çene çıkması nasıl olur / Çene Çıkığı Tedavisi Nasıl Yapılıyor ? - Tülay Akkol Dental - Denizli Diş Doktoru Hekimi

Çene Çıkması Nasıl Olur

çene çıkması nasıl olur

ESTETİK AMELİYATLARIN 3 BOYUTLU ANİMASYONLARI


        ÇENE EKLEMİNİN RAHATSIZLIKLARI (ÇENEDE AĞRI, ÇENE EKLEMİNDE SES, ÇENE ÇIKMASI)


Çene eklemi yapısıÇene ekleminin (temporomandibüler eklem) rahatsızlıkları aslında çok yaygındır, fakat insanlar genellikle bu sorunu gözardı eder ve çene ağrıları iyice artmadan yada çenelerini açamaz hale gelmeden doktora gitmezler. Çene rahatsızlıkları arasında en fazla görüleni, eklem diskinin zarar görmesine bağlı olarak çene eklemlerinde (hemen kulak önünde yada kulak çevresinde) ağrı olması ve klik şeklinde ses gelmesidir; bunun dışında ağız açılırken çenede bir tarafa kayma ve çene çıkması da sıkça görülür (çene çıkmasından aşağıda ayrıca bahsedeceğim).Çene ekleminin çok özel bir yapısı vardır, bu yüzden bu özel yapının hasarlanmaması için çenemizi kullanırken bazı noktalara dikkat etmeliyiz. Çene ekleminin çok özel yapısını anlayabilmek için kısaca anatomisinden bahsetmek gerekiyor. Çene eklemi, hareket halindeyken yerinden bir miktar çıkar; bu özelliği dolayısıyla eşsizdir.Ağzımızı açarken çene eklemi, yuvasından bir yere kadar çıkar. Eklemin tam çıkmasını engelleyen kıkırdak disk ve bazı eklem bağları gibi yapılar vardır. Ağzınızı açıp kaparken parmaklarınızı kulak önüne koyarsanız bu eklemin ağız açılırken (bir yere kadar) çıkmasını elinizle hissedebilirsiniz. Bunun yanında, çene eklemi, sağ ve sol olarak aynı anda çalışmak zorunda olan 2 eklemden oluşur aslında. Bu iki eklem aynı anda açılıp kapanmak ve dengeli çalışmak zorundadır. Vücudunuzda bunun gibi bir eklem daha yoktur. Bu ikili yapısı yüzünden esşizdir.
Bu noktada çene ekleminin çalışma mekaniğini anlamak için hastalarıma ben bir örnek veriyorum: Biri üstte, biri altta olmak üzere 2 menteşesi bulunan bir kapı düşünün.Ağız açık ve kapalıBu kapının kolu doğal olarak ortasında bulunur. Biz kapının kolunu tutup açtığımızda (kapı kolu orta kısımda bulunduğundan) üst ve alttaki menteşelere eşit yük biner ve kapıyı kolayca açarız. Bir an için kapıyı kolundan değil de, alt ucundan tutarak açıp kapattığımızı düşünün. Bu durumda menteşelere eşit yük binmez, açıp kaparken menteşelere zarar veririz ve bir süre sonra kapı yerinden çıkar; en önemlisi de hem üst hem de alt menteşe bozulur!
Aynı şekilde çene eklemi de 2 menteşesi bulunan bir kapı gibidir. Bu yüzden yapılara (çene eklemine ve kıkırdaklara) zarar vermemek için her iki tarafı eşit kullanmalıyız, yani yemekleri her Ağız açık ve kapalı iken diskin hareketi ve klikiki tarafla eşit çiğnemeliyiz (lokmaları hep aynı tarafta çiğnememeliyiz); çok sert şeyleri ısırmamalıyız (sürekli elma, ayva gibi meyveleri ısırarak yemek, dişlerle fındık kırmak zararlıdır); çenemizi aşırı sıkmamalıyız (stres yüzünden dişlerinizi sıkıyorsanız bu da çene eklemine zarar verir). Tek tarafla çiğnemenin sebebi bazen bir taraftaki dişlerde çürük olması yada o tarafta eksik diş olmasıdır. Bu yüzden eksik ve çürük dişlerin tedavisi yapılmalıdır. Dişleri fazla sıkmak ise genellikle bir meslek hastalığıdır ve doktorlarda, öğretmenlerde, polislerde ve bunlar gibi stresli meslekleri olan kişilerde görülür; ayrıca öğrenciler de sınav dönemlerinde stresden dolayı dişlerini sıkar ve çene ağrısı çekebilirler. Çene rahatsızlığı olan hastalar ise genellikle çene eklemini uygunsuz kullandıkları için (alt ucundan tutularak açılıp kapanan bir kapı gibi) ağrı, klik (çene ekleminden gelen ses), çenede çıkma, çene açıklığının azalması gibi sorunlar yaşarlar.
Çene ekleminin zedelenmesinde ağrının oluşumu anlaşılabilir. Sonuçta eklemdeki kıkırdak, eklem başları gibi yapılar zarar görmüştür. Pekala, ağız açılıp kapanırken oluşan sesin (hastalar bu sesten genellikle kütlemediye bahsederler, biz tıp terimi olarak klikdiyoruz) sebebi nedir? Bazı vakalarda, çenedeki bu klik dışarıdan duyulabilir. Hastanın yakınında bulunan bir kişi bu sesi duyabilir. Sesin kaynağı çene eklemindeki kıkırdak monash.pw, bir şekilde, bulunması gereken yerden kaymış ise, çene kemiğinin eklem başı, ağız açılırken bu diskin üzerine doğru gelmek ister; bu sırada kıkırdak diski sıkıştırıp üzerine doğru kayarken klik duyulur. Klik her zaman sürekli olacak diye bir kural yoktur, ara ara olup geçebilir.

Çift eklemli yapı

Sağda yukarıdaki resimde normal bir çene ekleminin hareketini ve diski yer değiştirmiş bir çene ekleminin hareketini görebilirsiniz.
Çene eklemi patolojilerinde klik sesi (kütleme) nasıl oluşuyor? Bir kadavra üzerinde çene eklemi hareketi ile klik sesinin nasıl oluştuğunu görebilirsiniz. Diski yerinde tutan bağlar iyice gevşemiş.. Ağız açılıp kapanırken disk öne arkaya hareket ediyor..


Bilgisayar grafikleri ile çene eklemi rahatsızlıkları


Çene ekleminin normal fonksiyonunun kadavra üzerinde gösterilmesi..


Bir kadavra çalışması daha. Çene eklemindeki disk, öne arkaya yer değiştirdikçe çene ekleminden klik sesi gelir


Çene eklemi patolojileri hakkında bir eğitim videosu. Çene ekleminin hareketi sırasında nasıl hafifçe öne geldiğini güzel göstermişler.


Normal bir çene ekleminde ve 'kütleyen' bir çene ekleminde, eklem diskinin hareketlerini gösteren bir video:


Çene eklemi rahatsızlığı olan hastaların genellikle ortak özellikleri şunlardır:
Bu hastalar öğretmen, polis, doktor gibi stresli bir meslek sahibidirler; yada öğrencidirler ve sınav dönemi stresi yaşıyorlardır: Stres demek dişleri sıkmak ve dolayısı ile çene ekleminin kıkırdaklarının ezilmesi demektir!
Tek tarafta çürük yada eksik dişleri vardır, bu yüzden yemekleri hep tek tarafla çiğnemektedirler: Tek tarafla çiğnemek sağ ve sol çene eklemlerine dengesiz yük binmesi demektir ve bunun sonucunda her iki çene eklemi birden zarar görür! Daha da kötüsü hastalar genellikle bir taraf çeneleri ağrımaya başlayınca hepten diğer tarafla yemekleri çiğnemeye başlarlar, ki bu durumda çene eklemlerindeki hasar azalacağına artar!
Bu hastalar genellikle sert şeyleri yemeyi severler: Örneğin iri parça kuşbaşı etli bir yemek yada ayva, elma gibi sert meyvalar çiğnendikçe bu hastalarda çene kıkırdağı ezilmektedir.
Bu hastalar genellikle gece uykuda diş gıcırdatırlar. Bu, kendileri farkında olmasalar da stres ve depresyonun bir belirtisidir. Diş sıkıldıkça çene eklemi kıkırdakları ezilmektedir.
Yüksek sesle konuşan, ağzını fazla açarak bağıran kişilerde (amigolar, pazaryerindeki satıcılar..) kıkırdak zedelenmesine bağlı olarak ağrı olabilir.

Çene rahatsızlıklarında tedavi:

Çene eklemi rahatsızlıklarında öncelikle doktorunuza muayene olmalısınız. Doktorunuz, gerekirse bazı filmler isteyecektir. Bu rahatsızlıkların (çenede ses ve ağrı, çene açıklığının azalması) tedavisinde bazı ilaçlar, bazı aparatlar (diş plakları, diş hekimleri yapar) kullanılır. Bazı çok seçilmiş hastalarda ameliyat gerekebilir. Bunlar yanında mutlaka doktorunuzun önerilerine de uymalısınız tabii..

ÇENE ÇIKMASI:

Ağzımızı açıp kaparken çene ekleminin bir miktar yerinden çıktığından bahsetmiştim. Eklem başları, gereğinden fazla çıkıp, durmaları gereken yeri geçerse çene çıkığı oluşur. Bazen hastalar acile çene ağrısı ile başvurup çenelerinin çıktığını söylerler. Çene çıkığından bahsetmek için ağzın açık şekilde kitlenmiş olması gerekir. Hastanın çenesi açıktır, kesinlikle kapatamaz; hatta tükrüğünün dışarı akmasına engel olamaz. Hasta çenesini kapatabiliyorsa bu çene çıkığı değildir.



Çene çıkığı genellikle özel bir manevra ile acil poliklinikte yerine oturtulur. Doktor bu sırada iki başparmağını ağız içine, yanaklara ve dişlere dayamak zorundadır. Hastanın çenesi yerine oturduğu an genellikle doktorun parmaklarını ısırır. Bu yüzden çene çıkığını yerine oturtmadan önce hastaya parmaklarımızı ısırmamasını, hemen ağzını kapatmamasını özellikle söyleriz. Çene ekleminde kas spazmı aşırı ise ve çene eklemi elle yerine oturtulamıyorsa, hastaya hafif kas gevşeticiler vererek bu spazm çözülmeye çalışılır. Yine de çıkık oturtulamazsa hasta ameliyathaneye alınır ve genel anestezi ile tam gevşemesi sağlanır; daha sonra çene yerine oturtulur. Çene yerine oturtulduktan sonra elastik bandajla çene sarılır, bir hafta kullanacağı ilaçlar reçete edilir ve tekrar çıkık olmaması için bazı önerilerde bulunulur. Bazı hastalarda çok sık çene çıkığı olur; buna habitüel (alışkanlık olmuş) çene çıkığı denir. Habitüel çıkıkta çene çıkmasını önlemek için bazı ameliyat teknikleri vardır, hasta bu açıdan değerlendirilmelidir.

Çene çıkığının yerine oturtulması: Sanırım zor bir vaka olduğundan hastaya damardan hafif bir anestezik ilaç veriliyor. NOT: Lütfen bu manevrayı evde uygulamaya çalışmayınız, çene eklemine daha fazla zarar verebilirsiniz. Çene çıkığı oluştuğu taktirde bir sağlık kuruluşuna giderek bir uzman tarafından tedavi edilmelisiniz.




Bu konuyu internette aramak için kullanabileceğiniz anahtar kelimeler (keywords) :
Temporomandibular joint, temporomandibular joint dysfunction, TMJ dysfunction, TMJ dislocation


Online soru sorabilirsiniz

estetik cerrahiAmerikan plastik cerrahi derneği, bir çok ameliyatın nasıl yapıldığını, kısa anatomi bilgisinin ve ameliyat tekniklerinin anlatıldığı 3 boyutlu animasyonlar hazırlatmış. Aşağıdaki resime tıklayarak bu sayfaya ulaşabilirsiniz.
estetik cerrahiBu web sitesi oluşturulurken sitenin, "Yasal uyarılar"sayfasında belirtilen tüm kanun, tüzük ve kriterlere uygun olmasına özen gösterilmiştir. Bu sebeple web sitemde hastaların estetik ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrası görüntülerine (fotoğraf, video), hastalardan yazılı izin alınmış olsa dahi, yer verilmemektedir. Sitede, site ziyaretçileri ve hastalar için eğitici olduğu düşünülerek konmuş video ve görüntüler ise yabancı kaynaklıdır.
estetik cerrahiLütfen dikişleriniz alınıp, yaralarınız iyileştikten sonra, doktorunuzla iletişiminizi kesmeyiniz. Ameliyattan sonra 6. ayda ve 1. yılda mutlaka doktorunuza kontrole gidiniz.

estetik cerrahi Ameliyatınızla ilgili herhangi bir sorununuz olduğu taktirde ilk olarak kendi doktorunuza başvurunuz. Estetik ameliyat olmuş ve ameliyat sonucunda pürüzler olan hastaların en sık yaptıkları hata, kendi doktorlarına kontrole gitmemeleri; başka bir doktora başvurmaları ve sabırsız olmalarıdır.

estetik cerrahi Her ameliyatın kendine göre bazı riskleri vardır ve ameliyat sonunda bazı istenmeyen sonuçlar, pürüzler oluşabilir. Genellikle bu pürüzler, ufak revizyonlarla düzeltilebilecek sorunlardır. Unutmayın ki estetik cerrahide, canlı dokulara şekil verilmektedir ve ameliyatın sonucu genellikle tüm şişlikler inip, dikişler iyileşmeden görülemez. Bu iyileşme süreci, yerine göre ay ile 1 yıl arasında bir zaman alır. Bu yüzden ameliyatınız sonunda pürüz kaldıysa öncelikle ameliyatınızı yapan kendi doktorunuza başvurun ve sabırlı olun.

estetik cerrahi Revizyon ameliyatlarını yapmak için o bölgede iyileşmenin tamamlanmasını beklemek gerekir. Bu yüzden sabırlı olun. Mutlaka kendi doktorunuza kontrole gidin ve iletişiminizi kesmeyin.

Ameliyattan önce ameliyatınız hakkında bilgilenin; ameliyat günü cesaretli olun; ameliyattan sonra sabırlı olun..



estetik cerrahiZiyaretçilerim hangi ülkelerden (son 24 saat):

ip-location

Çene Çıkığı Çene Çıkıklığı Nasıl Neden Olur Nasıl Tedavi Edilir

Çene kemiğinin bazı sebeplerden ötürü kafatasına bağlanan yerden çıkması çene çıkması olarak adlandırılır. Çene çıkması kişinin yeme, içme ve konuşma gibi aktivitelerini kötü etkilemektedir. Çene çıkması durumunda kişini kendisi veya yakınları çeneyi takmaya çalışmamalıdır, kesinlikle uzmana başvurulmalıdır. Çene çıkıklığı için Ortopedi doktoruna gidilir.

Çene Çıkması Nedir?

Çene kemiğinin darbe ve benzeri nedenlerden ötürü kafatasından ayrılması çene çıkması olarak isimlendirilmektedir. Çene kemiği diş, kas ve sinirler ile kafatasına bağlıdır. Bu bağlantıların bir veya birden fazlasının kopması durumunda çene çıkması yaşanabilir. Çene çıkması gülme, yemek yeme, esneme ve konuşma gibi hareketlerimi engellemektedir. İlk bakıldığında önemsiz gibi dursa da çene çıkması vücutta geri dönülmez zararlar oluşturabilir.

Çene Çıkması Belirtileri

  1. Konuşmada zorlanma
  2. Yemek yemede zorlanma
  3. Çene hareket ettirildiğinde çeneden ses gelmesi
  4. Çene kayması
  5. Çenenin öne doğru çıkması
  6. Ağız tam kapanmadığından ağızda tükürük salgısında artış
  7. Dişlerin anormal kapanması
  8. Ağzın çeneye doğru kayması
  9. Ağız ve boyunda yoğun ağrı
  10. Çene hareket ettirilirken ağrı
  11. Çenede morarma veya kanama
  12. Çene eklemi etrafında ve kulak hareketi ile ağrının daha da şiddetlenmesi

Nadir belirtiler:

  1. Bilinç karışıklığı veya bilinç kaybı
  2. Nefes almada zorlanma
  3. Şiddetli boyun ağrısı
  4. Şiddetli kanama
  5. Görme bozukluğu

Bu tür nadir belirtiler görüldüğünde doktora gidilmede acele edilmelidir.

Çene Çıkması Neden Olur?

Çene çıkmasının en yaygın sebebi darbe almaktır. Bu durum genellikle küçük çocuklarda görülmektedir. Bunun yanı sıra trafik kazası, yumruk alma, çenenin çok zorlanması ve dişler ile çok sert şeyleri kırmaya çalışmak da çene çıkmasına yol açabilmektedir.

Çene çıkmasının diş sıkma sebepli yaşanması da çok yaygındır. Çoğunlukla stresli ve sinirli kişiler uykularında diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi eylemlerde bulunması eklemlerde hasar ve dişlerde aşınmaya neden olmakta ve bu şekilde çene çıkması da meydana gelebilmektedir.

Çene kemiğinin vücutta çok geniş bir hareket alanı yoktur. Bu yüzden de ağzı çok açmak, kontrolsüz esnemek ve büyük lokmalar şeklinde yemek yemeğe çalışmak suretiyle çene kemiğinin zorlanması çene kemiğinde çıkmaya neden olmaktadır.

Dişlerin tam kapanmaması veya ağızda diş eksikliği de çene çıkması riskini yükseltmektedir.

Dudak ve yanak ısırmak, sert gıdaların çok tüketimi, tırnak yeme, diş muayenelerinde çene dinlendirmeden uzun süre tedavi uygulanması ve direkt olarak çeneye aşınan darbeler çene çıkmasına neden olabilir.

Çene Çıkması Tedavi Yöntemleri

Çene çıkması uygulanan tedavi yöntemi çıkığın şiddeti ve tekrarına bağlı olarak kişiden kişiye değişmektedir.

  1. Çıkan çenenin tekrar yerine oturması mümkündür. Bunun sağlanması için kas gevşetici ve bir takım uyuşturucu ilaçlar verilerek çene kaslarının normal yerine getirilmeye çalışılır. Normal yerine gelen çenenin tekrar çıkmasının önüne geçmek için çene çok az hareket ettirilmelidir. Aksi taktirde çene kemiğinin tekrar çıkması kaçınılmaz olacaktır.
  2. Bu tedaviye rağmen çene çıkmasının tekrarlaması durumunda bağ ve eklem doku ameliyatları da yapılmaktadır.
  3. Çene kemiğini normal yerine oturtmak için kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir.
  4. Çene kemiği normal yerine oturduktan sonra yaşanan ağrı ve şişliği dindirmek için İbuprofen (Motrin) gibi nonsteroidal iltihap sökücü ilaçlar kullanılabilir.
  5. Çene kemiği yerine oturduktan sonra çıkığın tekrarlamasını engellemek için çene bandaj ile sarılabilir. Bu bandaj sayesinde çene hareketi kısıtlanmaktadır.

Çene çıkığı tedavisi sonrası hastalara şunlar önerilmektedir:

  1. İyileşmeyi hızlandırmak için hasta çene ve yüzüne darbe almaktan kaçınmalı,
  2. Çeneye soğuk kompress yapılmalı,
  3. Sert besinler tüketilmemeli,
  4. Çok az esnenmelidir. Çene çıkığından birkaç hafta sonraya kadar ağız çok geniş açılmadan esnenmelidir.

Çene Çıkması Nasıl Önlenir?

  1. Kontrollü esnenmelidir.
  2. Trafikte her zaman emniyet kemeri takılmalıdır.
  3. Temas sporları yapılırken mutlaka koruyucu yüz maskeleri giyilmelidir.
  4. Motor sürerken mutlaka kask giyilmelidir.

Çene Çıkması Egzersizleri

Çene çıkmasının tekrarlaması genellikle çene kemiğinde çok hareketlilikten yani hipermobil olmasından dolayı yaşanmaktadır. Çene kemiğinin çıkmasını engellemek için şu egzersizler faydalı olmaktadır:

Aşağıda vereceğimiz tüm egzersizler esnasında dil: ön üst iki dişin hemen arkasında ve damağa temas edecek şekilde olmalıdır. Dil bu pozisyonda iken çenenin çok hareket etmesi engellenmektedir.

1. Çene Egzersizi:

  1. Bi elinizin işaret parmağını çene kemiği üzerine koyun ve diğer işaret parmağınızı cene ucuna koyun. Çenenizi yavaş şekilde indirip kaldırın. Bu hareketi yaparken parmak uçlarınızın yardımcı olmasını sağlayın.

2. Çene Egzersizi:

  1. İki elinizin işaret parmağını çene eklemine koyun ve çenenizi aşağı ve yukarı hareket ettirin.

Bu iki egzersizi günde 5 teda tekrarlayın. Bu egzersizler sayesinde ilerleme kaydettikçe dilinizi zamanla indirin ve ağzınızdaki açıklığı maksimuma getirin. Bu şekilde egzersizleri uygulamayı sürdürün.

İlgili Bloglar

Çene Çıkığı Tedavisi

Çene Çıkığı Tedavisi

Çene çıkması durumu ağız açma eyleminin sonunda eklemin aniden öne doğru hareket etmesiyle oluşur. Çene çıkması durumu ortada hiçbir sorun yokken de oluşabilmektedir. Bu nedenle çene çıkığı tedavisi çokça araştırılır.

Latince adıyla sublüksasyon, halk arasında çene çıkması durumu ağız açma eyleminin sonunda eklemin aniden öne doğru hareket etmesiyle oluşur. Çene çıkması durumu ortada hiçbir sorun yokken de oluşabilmektedir. Bu nedenle çene çıkığı tedavisi çokça araştırılır.
Tek ya da çift taraflı çıkık, ağzın kapatılamaması ve duyulan eklem sesiyle anlaşılabilir. Çene çıkması ani hareketler sırasında acı verici bir an ve sonrasında ağrının ve acının devam etmesiyle ortaya çıkar. Çene eklemlerinden yayılan bu ağrı baş ve boyun bölgesine yayılabilir. Ağrının nedeni, çene ekleminde bulunan kapsül duvarına yapılan basınçtan kaynaklanır. Çene çıkmasında ağrı haricinde eklemlerden gelen seslerle de anlaşılabilir.
Tek taraflı çene çıkığı durumunda yüzün alt tarafında bir asimetri oluşur. Çene çıkması durumlarında acil olarak diş hekimine gidilmesi gerekir. Bu süreçte çeneyi zorlayacak şeyler yapılmamalı ve sert gıdalar tüketilmemelidir. Hekim kontrolünden geçene kadar ani hareketler yapılmamalı ve çene yerine yerleştirmeye çalışılmamalı.

Çene Eklem Rahatsızlıkları

Çene eklemi hastalıkları çene çıkığını da içerir ve çene çıkığı tedavisi kadar araştırılan çene bölgesinde oluşan problemlerini kapsar. Alt çeneyle üstü birbirine bağlayan çene eklemi kemiklerinde ve yumuşak dokularda oluşan bir doku-kemik hastalığıdır. Bu hastalıkta basit semptomlardan (tıkırtı gibi) çene kilitlenmesine kadar değişen şiddetli semptomlar gözlemlenebilir. Bunun için birçok neden vardır. (Kazalar, yanlış tedavi, stres, alışkanlıklar vb.). Zamanla, çene eklem rahatsızlığı artmaya devam edecektir. Bu nedenle tedaviye ne kadar erken başlanırsa tedavinin başarı oranı o kadar yüksek olur.
Çene rahatsızlıkları eklem ve çevresindeki yapılar arasındaki koordinasyonun ani etkilerle veya zamanla bozulmasıdır. Zamanla, şiddetli eklem ağrısı, baş, boyun, omuz ağrısı, eklem gürültüsü, çene çıkıntısı, kayma veya sınırlı çene açıklığı gibi küçük semptomlar daha ciddi problemler haline gelebilir. Diş muayenesi rahatsızlığın nedenini anlamaya yardımcı olur ve tedavide ilk adımdır.
Çene eklemi rahatsızlıklarının neden oldukları hastalık ve rahatsızlıklardan bazıları şunlardır:
  • Çene çıkıkları
  • Yemek yerken çene eklemlerinden gelen ses
  • Ağrı veya ince sızı
  • Ağız açma veya kapamada sıkıntı
Rahatsızlıkların bazı nedenleri 3 gruba ayrılabilir:
Diş Tedavileri:
  • 20lik dişlerin çekimi sırasında çeneye uygulanan baskı
  • Ortodonti tedavileri
  • Doğru yapılmamış kaplama ve dolgu işlemleri
  • Bireyin Çene ve Çene Yapısını Etkileyen Alışkanlıkları:
  • Dudak ısırma veya dudak yeme
  • Sıklıkla yüzüstü yatma ve bunu alışkanlık haline getirme
  • Eli çeneye dayamak, çeneye baskı yapmak
  • Uzun süreler sakız çiğnemek
  • Uzun süreler rüzgâra maruz kalmak (özellikle motor kullananlar için)
  • Kambur durmak
Kişinin Stresli Yaşam Şekli:
Stresli yaşam şekli, normal insanlara göre daha fazla çene sorunlarının oluşmasına neden olur. Yoğun stres altındaki kişiler sürekli yüz kaslarını sıkma eğilimindedirler. Bu nedenle çene eklem sorunlarını daha yoğun yaşayabilirler.

Çene Eklem ve Çene Çığının Belirtileri Nelerdir

Çene eklemi rahatsızlıkları bir günde ortaya çıkmayan rahatsızlıklardır. Zaman içince belirtiler yavaş yavaş görülmeye başlanır. Tedavi gecikirse bu belirtiler daha şiddetli hale gelir ve hiçinin yaşamını oldukça kötü etkiler. Çene kitlenmesi, çene çıkması gibi durumlarda çene çıkığı tedavisi uygulanması gerekebilir. Çene eklemi hastalığının geç evresinde eklem bölgesinin doku yapısı kalıcı olarak deforme olur. Çene açma ve kapama hareketi sırasında eklem başı uygun konumundan öne doğru hareket edebilir ve alt çene kayabilir. Buradaki asıl sorun çenenin yanlış hizalanması değildir. Çünkü eklemlerde bazı basit hareketler yaptığınız sürece çene otomatik olarak yerine oturacaktır ama asıl sorun bunun zamanla sık sık yaşanması ve ağrının şiddetli olmasıdır.
Çene eklem şikayetleri olanların dikkat etmesi gereken birkaç husus vardır. Bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir:
  • Özellikle üç hafta boyunca yumuşak yiyecekler yemek (kek, makarna, çorba vb)
  • Çene kemiğini ve kaslarını aşırı germekten kaçınmak
  • Olabildiğince yüz üstü yatmamak
  • Dudaklarını ısırma alışkanlığından vazgeçmek
  • Sabahları sıcak bir havluyla eklem bölgesine koymak
  • Mümkün olduğunca stresten kaçınmak
Yüz bölgesindeki kaslar en ufak bir tepki ile kasılabilir. Stresin insanlar üzerindeki etkilerinden biri de uzun süreli gevşeme olmaksızın kas kasılmasıdır. Bu nedenle baskı altında kaslar kasılacak ve büyük bir kuvvet uygulanarak dişler birbirine temas edecek ve böylece eklemlere de yük binmiş olacaktır.
  • Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır ?

  • Dişçi Aynası Hangi Tür Aynadır ?

  • Diş Kaplama Nasıl Yapılır ?

  • Sararan Dişleri Beyazlatmak İçin Ne Yapılmalıdır?

  • Çene Çıkığı Tedavisi

  • Temporomandibuler Eklem Nedir?

  • Nefes Kokusu Neden Olur

  • Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

  • Analjezik Nedir ?

  • DİŞLERİNİZİ KORUMAK İÇİN 4 İPUCU

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır