alkol koması kaç gün sürer / alkol kullanım bozukluğu

Alkol Koması Kaç Gün Sürer

alkol koması kaç gün sürer

Alkol Kullanım Bozukluğu ve Alkol Bağımlılığı

Alkol Kullanım Bozukluğu ve Alkol Bağımlılığıİnsanlık tarihi kadar eskilere dayanan alkol kullanım bozuklukları, Hipokrat’ tan başlayarak birçok hekim tarafından tanımlanmıştır.

Alkol kullanım bozuklukları günümüzde giderek artan bir biçimde insan sağlığını tehdit etmektedir. Alkole başlama yaşı giderek küçülmekte, alkol kullananların toplumdaki oranı %70’ lere yaklaşmaktadır.

Alkole başlamanın en büyük nedeni ergenlik dönemindeki özentidir. Önceleri bir erkek hastalığı olarak görülen alkol kullanım bozukluğu giderek kadınlarda da artmakta olup, bu oran ½’ ye kadar inmiştir. Alkol bağımlılığı ise %2 oranlarını bulmuştur.

Akut alkol zehirlenmesi basit bir sarhoşluktan komaya kadar değişen bir klinik tablo oluşturabilir. Kişinin bireysel toleransı, cinsiyet, alkolle birlikte başka bir ilaç kullanıp kullanılmadığı, açlık-tokluk gibi faktörler alkolün etkilerini azaltır ya da çoğaltırlar.

Akut alkol zehirlenmesinde ilk önce duygulanım değişiklikleri, bilişsel işlevlerde bozulma ve koordinasyon güçlüğü ortaya çıkar. İlerleyen dönemde serebellar fonksiyonların bozulmasına bağlı çift görme, dengesizlik, konuşma bozukluğu, nistagmus gibi belirtilerin yanısıra dikkat, bellek ve yargılama bozukluğu, saldırgan ve dürtüsel davranışlar görülür. Tansiyon düşmesi ve vücut ısısında yükselmeyi takiben alkol koması gelişebilir.

Limitinden fazla alkol alan kişiler alkollü iken neler yaptıklarını hatırlamazlar. Bu durum yakın bellekteki bozulmaya bağlıdır.

Bazı kişilerde ise alkol sedasyon yapmak yerine eksitasyona yol açar. Bu kişilerde çok az alkol bile ağır sarhoşluk belirtilerine neden olabilir. İdiyosenkratik intoksikasyon (patolojik zehirlenme) olarak isimlendirilen bu durum kafa travması, epilepsi, ensefalit öyküsü olanlarda ve yüksek anksiyeteli kişilerde görülür.

Psikiyatriyi ilgilendiren kısım alkolün neden olduğu ruhsal sorunlar ve alkol bağımlılığı tedavisidir.

Bağımlılık sendromu tarifleri yakın zamanlar içimde yapılmış olup, çeşitli bağımlılık türleri arasında ilk tanımlanan alkol bağımlılığıdır.

Aşağıdaki kriterleri karşılıyorsanız size alkol bağımlısı diyebiliriz.

  • Alkol içmek için güçlü bir istek duyuyorsanız.
  • Alkol alım zamanı, miktarını, kullanım süresini ayarlayamıyor ve birçok kez başarısızlıkla sonuçlanan alkol bırakma girişimleriniz olduysa.
  • Alkolü azalttığınız ya da bıraktığınızda yoksunluk belirtileri yaşıyorsanız.
  • Alkol ile elde ettiğiniz iyilik hali için giderek artan dozlara ihtiyaç duyuyorsanız.
  • Alkole ayırdığınız zaman ve çaba, diğer uğraşılarınızın önüne geçmeye başladıysa.
  • Alkolün fiziksel, ruhsal, sosyal zararlarını görmeye başlamanıza rağmen alkol kullanımını sürdürüyorsanız, alkol bağımlısı olduğunuzu söyleyebiliriz.

Alkol bağımlılığı süreci sinsi seyreder. Önce çeşitli nedenlerle, keyif almaya yönelik az miktarda alkol alınır. Zaman içinde bilinçli ya da bilinçdışı olarak alkol alınabilecek ortam veya sosyal çevre oluşturulur. Bir süre sonra alkol almaya ayırdığınız zaman iş, aile, okul, sosyal aktiviteler için ayrılan zamanın üzerine çıkar. Aynı rahatlamayı, aynı keyfi almak için farkında olmadan aldığınız alkol miktarını arttırırsınız. Artık tolerans gelişmeye başlamıştır. Çoğu bağımlı sürekli aynı tür içkiyi tüketir. (Bira, rakı, votka gibi). Bir süre sonrada alkol almadığınızda ya da alkolü azalttığınızda rahatsızlık hissedersiniz. Yani yoksunluk belirtileri yaşarsınız. Yoksunluk belirtilerini gidermek için alkol alırsınız. Artık alkol bağımlısı ve alkol bağımlılığının kısır döngüsündesiniz.

Alkol kullanımında sosyal içicilik dediğimiz bir kavram vardır. Alkol kullanımı neticesi hiçbir ruhsal ya da sosyal sorun yaşamıyor, alkolü kestiğinizde hiçbir rahatsızlık duymuyorsanız size sosyal içici diyebiliriz.

Alkol kullanım bozuklukları ve alkol bağımlılığının kişilik bozuklukları, davranım bozuklukları ve DEHB ile birlikte olması dikkat çekicidir.

Toplumsal kabul ve yaygın kullanım, ulaşılabilme kolaylığı ve özellikle ergenlerde akran grubunun alkol kullanımı, alkolle tanışmayı ve bağımlılık riskini arttırmaktadır.

Psikanalitik ekolcü psikiyatristler, alkolün katı ve cezalandırıcı süperegonun kişideki stresi azalttığını, kişilerin bu nedenle alkol aldıklarını ileri sürerler.

Alkol birçok hasta tarafından anksiyete, depresyon ve psikozun etkilerini hafiflettiği maksadıyla da kullanılmaktadır.

Alkolün yoksunluk belirtileri terleme, halsizlik, çarpıntı, tansiyon değişiklikleri, bulantı, kusma, iştahsızlık, el, dil ve göz kapaklarında titreme, baş ağrısı, kol ve bacaklarda kasılma, sıkıntı, huzursuzluk, uyku bozukluğu, kabuslar gibi otonom, nörolojik ve ruhsal belirtileri içerir.

Deliryum tremens, amnezik bozukluk (Wernicke-Korsakoff Sendromu), alkolik halüsinozis, alkol paranoyası gibi hastalıklar kronik alkol kullanımının getirdiği en ciddi nörolojik ve psikiyatrik bozukluklardır.

Alkol kullanım bozukluğu bazı psikiyatrik hastalıklarda birlikte bulunabilir. Depresyon ve alkol bağımlılığının birliktelik oranı %35’tir. Depresyon , alkol kullanım bozukluğuna bağlı sekonder olarak görülebildiği gibi saf, unipolar ya da bipolar depresyon alkol kullanımını tetikleyebilir. Alkol bağımlılığı ile depresyonun birlikte olduğu durumlarda intihar riski yüksektir.

Alkol kullanım bozukluğu ile birlikte bulunan psikiyatrik hastalıklardan biri de anksiyete bozukluklarıdır. Panik bozukluk ve sosyal fobinin alkol bağımlılığı ile birlikteliği %’ dir. Bu hastalarda intihar riski yüksektir.

En önemli psikiyatrik hastalıklardan olan şizofrenide ise alkol bağımlılığı oranı %35’ tir.

Sigara bağımlılığı, esrar, kokain, eroin benzeri madde kullanım bozuklukları, sınır ve antisosyal kişilik bozukluğu, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi psikiyatrik rahatsızlıklar da sıklıkla alkol kullanım bozukluğu ile birliktedir.

Alkol bağımlılığı tedavisinde ilk olarak alkolü kesme tedavisi yapılır. Temel amaç alkolün kesilmesine bağlı gelişecek alkol yoksunluk belirtilerini tedavi etmektir. Bu arada içme ve içki arama başlamasını bloke eden ilaçlar da kullanılır. Antidepresanlar, anksiyolitikler ve antipsikotikler vakaya göre kullanılacaktır. Lityum, karbamazepin, valproat, gabapentin, topiramat, baklofen, disülfiram alkol bağımlılığı tedavisinde en sık kullanılan ilaçlardır.

Alkol bağımlılığı tedavisinde son ve en önemli kısım ise rehabilitasyon ve nüksü önlemedir. Bu amaçla bireysel terapi, grup terapisi, aile terapisi uygulanır. Davranışçı yöntemler alkol bağımlılığı tedavisinde önemli yer tutar.

Gerek madde kullanım bozuklukları tedavisi, gerekse alkol bağımlılığı tedavisinde Antalya psikiyatri ve Antalya psikoterapi merkezimiz uzman bir kuruluştur. Alkol bağımlılığı tedavisinde Antalya psikiyatri ve Antalya psikoterapi merkezini tercih edebilirsiniz.

Alkol Bağımlılığı Tedavisi Antalya.

Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Tedavisi Antalya.

Antalya Psikiyatri, Antalya Psikoterapi.

Alkol Zehirlenmesi

Alkol Zehirlenmesi Nedir?

Alkol; yapısında hidrojen, oksijen ve karbon bulunduran ve karbon atomuna bir OH grubu bağlanmış olan, şarap, bira, gibi sıvıların ya da patates, pancar nişastasının şekerleştirilmesi sonucu ortaya çıkan glikoz çözeltilerin mayalanmış özelliklerinin damıtılması ile elde edilmiş yanıcı, uçucu, kokulu renksiz bir sıvıdır.

Ağız yolu ile alınan bu sıvı, ince bağırsaklardan emilerek hızlı bir şekilde kana karışır. Kandaki en yüksek konsantrasyon noktasına genellikle dakikaları arasında ulaşır.

Kana karışma hızı kandan atılma hızından çok daha fazladır.  Alkolün %90’lık kısmı karaciğerde parçalanır. Geri kalan kısmı ise solunum sistemi, terleme ve idrar ile değişime uğramadan atılır.

Alkolün kandaki konsantrasyonuna göre kişilerin durumu basit bir sarhoşluktan, komaya kadar gidebilir.

Kısa süre içerisinde aşırı alkol alımı ve kandaki alkol konsantrasyonunun çok fazla artması sonucu Alkol zehirlenmesi gerçekleşir. Bu durum bazen ölümcül sonuçlar veren ve acil müdahale gerektiren bir durumdur.

En sık etil alkol ve metil alkol nedeni ile oluşan zehirlenmeler görülmektedir. Özellikle etil alkol dünya üzerinde en çok istismar edilen ve kullanılan alkoldür. Kullanımı, her yaştaki ergen, yetişkinler ve sosyoekonomik düzeyi yüksek gruplarda yaygındır. Muazzam bir mali ve sosyal maliyeti temsil eder.

Alkol Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Etil Alkol Zehirlenmesi Belirtileri ve Etkileri

  • Düşük dozda sinir sistemini baskılar ve sistemi güçten düşürür. Yüksek dozda bütün sistemleri baskılar ve güçten düşürür.
  • mg ve üzeri kan konsantrasyonuna ulaştığında koma riski mevcuttur.
  • Kalp ve damar sistemi üzerine etkileri, vücutta  yaygın damarların genişlemesi, aritmi denilen kalp atış hızı ve ritminin düzensizliği ya da eşitsizliği, kalp kaynaklı herhangi bir bölgeye pıhtı atması, ani kalp krizi ve bunlara bağlı ani ölümler.
  • Solunum sistemi üzerine etkileri, solunum sistemini baskılar ve güçten düşürür, kan asit düzeyinin artmasına neden olur, atelektazi denilen akciğerin büzüşmesi, pnömoni.
  • Sinir sistemine etkileri, şuur bozukluğu, ani bilinç kaybı, kas koordinasyon bozuklukları, sinir sisteminin baskılanması, koma, beyin kanaması.
  • Endokrin sisteme etkileri, kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi), kandaki fosfat, kalsiyum, potasyum gibi minerallerin düşüklüğü, kanda üre miktarının artması, vücut sıcaklığının 36,5 derecenin altına inmesi
  • Sindirim sistemi üzerine etkileri, bulantı, karın ağrısı, aşırı kusma

Metil Alkol Zehirlenmesinin Belirtileri ve Etkileri

  • Sinir sistemi baskılanır ve güçten düşer.
  • Görme bozukluğu oluşur. Kar fırtınası manzarası denilmektedir bu duruma birey fırtınada gibi görür.
  • Karın ağrısı, kusma, bulantı
  • Kalp ritminin artması veya azalması
  • Nöbet, koma ve ani gelişen ölüm

Alkol Zehirlenmesi Nedenleri Nelerdir?

Vücuda yeterli miktar alındığında vücudun kimyasal ve fiziksel düzenine etki ederek sonuçta ölüme yol açan maddelere toksin ya da zehir denilir.

Zehirlenme, bu tarz maddelerin yeterli miktarda alınması sonucu dokularda hasar meydana gelmesi durumudur.

Çağımızda sık rastlanan zehirlenme türlerinden biri de alkol zehirlenmeleridir. En sık etil alkol ve metil alkolün sebep olduğu zehirlenmeler ile hastanelere başvurulmaktadır.

İçkiler ile alınan alkolün %80’lik kısmı ince bağırsaktan %’lik kısmı mideden emilirken kalanı farklı yollar ile vücuttan atılır. Alkolün kandaki konsantrasyonu genellikle bireyin zehirlenme derecesi ile ilişkili olsa da her bireyde alışkanlıkların farklılıklarından dolayı farklı seviyelerde zehirlenme olabilir.

Ortalama alınan ölçütlere göre ml litre kanda mg cinsinden bulunan alkol konsantrasyonu sonucu beklenen bulgular şöyledir:

  • mg hafif fizyolojik bozulmaların başlangıcı.
  • mg araba kullanmak gibi kompleks hünerlerin bozulması.
  • mg kendine aşırı güven hissi, dikkat bozukluğu, gülme, fazla konuşma, duygusallaşma
  • mg muhakeme gücünde artan bozulma, görme keskinliğinde ve netliğinde problemler.
  • mg konuşurken heceleri karıştırarak konuşma, kararsızlık ve huzursuzluk
  • mg kasılmalar, titremeler, mide bulantısı, sendeleyerek yürüme, koordinasyon kaybı, uykuya meyilli olmak
  • mg aşırı kusma, uykuya meyilli olma, koma riski
  • mg koma riskinde artış, kusmuğun geri yutulması
  • mg ve üstünde solunum merkezi devre dışı kalır ve birey solumakta zorlanır
  • mg üzerinde solunum devre dışı kaldığı için ölüm gerçekleşebilir. Bu düzeyin altında ise kusmuğun geri aspire edilmesi yani yutulması sonucu ve ya şuur bozukluğu sonucunda meydana gelen kazalar ile ölüm gerçekleşebilir.

Alkol Zehirlenmesi Teşhisi

Etil alkol zehirlenmesi, teşhisi hastanın öyküsünün alınması ile konulur. Laboratuvar testlerinde ise etil alkolün kandaki konsantrasyonun ölçülmesi teşhisi destekler.

Etil alkol zehirlenmesinde kullanılan kan testlerinde bakılan bazı parametreler de mevcuttur. Bu parametreler şunlardır, kan şekeri miktarı, kan elektrolit düzeyleri (kalsiyum, fosfor, potasyum gibi), tam kan sayımları, amilaz, lipaz, kandaki üre miktarı, karaciğer enzimleri, amonyak düzeyi.

Metil alkol zehirlenmesi, teşhisi hastadan alınan öykü ile konulmaktadır. Bunun dışında laboratuvar testleri zehirlenme teşhisini desteklenmektedir.

İstenen kan tetkiklerinde aranan parametreler şunlardır, kan üre azot miktarı, serum kreatin düzeyi, kan protein miktarları, kandaki elektrolitlerin miktarları (kalsiyum, fosfor, potasyum gibi).

Alkol zehirlenmesinde en temel teşhis yöntemi hasta birey veya yakınlarından alınan anamnez adı verilen hastanın öyküsünü sorgulama yöntemi ile koyulur.

Alkol Zehirlenmesi Tedavisi

Etil alkol zehirlenmesi ile gelen hastada, Hızlı şekilde hastaya oksijen maskesi takılır, damar içerisine elektrolit (sodyum, klor gibi) içeren sıvılar gönderilir. Bireye bunlara ek olarak mg tiamin ve 0,4 mg naloksan uygulanır.

Beslenme bozukluğu olan ve daha önceden yine zehirlenme görülmüş vakalara tedavi sürecinde multivitamin destekleri de verilir.

Komaya giren hastalarda ise kar zarar ilişkileri düşünülerek hemodiyaliz tedavisi ile etil alkol kandan ayrıştırılır.

Metil alkol zehirlenmesi ile gelen hastada, hastanın hemen havayolu solunum ve dolaşımı kontrol edilir ve hastaya oksijen tedavisi verilir. Hızlı şekilde damar yolları açılır ve elektrolit içerikli sıvılar damar yolu ile hastaya verilir.

Bilinç bulanıklığı varsa mg tiamin ve mg naloksan tedavisi uygulanır.

Hastaya etil alkol verilir. Etil alkol, metil alkolden daha kolay uzaklaştırıldığı için ve metil alkolden önce baskılanacak bölgelere etki ettiği için verilir. Sonuçta metil alkol etkisi azalır. Ek tedavi olarak folik asit ve sodyum bikarbonat gibi bileşikler hastaya verilir.

Komada ki bireyde kâr zarar ilişkisine göre hemodiyaliz yöntemi ile metil alkol kandan ayrıştırılır.

Alkol Zehirlenmesi Tedavi Edilmezse

Alkol Zehirlenmesi acil müdahale gerektiren bir sağlık sorunudur. Zehirlenen birey en kısa sürede hastaneye ulaştırılmalıdır. Hastaneye ulaştırılmış birey hızlı şekilde tedavi edilmelidir.

Eğer zamanında zehirlenen bir birey zamanında hastaneye ulaşamaz ise bu durumun sonucu ölüm olacaktır. Alkol alyuvarların oksijen taşıma kapasitelerini azaltır ve kişilerde ciddi solunum krizine neden olur. Yeterince solunum gerçekleştiremeyen birey bu durum sonucunda hayatını kaybeder.

Bunun dışında zehirlenmiş bireyde tedavi hızlı şekilde yapılmazsa kusmayı tekrar aspire etmesi veya beyin kanamaları gibi sebepler de kişinin hayatını kaybetmesine neden olur.

Elektrolit bozuklukları kalbin çalışmasını etkileyerek kişinin kalp krizi geçirmesine veya kalp ritimlerim değişmesine neden olarak ölümüne neden olabilir.

Alkol Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?

Alkol Zehirlenmesine iyi gelecek olan şey zehirlenme anlaşıldığı anda alkol tüketiminin engellenmesidir.

Kandaki alkol konsantrasyonu arttıkça bilinç değişikliği ve şuur bozukluğundan koma durumuna kadar ilerleyen çok ciddi sorunlar oluşmaktadır.

Bu sorunların oluşmaması için alkol tüketimi hemen durdurulmalı, birey hemen en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır.

Çağın büyük bir problemi haline gelen bu zehirlenme türünde bireye farklı sıvılar içirmek, bireyi kusturmaya çalışmak gibi şeylerden kaçınılmalı ve hemen acilen işin uzmanı doktorlara bireyler ulaştırılmalıdır.

Alkol Zehirlenmesine Ne İyi Gelmez?

  • Zehirlenmiş bireylerin batıl yöntemlerden olan kafeinli sıvılar tüketmeleri.
  • Aktif kömür tedavileri
  • Alkol alımının kesilmemesi
  • Aç karnına alkol tüketilmesi
  • Alkol etkileşimini ve emilimini arttırıcı ilaçların kullanılması (aspirin gibi)
  • Alkol ile birlikte uyuşturucu madde veya sentetik madde kullanımı
  • Alkol ile birlikte enerji içeceği türü içecekler tüketilmesi

Alkol Zehirlenmesi İlaçları

Tiamin, B1 vitaminidir. Alkol zehirlenmesi tedavisinde uygulanan tedavi seçeneklerinden biridir. Gebe bireylerde kullanılabilir.

Naloksan, opioid ve alkol zehirlenmesinde hızlı etkisi nedeni ile kullanılan ilaçtır. Gebelerde kullanılması için henüz bir kanıt mevcut değildir.

Alkol Zehirlenmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Özellikle yaz aylarında artan alkol tüketimi sonucu bu dönemlerde zehirlenme vakaları artar. Bu artışta büyük bir rol de uygun olmayan ve yasal olmayan yöntemler ile üretilen alkollerindir.

İster etil alkol olsun ister metil alkol olsun etkileri sarhoşluk ile başlar ve tüketim devam ettikçe bu etki daha da artmaktadır.

Birey veya bireye eşlik eden başka biri bulanık görme ile başlayan zehirlenme başlangıcında alkol alımı durdurmalı ve en yakın hastanenin acil servisine başvurmalıdır.

AcilServis uzmanları acil müdahalelerini yaptıktan sonra Klinik Toksikoloji uzmanları, Dahiliye ve Gastroenteroloji bölümü uzmanları ve zehirlenme vakalarını danışma birimi ile ortaklaşa tedavi devamlılığını sağlayacaktır.

Alkol zehirlenmesi çok acil müdahale gerektiren ve müdahale edilmediğinde solunumu sistemi ile dolaşım sistemi  başta olmak üzere bütün sistemleri baskılar ve ani ölüm tablosu ile sonuçlanır.

Belirtileri hisseder hissetmez tüketim kesilmeli ve zaman kaybı olmaksızın hastaneye başvurulmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası