aloe vera bitkisi saksı değişimi / Aloe Vera Bakımı: Doğanın Mucizesi

Aloe Vera Bitkisi Saksı Değişimi

aloe vera bitkisi saksı değişimi

Aloe Vera Bitkisi Bak&#;m&#; En &#;yi Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

K&#;z&#;lderililerin “cennetin sihirli de&#;ne&#;i”, M&#;s&#;rl&#;lar&#;n “ölümsüzlük bitkisi” ve Sümerlerin kil tabletlerinde “gençlik çe&#;mesi” olarak tan&#;mlad&#;&#;&#;, Hintililerin Ayruveda’s&#;nda ise 16 kutsal bitkiden biri olarak kabul edilen aloe vera bitkisi her derde deva, mucize bir bitki.

Tarih boyunca birçok uygarl&#;k taraf&#;ndan farkl&#; uygulamalarda kullan&#;lan bitki, günümüzde hala pek çok rahats&#;zl&#;&#;a çözüm olarak kullan&#;l&#;r. Kaktüs sevenlerin evlerinde s&#;kça rastlanan bu bitki ortama katt&#;&#;&#; estetik görselli&#;in yan&#; s&#;ra, insan vücudu için de &#;ifa deposu.

Pek çok ülkede ise, ticari olarak aloe vera yeti&#;tiricili&#;i yap&#;lmakta ve bu sayede bitkiye eri&#;im kolayla&#;maktad&#;r. Gelin bu mucizevi bitkiyi birlikte tan&#;yal&#;m!

aloe vera bitkisi nas&#;l bak&#;l&#;r

Aloe Vera Nedir?

Ana vatan&#; tam olarak bilinmeyen aloe vera çiçe&#;inin Afrika, Mezopotamya veya Yemen kökenli oldu&#;una inan&#;l&#;r. Tarihin çok eski zamanlar&#;ndan beri cilt problemlerinden yan&#;klara, kesiklerden sindirim sistemi problemlerine kadar birçok sorunun çözümünde kullan&#;lan bu bitki, ülkemizde “t&#;bbi sar&#;sab&#;r” olarak bilinen &#;ifal&#; bir bitki.

Aloe vera kaktüs mü? Hay&#;r. Aloe vera görüntüsü itibariyle kaktüsü and&#;r&#;yor ve kaktüs severlerin ilgisini çekiyor olsa da asl&#;nda zambakgiller (Asphodelaceae) ailesinin bir üyesi. Baz&#; türleri çiçek açarken, baz&#; türleri sadece ye&#;il yaprakl&#; olarak yeti&#;ir, çok köklüdür.

Tropik iklimde veya tropik iklime benzer iklimlerde do&#;al olarak yeti&#;en aloe vera, di&#;er iklimlerde kültür bitkisi olarak yeti&#;tirilir. Günümüzde kozmetikten, parfümeriye, t&#;ptan g&#;da sektörüne, pek çok alanda yayg&#;n olarak kullan&#;l&#;r.

Ayr&#;ca aleo vera Dünya Sa&#;l&#;k Örgütü taraf&#;ndan onaylanm&#;&#; bir bitkidir. Uzun yaprakl&#; ve dikenli bir yap&#;ya sahip aloe vera bitkisi üç ana bölümden olu&#;ur: ye&#;il kabuk bölümü ve yap&#;&#;kan sar&#; s&#;v&#; ve jel. Sert ve etli bir yap&#;ya sahip yapraklar&#;n&#;n kendine has, ac&#;ms&#; bir öz suyu bulunur.

Çok yaprakl&#; bir yap&#;ya sahiptir ve suyu tutabilme özelli&#;i sayesinde, bitkinin baz&#; türlerinin boyu dört metreye kadar uzayabilir. Mucizevi bitki aloe veran&#;n ticari amaçlarla yeti&#;tiricili&#;i Güney Amerika, Meksika ve Hint Adalar&#;’nda yap&#;l&#;r. Aloe veran&#;n içeri&#;i, mucizevi olarak an&#;lmas&#;n&#; sa&#;layan amino asitler, mineraller ve vitaminlerden olu&#;ur. Bitkinin bu bile&#;enlerinden cilde uygulanarak yararlan&#;labildi&#;i gibi do&#;rudan a&#;&#;z yoluyla tüketilerek de yararlanmak mümkün olur.

“Aloe vera nas&#;l yenir?” diye sorarsan&#;z, oldukça basit: yapra&#;&#;n ye&#;il kabu&#;unu soydu&#;unuzda kar&#;&#;n&#;za ç&#;kan &#;effaf jelden bir miktar&#;n&#; al&#;p suyla kar&#;&#;t&#;r&#;p ev yap&#;m&#; içecek haz&#;rlayabilirsiniz. Tüketmeden önce doktora dan&#;&#;&#;n&#;z.

aloe vera yeti&#;tiricili&#;i

Aloe Vera Nas&#;l Yeti&#;tirilir?

T&#;bbi aç&#;dan yararl&#; hale gelebilmesi için y&#;l olgunla&#;mas&#; gereken bir bitki oldu&#;undan, aloe vera çiçe&#;i tohumunu ekerek yeti&#;tirmeye ba&#;lamak yerine aloe vera fidesi edinerek topra&#;a dikme usulü ile yeti&#;tirmek, bitkiden daha çabuk yararlanman&#;z&#; sa&#;lar. Ekerek yeti&#;tirmeyi tercih ederseniz, aleo vera tohumunu internet üzerinden temin edebilirsiniz.

Aloe Vera Bitkisi Bak&#;m&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Aloe vera bak&#;m&#;ndaki en önemli nokta sulamad&#;r. Fazla suland&#;&#;&#;nda h&#;zl&#;ca çürür. Genç bitkiler için toprak yüzeyinden 2 cm, olgun bitkiler için ise 7 cm’lik bir k&#;sm&#;n kurumu&#; olmas&#;, bitkinin sulama gereksinimini gösterir. Sulama s&#;ras&#;nda bitkinin yapraklar&#; sulanmaz.

Sulama kadar topra&#;&#;n nem dengesini koruyabilmek de önemlidir. Toprak yüzeyine küçük çak&#;l ta&#;lar&#; yerle&#;tirmek, topra&#;&#;n nem dengesini koruman&#;za yard&#;mc&#; olur. Aloe vera topra&#;&#; humuslu ve mineralli olmal&#;d&#;r.

Topra&#;&#;n besleyicili&#;ini art&#;rmak için torf da ilave edilebilir. Bitki eri&#;kin boya geldi&#;inde, köklerin toprakta rahatça uzayabilmesi için en az 45 cm çap&#;nda bir saks&#;ya ihtiyaç duyar.

aloe vera bak&#;m&#;

Aloe Vera Toprak Seçimi ve Saks&#; De&#;i&#;tirme

Toprak

Aloe vera yeti&#;tirmeye karar verdiyseniz i&#;inizi en iyi görecek toprak çe&#;idi organik maddelerden zengin ve humuslu toprakt&#;r. Bahçe topra&#;&#; da denilen paket topraklardan sat&#;n alarak aloe vera yeti&#;tirebilirsiniz. Y&#;lda 1 kez gübre vermeniz yeterlidir. Topra&#;a muz kabu&#;u veya yumurta kabu&#;u da kar&#;&#;t&#;rabilirsiniz. Bitkiyi bu kar&#;&#;&#;m besleyecektir.

Saks&#;

Seçece&#;iniz saks&#;n&#;n alt&#;nda fazla suyu ak&#;tacak delikler bulunmal&#;d&#;r; zira fazla su aloe veralar&#;n&#;z&#; çürütür. Aloe vera saks&#; de&#;i&#;tirme i&#;lemi yapacaksan&#;z havalar&#;n &#;s&#;nmaya ba&#;lad&#;&#;&#; bahar aylar&#;n&#; tercih etmelisiniz; en ideali ne zaman derseniz cevab&#;m&#;z nisan ay&#;. Aloe veran&#;z&#;n saks&#;s&#;n&#; y&#;lda 1 kez de&#;i&#;tirebilirsiniz. Saks&#; de&#;i&#;tirme i&#;lemini bitki çok büyüdü&#;ünde yapabilirsiniz; s&#;k s&#;k saks&#; de&#;i&#;tirmeniz gerekmiyor.

aloe vera ço&#;alt&#;lmas&#;

Aloe Vera &#;çin En Uygun S&#;cakl&#;k ve Ortam

Bir tropik iklim bitkisi olan aloe vera a&#;ac&#;, güne&#;i ve sert olmayan rüzgar&#; çok sever. So&#;uktan kolay etkilenen bir yap&#;s&#; olmas&#; sebebiyle 10 derecenin alt&#;ndaki s&#;cakl&#;klarda iç mekanlarda tutulmal&#;d&#;r. Aksi halde kökleri ve yapraklar&#; çürür. Aloe vera için en uygun ortam s&#;cakl&#;&#;&#; derecedir.

Peki, aloe vera evde nerede durmal&#;?

May&#;s ay&#;nda balkona ya da d&#;&#;ar&#;ya eylülden itibaren iç mekana almal&#;s&#;n&#;z. Evinizde yaz mevsiminde balkonda k&#;&#; mevsiminde ise iç mekanda konumland&#;rabilirsiniz. Güne&#; alan bir odan&#;zda, direkt gün &#;&#;&#;&#;&#;na maruz kalmadan ayd&#;nl&#;k yerlerde aloe veran&#;z daha h&#;zl&#; geli&#;ecektir. Tamamen gölgede kalan, &#;&#;&#;k almayan ve so&#;uk havaya maruz kalan aloe veralar solabilir.

aloe vera nas&#;l yeti&#;tirilir

Aloe Vera Nas&#;l Sulan&#;r?

Aloe vera bir sukulenttir. Fazla suland&#;&#;&#;nda çürüyebilen bir bitkidir; düzenli sulamaya ihtiyaç duymaz. Peki, aloe vera kaç kez sulan&#;r?

Yaz aylar&#;nda haftada 1 kez sulaman&#;z yeterli olacakt&#;r. K&#;&#; aylar&#;nda ise ayda 2 kez yani 15 günde 1 defa olacak &#;ekilde sulayabilirsiniz. Sulamak için en uygun zaman topra&#;&#;n üzerinin birkaç santimetre kurudu&#;u zamand&#;r.

aloe vera ço&#;alt&#;lmas&#;

Aloe Vera Nas&#;l Ço&#;alt&#;l&#;r?

Çok köklü yap&#;s&#; sayesinde aloe vera ço&#;altma i&#;lemi kolayca yap&#;labilir. Dip k&#;sm&#;ndan sürekli ç&#;kan yeni kökler (yavrular) al&#;narak ba&#;ka saks&#;da bir topra&#;a bat&#;r&#;ld&#;&#;&#;nda k&#;sa süre içerisinde fide haline gelir ve ço&#;al&#;r.

aloe vera yeti&#;tiricili&#;i

Aloe Vera Yapraklar&#; Yumu&#;ad&#; Ne Yapmal&#;y&#;m?

Aloe veran&#;n yapraklar&#; yumu&#;uyor ve canl&#;l&#;&#;&#;n&#; kaybediyorsa saks&#;dan dikkatlice al&#;p bitkinin köklerini kontrol edin. Çamurla&#;m&#;&#; toprak var ise köklerden ar&#;nd&#;r&#;n ve bitkiyi ba&#;ka bir saks&#;da kuru topra&#;a tekrar dikin. Bir süre sulamay&#;n. Yumu&#;ama nedeni fazla sulama olabilir.

aloe vera co&#;turma

Solan Aloe Vera Nas&#;l Canland&#;r&#;l&#;r?

Aloe vera nas&#;l co&#;turulur merak ediyorsan&#;z aspirin ve kuru maya kar&#;&#;&#;m&#; önerece&#;iz. Toz haline getirilmi&#; aspirin ve kuru mayay&#; suda güzelce kar&#;&#;t&#;r&#;p belirli aral&#;klarla aloe veray&#; sulamak için kullanabilirsiniz.

aloe vera topra&#;&#;

Aloe Veran&#;n Faydalar&#; Nelerdir?

Aloe veran&#;n mucizevi içeri&#;i sayesinde pek çok faydas&#; vard&#;r:

  • Jel yap&#;s&#; harici olarak tüketildi&#;inde mantar tedavisinde, iltihapl&#; yaralar&#;n tedavisinde inatç&#; sedef hastal&#;&#;&#;n&#;n ve egzamalar&#;n tedavisinde fayda sa&#;lar.
  • Dahili olarak tüketildi&#;inde yaratt&#;&#;&#; müshil etkisi sayesinde, temiz bir kolon ve temiz bir mideye sahip olman&#;z&#; sa&#;layan aloe veray&#; içmenin faydalar&#; aras&#;nda sindirim sisteminin düzenli çal&#;&#;mas&#; yer al&#;r.
  • Bitkinin kökünden elde edilen aloe vera suyu laktasif preparatlarda s&#;kça kullan&#;l&#;r.
  • Hücre yenileyici özelli&#;i sayesinde aloe vera omega 3 ile desteklendi&#;inde kemik erimesinin yava&#;lat&#;lmas&#;nda etkilidir.
  • Beyaz kan hücrelerinin yenilenmesi, k&#;r&#;&#;&#;kl&#;klar&#;n giderilmesi, ast&#;m hastal&#;&#;&#;n&#;n tedavisi ve kalp damar performans&#;n&#;n art&#;r&#;lmas&#; aloe veran&#;n faydalar&#; aras&#;ndad&#;r.
  • Yap&#;s&#;ndaki anti-bakteriyel özellik sayesinde aloe vera, sinek ve böcek &#;s&#;r&#;klar&#;ndan kaynaklanan ka&#;&#;nt&#;lar&#;n giderilmesine yard&#;mc&#; olur ve bakterilerin üremesini engeller.

Detayl&#; bilgi için: Aloe Veran&#;n Faydalar&#; Nelerdir? Neye &#;yi Gelir?

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için uzman doktor deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz.

aloe vera sulama

Aloe Vera Bitkisi Neye &#;yi Gelir?

Aloe vera bitkisinin ye&#;il yapra&#;&#;n&#;n alt&#;ndan ç&#;kan jel yap&#;, bitkinin tedavi edici k&#;sm&#;n&#; olu&#;turur. Mucizevi aloe vera etkisini pek çok alanda görmek mümkün:

  • Anti-bakteriyel özelli&#;i sayesinde, aloe vera akne tedavisinde son derece etkili bir çözüm sunar.
  • Yapra&#;&#;n alt&#;ndan ç&#;kan jel yap&#;, aloe vera maskesi olarak cilde uygulan&#;r.
  • Bile&#;i&#;inde bulunan polisakkaritler, antioksidanlar ve enzimler sayesinde aloe vera zay&#;flamaya yard&#;mc&#; olur, ya&#; yak&#;m&#;n&#; h&#;zland&#;r&#;r.
  • Bile&#;enleri aras&#;nda bulunan ve nüfuz etme özeli&#;i olan lignin sayesinde aloe vera çatlaklar&#;n azalmas&#;na yard&#;mc&#; olur.
  • &#;çerdi&#;i enzimler ve polisakkaritler sayesinde dengeleyici özelli&#;e sahip aloe vera reflü tedavisinde do&#;al bir alternatif sunar.
  • Jel k&#;sm&#; saç diplerine uyguland&#;&#;&#;nda kepek sorununun çözülmesine yard&#;mc&#; olur.

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için uzman doktor deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz.

aloe vera bitkisi bak&#;m&#;

Aloe Vera Çe&#;itleri Nelerdir?

Aloe vera faydas&#; çok fazla olan bir bitki olmas&#;na ra&#;men, san&#;lan&#;n aksine her çe&#;idi t&#;bb&#; aç&#;dan kullan&#;labilir de&#;ildir. ’den fazla çe&#;idi bulunan aloe veralar&#;n her bir çe&#;idi farkl&#; özelliklere sahiptir.

Aloe vera türleri aras&#;nda yaln&#;zca 4’ü &#;ifal&#; bitki olarak kullan&#;labilir.

  • Aloe Barbadensis (Barbadensis Miller) t&#;bbi aç&#;dan aralar&#;nda en fazla kullan&#;lan&#;d&#;r.
  • Aloe arborescens, Aloe dichotoma ve Aloe nyeriensis &#;ifal&#; olan di&#;er üç türüdür.
  • Aloe nyeriensis türü neslinin tükenmesi tehlikesiyle kar&#;&#; kar&#;&#;ya olup, IUCN k&#;rm&#;z&#; listesindedir.
  • Aloe arborescens aleolar aras&#;ndaki çiçekli türlerden biridir ve çiçekleri aloe vera çay&#; yap&#;m&#;nda kullan&#;l&#;r.

Aloe vera kullananlar&#;n yorumlar&#; ve yap&#;lan ara&#;t&#;rmalar&#;n sonuçlar&#; aloe vera etkilerinin olumlu yanlar&#;n&#; vurguluyor olsa da kullanmadan önce doktorunuza dan&#;&#;&#;n&#;z.

aloe vera nas&#;l bak&#;l&#;r

Aloe Vera Ürünleri Nelerdir?

Cildi besleme özelli&#;ine sahip, mucize bitki aloe vera kozmetik sektöründe çokça kullan&#;l&#;r. Aloe vera kürü içeren ürünlere gün geçtikçe yenisi eklenir.

  • Aloe vera yüz temizleme solüsyonlar&#; cildi besmele özelli&#;i sayesinde, aloe vera yüz kremleri ya&#;lanmay&#; geciktirici etkisi sayesinde pek çok kullan&#;c&#; taraf&#;ndan tercih edilir.
  • Uzun süren ve her zaman sonuç vermeyen kimyasal ilaçlara alternatif olarak do&#;al aloe vera egzama kremi kimi hastalar taraf&#;ndan tercih edilir.
  • Aloe vera ya&#;&#; cildi besleme özelli&#;i sayesinde gündelik hayatta s&#;kça kullan&#;l&#;r.
  • Aloe vera sabunu sivilce ve akne sorunu ya&#;ayanlara do&#;al bir çözüm sunar.
  • Aloe vera parfümleri sektöründe de sa&#;lam bir konuma sahip. Günümüzde ast&#;m hastalar&#;n&#;n bile rahatça kullanabilece&#;i parfümler bu bitkinin özünden üretilir.
  • Aloe vera zeytinya&#;&#; ile birle&#;ti&#;inde saçlar için mucizevi bir maske görevi görür ve bu ürünleri art&#;k piyasada yayg&#;n olarak bulmak mümkün.
  • Bunlar&#;n yan&#; s&#;ra, g&#;da sektöründe de bitki çokça kullan&#;l&#;r. Aloe veral&#; içecekler pek çok market raf&#;nda yer al&#;r.

&#;lginizi çekebilir: Aloe Vera Ya&#;&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r, Kullan&#;l&#;r? Cilde Faydalar&#; Nelerdir?

Aloe vera ürünlerini doktor onay&#; olmadan kullanmay&#;n&#;z.

aloe vera bitkisi

Aloe Vera Yenir Mi? Fark Yaratan 5 Fikir

Aloe Vera Çiçe&#;i Bak&#;m&#;, Faydalar&#;, Ne &#;&#;e Yarar?

Aloe Vera Suyunun Sizi Hayrete Dü&#;ürecek 8 Faydas&#;

7 Farkl&#; &#;htiyac&#;n&#;za Özel En &#;yi Aloe Vera Maskesi Tarifleri

Aloe Vera Nas&#;l Kullan&#;l&#;r? Çok &#;&#;inize Yarayacak 7 Farkl&#; Yöntem

Yaşam alanlarının doğal kılacak birkaç seçenekten birisi olan bitkilerin, sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için bakımlarını yapmak şarttır. Saksınızın içerisindeki toprak zaman içerisinde bitkinizin beslenebilmesi için yeterli olmayabilir. Diğer yandan bitkiniz sağlıklı bir şekilde büyümüş ve artık saksıya sığmıyor da olabilir.

Toprak değişimi, sulama gibi bakımlarının yanı sıra saksılarını da belirli aralıkla değiştirmeniz gerekir. Bitkilerde saksı değişimi ile ilgili hazırladığımız bu rehberden saksı değişimi ile ilgili tüm bilgilere sahip olabilirsiniz.

Saksı Nasıl Değiştirilir?

Saksı değiştirme işlemi çok dikkat isteyen bir iştir. Çünkü saksı değiştirirken bitkilerinize zarar verebilir, köklerini kırabilirsiniz. Bu gibi olumsuzluklarla karşılaşmamak için öncelikle keyfi saksı değiştirmelerinden kaçınmanız gerekir. Gerekli olan durumlarda ise saksı değiştirmenin püf noktalarını ve detaylarını mutlaka bilmelisiniz.

Saksı değişimi işlemi için karışım yapmak için karışım saksısına, yeni ve büyük bir saksıya, makasa ve sulama kabına ihtiyacınız vardır. Bu malzemeleri temin ettikten sonra aşağıdaki adımları izleyerek saksılarınızı değiştirebilirsiniz.

  • Yere bir örtü sererek işe başlayın ve gerekli tüm malzemeleri yakınınızda bulundurun.
  • Bitkinizin gövdesini orta ve işaret parmağınızın arasına sıkıştırıp saksıyı ters çevirin. Bitki gövdesinin saksıdan çıkmasını sağlamak için saksının kenarlarına hafifçe vurup toprağın hareket etmesini sağlayabilirsiniz.
  • Saksıdan çıkardığınız bitkinizin köklerindeki fazla toprağı atın.
  • Toprağın dışına taşmış ya da hasta kökleri budayın. Köklerin budanması işlemi ⅓ oranında olmalıdır.
  • Saksınızda drenaj yoksa dibine çakıl taşı dökün.
  • Saksının dibine toprak serpin. Toprak serpme işlemi zemin görünmeyecek şekilde yapılmalıdır.
  • Eski saksıdan çıkardığınız bitkiye, yeni saksının tam ortasına konumlandırın ve saksıyı toprakla doldurmaya başlayın.
  • Saksıya toprak eklerken elinizde hafifçe bastırın ve toprağı sıkıştırın.
  • Varsa bitkinizin sararmış ve ölü yapraklarını kesin. 
  • Can suyunu da verdikten sonra saksı değiştirme işlemi tamamlanmış demektir.

Neden Saksı Değişimi Yapılmalıdır?

Bitkinizin ekili olduğu toprağın besini zamanla tükenir ve bitkiniz yeterince beslenememeye başlar. Diğer yandan bitkiniz sağlıklı bir şekilde büyümesini sürdürdüyse zamanla saksıya sığmayıp sağlıksız bir hale de gelebilir.

Bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümelerine devam edebilmeleri için belirli aralıklarla saksılarının ve topraklarının değiştirilmesi gerekir. Bitkiniz sağlıklı, fakat tamamen dekorasyon amaçlı saksı değişimi yapmak istiyor da olabilirsiniz. Bu durumda yılda en fazla 1 defa olacak şekilde saksı değişimi yapabilirsiniz. Bunun dışında sık sık saksı değiştirmek bitkinize zarar verebilir.

Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?

Saksı değişiminin yapılması için en uygun zaman dilimi ilkbahar aylarıdır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta bitkinin genç olup olmadığıdır. Genç bir bitkiniz varsa sürekli bir büyüme sağlayabileceğinden yılda 1 kez, diğer bitkiler için ise genellikle iki yılda bir saksı değişimi uygundur.

Bitkilerin ihtiyaçlarını karşılayabileceği yeni bir toprağa ve alana sahip olması daha rahat büyüyebilmeleri için gereklidir. Eğer bitkiniz sağlıklı bir ortamda büyümüyorsa, bunu birkaç şekilde belli eder:

  • Kökler topraktan veya drenaj deliğinden görünüyorsa,
  • Bitki her mevsim, olması gerektiğinden daha az büyüme gösteriyorsa,
  • Saksılar kolaylıkla devriliyorsa,
  • Toprakta kuruma görülüyorsa,

saksı ve toprak değiştirmenin vakti gelmiştir. Böyle durumlarda mevsim beklenmeden saksı değişimine gidilebilir.

Saksı Değişimi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğru bir saksı değiştirme işlemi için de öncesinde dikkat etmeniz gereken birkaç detay vardır. Bunlara uyarak saksı değiştirme işlemini doğru bir şekilde yapabilirsiniz.

  • Saksı değiştirmeden önce gerekli malzemeleri temin etmeniz gerekir. Bunlar eski saksıdan büyük bir saksı, bitkinizin besin ihtiyacını karşılayacak kapasitede bir toprak, elinizde drenajlı saksı yoksa drenaj sağlamak için çakıl taşları, eldiven, bahçe makası ve eski bir örtüdür.
  • Yeni saksı, eski saksıdan mutlaka büyük olmalıdır. Saksı boyutunu belirlerken çok fazla abartıya da kaçmamanız gerekir. Çünkü bitki köklerinin tüm saksıya ulaşması uzun zaman alabilir. Bu durum da bitkinin sağlığı için faydalı değildir.
  • Saksı değişimi için eski bir saksı kullanacaksanız bu saksıyı çok iyi bir şekilde temizlemelisiniz. Aksi takdirde kalıntılar bitkinizin hastalanmasına yol açabilir. Bu durumda bitkinizi tamamen kaybedebilirsiniz.
  • Saksı değişimi sırasında drenaj işlemini yapmanız gerekir. Drenaj toprağın üretkenliğinin artırılması içindir.
  • Saksının üretildiği malzeme de bitkinin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için büyük önem taşır. Terracotta saksı seçtiyseniz kireçsiz suda bir süre bekletmelisiniz ki saksı suyu tamamen emsin. Bu işlemle birlikte saksı suya doyar ve bitkinizin suyunu emmez.
  • Saksı değişimi yapmayı planladığınız gün bitkinize su vermemeniz gerekir. Daha iyisi ise sulama işlemini 2 gün önce yapmış olmanızdır.

Kaktüs Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?

Yetiştirdiğiniz kaktüsün en sağlıklı şekilde büyüyebilmesi için mümkünse her sene, yoksa en fazla iki senede bir toprak ve kaktüs saksı değişimi yapmalısınız. Saksı seçiminde en az 2 boy büyük, yeni bir saksı almanız gerekir. Eski saksının içerisine yeni toprak eklemek sağlıksız bir yöntemdir. Elinizde yeni bir saksı yoksa eski saksıyı iyice temizlemeniz şarttır.

Kaktüs saksısı, kaktüsün boyundan 3 cm daha derin olmalıdır. Bu sayede kökleri daha rahat hareket eder. Aynı zamanda kaktüsünüzü aktaracağınız saksı delikli olmalıdır. Kaktüsler hava aldıkları zaman çok daha güzel görünür. 

Orkide Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?

Orkide saksı değişimi ilkbahar aylarında, çiçeklerin açtığı zaman yapılmalıdır. Fakat orkide toprak ve saksı değişimi çiçeklerin açtığı her ilkbaharda tekrarlanmamalıdır. Gerektiği zaman, yani 2 yılda bir yapılması en uygunudur.

Yılbaşı Çiçeği Saksı Değişimi Ne Zaman?

Yılbaşı çiçeği diğer çiçekli bitkilerden biraz farklıdır. Bu çiçeğin saksı değişimi yılda bir tekrarlanmalıdır. Şubat ve Nisan ayları arası saksı değişimi için en uygun zamandır. Diğer yandan yılbaşı çiçeği için çok büyük bir saksı kullanmamak gerekir. Çünkü bu çiçeğin en güzel çiçekleri saksıdan taştığı zaman açar.

Menekşe Saksı Değişimi Hangi Ayda Yapılır?

Menekşe saksı değişimi sonbahar ve ilkbahar aylarında yapılmalıdır. Menekşe topraklarında genellikle torf besini bulunur ve bu besin 6 ayda bir tükenir. Bu sebeple menekşelerde saksı değişimi yılda 1 kez olacak şekilde düzenlenebilir.

Aloe Vera Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Aloe vera saksı değişimi için drenajlı bir saksı olması, hava alabilmesi açısından önemlidir. Diğer yandan aloe vera saksı ve toprak değişimi her yıl bir kez düzenli olarak yapılabilir. Her yıl değişim yapmak istemezseniz yıl da bir de yapabilirsiniz. İlkbahar ayları, özellikle de Nisan ayı toprak ve saksı değişimi için idealdir.

Sukulent Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Sukulent saksı değişimi için en uygun zaman ilkbahar ve yaz aylarıdır. Bu dönemlerde bitkilerin büyüme fonksiyonları aktif olduğundan karşılaşabilecekleri zararlarla daha iyi baş edebilirler. 

Bonsai Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bonsai saksı değişimi yaşına göre değişiklik gösterir. Eğer genç bir bonsai bitkiniz varsa yılda bir daha büyük bir saksıya geçiş yapmanız yeterlidir. Yaşlı bir bonsai bitkiniz varsa bu durumda 4 yılda bir saksı ve toprak değişimi yapabilirsiniz. 

Tüm bitkilerin toprak ve saksı değişim zamanları birbirine benzerlik gösterse de, köklerin ve toprağın kontrol edilmesi ve hastalık varsa saksı değişimi için yıl farkını beklemeden değişimlerin yapılması gerekir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası