paranazal sinüs belirtileri / Op. Dr. Mustafa Kuzdere / Sinüzit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Paranazal Sinüs Belirtileri

paranazal sinüs belirtileri

Paranazal sinüs tomografisi nedir?

Bilgisayarlı tomografi (BT);hasta vücudunun kesitlerinin x- ışınları yardımıyla görüntülenmesidir ve radyolojik teşhis yöntemidir. Pek çok hastalığın tanısında kullanılmaktadır. Hastalık olan bölge x ışınları ile üç boyutlu ve detaylı olarak incelenmekte kolayca tanı konulabilmektedir. Röntgene nazaran inceleme ve tanı yönünden daha avantajlı bir görüntüleme sistemidir. İlaçlı ve ilaçsız olmak üzere iki şekilde çekilmektedir. İlaçlı tomografi hastaya damardan kontrast madde verilerek yapılan görüntüleme sistemidir. İlaçsız tomografi ise hiçbir kontrast madde olmaksızın çekilen tomografidir.

Bu yazımızda paranazal sinüs tomografisi nedir, paranazal sinüs tomografisi nasıl çekilir, paranazal sinüs tomografisi hangi durumlarda çekilir, paranazal sinüs tomografisi zararlı mı ve paranazal sinüs tomografisi fiyatları ne kadar gibi sorulara cevaplar vereceğiz.

Paranazal sinüs tomografisi nedir?

Paranazal sinüs tomografisi yüz bölgesinde yer alan sinüslerin kesitler halinde detaylı görüntülenmesidir. Sinüs bölgesindeki rahatsızlıkların ilaç ile tedavi edildiğinde sonuç alınmaması durumunda veya bu bölgede yapılacak cerrahi operasyonlar öncesinde sinüs bölgesinin durumunu inceleyebilmek için paranazal sinüs tomografisi çekilmektedir.

Paranazal sinüs tomografisi hangi durumlarda çekilir?

Bilgisayarlı tomografi vücudun birçok bölgesinde oluşan travmalar sonucunda veya hastalıkların teşhisinde faydalanılmak üzere çekilmektedir. Peki, paranazal sinüs tomografisi neden çekilir? Paranazal sinüs tomografisi ilaçlı tedavinin sonuç vermediği sinüzit sorunlarında, ameliyat öncesi bölgenin incelenmesinde, burun bölgesinin doğuştan bozukluğunda ve burun bölgesindeki tümörlerin varlığında çekilmektedir.

Paranazal sinüs tomografisi nasıl çekilir?

Paranazal sinüs tomografisi için hasta uygun pozisyonda yatırılmaktadır. Görüntülenecek bölgeden x ışınları yardımıyla kesitler alınmaktadır. İşlem oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştirilmekte ve burun içinde tümör mevcut ise kontrast madde verilmektedir. Çekimde ekstra işlem uygulanmadığı için ve hasta hayatını kısıtlayıcı uygulamalar yapılmadığı için hasta günlük yaşantısına kısa sürede dönmektedir. Detaylı görüntüler alındıktan sonra uzman doktorlar tarafından yorumlanıp uygun tedaviler yapılmaktadır.

Paranazal sinüs tomografisi zararlı mı?

Bilgisayarlı tomografi sırasında radyasyon miktarı insanları korkutan bir faktördür. Bilgisayarlı tomografi röntgenden daha fazla radyasyon yayabilmektedir fakat en düşük seviyede radyasyon kullanılarak çekim yapılmaktadır. Düşük radyasyon kullanıldığı için hastaya herhangi bir zararı olmamaktadır. Paranazal sinüs tomografisinin tanı ve teşhis işlemlerinde sağladığı büyük faydalar yanında zararı görmezden gelinebilecek düzeydedir.

Paranazal sinüs tomografisi çekimi ne kadar sürer?

Paranazal sinüs tomografisi; yüz bölgesindeki sinüslerin değerlendirilmesi ve incelenmesi adına uygulanan bir tomografi çeşididir. Sinüzit hastalığında tedavi olarak ilaç tedavisi uygulanmasına karşın etkili sonuçlar alınmadığı durumlarda ameliyat öncesi paranazal sinüs tomografisi istenilmektedir. Sinüzit hastalarına tedavi olarak öncelikle ilaç tedavi uygulanmakta olup etkisini göstermemesi üzerine paranazal sinüs tomografisi çekilerek uygun tedavi planı yani ameliyat yapılmaktadır. Paranazal sinüs tomografisi; ilaçlı tedavinin etkisini göstermediği sinüzit vakalarında, burun bölgesinde doğuştan var olan bozuklukların incelenmesinde ve sinüzit ameliyatı öncesi sinüslerin detaylı incelenip değerlendirilmesi durumlarında çekilmektedir. Bilgisayarlı tomografi, hangi çeşidi olursa olsun hastalar tarafından korkulur bir durum gibi anlaşılmaktadır. Bilgisayarlı tomografi, hastalar için herhangi bir zarar teşkil etmez aksine var olan ya da olabilecek hastalıkların teşhisinin ve tedavi planının yapılmasında öncülük etmektedir. Paranazal sinüs tomografisi öncesi diğer tomografi çeşitlerinde olduğu gibi herhangi bir ön hazırlık gerekmemektedir. İşlem sırasında yüz bölgesi hedef alınacağı için herhangi bir kıyafetle ilgili hazırlık olmayacaktır. Diğer tomografi çeşitlerinde de mutlak kural olan metal içerikli eşyalar çıkarılmalıdır aksine tomografi çekimi aksar. Paranazal sinüs tomografisi; yüz bölgesinde meydana gelen sinüs sorunlarını görüntülemede ve tedavinin hazırlanmasında oldukça fayda sağlamaktadır. Paranazal sinüs tomografisi için hasta tomografi yatağına sırt üstü uzanır ve tomografi cihazı hedef bölgeyi tarar ve görüntüleme başlamaktadır. Hastanın işlem boyu hareketsiz kalması gerekmektedir ve hastanın hareketsiz kalması işlemin süresini kısaltacaktır. Sinüs tomografisi çekim süresi genellikle 3 dakika gibi bir sürede tamamlanmaktadır ve işlem bittikten sonra sonuçlar çerçevesinde radyoloji uzmanı uygun tedavi planını belirlemektedir.

Bu yazımızda paranazal sinüs tomografisi çekimi ne kadar sürer, paranazal sinüs tomografisi sonuçları ne kadar zamanda çıkar, paranazal sinüs tomografisinde neler belli olur, paranazal sinüs tomografisi ile hangi hastalıklar teşhis edilir ve paranazal sinüs tomografisi fiyatları ne kadar sorularına detaylı cevaplar vereceğiz.

Paranazal sinüs tomografisi sonuçları ne kadar zamanda çıkar?

Çoğu tomografi sonuçları gibi paranazal sinüs tomografisi sonuçları da 1 hafta gibi bir zaman diliminde çıkmaktadır. Sonuçlar çıkar çıkmaz radyoloji uzmanı tarafından öncelikle hasta bilgilendirilir ve ardından uygun tedavi yöntemi yapılmaktadır.

Paranazal sinüs tomografisinde neler belli olur?

Paranazal sinüs tomografisinde sinüzit hastalığı olup olmadığı, var olan sinüzitin detaylı değerlendirilmesi, sinüs ya da burun bölgesi tümörleri ve doğuştan kaynaklı burun bozukluklarının araştırılması gibi durumlar belirlenmektedir.

Paranazal sinüs tomografisi ile hangi hastalıklar teşhis edilir?

Paranazal sinüs tomografisi ile yüz bölgesinde yer alan sinüslerin zarar görüp görmediği, eğer zarar görmüşse kaynağı, burun bölgesi tümörleri ve sinüzit hastalığının değerlendirilmesi gibi durumlar araştırılmakta ve teşhis edilmektedir.

Paranazal sinüs tomografisi fiyatları ne kadar?

Paranazal sinüs tomografisi fiyatları; hastanın tıbbi durumuna ve tomografinin çekileceği hastaneye göre belirlenmektedir. Bilgisayarlı tomografi, paranazal sinüs tomografisi, bilgisayarlı tomografi fiyatları, paranazal sinüs tomografisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için hastanemiz radyoloji servisi ile iletişime geçebilir ve daha fazlasına ulaşmak için whatsapp hattımızdan bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Paranazal Sinüs Tümörleri

Paranazal sinüsler ve burnun neoplazmları (sinonazal neoplazmlar), oldukça nadir olup solunum ve sindirim yolları tümörlerinin % 3’ünü, tüm malignitelerin de % 1’ini oluştururlar. Nadir görülmelerine karşılık hastalığın başlangıç semptom ve bulguları benign patolojilerden ve inflamatuar hastalıklardan kolayca ayırt edilemediği için tanı ve tedavi açısından önem arz ederler. Paranazal sinüs tümörleri özellikle beyaz ırkta yaşlardaki erkeklerde daha sık olarak gözlenirler. Erkek kadın oranı yaklaşık olarak 2/1 dir. Başlangıç bulguları spesifik olmamakla birlikte kranial nöropatiler, yüzde şişlik ve epistaksis gibi hastalığı düşündürecek özel bulgular sıktır.


Paranazal sinüs tümörlerinin etyolojisi
Paranazal sinüs tümörlerinin  yaklaşık % ’ı mesleksel maruziyet ile ilişkilidir; nikel yassı epitel hücreli karsinom alt tipiyle; volatil hidrokarbonlar ve odun talaşı ise adenokarsinom alt tipiyle ilişkilidir.
Human Papilloma Virus (HPV)’ün 6 ve 11 suşu; inverted papillomlarda % 24, yassı hücreli karsinomlarda % 4 oranında saptanmaktadır.
 Baş boyun kanserlerinin etyopatogenezinde önemli rolleri olan sigara içimi ve alkol kullanımı ile sinonazal malignaniteler arasında kesin bir ilişki kurulamamıştır.


Burun ve Paranazal sinüs tümörlerinde klinik
Burun ve paranazal sinüs bölgesinin benign hastalıkları KBB hekimliği pratiğinde önemli bir yer tutar. Benign ve malign patolojilerin başlangıçta birbirine benzer klinik tablolar sergilemesi malign hastalıkların tanınmasında önemli gecikmelere yol açar. Genel olarak malign hastalıkların ilk semptomların ortaya çıkışından tanınmalarına kadar geçen süre ortalama ay olmaktadır. 
Erken tanı; sinonazal semptomların uygun ve yeterli bir tıbbi tedaviye rağmen düzelmemesi durumunda maligniteden şüphelenilmesi ile mümkün olabilir. İleri evre hastalıkta sinonazal kanserlerin klasik üçlü bulgusu ortaya çıkar; yüzde asimetri, ağız boşluğunda gözle görülebilir veya palpe edilebilir tümöral kitle, anterior rinoskopide burun boşluğunda kitle gözlenmesi. Bu üç bulgunun tamamı hastaların % ’ında en az bir tanesi ise % 90’ında tanı esnasında mevcuttur.


Burun ve Paranazal sinüs tümörlerinin tanısı
Tam bir KBB muayenesi yapılması gerekir. Tüm sinonazal, oküler ve nörolojik sistem detaylı bir şekilde incelenmelidir. İnfraorbital sinir hipostezisi, diplopi, proptozis ve dişlerde sallanma, düşme olup olmadığı araştırılmalı, yeterli bir topikal anesteziyi takiben nazal endoskopi ile muayeneye devam edilmelidir. Nazal endoskopide saptanan her şüpheli dokudan (vasküler kitleler dışında) biyopsi yapılmalıdır. Biyopsinin doku bütünlüğü bozulmaması açısından , radyolojik incelemelerden sonra yapılması daha uygun bir yaklaşım olacaktır. 
Maksiller sinüs tümörlerinde biyopsi tercihen genel anestezi altında antrostomi yoluyla alınmalıdır. Böylece eğer ilerde parsiyel maksillektomi bile yapılsa biyopsi yapılan bölge de spesmen içerisinde kalabilecektir. Hastada tercih edilecek tedavi şekli radyoterapi olursa sekresyonlar ve nekrotik materyalin nazo-antral pencere yoluyla drene olması da sağlanabilmiş olur. Caldwell-Luc yaklaşımı ile biyopsi malign tümörlerde gingivobukkal mukoza ve yanak cildine tümör ekimine yol açabileceği için önerilmez. 
BT(Bilgisayarlı Tomogrofi)-MRG(Manyetik Rezonans Görüntüleme): BT, kemik patolojileri özellikle de orbital duvarların incelenmesinde kullanılır. MRG ise yumuşak doku uzanımlarının değerlendirilmesinde, mukus-tümör ayırımının daha doğru olarak yapılabilmesinde yararlıdır.
Burun ve Paranazal sinüslerde başlıca benign tümörler

Osteoma: En sık benign tümördür. Rutin sinüs radyografilerinin %1′inde görülür. En sık yerleşim; frontal sinüstür (% 57). dekatlarda sıktır. Semptomatik olgularda ve çevre dokulara bası sonucu fonksiyon kaybı durumunda cerrahi önerilir.

Fibröz displazi: Kemik dokusunun kollajen, fibroblastlar ve osteoid materyel ile değişmesi ile karakterize bir hastalıktır. Genellikle 20 yaş altında görülür. İlgili kemikte şişlik ile kendisini gösterir. Monostotik veya yaygın kemik tutulumları ile giden poliostotik tipi mevcuttur. McCune-Albright sendromu ile birlikte olan şekillerde yaygın iskelet tutulumu ile birlikte, cilt pigmentasyonu ve erken puberte söz konusudur. Baş boyun bölgesinde en sık tutulan kemikler maksilla ve mandibuladır. Tedavide cerrahi ileri şekil bozukluğu, fonksiyon bozukluğu gibi durumlarda söz konusu olup kozmetik kontur sağlanması ve fonksiyonunun yeniden kazandırılması gibi işlemleri kapsar. Radyoterapi malign transformasyona yol açabileceği için kullanılmaz.

Schneiderian papillom: İnverted, fungiform ve silindirik olabilir. Fungiform papillomlar vakalarin % 40 sini oluşturur ve genellikle septumdan gelişir,burun tıkanıklığı ve kanamaya yol açarlar. Malignite potansiyeli taşımazlar. Silindirik papillomlar vakaların % 3 ünü oluşturur ve burun boşluğunun yan duvarlarında ve sinüslerde yer alırlar. Nadir de olsa malignite ile beraber gözlenebilirler. İnverted papillomlar ise vakaların % 57 sini oluşturur. Orijinleri genelde orta meatus hizasında lateral duvarlardır. Nüks etmeye eğilimlidirler, lokal olarak destrüktif seyir gösterebilirler ve % oranında malignite ile birliktedirler. Hemen daima tek taraflı olan papillomların tedavisi cerrahidir.

Juvenil nazofarenks anjiofibromu:  Adolesan erkeklerde görülen, nadir, benign bir tümördür. Agresif özellikte çevre dokulara yayılması ve oldukça vasküler karakterde olması morbidite nedenidir. . Kavernöz sinüs tutulumu olmayan tümörlerde preoperatif embolizasyonla beraber cerrahi rezeksiyon çoğu hastada en uygun tedavi yöntemi olarak önerilmektedir. Kavernöz sinüs ve intrakranial uzanımı olan veya rekürren semptomatik tümörlerde ise radyoterapi uygulanabilir.


Burun ve Paranazal sinüste başlıca malign tümörler
Yassı epitel hücreli karsinom: En sık gözüken paranazal sinüs malignitesidir. En sık maksiller , daha sonra ethmoid sinüslerde saptanır. Hastalık daha ziyade erkeklerde ve 60 yaş üzerinde gözlenir. Genelde tanı aşamasında hastalığın sinüs dışına yayılmış olduğu gözlenmektedir. Yaklaşık % 90 vakada en az bir sinüs duvarında tutulum vardır. Prognozun belirlenmesinde tümör diferansiasyonundan ziyade tümörün büyüklüğü ve çevre dokulara uzanımı daha önemli bir parametredir.

Minör tükrük bezi tümörleri: Oral kavite ve üst solunum yolları mukozasında dağılmış olarak bulunan minör tükrük bezleri ve muköz bezlerden tümörler gelişebilir. Minör tükrük bezi tümörlerinin % ’si paranazal sinüslerde gözüküfunduszeue.info sık adenoid kistik karsinom ve mukoepidermoid karsinom gözükür. Özellikle adenoid kistik karsinom alt tipinde perinöral invazyon eğilimi nedeniyle geniş cerrahi rezeksiyonlara rağmen birden fazla olan rekürrens odakları ve uzak metastazlar tipiktir. Bu nedenle cerrahi sınır sağlamlığı dikkate alınmadan bu tür hastaların uzun süre yakın takipleri gerekir. 

Adenokarsinom: Paranazal sinüs maligniteleri içerisinde ikinci derecede sıklıkla gözlenen tümördür ve vakaların % ’sini oluşturur. En sık olarak ethmoid sinüslerde gözlenirler.


Burun ve Paranazal sinüs malign tümörlerinin tedavisi
Sinonazal tümörlerin çoğu ( % 75 ) ileri evre (T3 ve T4 ) de tanınabilmesi tedavide önemli zorlukları gündeme getirir. Bu lezyonların rezeksiyonu çok önemli bir takım fonksiyon ve kozmetik bozuklukları ile birlikte olacaktır. Kafa kaidesi ve orbita bölgesinde daha belirgin olmak üzere hayati yapılara yakınlık nedeniyle lokal kontrolün sağlanması zor olacaktır. Serilerin çoğunda vakaların % 60 ında nüks olduğu bildirilmektedir. Sıklıkla uygulanan tedavi şekli cerrahi sonrası radyoterapi şeklindedir. Orbitanın korunması amacıyla preoperatif radyoterapi uygulanması da bazı yazarlarca önerilmektedir. Başlangıç tedavisinde kemoterapinin yeri deneysel düzeydedir. Bunun dışında rekürren vakalarda, metastatik lezyonlarda ve unrezektabl tümörlerde uygulanabilmektedir.

Op. Dr. Mustafa KuzdereSinüzit Tedavi ve Cerahisi Okunma
Sinüzit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Sinüzit Nedir?

          Sinüzit; sinüs boşluklarını döşeyen mukozanın iltihaplanmasına denir. Vücudumuzdaki sinüsler; alnımızda, yüzümüzde, burnumuzun çevresinde bulunan burun içine açılan kanalları olan hava dolu boşluklardır. Alında frontal sinüsler, göz çevresinde etmoid sinüsler, her iki yanakta maksiller sinüsler, kafa tabanında genizin üstünde sfenoid sinüsler olmak üzere dört anatomik yerleşimli sinüs vardır. Doğumda etmoid ve maksiiler sinüsler mevcuttur. Frontal ve sfenoid sinüs gelişimi ergenlikte tamamlanır.

               Burundan her nefes alış verişte sinüsler havalandırılmaktadır. Sinüslerin burundan geçen havanın ısıtılması ve nemlendirilmesi, içlerinin hava dolu olması nedeniyle kafatası ağırlığını hafifletme, sesin tınısını ve karakterinin sağlaması görevleri vardır.

              Sinüslere hava girişini engelleyen yani sinüsün burun içine açılan deliği (ostiumu) tıkayan hastalıklar, sinüs içinden sinüsü burun içine boşaltan boşaltma kanal sisteminin (muko-silier aktivite) işlevini bozan hastalıklar, salgının içeriğini ve kıvamını değiştiren hastalıklar sinüs iltihabına neden olmaktadır. Sinüzit; Birincil hastalık olmayıp her zaman ikincil hastalıktır yani başka bir neden ya da başka bir hastalığın sonucu oluşmaktadır. Sinüs infeksiyonları akut ve kronik olarak ikiye ayrılmaktadır. Akut infeksiyonlar, ani başlayıp dört hafta içinde tedavi ile düzeltilebilenlerdir. Dört haftadan on iki haftaya kadar uzayan infeksiyonlara subakut sinüzit, on iki haftadan uzun sürenlere de, kronik sinüzit denir.

Sinüzit Nedenleri;

  • Geçirilen üst hava yolu infeksiyonları sonucu,
  • Septum deviasyonu (kıkırdak kemik eğriliği),
  • Burun eti şişmesi (konkaların büyümesi ),
  • Orta burun etinin keseleşmesi (konka bülloza),
  • Alerjik nezle ( burun etlerinin büyümesi ile ),
  • Burun damlası bağımlılığı,
  • Genetik hastalıklar,
  • Burun polipleri ve kanserleri,
  • İmmün sistem hastalıkları (AİDS, kemoterapi).

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

  • Göz ve yüz çevresinde zonklayıcı tarzda ağrı,
  • Baş ağrısı (sinüzite bağlı baş ağrısı; tüm baş ağrılarının %10 nunu teşkil eder, her baş ağrısı da sinüzit değildir),
  • Burun ve genizden sarı yeşil akıntı,
  • Ağız kokusu, tat bozukluğu,
  • Dişlere vuran ağrı,
  • Çocuklarda iştahsızlık, öksürük, bulantı, kusma, ateş.

Sinüzit Teşhisi Nasıl konulur?

  • Hastanın hikayesi (yüzde ağrı, basınç hissi, dolgunluk, yüzde şişme, burun tıkanıklığı, burunda koku, diş ağrısı, geniz akıntısı, kulak ağrısı vb),
  • Kulak Burun Boğaz muayenesi ve endoskopik muayene,
  • Sebep olan hastalıklara yönelik incelemeler ve kan tahlilleri,
  • Paranasal sinüs tomografisi.

Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?

  • Akut sinüzitte antibiyotikler(en az iki hafta tedaviye devam edilmelidir),
  • Burun spreyleri,
  • Sinüzite neden olan hastalıkların tedavisi,
  • Alerjik rinit tedavisi,
  • Polipli kronik sinüzitlerde kortizonlu spreyler ve antihistaminikler,
  • İki ay ve daha uzun süren, tıbbi tedaviye cevap vermeyen sinüzitlerde fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi ameliyatı yapılır.

Sayfa İçeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası