istanbulda kaç tane cami vardır / İstanbul'daki Tarihi Camiler (Detaylı Listesi)

Istanbulda Kaç Tane Cami Vardır

istanbulda kaç tane cami vardır

İstanbul'da en çok caminin olduğu ilçe hangisi?

Türkiye'nin en kabalalık şehri İstanbul'da en fazla cami Fatih, en az cami ise adalarda bulunuyor. İstanbul Müftülüğü’nün verilerine göre, İstanbul genelinde toplam cami sayısı 3 bin Kent genelindeki cami sayısına bakıldığında birinci sırada camiyle Fatih, ikinci sırada camiyle Üsküdar, üçüncü sırada camiyle Ümraniye, dördüncü sırada camiyle Beykoz ve beşinci sırada camiyle Pendik bulunuyor.

En az caminin yer aldığı ilçe

Türkiye İstatistik Kurumunun rakamlarına göre İstanbul, ülke nüfusunun yüzde 18,5'ini barındırıyor. 14 milyon bin kişinin yaşadığı metropolde her 4 bin kişiye bir cami düşüyor.

İlçelerde ise bin nüfuslu tarihi yarımada da yer alan Fatih'te bin kişiye bir cami düşerken, bin kişinin yaşadığı Üsküdar'da 2 bin kişiye bir cami düşüyor.

İstanbul'un en kalabalık ilçesi olan ve bin 10 kişinin yaşadığı Esenyurt'ta ise 77 cami bulunuyor. Bu ilçede 10 bin kişiye bir cami düşüyor. 14 bin kişiyle en az kişinin yaşadığı Adalar'da ise bin kişiye bir cami denk geliyor. caminin bulunduğu Şile'nin nüfusu ise 34 bin İlçede kişiye bir cami düşüyor. Şile kişi başına düşen cami sayısında en üst sırada yer alıyor.

İstiklal Caddesi'nde 2 ibadethane

İstanbul'un tarihi mekanlarından bin kişini yaşadığı Beyoğlu'nda ise 99 cami bulunuyor. Beyoğlu'nda 2 bin kişiye bir cami düşüyor.

Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nde ise Taksim Mescidi ve Hüseyinağa Camisi mevcut. Vatandaşlardan bazıları namazlarını dışarıda kılıyor.

“Görkemli bir cami istiyoruz”

Ender Gülcü adlı vatandaş Taksim çevresinde her hafta dışarıda namaz kıldıklarını söyleyerek, ''Burası İstanbul'un en kalabalık yerlerinden birisidir. Yüzde 98'i Müslüman olan ülkede küçücük bir mescit. Buraya gelen turistler içinde görkemli gösterişli bir cami istiyoruz. İnşallah tez zamanda Taksim'e yakışır bir cami yapılır. Devamlı buraya namaz kılmaya geliyorum ve sıkıntı yaşıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

İlçelerden ise bin 90 nüfuslu Fatih'te bin kişiye bir cami düşerken, bin kişinin yaşadığı Üsküdar'da 2 bin kişiye bir cami düşüyor.

İstanbul'un en kalabalık ilçesi ise Esenyurt. bin kişinin yaşadığı Esenyurt'ta 81 cami bulunuyor. İlçede 11 bin kişiye bir cami düşüyor.

Megakentte en az kişi Adalar'da yaşıyor. 15 bin kişinin yaşadığı Adalar'da 9 cami bulunuyor. Adalar'da bin kişiye bir cami denk geliyor.

caminin bulunduğu Şile'nin nüfusu ise 37 bin İlçede kişiye bir cami düşerken, kişi başına düşen cami sayısında en üst sırada yer alıyor.

İstanbul Müftülüğünün verilerine göre ilçelerdeki cami sayıları şöyle:

Adalar 9
Arnavutköy
Ataşehir 69
Avcılar 61
Bağcılar 90
Bahçelievler 70
Bakırköy 36
Başakşehir
Bayrampaşa 60
Beykoz
Beylikdüzü 47
Beyoğlu 98
Büyükçekmece 64
Beşiktaş 41
Çatalca 63
Çekmeköy 45
Esenler 49
Esenyurt 81
Eyüpsultan
Fatih
Gaziosmanpaşa 76
Güngören 46
Kadıköy 65
Kağıthane 81
Kartal 81
Küçükçekmece
Maltepe 81
Pendik
Sancaktepe 72
Sarıyer
Silivri 61
Sultanbeyli
Sultangazi 68
Şile
Şişli 56
Tuzla 69
Ümraniye
Üsküdar
Zeytinburnu 78

Türkiye'de illere göre cami sayıları

Türkiye’de en çok cami bulunan illerin başında gelen Konya’da Ramazan’ın güzelliğine 3 bin ’den fazla camiden okunan ezan ve salâlar şahitlik ediyor

Diyanet İşler Başkanlığı verilerine göre, yılı sonu itibarıyla, Türkiye genelinde 89 bin cami bulunuyor. İstanbul 3 bin camiyle ilk sırada yer alırken onu 3 bin camiyle Konya takip ediyor. Başkent Ankara ise 3 bin camiyle 3. sırada yer alıyor. Türkiye’de en az caminin olduğu iller ise 89 camiyle Tunceli, camiyle Yalova ve camiyle Kilis.

EN ÇOK CAMİ MERAM’DA

Konya Müftülüğü verilerine göre güncel, kayıtlı 3 bin kayıtlı camiden ’i Meram’da bulunuyor. Meram’ı camiyle Karatay, camiyle de Selçuklu takip ediyor. Taşra ilçelerden Ereğli’de , Akşehir’de , Beyşehir ve Çumra’da , Seydişehir’de , Bozkır’da , Ilgın’da , Cihanbeyli’de cami bulunuyor.

funduszeue.info

YALIHÜYÜK’TE 6 CAMİ

Konya’da e az cami olan ilçe ise Yalıhüyük. ADNKS nüfus sayımı sonuçlarına göre bin nüfusa sahip ilçede 6 cami yer alıyor. 5 bin nüfuslu Derebucak ile 4 bin 86 nüfuslu Derbent’te ’şer cami bulunuyor. Cami sayılarında yenileri eklendikçe, resmi görevlendirmelerin ardında sayılar güncelleniyor. (Havva Gül Yavuz)

KONYA İLÇELERE

GÖRE CAMİ SAYISI

Meram
Karatay
Selçuklu
Ereğli
Akşehir
Beyşehir
Çumra
Seydişehir
Bozkır
Ilgın
Cihanbeyli
Karapınar92
Kadınhanı91
Kulu83
Sarayönü72
Yunak69
Hadim68
Hüyük56
Doğanhisar54
Altınekin53
Güneysınır37
Taşkent34
Emirgazi30
Akören25
Çeltik25
Ahırlı24
Halkapınar22
Tuzlukçu21
Derbent17
Derebucak17
Yaıhüyük6

İLLERE GÖRE CAMİ SAYISI

İstanbul
Konya
Ankara
Samsun
Kastamonu
Antalya
Ordu
Şanlıurfa
Diyarbakır
Trabzon
İzmir
Bursa
Manisa
Balıkesir
Erzurum
Giresun
Mersin
Zonguldak
Adana
Van
Kayseri
funduszeue.infoş
Sakarya
Çorum
Bolu
Kütahya
Denizli
Kocaeli
Afyon
Mardin
Tokat
Sinop
Aydın
Muğla
Hatay
Rize
Gaziantep
Elazığ
Yozgat
Malatya
Karabük
Ağrı
Çanakkale
Eskişehir
Bartın
Adıyaman
Çankırı
Isparta
Bitlis
Artvin
Düzce
Amasya
Batman
Siirt
Bingöl
Muş
Aksaray
Erzincan
Osmaniye
Uşak
Gümüşhane
Şırnak
Tekirdağ
Burdur
Kars
Karaman
Nevşehir
Kırşehir
Hakkari
Niğde
Bilecik
Edirne
Kırıkkale
Kırklareli
Ardahan
Bayburt
Iğdır
Kilis
Yalova
Tunceli89
Etiketler :

İstanbul&#;daki Tarihi Camiler (Detaylı Listesi)

İstanbul&#;daki tarihi camiler ve bu eserleri yapan Sultanları hiç merak ettiniz mi? Sorunun cevabı evetse aradığınız her şey bu yazımızın devamında. İstanbul’un fethinden sonra Sultan Fatih tarafından başlatılan cami yapma geleneğine başta Osmanlı Hanedan üyeleri olmak üzere, önde gelen sadrazam ve paşalar da dahil olmuş ve bir Bizans şehri çok kısa bir süre içerisinde bir Müslüman kenti havasına ve atmosferine kavuşmuştur

Bu bakımdan İstanbul’a kısa süreli de olsa ziyaret gerçekleştirecek kişilerin mutlaka görmeleri gereken tarihe tanıklık etmiş camileri gezmeleri lazımdır. Şehrin her noktasında İstanbul&#;daki tarihi camiler rastlamak mümkündür; ancak en önemlileri şunlardır…

Not: İstanbul&#;daki Tarihi Türbeler de bir göz atmak isterseniz bu yazımızı mutlaka okuyun.

Önemli Bilgi: İstanbul’un keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve ada plajlarında yüzmek istiyorsanız İstanbul’da gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)

İstanbul&#;daki Tarihi Camiler Listesi

1) Camilerin Sultanı: Sultanahmet Camii

İstanbul denilince akla Sultanahmet Camii gelir. Birinci Sultan Ahmet tarafından Ayasofya Müzesinin tam karşısına ’de  inşa ettirilen cami, sayısı altıyı bulan minareleri ile şehrin simgelerinden biri haline gelmiştir. Yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaretçi akınına uğrayan caminin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa’dır. Cami içerisindeki çini sayısı, 21 bindir. Sultanahmet Camii, kendi ismiyle anılan meydanda bulunur.

2) Bir başyapıt: Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii’ni önemli kılan hususlardan biri tasarımcısının kendisidir. Mimar Sinan tarafından inşa edilen cami ’de ibadete açılır. 53 metrelik kubbesi, 23 metre genişliğindedir. Bu nedenle, tarihi camiler arasında en geniş ve büyük kubbeye sahip olması ile ön plana çıkar. Külliye olarak inşa edilen caminin türbe kısmında Sultan Süleyman ile Mimar Sinan’ın kabirleri de yer alır. Süleymaniye mahallesinde bulunan cami, İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne yürüme mesafesindedir.

3) Büyük Külliye: Fatih Camii

Sultan Fatih tarafından Mimar Atik’e inşa ettirilen caminin en büyük özelliği çok büyük bir külliyeye sahip olmasıdır. 16 medrese içeren külliyede şifahane ve talebelerin diğer ihtiyaçlarını karşılayacak kurumlar da yer alırdı. Fatih Camii, ’de ibadete açılır ve ’daki depremde hasar görmesi üzerinde Üçüncü Mustafa tarafından verilen talimat ile onarılır. Bu onarma esnasında bazı detaylarının orijinalinden farklı inşa edildiği tahmin ediliyor.

4) Sultanın Mekanı: Eyüpsultan Camii

Sultan Fatih tarafından ’de inşa ettirilen Eyüpsultan Camii&#;yi önemli kılan husus, caminin türbe kısmında Eyüp El Ensari hazretlerinin kabri şerifinin yer almasıdır. Önde gelen sahabelerden olan Eyüp El Ensari’nin kabri keşfedildikten sonra aynı yere defnedilir ve ardından da cami yapılır. Cami, ’lü yıllarda Üçüncü Selim’in talimatı ile restore edilir ve günümüze denk gelmesini sağlayacak onarmalar yapılır. Eyüpsultan ilçesinde yer alan camiye Eminönü meydanından Feshane tarafına giden otobüslerle ulaşmak mümkündür.

5) Büyük Mecidiye: Ortaköy Camii

’de Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan cami, boğazın en nadide ve gözde yerinde bulunur. Boğaza atılan bir imzayı temsil eden caminin klasik mimari yapısı ve butik görünümü İstanbul boğazının zenginliğine ayrı bir atmosfer kazandırır. Ayrıca bu yapı İstanbul’un en özel simgelerinden biri haline de gelmiştir. Beşiktaş sahilde yer alan camiye ulaşmak için Ortaköy tarafına giden minibüslere binmek yeterlidir.

6) Şehzade Mehmet Camii

Sulan Süleyman’ın 22 yaşında vefat eden şehzadesi Mehmet için yaptırdığı cami ’de ibadete açılmıştır. Mimar Sinan tarafından inşa edilen caminin dışarıdan görünebilen basamak modelli kubbelerinin Mimar Sinan’ın mesleğinde kat ettiği ustalığına işaret ettiği sanılır. Şehzade Camii, Beyazıt’tan Edirnekapı’ya uzanan caddede yer alan Saraçhane mevkiinde yer alır.

7) İstanbul’un simgesi: Yeni Camii

’de yapımına başlanılan Yeni Camiiüçüncü Mehmet’in annesi Safiye Sultan’ın talimatları ile başlatılmıştır. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı tamamlamayan caminin yapımı Dördüncü Mehmet’in annesi Hatice Sultan’ın gayretleri ile ’de tamamlanmış ve ibadete açılmıştır. Camiye ulaşım ise oldukça kolaydır. Yeni Cami, İstanbul’un en meşhur meydanlarından biri olan Eminönü meydanın tam merkezinde yer alır.

8) Mihrimah Sultan Camii

Üsküdar meydanında yer alan caminin mimarı, Mimar Sinan’dır. Ancak diğer eserlerindeki ihtişam ve görkemli kubbe modelleri Mihrimah Sultan Camii’nde yer almaz. Bunun nedeni, Mimar Sinan’ın Padişah kızının sadeliğine ve zarafetine yakışır bir cami yapmak istemesidir. Bu nedenle camide sadeliğin yarattığı estetiklik hakimdir. Ayrıca, külliye bölümü de vardır. Cami içerisindeki türbede ise, Sultan Süleyman’ın kızı yer alır.

9) Rüstem Paşa Camii

Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Hatun ile evli bulunan Rüstem Paşa tarafından ’de yaptırılan Rüstem Paşa Camii, aynı zamanda da bir kervansaraydır. Dışarıdan temaşa edildiği zaman sade bir cami olarak görünen yapının içerisine girildiğinde Osmanlı sanatının en ince detaylarının sergilendiği bir çini müzesi sizi karşılar. Cami, Eminönü Tahtakale mevkiinde bulunur.

10) Yavuz Sultan Selim Camii

Sultan Selim’in vefatından sonra Sultan Süleyman’ın talimatı ile inşa edilen caminin yapımı ’de tamamlanır. Aynı sene ibadete açılan cami klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşır. Külliye olarak inşa edilen Yavuz Sultan Selim Camii&#;nin türbe tarafında Sultan Selim Han’ın kabri şerifleri bulunur. Haliç’in en yüksek mevkisinde bulunan caminin muazzam manzarasının da olduğunu not etmek gerekir. Fatih’in Balat semtindeki cami birçok kişi tarafından ziyaret edilir.

11) Beyazıt Camii

İstanbul’un en eski camilerinden biri olan Beyazıt Camii, ’de ibadete açılmıştır. Sultan Fatih’in oğlu İkinci Beyazıt tarafından inşa edilen caminin türbe kısmında kabri şerif bulunur. Burada, İkinci Beyazıt ile hanımları yer alır. Külliye kısmı da bulunan caminin kütüphaneleri, medreseleri ve dükkanlardan oluşan bölümleri bulunur. Cami, Eminönü meydanında yer alır.

12) Kuşkonmaz veya Şemsi Paşa Camii

’de ibadete açılan cami, Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. İkinci Selim döneminin önemli vezirlerinden Şemsi Paşa’nın gayretleri ile inşa edilen caminin en önemli özelliklerinden birisi boğaza nazır olmasıdır. Kuşkonmaz Camii olarak da bilinen yapının kubbe ve minarelerine hiçbir kuş konmaz. Bunun nedeni, caminin kuzey ve batı rüzgarlarına açık bir konumda bulunmasıdır. Üsküdar son duraktaki sahilde yer alan caminin estetik yapısı boğaza bir zarafet sunar.

13) Yuşa Camii (Yuşa Tepesi)

İstanbul’un en yüksek tepelerinden biri olan Yuşa Tepesi’ndeki cami Sadrazam Mehmet Said Paşa tarafından ’de yaptırılmıştır. Burayı kıymetli kılan nedenlerden biri de, Peygamberlerden biri olan Hz. Yuşa’nın kabrinin de burada bulunmasıdır. Boğazın en dar kesimini gören manzaraya sahip camiye ulaşmak için Beykoz’dan Yuşa Tepesi’ne giden otobüslere binilmesi gerekir.

İstanbul&#;daki tarihi camiler&#;in yanı sıra İstanbul&#;daki tüm camilere göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası