safra ameliyatı kaç saat sürer / 🔎 Safra Kesesi Ameliyatı - ✅ Op. Dr. Çetin Altunal 👨‍⚕️

Safra Ameliyatı Kaç Saat Sürer

safra ameliyatı kaç saat sürer

Safra Kesesi Taşı Belirtileri, Ameliyatı ve Ağrısı İçin Tedavi Yöntemleri

Yağların sindiriminde aktif rol oynayan ve herhangi bir rahatsızlıkta çeşitli sindirim sistemi problemlerine neden olan safra kesesi karaciğere yapışık bir organdır. Bazı nedenlere bağlı olarak gelişen ve günümüzde sık görülen safra kesesi hastalığı olan safra taşları şişkinlik ve hazımsızlık gibi hafif belirtiler ya da iltihaplar ve karın ağrısı gibi daha şiddetli semptomlara neden olabilmektedir. Yaygın olarak görülen bu hastalıktan muzdarip olanlar safra kesesi taşı nasıl düşer şeklinde araştırma yapsa da genel tedavi yöntemi cerrahi operasyonlardır.

Safra kesesinde taşların yanı sıra kanser gibi daha nadir görülen hastalıklar da görülmektedir. Safra kesesi belirtileri ve tedavisi uzman doktorlar tarafından hastalığın seyrine göre yapılmaktadır.

Safra Kesesi Nedir?

Safra kesesi; karaciğer tarafından üretilen bir sıvı olan ve sindirimde görev alan safranın depolandığı, armut ya da su damlası şeklinde küçük bir keseyi andıran karaciğere bağlı organdır. İçi boş olan safra kesesi, depoladığı safrayı ana safra kanalı yardımıyla oniki parmak bağırsağına ulaştırmaktadır. Bu anlamda, kese içinde bulunan safra bağırsaklara ulaşmış olmaktadır.

Bazı nedenlere bağlı olarak safra kesesinde hastalıklar meydana gelebilmektedir. Safra kesesi polip ve taş oluşumu en sık görülen rahatsızlıklardır. Safra kesesi taşı çoğu zaman herhangi bir semptoma neden olmazken ilerleyen dönemlerde tedavi edilmediklerinde farklı hastalıklara da neden olabilmektedir.

Safra kesesi polipleri ise safra kesesinde ortaya çıkan küçük ve anormal dokulardır. Yaygın olarak görülen polipler genellikle iyi huylu olsa da %5 oranında kötü huylu da olabilmektedir. İyi huylu poliplerde genel olarak tedaviye gerek duyulmazken kötü huylu polipler daha ciddi hastalıklar görülmemesi için uygun yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Safra Kesesi Taşı Nedir?

Karaciğerin salgıladığı safra içinde belli oranlarda bileşenler bulunmaktadır. Safra kesesinde depolanan sıvı bu bileşenler sayesinde akışkan bir yapıya sahiptir. Bu bileşenler enfeksiyonlar, kan hastalıkları ya da safra kesesini etkileyecek diğer hastalıklar gibi nedenlerle değişime uğramakta ve safranın akışkanlığı etkilenmektedir. Bu durumda safra içinde tortular birikerek zaman içinde safra taşını meydana getirmektedir.

Taşlar, safra kesesinin çıkışını engellemeye başladığı zaman hastalar oldukça ağrılı bir sürece girmektedir. Bu nedenle çoğu kişi ağrıların yerini ve nedenini saptamak amacıyla safra kesesi nerede şeklinde araştırma yapmaktadır. Karın bölgesinin üst kısmında yer alan safra kesesi genellikle karnın orta ve üst kısımlarında ağrıya neden olmaktadır.

Safra Kesesi Ne İşe Yarar?

Safra kesesi, yağların sindiriminde görev alan safranın depolandığı yerdir. Safra kesesi görevi safra salgılamak değildir; yalnızca karaciğerin salgıladığı sıvıyı biriktirme işlevini üstlenir. Gıda tüketildiği zaman içinde biriken safrayı oniki parmak bağırsağına ileterek sindirimde görev almaktadır.

Safra Kesesi Kanseri

Safra kesesi çeperinde çeşitli nedenlerle oluşan kötü huylu tümörler safra kesesi kanseri olarak adlandırılmaktadır. Herhangi bir bilimsel veri bulunmasa da safra taşları ve polipler safra kesesi kanseri nedeni olabilmektedir. Özellikle taşlar nedeniyle meydana gelen enfeksiyonlar zaman içinde hücre bozulmalarına neden olmakta ve bu da kanserli hücreleri oluşturmaktadır.

Genellikle 60 yaş üstü bireylerde görülen safra kesesi kanserinin çoğu vakada geç teşhis edilmesinde, safranın işlevini yerine getiremediği durumlarda da hastaların hayatını sürdürebilmesi ve hastalığın çok hızlı bir şekilde ilerlemesi rol oynamaktadır.

Safra Kesesi Kanseri Belirtileri

Karın ağrısı ve sarılık safra kesesi kanserinin en önemli belirtileri arasında bulunmaktadır. Çoğu zaman ileri evrelere kadar belirti göstermeyen safra kesesi kanserinin bilinen belirtileri şunlardır:

  • Sarılık,
  • Karın ağrısı,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • İştahsızlık ve zayıflama,
  • Koyu renkli idrar.

Safra Kesesi Taşı Ne Gibi Rahatsızlıklar Verir?

Bazen kum şeklinde küçük parçacıklar bazen de daha büyük boyutlu çakıl taşları şeklinde olan safra kesesi taşları çoğu zaman herhangi bir semptoma neden olmamaktadır. Ultrason gibi yöntemlerle tesadüfen fark edilen asemptomatik taşlar, vakaların yaklaşık yarısında hastaların hayatını etkilememektedir. Taşların safra kanalına düştüğü, safra kesesi yollarını tıkadığı ve safranın çıkışını kestiği durumlarda ise bazı safra kesesi taşı belirtileri ortaya çıkmaktadır:

  • Karnın orta üst bölümünde başlayarak sağ sırt ve omza doğru ilerleyen ağrı,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Yemek sonrasında kürek kemiğinde ağrı,
  • Hazımsızlık,
  • Karında şişlik,

Safra Kesesi Hastalıkları Nelerdir?

Genellikle safra kesesi taşlarından kaynaklanan safra kesesi hastalıkları bazı durumlarda hafif semptomlar ortaya çıkarırken bazı durumlarda ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.

Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit)

Karaciğerin tıkanması ile bu bölgede de enfeksiyon görülmesine neden olabilen safra kesesi iltihabı taşa göre daha ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Genellikle taşların neden olduğu bu hastalıkta safra kesesi çeperi enfeksiyon nedeniyle kalınlaşmaktadır. Bu da ödeme neden olmaktadır. Safra kesesi taşı ile benzer belirtilere sahip olan safra kesesi iltihabında şiddetli karın ağrısı, bulantı ve kusma ve yüksek ateş gibi semptomlar görülmektedir. Bazı vakalarda nadiren de olsa sarılık görülmektedir.

Pankreas İltihaplanması (Akut Pankreatit)

Safra taşlarının ölümcül sonuçlar doğurabileceği pankreatitte safra yollarını tıkayan taşlar pankreası da etkilemektedir. %10 oranında çok şiddetli seyreden hastalıkta birikmiş safranın temizlenmesi ve safra yollarının açılması amacıyla cerrahi operasyon uygulanmaktadır.

Tıkanma Sarılığı

Tıkanma sarılığı, ana safra kanalının taşlar nedeniyle tıkanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Karaciğerde bulunan safranın bağırsaklara akmaması sonucunda hastaların cildinde sararma görülmektedir. Tıkanma sarılığına safra taşlarının yanı sıra pankreas, karaciğer ve safra kanallarında bulunan tümörler de neden olabilmektedir. Hastalığın ilerlemesi ve tedavi edilmemesi durumunda karaciğer dokusu ve işlevinde bozulmalar görülmektedir.

Safra Kesesi Ağrısı

Safra kesesi taşının en belirgin semptomu olan safra kesesi ağrısı, taşın safra yollarını tıkadığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Karın ağrısı, aynı zamanda safra taşının yanı sıra diğer safra kesesi hastalıklarında da en çok görülen semptomlar arasında bulunmaktadır.

Safra Kesesi Ağrısı Nerelere Vurur?

Karnın sağ üst ve üst orta bölümünde yoğun şekilde hissedilen ağrı sağ kürek kemiğine, iki kürek kemiğinin ortasına ve sırta doğru yayılım gösterebilmektedir.

Safra Kesesi Taşı Nasıl Düşürülür?

Ultrasonik yöntemlerle safra taşı olduğu ortaya çıkan hastalar genellikle ameliyatsız safra kesesi taşı nasıl düşürülür şeklinde araştırma yapmaktadır.

Bu anlamda, ilaç kullanarak safra taşlarını düşürmek ya da taşları tamamen yok etmek mümkün değildir. Safra kesesi taşının tek tedavisi cerrahi operasyonlardır.

Safra Kesesi Ameliyatı

Safra kesesi taşlarını ve bu taşların neden olabileceği diğer hastalıkları tedavi etmenin yolu cerrahi operasyondur. En sık tercih edilen safra kesesi ameliyatı yöntemi kolesistektomidir. Açık ya da kapalı olarak gerçekleştirilen bu operasyon genel anestezi altında gerçekleştirilerek safra kesesinin çıkarılması amaçlamaktadır.

Günümüzde, safra kesesi ameliyatlarında öncelikle kapalı yani laparoskopik kolesistektomi yöntemi tercih edilmektedir. Açık ameliyata göre çok daha avantajlı olan laparoskopik kolesistektomi karında büyük kesiler açılmadan, dört küçük delik oluşturarak yapılmaktadır. Video kamera yardımıyla gerçekleştirilen safra kesesi ameliyatı sonrası kese tamamen çıkarılmaktadır. Bu sayede safra kesesinde ve safra kanallarında bulunan taşlar, safra kesesi iltihapları, polipler ve pankreas iltihapları tedavi edilmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatı Riskleri

Her ameliyatta olduğu gibi safra kesesi ameliyatlarında da bazı riskler bulunmaktadır. Bununla birlikte, safra kesesi tedavi edilmediği durumlarda çok daha ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bu anlamda safra kesesi ameliyatı riskleri hastalıkların yol açabileceği enfeksiyonlar ve kanser gibi hastalıklardan çok daha azdır. Ameliyatlarda nadiren de olsa yara bölgelerinde ve akciğerde enfeksiyon, safra yolu ve karaciğerde damar deformasyonları ve pıhtı görülebilmektedir.

Safra kesesi ameliyatı ölüm riski de günümüzde modern tekniklerle gerçekleştirilen kolesistektomi yöntemleri ile oldukça düşüktür. Ölüm riski, taşların neden olduğu hastalıklarla daha fazladır.

Safra Kesesi Ameliyatı Öncesi

Safra kesesi taşı ameliyatı öncesinde hastaların yaş aralığı da göz önünde bulundurularak çeşitli tetkikler uygulanmaktadır. Kan ve idrar tahlilleri ile göğüs ve kalp grafisinin yanı sıra çeşitli kronik hastalıklardan muzdarip olan hastalara farklı tetkikler de gerekmektedir. Özellikle astım, diyabet ve tansiyon hastaları ameliyat olup olamayacaklarına dair ilgili bölümlere yönlendirilmektedir. Anestezi uzmanları tarafından yapılacak kontrol de büyük önem taşımaktadır. Kan sulandırıcı ilaçların ise en az 7 gün önceden kesilmesi ve ameliyattan önceki gece yarısından sonra hastaların gıda ve su tüketmemesi gerekmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Günümüzde laparoskopik kolesistektomi ameliyatları oldukça kısa sürmektedir. Ortalama 45 dakika süren ameliyatlar hastaların yaşına ve kilosuna bağlı olarak uzayabilmektedir. Bununla birlikte geleneksel açık ameliyatlarda ya da çok geciktirilmiş operasyonlarda bu süre 1 saatten fazla olabilmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası

Laparoskopik kolesistektomi ameliyatlarının ardından hastalar 5-6 saat içinde anestezinin etkisinden tamamen çıkmakta ve 1 günlük istirahatin ardından günlük hayatına geri dönebilmektedir. İyileşme süresi oldukça kısa olan kapalı ameliyatlar sonrasında ilk birkaç gün ağrı görülmesi normaldir. Safra kesesi ameliyatı sonrası sağ kaburga altında ağrı en sık rastlanan semptomlardan biridir. Bununla birlikte, safra kesesi ameliyatlarının yaklaşık %95’ini oluşturan kapalı ameliyatlar büyük kesilerin açıldığı açık ameliyata göre çok daha az ağrılıdır. Safra kesesi ameliyatı sonrası ağrılar için doktorun önerdiği ağrı kesiciler kullanılabilmektedir.

Laparoskopik kolesistektomi yönteminin sağladığı avantajlardan biri de ameliyat sonrasında karın bölgesinde ya belli belirsiz ya da tamamen gizli yara izi kalmasıdır. Dört delik ve göbek deliğini içeren operasyonlarda küçük kesi izleri kalabilirken yalnızca göbek deliğinden yapılan ameliyatlarda yara izi kalmamaktadır.

Safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme de hastaların dikkat etmesi gereken noktalardan biridir. Ameliyattan birkaç saat sonra sıvı gıdalarla, ertesi günü ise katı gıdalarla beslenebilen hastaların hazımsızlık gibi sorunlar yaşamamak için en az 1 ay boyunca diyet yapması gerekmektedir. Bu süre içinde aşırı yağlı ya da gaz yapıcı gıdalar tüketmemek, sindirimi kolaylaştırıcı lifli gıdalara öncelik vermek, günde en az 2 litre su tüketmek, çikolata, yumurta ve asitli içeceklerden uzak durmak önemlidir.

Safra kesesi ameliyatlarının ardından hastaların günlük hayatında değişiklik olmamaktadır. Safranın karaciğer ve bağırsaklar arasındaki hareketi için safra kesesine ihtiyaç yoktur. Bu anlamda, hastalar safra keseleri çıkarıldıktan sonra herhangi bir besin kısıtlaması olmadan ya da diyet uygulamadan hayatına devam edebilmektedir.

Safra Kesesi Taşı Belirtileri

Şişkinlik, hazımsızlık, mide ekşimesi ve yanması, gaz, mide bulantısı, kusma, karnın üst kısmında ve sırtın üst kısmında ağrı, derin nefes alındığında ağrının artması, sarılık, göz beyazının ve cildin sararması, ateş ve titreme, dışkınızın veya idrarınızın normalden daha koyu olması, iştahsızlık belirtileri arasındadır.

Safra kesesi taşı, bazı kişilerde herhangi bir şikayete neden olmaz. Genellikle başka bir sebepten dolayı çekilen bir röntgen filminde, ultrason ya da bilgisayarlı tomografi incelemesinde tespit edilir.

 

Safra Kesesi Taşı Nedenleri

Sindirim sırasında, safra kanalı ile mideye (duodenum) safra aktarılır. Safra kesesinde oluşan taşlar kalsiyum kristalleri dir, bu taşların oluşumuna bilirubin fazlalığı veya kolesterol neden olabilir. Safra taşları, safra kesesi, safra kanalı veya safra yollarının herhangi bir yerinde oluşabilir. Bu rahatsızlığın herkes de görülme ihtimali vardır, ancak risk faktörü olan kişiler genellikle kadınla hamileler, 35 yaş üzeri kişiler, şeker hastalığı olanlar ve obez sınırına gelen kişilerdir.

Safra Kesesi Ameliyatı Fiyatı Nedir?

Bilgi Talep Formu

 

Safra kesesi ameliyatı ile safra kesesi cerrahi yöntemle çıkarılır. Cerrahi yöntem açık veya kapalı yani laparoskopik teknikle uygulanır. Laparoskopik teknikle uygulanan ameliyat hasta açısından daha konfor sağlar. Ameliyatın ardından hastada daha az ağrı olur ve iyileşme süreci hızlıdır. Kapalı ameliyatın uygulanamadığı çok nadir durumlarda da açık ameliyat uygulaması yapılır.

Safra Kesesi Ameliyatı Nedir?

“Safra kesesi ameliyatı nedir? Safra kesesi ameliyatı hangi durumlarda yapılır?” diye merak ediyorsanız safra kesesi taşları ve bu taşların yaratabileceği diğer rahatsızlıkları cerrahi yöntemle tedavi ettiğini bilmelisiniz. Açık ya da kapalı yöntemle gerçekleştirilen bu operasyonda hastaya genel anestezi uygulanır. Ardından safra kesesinin çıkarılır. Peki safra kesesi ameliyatı kaç dakika sürer? Bu ameliyat ortalama 45 dakika sürer.

Safra Kesesi Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Safra kesesi ameliyatı olanlar için her ameliyatta olduğu gibi bazı riskler bulunur. Ancak safra kesesi tedavisinin geciktirildiği durumlar düşünüldüğünde bu riskler oldukça hafiftir. Risklerden biri enfeksiyonlardır. Ameliyatın ardından nadirde olsa akciğer ve yara bölgesinde enfeksiyon görülebilir. Bunun yanında karaciğer ve safra yolunda damar deformasyonları ile pıhtı da yaşanabilir. Ancak bunlar sağlıklı bir safra kesesi ameliyatı iyileşme süresi ile geçirilebilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Safra kesesi ameliyatı öncesi yapılması gerekenler arasında en önemlisi hastanın yaş aralığına göre çekilen tetkiklerdir. Bu nedenle ameliyat öncesinde kalp grafisi, kan tahlili, göğüs grafisi ve idrar tahlili gibi tetkikler yaptırılmalıdır. Ameliyat öncesinde anestezi uzmanı tarafından yapılacak kontrol de önemlidir. Safra kesesi ameliyatı öncesi beslenme hafif olmalı, kan sulandırıcı özellikteki ilaçlar ameliyattan 1 hafta önce kesilmeli, ameliyattan öncesi gece yarısından itibaren yeme ve içme kesilmelidir.

Safra Kesesi Ameliyatı Öncesi Yapılan Tetkikler Nelerdir?

Safra kesesi ameliyatı öncesi yapılan tetkikler akciğer grafisi, EKG, endoskopi, USG, açlık kan şekeri, sodyum, 1/2 mg deksometazonsupresyon testi, potasyum, HDL kolesterol, klor, LDL kolesterol, HbA1C, kreatinin, insülin, magnezyum, demir bağlama kapasitesi, kortizol, bilirubin (direkt), bilirubin (total), albumin, demir (serum), kolesterol, GGT, trigliserid, ALT (SGPT), AST (SGOT), TSH, üre azotu, alkalen fosfataz, fosfor, LDH, kalsiyum gibi değerlere bakılır.

Safra Kesesi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Ameliyat ortalama 45 dakika sürer. Bu süre hastanın kilosuna ve yaşına göre uzayabilir. Açık ameliyat yöntemi veya geciktirilmiş ameliyatlarda süre 1 saatten daha uzun olabilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

safra kesesi ameliyatı sonrası GGT yüksekliği

Safra kesesi ameliyatı sonrası bazı noktalara dikkat edilmesi önemlidir. Ameliyatın ardından hasta 1 gün hastanede kalır ve sonrasında taburcu edilir. Kapalı safra kesesi ameliyatı sonrası iyileşme süreci kısadır ancak ilk birkaç gün ağrı görülebilir. Safra kesesi ameliyatı sonrası ağrı beklenen normal bir semptomdur. Bu ağrılardan en sık rastlananı sağ kaburga altında olanıdır. Bu süreç doktor tarafındna verilen ağrı kesicilerle yönetilir. Safra kesesi ameliyatı sonrası ağır kaldırmak da dikkate alınmalıdır. Bununla ilgili doktordan detaylı bilgi alınmalıdır.

Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat açık ve kapalı (laparoskopik) yöntemle yapılır.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrasında Nasıl Beslenilmeli?

Safra kesesi ameliyatı sonrası yapılması gerekenler arasında beslenme önemlidir. Safra kesesi ameliyatı sonrası kabızlık yaşanmaması adına beslenme de dikkate alınmalıdır. Ameliyattan birkaç saat sonra sıvı, 1 gün sonra katı gıdalarla beslenme başlar. Hastanın hazımsızlık yaşamaması adına 1 ay süreyle diyet yapması gerekir. Bu sürede yağlı gıdalardan uzak durulmalı bunun yerine lifli gıdalara öncelik verilmelidir. Günde en az 2 litre su tüketilmeli, yumurta, çikolata, asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.

Safra Kesesi Ameliyatı Fiyatı

Kapalı safra kesesi ameliyatı fiyatı belirli kriterlere göre farklılık gösterir.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan açık ve laparoskopik safra kesesi ameliyatı fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

1 Yorum


22 Şubat 2023 tarihindeAynur Uzar

Merhaba safra kesesinde 2cm ilk taş tespit edildi laparoskopik ameliyatla ne kadar ameliyat ücreti öderiz bilgi alabilirmiyim rica etsem

Büyük Anadolu Hastaneleri

22 Şubat 2023 tarihinde

Merhaba. Büyük Anadolu Sağlık Grubu Çağrı Merkezi - 444 3 703 telefonundan iletişim kurabilir ya da bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan safra kesesi ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Yorum Ekle

Safra kesesi karaciğer alt komşuluğunda ve karaciğere yapışık bir organdır. Safra kesesinin asıl görevi karaciğer tarafından yapılan safrayı depolamaktır. Safra kesesinin birçok hastalığı mevcut olup en sık rastlananlar safra kesesi taşı ve safra kesesi polibidir.

 

Safra Kesesi Taşı

Safra kesesi taşları, safra kesesinin en sık rastlanan hastalığıdır. Safra, karaciğer tarafından yapılıp ince bağırsağa doğru akarken safra kesesinde birikir. Gerektiğinde safra kesesi kasılıp, yemeğin sindirimi için oniki parmak bağırsağına doğru safranın akmasını sağlar. Safra kesesinde biriken safranın yapısını oluşturan maddelerden bazılarının artması veya azalması tortular oluşup, safra kesesinde çökerek taş oluşumuna neden olabilir.

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?

Yağlı, yumurtalı ya da kızartma ağırlıklı beslenme sonrası oluşan hazımsızlık, şişkinlik, bulantı, karın sağ üst kısmında ağrı, sağ kürek kemiğine ve sırta vuran ağrılar safra kesesi taşına bağlı oluşabilecek belirtilerdir.

Safra Kesesi Taşı Kimlerde Sık Görülür?

  • Kilolu kişilerde
  • Hızlı kilo verenlerde
  • Kadınlarda
  • Kolesterol ilacı kullananlarda
  • Herediter sferositoz hastalarında

Safra Kesesi Taşları İlaçla Tedavi Edilir mi?

Şikayete sebep olan safra kesesi taşlarının tek tedavisi cerrahidir. Safra kesesi taşlarını ilaçla ya da bitkisel yöntemlerle tedavi etmeye çalışmak hayati tehlikeler oluşturan sonuçlar doğurabilir. Şayet tedavi edilmezlerse safra kesesi taşları birçok sağlık sorununa neden olabilir. Bu sorunlar arasında safra kesesi iltihabı (kolesistit), safra yolları iltihabı (kolanjit), safra kesesi delinmesi, tıkanma sarılığı, pankreas iltihabı (pankreatit), safra kesesi kanseri gibi problemler sayılabilir. Bu problemlerin bazıları ölümcül olabilir.

Ülkemizde pankreas iltihabının (pankreatit) en sık sebebi safra kesesi taşlarıdır. Yapılan çalışmalar safra kesesi kanseri ile safra kesesi taşları arasında bağlantı olduğunu düşündürmektedir.
Oluşabilecek sağlık sorunları göz önüne alındığında safra kesesi taşlarına saatli bomba benzetmesi yapmak hiçte yanlış olmaz. Safra kesesi taşı hastaları her an ciddi bir sağlık problemi ile karşı karşıya kalabilirler.

Safra kesesi taşları tesadüfen yapılan ultrasonografide saptanabileceği gibi, karın sağ üst tarafında şiddetli ağrı, sarılık, sırt ağrısı, şişkinlik, bulantı gibi şikayetler için yapılan tetkiklerde de saptanabilir. Safra kesesi taşı tanısı için altın standart yöntem ultrasonografidir. Safra yollarında problem düşünülen hastalarda bazı biyokimyasal tetkikler, tomografi, MRCP, ERCP gibi ek tetkikler gerekebilir.

Sağlık sorunu oluşturan safra kesesi taşlarında tek tedavi yöntemi cerrahidir. Safra kesesi ameliyatları deneyimli cerrahlar tarafından % 95 oranında kapalı yöntemle (laparoskopik kolesistektomi) yapılmaktadır. Geçirilen iltihaplar, önceden geçirilmiş ameliyatlar ve anatomik problemler bazı hastalarda bu ameliyatın açık yapılmasına neden olabilir.
Sessiz kalan ve tesadüfen saptanan safra kesesi taşlarında tedavi konusu tartışmalıdır. Bu safra kesesi taşlarının takip edilebileceği yönünde görüşler de vardır. Fakat safra kesesi taşlarının oluşturabileceği problemler ölüme kadar gidebilecek süreçlere zemin hazırladığından, hekim ve hasta cerrahi ya da takip kararını tüm riskleri değerlendirerek beraber vermelidir.

Safa Kesesi Taşı Bitkisel İlaçlarla Eritilebilir mi?

Safra kesesi taşlarını eritmeye ya da küçültmeye çalışmak ölümcül problemlere neden olabilir. Safra kesesi taşlarının tek tedavi yöntemi cerrahidir.

Safra Kesesi Taşı Tanısı Nasıl Konulur?

Safra kesesi taşı tanısı konulmasında altın standart yöntem aç karna yapılan ultrasonografidir.

Safra Kesesi Polibi

Safra kesesinin iç kısmında oluşan yumuşak doku kitleleridir. Safra kesesi duvarından kese içine doğru uzanım gösterirler.
Safra kesesi polipleri yapılan safra kesesi ultrasonografisi ile saptanabilirler. Safra kesesi polipli hastaların çoğu takip edilmekle birlikte, bazı polipler safra kesesi kanseri riskini arttırdığından bu riski taşıyan hastalara safra kesesi ameliyatı önerilir.

Safra Kesesi Polibinde Kimler ameliyat edilmeli?

  • Safra kesesi polip boyutu 10 mm üzerinde
    • Takiplerde polip boyutunda hızlı artış
    • Polibin tek olması
    • Polibin sapsız olması
    • Hasta yaşının 50 üzerinde olması
    • Polibe komşu safra kesesi duvarında düzensizlik
    • Polip ile birlikte bulantı, kusma gibi şikayetlerin mevcut olması

Bu durumlar riski arttırmaktadır ve mümkünse bu hastalar ameliyat edilmelidirler.

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı

(Laparoskopik Kolesistektomi)

Günümüzde safra kesesi ameliyatlarının büyük çoğunluğu deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında kapalı olarak gerçekleştirilmektedir.

Safra kesesi ameliyatlarında sadece safra kesesi taşı ya da safra kesesi polibi değil bütün safra kesesi alınır. Bu safra kesesi ameliyatlarındaki tek alternatiftir. Ameliyatın kapalı ya da açık yapılması bu durumu değiştirmez.

Kapalı ameliyatlar, yani laparoskopik yöntemle yapılan cerrahiler, büyük kesiklerden elle yapılan karın ameliyatlarının, küçük deliklerden ilerletilen aletlerle yapılmasıdır.

Kapalı safra kesesi ameliyatının, açık safra kesesi ameliyatına bazı üstünlükleri vardır. Bu üstünlükler; ameliyat izinin daha az olması, ameliyat sonrası ağrının daha az olması, hastanede yatış sürecinin daha kısa olması, işe dönüş zamanının daha kısa olması. Bu üstünlükler değerlendirildiğinde zorunda kalmadıkça ameliyatı açık yapmamak gerektiği aşikardır. Zaten kapalı safra kesesi ameliyatları safra kesesi taşlarının ve safra kesesi poliplerinin tedavisinde altın standart yöntemdir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Pratikte uygulamamız genellikle ameliyat sonrası 4. saat hastayı yürütmeye başlayıp,  hastaları 1 gece hastanede tutup, ertesi sabah taburcu etmektir.  Bazı ek hastalığı olan hastalarda ya da özellikli hastalarda bu süre 2-3 güne uzayabilir.

Ayrıntılı bilgi ve sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

PaylaşTweetPinReddit

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir