kahverengi kan gelmesi hamilelikte / Gebelikte kanama neden olur? - Sağlık Haberleri

Kahverengi Kan Gelmesi Hamilelikte

kahverengi kan gelmesi hamilelikte

Bahçeci Sağlık Grubu

Adet Olmadım Kahverengi Akıntım Var, Hamile miyim?

Adet Olmadım Kahverengi Akıntım Var, Hamile miyim?; Çoğu kadın hayatında en az bir kez kahverengi akıntı ile karşılaşır. Adet öncesi görülen kahverengi akıntı genellikle önemsizdir ve bu durumun pek çok nedeni vardır.

Genellikle hamileliğin ya da menopozun habercisi olarak düşünülen kahverengi akıntı altta yaran ciddi bir sağlık problemine işaret edebilir. Bu yazıda; “adet olmadım kahverengi kan geldi” ya da “hiç adet olmadım kahverengi akıntım var” sorularının yanıtlarını beraber inceleyeceğiz.

Kahverengi Akıntı Nedir?

Kadınlarda vajinal akıntı hemen her gün meydana gelir. Sağlıklı bir kadının vajina akıntısı berrak, saydam ya da beyaz renklidir. Farklı durumlar akıntının rengini değiştirebilir. Vajinal akıntı kahverengi ise muhtemelen az miktarda eski kan içerir.

Hamilelik söz konusu değilse kahverengi akıntı aşağıdaki durumlardan kaynaklanabilir:

  • Adet bitiminden sonra rahimde kalan eski kan
  • Adet öncesi kan akışının hafif olmasına bağlı kanın beklemesi
  • Pembemsi kahverengi olabilen yumurtlama lekelenmesi
  • Smear testine veya vajinal muayeneye tepki
  • Sert bir cinsel ilişki sonrası

Hamilelik sırasında kahverengi akıntı görülme nedenleri:

Adet öncesi pembe veya kahverengi akıntı gebeliğin erken bir belirtisi olabilir. Halk arasında üstüne görme olarak da bilinen implantasyon kanamasının rengi genellikle kahverengidir.

Döllenmiş yumurta rahim zarına girdiğinde rahim duvarına yerleşir ve bu sırada bu bölgede hafif zedelenme yaratabilir. Yumurta döllendikten hafta sonra meydana gelen implantasyon kanaması, adet olmadım lekelenme var hamile miyim sorusunun cevabı olabilir.

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde görülen kahverengi akıntı genellikle endişe nedeni değildir. Ancak bir ihtimalde olsa dış gebeliğin ya da düşük riskinin belirtisi olabilir. Gebelik döneminde yaşanan her türlü vajinal kanama veya akıntı ile ilgili mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Menopoz öncesi kahverengi akıntı:

40&#;lı veya 50&#;li yaşlardaki insanlar için adet öncesi kahverengi akıntı görülmesi, menopozun erken bir belirtisi olabilir. Artık yumurtlamanın ve menstrual döngünün sona erdiğini işaret edebilir. Kahverengi akıntıya aşağıdaki semptomlar eşlik edebilir.

  • Dengesiz ruh hali
  • Ateş basması
  • Gece terlemeleri
  • Uyku problemi
  • Vajinal kuruluk

Kahverengi akıntıya neden olan diğer faktörler

  • Rahim ağzı enfeksiyonları
  • Cinsel yolla bulaşan bel soğukluğu veya klamidya gibi hastalıklar
  • Tampon, prezervatif, vajinal kontraseptif sünger, diyafram veya servikal kapak, doğum kontrol halkaları gibi vajinada bulunan yabancı maddeler
  • Polikistik over sendromu
  • Rahim ağzı kanseri

Adet Kanaması ve Kahverengi Akıntı Arasındaki Farklar

Regl olmadan kahverengi akıntım var ya da doğumdan sonra adet olmadım kahverengi akıntım var gibi soruları cevaplayabilmek için adet kanaması ile kahverengi akıntı arasındaki farkları ayırt edebilmek gerekir.

Gebe olmayan kadınlarda yaklaşık 28 günde bir adet kanaması görülür. Her ay rahim duvarı kalınlaşarak hamileliğe hazırlanır. Eğer kadın hamile kalmazsa, rahim duvarı astarını vajinadan kanama yoluyla dışarı atar. Adet kanaması ile kahverengi akıntı arasındaki farklar şunlardır.

Adet dönemleri arasındaki sürenin uzunluğu kadından kadına değişir. Ancak her kadının adet dönemi farklı bir durum söz konusu değilse genellikle düzenlidir. Kahverengi lekelenme her ay görülecek diye bir durum söz konusu değildir. Ay içerisinde nedenine bağlı olarak kahverengi akıntı gözlenebilir.

Her kadının adet kanaması kendi düzenini takip eder. Çoğu kadın için aylık dönem hafif lekelenmeyle başlar, bir veya iki gün kanama yoğunluğu artar ve sonra yavaş yavaş hafifleyerek lekelenmeyle biter.

Kahverengi akıntı genellikle düzensizdir. Ancak yumurtlama döneminde bazı kadınlarda kahverengi akıntı da meydana gelebilir ve bu kadınlar her ay bir veya iki gün kahverengi akıntı yaşayabilir.

Hormonal dengesizlikleri veya sağlık sorunları olan kadınlar haricinde adet dönemi genellikle gün sürer ve hiçbir zaman bir ay boyunca kanama gözlenmez.

Adet kanamasına genellikle başka semptomlar eşlik eder. Adetten önceki bir hafta içinde, hormonlardaki değişiklikler meme hassasiyeti ve baş ağrısı gibi semptomları tetikleyebilir.

Rahim, rahim zarını kan olarak dışarı atmak için kasılırken, bazı kadınlar hafiften şiddetliye kadar değişen kramplar yaşar. Kahverengi akıntıda incinmeye bağlı olarak ağrı görülebilir.

Adet kanaması ile kahverengi akıntıyı birbirinden ayıran en önemli özellik akıntının rengidir. Adet kanı genellikle kırmızıdır. Bazı kadınlar, aylık dönemlerinde büyük kan pıhtıları gözlemleyebilir. Kahverengi akıntının ise rengi zaman zaman pembemsi olabilir.

Adet Olmadım Kahverengi Akıntım Var, Hamile miyim?

Regl döneminde kanama yaşanmaması çoğu kadın için endişe verici olabilir. “Adet olmadım neden” ya da “adet olmadım karnım şiş acaba bir problem mi var” ya da “adet olmadım beyaz akıntım var hamile miyim” gibi sorular, kadınların en çok merak ettiği konular arasındadır. Adet döneminde kanama gerçekleşmemesi genellikle hamileliği akla getirir.

Genellikle regl döneminde gecikme yaşandığında hamilelik testi yapılır. Testin pozitif olması kanama olmamasının nedenini basitçe cevaplayabilir.

Ancak adet olmadım ama test negatif sorusunun cevabı için uzman bir doktordan yardım alınmasını gerektirir. Regl döneminde yaşanan problemleri çözebilmek için altta yatan nedenlerin belirlenmesi önemlidir. Adet gecikmesinin en yaygın nedenleri arasında;

  • Aşırı egzersiz yapmak
  • Kronik rahatsızlıklar
  • Polikistik over sendromu
  • Aşırı kilolu olmak ya da aşırı zayıf olmak
  • Emzirmek
  • Doğum kontrol ilaçları
  • Stres
  • Hipertroidi ya da hipotroidi gibi tiroid bozuklukları
  • Erken menopoz yer alır.

Peki, adet olmadım olmak için ne yapmalıyım? Adet döneminde gecikme ile karşı karşıya kaldığınızda yapmanız gereken tek şey konusunda uzman bir kadın doğum doktorundan yardım almaktır.

Adet gecikmesinin nedenleri mutlaka araştırılmalı ve altta yatan nedenin tedavisi en kısa sürede yapılmalıdır. Doktora danışılmadan bitkisel kür uygulamaktan kaçınmalısınız. Adet döneminin düzenlenmesini desteklemek amacıyla;

  • Yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulayabilirsiniz,
  • Fiziksel aktivitenizi artırabilirsiniz,
  • Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Gebelikte kahverengi akıntı neden olur?

Haberin Devamı

GEBELİKTE KAHVERENGİ AKINTI TEHLİKELİ MİDİR?

Kahverengi akıntı kan pıhtısına ya da içerde kanama olduğuna işaret ettiği düşünüldüğü için korkutucudur. Aslında gebelikte meydana gelen kahverengi akıntı pek çok durumda normal olarak kabul edilir ya da sağlık açısından büyük bir risk oluşturmaz. Ancak bazı durumlarda hem annenin hem de bebeğin sağlığı risk altında olabileceğinden akıntı fark edildiğinde mutlaka doktor ile iletişime geçilmesi gerekir. 

GEBELİK VE KAHVERENGİ AKINTI NEDEN OLUR?

Kahverengi akıntının ortaya çıkması gebeliğin başlangıcına işaret etmektedir. Gebeliğin ilk günü boyunca kahverengi akıntı oluşması normal karşılanır. Ancak akıntı daha uzun süreli devam ederse ya da gebeliğin başlangıç dönemi dışında meydana gelirse diğer nedenlere bakmak gerekir.

Hormon Değişimi

Gebelikte hormonların değişmesi oldukça normaldir. Bu akıntılar östrojen hormonundaki artışla birlikte ortaya çıkarlar. Akıntılar kırmızı renkte ve kötü kokulu olmadığı sürece çok ciddi sorunlar oluşturmazlar. Akıntı ile birlikte idrar yaparken oluşan ağrı hissi sistite işaret eder.

Dış Gebelik

Embriyonun rahim içinden başka bir yere yerleşmesi sonucunda meydana gelen dış gebelik kendini öncelikle kahverengi akıntılar ile gösterir. İlerleyen süreçte akıntıların rengi kırmızıya döner ve kanamalar ortaya çıkabilir.

Vajinal Enfeksiyon

Vajinada meydana gelen çeşitli enfeksiyonlara ve iltihaplanmalara bağlı olarak kahverengi akıntı ortaya çıkabilir.

Cinsel İlişki

Hamilelikte cinsel ilişki çoğu zaman bir soruna yol açmaz ancak bazı durumlarda cinsel ilişki bebek için risk oluşturabilir. Bundan dolayı hamilelikte yaşanan cinsel ilişki sonrasında akıntı meydana geliyorsa mutlaka doktor ile görüşülmesi gerekir.

İlaç Kullanımı

Gebelikte doktor onayı dışında ilaç kullanımı riskli olabilir. Ayrıca gebelik öncesinde kullanılan ilaçlarında gebeliğe yansıması söz konusudur. Bazı ilaçlar gebelikle beraber bırakılsa da kahverengi renkte akıntı oluşumunun nedenidir.

Hastalık Alarmı

Kahverengi akıntının ortaya çıkma nedeni çok ciddi rahatsızlıklar da olabilir. Rahim ağzı kanseri, klamidya, servis kanseri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar kahverengi renkli akıntıya sebep olabilmektedir.

HAFTA HAFTA GEBELİK

#Gebelikte Kahverengi Akıntının Nedenleri#Hamilelikte Akıntı#Gebelikte Akıntı

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Hamilelik dönemi, anne adaylarının pür dikkat kendi vücutlarına odaklandıkları, hamileliğin olağan seyri ve bebeklerinin sağlığı için vücutlarındaki her bir değişimi özenle gözlemledikleri bir süreçtir. Özellikle hamileliğin 1. trimesteri olarak adlandırılan ilk 3 aylık dönem, gebeliğin en hassas zamanlarıdır. Embriyonun oluşması, rahme yerleşmesi, tutunması derken anne adaylarını endişeye düşürecek birtakım gelişmeler olabilir. Bunların başında ise gebelikte lekelenme gelmektedir.

Peki hamilelikte lekelenmeler neden olur? Ne zaman başlar ve ne kadar sürer? Birçok kadını endişeye düşüren lekelenmeler hamilelikte ne anlama geliyor?

Gebelikte Lekelenme Ne Demektir?

Vajinal kanamalar, her kadının farklı dönemlerde farklı sebeplerle yaşayabileceği sıkıntılar arasındadır. Regl kanamaları, vajinal enfeksiyonlar, üreme sistemi ile ilgili rahatsızlıklar gibi sebepler listenin en başında gelir. Fakat gebelikte ortaya çıkan kanama ve kanama benzeri lekeler, anne ve bebek sağlığını doğrudan etkileyeceği için en çok merak edilen konulardandır ve bunların sebepleri daha farklıdır.

Hamilelikteki lekelenmeler, rahim ağzı sıvısı ile kahverengi akıntının birleşmesi sonucu ortaya çıkan lekelerdir. Genellikle çok açık pembe veya kahverengi tonlarında görülür. Bazı gebelerde koyu kahverengi veya siyaha dönük renkte olduğu bile gözlemlenebilir. Çoğunlukla damla damla ya da iç çamaşırda lekelenme oluşturacak miktardadır.

Bu akıntıların oluştuğu zamana göre çeşitli sebepleri olabilmektedir. Bu yüzden gebelikte kahverengi leke görmenin tek bir anlamı bulunmaz.

Gebelikte Kahverengi Leke Neden Olur?

İlk defa anne olacak hamileleri daha çok telaşlandıran lekeler “Gebelikte lekelenme neden olur?” sorusunu da beraberinde getirir.

  • Hamilelik hormonları: Hamilelik döneminde hızla artış gösteren östrojen hormonu, kahverengi akıntı oluşma ihtimalini artırabilir.
  • Düşük riski: Genellikle düşük durumlarında kahverengi akıntıya kıyasla daha parlak kırmızı renkli ve pıhtı şeklinde kanamalar görülür. Bu kanamalarda vakit kaybetmeden bir sağlık merkezine başvurulması gerekir. Ancak nadiren hamileliğin ilk başlarında kahverengi akıntılar da düşük belirtisi olabilmektedir. Bu konu mutlaka göz önüne alınmalıdır.
  • İmplantasyon: Kahverengi akıntıların çoğunluğunun ana sebebi, bebeğin anne rahmine yerleşmesidir. İmplantasyon denilen bu durumda bebeğin kesesi rahim iç dokusuna tutunmaya çalışırken kan damarlarının kopmasına ve hafif lekelere yol açabilir. Bu lekelenmeler normal ve zararsızdır.
  • Vajinal enfeksiyonlar: Vajinal bölgede bazı virüs ve bakteriler çeşitli enfeksiyonlara ve vajinal iltihaplanmalara neden olabilir. Bu enfeksiyonların bir sonucu olarak lekelenmeler görülebilir.
  • Cinsel birliktelik: Cinsel birliktelik sonrasında zorlanma ve tahrişe bağlı olarak anne adaylarında kahverengi akıntı oluşabilir. Özellikle riskli gebeliklerde cinsel ilişki sonrası bu durumlar daha sık yaşanabilir.
  • Dış gebelik: ‘Ektopik gebelik’ adı da verilen bu durum, döllenmiş yumurtanın rahim dışında başka bir yere, fallop tüplerine veya karın boşluğuna tutunmaya çalışması sonucu oluşan gebeliklerdir. Bu koşullarda bebeğin gelişimi mümkün olmayacağı için kahverengi akıntı eşliğinde düşük belirtileri görülebilir.
  • Jinekolojik muayene: Hamilelikle birlikte duyarlı hale gelen vajinal bölgede yapılacak bir jinekolojik muayene sonucunda açık pembe veya kahverengimsi lekeler görülebilir.
  • Nişan/ Doğum başlangıcı: Hamileliğin son aylarında bebek doğum kanalına ilerlemeden önce rahim ağzını tıkaç gibi kapatan mukoza yapısı vücuttan atılır. Buna doğum nişanı Kahverengi bir akıntı şeklinde oluşabilen nişan görüldüğünde doğumun başladığının ilk belirtisi de görülmüş olur.

HAMİLEYKEN ÜSTÜNE GÖRMEK NE DEMEKTİR? Konulu makalemiz için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

HAMİLEYKEN ÜSTÜNE GÖRMEK NE DEMEKTİR? seafoodplus.info

Hamilelikte Lekelenme Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte meydana gelen lekelenmeler, gebeliğin herhangi bir döneminde herhangi bir zamanda görülebilir.

Gebelikte kahverengi akıntı genellikle bebeğin rahme tutunduğu zamanlarda ortaya çıkar. Rahim iç dokusunda oluşan hareketlilik ve kesenin büyümeye başlaması bunun en büyük sebebidir. Döllenme gerçekleştikten sonra beklenen adet tarihinden önce ilk lekelenmeler meydana gelebilir. Yerleşme kanaması veya üstüne görme olarak da adlandırılan bu durum, hamileliğin 3. veya 4. haftasından itibaren başlamaktadır. Fakat bu durum tüm hamileliklerin sadece %20’sinde karşılaşılan bir olaydır. Kısacası her anne adayı lekelenme yaşamayabilir. Ayrıca kahverengi lekeler, hamileliğin son trimesterinda görülüyorsa doğumun başladığına yönelik işaret olarak da sayılabilir.

Hamilelikte Lekelenme Ne Kadar Sürer?

Eğer hamilelikte kahverengi leke oluşumunun nedeni implantasyon yani yerleşme ise bu kanamalar yaklaşık gün kadar damla damla veya tuvalet kağıdını kirletecek miktarda görülebilir. Yerleşme gerçekleştikten sonra lekelenmeler de sona erer. Ancak bu akıntıların sebebi implantasyon değil de dış gebelik, enfeksiyon gibi farklı bir durumdan kaynaklı ise süre uzayabilir. Şüpheli durumlarda doktorunuza haber vermeniz en doğru karar olacaktır.

Hamileyken Gelen Lekelerin Bir Zararı Var mıdır?

Hamileyken leke gelmesinin birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenlerden bazıları gayet olağanken bazıları tehlikeli bir duruma işaret ediyor olabilmektedir.

Gebeliğin ilk haftalarında oluşan kahverengi akıntı, bebeğin rahme tutunmasının bir işareti olarak normalken ilerleyen haftalarda görülebilecek lekeler düşük tehlikesinin, vajinal enfeksiyonların veya hormonal değişimlerin bir sonucu olarak görülebilir. Hamileliğin son aylarında böyle bir durumla karşılaşılması, erken doğumun habercisi olabilir. Bu sebeple lekelenmelerin zamanlaması ve yapısı bu konuda fikir vermek adına oldukça önemli faktörlerdir. Anne adayı belirtileri gözlemleyerek olağan dışı durumları tedbir amaçlı değerlendirip doktoruna başvurabilir.

Anne Adayları Kahverengi Akıntı Durumunda Neler Yapabilir?

Bebeğinizi beklerken meydana gelen kahverengi lekeleri önlemenin bir yolu yoktur. İmplantasyon lekeleri, hormonal değişimlerden kaynaklı akıntılar ve düşük habercisi lekeler engellenemez. Fakat hamileler, bazı tedbirler alarak risk taşıyan durumları hafifletebilir.

  • Özellikle hamileliğin ilk haftalarında vücudu yoracak aktivitelerden uzak durun.
  • Bulduğunuz her fırsatta bol bol dinlenin.
  • Ağır egzersizlerden uzak durun.
  • Genital temizliğe özen gösterin. Bölgenin temizliğini sağlarken parfüm ve kimyasal içerikli ürünler kullanmaktan kaçının.
  • Ayakta fazla kalmamaya ve yorulmamaya çalışın.
  • Eğer cinsel birliktelik sonrasında lekelenme görüyorsanız bu konuyu doktorunuzla paylaşın. Gerekli görülen durumlarda bir süre cinsel perhiz uygulayın.
  • Kullanılan bazı ilaçlar lekelenmeye sebep olabileceğinden doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kullanmayın.

Hamileliğin başlarında görülen kahverengi lekelenmeler doğal kabul edilir. Ancak gebelikte lekelenme ileri boyutlara ulaşıyorsa veya rengi parlak açık kırmızı renge dönüyorsa mutlaka bir sağlık birimine başvurulması gerekir. Anne adayı olağan dışı durumları takip etmeli, endişeye kapılmadan bir uzmana danışmalıdır.

GEBELİKTE BURUN KANAMASI NEDEN OLUR? Konulu makalemiz için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

GEBELİKTE BURUN KANAMASI NEDEN OLUR? seafoodplus.info

Hormones begin to change from the time the expectant mother is pregnant. During pregnancy, changes occur in the body of the expectant mother. Whether these changes are normal or not is very curious by the expectant mother. The fact that the body has to produce more in order to nourish and develop the baby during pregnancy causes changes in the mother's body. The causes of spotting problem while pregnant and how it passes is one of the most curious subjects. What does spotting go through is among the most frequently asked questions for expectant mothers.

 

  What Is Spotting During Pregnancy, Why Does It Happen, and When Does It Start?

 

  Spotting during pregnancy is the result of the combination of cervix fluid and brown discharge. It is usually seen in very light pink or brown tones during pregnancy. In some pregnant women, it is even seen to be dark brown or black in color. It is mostly in drops or in the amount that will cause staining on underwear. It occurs in the first months of pregnancy. Spotting during pregnancy can occur at any time during pregnancy. Brown spots may occur, especially at the time of holding the baby to the uterus.

 

  Brown Spotting During Pregnancy

 

  Brown discharge during pregnancy is one of the most common problems. Brown discharge during pregnancy sometimes indicates a serious problem, and sometimes it is not a dangerous situation. In addition, the effect of hormones, vaginal infection, weight change, sexual intercourse cause brown spotting.

 

  What Is Good For Spotting During Pregnancy?

 

  Among the things that are good for staining during pregnancy are keeping the private area clean, being careful not to lift heavy, changing underwear frequently and taking care to be dry. It is very important to have a regular and balanced diet and to clean the private area about what to do in case of staining. It may be good to drink warm herbal teas in response to the question of what is good as an herbal solution for spotting, especially during pregnancy. In particular, it should be avoided to move too fast, taking care of rest, lying or sitting with feet raised provide better blood circulation and reduce staining. If spotting occurs with severe pain, it is beneficial to consult a doctor and take the necessary precautions considering the low risk.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir