1990 yılında sigorta girişi olan ne zaman emekli olur / ’da sigortalı olanlar dikkat! Emeklilik detayı… - Sigorta haberleri – Sözcü

1990 Yılında Sigorta Girişi Olan Ne Zaman Emekli Olur

1990 yılında sigorta girişi olan ne zaman emekli olur

sigorta girişli erkek kaç yaşında emekli olur?

İçindekiler:

  1. sigorta girişli erkek kaç yaşında emekli olur?
  2. Sigorta girişim var ne zaman emekli olabilirim?
  3. Sigorta girişim var ne zaman emekli olurum?
  4. yılında sigortalı olan kadın kaç yaşında emekli olur?
  5. Fiili gün sayısı nedir?
  6. Kadinlar kaç yaşımda emekli olur?
  7. Özel sektörde çalışanlar ne zaman emekli olur?
  8. Fiili çalışma gün sayısı nasıl hesaplanır?
  9. Fiili süre ne demek?
  10. prim günü ile kaç yaşında emekli olur?
  11. Yeni işe başlayan ne zaman emekli olur?

sigorta girişli erkek kaç yaşında emekli olur?

CEVAP: 4/a (SSK) statüsünden emeklilikiçin 25 yıl sigortalılık süresi, prim günü ve 53 yaşşartlarına tabisiniz.

Sigorta girişim var ne zaman emekli olabilirim?

50 yaşındaki babam SSKgirişli olup gün primi var. Acaba ne zaman emekli olabilir? Ya da kaç gün prim lazım? Babanız emekliolmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi. gün daha prim ödeyerek primi güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Sigorta girişim var ne zaman emekli olurum?

Başlangıcınız 23 Kasım'dan önceyse gün prim ödeme şartıyla 57 yaşı, sonraki bir tarih ise gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 58 yaşı dolduracağınız tarihte emekliolabilirsiniz.

yılında sigortalı olan kadın kaç yaşında emekli olur?

gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekliolabilirsiniz. Ayrıca gün daha prim ödemiş olmanız şartıyla yine aynı tarihte yani 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekliolabilirsiniz (25 yıl sigortalılıksüresi, gün prim ödeme ve 60 yaşşartlarına tabi olarak).

Fiili gün sayısı nedir?

A- FİİLİHİZMET SÜRESİ ZAMMI NEDİR? Yaş indirimi uygulamasından faydalanabilmek için Sırada çalışanlar hariç Sırada bulunanların en az gündiğer sigortalılar için ise günçalışma şartı aranmaktadır.

Kadinlar kaç yaşımda emekli olur?

KADINLAR KAÇYAŞINDA EMEKLİ OLUR? Kadınların emeklilikyaşı da erkeklerde olduğu gibi işe giriş tarihine göre farklılık göstermektedir. – tarihinden sonra sigortalı olduysanız 58 yaş ve gün şartı ile emekliolabiliyorsunuz.

Özel sektörde çalışanlar ne zaman emekli olur?

Özel sektörde çalışankadın: prim gününü doldurarak en erken 61 yaşında. Özel sektörde çalışanerkek: prim gününü doldurarak en erken 63 yaşında. Kamuda çalışankadın: prim gününü doldurarak en erken 63 yaşında. Kamuda çalışanerkek: prim gününü doldurarak en erken 65 yaşında.

Fiili çalışma gün sayısı nasıl hesaplanır?

Fiilihizmet süresi zammı, yararlanmaya hak kazanan sigortalılar için sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra Kanunda belirtilen işyeri ve/veya işlerde geçen çalışma sürelerinin her günüiçin; 60 güneklenecekse (FHSZ kapsamında çalışılan gün sayısıx 60/), 90 güneklenecekse (FHSZ kapsamında çalışılan gün

Fiili süre ne demek?

Açıklama Fiili Sürealanı, bir görevin şu ana kadarki fiiliçalışma süresini, zamanlanan süreye ve geçerli kalan çalışmaya veya tamamlama yüzdesinde bağlı olarak gösterir. Görev yüzde 33 tamamlandı ise, fiili süre1 gün olur.

prim günü ile kaç yaşında emekli olur?

İkinci olarak da tarihinden önce sigortalı olup 15 yıllık sigorta süresi ve günüprimini dolduran erkekler 55 yaşında, kadınlar ise 54 yaşında emekliolmaya hak kazanırlar. tarihinden önce girişi olmayanların günden emekliolmaları mümkün değildir.

Yeni işe başlayan ne zaman emekli olur?

SSK ya da diğer kapsamlarda ilk işegiriş tarihiniz tarihi ve sonrası ise gün 61 yaşı tamamlamış olmanız emekliolaya hak kazandırır. Ancak bu tarihten sonra girişi olanlar kademeli geçişe tabidir. günden 61 yaşında emekliolabilmek için günü 'e kadar tamamlamış olmanız gereklidir.

Kim Ne Zaman Emekli Olacak?

Hürriyet Gazetesi yazarı Şükrü Kızılot, yıl yıl, yaş yaş kimin ne zaman emekli olacağına dair ayrıntılı tabloyu köşesine taşıdı.

 

 


yılında kadınlar 38 erkekler de 43 yaşında emekli olabiliyordu. Yeni yasal düzenleme ile kademeli olarak yükseltilen yaşı 1 Ocak 'de 65 olacak.

İşte Hürriyet yazarı Şükrü Kızılot'un 'Kim, ne zaman ve nasıl emekli olabilecek' başlıklı o satırları.

Emeklilik konusu, neredeyse herkesi yakından ilgilendiriyor.

Sosyal güvenlikle ilgili açıkların artması gerekçe gösterilerek, emeklilik koşulları sürekli ağırlaştırıldı.

8 Eylül tarihine kadar, kadınlar 38 erkekler ise 43 yaşında emekli olabiliyorlardı. O tarihten sonra emeklilik koşulları ağırlaştırıldıkça, emekli olabilme yaşı ve prim ödeme gün sayısı yükseltildi.

Kademeli olarak yükseltilen emeklilik yaşı, 1 Ocak tarihi itibariyle 65 olarak uygulanacak.

Bu yazı dizisinde, sosyal güvenlik sistemine ilişkin temel konuları ve 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı) statüsünde emeklilik koşullarını mümkün olduğunca basit bir dille ve örneklerle siz okurlarımıza aktarmayı amaçladık.

Yazı dizisi içerisinde ilk ele alacağımız konu eski ismiyle SSK, yeni yasada belirtilen şekliyle 4/a'ya tabi olanların emeklilik durumları olacak.

SSK'da (4/A) kim ne zaman nasıl emekli olabiliyor?

SİGORTA BAŞLANGIÇ TARİHİNİN ÖNEMİ
Eski adıyla SSK, yeni adıyla 4/a statüsünden emeklilik için üç ayrı tarihe göre emeklilik koşulu aranıyor.

Bu nedenle, emeklilik yaşınız ve prim gün sayınızın hesaplanabilmesi için, sigortalı çalışmaya başladığınız tarih ve yasal değişikliklerin yapıldığı andaki sigortalılık süreniz önemli.

Buna göre üç farklı tarih karşımıza çıkmakta;

1) 8 Eylül öncesinde sigortalı olanların durumu,

2) 8 Eylül ile 30 Nisan arasında sigortalı olanların durumu,

3) 30 Nisan sonrasında sigortalı olanların durumu.

YUKARIDAKİ ŞEÇENEKLERDEN SİZE UYGUN OLANA GÖRE EMEKLİLİK DURUMUNUZU KENDİNİZ HESAPLAYABİLİRSİNİZ.

80'li ve 90'lı yıllar



ÖRNEK: 15 Nisan 'da sigortalı çalışmaya başlayan bir kadın, tabloya göre; - 20 yıl sigortalılık süresini, - prim gün sayısını ve - 46 yaşını doldurduğunda emekli olabilecek.

Söz konusu koşullardan tamamı birlikte sağlanmalı. Örneğimizdeki kişi, bugün itibariyle 20 yıllık sigortalılık süresini doldurmuş. Ancak prim gün sayısını da doldurmuş olsa bile, 46 yaşından küçükse emeklilik için yaşını doldurmayı bekleyecek.

YAŞ HADDİNDEN EMEKLİLİK
23 Mayıs tarihinde 15 yıldan beri sigortalı olup kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını dolduran ve sigortalılık süresince en az gün prim ödemiş bulunan sigortalılar diledikleri tarihte yaştan emekli olabiliyorlar.

23 Mayıs tarihinde yaş haddinden emeklilik koşullarını sağlayama-yanlar için 15 yıllık sigortalılık süresi ve prim günü ile kadın için 50, erkek için 55 yaş koşullarınıı sağladıkları tarihe göre kademeli geçiş öngörülmüş olup, kademeli geçiş koşulları tabloda verilmiştir.

8 Eylül 'dan önce sigortalı olanlar



8 Eylül 'dan önce sigortalı olanların emeklilikleri, kendi içinde, sigortalılık süresine göre iki gruba ayrılıyor.

8 Eylül itibariyle 18 yıl ve daha fazla sigortalılık süresi olan kadın ile bu tarih itibariyle 23 yıl ve daha fazla sigortalılık süresi olan erkek sigortalılar eski hükümlere tabi.

KADINLARIN DURUMU
8 Eylül tarihi itibariyle 18 yıl ve daha fazla süre sigortalı olan, başka bir ifadeyle sigorta başlangıcı 8 Eylül ve daha eski bir tarih olan kadın sigortalılar "mezarda emeklilik" yasasına tabi değil. Yani eski yasa koşullarıyla emekli olacaklar. Eski Yasaya göre 20 yıl sigortalılık süresi ve gün prim koşulunu birlikte sağladığı tarihte yaş koşulu aranmaksızın emekli olacaklar.

15 yıllık sigortalılık süresi, gün prim ödeme ve 50 yaş koşullarını sağlayan kadın sigortalı da kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilecek.

ERKEKLERİN DURUMU
8 Eylül tarihi itibariyle 23 yıldan fazla süre sigortalı olan, başka anlatımla sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül ve daha eski bir tarih olan erkek sigortalılar; "mezarda emeklilik" yasasına tabi olmadan, eski yasa koşullarıyla emekli olacak.
Eski yasaya göre, 25 yıl sigortalılık süresi ve gün prim ödemesini tamamlayan erkek sigortalı yaş aranmadan emekli olacak. Ayrıca, 15 yıl sigortalılık süresi, gün prim ödeme ve 55 yaş koşullarını tamamlayan erkek sigortalı da kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilecek.

KADEMELİ EMEKLİLİK KOŞULLARINA TABİ OLANLAR
8 Eylül öncesi işe başlamış olmakla birlikte 8 Eylül itibariyle sigortalılık süresi 18 yıldan az olan kadın sigortalılar ile sigortalılık süresi 23 yıldan az olan erkek sigortalılar; sigorta başlangıç tarihinizi aşağıdaki tablodan bulup, karşısında yazan sigortalılık süresi, yaş haddi ve prim gün sayısını doldurmanız halinde, emeklilik hakkını elde etmiş oluyorsunuz.

YAŞ HADDİNDEN EMEKLİLİK
8 Eylül ile 30 Mayıs arasında sigortalı çalışmaya başlayanlar, aşağıdaki koşulları sağlamaları halinde yaş haddinden emeklilik hakkını elde etmiş olacaklar;

- Kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşını dolduracak,

- 25 yıldan beri sigortalı bulunulacak,

- En az gün prim ödemesi yapılmış olacak.

1 Mayıs ve sonrası işe başlayanlar için emeklilik uzak bir hayal



'de yürürlüğe giren, yeni Sosyal Güvenlik Kanunu'na göre,1 Mayıs ve sonrasında iş hayatına adımını atanlar için emeklilik koşulları oldukça ağır.

1 Mayıs ve sonrasında ilk defa sigortalı olanlar, 31 Aralık tarihine kadar en az gün prim ödemiş olmak koşuluyla; kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurduğunda emekli olabilecek.

gün prim ödeme koşulunu 31 Aralık tarihinden sonra yerine getirenler ise prim ödeme koşulunu yerine getirdikleri tarih aralığına göre kademelendirilen yaşı doldurduklarında emekli olabilecekler. Tabloda da görüldüğü üzere, 31 Aralık tarihine kadar, prim günü koşullarını sağlayamayanlar için emeklilik koşulları her yıl ağırlaşıyor.

İlk defa 30 Nisan tarihinde sonra sigortalı olanlar, bu koşullar dışında, yaş hadlerine 3 yıl eklenmek ve en az gün prim ödemek koşuluyla da yaşlılık aylığına hak kazanabilecekler.

günlük prim ödeme süresi, 30 Nisan tarihi ile 31 Aralık tarihleri arasında sigortalı olanlar için gün olarak, 1 Ocak tarihinden itibaren sigortalı olanlar için ise her takvim yılı başında güne gün eklenmek suretiyle günü geçmemek üzere uygulanacak.

ÖRNEK
25 Mayıs 'da işe başlayan;

- Bir kadın, 58 yaşını doldurur ve 31 Aralık tarihine kadar gün prim öderse,

- Bir erkek, 60 yaşını doldurur ve 31 Aralık tarihine kadar gün prim öderse, emekli olabilecek.

Ancak gün prim ödemesini tamamlayanlar için yaş koşulu yükselecek. Prim ödemesini Ekim 'de tamamlayan kadın 61 yaşında, erkek ise 63 yaşında emekli olabilecek.

8 Eylül ile 30 Nisan arası işe başlayanlar için koşullar ağırlaşıyor



Sigortalı çalışmaya 8 Eylül ile 30 Nisan tarihleri arasında başlayan kadın ve erkekler için durum, önceki yıllardaki uygulamalara göre çok daha ağır.

Söz konusu tarih aralığında işe başlayan bir kadın 58 yaş ve gün prim öderse; erkek 60 yaşını doldurur ve gün prim öderlerse emekli olabilir.

ÖRNEK
5 Mart tarihinde ilk defa sigortalı olan kişi, en az gün prim ödemiş olmak koşuluyla;

- Kadın ise 58 yaşını,

- Erkek ise 60 yaşını,

doldurduğunda emekli olabilecek.

Kadın 58, erkek 60 yaşını doldurmuş olsa da gün prim ödemesi yoksa emekli olamayacak.

 

 

Kaynak Ağustos Şükrü Kızılot, Hürriyet Gazetesi

 

Son 10 Sosyal güvenlik

EV İŞÇİSİ KADINLARA YÖNELİK DÜZENLEME

TÜM ANNELERE ERKEN EMEKLİLİK

Yıllık İzin Hesabında Çalışılmış Sayılan Haller (II)

Devlet Baba Sağlık Hizmetinde Tamamen Duygusal

8 Eylül Sonrası İlk Defa SSK ve BAĞ-KUR’lu Olan Sigortalılar Uyudu

Ana-Babaya Aylık Hakkı da Sağlık Hakkı da Var

Yıllık İzinde Hangi Haller Çalışılmış Sayılır?

Sağlık’da Neydik Ne Olduk?

Emeklinin Maaşı Eriyor

Türkiye'de Yaşlı Olmak Zor

Necatibey Cad. Hanımeli Sokak No/7 Sıhhiye, ANKARA

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.