka nedeni ise eksantrik milinin fazla aşınarak kamlarının zarar görmesidir. Bu durumda ise eksantrik milinin değişmesi önerilir. Ekonomik çözüm ise iticilere pul takılmasıdır.

İtici nedir?

Triger Kayışı Koparsa Ne Olur?

Eksantrik miline hareket veren parça triger kayışıdır. Eksantrik mili subapların hareketini sağlıyordu. Ancak triger kayışı koptuğunda eksantrik mili durur. Ancak pistonlar hareketine devam eder. Subaplar sabit olarak duracağı için açık kalan subaplara piston vurur. Subaplar yamulur. Bu durumda araca triger seti takmakla işiniz çözülmez. Yapılması gereken, aracın silindir kapağının sökülerek revize edilmesidir. Duruma göre piston değişimi de gerekebilir. Piston zarar gördüyse iş komple motora kadar gidebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için triger bakımlarını aksatmamak gerekir. Otomobillerin triger bakımları marka modele göre değişiklik gösterebilir. Servisi arayarak konu hakkında bilgi talebinde bulunabilirsiniz.

Eksantrik Mili Nedir?

Eksantrik Mili Olmayan Motor

Dünyaca ünlü spor otomobil markası Koenigsegg tarafından yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan Freevalve teknolojisi sayesinde valflerin hareketi için eksantrik milinin bulunmasına gerek yoktur. Subapların açılıp kapanmasını beyin tarafından sağlayan bu sistem üzerine yapılan çalışmalar yılına dayanmaktadır. Araçtan krank mili, boğaz kelebeği gibi parçaların sökülmesi yaklaşık 20 kg gibi bir ağırlıktan kurtulmak anlamına geliyor. Aracın verimliliğini arttıran bu sistem önümüzdeki yıllarda birçok otomobil üreticisi tarafından kullanılacak gibi görünüyor. Eksantrik Mili bulunmayan motorlardaki avantajlar;

  • 20 kg kadar ağırlıktan kazanç
  • Daha az sürtünme
  • Daha sessiz çalışma
  • Subap zamanlamasının daha verimli olması
  • Motor onarımının daha kolay olması
  • Düşük emisyon değerleri
  • Düşük yakıt tüketimi
  • Alt devirlerde yüksek güç ve tork

seafoodplus.info Otomobil İlanları

Kaslarda oluşan gerilimi artırarak gelişiminizi artırmak için hareketlerin negatiflerini yavaş ve kontrollü bir şekilde yapmanız gerekir. Peki hareketin negatifi ne demek?

Hareketin Negatifi Nedir?

Hareketin negatifi ne demek?

Negatif diğer bir deyişle &#;eksantrik&#; kasılma, bir kas grubunun baskı altında boyunun uzaması anlamına gelir. Hareketin negatifi ağırlığı bırakırken gerçekleşir.

Bu tanımı örneklerle açıklayalım:

Yukarıdaki resimde dumbell biceps curl hareketi için bir örnek verilmiştir. Dumbelli indirdiğiniz esnada kasta meydana gelen kasılma hareketin negatifidir.

Bu prensibe göre;

  • bench press hareketinde ağırlığı göğsünüze indirdiğinizde,
  • omuz press hareketinde ağırlığı aşağı indirdiğinizde,
  • barfiks hareketinde kendinizi aşağı bıraktığınızda kaslarda meydana gelen kasılmalar hareketin negatifini oluşturur.

Örneklerden anladığınız gibi hareketin negatifi tüm hareketler için uygulanabilir.

Hareketin negatifini ortalama olarak saniye arasında tamamlayabilirsiniz. Daha uzun süren negatifler antrenman sırasında ani güç kayıpları yaşamanıza, kas ağrılarınızın artmasına ve sakatlanmanıza neden olabilir.

Hareketin negatifi neden önemli?

Hareketin negatifini yavaş ve kontrollü bir şekilde yapmanız size büyük faydalar sağlar.

  • Kaslardaki gerilim seviyesi arttığından kas gelişimine katkı sağlar.
  • Kontrolsüz şekilde yapılan negatifler özellikle yüksek ağırlıklarda kas yırtılmaları, eklem ağrıları gibi sorunlar yaşamanıza neden olur.
  • Tendonların güçlenmesini sağlar.

Takipte kalın 👇

Antrenman formları, motivasyon, fitness antrenman-beslenme ipuçları ve daha fazlası için İnstagram sayfamızı inceleyip takip edebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir