filyos limanı tosyalı / "FİLYOS LİMANI TOSYALI'YA MI VERİLECEK" - HALKIN SESİ GAZETESİ-Gücünü Halktan Alan Gazete

Filyos Limanı Tosyalı

filyos limanı tosyalı

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’ın, yılı Ulaştırma Bakanlığı, Plan Bütçe Komisyonu’nda, Türkiye’nin en büyük 3 limanından biri olan ve Zonguldak, Filyos’ta yer alan, Filyos Limanı’nın üst yapı işleri ve liman işletmesi ile ilgili sorduğu sorular, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandı.

Ulaştırma Bakanlığı’nın verdiği yanıta tepki gösteren CHP’li Demirtaş; “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Filyos Limanı’nın işletmesi ile ilgili gönderdiği cevaptaki “ sayılı kanun uyarınca Yap İşlet Devret modeli ile ihaleye çıkılması için çalışmalar yürütülmektedir” ifadeleri yer almaktadır. Filyos Limanı’nın alt yapısı kamu kaynağı ile yapılmışken, liman işletmesinin de kamu tarafından yürütülmesi gerekmektedir. Kamuoyunda tank palet fabrikasını alan Tosyalı Holding’in, Filyos Limanı’nın işletmesini de alacağı konuşulmaktadır. Bakanlığın verdiği bu cevap da yap işlet devret yolu ile de Tosyalı Holding’e, Filyos Limanı’nın işletmesinin verilmesinin yolunun açıldığını göstermektedir” dedi.

 Konuyla ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın yanıtlaması istemi ile TBMM Başkanlığına bir soru önergesi de veren Ünal Demirtaş, şunları ifade etti;

TOSYALI HOLDİNG’E UYGUN İHALE ŞARTNAMESİ Mİ HAZIRLANACAK?

sayılı sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun kapsamında yapılacak ihale ile Filyos Limanı’nın işletmesi, bir özel şirkete ya da yabancı bir şirkete verilebilecek ve bunun karşılığında da istenildiğinde belli garantiler sağlanabilecektir.

                Filyos Limanı, Türkiye’nin 3’üncü büyük limanıdır. Proje bu yönü ile önem taşımaktadır. Ayrıca, Filyos Limanı’nın önemi, Karadeniz’deki doğalgazın, Filyos Limanı üzerinden ulusal iletim ağına verileceğinin açıklanmasının ardından, bir kat daha artmıştır. Bu durum Filyos Limanı’nın kim tarafından işletileceğini de daha da önemli hale getirmiştir. Türkiye için önemli olan milli bir projede, Filyos Limanı’nın da kamu tarafından işletilmesi en uygun olandır. Ancak verilen cevaptan Yap İşlet Devret modeli ile ihaleye çıkılacağı ifade edilmektedir. Bu da limanın işletmesinin yine adrese teslim bir ihale ile yandaş bir şirkete peşkeş çekileceği şüphesini maalesef kuvvetlendirmektedir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün,31 Mart tarihinde CİMER’den verdiği cevaba göre; “Filyos Limanı Proje bedeli,  ,00 TL’dir. Yani Filyos Limanı Projesi için 2 milyar milyon bin liralık kamu kaynağı aktarılmıştır. Bu kadar yüksek miktarda kamu kaynağının aktarıldığı bir projeyi, kamunun değil de özel sektörün işletmesi için sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun kapsamında ihaleye çıkılması doğru değildir. Zonguldak kamuoyunda, Filyos Limanı’nın işletmesinin, sayılı kanun uyarınca Yap İşlet Devret modeli ile yapılacak ihale şartnamesinin Tosyalı Holding’e göre düzenleneceği ve bu şekilde Filyos Limanı’nın işletmesinin, adrese teslim ihale ile Tosyalı Holding’e verileceği iddia edilmektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, Filyos Limanı sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun uyarınca yapılacak ihale şartnamesinin Tosyalı Holding’e göre düzenleneceği ve bu şekilde Filyos Limanı’nın işletmesinin adrese teslim ihale ile Tosyalı Holding’e verileceği iddialarının doğru olup olmadığını açıklaması gerekmektedir.

5’Lİ ÇETEYE 6’INCI MI EKLENİYOR?

Ulaştırma Bakanlığı tarafından Filyos Limanı’nın 2 milyar milyon bin liralık altyapı işleri üstlenilmişken, üst yapısının ve işletmesinin özel sektör tarafından yapılması doğru değildir. Zonguldak kamuoyunun beklentisi de Filyos Limanı’nı kamunun işletmesi yönündedir. Kamunun üstün yararı gereği, milli bir proje olan Filyos Limanı’nın kamu tarafından işletilmesi gerekmektedir. Oysa tarafıma gönderilen cevaplardan, kamuoyunda dile getirilen iddialardan Filyos Vadisi Projesi’nin başından bu yana, Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Tosyalı’nın sahibi olduğu Tosyalı Holding’in her türlü önceliğe sahip olduğu, serbest rekabet koşulları sağlanmadan Filyos Vadi Projesi’nin her yerinden Tosyalı Holding’in çıktığı dikkatlerden kaçmamaktadır.

Öncelikle, 6 günlük şirket olan Tosyalı Filyos Endüstri Bölgesi Yönetici Anonim Şirketi, Filyos Endüstri Bölgesi’nin yönetici şirketi olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın oluru ile atanmıştır. Zonguldak açıklarında çıkan doğal gazı Filyos'a taşıyacak kilometrelik çelik boru yapım işi de Tosya Holdinge ihalesiz olarak verilmiştir. Üstelik bu boruların maliyeti, İskenderun'da üretilerek, kilometre taşınacağı için çok daha yüksek olacaktır. Doğal gazı taşıyacak olan çelik boru yapım işi ihalesiz olarak, serbest rekabet koşulları gözetilmeksizin Tosyalı Holding’e verilmiştir. Bunun yanında Filyos Nehri’nin batı tarafından kalan 51 hektar büyüklüğündeki sanayi parselinin de, Tosyalı Holding’e bağlı olan TOSÇELİK Profil ve Sac Endüstrisi Anonim Şirketi’ne tahsis edilmesi planlanmaktadır.

Tank palet fabrikasının sahibi olan Tosyalı Holding için ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hatay'ın İskenderun ilçesindeki 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nin imar planlarını değiştirniş, bu değişiklik ile Fuat Tosyalı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Tosyalı Holding’in sanayi bölgesinde denizi doldurarak yaklaşık 80 bin metrekare büyüklüğünde liman inşa etmesinin önünün açıldığı bilgisi basına yansımıştır.

Son olarak da yap, işlet devret modeli ile Filyos Limanı işletmesinin Tosyalı Holding’ e verileceği iddia edilmektedir. Ülkemizde önemli ve büyük bütün projelerde gizli kapaklı şekilde 5'li çeteye verilmekte iken Filyos Vadisi Projesi ile 5'li çeteye 6'ncı üye mi eklenmektedir? sorusunu aklagetirmektedir.

FİLYOS LİMANI’NI NEDEN DEVLET İŞLETMİYOR?

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi;

1)Bakanlığınız tarafından Filyos Limanı’nın 2 milyar milyon bin liralık altyapı işleri yapılmış iken, üst yapı işlerini ve Filyos Limanı’nı neden devlet işletmemektedir?

2)Filyos Limanı işletmesinin sayılı Yap İşlet Devret modeli ile ihaleye çıkılmasına kim ya da kimler tarafında hangi gerekçe ile karar verilmiştir?

3)Filyos Limanı’nın sayılı sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun uyarınca Yap İşlet Devret modeli ile ihaleye çıkılması için hangi çalışmalar yapılmaktadır? Bu çalışmalar ne aşamadadır? Çalışmalar ne zaman tamamlanacaktır?

4) Filyos Limanı sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun uyarınca ihaleye ne zaman çıkılacaktır?

5) Filyos Limanı sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun uyarınca yapılacak ihale şartnamesinin Tosyalı Holding’e göre düzenleneceği ve bu şekilde Filyos Limanı’nın işletmesinin adrese teslim ihale ile Tosyalı Holding’e verileceği iddiaları doğru mudur?

6) Filyos Limanı’nın sayılı sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun uyarınca Yap İşlet Devret modeli ile ihaleye çıkılması için yapılan çalışmalar kapsamında ihaledeki muhammen bedel ne kadardır?

7) Filyos Limanı sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun uyarınca yapılacak ihale sonucunda hazine garantisi verilecek midir? Verilecekse nasıl bir garanti verilecektir?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir