karbonhidrat besinleri nelerdir / Karbonhidrat İçeren Besinler & Zararlı Karbonhidratlar | Diyetisyen Tuğba Yaprak

Karbonhidrat Besinleri Nelerdir

karbonhidrat besinleri nelerdir

Karbonhidrat İ&#;eren Besinler Nelerdir?

Diyet listelerinin yasaklı besinleri arasında yer alan karbonhidratlar, insan vücudu için gereklidir. Karbonhidratlar kilo almaya neden olduğu için, genellikle tüketiminden uzak durulur. Fakat bazı karbonhidratlar, organların işlevini yerine getirebilmesi için alınmalıdır. Vücut yeterli miktarda karbonhidrat almadığında, aşırı halsizlik ortaya çıkar. Peki, karbonhidrat içeren besinler nelerdir? Karbonhidrat tüketirken nelere dikkat edilmelidir? Günlük alınması gereken karbonhidrat miktarı nedir? Merak ettiğiniz soruları yazımızda derledik. 

Besinlerde bulunan 3 ana karbonhidrat türü vardır:

  1. Şekerler (Doğal veya eklenmiş)
  2. Nişastalar (kompleks karbonhidratlar)
  3. Lif (Çözünür ve çözünmez) 

Vücudunuzun düzgün çalışması için her 3 karbonhidrat formuna da ihtiyaç vardır. Şekerler ve nişastalar vücut tarafından beyin, böbrekler, kalp kasları ve merkezi sinir sisteminde enerji olarak kullanılmak üzere glikoza (kan şekeri) ayrılır. Vücudunuz diyetinizde yeterli karbonhidrat alamadığınızda kullanmak için kaslarınızda ve karaciğerinizde ekstra karbonhidrat depolayabilir. Şekerler; süt ve meyve de olduğu gibi doğal olarak oluşabilir veya konserve meyvelerdeki ağır şuruplar ya da bir kurabiye yapılmak için ilave edilen şekerler gibi eklenmiş şekerler olabilir. Lifler besinlerin vücut tarafından parçalanamayan kısmıdır. Tok hissetmenizi sağlayıp, sağlıklı bir kiloda kalmanıza yardımcı olurlar. 

İki tür lif vardır: 

  1. Çözünmeyen lif: Dışkı hacmini artırır, düzenli bağırsak sağlığını destekler.
  2. Çözünür lif: Kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kan şekeri kontrolünü sağlamaya yardımcı olur.  

Karbonhidrat Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Sadece kalori sağlayıp çok az besin ögesi içerdiklerinden işlenmiş, rafine edilmiş basit şekerler sınırlandırılmalıdır.
  2. Daha fazla meyve ve sebze yiyerek kompleks karbonhidrat ve sağlıklı besin ögesi alımı artırılmalıdır.
  3. Tam tahıllı ekmek ve tahıllar (esmer pirinç/bulgur vb.) ve baklagillere (mercimek, barbunya vb.) ağırlık verilmelidir. 

patates

Zengin Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir? 

(Porsiyon başına 12 g ve daha fazla karbonhidrat içerir)

  1. Tam tahıllar, arpa, esmer pirinç, yulaf ezmesi, kinoa, amaranth, tam tahıllı kahvaltılık gevrekler, tam tahıllı makarna
  2. Meyveler;Çilek, narenciye, kavun, elma, armut, muz, kivi
  3. Nişastalı sebzeler:Tatlı patates, patates, mısır, bezelye, havuç
  4. Baklagiller: Mercimek, fasulye, barbunya, soya fasulyesi, nohut
  5. Süt ürünleri: Az yağlı süt, sade yoğurt, soya yoğurdu

kuşkonmaz

Düşük Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir?(Porsiyon başına 10 g ve daha az karbonhidrat içerir)

  1. Nişasta içermeyen sebzeler: Yapraklı yeşillikler, ıspanak, lahana, kuşkonmaz, domates, brokoli, karnabahar, yeşil fasulye, salatalık, biber, kabak, mantar
  2. Kabuklu yemişler ve tohumlar:Kabak çekirdeği, ay çekirdeği, badem, kaju fıstığı, ceviz, yer fıstığı, antep fıstığı
  3. Soya sütü ve tofu

karbonhidrat

Karbonhidrat İçeren Besinler

Kek, kurabiye, pasta, tatlılar, atıştırmalıklar, meyve suları, gazlı içecekler, meyveli içecekler, spor içecekleri ve enerji içecekleri de karbonhidrat içerir. Besin etiketlerinde ise şekerin birçok farklı ismi vardır. Bunlar; sofra şekeri, esmer şeker, pekmez, bal, pancar şekeri, şeker kamışı, pudra şekeri, ham şeker, hidrolize nişasta, invert şeker, akçaağaç şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu, agave nektarı, şeker kamışı şurubu, glukoz, fruktoz, laktoz, dekstroz, maltoz vb. Bir besinin gramında 15 gramdan fazla şeker varsa yüksek şekerli, 5 g ve daha az ise düşük şekerlidir. 

Günlük Alınması Gereken Karbonhidrat Miktarı Nedir?

Yetişkin kalorilerinin günlük %45 ila 65’i, kalorilik bir diyet takibi yapan için günlük ila g arası karbonhidrat alımı gerekmektedir. Günde en az g karbonhidrat alınması öneriliyor. Hamile kadınlar için günde gr ve emzirenler için de g olması tavsiye ediliyor. Lif alımının da kadınlarda günlük 25 g, erkeklerde 38 g olması önerilmektedir. 

Karbonhidrat Eksikliğinde Ne Olur?

  1. Baş ağrısı
  2. Aşırı yorgunluk/halsizlik
  3. Kabızlık
  4. Mide bulantısı
  5. Vitamin ve mineral eksiklikleri
  6. Konsantrasyon güçlüğü
  7. Kötü ağız kokusu

Şunlara da göz atın;

  1. Düşük karbonhidrat diyeti nasıl yapılır?
  2. Düşük karbonhidratlı sebzeler
  3. A vitamini eksikliğinde ne olur?
  4. B vitamini ne işe yarar?
  5. C vitamininin faydaları nelerdir?

En &#;ok Karbonhidrat İ&#;eren Besinler Nelerdir? Yiyecekler, Meyveler, Sebzeler Ve Gıdalar

Haberin Devamı

En Çok Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir?

Kilo aldıran besinler arasında yer alan karbonhidrat içeren besinler yeteri kadar alındığında vücuda enerji vermektedir. Ancak besinleri dengeli kullanılmadığı durumlarda fazla karbonhidratlı beslenme sistemine geçildiğinde kilo aldırmakta ve bu kiloların büyük bir kısmı yakılmayarak yani enerjiye dönüşmemekte ve aşırı kilo olarak yerleşmektedir. 

En Çok Karbonhidrat İçeren Yiyecekler

En çok karbonhidrat içeren besinlere örnek verilecek olursa; Ekmek, Makarna, Mısır gevreği, hurma, muz, Baklagiller sınıfına giren Yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye, bakla gibi sebze ve baklagillerde fazla miktarda yer almaktadır.

En Çok Karbonhidrat İçeren Meyveler

En çok karbonhidrat içeren meyveler arasında kayısı, muz, hurma, elma, incir, ananas, portakal, yaş üzüm, çilek, karpuz, kuru üzüm yer almaktadır. Diyet programlarında uzman diyetisyen ve doktorlar diyet dönemine giren kişilere belirli miktarlarda vermektedir. Bu bağlamda karbonhidrat içeren yiyeceklerde aşırıya kaçılmaması çok uygun olacaktır.

Haberin Devamı

En çok Karbonhidrat İçeren Sebzeler ve Gıdalar

Nişasta içeren besinler aynı zamanda karbonhidrat içeren yiyecekler arasında yer almaktadır.

Özellikle Patates karbonhidratlı sebzeler arasında baş sıraya yerleşmektedir. Patates yüksek karbonhidrat içermesi sebebiyle genellikle suda haşlanarak yenmesi, yağda kızartarak yenmemesi önerilmektedir. Çünkü yüksek ısıdaki ay çiçek yağı karbonhidratı değerini yükselterek olduğundan fazla kilo alımına sebep olmaktadır. Karbonhidrat 3 besinde yüksek değerdedir. Bunlar başta şeker olmak üzere, nişasta ve liflerin içerisinde bulunmaktadır.

Şeker, insan sağlığı için çok kullanılması durumunda zararlı besin maddeleri arasında yer almaktadır. Özellikle hamurlu şekerli tatlılar ele alındığında hem karbonhidrat hem şekerde bulunan glikoz birleşmesiyle kilo fazlalığı kaçınılmaz olacaktır.

Vücudun yeter miktarda şekere, karbonhidrata, proteine, yağlar ve vitaminlere ihtiyacı vardır. Bu besin maddelerden birisi eksik olması durumunda vücut otomatik olarak savunma kalkanlarını kullanarak ihtiyacı olan besini diğer besin değerlerinden almaya başlar. Fakat bu durum bağışıklık sisteminde senkron bozukluğuna sebebiyet vermektedir. Dikkat edilmesi gereken düzenli beslenme ve vücudun ihtiyaç duyduğu sıvı alımının sağlanması olmalıdır. Beslenmeye dikkat edilmesi ve günlük hareket egzersizi yapıldığında bağışıklık sistemi güçlenecektir.

Karbonhidratlı Yiyecekler Nelerdir? Karbonhidrat İ&#;eren Besinler Hangileridir?

Haberin Devamı

Karbonhidrat İçeren Besinler Hangileridir?

Karbonhidratın kalitesi oldukça önemlidir. Çünkü bazı karbonhidrat açısından zengin ürünler diğerlerine göre daha iyi olabilir. Karbonhidratın besinlerde üç farklı formda yer aldığı görülmektedir; şeker, lif ve nişasta. 

Şeker: Bu grup basit karbonhidratlar olarak bilinir. Çünkü karbonhidrat burada en temel formda yer almaktadır. Çikolata, beyaz ekmek, gazlı içecek katkıları, ballar, tatlılar, süt gıdaları ve nektarlar. Ayrıca meyve ve sebzelerde doğal şekilde oluşmaktadır. 

Lif: Sindirim sistemini koruyan lif, enerji verir ve doygunluk hissi sağlar. E ve B vitamini açısından zengindir. Ayrıca çeşitli mineraller içerdiği de bilinmektedir. Kepekli ekmek, kepekli makarna, tam tahıllar, kabuklu yemişler, havuç, elma, muz ve daha birçok besinde lif bulunmaktadır. 

Nişasta: Bu grubun karmaşık bir yapısı bulunmaktadır. Bundan dolayı karmaşık karbonhidratlar olarak bilinir. Nişastalar vücudumuzda enerjide kullanılmak için şekerlere ayrılmaktadır. Bu işlemi vücudumuz belirli bir düzende yapmaktadır. Pirinç, patates, fasulye, kahvaltı gevreği, tahıllar ve ekmek nişasta içeren besinlerdir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası