hamilelikte bebeğin suyunun azalması / Gebelik Bebek Suyunun Fazla Olması Nedir? - funduszeue.info

Hamilelikte Bebeğin Suyunun Azalması

hamilelikte bebeğin suyunun azalması

Gebelikte Amniyon Sıvısının Azalması: Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelikte suyun azalması, bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının yetersiz olmasını ifade eder.  Tıpta oligohidramniyos olarak adlandırılan bu durum; anneye, bebeğe veya plasentaya bağlı nedenlerle ortaya çıkabilir. Örneğin annede şeker hastalığının olması, plasentanın az kanlanması veya bebeğin böbreklerinde bir sorun olması, hamilelikte suyun azalma riskini artırır. Bu durum genellikle annenin anlayabileceği herhangi bir belirtiye sebep olmaz, yalnızca ultrason muayenelerinde yapılan ölçümlerle anlaşılabilir. Tedavi için ise anne ve bebeğin sağlık durumu ile suyun ne derece az olduğu belirleyicidir. Bazı durumlar yalnızca sıkı takip gerektirirken, gerekli görüldüğünde amniyoinfüzyon yapılabilir veya gebelik haftası elveriyorsa doğum başlatılabilir. Amniyon sıvısının az olması durumunda anne adayının su içme sıklığını artırması önerilir. Özellikle dehidrasyon belirtileri gösteren gebeler, su içmenin yanı sıra ayran ve taze sıkılmış meyve suyu ile de sıvı alımını destekleyebilir. Bu durum geçici de olsa sıvının bir miktar artmasını sağlayabilir.


Peki, gebelikte amniyon sıvısının azalması beraberinde hangi riskleri getirir? Hamilelikte suyun sınırda olması ne anlama geliyor? Tüm bu soruların yanıtlarına geçmeden önce, amniyon sıvısının bebek için neden önemli olduğunu inceleyelim.

Gebelikte Suyun Azalması Ne Demek? Amniyon Sıvısı Nedir?

Anne karnındaki bebekler tüm hamilelik boyunca, gelişimlerini etrafı zar ile çevrili bir kese içinde sürdürürler. Bu kesenin adı amniyon kesesi, içinde bulunan sıvı da amniyon sıvısıdır. Amniyon sıvısı aslında bebeğin idrarıdır. Yaklaşık haftada böbrekleri gelişen bebekler, içinde bulundukları keseye idrarlarını yapmaya ve aynı zamanda rahme boşalan idrarı yutmaya başlarlar. İdrar, normalde zararlı bir madde olarak bilinir. Çünkü içinde birçok toksin madde bulundurur. Ancak anne karnındaki bebeklerin toksinleri, kordon vasıtasıyla anneye iletilir. Dolayısıyla bebeğin idrarı metabolizma atığı değil, aksine çok hayati fonksiyonlara sahip olan bir sıvıdır. Bunlardan en önemlisi, amniyon sıvısının bebeği enfeksiyonlara karşı korumasıdır. Ayrıca bebeği travmalardan korur, rahim içi ısı dengesini sağlar ve kordonun sıkışmasını önlemeye yardımcı olur. Tüm bunlarla birlikte amniyon suyu, bebeğin rahatça hareket etmesini sağlayarak kas ve iskelet sisteminin gelişmesini destekler. Ancak gebelerin ufak bir kısmı, amniyon sıvısının miktarında sapmalar yaşar. Örneğin bazı hamilelerde amniyon sıvısı fazla olabileceği gibi bazılarında suyun yetersiz olması söz konusu olabilir. Peki, gebelikte bebeğin suyu neden azalır?

Bunu da Okuyun: 8 Maddede Bebeğinizin Eşi Plasentayı Tanıyalım!

Gebelikte Amniyon Sıvısının Azalması: Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelikte Suyun Azalması Neden Olur?

Hamilelikte suyun azalması çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Verilere göre, kadınların yaklaşık %8'i hamileliğinde bir miktar amniyon sıvısının azalması gibi bir problemle karşılaşıyor. Ancak bunların yalnızca %4'ü oligohidramniyos kategorisine giriyor. Oligohidramniyosun nedeni ise anneye, bebeğe veya plasentaya bağlı olabiliyor. Ancak gebelerin önemli bir kısmında herhangi bir neden bulunamıyor. Şimdi, hamilelikte bebeğin suyunun azalmasına neden olabilen durumları daha detaylı inceleyelim;

1. Suyun Azalmasının Anneye Bağlı Nedenleri

Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi), annenin hipertansiyon veya şeker hastalığının olması, annedeki sıvı yetersizliği, miadın dolmasına rağmen doğumun başlamaması veya bilinçsiz kullanılan ilaçların yan etkisi olarak bebeğin suyunda azalma meydana gelebiliyor.

2. Suyun Azalmasının Bebeğe Bağlı Nedenleri

Gebelikte suyun azalması üzerinde etkili olan bir diğer faktör de bebeğin böbrek gelişiminde bazı problemler olmasıdır. Aynı zamanda bebeğin bazı kromozom anomalilerine sahip olması, ikizden ikize transfüzyon sendromu, rahim içi gelişme geriliği ya da kesenin vaktinden önce yırtılması gibi durumlar da hamilelikte suyun azalma riskini artırmaktadır.

3. Suyun Azalmasının Plasentaya Bağlı Nedenleri

Eğer plasenta bebeğe yeteri kadar besin ve oksijen sağlamıyorsa, bu da hamilelikte suyun azalmasına neden olabilir. Ancak hamilelerin büyük bir kısmında, amniyon sıvısının azalmasının altında herhangi bir neden bulunmadığı unutulmamalıdır.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Suyun Fazla Olması Riskli mi?

Hamilelikte Suyun Azaldığı Nasıl Anlaşılır?

Gebelikte suyun azalması ultrason ölçümleriyle tespit edilebilen bir durumdur. 12 haftalık gebeliklerde ortalama 50 ml olan amniyon sıvısı, hafta civarı ml’ye yükselir. haftadan sonra ise ortalama ml’ye sabitlenmesi beklenir. Ultrasonografide amniyotik indeks adlı ölçümün 5’den az olması veya en geniş amniyon sıvı cebinin uzunluğunun 1 cm’den kısa olması, amniyotik sıvısının az olduğunu gösterir. Gebelikte amniyon sıvısının azalması anne adayında genellikle herhangi bir belirtiye sebep olmaz. Eğer bebeğin kesesinin yırtılması sonucu bir azalma söz konusuysa, o zaman çamaşırda ıslaklık hissedebilir. Bu belirti görüldüğünde mutlaka doktorla iletişime geçilmelidir. Çünkü zarların açılması, bebeğin enfeksiyon kapmasına sebep olabileceği gibi doğum belirtisi de olabilir.

Gebelikte Amniyon Sıvısının Azalması: Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte Suyun Azalması Bebeğe Zarar Verir mi?

Gebelikte amniyon sıvısının azalması elbette istenen bir tablo değildir ve çeşitli riskleri beraberinde getirir. Zira yukarıda da bahsettiğimiz gibi amniyon sıvısının bebek için hayati fonksiyonları bulunmaktadır. Peki, hamilelikte bebeğin suyu azalırsa ne olur?

  • Bebeğin sindirim sistemi ve akciğeri yeteri kadar gelişmeyebilir.
  • Kas ve iskelet sisteminin gelişiminde problemler olabilir.
  • Bebeğin enfeksiyona yakalanma ihtimali yükselir.
  • Bebek yeterince oksijen alamayabilir.
  • Konjenital bozukluklar, ölü doğum veya prematüre doğum gibi riskler doğabilir.

Bebeğin Suyunun Azalması Durumda Nasıl Bir Yol İzlenir?

Bebeğin suyunun azalması gibi bir durum söz konusu olduğunda öncelikle doktor bir takım testler ve muayeneler yapacaktır. Oligohidramniyosun hafif geliştiği vakalarda genellikle sıkı takip yeterlidir. Bu süreçte bebeğin sıkıntıda olup olmadığı ve akciğer gelişimi gibi bir çok parametre birlikte değerlendirilir. Ancak ağır seyreden durumlarda çeşitli girişimsel müdahalelere ihtiyaç duyulabilir. Nasıl bir yol izlenileceğine, mevcut duruma göre doktor tarafından karar verilecektir.

1. Amniyoinfüzyon

Amniyoinfüzyon rutin bir uygulama değildir, çok nadir başvurulan bir tedavi yöntemidir. Bu uygulamada, özel bir sıvı ince bir iğne yardımıyla amniyon kesesinin içine verilir. Ancak enfeksiyon, erken doğumun tetiklenmesi ve rahmin yırtılması gibi riskler nedeniyle pek tercih edilmemektedir.

2. Vezikoamniyotik Şant

İdrarın mevcut tıkanıklığı atlayıp amniyotik boşluğa akması ve böylece bebeğin sıvısının normal seviyelere gelmesi için uygulanır. Nadir başvurulan bir yöntemdir.

3. Doğumun Başlatılması

Eğer gebeliğin son haftalarıysa doğumun gerçekleştirilme kararı da alınabilir.

Gebelikte Amniyon Sıvısının Azalması: Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelikte Bebeğin Suyu Nasıl Artar?

Gebelikte bebeğin suyunun azalması durumunda, uzun dönemde etkisi kanıtlanan bir tedavi yöntemi henüz bulunmamaktadır. Yukarıda bahsedilen amniyoinfüzyon işlemi, geçici olarak suyu artırmaktadır. Kısa süreli artışa ihtiyaç duyulan, örneğin detaylı ultrasonda net görüntüler elde edilmesi gereken durumlarda bu yöntem denenebilir fakat enfeksiyon riski yüksek olduğu için pek tercih edilmez. Böylesi bir durumla karşı karşıya olan anne adaylarının vücut sıvısının artırılması önemlidir. Annenin bol miktarda sıvı tüketmesi, geçici de olsa suyu artırabilir. Özellikle dehisrasyon belirtileri olan hamilelerin bol bol su içmesi, bunun yanında sıvı alımını diğer sağlıklı içeceklerle desteklemesi önemlidir. Özellikle halk arasında, havuç suyunun amniyon sıvısının artması üzerine olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir ancak konuyla ilgili yapılan bir araştırma olmadığı için net bir şey söylemek mümkün değildir. Havuç suyu gibi daha önce beslenme rutininizde olmayan besinleri denemeden önce, herhangi bir yan etkiye karşı mutlaka doktora danışılması gerekmektedir.

Bunu da Okuyun: Amniyon Sıvısının İltihaplandığı Nasıl Anlaşılır?

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Gebelikte Suyun Azalması ne demektir?

Bebeğin içinde yaşadığı sıvıya amnion sıvısı denir. Amnion sıvısı gebelik takibi sırasında bazen değişik nedenlerle azalabilir. Gebelikte suyun azalmasıbebeğin suyunun azalması yada amnion sıvısının azalması olarak adlandırılan bu durum tıp literatüründe oligohidramnios olarak tanımlanır. Gebelikte suyun azalması gebelik takibini değiştirecek önemli bir durumdur.

Amnion sıvısı erken haftalarda 10 ml/hafta oluşurken, 20 hafta civarında 50 ml/hafta düzeyine ulaşır. Haftadan sonra azalmaya başlar. Son haftalarda bebeğin suyunun azalması normaldir. Yinede belirlenmiş bir sınır değer mevcuttur. 32 haftadan sonra amnion sıvı miktarı lt. den düşükse gebelikte suyun azalmasından bahsedilir.

Gebelikte suyun azalması (bebeğin suyunun azalması) nedenleri nelerdir?

Hamilelikte suyun azalmasının pek çok nedeni mevcuttur. Son haftalarda bebeğin suyunun azalmasının en önemli nedeni plasental yetmezliktir. Plasental kanlanmanın bozulmasına bağlı olarak bebeğe giden kan akımı azalır. Buna bağlı olarak bebek daha az idrar yapar. Amnion sıvısının en önemli etkeni bebeğin idrarıdır. Bebeğin suyunun azalmasının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Plasental yetmezlik
  • Konjenital anomaliler (%50): Özellikle bebekteki böbrek anomalileri gebelikte suyun azalmasına neden olur. Böbreklerin oluşmaması durumunda çok erken dönemde bebeğin suyunun azaldığı tesbit edilir. İdrar yollarında darlık olan bebeklerde ise pek çoğunda patoloji tek taraflı olduğundan amnion sıvısı azlığı oluşmaz yada gebelikte suyun sınırda olması durumu ile karşılaşılır.
  • Bebekte gelişme geriliği
  • Gün aşımı gebelikler
  • Hamilelikte suyun gelmesi: Bazı nedenlerden dolayı gebelikte su gelmesi gebelikte suyun azalmasına neden olur. Bazen bol miktarda gelen sıvı hasta tarafından farkedilirken, bazen sızıntı şeklinde gelen amnion sıvısı nedeniyle hasta suyunun geldiğini farketmez. Bebeğin suyunun azalması daha yavaş olur ve farkedilmeyebilir.
  • İkizden ikize transfüzyon sendromu
  • Gebelik öncesi var olan şeker hastalığı
  • Annenin kullandığı non steroid anti inflamatuvar ilaçlar ve ACE inhibitörleri
  • Fetüste hipotiroidi olması

Bebeğin suyunun azalması nasıl anlaşılır?

Bebeğin suyunun azalmasının tanısı ultrason ile konur. Yapılan ultrasonda 4 kadranda amnion sıvısı ölçümü toplamı 50 mm. den azsa yada vertikal en derin cep ölçümü 20 funduszeue.info az ise gebelikte suyun azalmasından bahsedilir. Aynı zamanda hamilelikte suyun azalması durumunda gebelik haftasına göre annenin karnı daha küçüktür. Buda anne ve hekim için şüphe uyandırıcı olmalıdır.

Gebelikte suyun azalması bebeğe zarar verirmi?

  • Gebelikte suyun azalmasının en önemli risklerinden biri plasental yetmezliğe bazlı anne karnında bebek ölümleri, bebeğin anne karnında kakasını yapması yada bebeğin kalp atımlarının bozulması gibi anormalliklerin yaşanabilmesidir. Bu nedenle suyu azalan gebeler sıkı ve dikkatli bir takibe alınmalıdır.
  • Gebelikte suyun tamamen bitmesi yada azalmasına bağlı yaşanacak olumsuzluklar nedeniyle erken doğum ve buna bağlı prematüre bebek sıklığı, aynı zamanda sezeryan ameliyatı oranlarında artma olasılığı daha fazla yaşanacaktır.
  • Gebeliğin çok erken dönemlerinde suyun azalması durumunda bebekte olabilecek konjenital yada kromozom anomalileri doğum sonrası bebeğin yaşama şansını azaltacaktır.
  • Çok erken dönemdeki sıvı azalmalarında bebeklerde kol ve bacak deformiteleri oluşabilir.
  • Yine bebeğin akciğerlerinin olgunlaşması için amnion sıvısına ihtiyaç vardır. Erken dönemde sıvısı azalanlarda akciğer gelişimi olmaz ve bu bebeklerin büyük çoğunluğu doğum sonrası hemen kaybedilir.
  • Suyu azalan bebeklerde gelişme geriliği ve enfeksiyon gelişme riski daha yüksektir.

Anne karnında bebeğin suyu biterse ne olur? Bebeğin suyunun azalması durumunda ne yapılmalı? Bebeğin suyu nasıl artar?

Bebeğin suyunun azalması durumunda dikkatli ve yakın takip edilmelidir. Hastanın gebelik haftası 24 haftanın altında ve suyu çok azaldıysa bu bebeklerde kromozomal yada doğuştan gelen anomalilerin olma ihtimali artar. Aynı zamanda bu bebeklerin akciğer gelişimi olmayacağından bu bebekler takip sırasında yada doğum sonrası kaybedilir.

36 haftalık gebelik ve üzerindeki haftalarda normal doğum yada sezeryan gerektiren bir durum varsa sezeryan düşünülebilir.  haftada bebeğin suyunun azalması yada  haftada bebeğin suyunun azalması gibi ileri haftalardaki dönemlerde uygun hastane şartlarında derhal doğum yoluna gidilmelidir. Bu hastalarda gebelikte suyun azalması durumunda beklenmez.

36 haftanın altındaki gebelikte suyun sınırda olması durumunda gerekirse haftalık ultrason ile bebeğin suyu, gelişimi, hareketleri ve doplaer ultrason ile bebeğin kan akımı kontrol edilir. Parametrelerde düzelme olursa yada kötüleşme olmazsa takip edilir. Ancak parametreler kötüleşmeye başladığı anda doğum düşünülmelidir. Bu bebeklerde akciğer geliştirici iğnelerin yapılması bebeğin doğum sonrası yaşama şansını arttıracaktır.

Bebeğin böbrek kanallarında darlık olanlarda erken haftalarda bebeğin böbreğine katater yerleştirilerek idrar akımı sağlanır. Bu sayede bebeğin böbreğinin zarar görmesi engellenmiş olur.

Erken haftalarda suyu ileri derecede azalanlarda amniyoinfüzyon dediğimiz dışarıdan rahim içine sıvı verilmesi uygulanabilir. Ancak bu hamilelikte suyun azalması durumunda çok sık başvurulan bir yöntem değildir. Nadir vakalarda gerekebilir.

Gebelikte suyun azalması durumunda anneye bol bol sıvı alması önerilir. Ancak bu işlemin amnion sıvısını arttıracağının garantisi yoktur. Bazı hastalarda faydası olabilir.

Ankara Çankaya Çukurambar&#;daki muayenehanemizde gebelik takibi Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş tarafından yapılmaktadır. Ankara gebelik takibi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

haftada bebeğin suyunun azalması haftada bebeğin suyunun azalmasıamnion sıvısıamnion sıvısının azalmasıanne karnında bebeğin suyu biterse ne olurbebeğin suyu nasıl artarbebeğin suyunun azalmasıbebeğin suyunun azalması durumunda ne yapılmalıbebeğin suyunun azalması nasıl anlaşılırbebeğin suyunun fazla olması erken doğumgebelikte suyun azalmasıgebelikte suyun azalması bebeğe zarar verirmigebelikte suyun sınırda olmasıhamilelikte suyun azalmasıoligohidramniosson haftalarda bebeğin suyunun azalması

Amniyon S&#;v&#;s&#;n&#; Hangi Besinler Azalt&#;r?

Anne karn&#;nda geli&#;imini ba&#;latan ve devam eden bebe&#;in can suyu olan amniyon s&#;v&#;s&#;, sa&#;l&#;kl&#; bir gebelik için oldukça önem ta&#;&#;r. Azl&#;&#;&#; ya da çoklu&#;u gebeli&#;in seyrini de&#;i&#;tirmektedir. Bu s&#;v&#;n&#;n bebe&#;in idrar&#;yla bir döngü içinde oldu&#;unu, s&#;v&#; yeterli düzeyde oldu&#;unda da bebe&#;in sa&#;l&#;kla büyüdü&#;ünü bilmenizde fayda var. Sa&#;l&#;kl&#; beslenme sonucunda amniyon s&#;v&#;s&#; rengi ve miktar&#; beklenen düzeyde gözlemlenir. Doktorunuzun endi&#;eye dü&#;tü&#;ü durumlarda da t&#;bbi ve bitkisel destek sa&#;lan&#;r.

Amniyon S&#;v&#;s&#;n&#; Azaltan Yiyecekler

  • &#;&#;lenmi&#; G&#;dalar
  • Paketli Yiyecekler
  • Yüksek &#;ekerli Tatl&#;lar
  • A&#;&#;r&#; Miktarda Tur&#;u
  • K&#;zarm&#;&#; Et ve Sebzeler

Peki, amniyon s&#;v&#;s&#; ne kadar olmal&#;?Yiyeceklerin amniyon s&#;v&#;s&#; üzerindeki etkisi nedir? Bu iki önemli soru i&#;areti anne adaylar&#;n&#; zaman zaman derin dü&#;üncelere itmektedir. Bu konuya aç&#;kl&#;k getirmek için sizlere burada amniyon s&#;v&#;s&#; fazlal&#;&#;&#; ve azl&#;&#;&#; durumunda kar&#;&#;n&#;za ç&#;kabilecek olas&#;l&#;klardan bahsedece&#;iz. Ayr&#;ca pek çok annenin merakla ara&#;t&#;rd&#;&#;&#; amniyon s&#;v&#;s&#;n&#; azaltan yiyecekler listesini de bu sat&#;rlarda görebilirsiniz.

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için gebelik sürecinizi kontrol eden uzman doktorunuza veya diyetisyeninize dan&#;&#;&#;n&#;z. Sa&#;l&#;kl&#; günler dileriz…

Hamilelikte Amniyon S&#;v&#;s&#;

Amniyon S&#;v&#;s&#; Nedir?

  • Amniyotik s&#;v&#; ya da amniyon mayii ad&#;yla sözlüklerde yer alan bu s&#;v&#;, bebe&#;in anne karn&#;nda büyümesi için gerekli olan s&#;v&#;d&#;r.
  • Bebe&#;in suyu olan bu s&#;v&#;, amniyotik kese içinde yeterli düzeyde bulunur. Bebek büyüdükçe kese de büyür ve içindeki s&#;v&#; da artar.
  • Anne karn&#;na gelebilecek darbelere kar&#;&#; bebe&#;in kese içinde korunmas&#;na yard&#;m etmektedir.
  • Do&#;uma kadar kesede kalan amniyon s&#;v&#;s&#;, bebe&#;in ya&#;amas&#; için sabit bir s&#;cakl&#;k sunar. Rahatça hareket etmesine de yard&#;m eden bu s&#;v&#;, bebe&#;in tüm geli&#;imine destek olan bir sudur.
  • Bu s&#;v&#; sadece bir su de&#;ildir. Yap&#;s&#; incelendi&#;inde %99’u su, geri kalan %1’i inorganik tuzlar, organik maddeler, proteinler, tüyler ve bebekten dökülen dokulardan meydana gelir. Tüm bu bile&#;enler ise bebe&#;in do&#;um an&#;na kadar güvenle büyümesinde etkilidir.
  • Bebek büyüdükçe bebe&#;in idrar&#; ile kar&#;&#;an amniyon s&#;v&#;s&#;, sa&#;l&#;kl&#; bir gebeli&#;in sonuna kadar ortalama 1 lt kapasiteye ula&#;&#;r.
  • Zaman zaman amniyon s&#;v&#;s&#; azalmas&#; meydana gelebilir. Bu durum ultrason kontrollerinde tespit edilir. Böyle durumlarda doktorunuz sizin için en uygun tedaviyi sunacakt&#;r.
  • Bazen de amniyon s&#;v&#;s&#; fazla olmas&#; görülebilir. Yine doktorunuz taraf&#;ndan s&#;v&#;n&#;n dengelenmesi için gerekli tedaviler yap&#;l&#;r.
hamilelikte amniyon s&#;v&#;s&#;

Hamilelikte Amniyon S&#;v&#;s&#;n&#; Azaltan 5 Yiyecek

Amniyon s&#;v&#;s&#;n&#;n azalmas&#;nda birçok faktör yer al&#;r. Annenin beslenme &#;ekli, genetik hastal&#;klar ve kronik rahats&#;zl&#;klar plasentay&#; etkileyebilir. Bu durum sonucunda da amniyon s&#;v&#;s&#; beklenenden az ç&#;kabilir. Peki, hangi besinler amniyon s&#;v&#;s&#;n&#;n azalmas&#;na neden olur? Sizlere bu konuyu ayd&#;nlatacak bir liste haz&#;rlad&#;k:

1) &#;&#;lenmi&#; G&#;dalar

  • Amniyon s&#;v&#;s&#;n&#; belirleyen faktörlerden biri olan sa&#;l&#;kl&#; beslenme, kontrolden ç&#;kt&#;&#;&#;nda s&#;v&#;n&#;n azalmas&#;na neden olur.
  • E&#;er gebelik boyunca i&#;lenmi&#; g&#;dalarla ö&#;ünler yaparsan&#;z, vücudunuzda s&#;v&#; al&#;m&#; k&#;s&#;tlanaca&#;&#; için kan ak&#;&#;&#; dengesi bozulur.
  • Bu denge bozuldu&#;unda amniyon s&#;v&#;s&#; da yeterli oranda üretilemez. Haliyle s&#;v&#; az olunca bebe&#;in anne karn&#;ndaki geli&#;imi de yava&#;lar ve risk alt&#;nda kal&#;r.
  • &#;&#;lenmi&#; g&#;dalara örnek verecek olursak &#;arküteri ürünleri, cips ve dondurucu besinleri akl&#;n&#;za gelebilir.
  • Gebelik boyunca bu tür besinlerden uzak kal&#;rsan&#;z; amniyon s&#;v&#;s&#;n&#;n azalma riskine önlem alabilirsiniz.
Hamilelikte Amniyon S&#;v&#;s&#;

2) Paketli Yiyecekler

  • Her gebelik döneminde paketli yiyecekler sa&#;l&#;&#;&#; tehdit eder. Bu nedenle amniyon s&#;v&#;s&#;n&#; dengelemek için paketli yiyeceklerden uzak durman&#;z önerilir.
  • Paketlenmi&#; etler, do&#;ranm&#;&#; sebzeler, paketli at&#;&#;t&#;rmal&#;k ve tatl&#; gibi paketin içinde yer alan her besin amniyon s&#;v&#;s&#;n&#; etkiler.
  • Amniyon s&#;v&#;s&#;n&#;n azalmas&#; annenin do&#;al beslenmemesinden kaynaklanabilir. Böyle durumda paketli ürünlerin ö&#;ünlerden ç&#;kar&#;lmas&#; gerekir.
  • Mümkün oldu&#;unca taze ve mevsiminde beslenmeniz önerilir.
  • Amniyon s&#;v&#;s&#;n&#;n dengelenmesi için anne adaylar&#;n&#;n dengeli ve temiz beslenmesi iyi bir seçim olacakt&#;r.
Hamilelikte Amniyon S&#;v&#;s&#;

3) Yüksek &#;ekerli Tatl&#;lar

  • Gebelikte ya&#;anan &#;eker hastal&#;&#;&#; ve yüksek kan &#;ekeri düzeyi, amniyon s&#;v&#;s&#;n&#;n miktar&#;n&#; belirlemektedir.
  • S&#;v&#;n&#;n azalmas&#;na neden olan yüksek orandaki &#;ekerli besinler, annenin kan ak&#;&#;&#;n&#; de&#;i&#;tirir.
  • Plasentan&#;n yap&#;s&#;na zarar verebilecek &#;eker &#;uruplar&#; ve a&#;&#;r&#; &#;ekerli besinler, do&#;al olarak bebe&#;in suyunu da azaltacakt&#;r.
  • &#;ayet &#;eker hastal&#;&#;&#;n&#;z varsa ve ö&#;ünlerinize &#;ekerli besinler al&#;yorsan&#;z, uzman deste&#;i al&#;p daha sa&#;l&#;kl&#; beslenebilirsiniz.
  • Gebelikte çok &#;eker tüketmek amniyon s&#;v&#;s&#;n&#;n miktar&#;nda azalmaya neden olabilir.
baklava

4) A&#;&#;r&#; Miktarda Tur&#;u

  • Gebelikte ya&#;anan yüksek tansiyon, amniyon s&#;v&#;s&#;n&#;n azalmas&#;na sebep olabilir. Yüksek tansiyonu tetikleyen tuzlu g&#;dalar anne beslenmesinden uzak kalmal&#;d&#;r.
  • Özellikle de çok fazla tuz içeren tur&#;u ve fermente yiyecekler, annenin yüksek tansiyon de&#;erlerini görmesine neden olmaktad&#;r.
  • Sa&#;l&#;kl&#; beslenme program&#;na uyum sa&#;layan annelerin yüksek tansiyon hastal&#;&#;&#; iyile&#;erek amniyon s&#;v&#;s&#;n&#;n dengelenmesine yard&#;m eder.
  • E&#;er zaman zaman tansiyon de&#;erleriniz yükseliyorsa, bebe&#;in sa&#;l&#;&#;&#;n&#; korumak için tuzlu g&#;dalardan uzak durmal&#;s&#;n&#;z.
  • Amniyon s&#;v&#;s&#; tuzlu g&#;dalardan dolay&#; azald&#;&#;&#;nda, gebelik sa&#;l&#;&#;&#; riskli bir sürece girebilir.
Hamilelikte Amniyon S&#;v&#;s&#;&#;

5) K&#;zarm&#;&#; Et ve Sebzeler

  • Plasentada kan oran&#;nda ya&#;anan dü&#;me amniyon s&#;v&#;s&#;n&#;n miktar&#;n&#; belirler. Azalmas&#; halinde bebe&#;in sa&#;l&#;&#;&#; da tehdit edilir.
  • Kan oran&#;n&#; dengelemek ve ideal de&#;erlere getirmek için k&#;zart&#;lm&#;&#; besinlerden uzak kalmak önemlidir.
  • Özellikle de k&#;zard&#;&#;&#;nda tüm vitaminini kaybeden et ve sebzeler, &#;zgarada ya da ha&#;lama olarak tüketilmelidir.
  • K&#;zaran besinler, amniyon s&#;v&#;s&#;n&#; azaltaca&#;&#; gibi anne ve bebek sa&#;l&#;&#;&#;n&#; da zay&#;flatacakt&#;r.
  • Anne aday&#;m&#;z&#;n vücudundaki su oran&#;n&#; dengelemek, plasenta kan düzeyini korumak için ö&#;ünlerden k&#;zart&#;lm&#;&#; besinlerin ç&#;kar&#;lmas&#; gerekmektedir.
Hamilelikte Amniyon S&#;v&#;s&#;&#;

Amniyon S&#;v&#;s&#; Testi Ne Zaman, Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

  • Amniyon s&#;v&#;s&#; testi “amniyosentez” ad&#;yla doktorlar taraf&#;ndan ifade edilir. Bu testin yap&#;lmas&#; sonucunda bebe&#;in genetik hastal&#;klar&#;, akci&#;er hastal&#;klar&#; ve organ anomalileri tespit edilebilir.
  • Test için gebeli&#;i takip eden doktorun önerisi ve ailenin onay&#; gerekmektedir.
  • E&#;er gebelikle ilgili bir &#;üphe varsa; doktor bu durumu aileye ifade ettikten sonra onay gelirse test yap&#;labilir.
  • Bu test, bebe&#;in içinde bulundu&#;u s&#;v&#;dan uygun miktarda al&#;narak yap&#;l&#;r ve incelenmesi için laboratuvara gönderilir. Do&#;um öncesi tan&#; ve tarama için oldukça önemlidir.
  • Uygun görülen haftalar ise; ve haftalard&#;r.
Hamilelikte Amniyon S&#;v&#;s&#;&#;

Amniyon S&#;v&#;s&#; Neden Al&#;n&#;r?

  • Her anne aday&#; gebelik haberini büyük bir mutlulukla ö&#;renir. Ancak baz&#; durumlarda gebeli&#;in ilerlemesi ya mümkün de&#;ildir ya da olas&#; sa&#;l&#;k sorunlar&#; meydana gelebilir.
  • Kontroller esnas&#;nda doktorunuzun fark edece&#;i bir riski netle&#;tirmek ad&#;na amniyosentez yap&#;l&#;r. Bu test sayesinde do&#;um öncesi tan&#; ve tarama kolayca yap&#;l&#;r.
  • Organ taramas&#;, kromozom yap&#;s&#;, akci&#;er geli&#;imi, enfeksiyon ve genetik hastal&#;klar üzerine bir hastal&#;k hikayesi varsa ya da &#;üphe söz konusu ise; amniyon s&#;v&#;s&#; al&#;narak gerekli testler yap&#;labilir.
Hamilelikte Amniyon S&#;v&#;s&#;&#;

Amniyon S&#;v&#;s&#; S&#;zmas&#; Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r?

  • Amniyon kesesinde olu&#;an en ufak bir hasar, suyun s&#;zmas&#;na neden olacakt&#;r. Bu durum anne adaylar&#; taraf&#;ndan bazen anla&#;&#;lmaz ancak çok fazla miktarda suyun s&#;zmas&#; idrar kaç&#;rma olarak anla&#;&#;labilir.
  • E&#;er gebeli&#;in son haftalar&#;na do&#;ru geliyorsan&#;z özellikle de haftadan sonra keseden ufak ufak su s&#;z&#;nt&#;lar&#; ya&#;anabilir. Bu durumu mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.
  • Gebeli&#;in ilk aylar&#;nda ise ya&#;anan amniyon s&#;v&#;s&#; s&#;z&#;nt&#;s&#;, vajinal ak&#;nt&#;yla kar&#;&#;abilir.
  • Genellikle ev ortam&#;nda fark edilmez.
  • Kontroller sonucunda ölçüm yap&#;lmal&#;d&#;r. Bu s&#;v&#; aç&#;k renkli ve daha s&#;v&#;d&#;r.
  • Ak&#;nt&#; gibi k&#;vaml&#; ve koyu renkli de&#;ildir.
  • Olas&#; bir durumda bu özelliklere göre doktorunuza bilgi verebilirsiniz.
  • Erken do&#;um an&#;nda ise amniyon s&#;v&#;s&#;n&#;n s&#;zmas&#;, annede idrar&#; kaç&#;rma hissi uyand&#;rmaktad&#;r.
  • Kesede olu&#;an hasar ve y&#;rt&#;lma sonucunda suyun bir k&#;sm&#; s&#;zabilir.
  • Derhal doktorunuza görünmeniz ve durumu netle&#;tirmeniz gerekir.
  • Pek çok anne aday&#; amniyon s&#;v&#;s&#; az olup do&#;um yapanlar nas&#;l bir süreç geçirdi diye merak etmektedir.
  • Gebeli&#;in ilk aylar&#;nda olu&#;an s&#;v&#; azl&#;&#;&#;, olumsuz sonuçlar do&#;urabilece&#;i için s&#;k&#; takip ve tedavi gerektirebilir.
  • Ancak do&#;uma günler kala azalan s&#;v&#;n&#;n azl&#;&#;&#;, genellikle normal kabul edilir.
  • &#;ayet amniyon s&#;v&#;s&#; miktar&#; 30 mm’nin alt&#;na dü&#;erse ciddi riskler olu&#;abilir.
  • Doktorunuzla bu konuyu zaman geçmeden konu&#;man&#;z önerilir.
Hamilelikte Amniyon S&#;v&#;s&#;&#;

Amniyon S&#;v&#;s&#; Az Olanlar Ne Yapmal&#;?

  • Gebeli&#;in herhangi bir döneminde amniyon s&#;v&#;s&#; azalmas&#; ya&#;and&#;&#;&#;nda, doktorunuz en uygun tedaviyle s&#;v&#;n&#;n artmas&#; için size önerilerde bulunacakt&#;r.
  • Bu süreçte anne aday&#;n&#;n s&#;v&#; tüketmesi, sa&#;l&#;kl&#; beslenmesi ve dinlenmesi oldukça önemlidir.
  • C vitamini aç&#;s&#;ndan zengin beslenmek, bol su içmek, kan&#; temizleyen sebze ve meyveler tüketmek amniyon s&#;v&#;s&#;n&#; art&#;rabilir.
  • Sebze suyu tüketimi, kan ak&#;&#;&#;n&#; kontrol edece&#;i için amniyon s&#;v&#;s&#;na da destek olacakt&#;r. Özellikle de havuç suyunun pek çok anne taraf&#;ndan faydal&#; oldu&#;u ifade ediliyor.
  • Protein aç&#;s&#;ndan zengin beslenerek, süt ve süt ürünlerine önem vererek amniyon s&#;v&#;s&#;n&#;n artmas&#;na yard&#;m edilebilir.

Amniyon S&#;v&#;s&#; Fazla Olanlar Ne Yapmal&#;?

  • Baz&#; gebelik hikayelerinde polihidramnios ad&#; verilen amniyon s&#;v&#;s&#;n&#;n fazlal&#;&#;&#; gözlemlenir. Bu durum da bebe&#;i ve anneyi yak&#;ndan ilgilendirir. Peki, amniyon s&#;v&#;s&#; fazla olan anne adaylar&#; neler yapmal&#;d&#;r?
  • Böyle durumlarda anne aday&#;nda diyabet ve gebelik &#;ekeri testleri yap&#;l&#;r. Çünkü amniyon s&#;v&#;s&#;n&#;n fazla olmas&#;nda &#;eker hastal&#;klar&#; etkendir.
  • Rahmin çok gerilmesine ve zarlar&#;n yüksek düzeyde aç&#;lmas&#;na neden olan amniyon s&#;v&#;s&#; fazlal&#;&#;&#; için bebe&#;in idrar&#; kontrol alt&#;na al&#;n&#;r.
  • Gerekli tüm tedavi ve önlemler, gebeli&#;i takip eden doktorunuz taraf&#;ndan sizlere aç&#;klanacakt&#;r.

Hamileli&#;in &#;lk Aylar&#;nda Nas&#;l Beslenmeli?

Hamilelikte Yasak Olan 12 Yiyecek ve &#;çecek

Hamilelikte &#;i&#;kinli&#;e Ne &#;yi Gelir, Nas&#;l Geçer?

Hamile Pilatesi: Ne Zaman Ba&#;lamal&#;? Faydalar&#; Neler?

Hamilelikte Kar&#;n A&#;r&#;s&#; Neden Olur? Ne Zaman Ba&#;lar? Nas&#;l Geçer?

Bebeğin amniyon sıvısı nasıl oluşur, azalması ve artması neden olur, i&#;ilen suyla ilgisi var mıdır?

Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu (video sayfanın en aşağılarında):

Bebeğin amniyon sıvısı aslında bebeğin idrarıdır. Belli bir gebelik haftasından itibaren, genelde 9. haftadan itibaren bebeğin böbrekleri artık idrar üretmeye başlar ve o idrarı yapmasıyla ve rahim içine boşalan o sıvıyı yutması ile amniyon sıvısının dengesi sağlanmış oluyor.

Normalde idrar zararlı bir maddedir. Yani bir insan onu içtiği zaman hayatta kalamaz. Çünkü vücudun toksinlerinin önemli bir kısmı idrarla atılır. Böbreklerle atılır.

Halbuki rahim içinde bebek toksinlerini idrara değil anne adayına göbek kordonu vasıtasıyla gönderiyor.

Yani bebeğin de vücudunda sonuçta toksinler oluşuyor, artık maddeler oluşuyor, metabolizma sonucu oluşan maddeler, bunlar idrarla değil, göbek kordonu vasıtasıyla anne adayının kanına geçiyor o şekilde atılıyor.

Yani böbreklerin rahim içinde öyle bir süzme, zehirleri süzme fonksiyonu yok. Basit bir sıvıdan ibaret.

Bebek doğduktan sonra tabii ki artık göbek kordonu olmadığı için anneye bağlı göbek kordonu artık böbrekler o toksik maddeleri de süzmeye başlıyorlar.

Çoğu kişi sıvı alımı ile amniyon sıvısı arasında bir bağlantı kurar. Çok yeterli sıvı içilmezse bebeğin amniyon sıvısı az olur, veya çok aşırı su içilirse bebeğin amniyon sıvısı fazla olur diye.

Böyle bir şey yok.

Anne adayının içtiği sıvı ile bebeğin amniyon sıvısı üretimi arasında hiçbir bağlantı yok.



Amniyon sıvısı ölçümünü biz ne amaçla yapıyoruz?

Bebeğin gelişmesinin en önemli kriterlerinden bir tanesi hem bedenen gelişmesi büyümesi kilo alması boyunun uzaması hem de amniyon sıvısının yeterli olması.

Amniyon sıvısı azsa bebeğe giden kan akımında, anne adayından bebeğe giden kan akımında acaba bir sorun mu var diye düşünürüz veya kendi farkında olmadan acaba suyu mu geldi düşünürüz.

Amniyon sıvısı fazlalıkları da genelde hiçbir soruna işaret etmezken bazen gebelik şekerine bağlı artışlar olabilir, bazen de sindirim sistemi tıkanıklıklarına bağlı artışlar olabiliyor.

Baştan söylediğimiz gibi idrar nasıl oluşuyor?

Böbrekler tarafından süzülen bir madde, onu bebek yutarak o dengeyi kurmaya çalışıyor, çünkü sürekli idrar yapılsa, amniyon sıvısının sürekli artması lazım.

Nasıl kompanse ediliyor, nasıl dengeye sokuluyor?

Bebek onu yutuyor sonra tekrar idrar şeklinde bu ikisinin dengesi sağlandığı zaman da amniyon sıvısı belli sınırlar içerisinde kalıyor.

Amniyon sıvısının en önemli fonksiyonu bebeğin rahim duvarlarına değmesini engellemek. 9 ay boyunca o temas olsaydı eğer, amniyon sıvısı olmasaydı, bebeğin cildi son derece zarar görürdü. Gelişimi söz konusu olamazdı.



O yüzden aslında amniyon sıvısı bebeği rahim duvarlarından koruyucu bir fonksiyon sağlıyor artı bir de göbek kordonunun sıkışmasını engelliyor.

Göbek kordonu serbest bir şekilde dolaşabilsin diye rahim içinde baskıya uğramasın diye amniyon sıvısı son derece önemli.

Ve o yüzden de mutlaka her ultrasonografide biz amniyon sıvısı ölçümü yapıyoruz.


Video: Bebeğin amniyon suyu nasıl oluşur?Su tüketimi ile ilgili midir?Az veya fazla olması ne anlam taşır?


Gebelik Boyunca Hangi Test ve İncelemeler Yapılır?

Hamilelikte Doktor Kontrolleri Neden ve Ne Sıklıkla Yapılır?

Gebeliğin Tanısı

Gebelikte Ultrasonografi

Hamilelikte İkili Test - Ense Kalınlığı Ölçümü

Üçlü Tarama Testi

Dörtlü Tarama Testi

Anne Kanında Fetal DNA - cffDNA

Amniyosentez - Bebekten Sıvı Alınması

Gebelikte Yapılan Testlerle İlgili En Sık Sorulanlar

Koryon villus biyopsisi (CVS) ve kordosentez

Rahim İçinde Sağlıklı ve Sağlıksız Bebek

Anne Karnında (Doğmadan) Tedavi

Bebek hareketleri ve bebeğin durumu

NST - Nonstres test

Biyofizik Profil ve CST

Doppler Testi

Kardiyotokografi

Yenidoğanda Kordon Kan Gazı

Anne karnındaki bebeğin amniyon sıvısı hakkında detaylı bilgiler


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası