kıl köklerindeki kızarıklık nasıl geçer / Folikülit (Kıl Kökü İltihabı) | Dermatolog Dr. Dilek Eryılmaz - Dermatoloji Uzmanı

Kıl Köklerindeki Kızarıklık Nasıl Geçer

kıl köklerindeki kızarıklık nasıl geçer

Kıl K&#;k&#; İltihabı Nedenleri ve Tedavi S&#;reci

Falikülit diğer bir adıyla kıl kökü iltihabı, kıl köklerinin çeşitli nedenlerden ötürü tıkanarak enfeksiyon kapması sonucu oluşan sık rastlanan bir cilt hastalığıdır. Kıl kökü iltihabı vücudun kıl bulunan herhangi bir bölgesinde meydana gelebilse de kasık, dirsek içi, diz arkası ve koltuk altı gibi eklem yerlerinde görülme ihtimali daha fazladır. Derinin dermis katmanında yer alan kıl köklerinde çeşitli sebeplerden ötürü gelişebilen kıl kökü iltihabı çoğunlukla iyi huylu bir hastalıktır. Hafif enfeksiyonlar kendiliğinden iyileşebilir ancak kişinin yaşam kalitesini etkileyen durumlarda ağrı, kaşıntı gibi şikayetlerini gidermek için tedavi edilmesi gerekebilir.

Kıl Kökü İltihabı Nedir?

Kıl kökü iltihabı, vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilen kıl kökünde ağrılı ve kaşıntılı bir şişliğe yol açan iltihaplanma durumudur. Deri yüzeyinde farklı boyutlarda içi dolu kabarıklık da kıl kökü iltihabına eşlik edebilir. Tek bir kıl kökü ya da birden fazla kıl kökünün iltihaplandığı gözlemlenebilir. Etkilenen bölge büyüdükçe kıl kökü iltihabının verdiği rahatsızlık da artabilir. Folikülitler bakteri, mantar ya da virüs kaynaklı olarak oluşabilir. Bunlar dışında ciltte biriken keratin veya ter de kıl köklerini tıkayarak iltihaplanmasına neden olabilir. Obezite ve bazı ilaçların uzun süreli kullanımı gibi durumlar kıl kökü iltihabının oluşma ihtimalini artırabilir. Oluşumunu engellemek için kişisel temizliğe ve alan temizliğine özen gösterilmelidir. Özellikle yüzme havuzu ve küvet gibi suyla temas edilen ortamlar kullanılırken hijyen kurallarının sağlandığından emin olunmalıdır.

Kıl Kökü İltihabı Semptomları Nelerdir?

Kıl kökü iltihaplanmasının belirtileri iltihabın derecesine göre değişebilir. Örneğin iltihap nispeten yüzeydeyse ve kısıtlı bir alandaysa daha az şişlik ve ağrı olabilirken, iltihap derinleştikçe ağrının derecesi artabilir. Kıl kökü iltihabı oluştuğunu düşündürten belirtiler arasında aşağıdaki durumlar yer alır:

  • Ciltte kaşıntı
  • Kırmızı veya mor renkli şişlik
  • Sivilce benzeri lezyonlar
  • Deride kötü kokulu akıntı
  • Ciltte hassasiyet
  • İltihap olan bölgede ağrı veya acı

Kıl Kökü İltihabı Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler Nelerdir?

Kıl kökü iltihabının oluşmasında kişisel faktörlerin yanı sıra çevresel faktörler de rol oynar. Cildin tahriş olması kıl kökünün iltihaplanmasına yol açabilir. Özellikle tıraş olurken jiletin verdiği tahriş ile oluşan kıl kökü iltihaplarına sıkça rastlanır. Ayrıca derinin devamlı kapalı kalması ve kıl kökünün hiç hava alamayışı da kıl kökü iltihaplanmasına neden olabilen etkenlerden biridir. Dar giysiler ile kapalı kalan ve bu giysiler ile sıkça sürtünen kıl kökü iltihaplanabilir.

Kıl kökü iltihabının önlenmesi için dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Tıraş olurken gereken miktarda tıraş köpüğü kullanılmalı
  • Tıraş bıçağı ambalajında önerilen sayıdan fazla kullanılmamalı
  • Tıraş sonrası bölgeye nemlendirici uygulanmalı
  • Hijyeninden emin olunmayan havuz, sauna ve jakuzi kullanılmamalı
  • Dar kıyafetler giyilmemeli
  • Havlu, tıraş bıçağı, duş lifi gibi kişisel hijyen ürünleri paylaşılmamalı
  • Eller sık yıkanmalı
  • Ter emmeyen, dar, sentetik kıyafetler giyilmemeli

Öte yandan kıl köklerinde çeşitli bakteri, virüs ve mantarlar sebebiyle de enfeksiyon gelişebilir. Bu nedenle özellikle yara ve kesi gibi deriyi dış etkenlere karşı savunmasız bırakan bir durum varsa o bölgeyi temiz tutmak ve üzerini yara bandı ya da gazlı bez ile kapatarak dış etkenlerle temasını azaltmak gerekir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması vücudu bakteri, virüs ve mantarlara karşı savunmasız hale getireceğinden kıl kökü iltihabının oluşma ihtimalini artırabilir. Kıl kökü iltihabının oluşma nedenini belirleyip buna uygun olarak gerekli tedaviyi veya bakım uygulanarak iltihaplı bölgenin daha hızlı iyileşmesi sağlanabilir.

Kıl Kökü İltihabına Ne İyi Gelir?

Folikülit genellikle basit bir tedavi ile veya herhangi bir müdahaleye gerek olmadan iyileşir. Ciltte kıl kökü iltihabı fark edildiğinde durumun izlenmesi ve neden olmuş olabileceğinin anlaşılması önemlidir. Gerekli görürse cilt doktoru ufak bir kesi ile foliküliti tedavi edebilir. Bu sayede iltihabın tekrarlanmasının önüne geçilebilir. Söz konusu bölgenin temiz ve kuru kalması, durumun kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Eğer cilt bölgesi temiz ve kuru tutulmasına rağmen kıl kökü iltihabı birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşmiyorsa bir dermatoloji uzmanına görünmek gerekir. Evde yapılabilecek hatalı bir uygulama, ciltte enfeksiyon oluşumuna ve tedavinin zorlaşmasına neden olabilir. Bölgedeki şişliğin sıkılması veya iltihabın ev ortamında yapılacak herhangi bir fiziksel müdahale ile boşaltılması ciltte yara izi oluşmasına neden olabilir.

Kıl Kökü İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Bakteri kaynaklı enfeksiyon ve iltihaplanma yüzeysel veya derin olabilir. Bazı durumlarda, kıl kökü iltihabı nispeten ağır seyreder. Birden fazla kıl kökünün aynı anda iltihaplanması gibi durumlarda ciltteki hassasiyet ve ağrı tahammül edilmesi zor bir dereceye ulaşabilir. Ender durumlarda enfeksiyonun daha fazla bölgeye yayıldığı, iltihaba neden olan bakteri veya virüslerin kan dolaşımına karıştığı da görülebilir. Böyle bir durumda özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ağır bir tablo oluşabilir ve kişinin acilen hastaneye sevk edilmesi gerekebilir. Bu nedenle kısa sürede kendiliğinden iyileşmeyen kıl kökü iltihabı için mutlaka bir uzmana muayene olmak gerekir. Tedavi planlanmasında kıl kökü iltihabının derecesinin yanında dağılımı ve sıklığı hakkında detaylı bilgi vermek, doğru tedavinin düzenlenmesi açısından önemlidir.

Bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile tekrarlayan kıl kökü iltihabı problemi engellenebilir. Örneğin jilet kullanımı nedeniyle cildin tahriş olması sonucunda kıl kökü iltihabı oluşuyorsa, jilet kullanımına ara verilebilir. Dar giysiler kaynaklı foliküliti önlemek için daha bol kıyafetler tercih edilebilir. Genel hijyene verilen önemin arttırılması, düzenli duş alınması özellikle ter kaynaklı oluşan kıl kökü iltihabı için önleyici tedaviler arasında yer alır.

Batıklardan Kurtulma Yolları

G&#;zellik Bakım

Ağda ya da elektrikli epilatör kullanımı sonrası oluşan batıklar pek çok kadının problemi. Estetik açıdan bacakların güzelliğine gölge düşüren batıklar, önlem alınmazsa ciltte leke ve yara oluşumuna sebep olabilirler. Peki batık oluşumu nasıl engellenir, batıklardan nasıl kurtulunur?

1

Batık oluşumunun en önemli sebebi, epilasyon işlemi esnasında yapılan hatalardır. Ayrıca elektrikli epilatör kullanımı da batık oluşumuna sebep olabilir. Çünkü elektrikli epilatörler kılları her yöne çekerek alırlar. Üst üste jilet kullanımı da cildi tahriş ederek batık oluşumuna zemin hazırlayabilir.

2

Batık oluşumu, ağda sonrası bazı kişilerde sivilce oluşması gibi, tamamen kişinin cilt yapısı ile alakalıdır. Her ağda yapan ya da elektrikli epilatör kullanan kişide batık oluşur şeklinde bir genelleme yapıseafoodplus.infoıkları tırnakla ya da iğne ucuyla çıkarmaya çalışmak batığın yaraya dönüşmesine yol açabilir.

Pürüzsüz Bir Cilt İçin 20 Öneri!

3

Bacaklarda oluşan batıklarla mücadelede en etkili yöntem kuru kesedir. Bu yöntem, bacaklardaki batıkları hızla yok eder ancak diğer yandan da cilde zarar verir. Özellikle hassas cilde sahip kişilere kuru kese tavsiye edilmez.

4

Batıklarla mücadelede bir diğer yöntem ise ponza taşı ile hafifçe kese yapmaktır. Ancak bu işlemde deriyi rahatsız etmeden, hafif bir şekilde yapılmalıdır.

Duş alırken orta sertlikte bir kese ile kese yapmak hem ciltteki ölü derileri atar hem de bacaklarda batık oluşumunu engeller.

5

Cilde uygun nemlendirici yağlar cildin yumuşatarak kılların ciltten çıkmasını kolaylaştırabilir. Bacaklardaki batıklar için en uygun yağlar biberiye ve gül yağıdır. Badem yağı, susam yağı gibi kıl köklerine etki eden yağlar kıl yoğunluğunu arttıracağı için tercih edilmemelidir.

6

Ağda sonrası cilde uygulanan nemlendirici hem ciltte oluşan tahribatı azaltır hem de batığı önler.

Tüy azaltıcı losyon ve serumların içerisinde kıl yumuşatıcı maddeler bulunur. Bu nedenle ağda sonrası cilde tüy azaltıcı losyon veya serum uygulamak batık oluşumunu öseafoodplus.info olarak, lazer epilasyon, batıklardan kurtulmak için etkili bir yöntemdir.

7Batık oluşmasını önlemek için neler yapmak gerekir

Batık oluşmasını önlemek için neler yapmak gerekir?

Uzun kıl çekerken kırılır. Bu sebeple kullar çok uzunken ağda yapılmamalı.

Ağdadan sonra tüy azaltıcı krem ya da losyon kullanılmalı. Bu uygulama zamanla tüylerin yoğunluğunun azalmasını sağlar ve batık riskini azaltır.

8

Bacaklara haftada kez peeling yapmak hem ölü derinin atılmasını sağlar hem de batık oluşumunu önler.

Banyo esnasında orta sertlikte bir kese ile kese yapmak faydalı olur.

Nemlendirici kullanmak kıl köklerini yumuşatır ve batık oluşumunu azaltır.

9

Elektrikli epilatörler kılları her yöne çekip çıkardığı için batık oluşumuna zemin hazırlayabiliyor. Elektrikli epilatörler yerine alternatif epilasyon yöntemlerine başvurulmalı.

Kıllar ağda yöntemi ile alınıyorsa, kılların çıkış yönüne doğru alındığından emin olunmalı.

10

Düzenli soyma (peeling) ve nemlendirme işlemi batıkların oluşumunu büyük oranda azaltır. Çünkü batıklar genellikle kendini hızla yenileyen ancak üstteki ölü derinin aynı hızla atılamadığı ciltlerde daha çok oluşur.

11Alternatif Yöntemler

Alternatif Yöntemler

Karbonat maskesi

2 yemek kaşığı yoğurt ve 1 yemek kaşığı karbonatı karıştırın. Hazırladığınız karışımı bacaklarınıza masaj yaparak uygulayın ve 15 dakika bekledikten sonra durulayın. Ardından yarım limonun suyunu bacaklarınıza sürün ve bekletmeden hemen yıkayın. Sonrasında da cilt tipinize uygun bir nemlendiriciyi bacaklarınıza sürerek cildinizi nemlendirin.

Bu uygulamayı haftada bir kere yapabilirsiniz.

12Şeker ve limonla peeling

Şeker ve limonla peeling

4 çorba kaşığı şekeri yarım çay bardağı limonla karıştırın ve bacaklarınıza masaj yaparak sürün. Bu işlem peeling etkisi yaratarak bacaklarınızdaki ölü deriyi atmanıza yardımcı olur.

13Aspirin

Aspirin

1,5 bardak kaynamış suyun içine 5 adet aspirin atın ve eriyene karıştırın. Dibine çöken tortu dışında kalan karışımı kullanmadığınız ve püskürtme başlığı olan boş bir şişeye doldurun. Haftada 1 kere bacaklarınıza bu karışımı püskürtün ve en az 2 saat bekledikten sonra durulayın. Bu uygulama bacaklarınızdaki lekelerin renginin açılmasına da yardımcı olur.

BACAKLARDAKİ KIRMIZI NOKTALARA BAKIM &#;NERİLERİ

BACAKLARDAKİ KIRMIZI NOKTALARA BAKIM &#;NERİLERİ

BU YAZIDAKİ ÜRÜNLER

ilişkili &#;r&#;nler
THE GENUINE LAPLAND BODY LOTION

V&#;cut Bakımı

Doktorlara göre dünya nüfusunun %%50'si bu rahatsızlıktan etkileniyor ve tavuk cildi dediğimiz bu sorunun tıptaki adı: Keratosis pilaris. Sebebi ise, kıl köklerinde ölü hücrelerin birikmesi ve kıl kökü kanalının tıkaması. Bunların sonucu ciltte kırmızı-kahverengi renkte benekler oluşuyor. Zararsız ve acısız bu minik sivilcelere çoğunlukla üst kol, baldır, kalça gibi vücut bölümlerinde rastlanıyor daha çok.

Keratosis pilaris neden olur ?

Keratosis pilaris , cildi zararlı etkenlerden koruyan bir protein olan keratanin birikmesinden kaynaklanır. Keratosis pilarise sahip kişilerde keratinin neden biriktiğine dair net bir bilgi yoktur. Genetik bir hastalık veya cilt rahatsızlıklarıyla ortaya çıkabilir. Kuru cilde sahip kişilerde keratosis pilaris daha da ileri seviyelere gitme eğilimindedir.


Havadaki nem ile doğru orantılı

Havadaki nem oranıyla alakalı olarak kırmızı noktaların yoğunluğu artıp azalabiliyor. Nemli havalarda etkisi azalırken, kış aylarında etkisi artabiliyor. Ergenlik döneminde daha yoğun olarak ortaya çıkıyor.
Ne yapmak lazım?

Pürüzsüz bacaklara sahip olmak için yapmanız gerekenler

Bu rahatsızlığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte evde yapacağınız birtakım bakımlarla etkisini hafifletebilirsiniz. Cildi güzelce arındırmak ve gözenekleri temizlemek ilk yapacağınız iş.

ÖNEMLİ: Rahatsızlığı azaltmak için sabun içermeyen cilt temizleyiciler öneriliyor. Çünkü sabun deriyi kurutur; oysa bu hastalığın etkisinin azalması için cildin nemlendirilerek ölü derilerin atılması gerekir.

Doğal bakım önerileri

1) 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile 3 yemek kaşığı tuzu güzelce karıştırın. Birkaç dakika boyunca cildinize masaj yaparak yedirdikten sonra yıkayın. Zeytinyağı cildin nemlendirilmesine yardımcı olurken, tuz da ölü derilerin temizlenmesine katkı sağlar.

Bacaklar için zeytinyağı maskesi

2) Eşit oranda tuz ve karbonatı karıştırıp üzerine yeterli seviyede su ekleyerek homojen bir karışım elde edinceye dek karıştırın. Bu karışımı problemli bölgeye uygulayıp 10 dakika kadar beklettikten sonra yıkayın. Bu kürü haftada kez tekrarlayabilirsiniz.

3) Eşit miktarda yulaf ezmesi ile süt veya suyu karıştırıp problemli bölgeye yuvarlak hareketlerle masaj yaparak uygulayın.

Yulaf ve süt maskesi

4) yemek kaşığı yoğurdu problemli bölgeye sürdükten sonra dakika kadar bekleyip yıkayın.

5) Çilek, papaya, mango gibi A vitamini açısından zengin meyveleri tüketerek keratosis pilarisle savaşabilirsiniz.

6) Bal doğal bir tedavi seçeneği olmasıyla bacaklardaki kırmızı noktaların çözümü için de yardımcıdır. Kırmızı noktaların üzerine bir miktar bal sürmek ve aynı zamanda balı tüketmek bu problemden kurtulmanızı sağlayacaktır.


7)  Aloe Vera’nın cilt sorunlarına ne kadar iyi geldiğini artık hepimiz biliyoruz. İster direkt yağını isterseniz kopardığınız bir parça Aloe Vera yağını bacağınıza uygulayın ve birkaç dakika bekletin. İlk sürdüğünüz andan itibaren daha ferah hissedeceksiniz. Birkaç uygulama ile birlikte kırmızı noktalarınızdan kurtulmanızı sağlayacaktır.
 

DİĞER YAZILAR

V&#;cut Bakımı

UZUN VE SAĞLIKLI SA&#;LARIN 10 SIRRI

Hepimizin bildiği şeyler ama uygulama kısmında &#;oğunlukla &#;şenge&#;likten pas ge&#;iliyor. Eğer sağlıklı ve parlak sa&#;lara sahip olmak istiyorsanız bunları yapın!

Haziran 28,
V&#;cut Bakımı

ASHLEY JOY: ARGAN YAĞI MUCİZESİ

Doğal i&#;erikli, yepyeni sa&#; bakım &#;r&#;nleri ile tanışmaya hazır mısınız? Uyaralım, bu &#;r&#;nlerin iddiası b&#;y&#;k… &#;&#;nk&#; markanın yaratıcısı bu bakımları &#;ncelikle kendi i&#;in tasarlamış! Haydi, Ashley Joy’u yakından tanıyalım…

Haziran 28,

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir