gebeyken nasil yatmali / Hamileyken nasıl yatılmalı?

Gebeyken Nasil Yatmali

gebeyken nasil yatmali

Hamilelikte yatış pozisyonları

Hamilelikte Sağlık

 Son Güncelleme:

Hamilelikte yatış pozisyonları

Hamileliğin ilk üç ayında bebeği besleyen plasenta oluştuğundan, vücutta kan yapımı ve kalbin kanı pompalama hızı artar. Anne adayları bu dönemde yorgunluk hisseder ve daha fazla uyur. İlerleyen gebeliklerde ise birtakım problemler ortaya çıkacağını vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Sibel Sürmen Usta, kaliteli bir uyku için yatış pozisyonlarını ve dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

İlerleyen gebeliklerde karşılaşılan problemler;

  • Böbreklerin filtrasyonunun artması sonucu geceleri de idrar çıkışının olması,
  • Bacaklarda meydana gelen ağrı ve kramplar,
  • Bebeğin büyümesi ile birlikte karın çevresinin genişlemesi,
  • Stres(bebeğin sağlıklı olup olmayacağı ya da doğumla ilgili duyulan kaygılar)
  • Sırt ağrıları,
  • Nefes darlığı,
  • Mide yanması gibi sebeplerle anne adayları özellikle son aylarda uyumadan önce yatakta rahat bir pozisyon almaya çalışmakta; ancak gebelik öncesi kullanılan yöntemlerin işe yaramadığını görmektedirler.

SIRT ÜSTÜ VE YÜZ ÜSTÜ YATIŞ GEBELİĞİN HANGİ EVRESİNDE BIRAKILMALI?

Sırt üstü ve karın üstü yatış özellikle gebeliğin ikinci yarısından sonra önerilmemektedir.Sırt üstü yatış sırasında vücudun alt kısmından kanı toplayıp, kalbe taşıyan büyük bir toplardamar olan VENA CAVA’YA baskı olur.Bunun sonucunda annede tansiyon düşüklüğü,baş dönmesi, halsizlik gelişirken bebeğe giden kan akımı ve besin akışı azalır. Karın üzerine yatış ise; bu pozisyonda bebeğe baskı olabileceğinden önerilmemektedir.

HAMİLELİKTE TAVSİYE EDİLEN YATIŞ POZİSYONU

Gebelikte tavsiye edilen yatış pozisyonu, sol yan yatış şeklinde olmalıdır. Bu pozisyonda kalbe gelen kan akımı artmakta dolayısıyla bebeğe giden kan akımı maksimum düzeyde olmaktadır.Karaciğer sağ tarafta olduğundan;büyüyen rahmin karaciğere yapabileceği baskı ortadan kalkmaktadır. Annenin böbrek fonksiyonları ise bu yatış pozisyonunda en iyi şekilde sağlanmakta ,böylece gelişebilecek ödem miktarı en az düzeyde kalmaktadır.Sırt ağrıları olduğunda; sol yana yatılıp dizler karına doğru çekilmelidir.Bel arkası ve bacak arasına bir yastıkla destek yapılmalıdır.Mide yanmaları ve nefes darlığı geliştiğinde ise sırta yine birkaç yastıkla destek yapılmalıdır.

GEBELİKTE KALİTELİ BİR UYKU İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Yatış pozisyonları; her ne kadar gebeliğin 4-5. ayından sonra önem kazansa da alışkanlık olması, zorlanılmaması adına gebeliğin başlangıcından itibaren yan yatmaya dikkat edilmeli. Kaliteli bir uyku için, yatış pozisyonlarına dikkat etmenin yanı sıra; yatmadan hemen önce aşırı miktarda su ve yiyecek tüketilmemeli, akşam saatlerinden itibaren kafeinli içecekler içilmemeli, mümkünse her akşam aynı saatlerde uyunmalı, uyku öncesinde aşırı egzersizlerden kaçınılmalıdır. Yatmadan önce ılık bir duş alınması ya da içilen bir bardak ballı süt veya bitki çayı da uykuya dalmayı kolaylaştıran yöntemlerdendir.

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False

Hamilelikte Uyku Pozisyonları

Hamileliğinizde deliksiz ve rahat uykularınıza veda etmek zorunda kaldıysanız ve yeterli uykunuzu alamadığınız için yorgunlukla boğuşmak zorunda kalıyorsanız, bu yazımız tam size göre. Size ve bebeğinizin sağlığına değer veren Budizzz ailesi olarak, hamilelikte en sağlıklı uyku pozisyonlarını ve tercih etmemeniz gereken pozisyonları sizin için bir araya getirdik. Gebelikte sağlıklı pozisyonlarını deneyerek size en uygun olanı bulabilirsiniz; ancak hatırlatmak isteriz ki hamilelik ilerledikçe rahat edeceğiniz uyku pozisyonu da değişecektir.

Hamilelikte Doğru Uyku Pozisyonları

  1. Sol tarafınıza dönerek yatmayı deneyin. Bu uyku pozisyonu kan ve besin dolaşımını destekleyerek, rahme ve bebeğinize ulaşımını kolaylaştırır.
  2. Gövdenizi yüksekte tutarak uyumayı deneyin. Hamileliğinizin ilerleyen safhalarında rahminiz büyüyerek midenize ve göğsünüze baskı yapmaya başlayacaktır. Bu baskının neden olduğu, nefes darlığı, çarpıntı ya da mide ekşimesi gibi sorunlar nedeniyle geceleri uykunuzun bölünmesini istemiyorsanız, bu uyku pozisyonunu deneyebilirsiniz.
  3. Ayaklarınızı yüksekte tutarak uyuma pozisyonu. Bu pozisyonda da gövdenizi yüksekte tutmak için yaptığınız gibi yastık kullanabilir ve ayaklarınızı yükseltebilirsiniz. Özellikle, büyüyen rahmin bacaklarınıza ve eklemlerinize yaptığı baskı nedeniyle hamilelikte varis, şişlik ve ödem sorunu yaşıyorsanız, bu pozisyon ağrılarınızın uykunuzu bölmesini engelleyebilir.
  4. Bacaklarınızın arasına yastık alarak uyumayı deneyebilirsiniz. Bu uyku pozisyonunda bacağınızın arasına bir yastık aldıktan sonra, sol tarafınıza dönerek uyuyabilirsiniz. Bacağınızın arasındaki yastık, karnınızı desteklemenin yanı sıra omurganızın dik durmasını ve tek bacağınızın diğer bacağa baskı yapmamasını sağlayacaktır.

Hamilelikte Yanlış Uyku Pozisyonları

  1. Hamilelikte sırt üstü yatmamalısınız. Hamilelikte sırt üstü yatmak, bebeğin kalbindeki dolaşımın azalmasına sebep olabileceği için oldukça tehlikelidir. Ayrıca büyüyen rahminizin ağırlığının sırtınıza vurması sonucunda, sindirim güçlüğüne, dolaşım sorunlarına ve nefes darlığına sebep olabilir.
  2. Karnınızı ezecek pozisyonlardan kaçınmalısınız. Karnınızı ezecek pozisyonlardan kastı anlamak kolay olmasa da yüz üstü yatış örneğini verebiliriz. Eğer herhangi bir yastık desteği almadan yüz üstü uyumaya çalışıyorsanız, karnınızı eziyor olabilirsiniz ve hamilelik için konforlu bir uyku pozisyonu değildir. Ayrıca, idrar kesesi üzerindeki baskının artmasına ve tuvalete çıkma ihtiyacınız nedeniyle uykunuzun bölünmesine neden olur.

Bebeklerde Ayrılık Korkusu Nedir, Nasıl Geçer?Ebeveynlere Tavsiyeler geri dönBebek ve Çocuklarda Mindful Eating

Pazar,Pazartesi,Salı,Çarşamba,Perşembe,Cuma,Cumartesi

Ocak,Şubat,Mart,Nisan,Mayıs,Haziran,Temmuz,Ağustos,Eylül,Ekim,Kasım,Aralık

Stoklar azalıyor. [max] adet kaldı!

Hamilelikte Nasıl Yatmalı?

Gebelik sürecinde bebeğin beslenmesi ve rahat edebilmesi, annenin de doğru nefes alabilmesi ve kalbi için bir risk oluşmaması adına sola doğru yatılması önerilir.

Çünkü vücudun ortasından hafif sağ tarafta en büyük toplar damar geçer. Sağ tarafa doğru yatılırsa bu toplar damara rahim bası yapar ve kalbe dönen kan miktarı azalır, bu da bebeğe giden kan miktarının azalmasına neden olur. Aynı şekilde sağa yatışta annenin vücudunda şişlikler de artar.

Gebelik sürecindeki anne adayları için en ideal uyku pozisyonu sola yatarak bacakların karın hizasına çekildiği pozisyondur. Sol yanınıza doğru yatarken sırtınızın arkasına büyükçe bir yastık koyarsanız daha rahat edeceğiniz gibi uykudayken sağa dönmeyi de engelleyebilirsiniz.

İlk üç ay boyunca yani gebeliğin yeni başladığı ve bebeğin oluşumun hazırlandığı bu dönemde çok daha fazla hassasiyet göstermek gerekir. Bu aşamada kesinlikle yüz üstü yatış önerilmez.

Hamilelik sürecinin özellikle son aylarında yani 7. aydan itibaren sırt üstü yatış da önerilmez. Bu pozisyonda rahim bütün ağırlığıyla büyük kan damarlarına, omurgaya, sırt kaslarına ve barsaklara baskı yapar. bu da anne için sağlık sorunlarına neden olabilir.

Hamilelikte nasıl oturulmalı ve yatılmalı? Hamilelikte sağlıklı ve ideal uyku pozisyonu

Hamilelikte nasıl oturulmalı ve yatılmalı? Hamilelikte sağlıklı ve ideal uyku pozisyonu

Risksiz bir hamilelik için hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için bilinçli bir anne adayı olmak zorundasınız. Bebeğinize zarar verme ihtimali olan her türlü davranıştan kaçınmalısınız. Bizde hamilelik döneminde en çok merak edilen konulardan biri olan oturma ve yatma pozisyonlarını ele aldık. Hamilelikte ideal yatış pozisyonu nasıl? Hamilelikte oturma ve yatma pozisyonları...

Hormonlardan dolayı normal zamanlara göre çok daha hassas ve kaygılı yapıda olabilen anne adaylarının kafalarını karıştıran birçok konu olabiliyor. Hamilelik dönemindeki anne adaylarının bilinçsiz davranışları ya da halk arasında duydukları batıl inanışlara göre davranmak kimi zaman bazı sorunlara yol açabiliyor. Hamilelik döneminde anne adaylarının zaman zaman yaşadığı problemlerden biri de oturma şekilleri ve duruş bozukluklarıdır. Yanlış uyku pozisyonu ya da oturma şeklinin neden olabileceği bazı problemler anne adaylarını huzursuz edebilmektedir. Anne karnındaki bebeğin sağlığının yerinde olması ve anne adaylarının daha rahat bir hamilelik geçirmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Özellikle de hamilelerin geceleyin yatağına yatarken bilmeleri gereken yatış pozisyonları ile ilgili işinize yaracak bilgiler haberimizde.Peki anne adayları ev içerisinde nelere dikkat etmeli? Hamileler nasıl oturup nasıl kalkmalı?

hamile oturma pozisyonu

hamile oturma pozisyonu

HAMİLELER NASIL OTURMALI? HAMİLELİKTE OTURMA POZİSYONU:

Uzmanlar, sırt bölgesinin vücudu desteklemesi bakımından çok önemli olduğuna dolayısıyla da düzgün oturmanın şart olduğuna dikkat çekiyor. Duruş bozukluklarının görülmesi ile ortaya çıkan bu durumun 'kronikleşmesi'ni önlemek için otururken bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Oturma esnasında dik pozisyonda olunmalı ve öne doğru eğilinmemelidir. Akla geldikçe omuzlar geri itilmeli ve mide içe doğru çekilmelidir. Bu sayede vücudun ağırlığı orantılı olarak dağılacaktır.

bacak bacak üstüne atmak zararlı mı

bacak bacak üstüne atmak zararlı mı

HAMİLEYKEN BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMAK ZARARLI MI?

Hamilelik döneminde anne adaylarının bacak bacak üstüne atmasının zararlı olduğuna değinen Prof. Dr. Şendur, bu şekilde oturmanın bacak bölgesindeki kan doIaşımını zorIaştırdığını ve sırt için sakıncalı olduğunu ifade etti.

hamileler nasıl yatmalı

hamileler nasıl yatmalı

HAMİLELİKTE NASIL UYUNMALI? YATIŞ POZİSYONU NE OLMALI?

Hamilelik döneminin 2. trimester dönemine kadar yani ilk altı aylık evresine kadar anne adayı istediği şekilde yatabilir. Hamileliğin 6. ayı geçtikten sonra sırt üstü pozisyonda yatmak, uzmanlar tarafından kesinlikle önerilmemektedir. Nedeni ise anne karnındaki bebeğin ağırlığından dolayı bele inen yük ile alakalıdır. Omurga tarafında vücuda kan pompalayan toplar damar ve atar damar olarak isimlendirilen iki bölüm vardır. Bu iki bölümdeki atar damar oldukça dirençli ve kuvvetli olduğu için vücuda kanı rahatlıkla dağıtabilir.

Ancak toplar damar sırt üstü pozisyonda iken rahatlıkla bebeğe kanı ulaştıramaz. Yeterli kanın gitmemesi bebek için çok sıkıntılı bir durum olmasa da anne adayında tansiyon problemlerine yol açabilir. Dolayısıyla 6. aydan sonra sırt üstü değil yan pozisyonda yatmak ideal uyku pozisyonlarındandır.

Hamilelikte sağa mı yoksa sola mı yatılması gerektiği ile ilgili Op. Dr. Banu Çiftçi, anne adayı nasıl rahat hissediyorsa o tarafa doğru yatılabileceğini söylemektedir. Herhangi bir zararı olduğu için değil sadece kanın daha rahat gitmesi için hafif sola doğru dönerek yatmanın bebek için daha rahat bir pozisyon olduğu vurgulanmaktadır.

HAMİLELİKTE SOL TARAFA YATMANIN FAYDALARI

Hamilelikte sol tarafa yatmanın faydaları

Hamilelikte sol tarafa yatmanın faydaları

Vücuttaki en büyük toplar damar hafif sağ taraftan geçtiği için anne adayının sağa doğru yatması, toplar damar üzerinde rahime baskı yaparak kalbe giden kanı azaltır. Bu da bebeğe doğru giden kanın azalmasına neden olur. Dolayısıyla anne adayları için en uygun pozisyon sol tarafa doğru yatmalarıdır.

Sola doğru yatan anne adayı bebeğine daha fazla kan miktarı ulaştıracağı için vücuttaki ödem azalır. Sol tarafa doğru yatıldığı zaman ayaklar hafif içe çekildiği zaman anne adayları da daha rahat yatacaktır.

HAMİLELİĞİN İLK ÜÇ AYINA ÖZEL YATIŞ POZİSYONU VAR MIDIR?

Hamileliğin ilk trimesterında anne adayını yatış pozisyonu fark etmez, yüz üstü dışında her şekilde yatılabilir. Çünkü bu evrede rahim küçük ve hafif olduğu için damarlar basınç yapamaz.

Oksizinc Krem ne işe yarar? Oksizinc Krem nasıl kullanılır? Oksizinc Krem fiyatı

İLİŞKİLİ HABER

Oksizinc Krem ne işe yarar? Oksizinc Krem nasıl kullanılır? Oksizinc Krem fiyatı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası