afr yüksekliği / Akut faz reaktanlari nedir? – funduszeue.info

Afr Yüksekliği

afr yüksekliği

AFR Ayarı Nedir. Nesine Dikkat Edilmelidir.

  • Yarbay
    Mesaj
    Konu Sahibi
    Selamlar,

    Yazı &#;ok uzun ben okuyamam diyenlere &#;zet

    Benzin ile LPG birbirine yakın yakıtlardır, lakin aynı değildir. Bu sebepten tam ayarın aracınıza uzun vadede zarar vermesini istemiyorsanız. AFR yapan ustanıza, &#;zerine basa basa deyin ki. Ben ayarımı olarak istiyorum.



    Sonunda memleketim ustaları wideband sens&#;r&#; keşfetmiş. Ara&#;ları ayarlar hale gelmişler. M&#;şteriler (doğal olarak) memnun, &#;n&#;m&#;zdeki sezon salgın halde AFR ayarı yapılacak, afr cihazı satanlar k&#;şeyi d&#;necek vs.

    &#;ncelikle, bu olaya karışı &#;ıkan kıymetli yetkili servis ustaları. İnadınızdan vazge&#;in, m&#;şteri kaybedersiniz. Bu işin doğrusu bu. Senelerce size emisyon test cihazlarını yakıt ayar cihazı diye sattılar, sizde kendinizi bunlara g&#;re programladınız. Lakin o devir kapanmış g&#;r&#;n&#;yor. E bize &#;retici b&#;yle demediydi. Nasıl desin? zamanında bu ayarları yapacabileceğiniz kitler varmıydı. Benzinin yanına getir, emisyondan ge&#;ir yallah.

    Kullanıcılara gelince. Dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var, aksi halde aracınız zarar g&#;rebilir.

    GAZ HALINDE LPG KULLANAN ARA&#;LAR İ&#;İN GE&#;ERLİDİR

    Benzin ile LPG birbirine yakın yakıtlardır, lakin aynı değildir. Bu sebepten tam ayarın aracınıza uzun vadede zarar vermesini istemiyorsanız. AFR yapan ustanıza, &#;zerine basa basa deyin ki. Ben ayarımı olarak istiyorum. Size benzin ş&#;yle fakir yakıt b&#;yle diye anlatacaktır.

    Onun bilmediği, Benzin tam afr si ile lpg tam afr sinin aynı olmadığı, benzinin sıvı lpgnin gaz halinde olduğu i&#;in motodan &#;ektikleri sıcaklıkların farklı olduğu ve lpgnin yanarken daha fazla ısı &#;ıkardığı.

    Bu detaylara vakıf olmadan, aracı birebir benzin ayarına getirmek piston i&#;i sıcaklığı arttırır uzun vadede egzoz subaplarının bozulmasına yol a&#;ar. Kısa vadede conta yanması olarak size geri d&#;ner.

    Bu sıkıntı ile uğraşmak istemiyorsanız, GAZ HALİNDE LPG KULLANAN KİT SAHİBİ İSENİZ aracınızı a ayarlatın. Sıvı kitler

    Size &#;ok fazla tantana yapan ustanıza madem AFR kitin var ozaman birde EGT kiti al takta bak bakalım deyin. Bakalım ne diyecek.

    Teknik detaylar vs

    Nedir bu wideband. Yeni tip oksijen sens&#;r&#; (yeni dediğime bakma 92 de NTK bulmuş), &#;oğu arabada halen daha yok. 5 kablolu sens&#;r, BOSH veya NGK t&#;revi vardır, birbiri ile uyumlu değildir. Sizin aracınızdaki Lambda/Oksijen/Narrowband sens&#;rden farklı olarak, i&#;inde bir ısı devresi vardır, bu y&#;zden t&#;m ortamlarda &#;ok stabil &#;alışır. Ayrıca yakıt değer aralığı 0 - 5 v arasıdır. sizin aracınızdaki v arasıdır.

    Yani ?

    Sizin ara&#;taki sens&#;r, zengin veya zegin değil gibi kaba bir değer verirken, bu sens&#;r abi senin yakıt, olması gerekenden daha zengin veya fakir diyebilir. &#;mr&#; uzundur km. Bir diğer meselede eski tip sens&#;rlerin d&#;zg&#;n &#;alışmak i&#;in egzos sıcaklığına ihtiya&#; duyar. Bu y&#;zden ilk &#;alışmada, &#;ok sıcak ta kesin değer veremez. Wideband sens&#;r &#;zerinde ısı devresi vardır. Kendi sıcaklığını kendi kontrol eder ara&#; &#;alıştıktan sonra 30 sn de optimal &#;alışma seviyesine gelir. bu y&#;zden okumalar doğru ve keskindir. Ve ayrıca otomatik kalibre olur.

    İsterseniz uygun bir kitle aracınıza bu sens&#;r&#; takabilirsiniz. Tuningci kitlerin &#;oğu narrowband sens&#;r desteği verir. Yani ? Eski sens&#;r&#; &#;ıkarıp yerine bunu ve tabi kontrol kitini takabilirsiniz. Sonra kontrol kitinizden &#;ıkan bir kabloyu eski sens&#;rden aracı beynine giden kabloya bağladınızmı hem ecu mutlu olur hemde siz anlık takip yapabilirsiniz. (meraklısı i&#;in dedik).

    Efendim, lft falan filan

    Neticede ben egzozdan &#;ıkana bakarım, sen yakıtı yetiştirmek i&#;in a modelini veya b modelini kullanabilirsin. Eğer ben egzozda her motor y&#;k&#;nde g&#;r&#;yorsam bu benim i&#;in yeterlidir.

    Efendim afr sens&#;r&#;n&#; kataliz&#;rden sonra koyuyorlar doğru okumuyor.
    Birileride kafaya takmış zahmet edip araştırıp birde istatistik yapmışlar. En fazla %5 fark ediyor. oda &#;ok nadir. &2 daha fakir g&#;steriyor kataliz&#;rden sonraki afr cihazı.

    Efendim yeni ayarlarınız, cayır cayır giden LPG ara&#;larınız hayırlı uğurlu olsun. Lakin dediğim gibi yoksa conta kapak mazallah.







  • Yarbay
    Mesaj
    Bu konu neden atlanmış ki. &#;ok &#;nemli bir konu aslında.

    Bir sorum olacak afr 16 ve afr 14,7 durumlarında egzos gazı sıcaklığını g&#;steren bir veri var mı elinizde?
  • Yüzbaşı
    Mesaj



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi simsekotogazankara -- 7 Ocak ; >
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    sayın funduszeue.info

    bu yazı usl&#;p olarak olduk&#;a insanları rencide edebilecek edebi bir değeri olmayan bir yazı. Konun i&#;eriğine girip gereksiz tartışmaya mahal vermeyeceğiz .zira yazı da hem kullanıcıyı hem montajcıyı zan altında bırakan meseleler olmasından &#;t&#;r&#; cevap verme gereği duyduk.

    1-AFR yapan ustanıza, &#;zerine basa basa deyin ki. Ben ayarımı olarak funduszeue.info diye nitelendirdiğiniz kişinin bilgisini b&#;yle hi&#;e sayarak iş yaptıracak iseniz o zaman yanlış yapıyorsunuz funduszeue.info usta se&#;imi,itimat ve g&#;ven duygusunu aşağılayan ve davranışdıfunduszeue.info usta dediğiniz adam sanatına saygı duyulmalı .

    2- Sonunda memleketim ustaları wideband sens&#;r&#; keşfetmiş .Bu haksız bir s&#;funduszeue.info firmamız ve eminim ki bizim gibi nice daha firma performans dalında hizmet veren arkadaşlar yıllardır yaptığı bir uygulama

    3-M&#;şteriler (doğal olarak) memnun. Burdaki ironi anlamak i&#;in ince bir d&#;ş&#;nce sahibi olmaya gerek yok Psikolojik rahatlıktan funduszeue.info parantez i&#;i yazım bu tezi kuvvetle sabit destekliyor .

    4- Size &#;ok fazla tantana yapan ustanıza madem AFR kitin var ozaman birde EGT kiti al takta bak bakalım deyin. Bakalım ne diyecek. ise M&#;şteri velinimet inancına sahiplendirdiğimiz esnafa diklenmeyi marifet gibi yarı internet bilgisiyle karşı karşıya getirmek . G&#;lmeyin bunu deneyen &#;ok funduszeue.infoık yine yerlerde

    5-&#;ncelikle, bu olaya karışı &#;ıkan kıymetli yetkili servis ustaları. İnadınızdan vazge&#;in, m&#;şteri kaybedersiniz. Bu işin doğrusu .ise karşı tarafın g&#;r&#;ş&#;ne saygısızlıktıfunduszeue.info doğru ama yanlış saygı duymak gerekir.

    okuyanların kafasını şişirmeye gerek yok daha bunun gibi bir &#;ok hata ile dolu bir yazı .tekrar s&#;yl&#;yorum yazının mantelitesini tarışmıyoruz haklı veya haksız demiyoruz sadece bu denli edebi i&#;eriği olmayan ve kullanıcı ve ustayı aşağılayan yazının sahibi her kimse zira delifisek bey de bir yerden alıntı yapıp paylaştığı bu yazıyı kınıyoruz saygılar




  • Yarbay
    Mesaj
  • funduszeue.info kullanıcısına yanıt
    funduszeue.info

    funduszeue.info

    Nozzle lari genislestip sonrasinda afr ayari yapacagim. Fakat arac resimlerde rolantide calisiyor, 16v symbol. Bu resimleri otomatik kalibrasyon sonrasi cektim, default degerler. Uzerindeki nozzlari lovato easyfast obd2 sistem A seviyesiymis. mm mi buyutmek gerekiyor ?

    Burada ltft stft degerlerini goremedim programi atiker gibi maalesef basit ve yalin yapmamislar. Hizli,yavas yakit kesme degerlerini toplayip mapta ona gore mi azaltma veya cogaltma yapacagim




  • Yarbay
    Mesaj
    Konu Sahibi
    Musluğun ayarı yerine musluğun &#;apı ile oynuyorsunuz ?

    &#;nce AFR ayar kiti bulun bir yerden. Yoksa onun &#;apı bunun basıncı. Bu değerler sizin aracınızın benzin ecusunu takibi i&#;indir.

    X arabasında z sonucu verir ken y arabasında başka sonu&#; verir. Her aracın kurulumu % aynı değildir.

    Nozulları niye genişletiyorsunuz ? Enjekt&#;rlerin &#;alışma zamanı yetmiyor mu ?




    bu video ten kalma, ger&#;i FAR ayar programı ile yapılan ayar (AFR, Air fuel ratio / FAR Fuel Air Ratio). &#;z&#; değişmez.

    Bu karb&#;rat&#;rl&#; ara&#; i&#;in, seninkinden tek farkı, senin lpg muslukların elektronik, programla ayarlanıyor bununki mekanik elle ayarlanıyor. Sende aracını bu prensiplere g&#;re ayarlayacaksın. Ancak senin kullandığın programda veya dijital g&#;r&#;nt&#;de sabit devirde (r&#;lanti ve y&#;kte) yazacak.


    Senin bahsettiğin ayarlar, musluk ayarıdır, işte benzin sinyali s&#;yle oldu ohalde benimki de b&#;yle olsun vs. Ancak o programlar yaptığın ayarın sonucu nedir sana s&#;ylemez. Yani AFR kiti kullanmadan yapılan ayarların sonu&#;ları nedir kimse bilemez. Ha araba bezinde &#;alıştığı i&#;in, LPG de benzinden &#;ok uzak olmadığı i&#;in.

    Bir şekilde &#;alışır ve araba gider. bizim sanayii s&#;ylemine g&#;re ustanın işi orada biter.




  • Yarbay
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
  • funduszeue.info kullanıcısına yanıt
    Hocam merhaba bugun tekrar gittik sorunu en sonunda cozduk. Simdi problem montajdan kaynakliymis sizinde kafanizi yorucam,vaktiniz calacagim hakkini helal edin. Lafi fazla uzatmak istemiyorum, enjektorler ters takilmis,manifold yanlis yerden delinmis. Manifold sokulecek, tekrar delinecek,eski yerler kapatilacak montajlanacak. Adam tl 4 lu atiker enjektor fiyati verdi,yer Ankara Şasmaz oto sanayisi. Internette tl ye buldum. Simdi merak ettiklerim şu;

    1) Bu motora symbol 16v atmosferik tek enjektor takiliyor mu ? Simdi tek enjektorler cikmis. Bir adet enjektor takiliyormus.

    2) Montaj isi manifold sokme,takma,delme icin ortalama ne kadar ucret talep ederler ?

    Birde afr ayari yaptirmasak lovato obd 2 sistem otomatik kendisi ideal optimum ayari yapar mi ? Gerekli mi ? Uzun vadede binmek icin konusuyorum.

    2 yerle gorustum bu t&#;m islemleri afr ayari dahil birisi tl fiyat cekti,digeri tl istedi. Bende ucuz yollu nasil halledecegim diye arastiriyorum butce bu aralar sıkışık.




  • Yarbay
    Mesaj
    Konu Sahibi
    Hepsinden &#;nce, sizin aracınızın nesi var ?


    tl o iş i&#;in az.

    Sen niye aracı afr cihazına sokmuyorsun ki.

    Ne biliyorsun ustanın bir tarafından arıza uydurmadığını ?

    Aracı fan a&#;ıncaya kadar ısıt, sonra afr cihazını tak. &#;nce r&#;lantisine bak. Sonra yavaştan gazı gıdım gıdım arttır. Bizim kit hari&#; diğerleri hep afr saatı ile geliyor.

    Gittiğin gerde varsa bir bilgisayarlı versiyon orada bak, devir artarken afr de ciddi sapmalar olacak mı. Azı fazlası ayrı.

    Eğer sıkıntı varsa yani 13 15 arası gidip geliyorsa kurulumda bir sorun vardır. Yoksa yoktur.

    sen yarış arabası y&#;r&#;tm&#;yorsun, manifoldun sağından solundan &#;st&#;nden altından delinmesi &#;ok farketmez. eğer yakıt manifolda iniyorsa ve ka&#;ak yoksa konu bitmiştir.

    lpg araclardaki sorunların %80 ayar sorunudur.

    Benzin ecusuna g&#;re kalibre edip g&#;nderiyorlar. Ancak b&#;t&#;n arabaların kurulumları % aynı değil, aradaki farklar sizi ara&#;tan direkt soğutur.

    Tek enjekt&#;r mantıken iyi değil. Enjekt&#;rlerin &#;alışma zamanı diye bir kavram var. a&#;ık kalma zamanları gibi, ne kadar kısa olursa enjekt&#;r&#;n sağlığı i&#;in o kadar iyidir.

    Tabi kısa olması i&#;inde &#;apı b&#;y&#;k olacak vs. Bu y&#;zden 4 enjekt&#;r işi 4 e b&#;ler.

    Ustalara gidip kafandakini s&#;yleme, ustanın derdi senin derdini &#;&#;zmek değil, senin paranı almak.




  • funduszeue.info kullanıcısına yanıt
    quote:

    Aracı fan a&#;ıncaya kadar ısıt, sonra afr cihazını tak. &#;nce r&#;lantisine bak. Sonra yavaştan gazı gıdım gıdım arttır. Bizim kit hari&#; diğerleri hep afr saatı ile geliyor.Eğer sıkıntı varsa yani 13 15 arası gidip geliyorsa kurulumda bir sorun vardır. Yoksa yoktur.


    Bu bahsettiğinizi lpg de mi benzinde mi yapacağım ? Afr de g&#;rmem gereken değerler nedir ? benzin değerleri. Adamın s&#;ylediği nozzle lar &#;ok yukarıda,metreyle &#;l&#;t&#; 12 cm emme manifoldun yukarıdan delinmiş. Normalde montajlanırken ateşleme odasına en yakın yerden delinmeli,yanma odasına lpg gazı ge&#; gidiyormuş.

    funduszeue.info?pageID=18&PID=

    Aracın &#;zerindeki enjekt&#;r bu piyasa fiyatı tl arası. Bunun temizliği oluyor mu ? Valtek-rail tipi sanırım, 2 ohm li olanlarından. Atiker takalım diyorlar atiker tl 4 l&#;s&#; fakat 3 ohm lik &#;zerindekinden k&#;t&#; m&#; ?



    Aracın sorunu şu, LPG de r&#;lantide dalgalanma,stop etme,&#;ekişte aşırı d&#;ş&#;kl&#;k ve performans kaybı. Durunca belli belirsiz stop etmeler,klimayı a&#;ınca sapıtması gaz reg&#;lat&#;r&#;n&#;n &#;zerindeki vidayla oynandı. Kısıldı a&#;ıldı lpg programından nereden nasıl ayarlanıyor bulamadım. Enjekt&#;rler biraz sesli &#;alışıyor ve ters takılmış. Zamanla LPG deki yağ katkısı enjekt&#;rlerin başlarında birikiyor ve performansını bozuyormuş. Bilgisayarda vesaire herhangi bir arıza vermiyor,g&#;z&#;km&#;yor sadece otomatik kalibrasyonda nozzle ufak hatası veriyordu.

    Aracın benzinde neyse o şekilde gitmesi,randıman vermesi i&#;in d&#;zg&#;n bir afr ayarı mı gerekiyor ? LPG yanma odasına ge&#; gittiğinden bu sorunlar olmaz mı ? Sizin dediğine g&#;re enjekt&#;r temizliği yaptırıp,lpg filtresi değiştirip sıfırdan bir afr ayarı mı yapılmalı ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi flyer_mig -- 7 Eylül ; >




  • Yarbay
    Mesaj
    Konu Sahibi
    Demek lpg ge&#; gidiyormuş.

    Senin araban direkt enjeksiyonlu mu? bu ara&#; ilk yapıldığında d&#;zg&#;n gitmiyormuydu ki ?

    Bence araban fakirde kalıyor, muhtemelen gaz basıncı kısılmış bile olabilir. Nozzle hatasını odan veriyordur.

    Araban , nasıl bir enjekt&#;r ki bu yetmiyor ?.

    Ge&#; sen o ustaları. Biri seni yolmak i&#;in fetva vermiş, sen o fetva ile başkasına gidiyorsun, onlarda kucak yapıyor.

    Sen arabanı al, başka afr cihazı olan bir yere git, sadece değerlere bakmak istiyorum de. bakmadan &#;nce aracı ısıt fan a&#;ılsın.

    Benzinde de bakabilirsin. Neticede arcın lpg beyni, benzin beynini takip ediyor. Orada olan bir sıkıntı bunu etkiler.

    Benzinde arasına bakacaksın. Bu değerlerin &#;ok dışında ise 13 veya 15 gibi benzinde olan sıkıntı LPG ye vuruyor demektir. Yok burası d&#;zg&#;nse lpg ye bak.

    Benim param lpg de fakirde kaldığı y&#;n&#;nde. LPG kafalarında basın&#; ayarı vardır anahtarla yapılır.

    Karb&#;rat&#;rl&#; ara&#;larda aynı filim, kafa bitmiş abi diye &#;ekilir. Araban d&#;zg&#;n gitmez 20 tl lik ayar yapacağına tl lik reg&#;lat&#;r alırsın sanırım bu da onun enjeksiyonlu versiyonu.

    Kolay gele




  • Yarbay
    Mesaj
    Konu Sahibi
    Teorik olarak kısa olmalı. İdealini bilmiyorum. Uzun olunca d&#;nyanın sonu gelmiyor. Araba stop etmiyor mesela.

    Ancak bu teorik sizin arabayı germez. Sizin ki gibi bir arabada en fazla Gaza yapıştırdığında atıl kurtta eh belki hissedersin oda belki.

    Basıncın normali HEDE diye bir sabit değer yok.

    Senin araba komşunki

    Gazcı dayı seninkine 2mm takmış ob&#;r&#;nede 2mm takmış. Dolayısı ile sen kısacaksın komşu a&#;acak.

    Arabanın ideal değerini AFR cihazına bakarak bulacak, ayarları oraya getireceksin.

    Kalibrasyonların &#;alışmama sebebi bu. O programların hesabına g&#;re b&#;t&#;n ara&#;lardaki setup aynı. O halde yapıştıralım benzin ecusuna y&#;r&#;s&#;n.

    Rolanti zıpaması, eğer r&#;lanti devrelerin d&#;zg&#;nse (maf sens&#;r&#;, kelebek motoru vs). yani benzinde zıplamıyorsa.

    Lpg de ayar sorunundandır, fakire d&#;ş&#;yordur, geri topluyordur.


    AFR cihazına sokup bakmadan, ne yaparsan yap yalan. Hep bir sıkmasyon &#;zerine olacak, yok kabo usun, yok bobin cacık, yok enjekt&#;r hede, yok bilmem ne.

    Aracı AFR cihazına sok. Zaten o her şeyi sana s&#;yler.
    Enjekt&#;r&#;nde bir şey yok bence. Arızalı par&#;ada ya &#;alışmaz, yada sa&#;ma sapan vuruntulu &#;alışır. Senin arabana gaz gelmiyor. Hepsi bu.




  • funduszeue.info kullanıcısına yanıt
    Anladim hocam cok sagolun once afr cihazindan bakilacak sonra ne gerekiyorsa isleme dokulecek. Afr cihazi sanirim bir nevi egzos emisyon misali egzos ucuna takilip kontrol ediliyor. Fakat bir yerde soyle bir yazi buldum. Regulator vidasi kisikta olabilir oynanmisti ince ayar gerekiyor.

    quote:

    AFR ayarı egzoz ağzına takılan aparatla yapılmaz ya da yapılan ayara ayar demek doğru olmaz. Direk kat delinip ayar yapıldıktan sonra kapatılır. Egzoz ağzına takılan aparatla yapılsaydı, oksijen sens&#;r&#; de direk &#;ıkışa takılırdı. Ayarların en sağlıklı okunabileceği b&#;l&#;m kataliz&#;rd&#;r.

    İkincisi eğer aracınız da obd li kit yolda aft ayarı da &#;&#;p.
    &#;&#;nk&#; afr ayarı yapılırkenki hava sıcaklığı rakım yakıt kalitesi vs bir &#;ok etkenin aynı olması lazım yaptığın ayarın optimum olması i&#;in.

    obd bir kit bu değişimleri lehine d&#;zenler ve aracın hep en iyi durumda &#;alışır


    Fakat danistigim kisiler bu sekilde afr ve diger ayarlarin saglikli olmayacagini duzgun bir montaj yapilmasi gerektigini soylediler. Fransiz grubu araclarda emme manifoldu kivrik salyangoz gibiymis benzin enjektorune en yakin yerine,alt tarafindan nozzle girisleri acilmali. Yoksa rolantide titreme,dalgalanma sorunlari olurmus.

    Afr cihazina rolantide araci soktuk gerekli ayarlamalari yaptik,gaz basinci vs. Olmasi gereken degerler klima acik,kapali sekilde mapta oynamalar yapildi bunlarin oncesinde en basinda Otomatik kalibrasyon yapildi varsayalim. Peki araca mecburen zorunlu yol ayari yapilmasi gerekecek mi ?

    Arac henuz bakima sokulmali,km si yaklasti filtreler vs funduszeue.info bu ayar icin tl arasi para istiyorlar. Su videoyu izlemenizi oneririm kisa 2 dk kadar.

    funduszeue.info?v=C0Ytl4Msink&feature=funduszeue.info

    Bizdeki sistemde buna benzer italyan uretimi, funduszeue.info li tip olarak geciyor. Videoda denildigine gore gerekli olcumleri yapiyor ve afr ayarina gerek olmadigi beyamn ediliyor sistemin ideal ayari cok guzel tutturup otomatik yaptigi soyleniyor. Siz ne dusunuyorsunuz ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi flyer_mig -- 7 Eylül ; >




  • Yarbay
    Mesaj
    Konu Sahibi
    Boş konuşmuş o arkadaş. Kataliz&#;r farkı max %5 ortalaması %2. Tek sens&#;rl&#; ara&#;larda hemen motor &#;ıkışında dır sens&#;r, &#;ok sens&#;rl&#; ara&#;larda &#;ndede olur arkasında da. Kendi kafasına g&#;re yokuş yapıp, m&#;şterinin g&#;z&#;n&#; korkutuyor aklınca. Wideband sens&#;rler zirkonyum i&#;erir 5 kabloludur, i&#;inde sıcaklığa g&#;re ayarlı devresi vardır. Normal motorlar (yani turbo olmayanlar) rakım farklılığına tepki verir. Aynı tepkiyi benzinde de verir. &#;akallık veya en iyi ihtimalle cahillik bunlar.

    Unutmadan, afr sens&#;r&#;n&#; iyice egzos i&#;ine yerleştirsinler, yoksa egzoz &#;ıkışından hava alırsa fakir g&#;sterebilir.

    OBD kitlerin d&#;zg&#;n &#;alışması i&#;in arabadaki sens&#;rlerin d&#;zg&#;n &#;alışması lazım. &#;oğu arabada halen 4 kablolu sens&#;rler var, o sens&#;rleri kabaca tarif etmek gerekirse, kuzey ve kuzey değil şeklinde &#;alışan pusula gibi d&#;ş&#;n ve o sens&#;rlerde sıcaklık voltaj dengeleme imkanıda yok. Yani ehveni şer de tutar. O kadar ayarı zaten kalibrasyon da yapıyor.

    Ha arabana afr kit takarsın, AFR kitlerinin &#;oğunda Lambda em&#;lat&#;r &#;ıkışları var onuda benzin ecusuna bağlarsın eskisinin yerine. Kit fakirde &#;alıştırıyorsa 10 numara 5 yıldız olur o zaman.

    Bak karıştırma.

    Sana illa Afr ayarı yaptırt demiyorum. AFR cihazına sok bak ne g&#;steriyor. Arabada bir ayar var ne olduğu belli değil. Kalibrasyon vs onların ucu karanlık. Klavuz karga hesabı. Ara&#; &#;st&#;ndeki 4 kablolu lambda sens&#;r&#; ile olmaz o iş. Ara&#;taki sens&#;rlerde bir sıkıntı varsa senin kalibrasyon g&#;&#;m. Kurulum lpg tesisatını tasarlayan m&#;hendisin &#;ng&#;rd&#;ğ&#;nden farklıysa senin kalibrasyon yine g&#;&#;m. Kalibrasyon her şey &#;ok g&#;zel olacak ayarıdır.

    Afr kiti (tabi yazılım destekliyorsa bkz bizim video(kendi yazılımım oluğu i&#;in hava atmıyorum :))) motorun ciğerini g&#;sterir, anlayan adam, s&#;bap, buji, ateşleme hatalarını şıp diye anlar. Arkasına bir egt sens&#;r&#; birde ateşleme analiz cihazı koyarsan motor r&#;ngenine yakın bir şeyin olur.

    AFR cihazından başka hi&#; bir şey araca yapılmış olan ayarın ne sonu&#; verdiğini g&#;stermez. Karb&#;rat&#;rl&#; arabada yaptığın ayar kalır. Enjekt&#;rl&#;de &#;ıkıp test etmen lazım, verdiğim değerde kalıyorsa hi&#; bir ayar yaptırmana gerek yok.

    Ha ara&#; g&#;steriyor ama araban sa&#;malıyorsa, egzoz veya manifold da sorun vardır veya afr cihazında sıkıntı vardır.

    değil en makul&#;, yoksa her zaman i&#;in y&#;ksek ısı ile &#;alışma riski var.

    Mesela o videodaki araba gidiyor mu ? gidiyor değil mi, cayır cayır. o ayar da hatalı. Birebir benzin takibi yapıyor. O ayarda arabayı le bir 50 60 km kullan bakalım ne oluyor.

    T&#;m lpg kitlerinin ayar baz alma prensibi hatalı, LPG yi benzin gibi kabul edip birebir takip ediyorlar. Bu y&#;zden de kapaklarda, hararette s&#;rekli sorun var. AFR ayarı &#;ncesi, o kadar k&#;t&#;yd&#; ki, insanlar LPG den illallah etmişti. Şimdi iyi k&#;t&#; d&#;zg&#;n &#;alışıyor arabalar ama bu sağlıklı olduklarını g&#;stermez.

    LPG nin hem kendi &#;zelliği, hem benzine g&#;re daha fazla hava istemesi y&#;z&#;nden birebir benzin ayarı ile &#;alışan lpg sistemleri hele hele &#;st devirlerde zengine de ka&#;ıyorsa motora her daim y&#;ksek ısı verir. Bu değerler motorun tasarım limitlerinin &#;st&#;ndeyse (bkz Opel Insignia). D&#;ş&#;k kilometrede dahi kapak sorunu &#;ıkartır.




  • yeni mesaja gitYeni mesaj

Benzer içerikler

Derin boyun enfeksiyonları, üst solunum yolu ve sindirim sisteminden kaynaklanarak boynun derin dokularını etkileyen bakteriyel enfeksiyonlardır. Enfeksiyon lenfadenit, boyun dokulularının sellüliti şeklinde görülebileceği gibi ilerlemiş abse formu da izlenebilir. Bilinen en eski tıbbi kaynaklardan biri olan M.Ö. yazılmış Eberns Papirüsü​1​ çürük dişlerden, kullanılan tedavilerden ve bu bölgedeki abselerden bahsetmektedir. Ancak derin boyun enfeksiyonları ilk olarak ikinci yüzyılda Galen (Bergamalı Galen ya da Galenos) tarafından tanımlanmıştır. ​2​ Derin boyun enfeksiyonları en sık mandibular dişler, bademcikler, parotis bezi, derin servikal lenf düğümleri, orta kulak veya sinüslerin septik odağından kaynaklanır.​3,4​ Derin boyun enfeksiyonu insidansı antibiyotiklerin yaygın kullanımı ile önemli ölçüde azalmasına rağmen, bu durum hala yaygındır ve mediastinit, hava yolu obstrüksiyonu, juguler ven trombozu, perikardit, plevral ampiyem ve arteriyel erozyon gibi ölümcül komplikasyonlara yol açabilir. Ek olarak, antibiyotiklerin yaygın kullanımı ve/veya derin immünosupresyon ile, bu enfeksiyonların yüksek ateş, sistemik toksisite ve lokal eritem, ödem ve fluktasyon gibi klasik belirtileri görülmeyebilir.

Genel Klinik Özellikleri

Her ne kadar enfeksiyonun primer sebebine yönelik semptomlar ön planda olsa da, derin boyun enfeksiyonlarının bazı ortak klinik özellikleri vardır. Genellikle boğaz ağrısı ve/veya trismus ile ilişkilidirler. Trismus; çiğneme kaslarını (maseter ve pterygoidler) etkileyen basınç veya enfeksiyonu veya trigeminal sinirin motor dalının tutulumunu gösterir, bu da spazm nedeniyle hastanın ağzını açamamasına sebep olur. Bunlar dışında hastalarda disfaji ve odinofaji olabilir. Enfeksiyonun derin boyun bölgesinde olması nedeniyle, fluktasyon veren bir kitle kolayca fark edilmez. Ancak eğer palpasyonu mümkünse karakteristik belirtileri, palpasyon çukurlaşma gösteren veya hamur kıvamlı bir oluşumdur. Stridor ve dispne; hastalığın mediastene yayıldığının ve hava yolu obstrüksiyonunun belirtileri olabilir. Disfoni ve ses kısıklığı ise boyun enfeksiyonlarında geç bulgulardır. kranial sinir tutulumu olması takdirde, tek taraflı dil parezi izlenebilir.

blank

Klinik Şüphe ve Görüntüleme

Tanı çoğunlukla klinik şüphe ile başlar. Bariz olmamakla birlikte AFR yüksekliği beklenir. Derin boyun boşluğu enfeksiyonunu düşündüren herhangi bir belirti veya semptom varlığında, enfeksiyonu teşhis etmek, kesin bölgesini belirlemek ve potansiyel yayılmayı değerlendirmek için acil görüntüleme alınmalıdır. Bu belirtiler ve semptomlar arasında: şiddetli tek taraflı boğaz ağrısı; faringeal duvar, yumuşak damak veya orofarenks tabanının şişmesi; boyun ağrısı veya şişmesi; kas spazmı nedeniyle tortikolis ; boyun tutulması; krepitasyon varlığı; veya hava yolu tıkanıklığını düşündüren diğer belirtiler vardır. (örneğin, boğuk ses, salya akması veya tükürük birikmesi, stridor veya diğer solunum sıkıntısı belirtileri). Hava yolu tıkanıklığından şüpheleniliyorsa, bu tür hastalar öncelikle entübasyon ve olası cerrahi müdahale için derhal değerlendirilmelidir.

Reklam

blank

Direkt Grafi

  • Düz radyografi, derin boyun boşluğu enfeksiyonlarının değerlendirilmesinde sınırlı yarar sağlar
  • Kolay ve ucuzdur.
  • Özellikle retrofarengial abse tanısında değerli
  • Diş kaynaklı enfeksiyonların saptanmasında panaromik mandibula grafisi
  • Pnömoni ve mediastinit gibi komplikasyonların değerlendirilmesinde düz akciğer grafileri faydalı olabilir.​5​

Kontrastlı Bilgisayarlı Tomografi (BT)

  • Tanıda altın standartdır.
  • Derin ve yüzeyel anatomik yapıları daha ayrıntılı gösterir.
  • Abse ve sellülit ayırımı yapar.
  • Dezavantajları arasında radyasyon , artefaktlar, yumşak doku seçiciliği MR kadar iyi olmaması sayılabilir.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)

  • Yumuşak doku tutulumunun derecesini değerlendirmek ve vasküler komplikasyonları tanımlamak için yararlıdır.
  • Anatomik ayrım, lezyon belirginliği, lezyonun uzantısı ve odontojenik enfeksiyonlarda yer alan boşluk sayısı açısından BT&#;den üstündür​6​.
  • BT&#;de kitle lezyonu ile çevreleyen yumuşak doku yapıları arasındaki ayrımın zayıf olduğu hastalarda MRG özellikle yardımcı olur.
  • Bununla birlikte, iyi kalitede görüntüler elde etmek için MRG&#;nin BT&#;den önemli ölçüde daha uzun sürmesi, rahatsızlığa veya klostrofobiye neden olabilir ​5​.

Yerleşim Yerlerine Göre Derin Boyun Enfeksiyonları

Retrofaringeal &#; Parafaringeal Abseler

Klinik olarak genel semptomlar ve ana enfeksiyon kaynağının bulguları olabileceği için parafaringeal abse tanısı genellikle gecikir. Diş enfeksiyonları altta yatan en yaygın kaynaktır, bunu peritonsiller apse ve nadiren parotit, otit veya mastoidit (Bezold absesi) takip eder. Retrofaringeal abse klinik özellikleri ise; boğaz ağrısı, yutma güçlüğü veya nefes almada zorluktur. Eğer enfeksiyon delici travma nedeniyle geliştiyse; örneğin tavuk kemiği ile özefagus ya da trakea yaralanmasını takiben, lokal yayılmanın neden olduğunda özellikler belirgin olabilir. Ayrıca ateş ve sistemik toksisite bulguları da mevcut olabilir. Muayenede; arka faringeal duvarın orta hatta veya tek taraflı şişmesi izlenebilir.

Retrofaringeal apseler, derin boyun enfeksiyonlarının en ciddileri arasındadır, çünkü enfeksiyon doğrudan üst mediastenin ön veya arka bölgelerine komşuluk yolu ile yayılabilir. Akut nekrotizan mediastinit, retrofaringeal boyun enfeksiyonunun en korkulan komplikasyonudur. Enfeksiyon, yerçekimi ile posterior mediastene akabilir ve mediastinit ve ampiyem ile sonuçlanabilir. Her ne kadar günümüzde antibiyotik kullanımı ile bu oran düşmüş olsa da, hala en korkulan komplikasyondur. ​7,8​

Reklam

Peritonsiller Abse

Peritonsiller apse, akut tonsillitin peritonsiller boşluğa yayılımı olan süpüratif bir komplikasyonudur. Peritonsiller apseler her yaştan hastayı etkilese de , en sık 15 ila 30 yaş arasındaki genç erişkinlerde görülür. Enfeksiyon selülit olarak başlar ve çoğunlukla bademcik üst ucuna doğru apse oluşumuna ilerler. Hastalar yüksek ateş, odinofaji, tek taraflı boğaz ağrısı ve kulak ağrısından şikayet ederler. Klasik belirtiler arasında boğuk bir ses (sıcak patates sesi) , trismus, uvula&#;nın etkilenmeyen tarafa tek taraflı deviasyonu ve yumuşak damakta dolgunluk veya ödem bulunur. Oral hava yolu tehlikeye girebilir ve salya akması meydana gelebilir. Peritonsiller apseler genellikle polimikrobiyaldir.

Epiglottit

Epiglottit, öncelikle enfeksiyon nedeniyle epiglot ve komşu supraglottik yapıların iltihaplanmasını ifade eder; ancak kostik yutma, termal yaralanma ve lokal travma da enfeksiyöz olmayan önemli etiyolojilerdir. Tedavi olmadan epiglotit, yaşamı tehdit eden hava yolu tıkanıklığına kadar ilerleyebilir. Enfeksiyöz epiglottit, epiglot, ariepiglottik kıvrımlar ve diğer komşu dokuların selülitidir.

Reklam

Submandibular boşluk enfeksiyonları (Ludwig&#;s angini)

Ludwig&#;s angini, ağız tabanında başlayan, yaygın olarak ikinci veya üçüncü mandibular molar dişlerle ilişkili olan submandibular boşluğun iki taraflı bir enfeksiyonudur. Tipik olarak oral kavite florasını içeren polimikrobiyal bir enfeksiyondur ​9​. Agresif, hızla yayılan bir selülittir ancak lenfadenopati yoktur. Hava yolu kapanması olası bir komplikasyon olduğu için asfiksi ve aspirasyon pnömonisini önleme açısından dikkatli izleme ve hızlı müdahale gerektirir.

Parotis boşluğu enfeksiyonları

Akut süpüratif parotit, ani başlangıçlı tek taraflı sertleşme ve yanaktan çene köşesine kadar uzanan eritem ile karakterizedir. Parotis bezi şişer ve aşırı derecede hassas hale gelir. Pürülan akıntı, parotis kanalının (Stensen kanalı) ağzının etrafındaki hafif sıkıştırma ile ifade edilebilir. Ani azalan tükürük akışı (taş, enfeksiyon ile kanal tıkanması..), kötü ağız hijyeni ve enfeksiyona karşı artan duyarlılık en önemli predispozan faktörlerdir. ​10​

Reklam

Pretrakeal boşluk enfeksiyonları

Pretrakeal boşluk enfeksiyonları sık olarak ön özofagus duvarının perforasyonunun bir sonucu olarak, bazen bir retrofaringeal boşluk enfeksiyonundan bitişik uzantı yoluyla veya uzun süreli trakeostominin bir sonucu olarak ortaya çıkar. ​11​ Klinik olarak ses kısıklığı, şiddetli dispne ve yutma güçlüğü olarak karşımıza çıkabilir.

Yönetim

Derin boyun enfeksiyonlarının tedavisi, antibiyotik tedavisini ve loküle absenin aspirasyonunu veya drenajını içerir. Ampirik antibiyotik rejimi seçimi, enfeksiyon kaynağına ve belirli hasta özelliklerine bağlıdır. IV antibiyotik genellikle polimikrobiyal başlanır ve kültür sonucuna göre tekrar düzenlenir. Önerilen antibiyotik rejimleri ve drenaj yolları tabloda gösterilmiştir.

blank

Kaynaklar

  1. 1.

    Al-Achi A. An Introduction to Botanical Medicines : History, Science, Uses, and Dangers. Praeger Publisher. Published online

  2. 2.

    Chen M, Wen Y, Chang C, Huang M, Hsiao H. Predisposing factors of life-threatening deep neck infection: logistic regression analysis of cases. J Otolaryngol. ;27(3) funduszeue.info

  3. 3.

    Wang LF, Kuo WR, Tsai SM, Huang KJ. Characterizations of life-threatening deep cervical space infections: A review of one hundred ninety-six cases. American Journal of Otolaryngology. Published online March doi/ajot

  4. 4.

    Yang W, Hu L, Wang Z, et al. Deep Neck Infection. Medicine. Published online July e doi/md

  5. 5.

    Hurley M, Heran M. Imaging studies for head and neck infections. Infect Dis Clin North Am. ;21(2), v-vi. doi/funduszeue.info

  6. 6.

    Babu V, Ikkurthi S, Perisetty D, Babu K, Rasool M, Shaik S. A Prospective Comparison of Computed Tomography and Magnetic Resonance Imaging as a Diagnostic tool for Maxillofacial Space Infections. J Int Soc Prev Community Dent. ;8(4) doi/funduszeue.info__17

  7. 7.

    Chen K, Chen J, Kuo S, et al. Descending necrotizing mediastinitis: a year surgical experience in a single institution. J Thorac Cardiovasc Surg. ;(1) doi/funduszeue.info

  8. 8.

    Brook I, Frazier E. Microbiology of mediastinitis. Arch Intern Med. ;(3) funduszeue.info

  9. 9.

    Brook I. Microbiology and principles of antimicrobial therapy for head and neck infections. Infect Dis Clin North Am. ;21(2), vi. doi/funduszeue.info

  10. Cohen M, Docktor J. Acute suppurative parotitis with spread to the deep neck spaces. Am J Emerg Med. ;17(1) doi/s(99)

  11. Neupane N, Schmidt M, Gulati N, et al. Pretracheal abscess following two weeks of endotracheal intubation. Yale J Biol Med. ;84(1) funduszeue.info

Artrit ile başvuran gran&#;lomat&#;z polianjiitis olgusu.

  • Abstract: Giriş: Gran&#;lomat&#;z polianjiitis (GPA), &#;oğunlukla k&#;&#;&#;k damarları etkileyen nekrotizan, gran&#;lomat&#;z bir vask&#;litir. B&#;brek ve solunum sistemi tutulumu en sık ve ayırt edici bulgusu olmasına rağmen bir&#;ok organı etkileyebilmektedir. Miyalji, artralji ve artrit gibi kas iskelet sistemi tutulumları GPA'lı hastalarda %50 oranda rapor edilmiştir. Bununla birlikte GPA'da kas-iskelet sistemi tutulumu ilk bulgu olarak daha az sıklıkta karşımıza &#;ıkmaktadır. Bu durum GPA'nın diğer romatizmal hastalıklar ile karışarak tanı gecikmesine yol a&#;abilmektedir. Burada başlangı&#; bulgusu ayak bileği monoartriti olan GPA olgusu sunulmaktadır. Olgu: Kronik hastalık &#;yk&#;s&#; olmayan 38 yaşında erkek hasta 2 aydır olan ayak bileği, omuz ve dizlerde ağrı şikayetiyle başvurdu. Sistem sorgusunda ek &#;zellik saptanmayan hastanın fizik muayenesinde sol ayak bileğinde artrit mevcuttu. Akut faz reaktan (AFR) y&#;ksekliği ile d&#;ş&#;k titre romatoid fakt&#;r pozitifliği olan hastada diğer tetkikler ve direkt grafiler normaldi. Sulfasalazin ve steroid tedavisi ile takibe alınan hasta 1 ay sonra ateş, halsizlik, ayaklarda yanma şikayetiyle tekrar başvurdu. Akut b&#;brek hasarı, anemi, ateş ve AFR y&#;ksekliği tespit edilen hastanın kan, idrar ve balgam k&#;lt&#;rlerinde &#;reme olmadı (Tablo 1). Takiplerinde anemisi derinleşen fakat kanama bulgusu olmayan hastanın toraks ve batın bilgisayarlı tomografi (BT) g&#;r&#;nt&#;lemesi yapıldı. Toraks BT'de alveolar hemoraji bulgusu olan hastaya bronkoskopi yapıldı ve aktif kanama saptandı (Resim 1). Kreatininde artış devam eden hastaya renal biyopsi yapıldı. Biyopside kresentrik glomerulonefrit saptandı. Proteinaz-3 anti-n&#;trofil sitoplazmik antikor (PR3-ANCA) pozitif saptanarak GPA tanısı konuldu. Pulse steroid ve ardından idame steroidle rituksimab 2 gram/6 ay tedavisi başlanan hasta remisyonda izlenmektedir. Sonu&#;: GPA, kas iskelet sistemi tutulumu izole başlangı&#; semptomu olduğunda romatoid artrit, periferik spondiloartrit gibi diğer enflamatuvar artritlerle karışabilmektedir. Son yıllarda sadece tedavideki gelişmeler değil hastalığın erken tanısı da GPA'lı hastalarda yaşam beklentisini belirgin derecede artırmıştır. Bu nedenle y&#;ksek enflamasyon bulguları, sistemik semptom ve organ tutulumları bulunan hastalarda daha ş&#;pheci olmak, GPA tanısı ve tedavisinde daha erken yol almamızı sağlayacaktır.
  • Copyright of Journal of Turkish Society for Rheumatology is the property of Galenos Yayinevi Tic. LTD. STI and its content may not be copied or emailed to multiple sites or posted to a listserv without the copyright holder's express written permission. However, users may print, download, or email articles for individual use. This abstract may be abridged. No warranty is given about the accuracy of the copy. Users should refer to the original published version of the material for the full abstract.

For access to this entire article and additional high quality information, please check with your college/university library, local public library, or affiliated institution.

Important User Information: Remote access to EBSCO's databases is permitted to patrons of subscribing institutions accessing from remote locations for personal, non-commercial use. However, remote access to EBSCO's databases from non-subscribing institutions is not allowed if the purpose of the use is for commercial gain through cost reduction or avoidance for a non-subscribing institution.

Konu: 99 Forester Turbo afr ve yakıt sorunu

selamlar

99 forester turbo kullanıyorum. geçen ay orhan usta sağolsun tork'ta genel bir bakıma soktuk. araba zaten ilk elden beri bizde olduğu için oldukça temiz. diferansiyel, motor, şanzıman yağları, benzin, hava filtreleri, bujiler vs. değişti. arızalı olan knock sensör değişti. turboyu td04 ile değiştirdik. " düz boru + prodrive son taktık. şimdi birkaç problemi daha kaldı. zamanla onları da yapıcaz kısmetse.

bütün bu işlemlere rağmen yakıt tüketimini bir türlü düzeltemedik. tabi şu an ankara'nın soğuğunda ve genelde çankaya taraflarında kısa mesafelerde kullanıyorum. ort 17lt lerde geziyor. denemek için incek tarafında düz yolda sabit gittik 12lt ye düştü. bunun dışında afr bağladığımızda 13,5 altına inmiyor. son devirlerde de civarı da bu rakamlarda geziyor. bir şekilde fakir çalışıyor motor. fakat ortada bir arıza ışığı vs. yok. bu arada araç otomatik. şanzımanda hafif bir basınç kaçırma durumu var. onu da önümüzdeki ay halledicem inşallah. yakıt tüketiminin yüksekliğini bu şanzımandaki olaya da bağlıyorlar. ek olarak bu bakım, egzoz vs. değişmeden önce de çok yakıyordu araç.

araç 'de. aklıma bir sürü şey geliyor ama bu tip bir durumda kalınca ilk nerelere bakmak lazım sizce? denemek için başka bir maf taktık değişen birşey olmadı.

-benzin deposu
-benzin pompası
-enjektörler
-sente ayarı

düz boru ve downpipe takıldıktan sonra beyine herhangi bir müdahalede bulunmadık. bu işlemlerden sonra devire göre hava-yakıt karışımını ayarlamak için safc vs. benzeri bir alet takmak gerekir mi? yoksa standart beyin ile sağlıklı yürür mü?

son olarak şu afr ve şanzıman problemini yaptıktan sonra bar civarı kullanmak istiyorum. tahmini ne güç alırız? otomatik şanzıman bir problem çıkartır mı bu güçlerde? şimdiden teşekkürler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası