tavuk karası hastalığı belirtileri / Tavuk Karası Hastalığı - Doç. Dr. Ahmet ALTUN

Tavuk Karası Hastalığı Belirtileri

tavuk karası hastalığı belirtileri

Gece Körlüğü – Retinitis Pigmentosa

Retinitis Pigmentosa, Gece Körlüğü, Tavuk Karası, Wharton Jelly Stem Cell (WJ-MSCs) tedavisi

Retinitis Pigmentosa (Gece körlüğü), kalıtımsal olarak nesillere geçen retinaya bağlı her 4000 kişide bir görülen sıkıntılı bir göz hastalığıdır. Neticede Gece Körlüğü hastalığı gözümüzün retina bölümünü etkiler. Gözümüzün Retinası, ışığa duyarlı gözün arkasını kaplayan sinir tabakasıdır. Özellikle bu hastalık yavaş ilerleyen bir hastalık olup ileriki aşamalarında kesin bir görme kaybına neden olur. Ayrıca bu hastalık halk arasında “tavuk karası” hastalığı olarakta bilinmektedir.

Gece Körlüğü Hastalığına ne sebep olur?

Sonuçta Retinitis Pigmentosa, aileden kalıtımsal geçen bir grup göz hastalığının parçasıdır. Hastalığın tüm çeşitleri retinanın ışığı algılama kabiliyetini etkiler. Neticede Retina ile ilgili sorun aşağıdakilerden herhangi birinde gerçekleşmesi mümkündür:

  • Çubuk hücreler.
  • Koni hücreleri.
  • Retinayı oluşturan hücreler arasındaki bağlantı.

Retinitis Pigmentosa’nın belirtileri nelerdir?

Özellikle Gece Körlüğü semptomları genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde başlar. Bununla birlikte, her hasta semptomları farklı şekilde yaşaması mümkündür. Bilhassa Retinitis Pigmentosa hastası olan bazı kişilerde hastalık yavaş ilerlemektedir. Neticede zaman içerisinde ciddi bir görme kaybı oluşturur. Özellikle bazı hastalarda görme yetilerini çok daha hızlı ve ciddi şekilde kaybederler.

Hastalığın en yaygın semptomları: 

  • Yetersiz aydınlatmada veya karanlıkta görmede zorluk.
  • Merkezi görüşü veya yan veya çevresel görüşü görme yeteneğinde azalma.
  • Okumakta zorlanmak.
  • Ayrıntılı görüntüleri bulmakta zorlanma.
  • Görülemeyen nesneler nedeni tökezleme veya takılma.
  • Görüntüde parlama.

Bilhassa hastalığın belirtileri diğer göz hastalıkları gibi görünmesi mümkündür ve doğru teşhis için mutlaka göz doktorumuza başvurun.

Retinitis Pigmentosa nasıl teşhis edilir?

Göz Doktorumuz yasadığınız sorunu tanımlamak için geçmişinize yönelik sorular sorarak ayrıtılı bir değerlendirme sonrasında göz muayenenizi yapacaktır. Özellikle tanı koymak için aşağıdaki testlerden bir veya daha fazlasını yapabilir.

  • Göz haritası testi.
  • Oftalmoskopi.
  • Göz kırma kusurları testi.
  • Renk kusuru belirleme testi.
  • Detaylı retina muayenesi.
  • Gözün ultrasonu.

Retinitis Pigmentoza nasıl tedavi edilir?

Göz doktorumuz, aşağıdakilere dayalı olarak sizin için uygun tedaviyi seçmesi mümkündür.

  • Yaşınız.
  • Genel sağlık ve tıbbi geçmişiniz.
  • Hastalığınızın seviyesi.
  • Belirli ilaçları, prosedürleri veya terapileri ne kadar iyi idare edebileceğiniz.
  • Tedavinin ne kadar süreceği.
  • Sizin fikriniz veya tercihiniz.

Özellikle Retinitis Pigmentosa semptomları bazen diğer retina hastalıklarına benzeyebildiğinden, doğru teşhis için her zaman göz doktoruna başvurmanız gerekmektedir.

Erken Teşhis ve Tedavisi

Özellikle Gece Körlüğü hastalığının teşhisi ile hastalığın ilerlemesi durdurulması veya yavaşlatılması mümkündür. Ayrıca bu durumdaki hastalara subtenon PRP (trombositten zengin plazma) veya Wharton jöle Kök hücre tedavisi uygulamak mümkündür. Bu tedavinin amacı özellikle retinitis pigmentoza hastalığının ilerlemesini yavaşlatmak veya durdurmaktır. PRP veya Wharton jöle kaynaklı mezenkimal kök hücreler ile tedavi edilmektedir.

Ayrıca erken aşamalarda Wharton’un jöle türevli mezenkimal kök hücreleri ile tedavisi,  Gece Körlüğü – Tavuk Karası hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak veya durdurmak için herhangi bir olumsuz etki olmaksızın etkili ve güvenli bir seçenek olarak kabul edilmektedir.

Özellikle Retinitis Pigmentosa hastası olduğunuzdan şüpheleniyorsanız en kısa zamanda bir Retina Uzmanı Göz Doktorumuzdan randevu almanızı öneririz.

Faydalı bağlantılara tıklayarak ulaşabilirsiniz: Tecrübeli ve Uzman Göz Doktorlarımız Kimler?.Katarakt Ameliyatları Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey.Hassas Profilli Hasta Programı Hakkında.Göz Tansiyonu Tedavileri Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey.

TAVUK KARASI HASTALIĞI (GECE KÖRLÜĞÜ)

Tavuk karası ya da diğer adıyla gece körlüğü, A vitamini eksikliğinin neden olduğu bir göz kusurudur. Beyne giden sinirlerin işlevlerini tam manası ile yerine getirememesinden kaynaklanan rahatsızlık, genetik olarak da geçebilir. İlerleyici özellikteki tavuk karası özellikle akraba evliliklerinde sık rastlanan bir hastalıktır. Kişinin öncelikli olarak görüş alanının daralmasına neden olan hastalık, zaman içerisinde görme yetisinin kaybolmasına dahi yol açabilir.

Tavuk karası; genellikle genetik olarak geçen bir rahatsızlık olsa da, milyarda bir ihtimalle bazı idrar söktürücü ilaçlar nedeniyle de görülebilir. Yine bu hastalığa sahip olan kişilerin gözü dışarıdan normal bir görüntü sergiler ve karşıdan bakıldığında fark edilmez. Hastalığın teşhisi ancak göz doktoru tarafından yapılan muayene ile konulabilir.

Tavuk Karası Belirtileri ve Tedavisi

Tavuk karasının (gece körlüğü) tek belirtisi gece görmede çekilen zorluktur. Tavuk karası rahatsızlığı kendisini basit bir göz problemi olarak belli eder. Zaman içerisinde gece ve ışığın bulunmadığı ortamlarda görememe sorunu başlar. Böyle bir durumun yaşanması halinde mutlaka göz doktoruna başvurulmalıdır.

Bu göz hastalığı genellikle A vitamini eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Tedavisi için A vitamini bakımından zengin gıdalar kullanılır. Yine balık, yeşil yapraklı sebzeler, süt ürünleri, yumurta ve A vitamini takviyeleri de alınmalıdır. Özellikle rodopsin maddesi A vitamini olmadan üretilmez. Bu da gözün zamanla az ışığa uyum sağlayamamasına ve gece görememeye neden olur. Böyle bir durumda sürücülerin çok dikkatli olması gerekmektedir.

Tavuk karasının kesin bir tedavisi ya da ameliyat ile tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hastalığın tedavisi için bazı göz doktorları A vitamini ve omega 3 önermektedir. Böylece ilerlemesi durdurulabilir. Yine hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Hastaya tanı ne kadar erken konulursa, tedavi o kadar kısa sürede başlar ve etkili olur.

Özellikle gelişen teknoloji, tavuk karasının tedavisi için oldukça umut vericidir. Bu anlamda son yıllarda uygulanan elektro akupunktur tedavisi ile başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca günümüzde bu göz hastalığın tedavisi için kök hücre tedavisi olarak adlandırılan yöntem de gündeme gelmiştir.



Tavuk Karası Hastalığı

  • Tıp dilinde retinitis pigmentoza dediğimiz halk arasında tavuk karası veya gece körlüğü olarak bilinen bir hastalıktır. Genetik bir hastalıktır. Dış faktörlerden etkilenmez . Önceleri alaca karanlıkta hafif görme azalması, sonra karanlık ortamlarda giderek artan görme azalması ve zamanla gündüzleri de uzak görmenin bozulması şeklinde kendini gösterir.

  • Tek bir isimle anılmakla beraber pek çok farklı tablo olarak karşımıza çıkar. Bazı hastalarda henüz çocukluk çağlarında çok ciddi görme kayıpları oluşurken, bazı hastalar hafif bir gece görüş bozukluğu ile yaşamını sürdürür. İleri yaşlarda hastalık belirgin şekilde kendini gösterir.

  • Tavukkarası hastalığının kendisinin bir tedavisi yoktur. İlerlemesini durduracak bilinen bir yöntem yoktur. Bu hastalarda göz bozuklukları, katarakt ve sinir tabakasında ödem gibi ilave problemler olabilir. Bu ilave problemlerin giderilmesi kısmi görme artışları sağlayabilir.

  • nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır