çekilen diş şişerse ne yapılmalı / Diş çekimi sonrası alınacak önlemler | Hakan Durgun Köşe Yazısı - Hürriyet Haberler

Çekilen Diş Şişerse Ne Yapılmalı

çekilen diş şişerse ne yapılmalı

Eğer diş hekiminiz yirmilik dişlerinizin çekilmesini tavsiye ediyorsa panik yapmayın. Dişinizi çektirdikten sonra eski halinize geri döneceksiniz. Aslında, üçüncü büyük azı dişleri (yirmilik dişler) ağız sağlığınızı etkilemeye başladığında bunları çektirmek, verebileceğiniz en doğru karardır. Tam anlamıyla iyileşmek ve her türlü komplikasyonu önlemek için dikkatli davranmalı ve tüm operasyon sonrası iyileştirici talimatları takip etmelisiniz.

Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Bakımı

Academy of General Dentistry’ye göre dişçiler her yıl milyonlarca Amerikalının yirmi yaş dişini çektiğini söylemektedir. Ameliyattan sonra bazı geçici kanama, rahatsızlık, şişlik ve morarmalar görülse de çoğu hasta kısa sürede iyileşmektedir. Bununla birlikte, kuru soketin (iyileşmeyen diş yuvası) en yaygın önlenebilir cerrahi komplikasyon olduğunu bilmeniz gerekir.

Soket içerisinde henüz oluşan kan pıhtısı yerinden oynatıldığında veya çözüldüğünde, kemik ve sinir uçlarının açığa çıkmasıyla kuru soket oluşur. Mayo Clinic’in de belirttiği gibi iyileşmeyen diş yuvasının, şiddetli ağrının yanı sıra ağız kokusu, ağızda hoş olmayan bir tat, yuva içinde görülen kemik, boğaz bölgesinde şişmiş lenf bezleri ve düşük seviyede ateş gibi belirtileri vardır.

Yirmilik dişler çekildikten sonra muhtemel problemlerin önüne geçmek için işte size çekim sonrası iyileştirici tüyolar:

Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Şişlik

Şişliği, morarmayı veya her türlü ağrıyı en aza indirmek için aralıklı olarak iki güne kadar (20 dakika uygulayıp 20 dakika ara vererek) buz küpünü ağzınızın dışına uygulayın. Çekim öncesi eğer dişiniz enfekte olduysa diş hekiminiz sizden buz yerine ılık, nemli kompres yapmanızı isteyebilir.

Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Kanama

Kanama olması doğaldır. Operasyon sonrası diş çekilen bölge üzerinde 30 dakika boyunca gazlı bez tutun. Conestoga Oral & Maxillofacial Surgery, daha ağır kanamalarda gazlı bezi 30 dakika boyunca ısırmanızı ya da parmakla bastırmanızı önermektedir. Diğer bir seçenek ise aynı süre boyunca ıslak çay poşeti kullanmaktır. Çay içerisindeki tannik asit damarları daraltarak kanamayı durdurmaya yardımcı olur.

Ağız Bakımı

Ameliyattan sonra ilk iki saat boyunca yemek yemeyi ve bir şeyler içmeyi sınırlandırın ve günün geri kalanında dinlenin. Kan pıhtısını yerinden oynatmamak için ağzınızı güçlü şekilde çalkalamayın. Ayrıca birkaç gün boyunca hem sıkı egzersiz yapmaktan hem de sigara içmekten veya ameliyat günü ya da kanama sürdüğü müddetçe aşırı derecede tükürmekten kaçının. 12 saat sonra, tuzlu su veya sulandırılmış ağız gargarası ile ağzınızı hafifçe çalkalayabilirsiniz. Ameliyat gecesi dişlerinizi dikkatlice fırçalayın ancak ameliyatlı bölgeden mümkün olduğunca uzak durun.

Beslenme

Kanama durduktan sonra, susuz kalmamak için bol miktarda ılık veya soğuk içecekler için. Reading Oral Surgery Group’un da tavsiye ettiği gibi düzenli şekilde beslenmeli, berrak içecekler ve yumuşak besinlerle başlamalısınız. Bir blender içerisinde sıvılaştırılan sebzelerin, et ve meyvelerin yanı sıra puding, yumurta, patates püresi ve pişmiş tahılların tercih edilmesi daha uygundur. Kan pıhtısını yerinden oynatmamak için gazlı içeceklere ve ağız içinde parçacık bırakabilecek patlamış mısır, yer fıstığı ve makarna gibi yiyeceklere karşı dikkatli olunmalıdır.

İlaçlar

Tam olarak diş hekiminizin belirttiği şekilde enfeksiyon için reçetelendirilmiş ağrı kesici ilaç ve antibiyotikler alın. Uyuşturucu etkisi güçlü bir ağrı kesici ilaç alıyorsanız, araba veya makine kullanmamanız ve alkollü içeceklerden uzak durmanız gerektiğini unutmayın.

Ne Zaman Diş Hekimini Aramalı?

Yaşadığınız ağrı ve şişliğin her geçen gün azalması gerekir, ancak aşağıdakilerden herhangi birisini yaşarsanız hemen diş hekiminizi arayın:

  • İyileşmesi gerekirken tam tersine daha da kötüleşen şişlik.

  • Basınçla azalmayacak derecede aşırı kanama.

  • Ameliyattan sonra üç ila dört gün boyunca şiddetli zonklama şeklinde ağrı.

  • İnatçı yüksek ateş.

İster yirmilik dişinizin bir tanesini isterseniz dördünü birden çektirmiş olun, diş hekiminizin zorlanmadan nasıl bu sorunun üstesinden geleceğini bildiğini unutmayın. Olgunlaşmayı simgeleyen bu dişlerle olgunlukla baş edin.

Diş &#;ekiminden Sonra Şişlik Ne Zaman İner?

Dişlerin çürümesinin ardından temizleme, dolgu ve kanal tedavisi gibi yöntemlerden sonra istenilen başarıya ulaşılamaz ise çekim yöntemine başvurulmaktadır. Diş çekimi sürecinin önemli olması kadar çekim sonrası dönem de oldukça önemlidir. 

Diş Çekimi Sonrası Oluşacak Sorunlar Nelerdir?

Diş çekimi dişlerde yaşanan sorunları kesin çözüme kavuşturmaktadır. Böylece hastaların diş ağrısını da ortadan kaldırmaktadır. Bazı durumlarda diş çekimi sonrasında ağrı veya şişlik gibi durumlar görülmektedir. Diş çekimi sonrası oluşabilecek sorunlar şunlardır:

 - Enfeksiyonlu diş köklerinin çekiminde çekim sonrası geniş bir alanda ağrılar oluşabilir.

 - Enfeksiyona bağlı olarak şişlikler apseye dönüşebilir ve diş etlerinde ağrılı şişlikler görülebilir.

 - Dişin çürük olması nedeniyle zarar gören sinirler oluşan deformasyon sebebi ile ağrılar oluşturabilir.

 - Çekilen diş esnasında diş etlerinde yaralanmalar oluşabilir. Bu da diş eti kanaması ve diş eti ağrısına neden olabilir. 

Diş Çekimi Sonrası Şişlik Ne Zaman İner?

Diş çekilmesi sonrasında oluşan şişlikler genellikle kendiliğinden geçmektedir. Zorlu çekim işlemleri sonrasında diş boşluğunda birkaç saat boyunca hafif şişlik ve sızılar oluşabilir. Şiddetli şişlikler ise dişlerindeki sorunun çekim ile sona ermediğine işaret edebilmektedir. Özellikle diş etlerinde renk ve doku değiştirecek kadar yoğun şişlikler gözlemleniyor ise diş hekiminde başvurulması gerekmektedir.

Diş çekimi sonrasında belirli bir süre şişliklerin ve ağrıların görülmesi normaldir. Yapılan operasyonlardan sonra genellikle 7 ile 10 gün arasında şişlik ortadan kalmaktadır. Ayrıca operasyon bölgesinde bu süre içerisinde şişlik ile birlikte renk değişimleri de gözlemlenebilir.

Diş çekimi yeryüzünde en fazla uygulanan cerrahi prosedürlerden birisidir ve çekimden hemen sonra bile hafif ağrı, kanama ve bir miktar şişlik oluşması normaldir. Diş çekimi sonrası dikkat edeceğiniz bazı küçük hususlar daha büyük komplikasyonların görülmesini azaltabilir. Peki diş çekiminden sonra nelere dikkat etmeliyiz? Ne zaman endişelenmeliyiz? Klinik hekimlerimizin hazırlamış olduğu bu makalede diş çekimi sonrası iyileşme süreci nasıl gerçekleşir, yapılması gerekenler nelerdir, ağrı ve şişlik oluşması ne zaman alveolit iltihap belirtisidir detaylı olarak açıklıyor.

Diş çekimi sonrası normal iyileşme süreci

Diş çekimi sonrası uygulamanız gereken bakım, tek seferde kaç dişin çekildiği, hangi dişin çekildiği ve hangi teknikle çekildiği gibi bir kaç faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Örneğin bazı dişlerin kökleri diğerlerinden daha uzun ve kalın olduğu için çekim yarası daha derinde ve büyüktür. Ayrıca cerrahi çekimlerde operasyon sahası daha geniş olduğu için biraz daha geç iyileşir.

Ancak çekimden sonra yaranın hızlı bir şekilde iyileşmesini istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk şey kanama pıhtısının yerinde kalmasını sağlamaktır.

Diş çekimi sonrası yapılması gerekenler

  1. Tamponu 20 dakika boyunca sıkıca ısırın: Diş çekimi sonrası kanama kontrolünün ilk adımı, diş hekiminizin çekim bölgesine yerleştireceği tamponun yaraya uygulayacağı bası ve nihayetinde pıhtılaşmanın başlamasıdır. Tamponun sık aralıklarla değiştirilmesi pıhtılaşma oluşumunu engelleyebileceği için değiştirmekten sakının.
  2. Uyuşukluk geçene kadar bir şeyler yiyip, içmeyin: En az ilk 2 saat boyunca ve uyuşukluk geçene kadar yemek yemekten kaçının. Çekim boşluğuna gıda artıklarının birikmesi ve taze pıhtı dokusunun bozulması iltihap oluşumuna neden olabilir.
  3. Bol bol dinlenin: Çekimi takip eden ilk 24 saat içerisinde bol bol dinlenmeye gayret edin ve böylelikle vücudunuzun iyileşme kapasitesini artırın.
  4. Başınızı yüksekte tutun ve egzersiz yapmayın: Kan basıncının yükselmesi kanamanın artmasına neden olabilir. Bu nedenle ilk bir kaç gün egzersiz yapmayın ve başınızı kalbinizden yüksekte tutun. Gece yatarken iki yastık kullanabilirsiniz.
  5. İlk 24 saat dişlerinizi fırçalamayın ve tükürmemeye çalışın: Tükürme esnasına oluşan vakum etkisi çekim bölgesinde oluşmakta olan pıhtıyı uzaklaştırarak diş çekimi sonrası ağrı ve kanama yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle ilk 24 saat içerisinde tükürüğünüzü ya bir peçeteye usulca akıtın yada yutun.
  6. Çekim bölgesini incelemeyin, kurcalamayın: Pek çok hasta dişini çektirdikten sonra bölgeye bakmak ve kontrol etmek ister, yapmayın. Bölgeyi görmek için yanağınızı çektiğinizde yada ağzınızı çok açtığınızda çekim bölgesindeki diş etleri gerilir ve çekim yarası genişleyerek pıhtının kaviteye tutunmasını zorlaştırır.
  7. Aşırı sıcaktan kaçının: ilk 48 saatte çekim bölgesinin maruz kalacağı sıcaklık şişlik ve ödemin artmasına neden olabilir. Bu nedenle güneşlenmekten ve aşırı sıcak fön makinesi kullanmaktan kaçının.
  8. Diyetinize dikkat edin: Çekimden sonraki ilk 48 saat çok soğuk yada sıcak gıdalar tüketmekten kaçının. Alkol ve asitli gıdalar tüketmeyin. Protezinden zengin, ılık ve yumuşak gıdalar tüketin.
  9. Pipet kullanmaktan kaçının: İçeceklerinizi pipetle tüketmeniz çekim yarasındaki pıhtının kolayca hareket etmesine ve iyileşme dokusunun bozulmasına neden olabilir.
  10. Hekiminizin önerdiği ilaçları kullanın: Bazı cerrahi çekimlerden sonra enfeksiyon profilaksisi amacıyla antibiyotik kullanmanız gerekebilir. İlaçlarınızı almayı ihmal etmeyin.
diş çekimi sonrası ağrı

20lik Diş Çekimi Sonrası Bakım

20lik dişlere genellikle operasyon sonrasında hızlı bir iyileşme sağlanması ve diğer dişlerde meydana getireceği potansiyel sorunların önlenebilmesi amacıyla genç yaşlarda çekilirler.

Yirmilik dişin çenede bulunduğu pozisyona göre açık yada cerrahi çekim ile alınması gerekir.

Operasyon sonrasındaki bakım temel olarak yukarıda anlattığımız önlemleri içerir ancak prosedürün türüne göre iyileşme süresi normal çekimlerden biraz daha uzun zaman alabilir.

Yirmilik diş çekimi ve ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi almak için bu makaleyi okuyabilirsiniz.

seafoodplus.info

Diş çekimi sonrası ağrı

Diş çekiminden sonraki ilk bir kaç gün ağrı olması normaldir. Bu tür ağrılar diş çekimi sonrası ağrı kesici kullanımı ile geçer. Ayrıca çekim yapılan bölgeyi soğuk tutmanız ağrı oluşumunu azaltabilir.

Ancak diş çekimini takip eden günlerde ortaya çıkan yada artarak devam eden ağrılar bölgede bir diş apsesi oluşumundan ya da kan pıhtısının kaybolmasından kaynaklı olabilir.

Ağrı kesicilerinde fayda etmediği, aşağıdaki durumlarda diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir:

  • İlk bir hafta sonuna kadar ağrı azalarak kaybolmuyorsa
  • Ağrı, diş çekiminden bir hafta sonra tekrar ortaya çıkmışsa
  • Ağrı ile birlikte ağız kokusu varsa
  • Oluşan şişlik giderek büyüyorsa
diş çekimi sonrası kanama

Diş çekimi sonrası şişlik neden olur?

Diş çekimi sonrası şişlik oluşumu, vücudun çekim yarasını onararak tamir etmesi ve enfeksiyon gelişimini önlemek için oluşturmuş olduğu bir tepki mekanizmasıdır. Yani diş çekimi yapılan bölgenin iyileşmesi için bir miktar şişmesi normaldir. Diş çekiminden hemen sonraki 24 saat içerisinde çekim bölgesinin dışardan buz kompres uygulayarak soğuk tutmanız diş çekimi sonrası şişlik oluşumunu azaltır.

Diş çekiminden sonra iltihap oluşur mu?

Enfeksiyon gelişimi; diş çekimi sonrası en sık görülen komplikasyonlardan birisidir. Basit diş çekimlerinde normal şartlar altında antibiyotik reçete edilmez, ancak ağrıya eşlik eden şişlik ve iltihap belirtileri varsa doktorunuz kullanmanızı isteyebilir. Ağrı ve şişliğin 48 saatten daha uzun sürmesi çekim bölgesinde meydana gelen bir iltihaplanmanın belirtisi olabilir ve doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.

Diş çekimi sonrası kanama kontrolü

Hastalar genellikle diş çekimi sonrası kanama gördüklerinde endişe kapılarak paniklerler. Özelliklede sızıntı şeklinde akan kan, ağız içerisindeki tükrüğüde kırmızıya boyar ve sanki kişide sanki çok fazla kan kaybı yaşıyormuş endişesi oluşturur. Ancak bu kanamaların çoğunluğu genelde yine hasta tarafından kaynaklanır. Peki diş çekimi sonrası kanama kontrolü için neler yapılmalı:

Steril bir tampon koyun ve sıkıca, yerinden oynatmadan 30 dakika boyunca tutun. Bu süre zarfında iyi baskı yaparsanız çekim bölgesindeki kan pıhtılaşmaya başlar. Tamponu yerinden çıkartırken sağa sola oynatmadan usulca tek seferde çıkarın.

Tükürmekten kesinlikle kaçınmanız gerekir. Siz her tükürdüğünüzde çekim bölgesinden bir miktar kanıda vakum yaparak çekersiniz. Zaten yeni açılmış bir yara, kan henüz pıhtılaşmaya başlarken tükürüğünüz pıhtı tabakasını uzaklaştırır ve bu kısır döngü siz tükürdüğünüz sürece devam eder.

Başınızın altına iki yastık koyun: Başınızı yüksekte tutmak çekim bölgesine doğru olan kan basıncını azaltacak ve kanın daha kolay pıhtılaşmasını sağlayacaktır. Ayrıca başınızı yüksekte tutmak ağrınızın azalmasınada fayda sağlar.

diş çekimi sonrası şişlik

Hangi problemler daha nadir görülür?

Özellikle azı diş çekimi sonrası çene çıkması, kırılması, kayması, kenetlenmesi, kemik kalması, kök kırılması, boğaz ve baş ağrısı, zonklama gibi problemler nadir de olsa görülebilmektedir. Bu tür bir problemle karşılaşmanız durumunda siz farkında olmasanız bile diş hekiminiz size haber verir.

Ağrı için evde kendiniz ne yapabilirsiniz?

Diş hekiminden çıktıktan sonraki süreçte evde uygulayabileceğiniz küçük önlemler kompolikasyonla karşılaşma riskinizi azaltabilir.

Diş çekimi sonrası ağrı kontrolü için evde:

Ağrı kesici kullanımı: Doktorunuzun reçete ettiği ağrı kesicilerin kullanımı ağrıyı azaltmaya büyük ölçüde katkıda bulunacaktır. Ancak aspirin gibi kan inceltici ilaçların kullanımı daha fazla kanama oluşmasına neden olabilir.

Buz uygulaması: Temiz bir havlu yada bez içerisine saracağınız buz paketlerini er dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Soğuk kompres ağrı ve şişlik oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir.

Uzun süreli buz uygulanması ise bölgedeki kan dolaşımını bozabileceği için genel olarak dakikada bir 5 dakika ara vermeniz gerekir.

Tuzlu su gargarası: Tuzlu su ile gargara yapmak ağız içerisindeki bakterilerin azaltılmasına yardımcı olur. Ancak tuzlu su gargarasını operasyondan sonraki ilk 24 saat içerisinde uygulamamaya çalışın. Tükürme esnasında pıhtı yerinden oynayabilir.

Soru &#; Cevap

Diş çekimi sonrası yara ne zaman kapanır?

Çekimden sonraki ilk 3 gün içerisinde yara üzeri pıhtı ve iyileşme dokusu ile tamamen kapanır ve iyileşmenin riskli bölümü geçmiş olur. Çekim bölgesinde kemik oluşumu ise ortalama 40 gün sonra gerçekleşmeye başlar.

Diş çekimi sonrası oluşan beyazlık nedir?

Çekim bölgesinde görülen beyaz renkli doku genellikle iyileşme dokusudur ve iyileşme tamamlandıkça pembe diş eti rengine bürünür.

Diş çekimi sonrası ağrı kaç gün sürer?

Çekimden sonraki ilk bir kaç gün hafif ağrı olması normaldir ve gün içerisinde kendiliğinden kaybolur.

Umarız hazırlamış olduğumuz bu makale, diş çekimi sonrası ağrı, kanama ve şişlik problemlerinizi ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Diş Çekimi Bölgesi İltihabı (Alveolit) Nedir?

Alveolit nedir? Genellikle bunu, çene kemiğinin dişi destekleyen kemiğin parçası olan alveolar kemiği etkileyen iltihaplanma süreci olarak tanımlayabiliriz. Ayrıca alveolar kemik, periodontal ligament vasıtasıyla diş elementlerinin kökünü çevreler.

Aslında alveolit, diş çekimi nedeniyle oluşabilecek bir komplikasyondan başka bir şey değildir. Normalde (vakaların üçte birinde) azı dişlerinin çıkarılması sırasında meydana gelen nispeten nadir bir olaydır. Bu iltihaplanmaya şişlik, kanama ve ağrı eşlik edebilir.

Diş çekildikten sonra çekim sonrası alveolit

Diş çekimi sonrası ortaya çıkan alveolit, çekim sonrası tanımlanır. Diş çekildiğinde geride bıraktığı boş yuva kan pıhtısı ile dolar. İkincisinin farklı işlevleri vardır: kaçınılmaz kanamayı durdurmak, bakteri saldırganlığına maruz kalan dokuları korumak ve doğal olarak yeni kemiğin oluşacağı &#;yara dokusu&#; temelini hazırlamaktır.

Ekstraksiyon sonrası alveolit, bu pıhtı oluşmadığında veya yok edildiğinde meydana gelir: bu durumlarda, kemik açıkta kalır ve iyileşme gecikir. Hasta, ilgili ve komşu bölgelerde yoğun ağrı hisseder.

Bu problematiğin ana semptomu, müdahaleyi takiben, normal koşulların tersine, geçen her gün kademeli olarak azalmayan akut ağrıdır. Bu tür bir ağrı, birkaç gün hatta haftalarca kalıcı olabilir: daha şiddetli vakalarda, çekim sonrası alveolit, uyumakta zorlanan ve yemek yeme veya konuşma gibi normal günlük aktiviteleri gerçekleştiren hastada büyük psikofiziksel rahatsızlığa neden olur.

Dikkate alınması gereken diğer semptomlar, lenfadenopati (veya bu durumda boyunda lenf düğümlerinin şişmesi), yüzün tümörü, ciltte aşırı hassasiyet (cildin aşırı dokunsal, termal ve ağrılı hassasiyeti) ve ağız kokusudur.

Diş hekimi, çekim sonrası alveoliti hem palpasyonla hem de hastanın ağzını doğrudan görerek teşhis edebilir. Genelde ilgili bölge ile basit temas halinde hasta yoğun ağrı hisseder. Aynı zamanda, ilgili alveolü çevreleyen mukoza ve diş eti kızarıklık belirtileri gösterir.

Doğrudan görüş altında, &#;etkilenen&#; alveol, nispeten kızarık ve ödemli (veya şişmiş), aynı zamanda pürüzsüz ve parlak olan bir diş eti ile çevrilmiş gibi görünmektedir. Bazı durumlarda, irin salgısı olabilir ve alveolar boşluk beyazımsı veya grimsi kötü kokulu bir maddeyle dolu olabilir.

Ve kuru boşluklar?

Kuru bir boşluk, oldukça karakteristik olarak herhangi bir skar dokusundan yoksun olan boş bir alveolar boşluğun alveolar kemiğinin iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Bu durumda kemik duvarlar görünürde parlaktır.

Kesin olan şey, müdahaleden önce odontojenik bir enfeksiyonun ortaya çıkması gibi özellikle travmatik bir ortodontik prosedür, sigara içmek gibi bazı belirli olaylara veya koşullara bağlı olmasıdır. Ayrıca alveolitin ortaya çıkmasında periodontitis ve her zaman olduğu gibi kötü veya yanlış ağız hijyeni de rol oynar.

Alveolit: nasıl tedavi edilebilir?

Belli bir ağrıya rağmen, hem çekim sonrası alveolit ​​hem de kuru boşluklar doğrudan diş hekimi tarafından oldukça kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Her şeyden önce, tedavi hastayı tüm ağrılardan yok etmek için sonlandırılır ve bu nedenle, kişinin iyileşmeyi etkileyen genel psikofiziksel sağlığına katkıda bulunarak normal günlük aktivitelere dönüşü teşvik eder ve sağlar.

Alveolit ​​de kendi kendini iyileştirebilir, ancak doğal seyri ağrılı olacaktır ve ağrı kesicilerin ve antiinflamatuvar ilaçların basit alımı semptomları yalnızca geçici olarak hafifletecektir.

Bunun yerine hekim, dikkatli bir küretaj ve etkilenen alveolün doğru bir şekilde temizlenmesi yoluyla hastanın ağzına doğrudan müdahale edecektir. Gerekirse hasta lokal anesteziye tabi tutulacaktır. Diş hekimi daha sonra doğrudan alveolar seviyede ağrı kesici ve analjezik bir ilaç uygulayacaktır.

Ani ağrı gerilemesi nedeniyle hasta hemen hemen bir iyileşme fark edecektir.

Alveolit ​​tedavisi, etkilenen alveolün kavitesinde biriken olası birikintilerin giderilmesini ve klorheksidin, rifamisin veya salin solüsyonu ile günlük durulanmasını içerir.

Ekstraksiyon sonrası alveolü hemen tedavi ederek alveolitin isyanını önlemek çok önemlidir.

Bu tür bir dezenfeksiyon prosedürü, en iyisi yüksek frekanslı bir lazer kullanımıyla destekleniyorsa, diş elemanının çıkarılmasıyla aynı anda yapılmalıdır. Cerrahi müdahale sonlandırıldıktan sonra yarayı dikişlerle korumak gerekir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir