basur ilacı doğal / Basura Ne İyi Gelir? Evde 10 Bitkisel Destek - Nefis Yemek Tarifleri

Basur Ilacı Doğal

basur ilacı doğal

Basura Ne İyi Gelir? Kronik Basur Çatlağı En Hızlı Nasıl Geçer, Evde Tedavi İle Kanamalı Hemoroid Çaresi Ne?

Basur ya da hemoroidler her zaman belirti vermeyen bir rahatsızlıktır. Zaman zaman ortaya çıkar ancak ortaya çıktığında ise kişileri oldukça rahatsız eden bir durumdur. Makat bölgesinde görülür. Çoğu zaman ağrılı ya da kaşıntılı olma durumu vardır. Bazılarında ise oturamamaya kadar sıkıntı çıkarabilmektedir. İçinde kan pıhtısı oluşursa şiddetli bir ağrıya neden olur. Bunun tedavisi için pıhtının boşaltılması gerekmektedir. Evde basur için birden fazla bitkisel ve doğal çözümler bulunur. Ancak ağrının şiddeti yüksekse ya da kanama görülüyorsa mutlaka doktora görünülmeli ve ihmal edilmemelidir. Buna göre; Hemoroid basur nasıl geçer? Basur ağrısına ne iyi gelir? İşte bitkisel ve doğal yöntemlerle basur nasıl geçer sorusunun yanıtı!

Editörün ÖnerisiMigrene Ne İyi Gelir Sorusunun Yanıtı İçin Tıklayınız

BASUR (HEMOROİD) NEDİR?

Bağırsak hastalığı olarak bilinen basur diğer adıyla hemoroid her insanda görülebilen ve görülme ihtimali bulunan bir hastalıktır. Makat çevresinde daha çok yerleşime sahip olup bunların ağrılı, şişmiş, kızarık ve kaşıntılı halleri de vardır. Kişileri oldukça rahatsız eden bu durum aynı zamanda otururken de zorlanmalara neden olabilir. Tuvalette çok kalma ya da kabızlık çekenlerin yaşadığı başlıca sıkıntılardan biri basur olmaktadır.

BASUR (HEMOROİD) BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Anüs etrafında ortaya çıkan kaşıntı ve rahatsızlık hissi
  • Dışkıda kan
  • Oturmakla gelen ağrı
  • Anüs yakınlarında kaşıntılı ve ağrılı şişlik

BASUR (HEMOROİD) NEDENLERİ NELERDİR?

Halk arasında özellikle kronik kabızlık yaşayanların bildiği basur tuvalette oturma ve dışkılama sırasında zorlanma durumu ile ilişkilidir. Bölgesel olarak nitelendirilir ancak kan akışını etkileyen damarların havuz haline gelip büyümesi ve genişlemesi kişilerde sıkıntıya neden olur. Aşağıda sıraladığımız başlıklar basur nedenleri arasında yer almaktadır. İşte basur nedenleri;

Kronik Kabızlık

Ikınmak ve tuvalette uzun süre kalmak basurun başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Kabız olan kişilerde çok sık görülen bu durumda kişiler rahatsız oldukları tablo ile karşı karşıya gelebilmektedirler. Makat yakınındaki damarlar yumak haline gelir ve ıkınmanın getirdiği zorlama ile birlikte şişer. Kaşıntılı ve kızarık şekilde oluşan bu şişlik damar duvarındaki problemlerin kalıtsa olarak aktarılmasının da mümkün olduğunu gözler önüne sermektedir.

Hamilelik

Gebelik sürecinde kabız olunma ihtimali bulunur. Bu durum da kişilerin basur rahatsızlığı çekmesine neden olabilmektedir. Hamilelik genel olarak radikal değişikliklerin olduğu bir durum olduğundan gebelerde oluşan kan miktarının da artması sebebi ile rahim bölgesindeki büyüme bu kısma da vurmaktadır.

Aşırı Kilo

Aşırı kilo sebebi de kabızlığa neden olan etkenler arasında yer alır. Bu durumda kişilerin basur olma riski artmaktadır. Fiziksel olarak olumsuz etkilenildiğinden beslenmeye de önem verilmesi gerekmektedir.

Bağırsak Hastalıkları

Kabızlık ve basur gibi başlıca bağırsak hastalıkları kişileri oldukça olumsuz etkileyen bir durumdur. Bu durum bu şekilde kalabildiği gibi ilerleme riski de vardır. Kanamalı rahatsızlıkların belirtileri birbirine karışabilir. Bu durumda bu hastalığın tanısının uzman tarafından konulması gerekmektedir.

BASUR OLMAMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

  • Yüksek lifli gıdalar tüketilmeli
  • Günde yeteri miktar su ihtiyacı karşılanmalı
  • Fiziksel ve psikolojik açıdan sağlıklı bir yaşam sürülmeli
  • Uzun süre oturan kişiler için düzenli molalar verilmeli
  • Dışkılama ihtiyacı doğduğunda beklemeden tuvalete gidilmeli
  • Baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı

ŞİŞEN BASURA NE İYİ GELİR?

Basur için çeşitli kremler ve ilaçlar vardır. Aynı zamanda bitkisel çaylar ile de tedavi edilebilir. Ancak her türlü doktora kontrol olunması gerekmektedir. Bu hastalığın ilerletilmemesi gerekir.

BASURA BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Bitkiler her derde devadır ve toplumumuzda bitkiler ile tedavi yöntemi oldukça yaygındır. Eğer evde kendiniz basur rahatsızlığınızı geçirmek istiyorsanız aşağıdaki kürü uygulayabilirsiniz.

Çobançantası Kürü

Malzemeler

4 tatlı kaşığı çobançantası

4 bardak soğuk su

Yapılışı

Suyun içine bitki kıyılarak atılır ve 8 saat kadar bekletilir. 8 saatin ardından elde edilen ve süzülen karışım taze olarak tüketilir.

Elde edilen karışım pamuk ile emilerek basur olan bölgeye sürülür. Düzenli olarak 1 hafta kadar tüketilir.

BASUR KANAMASINA NE İYİ GELİR?

Basur için düzenli olarak sıvı tüketimi özellikle de su içilmesi gerekmektedir. Kişiler tükettikleri besinleri dikkatli seçmeliler, lifli gıdalar yemelilerdir. Özellikle şeftali gibi meyveler sindirimi kolaylaştırır. Bu bakımdan kabız olunma riski de azalır. Baharatlı gıdaların tüketilmemesi de basur kanamasının önüne geçebilir. Aynı zamanda kişiler çok fazla ıkınıyorsa bu da basur kanamasına neden olacaktır.

BASUR KANAMASININ NEDENLERİ

  • Fazla kilo
  • Hamilelik
  • Sıvı tüketiminin azlığı
  • Hareketsizlik
  • Kırmızı et ağırlıklı beslenme
  • Ağır yiyecek ve içecekler
  • Kabızlık
  • Kronik sindirim sistemi sorunları
  • Baharat ve acının fazla tüketimi

BASUR KANAMASI NASIL GEÇER?

Düzenli beslenme

  • Sigara ve stresten uzak durma
  • Hareketli bir yaşam
  • Düzenli yoğurt tüketimi
  • Düzenli çorba içimi
  • Gazlı içeceklerden uzak durma
  • Bolca vitamin kaynaklı besinler tüketme
  • Keçi boynuzu tüketiminin arttırılması
  • Sabahları aç karnına papatya çayı içilmesi
  • Toz zerdeçal tüketimi

BASURA İYİ GELEN İBRAHİM SARAÇOĞLU KÜRÜ

Malzemeler

1 tutam dereotu

1 bardak su

Yapılışı

Dereotu parçalanır ve suyu çıkana kadar ezilir. Sonra 1 bardak suya konulup aç karnına içilir. Gece yatmadan önce ve sabah bu kür tüketilmelidir.

BASUR AMELİYATI

Hemoroid ameliyatı için hastanın bağırsaklarının boşaltılması için ilaçlar verilir. Ameliyattan bir gün önce hiçbir şey yememesi gerekir. Anüse lokal anestezi yapılır. Basur memesi kesilerek yerinden alınır. Açılan boşluk dikilir ve kapatılır. Makat ağzı eski hizaya getirilir. Gerekirse tampon konur.

KULLANICILARIN MERAK ETTİĞİ DİĞER SORULAR

Dış basura ne iyi gelir?

Bu bağlamda basur şikayeti olanların; düzenli yoğurt tüketmesi, akşam öğünlerine çorba ilave etmesi ve gazlı içeceklerden de olabildiğince uzak durması gerekmektedir. Keçiboynuzu, papatya çayı ve toz zerdeçal tüketiminin de basura karşı alınabilecek yöntemler olduğu kabul edilmektedir.

Basuru rahatlatmak için ne yapılmalı?

Sıcak Su Oturma Banyosu Sıcak su banyosu hemoroid ağrısı için doğal bir çözümdür ve uygulaması oldukça kolaydır. İçerisine sıcak su koyulabilecek bir leğen sıcak su banyosu için yeterlidir. Oturma banyosu için kullanılacak leğenin oturmak için uygun bir yere koyulması faydalı olacaktır.

Basur için en etkili ilaç nedir?

Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor. Ağız yoluyla alınabilen Daflon isimli ilaç yine etkili kremlerde olduğu gibi ağrı azaltıcı özelliği sayesinde öneriliyor.

Zeytinyağı basura iyi gelir mi?

Zeytinyağı doğal bir ödem atıcıdır ve antioksidan özelliklere sahiptir. Dış hemoroidleri tedavi etmek için kullanılabilir. Her gün 1 çay kaşığı zeytinyağı tüketin. Bu, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olacaktır.

İstatistiklere bakıldığında Türkiye’de Google’a en çok sorulan hastalıklardan birinin de hemoroid olduğunu görürüz. Tıp dilinde hemoroid, halk dilinde basur veya mayasıl adını verdiğimiz rahatsızlığa toplumda her 4 kişiden birinde rastlanır. Ancak bu gibi hastalıklarda rahatsızlığın boyutu ‘acil’ durum sinyalleri vermiyorsa, yaşam kalitesi düşse de, doktora gitmek yerine bu sıkıntıyı çekmeye devam ediyor veya hasta kendi kendine tedavinin yolunu arıyor.

Hemoroid Nedir?

Hemoroid, makat çevresindeki toplar damarların genişlemesi ve dışa doğru sarkmasıyla oluşan bir hastalıktır. Genişleyen damarlar o bölgede şiddetli ağrı, şişlik ve kızarıklık gibi şikayetlere neden olur. Kişinin yaşam kalitesini düşürür.

Hemoroid rahatsızlığının toplumda ne kadar sık yaşandığını biz dahi karşılaştığımız vakaların fazlalığından anlayabiliyoruz.

Kadınlarda ve Erkeklerde Hemoroid Nedenleri

Hemoroidin en önemli nedeni kabızlıkla beraber ıkınmadır. Kadınlarda özellikle hamilelik döneminden sonra yaşanmaktadır. Erkeklerde ise, kabızlık ya da aşırı ishal yaşanmasının ardından hemoroid şikayetleri başlar. Her iki cinste de genetik geçiş önemlidir. Kötü beslenme tarzı, şişmanlık, hareketsizlik, hemoroidi oluşturan diğer nedenlerdir. Ancak en büyük nedeni kabızlıktır.

Hemoroidde Tedavi Yöntemleri

Hemoroid toplumda sık görülmesine rağmen hastaların doktora gitmeye hatta yakınlarıyla şikayetini paylaşmaya çekindiği bir rahatsızlıktır.

O nedenle de genellikle uygun şekilde tedavi edilemez, tekrarlar tekrarladıkça da büyüyen bir rahatsızlığa dönüşebilir. Hemoroid tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde büyük cerrahi müdahaleler gerektirebilir.

Hemoroidde ılık oturma banyosu, kimyasal bazı ilaçlar şikayetleri azaltmak için kullanılır. Beslenme alışkanlığında değişiklikler olabilir.

Hemoroidde (Basur) Doğal Tedavi Yöntemleri

Hemoroid tedavisinde geleneksel ve tamamlayıcı tıp da önemli yer tutar. Bitkisel tedavide en sık kullanılanlar at kestanesinin yanı sıra yulaf, brokoli, aloe vera, mayasıl otu gibi bitkiler ve bunlardan yapılan ilaçlar, kremler ve tabletler hemoroid için kullandığımız diğer bitkisel ürünlerdir.

Bunlar hastalığın vermiş olduğu ağrı yanma, kaşıntı şikayetlerini azaltma konusunda oldukça etkilidir.

Bu bitkiler sülük tedavisi ile birlikte uygulandığında daha hızlı cevap alınabilir. Sonuç olarak hasta normal ve sıkıntısız yaşamına dönüş sağlar.

Sülük yüzyıllardır hemoroidde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Sülük tedavisi hemoroidlerden kaynaklanan ağrı ve şişliğin azaltılmasında son derece etkilidir. Salgıladığı enzimlerle ağrıyı keserken o bölgedeki kan akışını düzenleyip iyileşmeyi hızlandırır.

Hemoroid (Basur) Tedavisinde Yeni Bir Yöntem: Kolon Hidroterapi

Hemoroide neden olan en büyük etkenin kabızlık olduğunu belirtmiştik. Ancak kabızlığın dolayısıyla hemoroidin olmazsa olmaz tedavilerinden biri de Kolon hidroterapidir.

Eğer hastamızda yaşadığı kabızlık sonrası taşlaşmış gaitalar var ise bunlar kalın bağırsak pasajını daraltır. Biz ne yaparsak yapalım, nasıl beslenirsek beslenelim, ne kadar sülük yaptırırsak yaptıralım ancak bir noktaya kadar rahatlama sağlayabiliriz.

Kalın bağırsaklardaki o taşlaşmış gaitalardan kurtulamazsak, yani başka bir deyişle kalın bağırsak temizliği yapmazsak bu hastalarda kabızlığın aynı zamanda da hemoroidin de ortadan kalkmasını bekleyemeyiz.

Kolon hidroterapi kabızlığın uzun süreli tedavisinde en etkili yöntemdir. Uygun şartlarda, tecrübeli kişilerce yapılan kolon hidroterapi ile kabızlık düzelir, hemoroid rahatlar ve tekrarlamaz.

Kolon hidroterapi yani kalın bağırsak temizliği yöntemiyle hemoroid probleminden cerrahi müdahale görmeden kurtulabilirsiniz.

Eğer siz kolon hidroterapi yapmazsanız, kesinlikle nihai olarak hemoroidden kurtulma imkanınız olmayacaktır. Hemoroid tedavisinde mutlaka kalın bağırsak temizliği şarttır.

Dr. Mustafa Eraslan, sağlıklı günler dilerim.

Basur Hastaları İyileşmek İçin Nasıl Beslenmeli?

Vücudun en hassas yerlerinden biri olan makat ve çevresinde oluşan şişmiş damarlara basur denir. Bu rahatsızlık halk arasında mayasıl ve hemoroid isimleriyle de bilinir. Zaman zaman ortaya çıkan bu rahatsızlığın yetişkinlerin 4’te 1’ini etkilediği bilinmektedir.

Basura Ne İyi Gelir?

  • Dereotu Kürü
  • Çobançantası Kürü
  • Aloe Vera
  • Kişniş Tohumu
  • İskoç Kara Ağacı
  • Mango Çekirdekleri
  • Yaban Mersini
  • Zeytinyağlı Yemekler
  • Lifli Besinler
  • Su
basur nedir

Basur; kaşıntı, ağrı ve kanamaya neden olabilir. Belirtileri yaşam kalitesini aşağıya çeker. Basur belirtileri yaşıyorsanız vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmalısınız. Peki basura ne iyi gelir? Basur olanlar ne yemeli ne yememeli? Hepsi ve daha fazlasını yazımızın devamında sizleri bekliyor!

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

İlginizi çekebilir: Hemoroid Nedir? Nasıl Geçer? Belirtileri, Tedavileri

hemoroid basur

Basur Nedir?

Basur, kalınbağırsağın alt bölümünde yer alan, genişlemiş damar yumakları veya varis şeklinde tanımlanabilir. Zaman zaman ortaya çıkar, her zaman belirti vermeyebilir. Altta yatan sebep ortadan kaldırılmazsa, bir süre sonra, söz konusu damar yumakları makatın dışına doğru çıkarlar.

Çoğu zaman ağrılı ve kaşıntılıdır. Basurun iç ve dış olmak üzere 2 türü vardır. Bu rahatsızlık hemoroid ya da mayasıl isimleriyle de bilinir. Kişiyi rahatsız eden, yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır.

Basura Ne İyi Gelir? Evde 9 Bitkisel Tedavi

Basura ne iyi gelir, evde uygulanabilecek doğal tedavi yöntemleri var mıdır? Basur şikayetleriniz hafif şiddette seyrediyorsa, evde uygulanabilen bitkisel tedaviler ile bu rahatsızlığı hafifletebilirsiniz.

Ancak ağrı ve kanama varsa mutlaka bir uzman doktora danışmalısınız. Doktorunuzun önerdiği tedaviye yardımcı olarak şimdi sıralayacağımız bitkisel tedavi yöntemlerini de kullanabilirsiniz. Peki, basur doğal tedavi yöntemleri nelerdir? Gelin, birlikte inceleyelim:

1) Dereotu Kürü

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun basuru olanlar için önerdiği dereotu kürüyle karşınızdayız. Bu kürü uygulamak için sadece bir tutam dereotu ve bir su bardağı içme suyuna ihtiyacınız olacak.

  • İlk olarak dereotunu parçalayın ve suyu çıkana kadar ezin.
  • Ardından ezdiğiniz dereotunu içme suyuna koyun.
  • Hazırladığınız bu suyu sabahları ve gece yatmadan önce, aç karna tüketin.

İlginizi çekebilir: Dereotunun Faydaları Nelerdir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

dereotu

2) Çobançantası Kürü

“Basur kanamasına ne iyi gelir” diyenler için etkili bir kür önerimiz daha var! Bu kürü uygulayabilmek için 4 tatlı kaşığı çobançantası bitkisi ile 4 bardak soğuk suya ihtiyacınız olacak.

  • Bitkiyi kıyıp suyun içine atın ve 8 saat bekletin.
  • Sürenin sonunda elde ettiğiniz karışımı süzüp şifa niyetine için.
  • Ayrıca bu karışımı pamuk yardımıyla basur olan yere sürün.

İlginizi çekebilir: Çobançantası Otu: Faydaları, Kullanımı, Yan Etkileri

çoban çantası

3) Aloe Vera

Cilt ile ilişkili birçok rahatsızlıkta kullanılan aloe vera, söz konusu basur olunca da mucizeler yaratıyor. Basur şikayetleri arasında yer alan yanma ve kaşıntı hissini kısa süre içerisinde geçiren bu bitki ayrıca bölgedeki iltihabı ve tahrişi iyileştirebilir.

İlginizi çekebilir: Aloe Vera Jeli Faydaları, Nasıl Saklanır, Kullanılır?

aloe vera

4) Kişniş Tohumu

Kişniş tohumları geçmişten günümüze basur şikayetlerini azaltmak amacıyla sıklıkla kullanılır. Nasıl mı? Aslında çok basit! Tek yapmanız gereken, bir miktar kişniş tohumunu bir gece suda bekletmek ve ertesi gün bu suyu içmek. Kişniş tohumları kanama, kaşıntı ve yanma gibi şikayetleri hafifletebilir. Ayrıca bölgede oluşan iltihabı ve şişliği iyileştirebilir.

İlginizi çekebilir: Kişnişin Hiç Duymadığınız 10 Faydası

kişniş tohumu

5) İskoç Kara Ağacı

İltihap önleyici bitkilerden biri olan İskoç kara ağacı, basur şikayetlerini hafifletir. Bitkinin bu özelliğinden yararlanabilmek için:

  • İskoç kara ağacının yapraklarını ezin ve bir miktar su ile karıştırarak merhem hazırlayın.
  • Bu merhemi basurun olduğu bölgeye pamuk yardımıyla uygulayın. Hepsi bu kadar.

Düzenli uyguladığınız takdirde basurun neden olduğu şikayetler kısa süre içerisinde geçecektir.

iskoç kara ağaç

6) Mango Çekirdekleri

Ülkemizde de artık kolayca ulaşılabilen tropikal meyvelerden biri olan mangonun içerisinde iltihap önleyici maddeler bulunur. Yediğiniz mangoların çekirdeklerini atmak yerine kurutup toz haline getirin. Ardından günde iki kez, bir miktar bal ile birlikte tüketin.

İlginizi çekebilir: Vitamin Deposu Mangonun Az Bilinen 7 Mucizevi Faydası

mango çekirdeği

7) Yaban Mersini

Bir miktar yaban mersinini sargı bezine sarıp basurun olduğu bölgeye uygulamak, basuru olan kişileri çok rahatsız eden acı ve yanma hissini hafifletir. Yaban mersini antienflamatuar özelliği sayesinde etkili basur çözümleri arasında yer alır.

İlginizi çekebilir: Yaban Mersini Faydaları Nelerdir? Vitamin ve Lif Kaynağı Mini Meyve

yaban mersini

8) Zeytinyağlı Yemekler

İnsan sağlığına sayısız faydası bulunan zeytinyağını günlük beslenme rutininize ekleyerek basur problemini hafifletebilirsiniz. Erken hasat ve soğuk sıkım zeytinyağları iyi kalitedir; bu tip zeytinyağları temin etmelisiniz. Salata ve sebze yemeklerinde tercih edebilirsiniz. Hemoroidin etkilerini azalttığı hatta iyileştirebildiği bilinmektedir.

Tarif için: Zeytinyağlı Taze Fasulye Nasıl Yapılır? (Videolu)

9) Lifli Besinler

Kabızlık şikayetleriyle birleşen hemoroid basur rahatsızlığı için en iyi beslenme çözümlerinden biri lifli gıdaların tüketilmesidir. Taze meyve ve sebzeler, tam tahıllı gıdalar, baklagiller, kuru yemişler lifli besinler arasında yer alır.

İlginizi çekebilir: Lifli Gıdalar Nelerdir, Hangileri? Lifli Gıdalar Listesi

lifli besinler

10) Su

Basur şikayeti olanlar gün içinde sıvı tüketmeye özen göstermelilerdir. Oda sıcaklığında içme suyunun yanında bu alışkanlığa su oranı yüksek meyve ve sebzeler de eşlik edebilir. Su tüketimi, kabızlık ve ishal gibi bağırsak problemlerinde de temizleyici görevi görür. Vücudun sıvı dengesini korur.

İlginizi çekebilir: Düzenli Su İçmenin Şaşırtıcı Faydaları

su içmek

Stresten Uzak Durun

“Basur için ne iyi gelir” diyenler için birkaç önerimiz daha var. Stres çağımızın en önemli sorunlarından biri. Aşırı stres birçok sağlık sorununa neden olabilir. Başa çıkılamayan stresin en fazla etkilediği organ ise ne yazık ki bağırsaklar oluyor.

Tuvalet sorunları, uzun süreli ishal ve kabızlık basura sebep olabilir. Genel sağlığınız için stresten uzak durmanızı, eğer bu başaramıyorsanız stresle başa çıkma tekniklerini öğrenmenizi öneririz. Bir psikologdan bu konuda destek almak da faydalı olabilir.

İlginizi çekebilir: Strese Ne İyi Gelir? Kaygı ve Paniği Azaltan 6 Şifalı Bitki Çayı

meditasyon

Hareketli Bir Yaşamı Benimseyin

Dış hemoroid çoğunlukla hareketsiz kişilerde görülür. Uzun süre oturarak çalışan ofis çalışanları ve uzun yol şoförleri basurdan muzdarip olan meslek grupları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Uzun süre oturarak çalışmak zorunda olsanız bile kendinize küçük molalar yaratarak ofis içinde gezmeyi veya hareket etmeyi deneyebilirsiniz. Basur rahatsızlığınız varsa uzun süre oturmaktan kaçınmalısınız.

egzersiz

Basur Olanlar Ne Yemeli Ne Yememeli?

Basur nasıl geçer, evde neler yapılabilir? Yanlış beslenme ve tuvalet alışkanlıkları basura neden olabilir. Eğer basur şikayetleriniz varsa, ilk olarak beslenme rutininizi gözden geçirmenizi tavsiye ederiz.

Basur oluştuğu andan itibaren yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmeli, bu yeni beslenme tarzını yaşam şekli haline getirmelisiniz. Çünkü basur şikayetleriniz tamamen geçse bile, kötü beslenme alışkanlıklarına devam ederseniz, basur yeniden gelişebilir.

Peki basuru olanlar nasıl beslenmeli? Bir de madalyonun diğer tarafından bakalım: basur olan ne yememeli? İşte basur şikayetleri olanlar için beslenme önerileri:

Ne Yemeli?

  • Basur rahatsızlığı olanları günde 2-3 litre su içmelidir. Su, dışkının yumuşamasını sağlayarak kabızlığı önler. Kabızlık basurun en önemli nedenidir.
  • Öğünlere mutlaka çorba ile başlanmalıdır.
  • Zeytinyağlı yemekler ile lif oranı yüksek besinler tercih edilmelidir.
  • Yoğurt ve ayran güvenle tüketilebilir.
  • Beslenme rutininizde her renk ve çeşitten besine yer vermeye özen göstermelisiniz.

Ne Yememeli?

  • Gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Hamur işi, makarna ve pilav gibi karbonhidrat içeren yiyecekler sınırlı miktarlarda tüketilmelidir.
  • Kırmızı et tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  • Basur sorunu olanlar acı baharatlardan uzak durmalıdır. Acı, basurun olduğu bölgeyi tahriş eder.
  • Bol salçalı yemeklerin de basura iyi gelmediği bilinmektedir.

Basur Belirtileri: Nasıl Anlaşılır?

Basuru akla getiren belirtiler şunlardır:

  • Makatta ele gelen şişlik
  • Makatta kırmızı renkli kanama
  • Ağrı
  • Kaşıntı
  • Akıntı
  • Makatta ıslaklık hissi

Bu belirtilerden biri veya birkaçı varsa, uzman bir doktora danışmanızı tavsiye ederiz.

basur belirtileri

Basur Neden Olur?

Basur çeşitli nedenler ortaya çıkabilir. Nedir bu nedenler?

Kalıtsal yatkınlık, yaş, cinsiyet ve çeşitli hastalıklara bağlı oluşabilir. Basura neden olan faktörler şunlardır:

  • Kalın bağırsak kanseri
  • Pelvik bölgede oluşan tümörler, karında ascites oluşumu
  • İshal veya kabızlık
  • Gebelik
  • Doğum
  • Hareketsizlik
  • Ata binmek ve bisiklet sürmek gibi bazı spor aktiviteleri
  • Sürekli oturarak çalışmak
  • Alkol kullanımı
  • Beslenme alışkanlıkları
  • Aşırı kilo
basur tedavisi

Basur En Hızlı Şekilde Nasıl İyileşir?

Kısa sürede etki istiyorsanız, beslenmenize doğal probiyotik içeren ev yoğurdunu ekleyebilirsiniz. Ev yoğurdunda bulunan doğal probiyotikler sayesinde, basurun etkileri daha aza indirilebilir. Basurun etkili olduğu makat bölgesinde kaşınma, yanma ve tahrişi önlemek adına her öğünde doğal probiyotik içeren ev yoğurdu tüketilmelidir.

Ayrıca yoğurda ek olarak papatya çayını da düzenli şekilde tüketebilirsiniz. Beslenmenize keçiboynuzu ve zerdeçal ekleyerek hastalığın ilerlemesine önlem alabilirsiniz. Bu rahatsızlığı aşmak için biraz zamana ve hekim görüşüne ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

Evde Dış Basur Nasıl İner?

İlerlemiş dış basur için mutlaka doktor kontrolüne gitmeniz gerekir. Ancak doktora gidene kadar geçen sürede evde kendi imkanlarınızla basurun ilerlemesini önleyebilirsiniz. Bunun için lifli beslenmeye dikkat edebilirsiniz. Basur kendini hissettirdiğinde ılık duş alabilirsiniz. Topikal ürünler kullanabilirsiniz. Basura iyi gelen egzersizleri yapabilirsiniz. Bitkisel desteklerden yardım alarak doktor kontrol gününe kadar daha iyi hissedebilirsiniz.

Basuru Olanlar Hangi Sebzeleri Tüketmeli?

Sebze tüketimi, basuru iyileştirme konusunda önemli bir detay. Çünkü sebzelerde lif ve posa bulunuyor. Lifli ve posalı sebzeler ise basurun ilerlemesini önlerken etkilerini daha az hissettiriyor. Basur hastaları taze fasulye, lahana, ıspanak, pırasa, brokoli, enginar, bezelye, bamya, kereviz ve kabaktan faydalanarak hastalığın etkilerini en aza indirebilir.

basura ne iyi gelir

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Bağırsak Tembelliğine İyi Gelen 10 Doğal Çözüm

Bağırsak Enfeksiyonuna İyi Gelen 10 Bitkisel Tedavi

Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Evde 5 Doğal Bağırsak Temizleme Kürüyle Toksinlerden Hemen Arının

Bağırsakları Ne Çalıştırır? Anında Etki Eden 10 Doğal Yiyecek ve İçecek

Kıvrandıran hastalık basura doğal çözüm: Bu bitkisel kür hemoroidi yok ediyor

Çobançantası, basur problemi yaşayanların çektiği ağrıların azalmasında etkili oluyor. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, kıvrandıran hastalık hemoroide karşı çobançantası bitkisi ile hazırlanan kürün tüketilmesini öneriyor. Peki, çobançantası nedir, çobançantası kürü nasıl yapılır? Çobançantası çayının faydaları neler? Bu soruların cevaplarını ve basurdan kurtaran çobançantası kürünün hazırlanışını sizler için derledik.

BASUR SORUNUNA ÇOBANÇANTASI KÜRÜ NASIL YAPILIR?

Hemoroid şikayetine karşı çobançantası bitkisi ile yapılan kürü tavsiye eden Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, bir ay boyunca bu çayın tüketilmesini tavsiye etti. Dr. Saraçoğlu'nun hemoroid (basur) sorununa kesin çözüm olarak önerdiği doğal kür tarifi şöyle:

- Bir tutam çobançantası bitkisini 1 bardak suya atın ve 5 dakika kısık ateşte kaynatın.

- Ilınınca süzüp suyunu için.

- Bu kürü 30 gün boyunca aç karnına her gün için.

- 30 günün sonunda kürü sonlandırın.

ÇOBANÇANTASI KÜRÜ NASIL KULLANILIR?

Çobançantası kürü kürü her sabah içilmelidir. Bu kür 30 gün boyunca tüketilebilir. Çobançantası kürünü tüketirken basur sorununun önüne geçmek için acı ve baharatlı gıdalardan kaçınmak gerekir.

ÇOBANÇANTASI BÖBREKLERE ZARAR VERİR Mİ?

İdrar sökücü etkisi de olan çobançantası bitkisi böbreklere faydalıdır. Kas sistemi ile ilgili olumlu etkileri bulunan çobançantası bitkisi, bazı kas rahatsızlıklarının giderilmesine de yardımcı olur. Böbreklere zarar verdiği yönünde bir durum söz konusu değildir.

BASURU OLANLAR DİKKAT!

Hemoroidi olanların beslenmelerine de dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, konuyla ilgili uyarılarda bulundu.

- Bu süreçte hemoroidi tetikleyen acı ve baharatlı besinler tüketmemelidir. Günde bir bardaktan fazla kahve içilmemelidir.

-Kabızlık hemoroidin bir numaralı tetikleyicisidir. Kabız olmamaya özen göstermelisiniz. Bunun için öğle ve akşam yemeklerinden önce pirinçsiz zeytinyağlı pırasa yiyebilirsiniz.

-Kabızlık olmaması için yemeğin üzerine hemen tatlı ve meyve (yaş üzüm hariç) tüketilmemelidir.

- Çobançantası çayını içmeye başladığınız zaman hemoroid sorunu geçecek, birkaç gün rahatlayacaksınız ve basur kaybolup gidecek. Bu kürü bir ay uyguladığınızda ise basur sorunundan kalıcı olarak kurtulabilirsiniz. Ancak acı baharatlar tüketmeye ve kahve içmeye devam ederseniz basur tekrarlayabilir.

- Basurun olmaması için beslenme şeklini değiştirmek önemlidir. Sizi kabız yapan gıdalardan uzak durmalısınız. Çünkü kabızlığın doğal sonucu hemoroid olarak karşımıza çıkıyor.

BASURUN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ‘DEREOTU’ TAVSİYESİ

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, basuru önlemek için ise dereotu tüketilmesini tavsiye etti. Saraçoğlu, “Hemoroidin önüne geçmek için öğle ve akşam öğünlerden önce dereotu tüketilmelidir. Dereotunun içerisinde yer alan ‘anetol’ basurun oluşmasına engel olur. Sık sık hemoroide yakalanmamak için dereotunu beslenmenizden eksik etmeyin” dedi.

Not: Bu haberimizde yer alan tüm bilgiler farklı kaynaklardan edinilen tedavi amaçlı yöntemleri içerir. Ciddi sonuçlar doğurabilecek alerjik durumlarla karşılaşmamak için, rahatsızlığınızla ilgili önce bir hekime danışmanızı tavsiye ederiz.


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır