opel astra h lastik basınç sensörü sıfırlama / Astra J Lastik Basinc Sensoru (TPMS) Adaptasyonu - Astra - Oto Club Türkiye

Opel Astra H Lastik Basınç Sensörü Sıfırlama

opel astra h lastik basınç sensörü sıfırlama

Otomotiv markaları tarafından birçok geliştirilen teknolojiler hayatımızı kolaylaştırmaya yarıyor. Bu teknolojilerden en önemlileri ise sürüş güvenliği ile ilgili olanlar. Geliştirilen bu teknolojilerden bazılarını ilk etapta lüks segment araçlarda deneyimleyebiliyoruz. Zaman geçtikçe markalar tarafından üretilen modellerin opsiyon listelerinde yer buluyorlar. En sonunda ise standart donanım paketlerinde yer aldıklarını görüyoruz. Sürecin bu şekilde ilerlediği teknolojik geliştirmelerden biri de lastik basınç uyarı sistemi. Lastik basınç uyarısı neymiş, nasıl kontrol edilirmiş bir bakalım.

Lastik Basınç Uyarısı Nedir?

Araçlarda bulunan en önemli güvenlik sistemlerinden biri olan lastik basınç uyarı sistemi, aracın lastik basınçlarını ölçerek sürücüyü lastiklerin hava basınçları hakkında bilgilendiren bir sistemdir. Lastiklerdeki hava basıncında herhangi bir dengesizlik söz konusu olduğunda sürücü, sistem tarafından sesli ve görüntülü bir biçimde uyarılır. Lastik havaları, üretici tarafından önerildiği biçimde basılmalıdır. Basıldıktan sonra aracınızda bulunan lastik basınç düğmesine basarak kayıt etmeniz gerekmektedir. (Lastik basınç butonu bazı modellerde fiziksel bir düğme olarak konumlandırılırken, bazı modellerin multimedya ekranında dijital biçimde konumlandırılır.

lastik basınç uyarısı

Lastik Basınç Uyarısının Çeşitleri Nelerdir?

Lastik basınç uyarı sistemi, ABS sistemi ile beraber çalışır. Lastik içerisinde bulunan hava basıncında anormallik sezdiğinde sürücüyü uyaran bir mekanizmaya sahiptir. Bu sistem üç farklı biçimde görülebilir. Bazı modellerde gösterge panelinde ! işaretine benzer bir sembol ile sesli ve görüntülü uyarı sağlanırken, bazı modellerde hem uyarı sağlanır hem de hangi lastiğin problemli olduğu (sağ arka, sol ön gibi) gösterilir. Nadir görülen sistem çeşitlerinden biri de hava basıncının da anlık olarak takip edilebildiği uyarı sistemleridir. Bu sistemlerde lastik içerisindeki havanın bar seviyesini ölçen sensör yardımıyla, lastik hava basıncının bilgisi sürücü ile paylaşılır.

lastik basınç sensörü

Lastik Basınç Uyarısı Nasıl Söndürülür?

Eğer aracınız ile seyir halindeyken lastik basınç uyarısı aldıysanız lastiklerinizden biri patlamış olabilir. Bu durumda en yakın lastikçiye gidip lastiğinize baktırmanız gerekir. Lastik basınç uyarısını almanızın nedeni, daha önce doğru kaydettiğiniz hava basınçlarından birinin diğerlerine göre dengesiz hava basıncına sahip olmasıdır. Patlak lastiği tamir ettirdikten sonra aracınızdaki lastik basınç uyarı sistemi fiziksel veya dijital düğmesine basmanız/basılı tutmanız gerekir. Bu düğme parantez içine alınmış ! işareti benzeri bir sembol ile gösterilir. Araç kabininde fizilsel bir düğme olarak ya da multimedya sisteminizin içerisinde dijital bir buton olarak yer alabilir. Bu işlemden sonra lastik basınçlarınız tekrar kaydedilecektir. Böylece gözüken lastik basınç uyarısı sönecektir.

basınç sensörü uyarısı

İkinci el otomobil ilanları

Lastik Üzerindeki Yazıların Anlamı Nedir?

Mert Temel

Marmara Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunu, sevimli bir off-road canavarına sahip, '4x4'lük bir içerik yazarı. Beni takip et;

Lastik Sensör Arızası

Lastik Sensör Arızası

Lastik basınç sensörü adıyla da anılan lastik kaptörü zaman zaman arıza sinyali verebilir. Lastiklerinizin basınç seviyesinden eminseniz lastik basınç sensörü sıfırlama, lastik basınç sensörü söndürme gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Sensörün (TPMS - Tyre Pressure Monitoring System) kullanım amacı otomobillerdeki lastik hava basıncının düşmesi ile bize ikaz vermesidir. Bu ikaz sürücülere lastik basınçlardan bir anormallik olduğunu gösterir. TPMS sensörleri araç ortalama 30 km hızda iken sistemi kontrol eder ve sisteme iletir. Eğer sistemdeki basınç çok düşük ise aracın gösterge tablosunda bir uyarı lambası yanar. Bu ikazın ardından aracınızı servise götürmeniz gerekmektedir. Mesut Rot Balans’da lastik basınç seviyeleri kontrol edilecektir. Mesut Rot Balans’da yapılan müdahalenin ardından lastiğe hava ekleyerek lastik eski konumuna getirilir. Bu işlemler yapıldıktan sonra lastik basınç arıza uyarısı göstergede yanmaya devam ediyorsa bir arıza tespit cihazı vasıtası ile bu uyarı silinir.

Mesut Rot Balans servis noktasında uzman teknik ekibimizle lastik sensör arızasını gidermektedir.

Lastik sensör arızası ile ilgili akla takılanlar;

TPMS Nedir?

TPMS (Lastik Basıncı Takip Sistemi) aracınızın lastiklerinin basınç değerlerini anlık kontrol edip size bu durumu rapor eden senesinden sonra üretilen araçlarda zorunlu bir sistemdir. İki türlü TPMS sistemi mevcuttur. Bunlar "Endirekt TPMS Sistemleri" ve Direkt TPMS Sistemleri"dir.

Endirekt ve Direkt TPMS sistemlerinin farkı nedir? Hangisi daha faydalıdır?

Endirekt TPMS sistemi aracın ABS ve EPS sistemlerinden aldığı lastik tur bilgilerini değerlendirerek tur farklarından doğan değişimi algılar ve bunu düşük lastik basıncı ikazı olarak sürücüye iletir. Direct TPMS sistemi ise lastiğin içerisindeki basıncı anlık olarak ölçer ve basınç değerlerinde normalin dışında bir düşüş algılandığında sürücüye düşük lastik basınç ikazı verir. Bu durumda genel görüş direkt TPMS sistemlerinin daha verimli olduğudur. Bugün otomobil pazarındaki birçok araçta direkt TPMS sistemi tercih edilmektedir. Direkt TPMS sistemi kullanan markalara örnek: ( sonrası) Peugeot Citroen Renault Ford BMW ve Mercedes Endirekt TPMS Sistemi kullanan markalara örnek: Seat, Skoda, Audi, Volkswagen. (Özellikle Volkswagen ve Audi markalarında Direkt TPMS Sistemlerinide görmek mümkün)

Lastik Basınç Sensörü Nedir?

Lastik basınç sensörü aracın lastiklerinin iç kısmına genellikle siboba ilaveten takılan veya lastiğin iç kısmının tabanına yapışık veya da jantın iç kısmına bir kelepçe ile tutturulmuş, pil ile çalışan ve radyo frekans (RF) sinyalleri ile araçla iletişime geçen lastiğin anlık basınç ve ısı değerini ölçen bir cihazdır.

Neden her aracın TPMS sensörleri farklı? Bu sensörleri farklı kılan şey nedir?

Araç üreticileri ürettikleri araç modellerinde kullanılmak üzere sensörlerin içerisine bir takım protokol numaraları işlerler. Bu sayede bir modelin sensörünü diğer modelden farklı kılarlar. Protokol numarası veya orijinal ekipman numarasını aracın konuşmayı bildiği bir lisan gibi düşünebilirseniz. Mesela fransızca konuşan bir kişi ingilizce konuşulduğunda bunu anlayamaz. Protokol numaralarıda tam bu mantıkla çalışır. Bu yüzden bir markanın çıkardığı bir modeldeki sensör başka bir modeline uymaz. Hatta bazen aynı modelin değişik versiyonlarında bile bu protokol numaraları farklılık gösterir.

Sensör ID numarası nedir?

Aracınızda Direkt TPMS sistemi var ise 4 lastiğinizde ve bazende istepneniz ile 5 lastiğinizde TPMS Sensörü bulunur. Bu sensörlerden her birinin ID (identification / Kimlik) numarası vardır. Bunun olmasındaki en önemli iki neden ise; Lastiklerinizin bulunduğu konumdaki sensörün doğru yerdeki lastiği göstermesidir. Bir diğer neden ise yan yana gelen iki araçta aynı protokol numaralı TPMS sistemi olduğunda hangi sensörün hangi araçta olduğunun karıştırılmamasıdır. Sensör ID numaraları aracınızın ECU suna tanımlıdır. Sensör değişimlerinde yeni ID numaralarının araca tanımlanması veya teknik terim ile yeniden öğretilmesi (relearn) gerekir.

Araca lastik basınç sensörleri nasıl tanımlanır? (Yeniden Öğretme İşlemi)

Aracınızda oluşabilecek olası lastik basınç sensörü arızalarında takılacak yeni sensör farklı bir ID numarası içeriyor ise bu ID numarasının araca tanımlanması (Yeniden öğretlmesi) gerekmektedir. Bu işlem araç marka ve modellerine göre değişmektedir. Bu yöndemleri şu şekilde sıralayabiliriz; OBDII: Aracınızın ECU suna OBDII bağlantısı ile bağlanıp TPMS özelliği olan cihazlar ile ID numarasının değiştirilmesi işlemidir.  Autorelearn: Otomatik yeniden öğrenme, sizin hiçbir işlem yapmanıza gerek kalmadan yeni sensörlerinizin araç tarafından algılanmasıdır. Aracınız eski sensör ID numaralarını algılayamadığı zaman aynı protokol numaralı yeni sensör arayışı içine girer. ve ilk algıladığı sensörleri benimser ve öğrenir. Manuel Relearn: Bu yöntemde aracın menüsüne girip lastik basınç sensörlerini yeniden öğren komutuna basmak gerekir. Bu durumda araç eski sensörlerini unutur ve yeni algıladığı sensörleri benimser.  Triggering: Tetikleme ile yapılan yeniden öğrenme şu şekilde çalışır; Aracınızın menüsünde lastik basınç sensörlerini yeniden öğren komutunu seçersiniz. Araç bu işleme hazır olduğunda size korna ile ikaz verir. Sol ön lastikten başlayarak sırasıyla sağ ön, sağ arka ve sol arka lastikler bir TPMS cihazı ile tetiklenir. Bu tetikleme sayesinde araç doğru konumlardaki sensörleri ID numaraları ile algılar ve yeniden öğrenmiş olur.

Üniversal Sensör ne demek?

Piyasada onlarca orijanl ekipman TPMS üreticsi ve yüzlerce TPMS protokol numarası bulunmaktadır. Bu durum sürücülerin bir arıza karşısında doğru sensöre ulaşmasını zorlaştırmaktadır ve haliyle bir çok orijinal ekipman sensör yüksek fiyatlardan satılmaktadır. Bu durumu tüketici adına kolaylaştırmak için universal sensörler piyasaya sunulmuştur. Bu sensörleri içlerine protokol numaraları konulmamış sesnsörler olarak düşünebilirsiniz. Yazılım yüklemeye hazır bu sensörler kullanılacakları zaman içlerine kullanılacakları aracın protokolleri işlenip araca kusursuz uyum sağlarlar. Böylece bir TPMS sesnsörü üreticisinin bir veya bir kaç çeşit üniversal sensörü bir çok araca göre programlanabilmekte ve böylece stok maliyetleri, bulunabilirlik gibi problemler ortadan kalkmaktadır.

Orijinal ekipman lastik basınç sensörü mü yoksa üniversal lastik basınç sensörümü? Hangisi daha kullanışlı?

Aracınızda bulunan orijinal ekipman lastik basınç sensörü hasar gördüğünde ilk araştırmanız gereken şey orijinal ekipman lastik basınç sensörünün bulunabilirliği ve fiyatı olmalıdır. Bu fiyatı üniversal sensörler ile karşılaştırdığınızda fiyat aynı veya daha düşük ise tabikide orijinal sensör kullanmak daha iyi olacaktır. Fakat universal sensörün fiyat avantajı var ise üniversal lastik basınç sensörünü gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Başka bir durum ise yazlık ve kışlık lastik jant seti kullanan sürücüler için önemlidir. Orijinal ekipman sensörlerin ID numaralarını başka bir orijinal ekipman lastik basınç sensörüne kopyalayamazsınız. Fakat bu işlemi yani orijinal ekipman lastik basınç sensörlerinizin ID numarasını üniversal lastik basınç sensörlerine kopyalayabilirsiniz. Böylelikle mevsim değişimlerinde aracınızda kullanacağınız lastik setlerinde bulunan TPMS sensörlerinin ID numaraları birbirinin aynısı olacaktır ve aracınız bu değişimi anlamadan TPMS sisteminiz kusursuz çalışacaktır.

Lastik basınç sensörlerinin ömrü nedir?

Lastik basınç sensörleri içlerinde bulunan bir pil ile çalışır. Araç hareket halindeyken sensör bu hareketliliği algılar ve sinyal gönderir. Bunun dışında araç park halindeyken sensörler uyku moduna geçer ve kendini kapatır. Böylelikle sensörlerin ömrü uzar.  Kısacası bir sensörün ömrü aracın kullanımına göre değişkenlik göstermektedir ve bu 6 ila 8 sene olarak belirtilmektedir.

Lastik basınç sensörlerimi nerede değiştirebilirim?

TPMS sistemi ülkemizde yeni bir kavram olmakla birlikte lastik mağazaları her geçen gün bu konuda biraz daha bilinçlenmektedir. TPMS cihazlarının henüz pahalı olmasından dolayı bu yaygınlaşma yavaş ilerlemektedir.  TPMS cihazları kadar önemli olan başka ekipman ise TPMS parçalarını sökmek için piyasaya sunulmuş torklu el aletleridir. TPMS sisbop parçaları genellikle hassas alüminyum parçalardan oluşur ve bu parçaların doğru oranda sıkıştırılması çok önemlidir.  Tüm bu özellikleri barındıran lastik firmaları gün geçtikçe artmaktadır. Diğer bir alternatifiniz Mesut Rot Balans’tır.

Aracımın TPMS ikaz lambası yanıyor. Bu ne demek?

Aracınızın TPMS ikaz lambası size iki durumda uyarı verir; Aracınızı ilk çalıştırdığınızda yanıp sönüyor ve sonrasında devamlı yanıyor ise: Aracınızın bir veya birden fazla TPMS sensöründen sinyal alınamıyor demektir. En yakın TPMS uzmanı lastik servisine gitmeniz gerekmektedir. Aracınızı ilk çalıştırdığınız andan itibaren direkt olarak TPMS ikaz lambası yanıyor ise: Aracınızın lastik basınçlarında doğru olmayan bir durum var demektir. En kısa sürede aracınızın lastiklerini kontrol ediniz. Eğer hala içerisinde yeterli hava var ise en yakın lastik servisine dikkatli bir şekilde gidiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir