rahim filmi zararlımıdır / Rahim Filmi (HSG) Nedir? | Bursa EUROFERTIL Tüp Bebek Merkezi

Rahim Filmi Zararlımıdır

rahim filmi zararlımıdır

Rahim Filmi Çektirmenin Sonucunda Meydana Gelen Zararlar Nelerdir?

Hsg filminin çekilmesinden sonra ortaya belli başlı sorunlar çıkar. Bunların önüne geçmek adına dikkat etmek ve doktor ile koordineli girmek gerekmektedir.

Rahim Filmi  ( Hsg ) Zararları

Rahim filmi ( Hsg ) çektirmek ile alakalı olarak yapılan araştırmalar neticesinde herhangi bir zarar olmadığı ortaya çıkmıştır. Yapılan uygulamada % 1’lik de komplikasyonlar meydana gelmektedir. Rahim filmi uygulaması yani hsg çekimi sonrasında oluşan kişide oluşan zararlar içinde;

  • Enfeksiyon; sık şekilde karşılaşılan pelvik bir sorundur. Nadir de olsa enfeksiyon fallop tüplerine zarar verir. Bunun sonucunda tüplerin alınması gerekir. enfeksiyon sorunu yumurtalara da zarar verir. Uygulama sonrasında ateş ve ağrı beraber gelişmiş ve geçmemişse kesinlikle enfeksiyon riski oluşabilir.
  • Rahim filmi çektiren kişiler az düzeyde de olsa radyasyona maruz kalır. Hsg radyasyonu sonucunda bağırsaklarda ve böbreklerde sorunlar meydana gelebilir.
  • Baygınlık; nadirde olsa işlemlerin uygulanmasından sonra baş dönmesi ile baygınlık ortaya çıkabilir. Sık şekilde oluşması durumunda terettüt duyulmalıdır.
  • Lekelenme; rahim filmi ( hsg ) çektiren hastalarda 2 gün boyunca lekelenmeler olabilir. Yoğun bir kanama olması durumunda ya da hsg görüntülemesinden sonra kanamanın devam etmesi sonucunda mutlaka doktora başvurmak gerekir. Doktor bu konuda ilaç verebilir ve tekrardan görüntüleme yapabilir.
  • Alerji; rahim filmi ( hsg ) uygulaması esnasında verilen kontrast ilaçtan kaynaklı olarak alerji nadir bir şekilde gözlemlenir. Alerji kaşıntı, kızarıklık, kabartı halinde ortaya çıkar.
  • Rahim delinmesi; rahim filmi ( hsg ) görüntülemesinde en az meydana gelen durumdur. Rahim filmi işlemleri sonucunda kanama ve yırtılma oluşabilecek olan komplikasyonlar içinde yer almaktadır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Rahimden çekilecek olan filmler sonucunda birçok problem ve sorun meydana gelebilir. Bu problemler ile karşılaşmak adına kesinlikle dikkatli olunması gerekir. Ortaya çıkan tüm olumsuzluklarda doktor kesinlikle bilgilendirilmelidir. Özellikle enfeksiyon riskine karşı dikkatli olmak önemlidir. Uzmanlar çekimlerin tamamlanmasından sonra enfeksiyon riskine ve belirtileri ile alakalı olarak hastayı bilgilendirir. Bu detaylar konusunda her türlü ayrıntının üzerinde durulmalıdır.

Rahimden alınacak olan görüntülerde dikkat edilecek diğer bir noktalar arasında ağrı, cinsel ilişki, kasıklarda ağrı, gebelik, regl gecikmesi ve aşılama aşamalarını kişilerin önemsemesi gerekir. Dikkat edilecek olan noktalar ile alakalı olarak doktor hastasına gerekli şekilde açıklama yapar. Problemlerin daha çok büyümemesi için ve ilerleyen zamanda büyük problemler yaşamamak için ortaya çıkan belirtilere önemsemek ve uzman ile görüşmek gerekmektedir. Hsg çekiminden sonra kadınların gebe kalma şansı oldukça yüksektir. Hatta tüp bebek tedavisinde sık şekilde bu uygulama kullanılır. Kişiye sorunlar yaratan belirtiler ve belirtilerin ortadan kalkma süresi göz önüne alınması gerekir bu detaylara karşı dikkatli olmak oluşabilecek olan tüm zararların önüne geçer.

Ayrıca var olan sorunların ne düzeyde olduğu ile alakalı kesinlikle uzman ile irtibat halinde olunması gerekir. Bu hastanın daha büyük bir sorundan korunması adına gereklidir. Doktorlar var olan sorunlardan kaynaklı hastasına nasıl davranması gerektiğini, ne yapması gerektiğini ince detayına kadar anlatır. Doktorun tüm anlattıkları yapılmalı, atlanmamalı ve kontrollere zamanında gidilmelidir.

Histerosalpingografi - Anestezili Rahim Filmi

HSG Nedir?

Halk arasında “İlaçlı Rahim Filmi” olarak bilinmekte olan HSG (Histerosalpingografi), enjeksiyon sıvısı ile beraber X-ray ışınları kullanılarak çekilmektedir. 

HSG Anlamı Nedir?

Histerosalpingografi, Histero Salpingo Grafi şeklinde açılmaktadır. Histero rahim, Salpingo tüpler ve Grafi de görüntüleme anlamına gelmektedir. 

HSG Nasıl Çekilir?

Serviksten (rahimden) geçirilen silindirik bir kateter aracılığı ile uterus içine opak madde adında yağ bazlı bir X-ışını boyası verilir. Opak maddenin dağılımına bakılarak rahim içi ve fallop tüplerindeki rahatsızlıklar ve problemler ortaya çıkartılır.

HSG Avantajları Nelerdir?

  • HSG çekimi için enjekte edilen sıvı, tüplerin içerisindeki yapışkan dokuları birbirinden ayırdığı için tedavi edici özelliktedir.
  • HSG çekimi yapılan kadınlarda 6 ay içerisinde hamile kalma olasılığını arttırır.

HSG Ne Kadar Sürer?

Yaklaşık 5 dk süren bir işlemdir. İşlem sonrasında normal hayata dönülebilir. Ancak anestezinin geçmesi için yarım saat civarı dinlenmek gerekir.

HSG Kimlere Çekilir?

  • Kısırlık (infertilite)
  • Tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü
  • Dış gebelik öyküsü
  • Rahim içinde yapışıklıktan şüphelenilmesi
  • Tüp bebek tedavisi öncesi
  • Aşılama tedavisi öncesi
  • Ultrasonda perde gibi konjenital anomali şüphesi

HSG Neden Çekilir?

1 yıl boyunca korunmasız ilişkiye girilmesine rağmen gebelik gerçekleşmeyen çiftlerde başvurulan bir yöntemdir. HSG adet bitiminde genellikle adetin gününde çekilir. Tüplerde tıkanıklık olduğu düşünülüyorsa, rahim boşluğunda polip, submukoz miyom gibi yer kaplayan lezyonlardan şüpheleniliyorsa veya yapışıklık olup olmadığını kontrol etmek için çekilir. Bunları gösteren en iyi yöntemdir.

HSG Ağrılı bir işlem midir?

Ağrılı olma durumu kişinin anatomik ve fizyolojik durumuna bağlı olarak değişmektedir. Klasik yöntemle yapılan HSG işleminde anestezi kullanılarak ağrı ortadan kaldırılabilir. Ancak yeni teknoloji cihazların kullanıldığı ve deneyimli doktorlar eşliğinde yapılacak HSG filminde anestezi gereksiz hatta risklidir. Anestezi vücuttan atılana kadar geçecek zamanda dikkate alınarak yeni teknoloji kullanılan merkezlerde anestezi almadan bi filmin çekilmesini öneriyoruz.

HSG Sonrası Kanama Olur mu?

HSG çekilirken alet ile rahim ağzı tutulduğundan lekelenme tarzı kanama olması normaldir. Ancak kanama yoğunlaşırsa doktorunuza başvurmanız gerekir.

HSG Sonrası Cinsel İlişki Zararlı mı?

HSG çekimi sonrasında cinsel ilişki olmasında bir sorun yoktur. Ancak çiftin o ay korunması gerekmektedir. Rahim içinde kullanılan kontrast madde fetusa zararlıdır. Bu sebeple cinsel ilişki gebelikle sonuçlanırsa gebeliğin sonlandırılması gerekmektedir.

İlaçlı Rahim Filminde Tüpler Kapalı ise Ne Yapmak Gerek?

HSG sonrası iki tüpün de kapalı olduğu görüldüyse tüp bebek tedavisi yapılmalıdır. Eğer tek tüp tıkalıysa ve hastanın yaşı genç, sperm değerleri iyiyse aşılama denenebilir. Çünkü aşılama için tek tüpün açık olması yeterlidir.

Ameliyatla tüp açma da tüpleri kapalı olan hastaya önerilebilir. Ancak ameliyatla tüp açmanın başarı şansı % civarındadır ve aynı tüpte dış gebelik olma riski artar.

Çekilen Film Kaç Yıl Geçerliliğini Korur?

HSG in 1 defa çekilmesi yeterlidir. Ama HSG sonrası enfeksiyon, ameliyat, doğum gibi olaylar olduysa rahim filminin tekrar edilmesinde fayda vardır. Çünkü önceki HSG de açık olan tüpler sonradan kapanabilir. Tüplerde tıkanıklık yapacak risk faktörü varsa film tekrarlanmalıdır.

Rahim filminin yan etkileri nelerdir?

Gebelik ihtimali artar

Tüpleri açık olan kadınların rahim filminden sonraki aylarda gebe kaldıkları sıklıkla görülmektedir. Bunun başta gelen nedeni tüplerdeki küçük tıkanıklıkların açılıyor olmasıdır. Rahim filmi, tüpleri temizler, yumurta ve spermin buluşmasını kolaylaştırır. Endometriumu uyarmak suretiyle embriyonun rahim içine tutunabilmesini kolaylaştırır.

Rahim filminin olası riskleri

-Alerji: Film çekilirken rahim boşluğu içine sıvı doldurulur. Kontrast madde olarak adlandırılan bu sıvının içinde iyot tuzu bulunmaktadır. Eğer rahim filmi çektirecek kişinin iyoda alerjisi varsa alerji oluşabilir.

-Ağrı: Eski cihazlarla yapılan işlemlerde çok şiddetli ağrılar görülebilmektedir. C kollu özel röntgen cihazı ile yumuşak kateterler kullanılarak, yeni teknikle yapılan HSG incelemelerinde genellikle hiç ağrı olmamaktadır. Yeni cihazlarla yapılan çekimlerde şiddetli ağrı meydana gelmemekle birlikte bazen ilaç, tüplerden geçerken adet sancısı gibi hissedilebilir.

-Kanama: Rahim filmi, rahmin tam önünden çekilmelidir. Rahme poz vermek için çengelli alet ve içeriye ilaç verilmesi için de demir kanül kullanılır. Bunlar bazen kanamaya yol açar. Artık pek çok merkezde eski teknik olarak bilinen bu yöntem kullanılmamaktadır. C kollu röntgen cihazı ve yumuşak kateterlerle inceleme yapılmakta, rahmi çengelli alet ile çekmeye ihtiyaç olmamaktadır

-Radyasyon: Rahim filmi çekimi sırasında X ışınları kullanılmaktadır. Rahim filminde kullanılan X ışını miktarı müsaade edilen sınırların çok altındadır.

-Baygınlık: HSG çekiminin ağrılı ve kanamalı geçtiğini düşünen hastalar genellikle bir korku içindedir. Nadiren bazı hastalar film çekiminden sonra baş dönmesi, mide bulantısı ve tansiyon düşmesi yaşayabilmektedir.

-Enfeksiyon: HSG çekiminde steril malzemelerin kullanıldığından emin olmalısınız. Steril malzemeler kullanılması durumunda başka hastalardan mikrop bulaşma ihtimali yoktur. Az da olsa, genital sistemde saklanmış enfeksiyonların alevlenmesi olasılığı vardır.

-Rahim delinmesi: Yumuşak kateterlerin kullanıldığı yeni tekniklerde rahim delinmesi riski ortadan kalmıştır.

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

seafoodplus.info

seafoodplus.info

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak
[email protected]

Rahim filminin yan etkileri var mı?

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak rahim filminin riskleri ve yan etkileri hakkında konuştu:

"Tüpleri açık olan kadınların rahim filminden sonraki aylarda gebe kaldıkları sıklıkla görülür. Bunun başta gelen nedeni tüplerdeki küçük tıkanıklıkların açılıyor olmasıdır. Rahim filmi, tüpleri temizler, yumurta ve spermin buluşmasını kolaylaştırır. Endometriumu uyarmak suretiyle embriyonun rahim içine tutunabilmesini kolaylaştırır.

RAHİM FİLMİNİN RİSKLERİ NELERDİR?

Alerji: Film çekilirken rahim boşluğu içine sıvı doldurulur. Kontrast madde olarak adlandırılan bu sıvının içinde iyot tuzu bulunur. Eğer rahim filmi çektirecek kişinin iyota hassasiyeti varsa alerji oluşabilir.

Ağrı: Eski cihazlarla yapılan işlemlerde çok şiddetli ağrılar görülebilir. C kollu özel röntgen cihazı ile yumuşak kateterler kullanılarak yeni teknikle yapılan HSG incelemelerinde genellikle hiç ağrı olmaz. Yeni cihazlarla yapılan çekimlerde şiddetli ağrı meydana gelmemekle birlikte bazen ilaç, tüplerden geçerken adet sancısı gibi hissedilebilir.

Kanama: Rahim filmi, rahmin tam önünden çekilmelidir. Rahme poz vermek için çengelli alet ve içeriye ilaç verilmesi için de demir kanül kullanılır. Bunlar bazen kanamaya yol açar. Artık pek çok merkezde eski teknik olarak bilinen bu yöntem kullanılmaz. C kollu röntgen cihazı ve yumuşak kateterlerle inceleme yapılmakta, rahmi çengelli alet ile çekmeye ihtiyaç olmamaktadır.

Radyasyon: Rahim filmi çekimi sırasında X ışınları kullanılır. Rahim filminde kullanılan X ışını miktarı müsaade edilen sınırların çok altındadır.

Rahim filminin yan etkileri var mı

Baygınlık: HSG çekiminin ağrılı ve kanamalı geçeceğini düşünen hastalar genellikle bir korku içindedir. Nadiren bazı hastalar film çekiminden sonra baş dönmesi, mide bulantısı ve tansiyon düşmesi yaşayabilir.

Enfeksiyon: HSG çekiminde steril malzemelerin kullanıldığından emin olmalısınız. Steril malzemeler kullanılması durumunda başka hastalardan mikrop bulaşma ihtimali yoktur. Az da olsa genital sistemde saklanmış enfeksiyonların alevlenmesi olasılığı vardır.

Rahim delinmesi: Yumuşak kateterlerin kullanıldığı yeni tekniklerde rahim delinmesi riski ortadan kalmıştır."

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir