100 km de benzin dizel farkı / Dizel İle Benzinli Arasındaki Fark

100 Km De Benzin Dizel Farkı

100 km de benzin dizel farkı

Yakıt tüketimi konusunda oldukça dikkatli olunması gerektiği için, en doğru akaryakıt seçeneğini değerlendirmek gerekir. İki tip aracın da fiyat ve performans açısından kendine göre artıları ve eksileri vardır. Ancak benzinli mi yoksa dizel araç mı diye karar vermeye çalışırken, öncelikle kullanım alışkanlarını göz önünde bulundurmak ve ona göre bir tercih yapmak gerekir.

Artıları ve Eksileriyle Dizel Araçlar

Dizel otomobillerin, benzinli araçlardan farklı olarak ateşleme sistemleri tamamen kendine özgüdür. Dizel araçların daha az yakıt tüketimi sağladığı bilinen bir gerçektir ancak iyi bir performans alınabilmesi için bakımlarının düzenli yapılması ve kaliteli yakıt kullanılması gerekir.

Maksimum güç üretimi için ideal araçlar olan dizel otomobillerin yakıt tasarrufuna olumlu etkide bulunan avantajlarından bir tanesi de; marş motoru harekete geçirilip gaza basmadan beklendiğinde aracın hiçbir yakıt tüketiminde bulunmamasıdır.

Eğer sessiz çalışan araçları tercih ediyorsanız, dizel motorlu otomobiller size göre olmayabilir. Çünkü dizel araçlardaki motor sesi, benzinli araçlara göre genelde daha yüksektir. Bunun yanında, çok soğuk havalarda yolculuk yapacaksanız da dizel otomobiller sizin için uygun olmayabilir. Bunun sebebi de son nesil akaryakıtlar tercih edilmediği takdirde, dereceyi bulan havalarda yakıtın donma tehlikesiyle karşı karşıya olmasıdır. Bu sebeple kışın yapılacak uzun yollarda benzinli araçların tercih edilmesi daha iyi olacaktır.

Artıları ve Eksileriyle Benzinli Araçlar

Benzinli motorların çalışma prensibi, benzinin enjeksiyondan silindire bujiler vasıtasıyla ateşlenmesi ile olur. Benzinli araçlar, dizel araçlardan ateşleme ve güç üretimi açısından bu şekilde farklılaşmaktadır. Benzinli araçların yakıt tüketimi, dizel araçlara göre daha fazladır ve güç üretimi de daha zordur. Ancak dizel araçlar daha ekonomik olmasına rağmen, benzinli otomobiller yakıt ateşlemesinde daha iyi olduğu için çok daha çabuk hızlanır ve aynı zamanda seri bir kullanım sunar. Dizel araçların gürültülü motorlarına göre, benzinli araçların motor sesi daha azdır ve de daha az bakım gerektirir.

Yılda Kaç Kilometre Yol?

Yılda yaklaşık olarak kaç kilometre yol yapıldığına bağlı olarak, dizel ve benzinli araçlardan alacağınız verim farklılık gösterecektir. Dizel motorlu araçlar, benzinli otomobillere göre her zaman biraz daha pahalıdır. Ancak kullanım miktarına göre bu fazlalık kendisini amorti edebilmekte ve daha ekonomik hale gelebilmektedir. Eğer fazla yolculuk etmiyorsanız, aracınızı şehir içinde ve daha az kullanıyorsanız benzinli araçlar sizin için daha ekonomik bir tercih olacaktır. Fakat özellikle yıl içerisinde şehirler arası yolculuk sayınız fazla ise dizel motorlu araçları tercih etmeniz daha yerinde olacaktır.

Fiyat farkı 30 Bin TL: Dizel mi almak avantajlı, benzinli mi?

Bilal Emin Turan'ın yazısından alıntı

Yakıt tüketimi araç alım tercihini etkileyen en önemli kalemlerden. Yollarda dizel ve LPG’li araç ağırlığı dikkat çekiyor. Benzinli üçüncü sırada. Hybrid ve elektrikli araç da artık vatandaşın radarında. Peki sadece yakıta bakarak nasıl bir tercih yapılabilir? Kilometre başına hangisi kaç kuruş yakar? İşte detayları

LPG, DİZELİ YAKALADI

Trafiğe kayıtlı 23 milyon bin aracın 12 milyon bin 49’u otomobil. Otomobillerin 4 milyon bini dizel, 4 milyon bini LPG’li (otogaz), 3 milyon 20 bini benzinli. Toplam elektrikli ve hybrid otomobil sayısı 15 bin Benzinli araç sayısı son 3 yıldır yerinde sayarken, dizelde 1 milyona yakın sıçrama oldu.

LPG’li araçlarda bu dönemde binlik artış görüldü. Sonuç itibarıyla rakamlara da bakınca Türk halkı en çok dizel otomobil tercih ediyor. Benzinli araçların da LPG’ye dönüşü sürüyor. Buna karşılık hybrid ve elektrikli otolar da yollarda yerini almaya başladı.

FİYAT FARKI 30 BİN TL

#reklam#

Talebin halen dizelden yana olmasının en önemli nedeni akaryakıt maliyeti ve tüketim değerleri. Buna karşılık ilk alım maliyeti açısından benzinli otomobiller bir adım önde. Örneğin; şu anda piyasaya yeni çıkan sıfır kilometre (km) cc ve ortalama fabrika tüketim verisi litre olan ‘B segmenti ve aynı donanıma sahip’ bir otomobilin benzinli fiyatı bin lirayken; litre tüketimi olan dizeli bin lira. Arada 30 bin lira fark var. Sadece yakıt hesabı yapılıp dizel alınırsa bu farkın kapanması yıllar sürüyor.

NASIL HESAPLANIR?

Her iki otomobil sahibinin günde 50 km yol yaptığını ve fabrika değerlerini yakaladığını varsayarak bir hesap yapalım. Bu araçlardan benzinli 1 km’de 33 kuruş, dizel ise 25 kuruş yakıyor. Yani fark 8 kuruş. İki araçtan dizel olan benzinliye göre yılda lira artıya geçiyor. Ancak 30 bin lira daha ucuz olan benzinli versiyonla dizelin fiyat farkının kapanması bu şartlarda 17 yılı ( bin km) buluyor. Mesafe uzadıkça makas biraz daha daralabilir.

KİLOMETREDE

Yine, ortalama tüketimi litre olan benzinli araçla, 6 litre olan dizel aracı kıyaslarsak, her gün km (yılda 36 bin km) yapan dizel araç sahibi lira daha az ödüyor. Eğer bu iki araç arasında 20 bin lira fiyat farkı varsa, fark 3 yılda yani bin kilometre sonra kapanıyor. Yılda yapacağınız toplam km’yi düşünerek yakıt tercihini yapmanızda fayda var. Yılda bin km’yi geçmiyorsanız ve fiyat farkı da 20 bin lirayı aşıyorsa benzinli bu hesaba göre avantajlı.

LPG’Lİ DE REVAÇTA

#reklam#

?LPG’li araçlar, kilometrede benzinliye göre yaklaşık yüzde 20 fazla yakıyor. Benzin İstanbul’da lirayken, otogaz lira civarında. km’de litre tüketen benzinli araç lira, tüketimi litre olan LPG’li araç lira yakıyor. LPG’lide km’de liralık avantaj var. Otogaz sistemlerinin ortalama maliyeti lira arasında. LPG taktırıp yılda 20 bin km yapanlar bu maliyeti çıkarıyor.

?Yani LPG’li araç benzinli araca göre liralık avantaj sağlıyor. Fakat motorun ve havaların soğuk olması durumunda benzinden LPG’ye geçiş için ortalama 5 km gidilmesi gerekiyor. Bu da yılda liralık benzin kullanımı anlamına geliyor.

Yıllık 20 bin km yapan birisi için LPG benzinliye göre avantajlı ancak dizele göre yaklaşık lira fazla yakıyor. Ama araç alımında başta da daha az ödeneceğinden LPG’li öne geçmiş oluyor.

HYBRID NE YAKAR?

Hybrid otomobillerin fabrika verisine göre ortalama yakıtı (benzin) km’de litre. Ama pratikte bu tüketim 5 litre bandına oturuyor. Yani km’de 33 kuruş yakıyor. Model ve versiyonu aynı olan otomobillerden hybrid olanı ÖTV teşviğine rağmen benzinliye göre bin lira daha pahalı.

Benzinli olanın km şehiriçi tüketimi litre. İki aracın da km bakım maliyeti lira civarında. Maliyet hesabı yapılırsa benzinli versiyon avantajlı. Ancak çevreci yaklaşımla daha az karbondioksit salınımı yapan hybrid tercih edilmeli.

ELEKTRİKLİ HEPSİNDEN ÖNDE

Son dönemde yükselen trend elektrikli otolar. İngiltere ve Avrupa yıllarından itibaren fosil yakıtlı araçların satışını yasaklayacak. Yani gelecek elektriklide. Yerli elektrikli oto için de geri sayım başladı. ’de ilk yerli elektrikli araç banttan inecek.

#reklam#

Peki elektrikli ne yakar? Bu, motor gücüne ve menzile göre değişiyor. Güncel elektrik tarifeleriyle (sanayi ve ev) yaptığımız hesaplamaya göre; elektrikli otomobil 1 km’de 15 kuruş, km’de ise 15 lira yakıyor. Depo dolumu dediğimiz tam şarj ise menzil ve batarya gücüne göre liraya yapılabiliyor.

E-şarj noktalarından yapılan dolumlar ise evdeki şarja göre yüzde arasında daha yüksek. Bu haliyle bile bakıldığında dizel, benzinli, LPG’li ve hybrid modellere göre elektriklinin farkı ortaya çıkıyor. Servisler bakım maliyeti için de lira arasında fiyat veriyor.

TERCİH YAPARKEN BUNLARA DİKKAT!

1-Aracı düşük hızda ve trafiğin olmadığı yerlerde kullanacaksanız ve yılda bin kilometre yapacaksınız, ‘sesi de beni rahatsız etmez’ derseniz dizel.

2-Kapalı otopark sorunu yaşamıyorsanız ve performans tutkunu değilseniz benzinliden LPG’ye dönüş yapılabilir.

3-Yakıt fiyat farkı amorti edilmeden yani yıl içinde araç değiştiriyorsanız benzinli tercih edilebilir.

4-Düşük km ve garantisi devam eden dizel araç daha kolay satılırken, km arttıkça benzinli öne çıkıyor.

5-Uzun yol yapmış LPG’li araç almak yerine, LPG’ye uyum sağlayan düşük km’li benzinli araç alıp LPG kiti taktırmak mantıklı seçenek.

6-Araçların yıllık periyodik bakım aralığına, maliyetine ve MTV tutarına bakarak tercih yapmak da tasarruf etmenizi sağlar.

Posta Gazetesi

Bu Haberi Paylaş

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası