östrojen içeren çaylar / ÖSTROJEN İÇEREN BESİNLER İLE SAĞLIĞINIZI KORUYUN! – Korayspor Blog

Östrojen Içeren Çaylar

östrojen içeren çaylar

Adaçayı hormonal dengesizlik yapabilir (Bitki çayları nasıl kullanılmalı?)

Adaçayı ve ıhlamur gibi bitkilerin kaynatıldığında etkili bileşiklerini kaybettiğini belirten Doç. Tuğçe Fafal, adaçayının uzun süreli kullanımında hormonal dengesizlik olabileceğini, bilinçsiz tüketilen bitki çaylarının böbrek ve karaciğeri etkileyerek kansere bile yol açabileceğini söyledi.

-

Haberler - Anadolu Ajans&#x;

Bitki çaylarının yararlı olması için doğru kullanılması gerektiğine vurgu yapan Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tuğçe Fafal, tıbbi ve aromatik bitkilerin etkili bileşenlerinin analizi konusunda çalışmaların sürdüğünü, bitkilerin olumlu etkilerinin yanında istenmeyen birçok soruna yol açabileceğini aktardı.  

Adaçayı, ıhlamur ve kuşburnu bitkisinin özellikle kış aylarında grip ve soğuk algınlığına karşı kullanıldığını hatırlatan Fafal, genelde kaynatma usulü hazırlanan bitkilerin etkili bileşiklerini kaybettiğini ifade etti.

DOĞRU HAZIRLAMAK, KARARINDA TÜKETMEK GEREKİYOR

Kış çaylarında kullanılan bitkilerin "infüzyon" adı verilen biçimde kullanılması gerektiğini anlatan Fafal, şu bilgileri verdi:

"Adaçayı ve ıhlamuru kaynattığımızda içindeki etkili bileşikleri uçabiliyor. Demleme usulü ile 5 dakika kaynar su içinde ağzı kapalı biçimde beklettikten sonra tüketmek gerekiyor. Böyle yapmazsak etkisi azalabilir. Bitkiler tamamen zararsız değil. Kür şeklinde 3 aydan fazla kullanıldığında yan etkiler de gözlemlenebiliyor. "

Adaçay&#x; hormonal dengesizlik yapabilir (Bitki çaylar&#x; nas&#x;l kullan&#x;lmal&#x;?) - 1

Adaçayının çok ve yanlış kullanımında özellikle erkeklerde hormonal dengesizliklerin görüldüğünü vurgulayan Fafal, kış çaylarının günde en fazla bardak tüketilmesi gerektiğini, aksi durumda yan etkilerinin de artabileceğini dile getirdi.

PAPATYA ÇAYI DOĞRU KULLANILMAZSA KARACİĞER VE BÖBREK HASARI YAPABİLİR

Bitki çayları kullanımında en önemli konunun ise "doğru bitki tüketimi" olduğuna dikkati çeken Fafal, "Papatya çayı adı altında bilinçsizce kullanılan başka bitkiler var. Papatya olarak satılan seneico artemis bitkisi aktarlar tarafından satılabiliyor ve toksik bileşikler istenmeyen etkiler ortaya çıkarabiliyor. Karaciğerde toksik etki ortaya çıkabilir. Bazı bitkilerin yanlış kullanımında böbrek ve karaciğerde harabiyet oluşabiliyor" diye konuştu.

Adaçay&#x; hormonal dengesizlik yapabilir (Bitki çaylar&#x; nas&#x;l kullan&#x;lmal&#x;?) - 2

KANSERE BİLE NEDEN OLABİLİR

Fafal, yanlış bitki kullanmak istemeyen bir vatandaşın bitkilerle ilgili eğitim alan eczacılara başvurması gerektiğini vurgulayarak, "Bitkiler yanlış kullanıldığında en ağır olarak ölüme kadar giden tablolara neden olabilir. Belki de sene sonra böbreklerde kanser görülebilir ve tüketici bunun nedenini bile bilmeyebilir" diye konuştu.

METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN, YAĞ YAKTIRAN BİTKİ ÇAYI TARİFİ

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Beslenme
  • Genel Sağl&#x;k

SAĞLIK HABERLER&#x;

Östrojen Hormonunu Arttıran Bitkiler

Kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen, ergenlik döneminden menopoza kadar vücudumuz tarafından üretiliyor. Östrojenin eksikliği olduğu durumlarda bazı kadın hastalıkları görülebiliyor. Özellikle bu hormonu üretiminin durmaya başladığı menopoz döneminde kadınlar pek çok sıkıntı yaşayabiliyor.

Bu sıkıntıların önüne geçebilmek için doğal yöntemlerden yardım almak isterseniz bu bitkiler sizin için!

İşte östrojen arttıran bitkiler…

Adaçayı

Doğal östrojenler içeren adaçayı, ateş basması, gece terlemeleri gibi menopoz şikayetlerinde etkili.

Soya fasulyesi

Soyadan elde edilen ve doğal östrojen olan isoflavonlar, menopoz şikayetlerini hafifletiyor.

Anason

İçinde belli oranda doğal östrojenler ve buna benzer maddeler bulunan anason, menopoz sıkıntılarının yanı sıra uyku bozuklukları, gaz kolit, hazımsızlık şikayetlerine iyi geliyor.

Maydanoz

Doğal östrojenler içeren maydanoz menopoz şikayetlerini gidermek için etkili bir bitki.

Çuha çiçeği yağı

Kızılderililer’den kalma bu bitki, gece yatarken kullanılıyor. Aateş basmaları, gece terlemeleri gibi şikayetlerin dışında egzamalara, kolesterole, kaşıntılara, adet sancılarına iyi geliyor.

Kaynak:seafoodplus.info

Östrojen Hormonu Do&#;al Yollarla Nas&#;l Art&#;r&#;l&#;r?

Hormonlar vücudun yap&#; ta&#;lar&#;ndan biridir ve vücut fonksiyonlar&#;n&#;n çal&#;&#;mas&#;na rol al&#;rlar. Geli&#;en teknoloji ve t&#;p çal&#;&#;malar&#; sayesinde y&#;llar önce yakla&#;&#;k 20 adet hormonun varl&#;&#;&#;ndan söz edilirken; &#;imdilerde neredeyse farkl&#; hormon üzerine bilimsel çal&#;&#;malar yap&#;lm&#;&#;t&#;r.

Hormonlar, hücrelerin çal&#;&#;mas&#;nda rol al&#;r. Bir bebe&#;in büyümesi, çocu&#;un geli&#;mesi ve yeti&#;kin insanlar&#;n sa&#;l&#;kl&#; hareket etmesi için önemli olan hormonlar endokrin sistem alt&#;nda çal&#;&#;&#;r.

Östrojen &#;çeren Besinler

  • Tofu
  • Hurma
  • Maydanoz
  • Civanperçemi
  • Susam
  • Brokoli
  • Keten tohumu
  • Kuru üzüm
  • Ku&#;konmaz
  • Lahana

Vücut dengesini koruyan hormonlardan sizlere bu sayfada östrojen hormonunu tan&#;tmak istiyoruz. Östrojen hormonu hakk&#;nda merak edilen pek çok bilgiyi bu sat&#;rlarda bulabilirsiniz. Hormon bozuklu&#;u durumunu ya&#;ayan ki&#;iler için östrojen art&#;r&#;c&#; yiyecekler ve östrojen içeren çaylar hakk&#;nda bilgi verdik. Bu faydal&#; g&#;dalar&#; mutlaka ö&#;renmelisiniz…

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için mutlaka doktor deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz. Sa&#;l&#;kl&#; günler dileriz…

Östrojen hormonu

Östrojen Nedir?

  • Östrojen genel olarak kad&#;nl&#;k hormonu ad&#;yla bilinen bir tür hormondur.
  • Kad&#;nl&#;k hormonu olmas&#;na ra&#;men erkeklerde de çok az bir oranda bulunur.
  • Kad&#;nlarda daha yüksek oranda yer alan östrojen hormonu, cinsiyetin &#;ekillenmesinde rol almaktad&#;r.
  • Özellikle de ergenlik döneminden sonra daha yo&#;un salg&#;lanan östrojen hormonu, yumurtal&#;klar taraf&#;ndan salg&#;lan&#;r ve burada regl ad&#; verilen bir kanama meydana gelir.
  • Her ay yumurtalar östrojen hormonu sayesinde vücuttan at&#;l&#;r ve yenilenmesi sa&#;lan&#;r.
  • Kad&#;nlarda menopoz dönemine kadar çok aktif olan östrojen hormonu, menopoz sonras&#;nda daha sakin bir &#;ekilde salg&#;lan&#;r.
  • Östrojen hormonu 3 farkl&#; türde vücutta salg&#;lan&#;r: Bunlardan ilki yap&#; ve kaslarda bulunan östrondur.
  • Di&#;er östrojen türü östradiol ad&#; verilen hormondur. Çok güçlüdür ve yumurtal&#;klarda daha yo&#;un yer al&#;r.
  • Östriol ad&#; verilen türü ise genellikle gebelik döneminde aktif hale gelir. Cinsel geli&#;imin tamamlanmas&#; için gerekli olan östrojen hormonu, her kad&#;nda ideal düzeyde olmal&#;d&#;r. Eksikli&#;inde yahut fazlal&#;&#;&#;nda hormonal bozukluklar meydana gelebilir.
  • Östrojen seviyesini tespit etmek için çok k&#;sa bir i&#;lem yapman&#;z gerekiyor. Dilerseniz kan testi vererek sonuçlar&#;n&#;z&#; doktor ile beraber inceleyebilirsiniz. Bazen 24 saat boyunca idrar toplan&#;r ve idrardaki östrojen seviyesi belirlenir.
  • Yap&#;lan test sonucunda vücudunuzdaki östrojen oran&#; say&#;sal verilerle ifade edilir. Eksikli&#;inde yahut fazlal&#;&#;&#;nda uygun görülen tedavi ba&#;lan&#;r.
  • Östrojen fazlal&#;&#;&#; veya eksikli&#;inde ilaç tedavisi uygulanmaktad&#;r. Ya&#;a ve test sonucuna ba&#;l&#; doktorunuz size uygun gördü&#;ü ilac&#; önerir. &#;lac&#;n düzenli kullan&#;m&#; ile bedeniniz için gerekli olan östrojen seviyesi dengelenir.

En Yüksek Östrojen &#;çeren 10 Mucizevi Besin

Östrojen hormonunun ço&#;almas&#; için sa&#;l&#;kl&#; beslenme yolu izlenmelidir. Peki, östrojen nelerde var? Asl&#;nda tan&#;m olarak östrojen içeren g&#;dalar, östrojen içeren besinler, östrojen bulunan besinler, östrojen olan besinler, östrojen içeren çaylar vb. ba&#;l&#;klar do&#;u de&#;ildir çünkü östrojen bedenimizde salg&#;lanan bir hormondur ve g&#;dalar&#;n içinde bulunmaz. Ald&#;&#;&#;m&#;z baz&#; g&#;dalar sayesinde östrojen hormonu salg&#;lanmas&#; daha çok tetiklenir. &#;imdi bu listede östrojen art&#;ran bitkiler ve besinlere de&#;inelim:

1) Tofu

  • Östrojen içeren besinler aras&#;nda tofu yer al&#;yor. Tofu soyadan elde edilen bir tür peynirdir.
  • Östrojen hormonu eksikli&#;inde tofu tüketilmesi önerilir.
  • Östrojen içeren g&#;dalar aras&#;nda tofuyu sayarken tofu içinde hormon olmad&#;&#;&#;n&#; sadece östrojen hormonu sal&#;n&#;m&#;n&#; art&#;rd&#;&#;&#;n&#; da belirtelim.

Tofu Nedir? Protein Deposu Vegan Soya Peyniri

tofu

2) Hurma

  • Hurma cinsiyet hormonlar&#;ndan östrojeni art&#;ran bir besindir.
  • Do&#;urganl&#;&#;&#; art&#;rmak için y&#;llard&#;r önerilen hurma, son y&#;llarda kad&#;nl&#;k hormonunun salg&#;lanmas&#;nda da etkilidir.

Trabzon Hurmas&#;n&#;n Faydalar&#; Nelerdir? Nas&#;l Kurutulur?

hurma

3) Maydanoz

  • Östrojen içeren bitkiler aras&#;nda olan yani asl&#;nda östrojen art&#;ran maydanoz kad&#;nlarda yumurtlama döngüsünü de düzenleyici etkiye sahiptir.
  • Östrojen içeren sebzelerden biri olan maydanoz, menopozun etkilerini azaltmaktad&#;r.
  • Her ö&#;ünde maydanoz tüketerek vücut fonksiyonlar&#;n&#;n sa&#;l&#;kl&#; i&#;lemesine destek olabilirsiniz.

Maydanozun Faydalar&#; – Hiç Duymad&#;&#;&#;n&#;z Her Derde Deva 13 Özelli&#;i

maydanoz

4) Civanperçemi

  • Bitki çaylar&#; her derdimize deva olurken bu lezzetli seçenek östrojen art&#;ran çaylar aras&#;nda bulunmas&#; nedeniyle özellikle kad&#;nlar&#;n gözdesidir.
  • Bitkisel destek alarak östrojen seviyesini yükseltmek istiyorsan&#;z civan perçemi otundan faydalanabilirsiniz.
  • Östrojen hormonunu art&#;ran çaylar aras&#;nda yer alan bu çay&#; aktardan temin edebilirsiniz.
  • Östrojen hormonu dengeleyen bitkiler Saraço&#;lu taraf&#;ndan gündeme geldi&#;inde civanperçemi de ad&#;ndan söz ettirir.

Civanperçemi Çay&#; Faydalar&#; ve Adet Söktürücü Etkisi

civanperçemi

5) Susam

  • Östrojen hormonuna ba&#;l&#; geli&#;imleri h&#;zland&#;rmak için susam tercih edilebilir.
  • Susam kad&#;nsal geli&#;imleri destekledi&#;i gibi menopozun etkilerini de hafifletir.

Susam&#;n Faydalar&#; Nelerdir?

susam

6) Brokoli

  • Tad&#; herkes taraf&#;ndan pek sevilmese de faydalar&#; saymakla bitmeyen brokoli östrojen art&#;ran besinler aras&#;ndad&#;r.
  • Brokoli folik asit kaynaklar&#;ndan biridir. Gebelik döneminde tüketilmesi önerilen brokoli, üreme hormonlar&#;n&#;n salg&#;lanmas&#;n&#; sa&#;lar.
  • Brokolinin östrojen seviyesini yükseltmesi için mevsiminde tüketilmesi önerilir.

Brokoli Faydalar&#;: Sap&#;ndan Suyuna Tüm Faydalar&#;

brokoli

7) Keten Tohumu

  • Keten tohumu fitoöstrojen içeren tah&#;llardan biridir.
  • Bu besinden faydalanmak için kahvalt&#;da omlet içinde ya da salatada tüketebilirsiniz.

Keten Tohumu Faydalar&#; Nelerdir? Ne &#;&#;e Yarar? Zay&#;flat&#;r M&#;?

keten tohumu

8) Kuru Üzüm

  • Östrojen hormonunun salg&#;lanmas&#;nda etkili olan besinlerden biri de kuru üzümdür.
  • Kuru üzümü düzenli olarak tüketti&#;inizde, vücut fonksiyonlar&#;n&#;n dengeli çal&#;&#;mas&#;n&#; ve üreme sa&#;l&#;&#;&#;n&#;n korunmas&#;n&#; sa&#;layabilirsiniz.
  • Östrojen art&#;rmak için tüketebilece&#;iniz kuru üzümü çekirdekli olanlardan tercih ederek kan hücrelerinizi de daha iyi besleyebilirsiniz.

Kuru Üzüm Faydalar&#; Nelerdir?

Tarif için: Üzüm Ho&#;af&#;

9) Ku&#;konmaz

  • Sebzeler fitoöstrojen kaynaklar&#;d&#;r. Ku&#;konmaz da bu kaynaklar aras&#;nda yerini al&#;r.
  • Taze ku&#;konmaz&#; et ve tavuk yemeklerinin yan&#;nda tüketerek hücrelerin yenilenmesini sa&#;layabilirsiniz.
  • Östrojen art&#;ran g&#;dalar listesindeki ku&#;konmaz ayn&#; zamanda çok iyi bir lif kayna&#;&#;d&#;r ve sindirimi rahatlat&#;r.

Ku&#;konmaz Nedir? Faydalar&#; Nelerdir? Nas&#;l Temizlenir? 8 Farkl&#; Tarif

ku&#;konmaz

10) Lahana

  • Hormonlar&#;n dengelenmesini sa&#;lamak amac&#;yla haz&#;rlanan kürlere lahana yapra&#;&#; eklenir.
  • Lahana yapraklar&#;nda östrojen hormonun artmas&#; için gerekli olan mineraller bulunur.
  • Lahanay&#; kaynat&#;p suyunu içebilirsiniz.
  • &#;brahim Saraço&#;lu östrojen art&#;ran yiyecekler aras&#;nda yer alan lahanan&#;n selülitlerle sava&#;t&#;&#;&#;, kan &#;ekerini dengeledi&#;i ve kan dola&#;&#;m&#;n&#; düzenlendi&#;ine de de&#;inmektedir.

Lahana Suyu Faydalar&#; Nelerdir? Zay&#;flat&#;r M&#;? Ne &#;&#;e Yarar?

lahana

Östrojen Hormonunu Azaltan Yiyecekler

Baz&#; besinler, hormonlar&#;n dengesini bozabilecek etkidedir. Özellikle de östrojen hormonunu azaltan besinleri iyi tan&#;man&#;z gerekir. E&#;er bu besinleri s&#;k s&#;k tüketirseniz, üreme sa&#;l&#;&#;&#;ndan kad&#;n sa&#;l&#;&#;&#;na kadar vücudunuz olumsuz etkilenebilir.

Baz&#; durumlarda erkeklerde östrojen hormonu yüksek ç&#;kar. Bu gibi anlarda ise östrojen hormonunu azaltan besinlerin erkekler taraf&#;ndan tüketilmesi önerilir.

  • Közlenmi&#; sebzeler
  • Mantar
  • Zerdeçal
  • Mango
  • Tatl&#; Patates
östrojen hormonunu azaltan yiyecekler

Östrojen Fazlal&#;&#;&#;n&#; Gösteren 12 Belirti

Östrojen kad&#;n ve erkeklerde belirli bir oranda olmal&#;d&#;r. Fazla ölçüldü&#;ü durumlarda çe&#;itli sorunlara neden olabilir. Bu nedenle östrojen seviyesinin düzenli aral&#;klarla ölçülmesi gerekir.

Östrojen fazlal&#;&#;&#;n&#; gösteren i&#;aretlere de&#;inelim:

  • Panik atak
  • El ve ayaklarda s&#;k s&#;k ü&#;üme
  • Haf&#;za problemleri
  • Saç dökülmesi
  • Uyku bozuklu&#;u
  • Kilo al&#;m&#;
  • S&#;kça ya&#;anan ba&#; a&#;r&#;lar&#;
  • PMS art&#;&#;&#;
  • Adet düzensizli&#;i
  • Cinsel isteksizlik
  • Gö&#;üslerde &#;i&#;lik ve hassasiyet
  • Ödem

Östrojen Hormonu Ne &#;&#;e Yarar?

Her hormonun vücutta yapmas&#; gereken görevler vard&#;r. Östrojen hormonunun da üzerine dü&#;en baz&#; görevleri &#;imdi sizlere bu ba&#;l&#;k alt&#;nda ifade edelim:

  • Kad&#;nsal vücut &#;eklini meydana getirmek
  • Gö&#;üslerin kad&#;n vücuduna göre büyümesini ve &#;ekillenmesini sa&#;lamak
  • Adet dönemlerini ba&#;latmak
  • Genital bölgenin ve koltuk alt&#;n&#;n tüylenmesini sa&#;lamak
  • Yumurta sa&#;l&#;&#;&#;n&#; korumak
  • Vajina içindeki ya&#;lanman&#;n olu&#;mas&#;nda rol almak
  • Fallop tüplerini korumak
  • Uterusu korumak ve geli&#;mesini sürdürmek
  • Rahim içi sa&#;l&#;&#;&#;n&#; kontrol etmek

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için mutlaka doktor deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz. Sa&#;l&#;kl&#; günler dileriz…

Adet Sanc&#;s&#;na Ne &#;yi Gelir? Evde 10 Do&#;al ve Etkili Yöntem

5 Soruda Regl Döneminde Beslenme, Diyetisyen Cevaplad&#;

Adet Söktürücü Bitki Çaylar&#;, Yiyecekler ve Do&#;al Yöntemler

Menopozun Belirtileri ve Menopozda Ate&#;e &#;yi Gelen Çözümler

PMS Dönemi A&#;r&#; ve Stres Etkilerini Azaltacak 7 Rahatlat&#;c&#; Besin

Östrojen artıran besinler nelerdir? Hangi bitkiler östrojen içerir?

Menopoza geçiş (perimenopoz) veya menopoz döneminde olan, ayrıca erken menopoz yaşayan kadınlar, östrojen arttıran besinlerin ve bitkisel desteklerin etkilerini araştırıyor.


Östrojen hormonunu arttıran besinleri tüketirken ölçülü davranmaya dikkat edilmesi öneriliyor. Yine de östrojenin azalmaya başlaması ile ortaya çıkan şikayetleri bir nebze ortadan kaldırabilecek bazı yiyecekler ile “perimenopoz” olarak adlandırılan menopoza geçiş sürecinde ve menopoz döneminde vücuda destek olmak mümkün.


Kadınlarda cinsiyet özelliklerinden ve üremeden sorumlu hormon olarak bilinen östrojen, adet döngüsü ve hamilelik döneminde destekleyici olan progesteron hormonuyla birlikte kadın sağlığı konusunda en bilinen iki hormon. Düşük östrojen ve progesteron seviyeleri, ruh halinde dalgalanmalar, cinsel istekte azalma, kemik sağlığını tehdit eden osteoporoz gibi etkilere sahip. Östrojeni doğal yollarla arttırmanın bazı yolları bulunuyor.


Östrojen düşüklüğü nedir? Östrojeni artırmanın yolları


Vücuttaki östrojen seviyesini artırmak için kullanılan ilaçların çoğu ya doğrudan östrojen oluşumunu destekliyor ya da vücuttaki östrojen aktivitesini artırıyor. Besinlerde bulunan bazı maddeler de benzer şekilde destek sağlıyor. Bu noktada, alınan yiyecek miktarının ve bireysel metabolizmanın etkisini de hesaba katmak gerekiyor. Yine de beslenmenize bazı gıdaları ekleyerek östrojen azalmasını yavaşlatmak yönünde tedbir almanız iyi bir fikir olabilir.



Östrojen artıran besinler

Bazı besinlerin tüketimine dikkat ederek vücudun mikrobesin eksiklerini tamamlamak, östrojen azlığının önüne geçmeye yardımcı olabiliyor. Bunu da bazı besinlerdeki fitoöstrojen adı verilen maddeler sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre fitoöstrojenler açısından zengin gıdaları tüketmenin faydaları, muhtemel risklerinden şimdilik daha ağır basıyor. Yapılan çalışmaların çoğu hayvanlar üzerinde yapıldığı için, fitoöstrojenlerin insanlar açısından kolesterol seviyesinde düşme, menopoz sıkıntılarında azalma, osteoporoz ve meme kanseri riskinde azalma gibi birçok faydaları gösteriliyor. Bu açıdan kür şeklinde değil, beslenmeye dengeli şekilde dahil edilerek ölçülü tüketilmeleri tavsiye ediliyor.


Soya fasulyesi

Çeşitli şekillerde tüketilebilen soya fasulyesi, soya peyniri ve tofu gibi soya ürünleri harika bir fitoöstrojen kaynağı olarak gösteriliyor. Fitoöstrojenler, östrojeninkine benzer bir kimyasal yapıya sahipler ve östrojen reseptörlerine bağlanarak vücuttaki östrojenin etkilerini taklit ediyorlar. Bu sebeple “bitkisel östrojen” olarak da anılıyorlar.


Keten tohumu

Bazı fitoöstrojenlerin tam tersi etki yaptığı konusunda tartışmalar devam etse de östrojen seviyesini destekleyen keten tohumu gibi besinler birçok açıdan tercih edilmeye devam ediyor. Salatalara, kahvaltılık yulaf karışımına ve birçok yiyeceğe eklenebilen keten tohumu, yüksek miktarda fitoöstrojen içeriyor.


Susam tohumu

Kahvaltıda severek tükettiğimiz tahinin östrojen üzerinde etkili olabileceğini biliyor muydunuz? Tahini meydana getiren susam tohumlarının, östrojen benzeri olumlu etki gösterdiğine dair araştırma sonuçları bulunuyor. Susam aynı zamanda kemik sağlığını destekliyor ve menopoz sürecinin hızlandırabildiği osteoporoz üzerinde de yavaşlatıcı etkide bulunabiliyor.


Östrojeni arttıran bazı meyveler

Hurma, kuru erik ve kuru kayısı, fitoöstrojen içeren kuru meyvelerden bazıları. Kuru kayısının yanı sıra taze kayısı da östrojen arttırıcı etkisiyle harika bir destek olarak özellikle menopoz sonrasında öneriliyor. Çilek, kızılcık ve ahududu gibi meyveler de hem vitamin, mineral ve lif hem de fitoöstrojen kaynağı olarak gösteriliyor.


Sarımsak ve bazı sebzeler

Karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası ve lahana gibi turpgiller familyasından sebzeler fitoöstrojenler açısından zengin olmalarıyla dikkat çekiyor. Bu besinleri tüketirken sarımsak ve sarımsak yağı kullanmak ise fitoöstrojen içeriğini arttırıyor. Elbette sarımsağı başka gıdalar içinde beslenmeye katmak da olumlu etki gösteriyor.



Bazı vitamin ve vitamin gruplarının östrojen seviyesi üzerinde olumlu etkisi bulunuyor. Bunlar;



B vitamini

Birçok faydası ile bilinen B vitamini, östrojen oluşumunda ve aktivasyonunda önemli rol oynuyor. Vücutta B vitamini seviyesinin düşük olması, östrojen seviyesinin düşmesine de sebep olabiliyor. B vitamini içeren besinler ise “B vitamini nedir? B vitamini içeren besinler nelerdir?” yazımızda.


D vitamini

Hem bağışıklık hem de birçok fonksiyon için kritik öneme sahip olan D vitamini, östrojen sentezinde de rol oynuyor. Yapılan bir bilimsel araştırma, hem D vitamini hem de östrojenin kalp-damar hastalıkları riskini azaltmak için birlikte çalıştığını gösteriyor. Peki D vitamini hangi yiyeceklerde vardır?Yanıtları için tıklayın.


Bor

İlgi çeken bir mineral olarak çeşitli rolleri bulunan Bor, vücutta eser miktarda bulunsa da cinsiyet hormonları olan testosteron ve östrojenin metabolizması için gerekli gösteriliyor. Araştırmacılar, bor mineralinin östrojen reseptörlerini etkilediğini ve böylece vücudun mevcut östrojeni daha kolay kullanabildiğini düşünüyor. “Bor hangi yiyeceklerde var?” sorusunun cevabı ise neyse ki oldukça geniş bir içeriğe sahip. Bor içeren yiyecekler badem, fındık, hurma, şeftali, erik, sarımsak, domates, elma, üzüm, çilek, hurma, patates, brokoli olarak sıralanıyor.


Östrojen arttıran bitkisel takviyeler

Bazı bitkisel destekler, östrojen seviyesini koruma konusunda öne çıkıyor. Menopoz sürecinde adı sıkça geçen bitkisel takviyeler, kullanılan başka ilaçlarla etkileşime geçebiliyor. Bu sebeple doktora danışmadan kullanılmamaları ve bireysel ihtiyaç tespit edildikten sonra gerekli görülürse alınmaları tavsiye ediliyor. Yine de bu bitkisel takviyeler östrojen arttırıcı arayışında olan kişilerin ilgisini çekiyor. Karayılan otu, hayıt tohumu, çuha çiçeği yağı, kırmızı yonca (kızıl yonca), dong quai (Çin melekotu), uygun miktarlarda hazırlandığında destek olarak kullanılabiliyor.


Östrojen reseptörlerini uyaran belli bileşikler içeren bu takviyeler hem adet öncesi gerginlik ve PMS (Premenstrüel Sendrom) sıkıntıları için geleneksel olarak kullanılsa da yeni araştırmaların az olması sebebiyle uzman tavsiyesi dışına çıkılmaması öneriliyor. Bunun bir diğer sebebi, tüm bitkisel takviyelerin progesteronu artırmak için etkili olmaması. Hatta bazı kaynaklar, birden fazla takviye kullanmanın progesteron seviyesini arttırmak yerine düşüren etkide bulunabileceğini bile ortaya koyuyor. Bu da çeşitli rahatsızlıklara davetiye çıkarabiliyor.


Öncelikle yaşam tarzınızı gözden geçirin

Hem östrojen hem de progesteron seviyelerini doğal olarak yükseltmenin yolu olarak sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı gösteriliyor. Çeşitlilik içeren bir beslenme düzeni, vücuda progesteron ve östrojen metabolizması için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlayabiliyor. Sağlıklı bir kiloyu korumak, tutarlı bir uyku programında kalmak ve stresi yönetmek de hormonları dengede tutmaya yardımcı olabiliyor.


Beslenmeyi düzenlemek gibi doğal yöntemler östrojen seviyesini yükseltmek için yeterli olmadığında, hormon replasman tedavisi gibi diğer tedavi seçenekleri için kadın-doğum doktoruyla görüşülmesi gerektiği belirtiliyor.





Derleyen ve çeviren: Senem Tahmaz

Referanslar: "12 Natural Ways to Boost Estrogen in Your Body" () Eleesha Locket. Şuradan alındı: seafoodplus.info


“Vücudumuzun ihtiyacı olan mineraller” GTBD () Şuradan alındı: seafoodplus.info







nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir