alerjik öksürük hapı / Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürük Nasıl Geçer? | NPİSTANBUL

Alerjik Öksürük Hapı

alerjik öksürük hapı

Alerjik öksürüğe ne iyi gelir? Alerjik öksürük nedir? Neden olur?

ALERJİK ÖKSÜRÜK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kronik kuru öksürüğünüz varsa (üç haftadan uzun süren bir öksürük türüdür), bu alerji veya astım belirtisi olabilir. Eğer öksürük alerji kaynaklıysa bazı mevsimlerde veya bazı ortamlarda daha çok öksürdüğünüzü fark edebilirsiniz. Bu, sizi etkileyebilecek alerjenlerin varlığından kaynaklanabilir.

Kişinin öksürüğe yakalandığı ortamlarda dikkat etmesi ve o tip ortamlarda bulunmaması kişinin uzun dönem sağlığı açısından önem teşkil etmektedir. Alerjinizi tetikleyen alerjenlerden uzak durulması gerekmektedir.

Bununla birlikte, alerjik öksürük ve diğer alerji semptomları da zamanla değişiklik gösterebilir. Daha öncesinde alerjik reaksiyon göstermediğiniz bir duruma alerjik reaksiyon gösterebilirsiniz ya da yaş ilerledikçe insanlar, alerjenlere maruz kaldıklarında bile semptomlarının daha az yaygın hale geldiğini fark eder. Bunun başlıca nedeni, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve eskisi kadar güçlü tepki verememesidir. Ancak bu, alerjinin kendisinin kişinin vücudunda oluşmadığı anlamına geldiği çıkarılmamalıdır.

ALERJİK ÖKSÜRÜK İÇİN NE İYİ GELİR?

Medikal tedavilerin yanı sıra alerjik öksürük için destek tedavileri de mevcuttur. Alerjik öksürük dönemlerinde:

Su tüketimi oldukça önemlidir, bu dönemlerde bol sıvı tüketilmesine dikkat edilmelidir. Sıvı tüketimi ile boğazda oluşan mukusun incelmesine sağlanır ve vücuttan atılımı kolaylaşır. Ayrıca öksürük sonucunda boğazda oluşabilecek olan tahrişinde rahatlamasına yardımcı olur. Öksürüğün şiddeti ve süresi de azalır. Su tüketiminin yanında çay kahve gibi sıcak içeceklerin tüketimi de boğazda oluşan tahrişin azaltılmasında yardımcı olur.

Öksürük şurupları ya da pastiller kullanılabilir. Kuru öksürüğü azaltır ve boğazda oluşan tahrişi rahatlatır.

Öksürük dönemlerinde kişinin alerjisi yoksa ve 2 yaşın üzerinde ise bal tüketimi hem boğaz yolunu rahatlatır hem de öksürük krizlerini hafifletebilir.

Kişinin bulunduğu ortamı sıklıkla havalandırması da havanın nemlenmesini ve temizlenmesi sağlayacağı için ortamdaki alerjenleri de azaltmış olur. Oda nemlendiricileri havayı nemlendirmek için iyi bir seçenek olabilir.

Tütün ve sigara dumanının bulunduğu ortamlar öksürüğü alevlendirebileceği için bu tür ortamlarda bulunmaktan kaçınılmalıdır. Pasif içicilik de sigara tüketimi gibi akciğerleri tahriş eder ve alerjik öksürüğü artırabilir. 

Alerjik öksürük, her kişide tamamen farklı faktörlerden kaynaklandığından, tedavi seçeneklerinde de değişiklikler mevcuttur.

Vücudun duyarlı olduğu alerjenlerden veya tahriş edici maddelerden kaçınmak gerekir.

Burun akıntısını gideren dekonjestanlar kullanılabilir.

Öksürük şiddetine bağlı olarak öksürük azaltıcı ilaçlar kullanılabilir.

Alerjik öksürük nadiren ciddi bir durumdur, ancak semptomları çok rahatsız edici olabilir. Alerji uygun şekilde yönetilmezse astım gelişme riski vardır. Bu nedenle, alerji semptomları çok hafif olsa bile, 1 haftadan uzun süren ve iyileşmeyen durumlarda, ateş ve balgam gibi durumlarda mutlaka hekim kontrolüne başvurulması yararlı olacaktır.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

Astım, hava yollarının kronik (müzmin) hastalığıdır. Soluduğumuz hava akciğerlerimize yani oksijen ile karbondioksit değişiminin yapıldığı alveollere (keseciklere) havayollarından geçerek ulaşmaktadır. Astım aslında karmaşık bileşenleri olan bir klinik sendrom olarak kabul edilmektedir. Hastaların hava yollarında mikrobik olmayan iltihap vardır. İltihabi süreçte hem hava yollarında aşırı duyarlılaşma olurken hem de aşırı hücre birikimi, mukus ve hava yollarını saran kaslarda kasılma meydana gelir. Tüm bu faktörlerin etkisiyle hava yolları daralır. Nefes alıp verirken zorlanmaya başlarız. Soluduğumuz havanın alveol dediğimiz keseciklere ulaşmasında sorunlar yaşanmaya başlar. Bu durumda hastalarda öksürük gibi hafif bulgulardan, ağır nefes darlığına kadar değişen geniş yelpazede semptomlar ortaya çıkar.

Astım tanısı olan şikayeti olmayan hastalar da bile havayollarında iltihap bulunmaktadır. Normalde reaksiyon verilmemesi gereken tetikleyicilerle (alerjenler, hava kirliliği, sigara dumanı) karşılaştıklarında hava yollarında aşırı hassasiyet olduğu için öksürük, nefes darlığı gibi semptomlar ortaya çıkar.

Astım çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalığıdır. Dünyada milyon kişide astım olduğu bilinmektedir. Sıklığı da giderek artmaktadır. Ülkemizde her 10 çocuğun birinde astım olduğu bilinmektedir. Bu oran erişkinlerde daha düşüktür.

Diğer alerjik hastalıklarda olduğu gibi astımında nasıl geliştiği tam olarak bilinmemektedir. Günümüzde alerjik hastalıkların gelişimini açıklamaya çalışan “hijyen hipotezi” halen geçerliliğini sürdürmektedir. Astım ya da diğer alerjik hastalıkların sıklıklarındaki artışın, dünyadaki sosyo-ekonomik düzeydeki iyileşme dönemine denk gelmesi bu hipotezin esasını oluşturmaktadır.

Astım semptomları alerjenler ile karşılaşıldığında ortaya çıktığı gibi, bazı kişilerde egzersiz sonrasında da görülebilir. Spor yaparken ortaya çıkan bu durum egzersizin tetiklediği bronkokonstrüksiyon (EIB) olarak adlandırılmaktadır. Yine bazı meslekleri yapan kişilerde işine özgün alerjenlere bağlı astım (mesleksel astım) görülebilir.

Astım benzeri bulgular çocukluk döneminde özellikle 5 yaş altında sıkça görülür. Bu dönemde astım tanısı konulurken dikkatli olunması gerekir. Bu konuda alerji ve immünoloji doktorlarından yardım alınması uygun olur.

Astım ne yazık ki kür (tamamen düzelme) edilebilen bir hastalık değildir. Ancak hekiminizle iyi bir işbirliği ile astımınızı kolayca kontrol altına alabilirsiniz. Ve yaşamınıza sorunsuz olarak normal kişiler gibi devam edebilirsiniz.

Astım Semptomları nelerdir?

Astım semptomları bireyler arasında farklılıklar gösterebilir. En sık görülen semptom göğüsten gelen hışıltı (vizing) sesidir. Hava yollarındaki daralma sonucu nefes verirken ortaya çıkar.

Hangi bulgular astımı düşündürmelidir?

  • Nefes darlığı
  • Göğüste tıkanma hissi ya da ağrı
  • Uzun süreli öksürükler
  • Uykudan uyandıran öksürük ve hışıltı.

Astım semptomları genellikle tetikleyiciler (infeksiyonlar, alerjenler, egzersiz vb) ile karşılaşıldığında ortaya çıkar. Astım semptomlarının alerjik olmayan tütün dumanı, hava kirliliği, kimyasal/kozmetik kokular ya da soğuk havalarda da ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Çocuklarda egzersizle yani oyun oynarken ortaya çıkan öksürük astım belirtisi olabilir.

Semptomlar ağır olduğunda ya da belirgin nefes darlığında astım atağından söz edebiliriz. Bu durumda hızlı hareket edilmeli, gerekirse doktorunuzla irtibata geçip tedavi planınızda değişiklikler yapılmalıdır.

Astım Tanısı Nasıl Konulabilir?

Astım tanısının konulabilmesi için öncelikle hastanın iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Çoğu vakada tanı, hastanın öyküsü ve semptomların özelliklerine göre kolayca konulabilir.

Ailesel alerjik hastalık bulunması tanı için oldukça önemlidir. Astım semptomları gece veya sabaha karşı daha sık ortaya çıkabilir. Tetikleyiciler (alerjen, egzersiz, hava kirliliği, vb) ile karşılaşıldığında öksürük, göğüste hışıltı sesinin duyulması ya da nefes darlığının oluşması astım tanısı için önemli özelliklerdir. Diğer bir önemli husus ise astım hastaları şikayeti olmadan tamamen normal olduğu dönemleri de vardır. Diğer kronik akciğer hastalıklarından ayırıcı önemli bir özelliktir.

Öykü ve hastanın muayenesi ile büyük ölçüde tanı konulabilmesinin yanında ek laboratuvar incelemelerine de çoğu zaman gereksinim duyulmaktadır. Laboratuvar incelemeleri, tanı konulması yanında hastanın takip sürecinin de objektif parametrelerle yapılmasını sağlamaktadır.

Tanısal işlemler

  • Solunum fonksiyon testleri (Spirometri)
  • Bronş provokasyon testleri
  • Tetikleyicilerin belirlenmesi
    • Deri prik testleri
    • İntradermal testler

Astım tanısının konulmasında en önemli basamaklardan birisi solunum fonksiyon testleridir (SFT). Deneyimli personel tarafından uygun ortamlarda yapılması gerekir. Derin nefes alındıktan sonra hızla cihaza üflenir. Bu test ile akciğerlerinizdeki havanın seafoodplus.infodeki çıkan miktarının (FEV1) >%80 olması beklenmektedir. Astım şiddetine göre bu değerlerde düşüklük gözlemlenebilir. Ancak astımlı hastalarda bronşlarda daralma olup olmadığını göstermek için solunum fonksiyon testleri normal olsa bile kısa etkili ß2 agonist (salbutamol) verilerek işlem tekrarlanır. Hastanın ilk değerine göre belirli oranda artış görülürse tanı için çok değerli bir bulgudur.

Solunum fonksiyon testleri hem astım tanısı konulmasında, şiddetinin belirlenmesinde ve hastanın takibinde çok önemlidir.

Ancak bazı durumlarda hastanın öyküsü astım ile uyumlu olsa da solunum fonksiyon testleri normal olabilir. Bu durumda hastalara provokasyon testlerinin yapılması gerekir. Provokasyon testlerinden hangisinin yapılacağına hekiminiz karar verecektir. Çoğunlukla farklı dozlarda ilaç (metakolin) inhalasyonuyla ya da egzersiz ile bu testler yapılabilir.

Astım tanısı konulduktan sonra hastalığı kontrol altına almak için varsa tetikleyicilerinin (alerjenler) belirlenmesi gerekmektedir. Hastanın semptomlarının özelliklerine göre seçilen alerjenlerle deri prik testleri yapılır. Pozitif çıkan alerjenler için hastalara korunma önlemlerinin alınması tavsiye edilir.

Alerji deri testleri ile astım tanısı konulamaz. Bir çok hastanın deri testi pozitifliği olsa bile hasta olmadığını biliyoruz. Bu nedenle testlerin yapılması ve yorumlanması alerji ve klinik immünoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Aksi taktirde hem tanısal yanlışlıklar yaşayabilir hem de gereksiz önlemlere ve tedavilere maruz kalabilirsiniz.

Astımın tedavisi ve izlemi

Her şeyden önce astım hastalığında kür dediğimiz tamamen düzelmenin olmadığı bilinmelidir. Astımda kontrolü sağlamak için bir kaç basamağın birlikte uygulanması gerekmektedir. Bir konuda aksaklık yaşandığında hastalığın kontrolü konusunda sorunlar yaşanmaya başlar.

Astım,

  • İlaçların düzenli kullanılması,
  • Tetikleyicilerden kaçınılması (çevre kontrolü) ve
  • İyi bir hekim hasta işbirliği ile kontrol altına alınabilir.

Her üç basamakta hastaya iyi eğitim verilmesi başarı için olmazsa olmazımızdır. Hasta eğitiminde ilaçların kullanım teknikleri, izleyeceği yol haritası , tetikleyicilerden nasıl korunacağı ve sorun yaşadığında yapabileceği ilk müdahaleler konusunda donanımlı olması sağlanmalıdır. Elbette astım kronik bir hastalık olduğu için gerektiğinde aileye ya da hastaya psikolojik destek verilmelidir.

Temel yaklaşımların yanında gerektiğinde hastalığı kontrol etmek için çoğu zaman ilaç kullanımına da ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu süreçte kullanılan ilaçlar kontrol edici ve rahatlatıcı ilaçlar olarak adlandırılır. İlaçlar daha çok solunum yolu (inhalasyon) ile alındığı için kullanımı konusunda eğitim verilmesi gerekir. Uygun teknik ve cihazlar kullanılmadığında ilaçlardan beklenen etkiyi göremezsiniz.

Kronik hava yolu hastalığı olarak astım hastalarında bronşlarda mikrobik olmayan inflamasyon olduğu için buna yönelik ilaçların kullanılması çok önemlidir. Günümüzde az sayıda ama çok etkili ilaçlar ile astım hastalığının kontrolü sağlanabilmektedir. Anti-inflamtuvar etkiye sahip en etkili ilaçlar kortizonlardır (kortikosteroid). Bu ilaçlar solunum yolu ile değişik formlarda hastaların kullanımına sunulmuştur. Kullanım teknikleri açısından her birinin ayrı özellikleri vardır. Hekimler yeterli zaman ayırarak bu konuda hastalara eğitim vermelidir. Bu ilaçlar solunum yolu ile çok düşük dozlarda alınmakta ve sadece akciğerlerimizde etkili olmaktadır. Hekim kontrolünde kullanıldığında önemli yan etkileri bulunmamaktadır.

Astım kontrolünde lökotrienlerin etkisini reseptörleri düzeyinde bloke eden ilaçlarda (montelukast) kullanılabilir. Bunların etkisi nispeten kortizonlu ilaçlara göre daha azdır. Ağızdan günde bir kez alınarak kullanılır.

Astımın kontrolünde zorluklar yaşandığı zaman tedaviye ağız yoluyla verilen kortizonlu ilaçlar eklenebilir. Son yıllarda zor astım vakalarında biyolojik ajanlarda tedaviye girmiştir. Anti-IgE ile kontrol edilemeyen astımlı hastalarda iyi sonuçlar alınmaktadır. Anti-IgE’nin, kılavuzlarda önerilen tedavilere yanıt alınamadığında, bu tedavilere ek olarak kullanılması önerilmektedir.

Astım tedavisinde kurtarıcı ilaçlar

Kurtarıcı ilaçlar solunum yolu ile alınırlar. Daralmış bronşlarda hava yollarının etrafındaki düz kasları gevşeterek hastanın daha rahat nefes almasını sağlarlar. Salbutamol 2 agonist) en sık kullandığımız bronş genişleticilerden birisidir. Etkisi dakikalar içerisinde başlar. Astım ataklarında kısa aralıklarla bir çok kez kullanılabilir. Ayrıca hastaların kendisi de semptomları olduğu zaman kullanabilirler. Bu ilaçlar hastalarda rahatlama yapar ancak hava yollarındaki iltihap üzerine etkisi yoktur. İlacın rahatlatması sizde rehavete neden olmasın.

Unutmayın. Haftada iki seferden daha fazla rahatlatıcı ilaç kullanıyorsanız doktorunuzla temasa geçmelisiniz!

Uzun etkili olan ß2 agonist ilaçlar (formeterol, salmeterol vb) astım kontrolü için kullanılmaktadır. Uzun etkili olanlar kortizon gibi kontrol edici ilaçlar ile kombine şekilde hastaların kullanımına sunulmuştur. Ancak bu ilaçlar mutlaka alerji ve immünoloji uzmanlarının önerisi alınarak kullanılmalıdır.

Astımlı hastalarda rahatlatıcı ilaçlardan bir diğeri ise antikolinerjiklerdir. Bu ilaçlar yine solunum yolu ile alınırlar. Ancak kısa etkili ß2 agonistlere (salbutamol) göre etkisi daha azdır ve geç başlar. Antikolinerjikler (ipratropium) havayollarındaki düz kasları kontrol eden sinirleri bloke ederek genişlemeye neden olurlar. Klinik uygulamada ilk tercih edilen ilaç değildir. Ancak ß2 agonistlere yeterli yanıt alınmadığı zaman ilave olarak kullanımı tercih edilmektedir.

Daha fazla bilgiyi ilaçlar bölümünden alabilirsiniz.

ÖZEL DURUMLAR ve ASTIM

Gebelik ve Astım

Hamilelik döneminde hiç bir ilacın kullanılmasını arzu etmiyoruz. Ne yazık ki çoğu zaman bu mümkün olmamaktadır. Uluslararası kılavuzlar astımı olan hamile kadınların astım ilaçları ile tedavi edilmelerinin, astım belirtilerinin ve astım ataklarının olmasından daha güvenli olduğunu önermektedir. Yani hamilelik sırasında astımın yeterli şekilde kontrol altında tutulmasının hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından daha önemli olduğunu söyleyebiliriz. Gebelik sürecinin bazı astımlı hastalar üzerinde olumlu etkisi olabileceği gibi, bazı astımlı hastalar üzerinde de olumsuz etkisinin olabileceği unutulmamalıdır. Diğer yandan iyi kontrol edilemeyen astımlı hastalarda gebelik komplikasyonlarında da artış görülmektedir.

Hamilelikte astım kontrolünü nasıl sağlayabilirim?

İyi bir astım kontrolü hem anne hem de bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir. Gebelik sürecinde özellikle bebeğin ihtiyacı olan oksijen desteğinin sağlanabilmesi için astımınızın kontrolünün iyi olması gerekmektedir. Bunun için;

  • Düzenli kontrollerinizi yaptırın
  • Eğitim; Hasta-hekim işbirliği çok önemli
  • Astımınız kötüleştiren tetikleyicilerden kaçının
  • Uygun ilaç tedavisi alın

Astım kontrolü hekiminizle iyi işbirliği yaparak sağlanabilir. Kullanmakta olduğunuz tüm ilaçları gözden geçirin. Zararsız gibi görünen vitaminler ve bitkisel ürünler bebeğiniz için sakıncalı olabilir. Her hangi bir ilacı almadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Sadece doktorunuzun önerdiği ve reçete ettiği ilaçları kullanın.

ÖZEL DURUMLAR ve ASTIM

Egzersize Bağlı Bronkokonstrüksiyon

Egzersiz yaparken ya da daha sonrasında nefes darlığı, öksürük ya da göğüste sıkışma hissi ortaya çıkabilir. Bu durum egzersizin tetiklediği bronkokonstruksiyon olarak tanımlanmaktadır. Astımı olmayan kişilerde görülebileceği gibi alerjisi olan astımlı kişilerde de ortaya çıkabilir.

Semptomlar ve bulgular genellikle egzersizden sonraki 20 dakika içerisinde çıkmaktadır. Bu hastaların solunum yolları soğuk ve kuru havaya karşı daha duyarlıdır. Solunum sırasında akciğerlerimize ulaşan hava, burunda nemlendirilir ve ısıtılır. Ancak egzersiz sırasında nefes, ağız yolu ile alındığında hava daha kuru ve soğuk olarak akciğerlerimize ulaşmaktadır. Bu durum hava yollarında daralmaya ve semptomların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Hava kirliliği, solunum yolu infeksiyonları ve polenler de benzer şekilde astım semptomlarının ortaya çıkmasına neden olabilirler. Eğer astımlı hastada egzersiz ile öksürük, nefes darlığı ya da hışıltı gibi semptomlar oluyorsa hastalığının kontrolünde sorun olduğunu düşünmeliyiz.

Egzersize Bağlı Bronkokonstrüksiyon Tanısı İçin Neler Yapabiliriz?

Spor yaparken ya da günlük yaşantınızda, herhangi bir efor sırasında solunum yolu ile ilgili sorunlar (nefes darlığı, öksürük, göğüste sıkışma hissi ve hışıltı) olduğunda mutlaka alerji ve immünoloji uzmanına başvurmalısınız. Tanı konulması için hekiminiz dikkatli bir öykü aldıktan sonra size bazı testler yapacaktır.

İlk olarak size

  • Solunum Fonksiyon Testleri.

Daha sonra da,

  • Egzersiz Testi yapılacaktır.

Size yapılan solunum fonksiyon test sonuçları düşük ve salbutamol (kısa etkili ß2 agonist) inhalasyonundan sonra düzeliyorsa (reverzibilite testi) muhtemelen astımınız olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak istirahat halinde solunum fonksiyon testleri normal ve bronkodilatatör (salbutamol) yanıtı yok ise size egzersiz challenge testi”   yapılacaktır. Bu testler standart protokollere göre koşu bandında yapılır. Ancak tanı konulabilmesi için semptomlarınızın ortaya çıkmasına neden olan eforlar (koşu bandı veya aktivitenizin türüne göre) yaptırılarak ta test yapılabilir. Semptomlarınızın ortaya çıkıp çıkmadığı seri solunum fonksiyonları yapılarak gösterilmeye çalışılır. Bu testler sırasında solunum fonksiyon test değerlerinde belirli bir oranda düşme olursa tanı konulabilir.

Egzersiz ile ilişkili solunum sistemimle ilgili sorunlar yaşıyorum. Nasıl tedavi olabilirim?

Eğer astımınız varsa ve egzersiz sırasında solunum yolu problemleri (öksürük, nefes darlığı ya da hışıltı) yaşıyorsanız hava yollarınızda iltihap olduğunu ve kontrol altında olmadığınızı söyleyebiliriz. Bu durumda hekiminiz size astımınızı kontrol edecek ilaçlar (inhale kortikosteroid, lökotrien reseptörlerini bloke eden ilaçlar vb) başlayabilir. Bu ilaçları zaten kullanıyorsanız astımınız kontrol altına almak için doktorunuzun sizi yeniden değerlendirmesi gerekmektedir. İlaçlarınızı yeniden düzenleyebilir, kullanım tekniklerinizi ve alerjenlerden korunma önlemlerinizi gözden geçirebilir.

Astımınız yoksa ve sadece egzersize bağlı olarak solunum yolu problemleri yaşıyorsanız doktorunuz size kısa etkili bronkodilatasyon yapan ilaçlar (salbutamol) önerebilir. Şikayetleriniz olduğunda ya da egzersize başlamadan 30 dakika önce almanız sizi rahatlatabilir.

Egzersiz ile ilişkili solunum sistemimle ilgili sorunlarımı gidermek için alacağım önlemler var mıdır?

Soğuk havalarda, hava kirliliği olan bölgelerde ya da polen yoğunluğunun fazla olduğu dönemlerde egzersizden kaçınmanız size iyi gelecektir. Virüslere bağlı bir üst solunum yolu geçiriyorsanız egzersizinizi ertelemelisiniz. Soluduğunuz havayı filtre edecek ya da ısıtacak önlemleri de (ağzınızı kapatacak atkı, boyunluk ya da eşarp) alırsanız daha rahat edebilirsiniz.

Egzersiz ile ilişkili solunum sistemimle ilgili sorunlarım var. Hangi sporları tercih etmeliyim?

Aslında astımınız kontrol altında ise istediğiniz her aktiviteyi yapabilirsiniz. Yoğun efor gerektiren takım sporları yerine (futbol, basketbol, hentbol vb) bireysel sporları (yüzme, yürüyüş, yavaş tempoda bisiklete binmek) tercih edebilirsiniz.

Eğer dalış sporları yapmak istiyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Alerjik öksürüğe ne iyi gelir, tedavisi ne kadar sürer? Alerjik öksürük nedir, nasıl geçer?

Öksürük, alerjik reaksiyonlardan kaynaklanan bir tepkime olarak farkl&#; mevsimlerde görülebilir. Bu durumda solunum yollar&#;nda olu&#;an tahri&#;e verilen do&#;al tepki alerjik öksürük olarak adland&#;r&#;l&#;r. Küf, ev tozu ve polen gibi farkl&#; etkenler alerjik öksürü&#;ün ya&#;anmas&#;na sebep olabilirken ki&#;iler genellikle kuru öksürükten &#;ikayetçidir. Dolay&#;s&#;yla t&#;bbi tedaviye ek olarak alerjik öksürü&#;e iyi gelebilecek do&#;al çözümler de s&#;kl&#;kla ara&#;t&#;r&#;l&#;r. Bu ba&#;lamda ba&#;vurulan bitkisel çözümlerin ba&#;&#;nda ise ball&#; kar&#;&#;&#;mlar ve bo&#;az pastilleri gelir.

Alerjik öksürük nas&#;l olur?

Temelde öksürük, solunum yollar&#;nda olu&#;an tahri&#;e verilen do&#;al bir tepkidir. Dolay&#;s&#;yla öksürük soluk borusu, bo&#;az ve akci&#;erlerde bulunan reseptörler taraf&#;ndan verilen bir tepki olarak belirtilebilir. Bununla beraber öksürü&#;ün farkl&#; nedenleri olabilir. Alerjik öksürük de belli ba&#;l&#; etmenlere ba&#;l&#; olarak geli&#;ir. Söz edilen etmenler aras&#;nda evcil hayvan tüyü, polen, küf ve ev tozu yer al&#;r. Yine hava kirlili&#;i, a&#;açlar, yabani otlar ve baz&#; kimyasallar da alerjik öksürü&#;ü tetikleyebilir. Bu etmenlere ba&#;l&#; olarak geli&#;en ve genellikle kuru öksürük &#;eklinde görülen alerjik öksürük, ki&#;inin ya&#;am kalitesini dü&#;ürür. Dolay&#;s&#;yla a&#;a&#;&#;da s&#;ralanan alerjik öksürük belirtileri görüldü&#;ü takdirde mutlaka bir doktorla görü&#;ülmelidir:

  • Burun ak&#;nt&#;s&#;
  • Hap&#;&#;r&#;k
  • Solunum problemleri
  • H&#;r&#;lt&#;l&#; solunum
  • Burun ka&#;&#;nt&#;s&#;

Yukar&#;da s&#;ralanan ve yayg&#;n olarak görülen alerjik öksürük semptomlar&#;, s&#;kl&#;kla yan&#;t aranan "Alerji öksürü&#;ü nas&#;l anla&#;&#;l&#;r?" sorusuna yan&#;t niteli&#;indedir. Bu belirtileri ta&#;&#;yan ki&#;ilerin alerjik öksürük tedavisi ve te&#;hisi için mutlaka bir doktora dan&#;&#;malar&#; gerekir. Çünkü alerjik öksürük semptomlar&#; kimi durumlarda ast&#;m ile de ili&#;kili olabilir. Uzman doktora dan&#;&#;&#;ld&#;&#;&#;nda ise yap&#;lan test ve tahliller ile fiziksel muayene sonras&#;nda alerjik öksürük probleminin var olup olmad&#;&#;&#; anla&#;&#;labilir. Bu sayede ki&#;inin vücudunun neye kar&#;&#; alerjik reaksiyon gösterdi&#;i de anla&#;&#;l&#;r hale gelecektir.

Alerji öksürü&#;ü nas&#;l geçer?

So&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#; ve ast&#;m gibi hastal&#;klardan farkl&#; olarak geli&#;en alerjik öksürü&#;ün t&#;bbi tedavisinin nas&#;l ilerledi&#;i s&#;kl&#;kla ara&#;t&#;r&#;l&#;r. Bu do&#;rultuda ilk ad&#;m, alerjik öksürük semptomlar&#; görüldü&#;ü zaman bir dahiliye veya kulak burun bo&#;az doktoruna gidilmesidir. Ki&#;i sahip oldu&#;u alerjik öksürük belirtilerini uzmanla payla&#;t&#;ktan sonra kendisinden test ve tahliller istenebilir. Test sonuçlar&#; ve uzman taraf&#;ndan gerçekle&#;tirilen fiziki muayene sonras&#;nda ise tedavi plan&#; olu&#;turulur.

Alerjik öksürü&#;ün tedavisinde genelde öksürük &#;urubu veya kuru öksürü&#;ü giderici tablet ilaçlara ba&#;vurulur. Bununla beraber ki&#;inin burun ak&#;nt&#;s&#; gibi semptomlar&#;n&#;n &#;iddetine göre uzman taraf&#;ndan reçete edilen spreyleri kullanmas&#; mümkündür. Ayr&#;ca alerjik öksürü&#;ün hafifletilmesi veya önlenmesi amac&#;yla uyulmas&#; tavsiye edilen baz&#; öneriler de mevcuttur. Bunlar a&#;a&#;&#;daki gibi s&#;ralanabilir:

  • Bolca su tüketmeye özen göstermek gerekir.
  • Sebze ve meyve tüketmek ihmal edilmemelidir.
  • Uzman doktorla görü&#;üldü&#;ünde saptanan ve alerjik reaksiyon gösterilen etmenlerden uzak durmaya çal&#;&#;&#;lmal&#;d&#;r.
  • Ev ortam&#;n&#; temiz tutmaya özen gösterilmelidir.
  • Evcil hayvan tüyleri ile hal&#; ve kilim gibi ürünlerle fazla temas hâlinde olmamak gerekir.

Alerjik öksürük tedavisi ne kadar sürer?

Enfeksiyona ba&#;l&#; olarak geli&#;en öksürük semptomu ile alerjik öksürük problemi birbirinden farkl&#;d&#;r. Çünkü alerjik öksürü&#;e neden olan etmenler virüs veya bakteriler de&#;ildir. Dolay&#;s&#;yla yeti&#;kinlerde, bebeklerde veya çocuklarda geli&#;ebilen alerjik öksürü&#;ün süresi de daha uzundur. Farkl&#; hastal&#;klara ba&#;l&#; olarak olu&#;an öksürük semptomu ilaç tedavisi ile birlikte giderilir. Ancak alerjik öksürü&#;e e&#;lik eden burun ak&#;nt&#;s&#;, hap&#;urma, burun ka&#;&#;nt&#;s&#; ve gö&#;üs h&#;r&#;lt&#;s&#; gibi semptomlar aylarca sürebilir. Bu durumda alerjik öksürü&#;ün tedavisi genellikle 15 gün ile 1 ay aras&#;nda sürerken bu hastal&#;&#;&#;n semptomlar&#;n&#;n önlenmesi için ya&#;am al&#;&#;kanl&#;klar&#;nda de&#;i&#;iklik yapmak son derece önemlidir. Nitekim alerjik öksürük tedavisi uzun bir süreci içerir. Dolay&#;s&#;yla bu süreçte ilaçlar&#;n düzenli bir &#;ekilde kullan&#;lmas&#; önem arz eder. Alerjik öksürük, vücudun tepki gösterdi&#;i çe&#;itli alerjenlerle temas halinde olundu&#;u takdirde herhangi bir zaman diliminde tetiklenebilir.

Alerjik öksürü&#;e ne iyi gelir?

Genellikle kuru öksürük &#;eklinde kendini belli eden ve h&#;r&#;lt&#; ile burun ak&#;nt&#;s&#; gibi semptomlarla da karakterize olan alerjik öksürü&#;ün tedavi plan&#; ki&#;iye özeldir. Çünkü alerjik öksürük semptomlar&#;n&#;n ast&#;m veya so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#; gibi hastal&#;klarla ili&#;kili oldu&#;u da saptanabilir. Ancak genel olarak "Alerjik öksürü&#;ü ne keser?" sorusuna yan&#;t olan baz&#; hususlardan söz edilebilir. Bunlar a&#;a&#;&#;daki gibidir:

  • Pek çok rahats&#;zl&#;kta oldu&#;u gibi alerjik öksürü&#;ün iyile&#;tirilmesinde de su tüketimi son derece önemlidir.
  • Alerjik öksürük semptomlar&#;na sahip olan bir ki&#;i günlük olarak yeterli miktarda s&#;v&#; almaya ve s&#;cak bitki çaylar&#;n&#; tüketmeye özen göstermelidir. Böylelikle bo&#;azda olu&#;an mukusun incelmesi ve vücuttan kolay bir &#;ekilde at&#;lmas&#; mümkün olur.
  • Doktor taraf&#;ndan reçete edilen öksürük &#;urubu ve bo&#;az veya burun spreyi gibi ilaçlar düzenli bir &#;ekilde kullan&#;lmal&#;d&#;r.
  • Yine uzman doktora dan&#;&#;&#;larak alerjik öksürük semptomlar&#;n&#;n ya&#;and&#;&#;&#; dönemde bitkisel içerikli pastiller kullan&#;labilir. Bu sayede kuru öksürük ve bo&#;az a&#;r&#;s&#; gibi belirtilerde hafifleme görülmesi ola&#;and&#;r.
  • Ki&#;inin bulundu&#;u ev ortam&#;n&#; temiz tutmaya özen göstermesi gibi alan&#; havaland&#;rma konusunda da dikkatli olmas&#; mühimdir. Çünkü bu sayede ev ortam&#;ndaki tozlar&#;n alerjik reaksiyonlara yol açmas&#; önlenebilir.
  • Yine s&#;kl&#;kla alerjik öksürük problemi ya&#;ayan bir ki&#;inin bulundu&#;u ortam&#; temiz tutmak ad&#;na oda nemlendirici kullanmas&#; mümkündür.
    Alerjik öksürü&#;ün önlenmesi için sigara kullan&#;m&#;ndan mutlaka uzak durulmas&#; gerekir. Ayr&#;ca pasif içicilik de alerjik öksürü&#;ü tetikledi&#;i için sigara içilen ortamlarda bulunulmamas&#; tavsiye edilir.

Alerjik öksürü&#;e bitkisel tedavi yöntemleri uygulan&#;r m&#;?

Hem çocuklarda hem de yeti&#;kinlerde rastlanabilen alerjik öksürü&#;ün tedavisi mutlaka bir uzman taraf&#;ndan gerçekle&#;tirilmelidir. Ancak bununla birlikte alerjik öksürü&#;ün tedavi sürecinin uzun bir zaman dilimine yay&#;ld&#;&#;&#; göz ard&#; edilmemelidir. Dolay&#;s&#;yla uzmanlar taraf&#;ndan da önerilen ya&#;am al&#;&#;kanl&#;&#;&#; de&#;i&#;iklikleri gibi bitkisel çözüm yollar&#;na da ba&#;vurulabilir. Bu kapsamda "Alerjik kuru öksürü&#;e ne iyi gelir?" sorusuna yan&#;t olan do&#;al çözümler a&#;a&#;&#;daki gibidir:

  • Kuru öksürü&#;ün önlenmesinde veya hafifletilmesinde ayva yapra&#;&#; çay&#;n&#;n son derece etkili oldu&#;u bilinir.
  • Alerjik öksürük problemi ya&#;ayan ki&#;iler taze veya kuru ayva yapra&#;&#; çay&#; demleyerek &#;eker ilave etmeden günde birkaç fincan içebilir.
  • Ekinezya çay&#;n&#;n farkl&#; nedenlerden dolay&#; olu&#;an öksürük ve gö&#;üs h&#;r&#;lt&#;s&#; belirtilerine iyi geldi&#;i bilinir. Bu ba&#;lamda alerjik öksürük tedavisinde bitkisel çözümlerden biri olarak 1 tatl&#; ka&#;&#;&#;&#; bal ile kar&#;&#;t&#;r&#;lan taze ekinezya çay&#; tüketimi tercih edilebilir.
  • Bal, &#;hlamur ve ayva gibi besinlerin kar&#;&#;&#;m&#; ile elde edilen bitki çay&#;; kuru öksürü&#;ün giderilmesinde rol oynar. Dolay&#;s&#;yla alerjik öksürük problemine sahip olan ki&#;iler bu kar&#;&#;&#;m&#; günde fincan ölçüsünde tüketebilir.
  • Ye&#;il çay ve kakule ile haz&#;rlanan bitki çay&#;, kuru öksürü&#;ün giderilmesi için günde fincan kadar tüketilebilir. Bu kar&#;&#;&#;m antioksidan özelli&#;i ile kuru öksürü&#;ün semptomlar&#;ndan olan gö&#;üs h&#;r&#;lt&#;s&#;na da iyi gelebilir.

Çocuklarda alerjik öksürü&#;e ne iyi gelir?

Yeti&#;kinlerde görüldü&#;ü gibi alerjik öksürük, yayg&#;n olarak çocuklarda ve bebeklerde de olu&#;abilir. Bu durumda genel olarak dikkat edilmesi gereken ya&#;am al&#;&#;kanl&#;klar&#; ile uzman taraf&#;ndan uygulanan tedavi plan&#; yeti&#;kinlerdekiler ile benzerdir. Dolay&#;s&#;yla çocuklarda alerjik öksürük görüldü&#;ü zaman ilk olarak bir uzmana dan&#;&#;&#;lmal&#; ve çocu&#;un alerjisi olan etmenler ö&#;renilmelidir. Daha sonra çocu&#;un bu etmenlerden uzak durmas&#; sa&#;lanmal&#; ve ya&#;am al&#;&#;kanl&#;klar&#; buna ba&#;l&#; olarak gözden geçirilmelidir. Çocu&#;a özel olarak olu&#;turulan tedavi plan&#;na uyum sa&#;lan&#;rken bir yandan da bitkisel takviyeler kullan&#;labilir. Yani çocuklarda alerjik öksürü&#;ün t&#;bbi tedavisine ek olarak tercih edilebilen bitkisel kürler &#;u &#;ekilde s&#;ralanabilir:

  • Çocu&#;un süte alerjisi yok ise günde bir ya da iki bardak ball&#; süt tüketmesi mümkündür.
  • Ihlamur ve ye&#;il çay gibi do&#;al içecekler de balla tatland&#;r&#;larak çocuklara içirilebilir.
  • Zerdeçal, zencefil, bal ve kara mürver gibi do&#;al besinleri içeren bo&#;az pastilleri, çocuklarda görülen kuru öksürü&#;ün tedavi sürecinde doktora dan&#;&#;&#;larak kullan&#;labilir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Kronik ve tekrarlayan öksürük

~~Anne ve babalar; uzamış ve düzelmeyen öksürüğe dikkat!
Çocuğum astım mı?

Kış geldi, enfeksiyonlar arttı, bir de pek çok çocuk kreşe başladı ve düzelmeyen, anne ve babaların kabusu olan sık tekrarlayan ve düzelmeyen öksürükler tekrar başladı. En sık karşılaşılan senaryolardan birisi şöyle; ‟ yaş arası sağlıklı, daha önce ailesi tarafında özenle bakılan ve enfeksiyonlardan sakınılan bir çocuk kreşe veya anaokuluna başlar. Doğal olarak bir üst solunum yolu enfeksiyonu olur, fakat öksürük düzelmez ve uzar. Bir şekilde biraz düzeldikten sonra aile, tamam her şey rayına giriyor diye düşünürken tekrar ateşi yükselir veya tekrar burnu akmaya başlar ve öksürük tekrar artar. Aile tekrar doktora götürür ilaçlar antibiyotikler derken öksürük yine biraz azalır veya düzelir. Aile yine bir ohh çeker, ama kısa süre sonra olay tekrarlar. Bu durum kış boyu devam eder. Bazı çocukların ise nefes yolu ile astım ilaçları (ventolin) kullanması bile gerekebilir. Çocukların bir kısmında ise antibiyotik kullanımı ile burun akıntısı düzelir ama ilaçlar kesilince tekrarlar ve çocuk çok sık antibiyotik kullanmak zorunda kalır”.
Yukarıda anlatılan hastalık veya durum nedir?
Bu çocuk astım olabilir mi?
Bu geçici bir durum mudur?

Yoksa çocuk bazı internet sitelerinde yazdığı gibi İstanbul bronşiti midir? Bu da neyse,
Bu sıkıntıyı çeken ve farklı doktorlar tarafından farklı tanılar konulan, farklı tedaviler verilen ve çoğunlukla da tam olarak düzelmeyen bu durum, aile ve çocuk için kış mevsimini bazen kabusa çevirmeye yetmektedir. Bu nedenle bu konu hakkında doğruların ve önemli noktaların aileler tarafından iyi bilinmesi, çocuklarını doğru yere yönlendirmeleri açısından oldukça önemlidir.
Okul öncesi yaş grubundaki çocuklar daha büyüklere göre daha sık hasta olmaktadırlar. Çünkü immün sistemleri henüz gelişme aşamasındadır ve bazı mikroplarla henüz ilk defa karşılaşmaktadır. Aileler şunu çok iyi anlamalıdır ki 2 yaşına kadar olan çocuklar yılda arasında basit üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilmektedirler ve bu enfeksiyonların %80 den fazlası virüsler aracılığı ile olmakta ve antibiyotik tedavisi gerekmemektedir. Yaş arttıkça enfeksiyon sıklığı biraz daha azalmaktadır. Bu geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları immün sistemin sağlıklı gelişmesi için gereklidir. Fakat ilk 3 yılda virüslerle olan solunum yolu enfeksiyonlarının tekrarlaması astım gelişimi için de en önemli risk faktörlerinden birisidir. Özellikle kreşe veya anaokuluna yeni başlamış çocuklarda enfeksiyon sıklığında artış olduğu çok iyi bilinmektedir. Bu çocuklarda tekrarlayan viral üst solunum yolu enfeksiyonları solunum yolu aşırı duyarlılığını ortaya çıkarmakta olup, bu durum öksürüklerin sık tekrarlamasına, gece öksürüklerine ve bazen de göğüste hırıltıya neden olabilmektedir. Hatta bu çocukların bir kısmında tekrarlayan bronşitler görülmekte olup, bu durum astıma kadar da ilerleyebilmektedir. Yine bu çocuklarda viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının komplikasyonları (sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit veya zatürre gibi) gelişebilmektedir.
Okul öncesi çocuklarda diğer çocuklardan farklı olarak 6 adet astım çeşidi vardır. Bunların bir kısmı zaman içinde düzelirken, bir kısmı ise gerçek astım olup bulgular ileriki yaşlarda da devam etmektedir. Bu çocukların bir kısmı allerjik olup, bir kısmı ise allerjik değildir. Bu hastaların hepsinde tekrarlayan bronşitler, sık tekrarlayan enfeksiyonlar, sık tekrarlayan veya düzelmeyen öksürük ve hışıltı gibi benzer şikayetler görülmekte olup, bu durumların birbirinden ayrılabilmesi sadece çocuk allerji uzmanları tarafından yapılabilmektedir. Ayrıca astımın bazı tipleri sadece tekrarlayan öksürük atakları ile gidebilmekte, bronşlarda daralma yapmamakta ve bu durum tanının geç konmasına ve yanlış ve gereksiz ilaçların kullanımına neden olabilmektedir.
Unutmayınız! Tüm dünyada tanı konmuş, tedavisi başlanarak izlem altına alınmış astımlı çocuk sayısından çok daha fazla çocuk tanı konamadan yıllarca gereksiz ve bazen yanlış ilaçlar kullanmak zorunda kalmaktadır. Doğru ayırıcı tanı yapılamaz ve doğru tanı konamazsa, aşırı ve gereksiz antibiyotik kullanımı, hastalığın kronikleşmesi ve komplikasyonların oluşması gibi istenmeyen durumlar gelişebilir.
Çocuklarda kronik öksürüğün veya sık tekrarlayan öksürüklerin çok sayıda nedeni bulunmaktadır. Pratik hayatta çok sık olarak karşılaşılan ve ne yazık ki tanı ve ayırıcı tanıları tam olarak yapılamayan ve birbirleri ile çok sık karışan bunlar arasında;
1. Allerjik hastalıklar
2. Kalıcı veya geçici astım varyantları (çeşitleri)
3. Öksürükle giden astım
4. Kreşe veya yuvaya bağlı reaktif hava yolu hastalığı
5. Evde okula giden bir kardeşinin olması (eve sık enfeksiyon taşınmasına neden olarak)
6. İyi tedavi edilmemiş sinüzitler, kronik sinüzit, akut tekrarlayan sinüzit
7. Gastroözefageal reflü hastalığı
8. Geçici veya hafif immün sistem bozuklukları, sayılabilir.
  Daha nadir olarak, üst ve alt hava yolunun konjenital anormallikleri, bazı genetik akciğer hastalıkları, konjenital kalp hastalıkları ve konjenital immün yetmezlikler neden olabilir.
Anne ve babalar tarafında çocuklarında aşağıdaki durumların olup olmadığının mutlaka dikkatli bir şekilde gözlemlenmesi gerekmektedir;
1. Enfeksiyonlar ve öksürük sık tekrarlıyorsa
2. Öksürük bir türlü tam olarak düzelmiyorsa
3. Çocuğunuz sık antibiyotik kullanmak zorunda kalıyorsa
4. Burun akıntısı bir türlü tam olarak düzelmiyorsa
5. Öksürükler 10 günden uzun sürüyorsa
6. Hastalık sırasında çocuğunuz gece uykuda öksürüyor veya öksürerek uykudan uyanıyorsa
7. Hasta olduğunda göğsünde hırıltı veya hışıltı duyuluyorsa
8. Hareketle veya eforla öksürük artıyorsa
9. Tozlu ortamlarda nöbet şeklinde öksürükler oluyorsa
 Doktor tarafından bronşit veya bronşiyolit tanısı konmuşsa
 Annede, babada ve kardeşinde allerji veya astım varsa
 Çocuğunuza daha önce kortizonlu ilaç veya nefes yolu ile kullanılan ilaçlar (ventolin) verilmişse
 Tekrarlayan öksürükler köpek havlaması şeklindeyse veya çocuğunuz sık larenjit oluyorsa.
 Çocuğunuzda ağız kokusu, karın ağrısı, şişkinlik veya geğirme sık oluyorsa
 Çocuğunuzun beraberinde atopik (allerjik) egzeması varsa
 Çocuğunuz diğer çocuklarda daha fazla terliyorsa
Çocuğunuzun mutlaka bu konu ile ilgilenen bir çocuk allerji uzmanı tarafından ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmeli ve gerekirse allerji testleri ve bağışıklık testleri yapılarak doğru tanının konması, uygun ilaçların verilerek ileride gelişebilecek istenmeyen durumların önlenmesi, gereksiz antibiyotik tedavisinin önlenmesi ve böylece hem çocuk, hem de ailenin hayat kalitesinin artırılması sağlanmalıdır.
Yine bu çocuklarda doğru tanı konduktan sonra koruyucu bazı ilaçlar verilerek;
1. Bağışıklık sistemi güçlendirilebilir
2. Enfeksiyonların sık tekrarlaması engellenebilir
3. Hava yollarındaki aşırı duyarlılık düzeltilebilir
4. Enfeksiyonlar sırasında bulguların göğüse inmesi ve böylece bronşit atakları önlenebilir
5. Tabi ki istenmeyen durumların ve belki de astımın gelişimi önlenebilir.
Sonuç olarak; uzamış ve sık tekrarlayan öksürükleri olan çocuklarda bu durumun önemsenmesi,  çocukların bazılarında bu durum olabilir diyerek geçiştirilmemeli, ve bir çocuk allerji uzmanından yardım alarak çocuğun ve ailenin normal hayat kalitesinin tekrar düzene sokulması sağlanmalıdır.

 


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir